(583) Miért a szélsőjobb?

Tibor bá’ online

 

öAz „Irány Ausztrália” című könyvemben, amit nem vettél meg, mert sajnáltad a 800 forintot, amit nem olvastál el (ingyen) a honlapról, mert kényelmetlen, szóval ebben a könyvben a 179. Oldalán a következőket írom:

Do not jump into conclusions: „Ne következtess elhamarkodottan”. Mi rendszerint tudálékosak vagyunk. Mindig mindent jobban tudunk a másiknál, és elhanyagolható jelekből is messzemenő következtetéseket vonunk le. Az angol csak kellő mennyiségű adat birtokában következtet, és akkor is óvatosan. Az angol mindig ad esélyt arra, hogy létezik előtte ismeretlen tényező, és nem feltétlenül az a helyzet, ami első látásra nyilvánvalónak tűnik. Közel sem olyan magabiztosak, mint mi, és ebből következően sokkal ritkábban mennek fejjel a falnak, mint mi.

Megkérlek tehát, hogy Don’t junp into conclusion! – ne következtess elhamarkodottan. Az alábbi eszmefuttatás nem a preferenciámról szól, hanem a logikámról.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________________________________________________________

Ha holnap lennének a választások, akkor két dolgot tehetnék: 1) Nem mennék el szavazni. 2) Elmennék szavazni. Ha elengedem magam és a „szívemre hallgatnék” akkor nem mennék el szavazni, mert „nincs kire”. Viszont, amikor még Ausztráliában voltam, ott kötelező volt a szavazás. Akkor, most tételezzük fel, hogy az első opció kihúzva, mindenképpen szavaznom kellene. Tekintsünk el attól, hogy a borítékba szavazó cetli helyett berakhatok egy magammal cipelt szaros vécépapírt is, elvégre a szavazás titkos, mindenképpen kellene választanom egy pártot. Nos ebben az esetben én a szélsőjobbra szavaznék, amit meg is kell indokolnom.

Nem vagyok ős-szittya, gépkocsim hátsó ablakára nincs felragasztva a történelmi Magyarország, magyar vagyok, de nem verem a mellem , nem sírom vissza Szálasit, nincs egyetlen közös nézőpontom a szélsőjobbal. Akkor pedig mi van?

Első fogam 14 éve koromban lyukadt ki. 20 éves koromban csinálták az első hidat (természetesen a számban). Már hosszú évek óta egyetlen egy fog sincs a számban, ami a sajátom lenne. Gondolhatjátok, hogy fogorvost láttam néhányat. Volt ezek között maszek, honvédségi, ausztrál, diploma nélküli, SzTK, egyetemi oktató, menő belvárosi, sufniban rendelő csóró. Volt egy közös vonásuk, az előző orvos látható munkáját valamennyi cikizte. Empirikusan megtapasztalhattam, hogy milyen minőségben dolgoztak. Volt olyan korona, rodenami 2 héten belül fellazult; tömés, amelyik kihullott; gyökértömött, amelyik hamarosan begyullad; kihúzás után beszakad gyökér, majd vésés; lekapar gyökér és a csillagos ég; szóval minden. Na és mit tapasztaltam, van-e valami általánosan kimondható szabály? Van. nem az végzi a legjobb  munkát, aki a legügyesebb, legrátermettebb, legnagyobb gyakorlattal és szakértelemmel bír, hanem az, aki lelkesen, meggyőződésből szívvel-lélekkel gyógyít. Nem tökéletes, téved és hibázik, de közel se akkorát, mint a minden hájjal megkent, lelkiismeretlen, ámbár nagy tudású és rutinos „szélhámos”, mert ez utóbbi nagyívben szarik rád.  GONDOLKODJ! 

138 gondolat erről: „(583) Miért a szélsőjobb?

 1. A „szélső jobbnak” még nincs annyi üzleti kapcsolata,hogy nagyüzemi mértékben tudjon lopni.De idővel ők is megfogják égetni magukat,mint minden politikus,tisztelet a statisztikailag elhanyagolható kivételnek(0+-1).

 2. Elnézést kérek Tibor bá, tudom hogy ennek a mostani postnak nem ez a témája, de mégis szorosan kapcsolódik azokhoz a dolgokhoz, amikről korábban szó esett ezen az oldalon. (Ha gondolod természetesen kitörölheted, mint „offtopic” hozzászólást.)

  A Bank of America a mai nap során egész Kalifornia állam területére beszüntette működését. Pénzt kivenni nem lehet. Helyi idő szerint 13:25-kor tagadták meg egy csekk készpénzre váltását. „Computer error” – számítógép hiba, panaszkodnak, csak be lehet tenni pénzt, kivenni meg semmit.

  Ha ez a hiba valódi lenne, akkor be sem lehetne tenni, tehát se be, se ki. Hogy összeomlott ez a bank, vagy csak szoktatják a népet a pénzkivétel megtagadásához? Egy ismerősöm egy hete ki szeretett volna venni 50 ezer dollárt (kimenekítési kísérlet, ennyi az összes félretett pénze), de azt a Bank of America megtagadta. Azt mondták, engedélyt kell ahhoz kérnie, s legalább öt munkanap, amíg megkaphatja az igényelt pénzét.” (jovonk.info)

 3. 1:
  Efelől semmi kétségem, de most MOST van.
  2:
  Semmi baj az off-fal, ha indokolt.

 4. Ezzel a logikával szavazhatnál inkább az LMP-re. Ők is leklkesek és tapasztalatlanok.És minden ellenkező rágalom ellenére nem minieszdsz. A schifi meg lelkes és tapasztalt is. 🙂

  Viccen kívül: „GONDOLKODJ”írod kékkel-gondoolkodom. Tök szép volt tegnap reggel valamelyik jobbikos fiatal csaj szerecsenmosdatását hallgatni a betyárseregről meg a magyar szigeti náculásokról.
  De ha csak a logikát követem, akkor sem jó, mert egy fogorvos munkája nem kompatibilis egy politikai párt tevékenységével. egy kezdő lelkes fogorvos pontosan ugyanazt kell tegye a fogaddal mint egy 30 éves rutinnal rendelkezőnek, csak ő ugyanarra a mozdulatsorra még kínosan odafigyel, és kevesebbet bakizik. Ha bakizik, akkor azért mert izgul, de azt is kiköszörüli..

  De egy párt nem a mindenki által elfogadott módszerrel „gyógyít” csak lelkesebben, hanem a saját ötleteivel kuruzsol.Lelkesen.
  Tessék egy kis friss szélsőjobbos gyöngyszem a magyar szigetről.

 5. 4: Hogy mit kell tenni az egy dolog, és hogy mit tesz az ami engem érint. Nem hiszem, hogy nem érted az analógiát, annál te okosabb vagy. Nem a rutin számít, hanem a jóindulat. Ha Orbánnak megbocsátják, hogy diktátor ha jó irányt vesz. Akkor a jobbiknak is meg lehet bocsátani a szélsőségeket, ha valóban a nemzet érdekében tevékenykedik. Sajnos Dorka a magyar zsidó politzikusok nagyon elbaszták a balta nyelét, amikor a cigány ügyet felkarolták és a „pozitív diszkriminációt” lenyomták a nemzet torkán rosszul értelmezett önvédelemből. Nem érdekelte őket a cigány kultúra lényege (élősködés a többségi társadalmon) csak az volt fontos „amig a cigányokhoz nem nyúlnak, addig biztonságban vagyunk”. Ennek isszuk a levét és még fogjuk is. Én nem kérek se az SZDSZ-ből se az LMP-ből.

 6. 2.: Nem találtam ilyen híreket, sem a BOA honlapján, sem a Google-vel, pedig többféle kombinációval kerestem rá a kijelentésedben lévő állításokra (angolul oc). Sőt átolvastam a „Bank of America Service Agreement” -jét és valóban tele van limitációkkal, ami máshol is előfordul és nem mai/tegnapi a dátumozása. „számítógép hiba, panaszkodnak”: Kik? Mikor? Hol? Forrás megjelést kérnénk ilyen esetekben. „Egy ismerősöm egy hete ki szeretett volna..” : uaz. Tipikus álhírek.
  Szóval én Tibor bá helyében az ilyen „álhíreket”, melyeket nem erősít meg semmi, se egy link, se egy fórum, az ég egyadt volágon semmi, még a hivatkozott „jovonk.info” oldalon sem találom a hírt. Javaslom törlésre az ilyesmiket.

