(584) Vízre bocsátották az első kínai repülőgép hordozó anyahajót

Tibor bá’ online

 

öAz ukránoktól, még 1998-ban megvásárolt, valamikori szovjet hajót a kínaiak kerek tíz éven keresztül alakították át (motorok, fegyverek, stb. nélkül vették meg, és a Fekete-tengertől egészen Kínáig vonszolták). Az átalakítások után a múlt héten próbálták ki, ami hatalmas feltűnést keltett a „környéken”, Kína tengeri ambíciói miatt. Igaz, Kína kijelentette, hogy agresszióra soha se fogja felhasználni, és kizárólag védelmi célokat szolgál. Ennek ellenére, közvetlenül a vízre bocsátást követően, Taiwan azonnal feltárta a legújabb rakétájának létezését, amit „anyahajó gyilkosnak” kereszteltek el. Az anyahajó Kína modernizációs programjának része, de ide tartozik még a tengeralattjárók számának a felfuttatása is. A fejlemények Indiában is nyugtalanságot váltottak ki, de a méltatlankodók sorában ott találjuk Japánt, Fülöp-szigeteket, de még Vietnámot is. India részére különösen idegesítő, hogy Kína kikötést biztosít önmaga számára  Burmában, Sri Lankán (Cejlon) and Pakisztánban is. Amerikát maga az anyahajó nagyjából hidegen hagyja, sokkal inkább aggódnak  a kínai ballisztikus hajóromboló rakéták miatt. Ezekkel több ezer kilométer távolságból lehet anyahajókat kilőni. Ugyanakkor Washington nagy ártatlanul kürtölte világgá, hogy szívesen venné, ha Kína magyarázatot adna arra, miért van szüksége repülőgép anyahajóra? Jó kérdés. Talán az 1.160  milliárd dollár értékű US kötvényt védelmezi, nehogy elértéktelenedjen. 😀     

ö   

A mai napra rendelt amerikai vicc

 

Egy középkorú férfi összeesett vásárlás közben. A percek alatt helyszínre érkező mentők infarktussal rohantak vele a legközelebbi korházba, ami történetesen a katolikus egyház tulajdonában volt. Azonnal a műtőbe vitték, ahol egy by-pass műtétet hajtottak rajta végre. Amikor az altatásból felébredt az ágya mellett egy kedves nővér ült, akinek egyik kezében egy blokkfüzet, másikban egy golyóstoll volt, és azonnal megkezdte az adatok felvételét. Az első kérdése az volt, hogy miként lesz kiegyenlítve az operáció költsége.

Van önnek betegbiztosítása?

Nincs.

Van pénze a bankszámláján?

Nincs.

Van olyan családtagja, aki ki tudná egyenlíteni a számlát?

Nekem csak egy vénkisasszony nővérem van, aki szintén apáca.

Az apácák nem vénkisasszonyok – válaszolta a vérig sértett kedves nővér – az apácák az istennel jegyezik el magukat.

Ebben az esetben, tisztelendő anyám, küldjék el a számlát a sógoromnak.

41 gondolat erről: „(584) Vízre bocsátották az első kínai repülőgép hordozó anyahajót

 1. Tibor Bá, ez ütött. Vagy elnéztem a naptárt…

  Vasárnap révén angol humort vártam. Most meg úgy állok itt, mint az egyszeri székely, amelyiknek a komája a combjába szúrt:

  Ez komoly?

  Igen – így a válasz.

  No azért mert viccnek durva lenne…

  Egyébként az jutott eszembe, hogy az összeomlás cenáriói közül kihagytuk a háborút, pedig a helyzetet látva nagy esélye lehet ennek is…

 2. 1:
  1) Az angol viccekre nagyon gyenge volt a reakció.
  2) Nagyon sok az esemény, a téma. 7 poszt torlódott fel, várják a publikálást, ami tobb mint egy hét. nem várom meg, amíg elveszítik aktualitásukat. De, ha hiányolod, ragaszthatok az anyahajó után egy viccet. 🙂

 3. 2:
  1.) szívesen olvastam őket.

  2.) Igen ez érthető.

  A vicc pedig ott van:

  Ugyanakkor Washington nagy ártatlanul kürtölte világgá, hogy szívesen venné, ha Kína magyarázatot adna arra, miért van szüksége repülőgép anyahajóra? Jó kérdés. Talán az 1.160 milliárd dollár értékű US kötvényt védelmezi, nehogy elértéktelenedjen. 😀

  Úgy rémlik elsőere is olvastam…

 4. Azért ez a vicc sokkal jobb volt! 😀

  Köszönöm!