 7. Tibor bá, kicsit meglepett a mostani poszt témája (miért ez és miért pont most).
  Függetlenül attól, hogy a Jobbikra szavaztam, egyáltalán nem ideológiai azonosulás miatt. Ezt láttam az egyetlen reális alternatívának a Fidesz 2/3-dal szemben (Fidesz-Jobbik koalíció), mivel az LMP, MSZP közül egyik sem lépett volna koalícióra a Fidesszel. A Jobbik szerencséje, hogy nem lett kormánypárt, már leszalámizták volna őket is, mint a korábbi pártokat.
  Önmagában sajnos a tisztesség nem elég alap a jó kormányzáshoz (ezt az Antall kormány fényesen bizonyította /hozzátéve, hogy a mostani viszonyokhoz képest volt tisztességes/), szükséges a kormányzati rutin is. Szerintem nagy bajban lennénk egy 2/3-ot szerzett Jobbikkal (nem mintha nem lennénk abban most is). Jó lenne a Jobbik ellensúlynak a Fidesz mellett, de sajnos ez a hajó már elment. Ebből a megfontolásból az LMP sem lenne sokkal jobb (és még a helyét sem igazán találta meg), szavazótábora meg a volt szdsz (direkt kisbetűvel), illetve a volt MSZP szavazók egy része (ami morzsolódni fog) – nem lesznek mögötte tömegek. A gazdasági helyzet romlása inkább a Jobbiknak kedvez, az LMP esélyei romlani fognak. Megoldás lenne, ha Tiborbá szerveznél egy pártot! A 200 ezres olvasótáboroddal nagyobb a támogatásod, mint a többi párt tagjainak a száma 😀 Hajrá Tibor bá, támogatunk! 😛

 8. 6. Pedig ott van:
  http://bit.ly/q0ORFx
  De ez szerintem csak számítógép hiba. Rengetegszer nem lehetett itthon sem hozzájutni a pénzhez, mégsem volt összeomlás… eddig.

 9. 8:
  Megpróbálom a témákat körbe forgatni, hogy ne legyen unalmas a honlap, ne legyünk egysíkúak, frissitsük az agyunkat, íveljünk át minden fontos dolgon.
  A Jobbik ellensúlyát a Fidesszel szemben szerintem jól értékeled, mi is rájuk szavatunk pont ezért.
  Természetesen nincs 200.000 olvasóm, és nem akarok Kennedy sorsára jutni. 😀

  Bocsika! Délig elmentem kapálni. 😉

 10. Nagyon fontos lenne szerintem, a képviselők visszahívhatósága.
  Némileg kultúráltabb politikai közegben persze (amire már esély sincs). Tök mindegy ugyanis kik ülnek a parlamentben, ha egy párt képviselői csak egyféleképpen szavaznak. Valahogyan azt kellene garantálni, hogy pártokon belül is demokrácia legyen. Mert a mostani demokrácia meghatározó szervezetetei a pártok, korántsem demokratikus szervezetek, legfeljebb annak mutatják magukat. Ugyanez a helyzet a nagyvállalatokkal. Ezek a szerveződések azok, melyek legmeghatározóbb elemei az államszervezetnek. Demokratikus államszervezetet akarunk építeni nem demokratikus szervezezetekből? Sz@rból várat.
  A Jobbikkal sem lenne ez jó, de talán jobb. Félő viszont a külföldi elutasítottság. Ha ez utóbbi már nem számít, akkor jön el az idejük. Már ha addig nem torzulnak el.
  Teljesen logikus, legkisebb rossz választás volt a FIDESZ 2/3-a. De sajnos nem az ő érdemük, hanem a többiek érdemtelensége. A következő teljesen logikus, legkisebb rossz választás a Jobbik, már ha minden marad a mostani felállásban.
  De jó lenne, ha egyszer nem csak rossz és rosszabb között tudnánk választani!

 11. 6: „Kik? Mikor? Hol? Forrás megjelést kérnénk ilyen esetekben.

  Pontosan annyit tudok a dologról, mint te. Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Sem időm sem energiám nincs rá, hogy alaposabban utánanézzek. Nem azért másoltam ide az idézetet, mert én ezt a hírt el is hiszem, hanem azért, mert VAN egy ilyen hír. Reggel olvastam.

  Tipikus álhírek.

  Lehet. Nem tudom. A hír igazságtartalmával kapcsolatban nem foglaltam állást egy percig sem.

  még a hivatkozott “jovonk.info” oldalon sem találom a hírt

  Jobb oldali sáv, „Friss hírek”, fentről a harmadik hír (a hozzászólásom írásának pillanatában.)

  Javaslom törlésre az ilyesmiket.

  Én is pontosan ezt javasoltam Tibor bá-nak a 2.-es számú hozzászólásomban.

 12. 3. „Semmi baj az off-fal, ha indokolt.”
  De nem indokolt. Meg nincs osszeomlas.
  Ha minden ATM hiba vagy kiurules egy hozzaszollas lesz akkor csak arrol lehet majd olvasni.

 13. A Jobbik parlamentbe kerulese tobb haszonnal jart mint karral.
  Olyan temakat vetnek fel, ami addig tabu volt.

  Foleg, ami sikeruket hozta a ciganybunozes es a ciganyokkal kapcsolatos temak.

  Azonkivul, leginkabb a kozgazdasagi dolgokhoz jobban tennek, ha hozzasem szolnanak.

  A jobbik soha nem lesz nagy part, de pont igy jo.

  Ellenben egy valoban jobboldali gazdasagot megvalosito partra lenne nagy szukseg. Szerintem.

 14. 13: „De nem indokolt. Meg nincs osszeomlas.

  Rendben van, elnézést kérek amiért ide mertem hozni a témát. Ki lehet akkor törölni a hozzászólásomat utólag.

  (Közben maga Soros György is megszólalt, azt mondta, hogy kiszámíthatatlan bankválság közeledik. Olyan, amilyen az elmúlt évszázad harmincas éveinek „nagy depresszióját” okozta. De már nem merem belinkelni. Egyrészt mert off, másrészt meg félek, hogy a torkomnak ugranátok megint.)

 15. 15. Watchman 🙂 Sorossal óvatosan. Manipulál, de egy bankválságot nem nehéz megjósolni. Mindenképp az lesz. Valaki az eurozóna összeomlását szeptember 30-ra teszi.
  Még azt is érdemes megemlíteni, hogy 4 országban (olasz, spanyol, belga, francia) megtiltották a shortolást, mert többen álhírekkel nyerészkednek. Most tényleg sok az álhír, vagy ennyire rossz állapotban van a gazdaság? Netán mindkettő? Utóbbira tenném voksom.

 16. 4. A logikai rendszerbe én beilleszteném még a realitásérzéket is. Ennek erősen híján vannak a nem jobboldalinak hívott csoportosulások.
  Ködevőkben bízni öngyilkos stratégia.

 17. 7,9,12: Köszönöm, már megvan. Középen kerestem, viszont inkább arra akartam célozni hogy angol (USA) eredetű-t nem találtam illetve azzal lehetne megerősíteni az ilyesmit ha megint van.
  16: Nagyon nem értek egyet bármilyen tőzsdei beavatkozással, főleg nem a shortolás megtiltásával! Minenki spekuláns! Az is spekuláns aki CHF hitelt vett fel, arra spekulált hogy marad az alacsony árfolyam, kamat, hasonlóan minthe valaki FOREX-ezne. Ne jött be puff. Betiltották itthon.
  Nem értem miért baj az ha valaki azt gondolja egy adott termékről hogy a jövőben az olcsóbb lesz és ezen az olcsóbb áron ad megbízást.
  Ez olyan mintha becsuknánk a szemünket és nem hinnénk el hogy a növekedés lehet csökkenés is. Nem lehet csak növekedni állandóan, épp ezért indokolatlan a shortolás betiltása is.

 18. -Tibibá:) Ha kötelező a szavazás,az már nem demokrácia,s mint tudjuk a demokrácia sem a nép uralmát jelenti,hanem egy bizonyos elit réteg hatalomgyakorlását, a nép felett.

  -„Ha elengedem magam és a „szívemre hallgatnék” akkor nem mennék el szavazni, mert „nincs kire”.”

  A parlamentben lévő pártokra igaz is amit mondasz,Jobbikustul-LMP-éstül.

  -„Nem vagyok ős-szittya, gépkocsim hátsó ablakára nincs felragasztva a történelmi Magyarország, magyar vagyok, de nem verem a mellem , nem sírom vissza Szálasit, nincs egyetlen közös nézőpontom a szélsőjobbal. Akkor pedig mi van?”

  Az van,hogy aki az emberek érdekében gondolkodik,azokat rögtön leszélsőjobbozzák,pedig csak emberközpontúak.
  Hová vezetett a „toleráns” liberális demokrácia „áldásos”, középutas tevékenykedése:
  -gazdasági káoszba
  -leminősítésekbe
  -társadlmi elégedetlenséghez
  -londoni…stb zavargásokhoz
  -szabad véleménnyilvánitás korlátozásához
  -lakosság terrorfenyegetéséhez….stb.

  -6:Minato:)-„Szóval én Tibor bá helyében az ilyen “álhíreket”, melyeket nem erősít meg semmi, se egy link, se egy fórum, az ég egyadt volágon semmi, még a hivatkozott “jovonk.info” oldalon sem találom a hírt. Javaslom törlésre az ilyesmiket.”

  Éljen a szólásszabadság!Jó kis diktatórikus hozzászólás.
  Mi van akkor,ha belinkelésre kerül a forrás?
  Válasz:Ez nem komoly !Ezt nem a New York Times hozta le!
  Egy kínai hitelminősítő intézet (Dangog Global Credit Rating),még augusztus harmadikán,az S & P -t megelőzve leminősítette az USA-t.
  Mindenki(pénzügyi,gazdasági körökben)joviális mosollyal csak annyit mondott rá,hogy kis hülye,még kezdő a szakmában.
  Amikor a „vérprofi” S & P néhány napra rá ugyanezt megtette,mindenki véresen komolyan vette,pedig csak ő is egy manupulatív szerv.

  Arról ugyebár hallottunk,hogy az USA-ban több állam a fizetésképtelenség szintjére jutott (többek között: Kalifornia is).
  Kalifornia államnak,mintegy 19 milliárd $-os államháztartási hiánya van,s csak azért nem dőlt be mert az állami BAB(önkormányzati kötvényprogram) keretében forráshoz jutott,s így év végéig rendben van.
  Ilyeténképpen szemlélve a dolgot,pénzügyi vonalon bizony sok minden elképzelhető,sőt még annak az ellenkezője is.

 19. 4. Dorka
  „Ezzel a logikával szavazhatnál inkább az LMP-re. Ők is leklkesek és tapasztalatlanok.És minden ellenkező rágalom ellenére nem minieszdsz. A schifi meg lelkes és tapasztalt is. ”

  Ó… Az LMP ? Lelkesnek lelkesek, de hát az SZDSZ csak átnevezte magát, meg divatosabb szlogeneket tanult be… Nem annyira tapasztaltak, mint inkább körmönfontak.

  A szélsőjobb legalább azt mondja amit csinál…
  És abban is igaza van Tiborbának, hogy jobb egy lelkes amatőr, aki sokat bakizik, mint a minden hájjal megkent profi aki biztos kézzel szedi ki a pénzt a zsebedből.

  És ez most Magyarországon a Jobbik.
  Már most látszik, hogy a Fidesz tényleg csak úgy tud haladni, ha a Jobbik programját hajtja végre.
  A betyársereggel való bratyizásra ott van Perge Ottó válasza:
  „Csakis az erőszakmentes ellenállásnak van értelme és létjogosultsága!”

  És azt is tudni kell hogy a „náculás” a politikai hatás-ellenhatás természetes törvénye.
  A náculás mindig egyenlő erősségű a kilátástalansággal, a megalázottság érzésével. Ha a globalista törekvések nem küldték volna padlóra az országot, nem lett volna valódi ellenpont a nemzeti hozzáállás, és azok radikalizálódása.

 20. Uj olvasokent erdeklodni szeretnek hogy a Bilderberg csoportrol volt e mar szo. Tudom nem uj hir de hat sok a csecsemo 😀

 21. -20:Attila (PV):)”A szélsőjobb legalább azt mondja amit csinál…
  És abban is igaza van Tiborbának, hogy jobb egy lelkes amatőr, aki sokat bakizik, mint a minden hájjal megkent profi aki biztos kézzel szedi ki a pénzt a zsebedből.”

  Ellenzékben a FIDESZ is azt tette.
  A partvonalon kívül mindenki ért a focihoz,de ha játékról(focizásról) van szó,vége a tudománynak.
  Jó játék,majd a következő megoldja,ha az nem,akkor majd az azt követő…és ez így megy a végtelenségig.
  Miért,mert ez a demokrácia játékszabálya.
  Ezt a perpétum mobilét meg kéne akasztani,hogy hogy ne csak a belső működésével legyen elfoglalva,hanem vegye már észre,hogy rajta kívül is élnek még emberek a földön.

 22. 22. Csőrmi

  A demorácia szabálya tényleg ilyen.

  De az ia biztos, hogy az eddigi kormányok „eggyívásúak” és tényleg ugyanazokkal a szabályokkal játszanak.

  A Jobbik meg valódi új arcokat és módszereket igér, ráadásul a tömegek is gyökeres változást akarnak.

  Szerintem a legkárosabb a károgás, hogy úgyis mindegy, mert minden politikus korrupt.

 23. 21. Kata.

  Én inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy a Bilderberg csoport és a Trilateral Commission háborúja hogyan áll.

  Most úgy náz ki, hogy a két irányzat – igaz mindkettő globalosta – egymás hátában forgatja a kést… Ezért látni sok, eddig érinthetetlennek hitt pénzember bukását, a káoszt a nemzetközi pénzpiacon, az észak-afrikai átrendeződést, és sok más változást.

  Sajnos „hivatalos” források nincsennek, de a sok apró mozaikból már lassan összáll a kép.

 24. Az adminisztrátor szerepe se nem könnyű, se nem hálás. Elsődleges célom az informálás és az egészséges gondolatcsere. Aki itt marad az elég értelmes ahhoz, hogy egy kacsa gyanús hírt óvatosan fogadjon, de az is hír, hogy a huniák mit közölnek.

  Már többször leírtam a moderációs politikámat, de leírom még egyszer.

  A véleményemmel, meggyőződéseimmel nem kötelező egyetérteni. Az enyémtől eltérő véleményedet szabadon közölheted, tiszteletben tartom, de csak egyszer. Ha az enyémtől eltérő véleményeddel újra és újra előállsz, azt propagandának minősítem és törlőm. A felesleges szócséplés sokakat elriaszt, ami természetesen nem célunk. Különösen érzékeny vagyok: isten, túlvilág, lélek, és közismert fideszes, MSZPés, SzDSz-es propaganda szövegre. Ezeknek információ tartalma nincs, mindenki ismeri őket. Felmerülhet a kérdés miért? Nos, én a honlapot és azon a véleményem közlését lelkiismereti okokból kifolyólag tartom fenn. Meggyőződésem, hogy 78 év tapasztalatai értékesek, amiket iparkodok átadni. Nem kötelező ezek átvétele, mindenki válogathat magának belőlük, de mondanivalómat nem szeretném azzal devalválni, hogy egyesek destruálják törekvéseimet. Aki nagyon nem ért velem egyet, annak szabad útja van a távozásra.

  21:
  Felületesen már igen, de poszt még nem volt. Gedeon most éppen szabadságon van, a Bilderbergék az ő „asztala”. Ha visszajön majd ismerteti és mtalán ír egy vendégposztot róluk. Bár az éb véleményem szerint a jelentőségük jóval kisebb, mint hirdetik róluk.

  22:
  IGEN, hatalomban mindenki elkurvul. De, ha ebből indulunk ki, akkor esélyt se adunk a változának. Úgy nem lehet öttalálatosod a lottón, ha nem veszel szelvényt. persze, ha veszel, az még nem garancia.

 25. 26: Már be lett linkelve minimum fél éve, de ez nem a te hibád. Senkitől se várom el, hogy elolvassa mind az 1060 eddigi posztot.

 26. 20- Attila- LMP fikázás szokás, de ami tény, az az, hogy nem volt semmi tisztességtelen amit csináltak semmi kö(zünk asszem mondhatom így)az szdszhez, de sajnos ezt a legkönnyebb ezt odapörkölni mindig. Akiket ismerek belőle talán túl jó és tisztességes emberek is.. Pl. Vári György…Mindegy nem kampányolok se pro se kontra, nem is ez alényeg.

  Tiborbá, persze hogy értem az analógiát, értem a jószándékos dolgot is, csak én egy pöppet másképp látom..

  Attila: most azért ne legyünk naívak, tudjuk hogy a jobbik a kuruccal milyen viszonyban van.. Uszítuk uszítunk, aztán ha a betyársereg komolyan veszi, akkor jön Perge hogy“Csakis az erőszakmentes ellenállásnak van értelme és létjogosultsága!”HA HA HA..

  A magyar szigetes részeg náculást meg semmiképp nem tartom se nemzetinek, se magyarnak, egyszerűen részeg náculásnak tarom.Szánalom.

 27. Kétségtelenül igaz, hogy a jó szándékú amatőr sokkal kisebb kárt csinál, mint egy rossz szándékú profi.
  Mostanáig a magyar politika tele volt az utóbbiakkal. Reménykedjünk, hogy egyszer végre szóhoz jutnak a jó szándékú profik is, a remény hal meg utoljára, mint tudjuk.