 5. A befektetők a dollár leminősítése ellenére visszamenekültek az USA kötvényekbe. Még a 0 kamat sem érdekli őket. Ezt is Európa szívja meg a kisebb országokkal az élen. Amerika továbbra is szívhatja a népek vérét. Hiszen ő a „Nagy testvér”, és ez a biztonságtudat a befektető piócáknak elég. Kína pedig irigykedhet, próbálkozhat.
  Mit is mond a nagyobbik testvér a kisebbnek ?
  Ami a tiéd az az enyém, és ami az enyém ahhoz semmi közöd.
  Kína birtokolja a nagy semmit, persze nem tetszik neki, és próbál felnőni. „A „Nagy testvér” meg kajánul figyeli e gyenge próbálkozásokat.

 6. Az amerikai dollár kinyúvasztása (vagy kinyúvadása) az egész világot megrengetné. Valójában a nagy többségnek nem érdeke, s ha létrehoznának is egy hasonló valutát, az amögötti biztonság/fedezet sem adna többet, mint ma a zöldhasú papírfecnié. Az inflálása szépen zajlik, s valószínűleg ez a jövőben fokozódni fog, de tudunk -e mégegy olyan fizetőeszközt mutatni, ami ilyen széles körben, ennyi időt kiállóan meg tudott maradni? (Az aranyat hagyjuk, mert az csak most, a pánikban lett felkapott.) Kína próbálkozhat, saját erőforrásait (lásd ritkaföldfémek) illetően ki tudja majd harcolni, hogy több lábon állva a dolláron kívül saját valutáját is megerősítse vagy elszámolásra használja, de leváltani a dollárt esélye sincs. Az ok sztem. egyszerű. Ha az embereknek valami beválik, idővel megszokják. Ha megszokták, ragaszkodnak hozzá, és bármi áron megtartják, megjavítják, kiállnak mellette akkor is, ha a józan ész és a logika mást diktálna. A világ, az elménk így működik, s mindig a többség akarata érvényesül. Ja, hogy a többség nem az igazán intelligensek közül kerül ki? (Az intelligensebb vezetők meg még meg is lovagolják ezt.) Kit érdekel! Attól még az lesz, amit ők hoznak létre, a zseniális elméknek marad a meg nem értettség, a magány, és a társadalmi kirekesztettség, ahogy ez évezredek óta zajlik a világban…
  Ha eldobom a logikát, ha többé nem érdekel az ész hatalma, akár dollárban is gondolkozhatok. A röhejes (okulva több korábbi tőzsdeügyletből), hogy nem kicsi az esély arra,
  hogy bejön ez a vonal. Kínában meg szépen fellázadnak majd a nyomorgó tömegek az egyre szélesebbre nyíló társadalmi olló miatt, amit a kommunizmus adta „társadalmi biztonság” ebben a formában már nem tud palástolni. Két ló közül a padlóra? Nincs kizárva!

  A probléma alapja egyszerű. Nem a dollár, nem az erőforrások hiánya, még csak nem is az emberi természet az. Arról van szó, hogy a múltban képződött tartalékok (fossziliák) felélése után most a jövő tartalékainak felélésével foglalatoskodunk. A papír dollár, vagy papír forint önmagában nem probléma. A kajajegy is értéket képvisel. Ha nincs mit (sehol nem képződik felesleg), akkor meg az aranyért sem kaphatsz semmit. Az ideig-óráig fakadó társadalmi előny csak arra jó, hogy egy-egy családnak elódázza a véget. Most (napjainkban) mindössze az elódázásért folyik a verseny.

  Pedig egyszerű lenne a megoldás. Tudomásul véve a lehetőségeket, vissza kellene állni a jelenleg elérhető erőforrások szintjére. A lassú elszegényedés nem valakinek az elnyomó taktikája, hanem fizikai, biológiai törvényszerűségeken nyugvó következmény. Ebbe beletörődni igen nehéz, főleg egy olyan generációnak, akinek eddig mindig jobb volt, s mindig többet ígértek. Az elcseszett nevelés miatt most kénytelenek vagyunk az utódok életét megnyomorítani, jobban, mint az a törvényszerűségekből adódóan szükséges lenne. Ez mindenhol igaz a világban, max. az USA-ban a középréteg eltűnése a tét, nálunk a mélyszegénység növekedése, Etiópiában pedig az éhenhalások száma… A többi kapcsolatrendszerből fakadó probléma már csak következmény. Mondom ezt akkor is, ha valójában magam sem érzem úgy, hogy a mai lehetőségeim kirívóan jók lennének, nem érzem kíváltságosnak magamat, s valójában a felvetett godolatok az észjárásomnak ellentmondanak. Gondolatébresztőnek mindenképpen átrágásra ajánlom, hiszen sokszor nagy hadvezérek vesztét is okozta, ha nem számoltak lehetetlennek tűnő (utólag mégis magától értetődő) lehetőségekkel.
  Cs.