  Dorka, a zsidók biztonságát -talán meglepő- legjobban az un. „szélsőségesek” tudnák garantálni. Ezek köré a pártok köré tömörülő emberek elsődleges szempontja ugyanis a Hazáért való aggodalom. Ez volt a helyzet már a MIÉP-pel is. Amennyiben kormányzó pozícióba kerülne a Jobbik, legkevésbé volna érdeke, hogy elszabaduljanak antiszemita indulatok. Vannak zsidó magyarok, akik ezt rég fölismerték. Nyilvánvaló, hogy akadnak antiszemita megnyilvánulások, ezeket rendesen föl is plankolják az ellenérdekű médiában, de súlyos aránytévesztés ezt a középpontba állítani.
  Ha már itt tartunk, éppen az SZDSZ egykori vezérkarából lehetett kinézni (megszemélyesíthetjük például Pető Ivánnal), hogy nem bánnak időnként egy kis antiszemita kilengést, hogy ezzel igazolják politikájukat – éppen a zsidóság előtt. Ezektől a köröktől volt igazán félnivalója a zsidó magyarnak. Lásd például Szabó Albert-ügy.

 28. Koszonom a valaszokat. Az igazsag az hogy mostanaban kezdett ‘kinyilni ” a szemem. Szamomra meg a legtobb informacio relevans. Aztan szelektalok. Jelenleg meg mindent elolvasok amit lehet és a feldolgozas kozben gondolkodom. Szemely szerint orulnek egy ilyen posztnak bar a tobbit is szivesen olvasom mindig.

 29. Ebből a szempontból Gedeonnal értek egyet: a politikai kontraszelekció eredménye az a szemét, amit a parlamentben látunk. Másnak nincs esélye bejutni, és ahogy látom a közgondolkodás, illetve annak hiánya is ezt támogatja. Szóval, a probléma maga a demokrácia, a releváns döntés képességének és lehetőségének hiánya – de ezt már mondtam, és nem szeretnék spammolni 🙂

 30. 28. A tények mást mutatnak.
  Azért a LMP-nek sikerult szdsz-es jótanulóként heccelni a cigányokat Gyöngyöspatán.

 31. 25 Tiborbá

  „Különösen érzékeny vagyok: isten, túlvilág, lélek, és közismert fideszes, MSZPés, SzDSz-es propaganda szövegre.”

  Érthető.
  De e sorok hitelességét viszont nagyban növelné, ha ritkulnának a zsigeri orbanofób posztok, amelyek szintén nem információt közölnek, csak a te véleményedet ismétli. De azt rendszeresen.
  Amit keresek az VALÓDI kritika a kormány intézkedéseiről.
  Ha megnézed, a Jobbikot az SZDSZ nyomta be a parlamentbe úgy, hogy annyit fasisztázott, nácizott, hörgött, hogy már azoknak is szimpatikus lett a Jobbik, akik semmit sem tudtak róla.
  Ami nekem szimpatikus a Jobbikban, hogy pontosan azt csinálja hogy politikailag támadja a Fideszt, precíz vádakkal.
  A ballib meg csak hörög, meg patásozik, meg orbántörpézik, ami megint a Fidesz malmára hajtja a vizet, mert ha „ezek” annyira utálják akkor nem lehet annyira rosz.
  Persze, mondom tiszteletben tartom hogy ez a te blogod, és ezen belül élet-halál ura vagy, de úgy kóser, hogy amit másoktól elvársz azzal te jársz elöl jópéldával.

 32. -23:Attila (PV):)-„A Jobbik meg valódi új arcokat és módszereket igér, ráadásul a tömegek is gyökeres változást akarnak.”

  Jó,higgyél bennük!
  Nem akarlak róluk lebeszélni.A jövő majd megmutatja,hogy a tétlen hittel,hová jutottunk el.

  -„Szerintem a legkárosabb a károgás, hogy úgyis mindegy, mert minden politikus korrupt.”

  Lehet,hogy károgásnak hallik az énekem,mert nincs jó hangom,csak figyelmesen olvassuk el újra,amit az „úgyis mindegy”-ről mondtam:”Ezt a perpétum mobilét meg kéne akasztani,hogy hogy ne csak a belső működésével legyen elfoglalva,hanem vegye már észre,hogy rajta kívül is élnek még emberek a földön.”

  A „megakasztás” aktív cselekvést,nem beletörődést jelent a megváltoztathatatlanba.
  Hogy egy kis hasonlattal éljek,ha egy hibás alkatrész másik hibás alkatrésszel cserélünk ki,a rendszer továbbra sem fog működni.
  A hozzáértő szerelő hiába látja a hibát,ha nincs joga beavatkozásra,mert a vezető műszerésznek a hibás alkatrész eladásával van nagyobb profitja.
  Ebből ki lehet találni,hogy a beosztott szerelőnek milyen alternatívái vannak.

  Ez a politikában annyit tesz,hogy 4 évenként valóban megkérdezik,hogy ki vezesse az országot,s közben igérnek ezt-azt.
  Nekünk hány kérdésünk lehet 4 év alatt,hogy az ezt-azt mennyiben teljesítették?A kérdés költői.

 33. 34: Sajnálom Attila, de a kritikáddal nem értek egyet. Pillanatnyilag Orbán a miniszterelnök és mi valamennyien sirunk-nevetünk az ötletei, intézkedései, törvénye, nyomán, de főleg csak sírunk. Ő most nagyon aktuális, tettei is, külföldi viselkedése is, és minden. Ezért foglalkozom vele többet, mint bárki mással és azért, mert az ország olyan kritikus helyzetben van, amilyenben nem volt Mohács óta. Ezt a kritikus helyzetet Orbán nagyon rosszul kezeli. Kritikáim abszolút jogosak, és a válaszok nagy részéből világosan kitűnik, hogy az ide látogató többség egyetért velem. Ha te ezt nem így látod, akkor sajnos te vagy elvakult és nem én. Ami pedig a hiteleségemet illeti, ne féltsd. Ügyelek rá. 😉

  35: Teljesen egyértelmű, hogy a megoldás a politikusok visszahívhatósága a cikluson belül.

 34. Tiborbá, a ti generációtok, a „nagy generáció” egykori életereje, kalandvágya, szexuális étvágya stb. felülmúlhatatatlan, legalábbis a legendák szerint.

  Ami viszont a politikai kultúrátokat illeti, valószínű, hogy most már örökre alkalmatlanok lesztek arra, hogy normális demokráciát csináljatok. A mi generációnknál vannak pozitív jelek, de még sok a kérdőjel.

 35. 36, Tiborbá.

  Többször mondtam, hogy a fennáló lehetőségek között a Fidesz a kisebbik rosz.

  Az elképzelhető ideális helyzetnél nyomorultul rosszabbak, de hát te nem vagy idealista, úgyhogy ez irányba nem muszáj elmenni.

  Az hogy most Orbán a miniszterelnök nagyrészt az előző kormány katasztrófális politikája okozta.
  Az hogy az előző kormány hatása meddig ront a mai helyzeten, lehet vita tárgya, de a Fidesz szerintem megakasztotta a legkárosabb folyamatokat, és új irányokat keres.
  Elképzelhető, hogy ezek az irányok katasztrófálisabbak mint az előzők, de egylőre én nem látok rá egyértelmű bizonyítékot. Veszélyeket érzek, de idő kell hogy ezek meghatározhatók legyenek.
  Nyilván még nehéz látni az eredményeket, és nagyon nyitott szemmel kell figyelni rövidtávú és pillanatnyi hatásait.

  Szeretném, ha egyszerűen és röviden válaszolnál a következő kérdésre:

  Szivesen látnád-e a Fidesz helyett az előző kormány valamilyen variációját?
  Ha nem, akkor szerinted milyen valós alternatívája van a Fidesznek?

  Ugyanis ha egy rozoga, lyukas csónakban evezel a part felé, szidhatod az anyját annak aki csinálta, de ha nincs másik, akkor abban kell tovább evezned. és ha rugdosod az sem javít a helyzeten.
  Ha viszont van ötleted a lyukak eltömésére, akkor a túlélésed esélye növekedhet.

 36. 34!
  Jobban járnál ha most e témában Tibor bára hallgatnál..
  Jobbik?Ne bohóckodjál már..
  37!
  Csak azt ne mond hogy ami generációnk tudna normális demokráciát csinálni.Ne röhögtess már.Egyrészt nem engedik,másrészt meg ugye a gének mindent felül írnak..Addig amig a másik érdeke csorbul,addig kiabálod hogy demokrácia van,de mikor már a te érdekedet csorbítják,rögtön elkezdesz kiabálni,hogy ez milyen demokrácia..A demokrácia az, amikor nem is tudod kit is kellene pofán csapni..
  34!
  Politikai bohózat.Ne hogy már valamit is komolyan vegyél belőle..

 37. -37:nad:)-„Ami viszont a politikai kultúrátokat illeti, valószínű, hogy most már örökre alkalmatlanok lesztek arra, hogy normális demokráciát csináljatok. A mi generációnknál vannak pozitív jelek, de még sok a kérdőjel.”

  Mivel nincs normális demokrácia.
  Ha már minden kérdésre válaszoltál,akkorra hány éves leszel?
  Meg tudod saccolni?
  Lehet,hogy addigra a sexuális étvágyad is kissebb lesz.
  Célszerűbbnek tűnik,s mi több gyorsabbnak,a felmerülő kérdésekre azonnal megoldást találni.

 38. Ha én szavaznék 2014-ben, kizárólag egy emberre adnám a szavazatom: ez az ember Bajnai Gordon. Kövezzetek meg 🙂

 39. 40, Csőrmi: Egyetértek, ezért kellenének új pártok, a lejárt szavatosságúak helyett.

 40. 41, Günther: Nem kövezünk meg, én legalábbis nem. Igen, az MSZP környékén három olyat tudnék mondani, akinek „másképp tapad a haj a fején”: Bajnai, Oszkó, Szigetvári Viktor. Jellemző, hogy valójában egyik sem párttag.

  Azt a hibát azért ne kövesd el, hogy őket azonosítod az MSZP-vel. Nem, ők és az MSZP még akkor is ég és föld, ha jobb híján miniszerelnökjelöltek lennének.

  Régi szocialista trükk: ha már minden kezd összeomlani, akkor hívjunk be pár okos szakértőt kintről, hagyjuk őket kicsit, majd sütkérezzünk a „szakértelem” fényében. Eljátszották ezt már Bokrossal, sőt, még régebben a kerekasztaltárgyalásokon.

 41. 39, Mellike:
  „Nem engedik”
  NEM ENGEDIK.
  NEM ENGEDIK!
  NEM ENGEDIK!!!

  Kik nem engedik? Itt kezdődik a baj, fel kéne nőni. Mikor nőnek fel a magyarok…?

 42. 37. Nem akarlak elkeseríteni, de a demokrácia már Athénban sem jött össze 2500 éve.
  Nem működik. Ahányszor megpróbálták, annyiszor lett csőd a vége.
  Annyiban csak generációs kérdés, hogy minden fiatal megpróbálja feltalálni a kereket újra és újra, a vége ugyanaz, hiába mondják nekik, akik már láttak jónéhány elvetélt ötletet, hogy felesleges erőfeszítés.

 43. 45, Attila: Én kevéssel is beérem. Ha annyira működne, mint Nyugat-Európában, Csehországban, Szlovéniában, már elégedett lennék.

 44. Engem is kövezhettek, de Bajnainak meg Bokrosnak is inkább adnék esélyt, mint a Jobbiknak. Persze milyen pártban, az jó kérdés.
  A fő problémát a választási rendszer korlátaiban látom, mert így nincs szinte semmi esély a rendszeres vérfrissítésre. Kellene sok kis párt kényszerű együttműködéssel, mert inkább csináljanak változásokat viszonylag óvatosan (azaz körültekintően), mint operáljanak láncfűrésszel gondolkodás helyett, ahogy ezt a Fidesz teszi.
  Ugyanígy persze be kéne kússzon az MaSzoP helyére is akár egy valódi szociáldemokrata párt, vagy kettő. És itt nem Hülye Katira (Szili) gondolok.
  A Jobbik meg sajnos csak addig jut el, hogy felvet kényes problémákat. Ez nagyon helyes is, csak az a baj, hogy a megoldások – ha van nekik egyáltalán – leggyakrabban nem kivitelezhetőek egy jogállamban.
  Ráadásul egyébként is le kéne vetniük a dísznáciságot, mert így még ha jobbak is lehetnének a jelenlegieknél és a korábbiaknál, akkor is eltaszítják a „nem-szittya” választókat.

  34:
  „Amit keresek az VALÓDI kritika a kormány intézkedéseiről.”

  Írtam többször, de valahogy sohasem akartál válaszolni a konkrét felvetésre offshore témában.

 45. 37:
  Ne légy nevetséges. Egy generáció semmit se tud csinálni, csak ott van abban az időpillanatban. Nagyapám generációja nem tudta megakadályozni az I. világháborút (olvasd el – Roger Martin du Gard: A Thibault család), apám generációja nem tudta megakadályozni a II. világháborút és a Rákosi korszakot.Nekem pedig megfelelt a Kádár rendszer, mert ismertem a kapitalizmus, és kádáralatt nem volt semmi gondom (persze másoknak lehetett), de ha nem felelt volna meg, nem tudtam volna csinálni semmit. Ami pedig a te generációdat illeti…. letompított gondolataim is súlyos sértésnek számítanának.
  38:
  Például a Bajnai kormány nekem sokkal jobban megfelelne, de….. a botrányosan rossz kormányzás kritikáját nem lehet azzal lenulláztatni, hogy nincs jobb alternatíva. Valóban nincs! De ez nem jelenti azt, hogy például a katasztrófális egykulcsos adórendszert helyeseljem.
  41:
  Megkövezni? Eszembe sincs. Egyetértek veled, és aki kövezni akar, az álljon elő az indokkal. Viszont Bajnai nem is akar miniszterelnök lenni, és a politikába se akar belépni. Hát ez az. Minden politikus egy szemét állat, mert elment politikusnak.
  47:
  Bajnai, Bokros nálam is OK, de van pártjuk? Nincs. Abból kell főzni, ami van.

 46. 48, Tiborbá: Vegyük csak azt, amit egy generáció „tud” csinálni.
  Pl. létrehozni, eltűrni, fenntartani olyan pártokat, amilyeneket.

  Támogató posztokat írni a szélsőjobbról. Ezt te is „tudod” csinálni, Tiborbá. Hátha erre gondoltam. És nem, nem vagyok felháborodva és nem, nem írok szdsz-es meg más propagandát.

  Csupán végignézem amit sikerült itt összehozni 20-40-60, na jó, legyen, 20 év alatt. És – ennyi.

 47. @18 Minato,

  amit mondasz, az Adam Smith eredeti elgondolása, és természetesen tartalmazza azt is, hogy lesznek, akik éhen halnak. (Smith ezt tudta, benne van a Wealth of Nations-ben.)

  Társadalmi szinten, amikor nem hagyod, hogy a másik éhen haljon (mindegy, milyen okból), ez nem működik, korlátozni kell az emberek jogát a hülyeséghez – mivel a hülyeségük következményeit együtt viselitek.

  @45 Meglep, hogy egyetértek veled, ugyanakkor örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel 🙂

 48. @48 Tibor bá,

  gondolom tudod, hogy az USÁban is bevezették az egykulcsos adórendszert. Nem Orbán volt a közös pont.

 49. 50:
  Ezért van az, hogy költségtvetési, adó ügyekben nincs népszavazás. De ez a korlátozás egy nagyon kényes kérdés, mert nagyon gyorsan diktatúra lesz belőle. Minden esetre, ha én lettem volna a miniszterelnök a CHF hitel felvételt megtiltottam volna.
  52:
  Erről meditáltam az “Orbán kimutatja a foga fehérjét”-ben

 50. 44!
  Ha valaki elmegy politikusnak,szépen hangaztosan beszél ,és ígér dolgokat kifelé.Csak azt elfelejti hozzá tenni ,hogy sajnos nem azt csinál amit akar,és főleg nem azt hogy a népnek legyen jó..Vagy azt csinálja amit elvárnak tőle feljebbről,(akik tulajdonképpen pénzelik a dolgokat)vagy esetleg megpróbál lavírozni jobbra balra,alulra felülre,de ha rájönnek fent hogy ez veszteség a megbízóknak,bizony jön a dörgedelem.Nem is akár hogyan.Nem olyan egyszerű dolgok ezek..Hogy oda megyek politikusnak,és az csinálom amit akarok,meg azt hogy jó legyen a népnek.Vannak magasabb összefüggések.Van aki ismeri hogy ki áll feljebb tőle,van aki nem ismeri.A „nép” el sem tudja egyszerűen képzelni milyen dolgok folynak ott,és milyen zsarolások,és még mocskosabb dolgok…
  Ha valaki pénzesen megy oda,akkor arra is rögtön kiabál a nép hogy milliárdos,azért került oda.Ha valaki szegényen megy oda,akkor arra azt fogják kiabálni hogy majd össze szedi magát,azért ment oda.A nép csak ennyit lát.És ezzel úgy el is van.Meg azzal hogy ez kommunista,meg náci .Ezzel el is van rendezve.Az igazi hatalom meg jót szórakozik közben,és szedi a sápot,ami a lényege az egésznek..