 7. 6 Csongor

  Olyan régen megy a mantra, hogy a dollár meg az USA bedőlése „megrengetné” a világot.

  Végogseperne egy hullám, kicsit kaotikus lenne az átrendeződés, de a végeredmény inkább pozitív lenne.
  Az USA hatalmas erőforrásokat szív el a világtól, amelyeket roppant pazarlóan használ fel. Ezek felszabadulhatnának és hatékonyabban lennének elosztva, felhasználva.

  Továbbá a dollár sosem volt „jó” nemzetközi valuta.
  Az USA a világ 140 országában állomásoztatott katonája volt a garancia arra hogy az USA érdekeiben van a világvaluta használva. Megszűnésével egy természetesebb rendszer alakulhatna ki, például az olajországok nem feltétlenül az USA-ban költenék el azt az irdatlan mennyiségű pénzt, amit a világ az olajért ad. Ez a vilég gazdaságának HATALMAS kökést adhatna mmég csökkenő olajeladás mellett is.

  Kínában nem nyílik a társadalmi olló, hanem egyre nagyobb tömegekk kerülnek rettentő nyomorból a tűrhető szegénységbe, majd a relatív kényelemben.
  Ők lesznek a belső piac ami Kína fejlődését garantálja a következő évtizedekre.
  Komoly lázadás nem várható, ami esetleg előfordul, azt könnyűszerrel leverik.
  A kínai filozófia egyszerű: 10 év alatt 300 millió embert húztak ki a nyomorból a tűrhető életsznvonalba.
  Soha senki ilyen méretű társadalmi fejlődést nem tudott produkálni, és ez igazolást ad a közben használt módszerek használatára.

 8. Vízre bocsátották az első kínai repülőgép hordozó anyahajót

  Kína készül érdekeinek védelmére.
  Lehet hogy sejti, hogy az USA nem adja fel könnyen szerepét a világ szinpadán.
  Muszáj neki is mutatni valamit, akik elmulsaztották a kínai űrrakéta rövid bemutatkozását.

  Ha majd repölőgép hordozó itt is ott is megjelenik, akkor esetleg azok is komolyabban veszik, akik még mindig a síposseggű műanyaglovak szintjén tartják számon a kínai technológiát.

 9. 5 Homolucus

  „A befektetők a dollár leminősítése ellenére visszamenekültek az USA kötvényekbe.”

  Azért ne felejtsükk el hogy nagy hiszti megy a sajtóban a különböző szintű minősítések publikálása körül.

  Tehát a befektetők, akik újságokból és hitelminősítőtől szerzik az információt, politikailag motivált és elég torz képet kapnak.
  Ez viszont változhat.
  Az USA a fizetésképtelenség határán billeg évek óta, és ez a folyamat nem tartható fenn végtelen ideig.
  Ha viszont bedől, hatalmas tőke szabadul fel európai befektetésre.

  Tehát …. elmondhatjuk, hogy az USA élet-halál harcot vív, minden megengedhető és megengedhetelen eszközt felhasználva hogy hitelképességének látszatát fenntartsa, a világ többi része meg feszülten várja, hogy meddig lesz képes a borotvaélen táncolni, és utána hogyan osszák el a felszabaduló forrásokat.

  Tulajdonképpen az USA összeomlása a világnak kb 10 haladékot ad arra hogy komolyabb katasztrófa nélkül rendezhesse át a fennálló gazdasági és politikai rendszereit.

 10. Attila(PV), ha nem Orbánozol,egészen elfogadható ,jó dolgokat írsz.. 😉

 11. 7-re: Attila(PV),
  Amiket leírtál, azokkal én is egyetértek. Ez a logikus, ez lenne elfogadható, számunkra pozitív, kívánatos, érthető, stb.
  A 6-os hozzászólásommal épp egy olyan vitát szerettem volna provokálni, amiben megvizsgáljuk annak a lehetőségét, mi történik, HA nem a logikus, kívánatos, úton haladnak a dolgok. Ha azt mondod, erre semmi esély, nézd csak meg a múltat, vagy akár a közelmúltat, hányszor fordult elő, hogy az általam felvetett út érvényesült.