 51. Azért szükségeltetik némi agytorna, ha Tibor bátyánkat valaki meg akarja érteni: Bajnainak meg Bokrosnak sajnos nincs pártja. Következésképp mit kell tenni? … A Jobbikra kell szavazni! … Aham…

  Persze értem én. Rendkívül komplex és összetett elme, valamint az élettapasztalatok oly bonyolult és szövevényes elegye szükségeltetik ehhez a gondolatmenethez, amit egy átlagos földi halandó aligha tud követni és ésszel felérni. Én ennél jóval egyszerűbb lélek vagyok: Szélsőjobbos volt a nagyapám, szélsőjobbos volt az apám, én magam is szélsőjobbos vagyok és még a gyermekemet is ebben a szellemben igyekszem nevelni. Csak mi ezt soha nem hívtuk „szélsőjobbosság”-nak. Egyszerűen csak hazaszeretetnek, hagyománytiszteletnek, a dolgok természetes és időtálló rendjének, amit a 20. században mindenféle „izmusok” megpróbáltak felforgatni. … Sajnos sikerrel.

  Máskülönben, ami felnőtt fejjel a szélsőjobb irányába sodort engem, az az volt, hogy mindig is kíváncsi voltam a világ igazán mély összefüggéseire, a háttérben működő erőkre, viszonyokra. És egy idő után az lett a határozott benyomásom, hogy a polkorrekt pártok mögött álló mainstream média csak a felszínt kapargatja. A lényeget, a dolgok magvát valahogy mindig a szélsőjobboldalinak tartott sajtóban sikerült felfedeznem. Ráadásul úgy éreztem, hogy a „mérsékelt” pártok problémákra adott megoldási javaslatai is erőtlenek, csak elodázzák az igazi megoldásokat, míg az ún. „szélsőjobb” megoldási javaslatai tökéletesen egybevágnak azzal, amit az ember józan paraszti esze is kikövetkeztetett.

  Volt nekem kb. 15 évvel ezelőtt egy főnököm. Az üzlethez, az ügyfelekhez és a pénzhez való viszonya miatt a mai napig is gyanítom, hogy zsidó volt, bár biztosan nem tudom. Pláne, hogy egyszer munka közben váratlanul egy kipát nyomott a fejembe, majd elkezdett idétlenül röhögni, hogy milyen jól áll nekem, elmehetnék zsidónak, miért nem térek be? „Anyád!” – gondoltam. Persze mondani nem mertem, hiszen a napi megélhetésem függött attól az embertől. No, csak azért hoztam fel őt, mert neki volt egy vissza-vissza térő mondása, amit sohase fogok elfelejteni. Mindig azt mondta: „- Haragszom Csurkára! Nagyon haragszom Csurkára!” (Akkoriban még a MIÉP jelentette a szélsőjobbot.) Amikor visszakérdeztem, hogy miért haragszik rá, akkor a válasz így hangzott: „- Azért, mert mindig ő mondja ki azt, amit én is gondolok!”. Nyilván kellemetlen volt neki azzal szembesülni, hogy a józan paraszti esze ugyanazt súgja, amit egy „szélsőséges” párt is hirdet.

  Csak ennyit szerettem volna válaszolni arra a kérdésre, hogy „Miért a szélsőjobb?”. Elnézést ha hosszú voltam.

  TGy

 52. Csak az idő az ami megszépíti a Bokrost,és Bajnait,és Békesit…s sorolhatnám.
  Egyik sem vesztett a bulin,s nem is sírom vissza őket,de ez nem mentség a maiaknak.

 53. 47.48 Bajnai Bokrossal nekem sincs különösebb problémám , legalábbis olyan ami kizárna egy esélyt.Részemről nincs kövezés.

  29:Batka:”Dorka, a zsidók biztonságát -talán meglepő- legjobban az un. “szélsőségesek” tudnák garantálni. Ezek köré a pártok köré tömörülő emberek elsődleges szempontja ugyanis a Hazáért való aggodalom”
  Immunis vagyok az ilyen szövegekre, minden épeszű zsidó tudja a II VH óta, hogy a zsidóság SENKI MÁSTÓL sem várhat garanciát biztonságot vagy védelmet,csak saját magától. A politika kizárólag lakmuszpapírként, eszközként használja fel ezt a kérdést, közös ellenségkép megteremtésére, veled vagyok ellened vagyok játszmára, dísznek, identitásképzőnek (utálom a zsidókat tehát igaz magyar vagyok)stb.. ez mind tisztességtelen, főleg az idősekkel szemben, akik tényleg képesek és megijednek.Amúgy pedig szeretném eloszlatni azt a tévképet hogy a zsidók *félnek* az ilyesmitől. Egyszerűen ocsmány, gusztustalan, szánalmas és ellenérzést kelt.Nesze neked együttműködés. Úgy látszik igény van az „ellenségre”.. sajnos ettől nem nagyon tudok eltekinteni, és meglátni a jobbikba a pozitívumot, mert fölöslegesen elvesz eggy csomó energiát a „gyógyítástól”. Pl riogatással.
  Magyar Sziget, Tyirityán Zsolt:
  „„Mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy Lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön? Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”
  A széljobbos közönség biztosítja az előadót, ixedik BVK után, hogy igeeen..Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő pedig bajtársiasan kiáll Tyirityán barátja mellett:))
  Emberek.. mi ez a cirkusz, és minek kell ez a széljobbnak?ez a nemzeti radikalizmus? Mesterséges ellenségképpel kell bizonyítania a létjogosultságát? Nincs amúgy is elegendő megoldandó probléma, csinálni kell egy ilyet is?Épelméjű emberek hogy gondolhatnak izraeli megszállásra?És miért riogatnak vele? Miért? minek? Miért hergelik ezzel a közönségüket?Nem is ez az első este, pár éve már vizionáltak itt titkos izraeli laktanyákat, föld alatt lakó katonákkal… A szittya honféltő közönséget valóban fel kell készíteni, mert jönnek a merkavák?Esetleg le kell majd szedniük egy egy repülőgépet ostorral? Vagy elég ha a hazai zsidókban látja a lakóháza potenciális szétlövőjét, a rohadt tetveset? vagy csak jó hecc ez az egész játék?

  Teljesen nevetséges, egyrészt az ötlet felvetése, másrészt ha valami szürreális lehetetlen rémálomban ilyesmi történne, és elhúzna a Tyirityán, a Dér, a Zagyva vagy a Novák Előd feje fölött egy ilyen lopakodóbombázó, nemes eggyszerűséggel és teljesen jogosan maguk alá engednék a végtermékeiket.

 54. 54: Ha megengeded, magam is egy kicsit hosszan válaszolnék, nevezetesen MI is a baj a szélsőjobbal?

  Akinek ez már ismerős, attól elnézést kérek.

  „If we are still planning for expansion and it doesn’t ensue, many people will likely becom efurious and look for someone to blame. Politicians, seeking to avoid that blame and channel citizens’ anger for purposes of their own aggrandizment, will offer scapegoats. Some of those will be domestic, some foreign. Scapegoating of nations, religions and ethnicities will lead to global violence. Meanwhile, very little attention will be going toward addressing the underlying problems of resource depletion and environmental degradation (the death of the oceans, collapsing agricultural production due to climate change and desertification etc.) – problems that warfare will only exacerbate. Add nuclear weapons, stir vigorously and voilá: a recipe for utter and complete destruction.”

  Avagy magyarul:

  „Ha továbbra is növekedésre alapozunk, és ez nem következik be, ez sokakat felbőszít majd, ők pedig vétkeseket keresnek majd. A politikusok, akik át akarják hárítani a felelősséget és a maguk hasznára akarják fordítani a polgárok dühét, találnak majd erre bűnbakokat. Ezek közül néhány az országon belülről, mások pedig külföldről kerülnek majd ki. Bűnbakokká válnak nemzetek, vallások és etnikai csoportok, ez pedig globális erőszakhullámot indít majd el. Eközben nagyon kevés erőfeszítést teszünk majd az erőforrások kimerülése és a természetes környezet pusztulása által okozott mögöttes problémák kezelésére (ilyen az óceánok halála, a mezőgazdasági termelés összeomlása a klímaváltozás és erdőirtás következtében, stb.) – ezeket a problémákat a hadviselés ráadásul tovább mélyíti majd. Az egyveleghez adjuk hozzá az atomfegyvereket, erősen rázzuk össze az egészet, és íme: kész a végső és totális pusztulás receptje.”