  Kínában igenis vannak zavargások, főleg az egyre fokozódó természeti kincsek kiaknázása körül, igaz egyelőre az etnikailag érintett peremvidékeken. Ez azonban legalább olyan borotvaél, mint az USA vívódása, nem beszélve a szintén feszült szomszédi kapcsolatokról. Meggyőződésem, hogy ezek a konfliktusok jelenleg nem látszanak akkorának, mint amilyenek valójában, ill. amilyenek lennének, ha Kína elkapná a világhatalmi fő pozíciót. A korlátozott erőforrások miatt a kínai növekedési pálya is meg fog állni a jövőben.

  Az USA bedőlése az EU-nak nem feltétlenül hozna fellendülést. Sőt, rövidtávon egyételműen negatív hatása lenne, inkább magával húzná a régiónkat is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az USA bedőlésével a jelenleg általa elnyomott, kordában tartott területek miként alakítanák tovább sorsukat. Nem biztos, hogy a későbbiekben ez a „felszabadulás” -konkrétan ránk- pozitív hatással volna. Már csak a káröröm miatt is szívesen végignézném a „nagy testvér” halálát, de mielőtt ehhez szurkolnék, azért át kell gondolnom a közvetett hatásokat is.
  Cs.

 12. 9.Ezt sokan így gondolják: Marc Faber zürichi pénzügyi guru szerint a bankok és az államok csődje nem jelentené a világ végét, viszont lehetővé tenné a megfelelő alapokról történő újrakezdést

  Le Temps : A piacok estek. Ön hogyan elemzi a helyzetet?
  Marc Faber : Túlságosan sokat adtak el rövid távra. Áremelkedésre számítok, majd újból egy lassulásra októbertől vagy novembertől. Az S&P körülbelül 1100 pontot fog elérni, majd be kell indítani a monetáris könnyítő program harmadik fázisát (a QE3-at).
  A dollár folyamatosan esik. Megjósolja a végét?
  Igen, mindig azt gondoltam, hogy a dollár végső értéke nulla, mert a kormánynak, a pénzügyminisztériumnak és a Fed-nek egyáltalán nem érdeke az erős dollár fenntartása. 1913, vagyis a Fed létrehozása óta a zöld valuta elveszítette a vásárlóértéke 97 százalékát. Hosszú távon gyönge volt a többi devizák nagy többségéhez képest, akárcsak a font sterling. A dollár vége nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, hanem fokozatos lesz.
  Az euró végében is hisz ?
  Halvány fogalmam sincs róla, mert egy politikai döntésről van szó. Amíg Németország támogatni akarja az Európai Központi Bankot és finanszírozni a stabilitási alapot, addig az euró élni fog.

 13. 11 Csongor,

  Szerintem Kína kívül is és belül is erős.
  És mivel nem egészen az amerikai utat választotta, a legtöbb csapdát el fogja kerülni.

  Nyilván nem lesz súrlódás nélkül, de hatalmas, mások által megírt leckeanyagból tanulhat.
  És mindeddig jó diák volt.

  Azt jó lenne ha elmagyaráznád, hogy az USA bedőlése hogyan rántaná magával az EU-t…

  Nekem szilárd meggyőződésem, hogy hatalmas fellélegzés lenne

 14. JR69!
  Nem engedek be INDEX linket. Ha úgy gondolod, hogy minket érdekel az INDEX tudálékos szenzációja, akkor ilyesmit kell beírnod:
  A mai INDEX szerint: „A kínai anyahajó tulajdonképpen csak egy…..”

  A FEMA nálunk egy évvel ezelőtt lecsengett. Van, de nem úgy, ahogy hirdetik róla.

 15. Ez a hordozó csak az első látványos eleme a megkezdett folyamatnak, aminek a végén a kínaiak föl szeretnének építeni egy teljes értékű nyílt tengeri flottát.
  A hordozó korlátozott képességű, a fedélzetére szánt harci gépek túl nagyok és nehezek.
  Ez leginkább egy kísérleti/kiképző program részeként értelmezhető.
  Hosszú idő még, mire összemérhetővé válik a kínai egy amerikai CBG-vel (hordozó harccsoport). Bár az amerikaiak várhatóan csökkenteni lesznek kénytelenek a meglévő erőiket (11 db nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és hozzá tartozó kíséret!), ahogy a pénzügyi válság továbbfejlődik.

 16. 13!
  A férj uram is ezt mondja,hogy fellélegzés lenne ha az USA bedőlne..Én azért nem lennék ilyen optimista..
  Ha az USA nem kavarná a dolgokat,meg nem telepedne a világra,fele ennyi gondunk nem lenne.Azt izente ide apjokom… 😉

 17. „Megfigyelők szerint Kína négy repülőgép-hordozó megépítését tervezi. Feltételezések szerint a Varjaghoz hasonló célt szolgál két másik volt szovjet repülőgép-hordozó, a Kijev és a Minszk is, amelyeket Kína szintén a 90-es évek végén vett meg.”
  http://bit.ly/qEa7Yy

 18. Ha az USD dől, dől az EUR is. A befektetői bizalom egy pillanat alatt elillanna, ahogy ez most is érzékelhető volt, csak az arany és a svájci frank erősödött. Egy ilyen hupplit Németország röhögve kibírna, ha lenne saját fizetőeszköze. De nincs, és szerintem Merkel épp ezen hezitált (és nem merte bevállalni), amikor a jelenlegi közös valuta „megmentése” volt a tét. Valamiért még nem érzi elég erősnek a német gazdaságot (sem), hogy a jelenlegi piacok elvesztése nélkül megálljon. Magyarország egyértelműen vesztes lenne, hiszen bármi történik körülöttünk, mi mindig vesztesek vagyunk. A miértre én sem tudom (értem) minden esetben a választ, de ez a tapasztalat. Afelől sincs kétségem, hogy idehaza megint az átlagemberek járnának rosszul, nagy árat fizetve… Nincs meg az országos önellátáshoz szükséges apparátus, mert leépítették, és jelenlegi pártunk és kormányunk sem kívánja visszaépíteni, max. a felelősöket börtönbe zárni (de sztem. azt is csak mondja, mert mondani könnyű). A kínai kapcsolat jó lépés, de egyfelől messze vannak, másfelől számukra kis, jelentéktelen partnerek vagyunk. Az biztos, hogy az USA bedőlésével egy egészségesebb társadalmi berendezkedéshez nyílna lehetőség, de koránt sem biztos, hogy a világ az általunk elképzelt és áhított formában fog élni ezzel.
  Cs.

 19. 19: Olyan, mint a zsidózás. Ha kritizálod a zsidókat, akkor zsidózol. A magyar nyelv csodálatos. Ha érdemtelenül dícséred Orbánt, akkor orbánozol, de lehet az ellenkezője is. A lényeg az összes esetben, hogy beléd fojtsák a szót.

 20. 18. Csongor,

  Még mindig nem értem, hogy a dollár bedőlése után miért dőlne be az euró.
  A dollár attól dől be, hogy tartópillérei, a nemzetközi tartalékvaluta és az olaj fizetése, továbbá az infláció szintje összeomlanak.
  Az USA-ban szinte nincs termelés.
  Haditechnikán és mezőgazdasági terméken kívül alig van valami jelentős.
  Európa sokkal stabilabb, még a vergődő görögökkel és portugálokkal együtt is.
  Az USA összeomlása után, azok, akik eddig amerikai paírokat vettek, azok számára az európai befektetés a következő lépcső.
  És ekkora beöntéstől az EU talpra állhat egy időre, azaz haladékot kaphatna hogy gatyába rázza magát.

  Az USA bedőlésével szintén megszűnnének a legnegatívabb politikai, gazdasági és társadalmi folyamatok.

  Csak akkor lenne rosz, ha az USA a Sámson Opciót használná…
  De hálistennek nem egy „haláltmegvető” fajta…

 21. 21: Attila

  Az Usa bedőlése egy hatalmas bizalomvesztést eredményez minden piacon. Ennek következtében a következő 3-5 dominó is azonnal bedől(het). Melyek lehetnek ezek? Ha az eu nincs közte akkor jó, de ha közte van akkor nem lesz módja az előnyeit élvezni a helyzetnek.

  Egyébként igazad van.

 22. 21: Csongor azét írta, mert ez az általános (helytelen) vélemény. Nincs mögötte logika. Egy valuta akkor dől be, ha tul sok van kint az embereknél és ha egyszerre mihndért árut kérnének, az igényt nem lehetne kielégíteni. A dollár ezen a ponton már rég túllépett, de senki nem mer lépni ellene. Már hogy a fenébe, amkikor mindenki meghal (vagy majdnem) ha lép.

 23. 23:

  Akkor mi is történne egy usa bedölés esetén a pénzpiacokon?

  Először mindenki elkezdi szórni az USD befektetéseit és a felszabaduló dollárt át akarja váltani másra.

  Mire tudja váltani? Mi az ami ennyi pénz fel tud szívni?
  Kinek fog kelleni a dollár?

  Lesznek vevők is, hiszen spekulálnak sokan, lehetnek visszatesztelések vagy csak egyszerűen balekok akik nem hiszik hogy bedőlhet, stb.