  Na, EZT csinálja a szélsőjobb. Gyűlöletet szít, viszályt kelt. Bemagyarázza az embereknek, hogy egy szűk réteg tehet MINDEN problémáról. És természetesen a szélsőjobboldali politikusok egy PILLANATIG se haboznának, ha emberek millióit vagy milliárdjait kellene feláldozni a saját hatalmuk oltárán. Hogy honnan tudom? Onnan, hogy már MEGCSINÁLTÁK. Ha Hitlernek lett volna atombombája, gondolkodás nélkül elhamvasztotta volna vele a világot. A jelenlegi szélsőjobbos vezetők se jobbak, vagy majd ilyenek lesznek, ha őket is megcsapja a hatalom szele.

  Nem arról van szó, hogy a Jobbiknak ne lennének jó meglátásai. Igen, Magyarországon óriási problémát okoznak a cigányok. Igen, amit Izrael az amerikai külpolitikával és a palesztinokkal művel, az egyszerűen tűrhetetlen. Ez mind-mind így van. De a világ szétrohadásának nem ez az oka. Az ok a növekedésalapú társadalom működésképtelensége. Nem a zsidók tehetnek arról, ahol vagyunk, hanem mi, mindannyian. Csak persze sokkal kényelmesebb rákenni a balhét egy szűk csoportra, aztán csodálkozni, amikor a világégés után a dolgok még sokkal szarabbul állnak, mint előtte. De hát, erről is volt már szó a blogon. ALKUDOZÁS és HARAG. A gyászreakció fázisai.

 55. 56: Ugye? MÁRIS megy az ellenségkeresés. Pontosan erről van szó.

  Egyébként ez nem csak a szélsőjobb taktikája, a kommunisták pontosan ugyanezt csinálták. A mechanizmus egyidős az emberiséggel. Találd meg a közös ellenséget, így eltereled a figyelmet a valódi problémákról. Aztán ha elég ember megdöglött, az úgyis tabula rasa, és akkor új játékszabályokkal újra lehet kezdeni az egész társadalomépítésnek nevezett cécót.

 56. 57. „szélsőjobboldali politikusok egy PILLANATIG se haboznának, ha emberek millióit vagy milliárdjait kellene feláldozni a saját hatalmuk…”

  Ne csinaljunk számhaborút belőle, de a szélsőbal (zömében zsidó vezetéssel) már bizonyitott.
  100 millió a kommunizmus áldozatainak a száma.

 57. Feri, ne lőj , mi a szélsőbalt sem szeretjük. Számháborúzást meg tényleg ne please.

 58. nem hiszem legalábbis, hogy szélsőbal kontra szélsőjobb alapon megy a vita, de javítsatok ki ha tévedek.-

 59. 57: Még mielőtt bárki félreértené a szavaimat: Az én ún. „szélsőjobboldaliságom” soha de soha nem jelentett sem bűnbak-keresést, sem zsigeri zsidó-gyűlöletet. Sőt, még csak cigány-gyűlöletet sem! Most is, mint minden egyéb alkalommal el kell mondanom: Az én egyik legkedvesebb gyermekkori játszótársam egy nagyothalló cigányfiú volt. Nála becsületesebb, egyenesebb, melegebb szívű barátot nem ismertem meg később sem! A mai napig érdeklődik a hogylétem felől, ha lehetősége van rá. Azt, hogy a szélsőjobboldaliság egyet jelentene a bűnbak-kereséssel, vagy a zsidó – cigány gyűlölettel, azt én a magam részéről visszautasítom. Ezt csak Ti gondoljátok így! Ez az a dolog, amit megpróbáltok ránk húzni, hogy fogást találjatok rajtunk! Sőt sokkal inkább úgy látom, hogy maga a zsidóság is áldozata annak a háttérhatalomnak, amely jelenleg még a zsidóság védelmezőjének szerepében tetszeleg, egészen addig, amíg köpönyeget nem fordít! Tehát maguknak a zsidóknak lenne az elsődleges érdeke az, hogy felismerjék kik az igazi barátaik! Kik azok, akik valóban a javukat akarják! És felismerjék, hogy nem a nemzetközi dúsgazdag illuminátus elit szolgálja az ő érdekeit, hanem az egyszerű, hétköznapi, józan paraszti ésszel megáldott emberek, akiket „szélsőjobboldalinak” szokás csúfolni.

 60. 59: Olvasd el az EGGYEL későbbi kommentemet.
  Egyébként az idézet (ami Heinbergtől való) szintén nem jobb vagy baloldalról, hanem ÁLTALÁBAN politikusokról beszél.

  62: „…felismerjék, hogy nem a nemzetközi dúsgazdag illuminátus elit szolgálja az ő érdekeit…”

  Na, ez már önmagában ellenségkeresés. Milyen nemzetközi dúsgazdag illuminátus elit? Ezek az összeesküvés-elméletek nagyon népszerűek mostanában, csak az a baj, hogy vajmi kevés közük van a VALÓDI problémákhoz. Nem arról van szó, hogy nem voltak, vagy ma nincsenek összeesküvések. Voltak, vannak, lesznek. De a mindennapos problémáinkat nem a „globális illuminátus elit” okozta, hanem mi magunk, az életmódunk, a felfogásunk. Ezt kéne megérteni, és nem ellenségeket keresni. Vannak gazdagok, de hidd el, nemhogy nem ők okozták a kialakult helyzetet, de FINGJUK sincs, hogyan lehetne kezelni. Ugyanis MEGPRÓBÁLTÁK, de akármit próbáltak, csak még nagyobb katyvasz lett belőle. Az ún. elit ugyanúgy benne van, mint mi, csak persze nekik valamivel jobbak a kilátásaik. De változtatni ők se tudnak, ahogyan a felelősséget se lehet az ő nyakukba varrni.

  ERRŐL beszél Heinberg. Ellenségkeresés, bűnbakok kijelölése, háború. És máris sokkal rosszabb a helyzet, mint volt (pedig már most se túl jó). Pontosan ez fog történni, mivel a legtöbb ember úgy gondolkodik, mint te. Ezért fog kipusztulni az emberiség. Emberi természet.

 61. 61. Egy hozzászóllás kiegyensúlyozása volt.
  Pontosan, globálisan kellene nézni. A Jobbik féle hozzáállásnak kellene a jobbnak lennie és nem szélsőnek.
  Ha kiteszik a magyarzászlót az mar nacionlizmus sőt fasizmus. Máshol ezt nem tapasztaltam.

 62. „Tehát maguknak a zsidóknak lenne az elsődleges érdeke az, hogy felismerjék kik az igazi barátaik! Kik azok, akik valóban a javukat akarják!”

  Nem akarok én bunkó lenni, de.. nem kell „barát”, támogató, elég csak hagyni minket békibe’.Nem kell játék, hogy most én vagyok a barátod ő meg az ellenséged.Én majd megvédlek ő majd kiforgatja a köpenyét, és meglátod hogy ő a rossz. Nem kell ez a hülye játék, úgysem őszinte. Sztálin is a magyar nép nagy barátja volt, az se kellett volna.
  Hagyni egymást békén, és szépen éldegélni egymás mellett, a csesztetés minimalizálásával.Barátság majd jön magától.

 63. 63: Márpedig el kell, hogy keserítselek. Amióta csak ember él a földön, azóta van az, hogy egyik ember el akarja venni azt, ami a másiké. Nincs ez másképp most sem. Akkor viszont mit mondjuk arra, aki el akarja venni azt, ami a miénk? Mit mondjunk arra, aki erőszakosan meg akarja változtatni a szokásainkat, be akarja szűkíteni az életterünket, meg akarja fojtani a jelenünket, hogy ne lehessen jövőnk sem? Ennek a hagyományos elnevezése az, hogy ELLENSÉG. … Akkor ez már ellenség-keresés? … Szélsőségesség? … Fúj-fúj? … Milyen logika alapján tudod levezetni, hogy noha a múlt sötét századaiban előfordulhattak olyan entitások, amelyek a mi javainkra pályáztak, de a felvilágosult jelenben ilyenek már nem fordulhatnak elő? … Miért nem? És ha valaki felismeri és néven nevezi őket az már „ellenség-kereső”? Nem egyszerűen csak próbálja védeni a sajátját?

  Én azt mondom: Igenis van ellenség. De az nem a zsidóság és végképp nem a cigányság. Az igazi ellenség az a szervezett magánhatalom, amelyről Drábik János is olyan sokszor beszél. Nevezzük háttérhatalomnak, illuminátinak, aminek akarjuk. A zsidóság és a cigányság csak áldozata ennek az egésznek. Mert pillanatnyilag őket használják fegyverként ellenünk.

 64. 64.
  Feri. azért ne túlozzunk..
  „Ha kiteszik a magyarzászlót az mar nacionlizmus sőt fasizmus. Máshol ezt nem tapasztaltam.”
  szerintem itt sem . senkit nem zavar a magyarzászló. Ez itt Magyarország. Rakj ki zászlót, az nem fasizmus. A nacionalizmus sem az ördög tojása.Minden népnek joga van szeretni a zászlóját. azzal még nem bánt senkit.

 65. Drága Watchman. Fegyvernek még nem neveztek, de ha valaki annak használ, akkor bizti az is vagyok.
  szóval nem ellenségek vagyunk, hanem fegyverek az ellenségek kezében.. ez se sokkal jobb:-)))
  megyek is inkább call of duty-zni egyet a fiúkkal, és szétlövöm a zombik fejét..( halkan súgom, ők az igazi ellenségek.. agyvelőt is esznek)

 66. hmm. Olvasom a hozzászólásokat és felötlenek gondolatok bennem.

  Írtjátok Bajnait, Bokrost, meg a többit.

  Nem vagyok politikus, nem értek a politikához, de annyit tudok, érzek, hogy azok az emberek odafönn, akik „dicső kormányunkat” alkotják nem méltók arra, hogy az országot vezessék. EGYTŐL EGYIG.

  Szép és jó gondolataik vannak, de ezek mind csak azért vannak mediálva, hogy mi, a tróger nép nyugton maradjon. Semmi nem történik a MI ÉRDEKÜNKBEN.

  Komolyan mondom, ha megérjük a következő választást, én bizisten elindulok. Létrehozok egy pártot és belevágok.
  No, és akkor majd lesz ott szélsőjobb, meg szélsőbal, meg középmezőny egy rakáson ne féljetek. 🙂
  És ha már érdekel esetleg benneteket néhány főbb pártszlogen, amivel fel fogom futtatni a brigádom:
  „aki nem dolgozik, ne is egyék.”
  „Akinek joga van, annak kötelessége is.”
  „Önfenntartó társadalom.”
  „A bűn nem kifizetődő.”

  Emellett létre fogok hozni egy alapítványt is, de már csak mint elnök. Az alapítvány neve: Gorgon mindennapi kenyeréért. Ebbe mindenkinek kötelező lesz befizetnie napi 1 forintot. 🙂
  Nekem bér nem is kell majd a munkámért. 🙂

  No, de a témánál maradva, ha szélsőjobbos vezetés lenne itt, akkor először az inkáktól mentesülne az ország, majd a zsidóktól, utána a még fellelhető egyéb kisebbségektől és végül a magyaroktól. Végül már csak a szélsőjobb maradna itt.
  Akiket lenyomnának a kölföldről, mert az eszméik már a környező országokat fenyegetnék.
  Vannak jó meglátásaik, de sajnos eléggé szélsőséges módon közelítik meg a témát, elszálltan, mint a gólyamadár télvíz idején.

 67. 68: Kedves Dorka. Elnézést kérek érte, de én ezt hívom tipikus semmitmondó hozzászólásnak. Amikor szándékosan úgy teszel, mintha nem értenéd meg, amit írok. Vagy ami még rosszabb: amikor szándékosan nem is érted meg, amit írok! Az a ti igazi tragédiátok, hogy nem halljátok meg ezeket a hangokat. Jó lövöldözést a fiúkkal!

  TGy

 68. Még vitt vagyok.
  70: én is elnézést kérek, a 68-asommal valóban azt próbáltam jelezni, hogy nem tartom további értelmes energiabefektetésnek a vitát, az illuminátus elites mesével úgysem tudom felvenni a harcot. főleg hogy a kezében tart és lődöz velem.. (bocs)

 69. 69 🙂 hajrá GORGON!-
  ( hogy milyen miniszteri széket kérek azt majd megbeszéljük később)addig már csak dicsérni foglak 😀

 70. 71: Lehet, hogy nem a legjobb kifejezést használtam, amikor ezt a „fegyvernek használ” dolgot leírtam. Talán inkább azt kellett volna írnom, hogy az érdekeinket egymás ellen kijátszva, bennünket egymás ellen fordítva igyekszik röhögő harmadikként hasznot húzni és a saját céljait előremozdítani. De tényleg nincs értelme tovább vitatkoznunk, hiszen – ahogy látom – úgysem tudjuk meggyőzni egymást. Jó éjszakát! 😉

 71. „Amióta csak ember él a földön, azóta van az, hogy egyik ember el akarja venni azt, ami a másiké. Nincs ez másképp most sem.”

  Ezt senki sem tagadja. Ismétlem, összeesküvések voltak, vannak, lesznek – tudod, Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog 🙂

  Félretéve a tréfát, nem azt mondom, hogy amit mondasz, nem igaz. De gondold végig a dolog másik oldalát. Tudod te, hogyan éltek az emberek ebben az országban alig 4-5 generációval ezelőtt? Túrták a földet napi 12-16 órában, esőben, sárban, dögmelegben, csak hogy ÉHEN NE DÖGÖLJENEK. Persze, mindig volt egy generáció, amelyik jobban élt, de az ÁTLAG rohadt keményen megdolgozott a megélhetéséért. Olvass csak el egy pár könyvet akár a 19. századból – pl. Illyés Gyulának a Puszták népe című könyvét. AZ volt az élet akkoriban. Ma hogy élünk? Magyarországon ma lassan elérünk oda, hogy több személygépjármű lesz az országban, mint dolgozó, kereső ember!!!! Évente másfél milliárd liternyi üzemanyagot autókázunk el, 90%-ban PUSZTA KÉNYELEMBŐL. Az emberek NAGYSÁGRENDEKKEL jobban élnek, mint akár 30 vagy 40 évvel ezelőtt. Több ház, több tartós fogyasztási cikk, több autó van JÓVAL KEVESEBB MUNKÁBÓL, mint a magyar történelem során BÁRMIKOR.

  És akkor erre jössz te, és azt mondod:

  „Akkor viszont mit mondjuk arra, aki el akarja venni azt, ami a miénk?”

  MIT vettek el a magyaroktól? Ma a magyarok jobban élnek, kevesebbet dolgoznak, mint valaha. MIT VETTEK EL?

  Nem vettek el semmit. Egyszerűen arról van szó, hogy most élünk valahogy, ami MÁR NEM MEGY TOVÁBB. Ennyi, elértünk a létünk fizikai korlátait. Említetted Drábikot, de szerintem Bogár László jobban látja, hogy miről van itt szó. Ő ezt úgy fogalmazta meg: „lassítás nélkül ütközünk neki a létfalnak”. Csakhogy az emberek KÉPTELENEK ezt elfogadni! Ha valaki megpróbálja nekik elmondani, hogy MUSZÁJ lemondani a kényelem egy részéről (a java részéről), akkor egyszerűen megbolondulnak, és egyből elkezdenek ellenséget keresni. Tudod, ki az igazi ellenség? Az emberi természet. A mohóság. A kényelemszeretet. A hit, hogy az a 200 éves álom, amiben minden egyes generáció egy kicsit jobban él, mint az előző, soha nem érhet véget. HÁT VÉGET FOG ÉRNI!!!! Minél hamarabb elfogadjuk ezt, annál hamarabb tudjuk számba venni, hogyan mehet tovább.

  Ami történik, az nem az elit műve. Az általános emberi természet juttatott minket ide, és emiatt fogunk mindannyian elpusztulni. Mert az emberek 99,99%-a úgy gondolkodik, ahogy te. Nem, nem lehet, hogy vége. Valaki elvette. Ideje felébredni. Nem vette el senki. TÖRVÉNYSZERŰ, hogy véget kellett érjen. Ha ezt belátod, LEHET esélyed túlélni, mert meg fogod érteni, mi történik körülötted.

 72. 74: Huhh… Hát erre most nagyon nehéz lenne válaszolnom, tekintve, hogy alapvetően egyetértek veled, meg már későre is jár. Különösen ezekkel a szavakkal tudok azonosulni:

  Tudod, ki az igazi ellenség? Az emberi természet. A mohóság. A kényelemszeretet. A hit, hogy az a 200 éves álom, amiben minden egyes generáció egy kicsit jobban él, mint az előző, soha nem érhet véget.

  Mindazonáltal ez még mindig nem jelenti azt, hogy az a bizonyos „elit” a maga beteg céljaival ne létezne. Én úgy érzem egyébként – de javítsatok ki ha tévednék – hogy az ezen az oldalon vitatkozó emberek túlnyomó többsége 90-95%-ban egyetért. Hasonló a helyzet értékelés, hasonló a jövőkép. A vita azon a maradék 5-10%-on zajlik. Talán nem is kéne egymás nyakának ugranunk amiatt a tyúkszaros pár százalék miatt! Mit gondoltok? 🙂

 73. 75: Egyáltalán nem ugrunk egymás nyakának, intelligensen vitatkozunk. Ráadásul – nem tudom észrevetted-e – erre a blogra azért ÖRÖM írni, mert Tibor bá hosszú évek kemény munkájával „elválasztotta a szart a májtól”, más szóval szépen elzavarta innen azokat, akik bunkó módon a