  Ha ez egy igazi bedőlés akkor a vevők bebukják a pénzeiket akármiért vették a dollárt, viszont az ő vételeik nyomán a keresztárfolyamok minden valuta esetén meglódulnak felfelé (dollár meg lefelé).

  Én legalábbis így képzelem. teljes lenullázódást nem tudok elképzelni, mert vagyon van a dollár mögött (pl részvényeket usd-ra tudod csak váltani és utána tudod a saját valutádra ha olyan részvényed van) ami nem lesz értéktelen. Egyben akkor megindul egy hiperinfláció, ami a kint lévő dollárt teszi értéktelenné (harmad, tized, század értékűvé arányoktól függ).

  Ekkor lesz az a pillanat hogy azok az államok akik nagy tartalékokat halmoztak fel dollárban becsapva érezhetik magukat (Kína). Azonnali ok lehet egy akármilyen ürüggyel megindított háborúra, ami a kapcsolatrendszerekkel együtt egy III World War lehet.

 24. 24: Definiáljuk, mit értünk bedőlés alatt. Hiper inflációt? Akklor annyit esik a dollár reál értéke, amennyit a FED hígított rajta 1971-óta. De mi köze ennek az Euróhoz? Semmi, ha nem kezdenek el Eurót is nyomni.

 25. 25:

  Én azt a folyamatot értem a bedőlés szó alatt amikor a piac a helyére árazza az adott instrumentumot, esetünkben a dollárt.
  Mivel nincs annyi fedezete a dollárnak mint amennyit a piac gondol, ezért a helyére kerüléshez a dollárnak a kibocsátott mennyiséggel arányosan le kellene értékelődnie, ez lenne a hiper infláció szerintem. (egyben itt előfordulhat egy túllövés is hogy lendületből (félelmek miatt) jobban leértékelik a dollárt, de esetünkben ez mindegy szerintem)

  Az euróhoz azért van köze, mert amikor ez megtörténik akkor minden mást is elkezdenek más szemüvegen keresztül nézni, és még ott is túlzott bankóprést fognak látni ahol pedig nincs (euró esetében azért lehet hogy szintén van ld Görög, Olasz, Spanyol, Portugál, stb.).
  Magyarán a piaci pánik sok más valutát is érinthet.

  Logikailag nem kell bekövetkeznie, de a pénzpiaci működés sokszor nem logikán hanem pszichológián alapul, az félelmek ilyenkor máshol is hatnak.

 26. 17. Az idézett cikk folytatódik:
  „A hivatalos közlés szerint az anyahajók az északkelet-kínai Tiencsin (Tianjin), illetve Sencsen (Shenzhen) dél-kínai kikötőváros vidámparkjának fő attrakciói lesznek.”
  Nem lesznek, már azok.
  Kétségtelenül átvizsgálták töviről-hegyire, de ezeket a hordozókat nem fogják szolgálatba állítani.
  Az indiaiak a szintén Kijev-osztályú, exszovjet Baku hordozót építik át, legalább annyit szívnak vele, mint a kínaiak a Varjaggal.
  A kínaiak a két új hordozót saját tervek alapján fogják építeni.

 27. 26 elfmage

  Szerintem az euro és a dollár közötti különbség az, hogy a dollár már tulajdonképpen összeomlott, de számításból vagy félelemből a piac még „nem vette észre”, az euró meg csupán gyengélkedik, mert a periféria nem vette olyan jól a válságot mint a centrum.

  Ha az értékpapír spekulációt ki lehetne küszöbölni, meg az IMF féle mesterséges adósságspirálok gerjesztését, akkor viszonylag könnyen ki lehet mászni a válságból.

  Egy hasonlattal élve az USA olyan ember mint a munkanélküli, aki még nem vallotta be a családjának hogy hónapok óta nincs munkája, és mindenféle ügyeskedésből, időnként bűnözésből teremti elő a pénzt. Európa meg az aki még minemálbérből él, de szenvedélye a lóverseny…

  Ezért érzem úgy, hogy az egyik menthetetlen, a másik menthető.

 28. 28: Legyen igazad 🙂 Én ennyire nem vagyok optimista, a piac nem véletlenül nem akar odanézni a dollárra, ha csak összeomlana tőle az usa és minden más mehetne tovább akkor ennyire nem félnének észrevenni hogy a király meztelen.

 29. 25 Ha igaz, már elkezdtek. Most nem tudom, hol olvastam, hogy a bajba jutott országok kötvényeinek felvásárlásával az amerikai útra lépett az eu.

 30. Mutassatok nekem olyan amerikából indult válságot, amikor a forint vagy az euró jól jött ki! Mint írtam, nem a logikából, hanem a tapasztalatokból indultam ki. A befektetők között kevesen gondolkodnak logikusan, leginkább érzelmek, félelmek vezérlik őket, ezért jönnek a pánikok, s egy szűkebb – tehetősebb réteg ezen lovagolva tud spekulálni komoly sikerekkel. Még a közelmúltban kipattant szaros ingatlanlufijuk is keményen éreztette itthon hatásait…

  Szinte minden USD elszámolású, még az aranypiac is. A vállalatok nemzetközi cégek, amelyek pénzmozgásai szinte követhetetlenek. Itt euróval, ott yennel, amott forinttal fizet, ha kell. Ha bedől a dollár, bedől minden. Ezért húzzák, halasztják. Kína a második legnagyob hatalom, s minimum 10-20 éves távlatban a dollár életben maradásában érdekelt. Egy sor európai cég van, amelyik valójában amerikai tulajdonú, mint ahogy egy sor magyar nevet használó terméket gyártanak külhonban. Gondoljunk csak a Mercedesre, vagy a Pilóta kekszre…

  A forint mögött szerintetek van valós fedezet, vagy az euró mögött, vagy akár a mexikói pezó mögött? A jelen fedezete megvan, mert ha nem lenne, már ma sem működne a rendszer. A jövő fedezetét árusítottuk ki, s ezt kellene valakinek elbuknia, mert visszafizethetetlen. Nem a jelenlegi életvitelét, hanem a jövőbeli még gazdagabb életvitelét, az dósságok visszafizethetetlensége miatt. Amikor már a zsebedben érzed a pénzt… Nehéz róla lemondani, mint egy lottó nyereményről, amiről közlik, hogy bocs, téves volt. Nem kérdés, hogy kiket fognak rabszolga sorba taszítani szerte a világon ennek az össznépi lufinak a lenyeléséhez. Mert elhitették, hogy ez járható út…
  Cs.

 31. 25-re:
  Ebben egyetértek. Ahogy az amerikai álom megszűnőben van, emiatt hamarosan az európai „nyugatból” is csak foszlányok maradnak majd. De pusztán ettől még nem fog megszűnni az euró.
  Épp ezt nem értem Merkelben. Ha ennyire egyértelmű a helyzet, minek szarozik, minek egyezkedik egyáltalán?
  Cs.

 32. A tapasztalat az, hogy ha dől az USD (azaz egy nagy valuta, vagy nagy gazdasági ország valutája) akkor dől az összes többi is.

  Pontosan azért, mert a „piac” (azaz Mari néni a Lehel téren előtte hagyma és krumpli) hisztis.
  Nem okos, nem racionális, nem logikus mert ember és nem természet alkotta (fizikai) rendszer. Ha jön a füles, akkor elad. Ha elmúl a vész akkor sem nyugszik meg, erősebben leáraz bármit, mint azt előtte saját maga is hitte, később emeli, mint indokolt lenne. Az elmúlt napokban/hónapoban rengeteg ilyenre volt példa.

  Így tehát ha bukik az USD, akkor a „piacok” (Mari néni és Józsi bácsi együtt) sikítva adnak el mindent nem törődve a a saját unokájukkal sőt, a következő nappal sem. Zuhan az USD, zuhan azon országok valutája ahol Amerikai érdekeltség van, és az is, ahol nincs. Talán az arany (illetve más nyersanyagok) fognak felfelé menni, de az is rövid életű lesz, mert
  – nem lesz mivel kifizetni és nem lesz ára sem
  – a rádöbbenés, hogy nincs annyi, amennyit meg akarnak venni a nyersanyagpiacot is rántja magával.

  Ez egy fedezet (mondhatni érték) nélküli pénzvilág, ha szétesik, akkor annak a „piac” (Mari néni pendelye) lesz az epicentruma.

  (Ha bár Mari néni pendelye alatt ott a fedezet, csak már ő is elfelejtette, mire való. :))

 33. Kösz Szurkoló!
  Hasonlóan látom én is…
  Persze több szem többet lát, a többieknek is van igaza.
  Majd az élet igazolja vmelyik. elképzelést, az aranyár alakulásán hamarosan látszani fog, hogy tovább nő, vagy korrigál.
  Üdv.:
  Cs.

 34. 7. Attila
  Ez írtad:
  „Kínában nem nyílik a társadalmi olló, hanem egyre nagyobb tömegekk kerülnek rettentő nyomorból a tűrhető szegénységbe, majd a relatív kényelemben.
  Ők lesznek a belső piac ami Kína fejlődését garantálja a következő évtizedekre.
  Komoly lázadás nem várható, ami esetleg előfordul, azt könnyűszerrel leverik.
  A kínai filozófia egyszerű: 10 év alatt 300 millió embert húztak ki a nyomorból a tűrhető életsznvonalba.
  Soha senki ilyen méretű társadalmi fejlődést nem tudott produkálni, és ez igazolást ad a közben használt módszerek használatára.”

  Mindig elfelejtitek a klímaváltpzást. Ha szigorúan csak gazdasági szempontok szerint mérlegelnénk a helyzetet, akkor azt mondanám könnyen igazad lehet.
  Kína folyói az iparszerű termelés miatt teljesen elpiszkolódtak, ráadásul a Himalája gleccsereinek visszahúzodása miatt komoly vízhiány léphet fel Kínában.

  Az embereket a mai napig rabszolgasorsban tartó hatalom miatt is pusztulás a sorsuk. Ugyan csatlakoztak a „nyugati” világhoz(sajnos) gazdaságilag. azóta az elmúlt évtizedben meg jól le is fejlődtek mindenkit. De mindezek ellenére, még az igen erős belső piacuk ellenére is a hibás modell vissza fog ütni. Hibás modell alatt az elüzletesedett, értéket, (igen magas)kultúrát vesztetett szemléletmódot értem. Szerintem Kínának nincsenek évtizedei.
  Akkor még beszélhetnénk a demografiájáról ami önmagában óriasi veszély, hiszen a gyerekvállalások, hirtelen, drasztikus csökkentése(10-20 évvel ezelőtt), olyan helyzetett eredményezett, hogy 20-30 éven belül egy hatalmas öreg tömeget egy viszonylag szűk fiatal rétegnek kéne eltartani. Ez még az ő híres nagycsalád modelljükben sem fog menni. Még fizikai szinten sem. Ráadásul nem jó a fiú-lány arány sem.
  Ezenkívül az erőforrások kimerülése miatt kb. annyi lesz a fehérfokhagymás mezőgazdaságuknak. hol fognak 1.35milliárd embert akár nyomor szinten eltartani. Sehol.

  ha minden jól megy Kína kicsivel később követi USA-t.
  Ha nem jól, akkor meg villanások lesznek.

 35. 35: Ha beteljesül a jóslatod, akkor néhány százmillió embert érintő éhséglázadást „villanások”-nak nevezni kissé lekicsinylő! 🙂

 36. azok villogások lennének.:-)és tényleg lekicsinylő lenne.
  de a villanás az atom szóval kapcsolatos.

 37. Kínának kell az anyahajó mégpedig a Spratley szigetek miatt. Nem részletezem, gyakorlatilag minden nap erről hallani a Fülöp Szigeteken. Gondolom Európába ez nem téma. A Spratley régió állítólag olajjal megkent terület. Tehát az oka mindegyik országnak megvan rá hogy szeresse magának. Ha jól tudom 5 vagy hat ország osztozik és marakodik azon, hogy kihez tartozik melyik sziget, hogy a szigettől milyen távolságra lehet fúrni. Nemzetközi egyezmények felrúgása, Kínai hadgyakorlat a térségben, és jónéhány konfliktus jellemzi ezt a régiót már 1974 óta. Ugyanmár kérem szépen „Uncle Sam” nagyon is tudja, hogy mire kell Kínának az a csónak.

 38. 38: Köszönjük a kiegészítést. Én ugyan tudtam róla, de valóban, itt Európában nem téma. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy as Fülöp-szigetek már majdnem az 51. amerikai állam.

 39. Vagy inkább gyarmat. Megdöbbentő és szégyen, ahogy kisemmizik az embereket itt a vagyonukból, emberi jogaikból. És persze sokan biztos azt mondják, hogy megérdemlik ha hagyják. De sajnos ez nem ilyen egyszerű. Nagyon sokan nem hagyják. Csakhogy őket 911 óta úgy nevezik terroristák. Tonna számra bányásszák az aranyat, ezüstöt, rezet és más értékes színesfémeket. Egész falvak életét lehetetlenítik el ihatatlanná téve a vízforrásaikat. És mindezt olyan pofátlanul és nyíltan teszik, hogy az ember fel sem éri ésszel hogy lehetséges mindez? Persze nyilván úgy, hogy kell egy kollaboráns vezetés, akinek befogják a száját, megtömik a zsebét és lehet szépen garázdálkodni a kertben. 50 millió ember meg éhezik, nyomorog, nem tanul. Esélyük sincs arra, hogy változtatni tudjanak a sorsukon.

 40. 40: Kivéve, aki eladja magát „feleségnek”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük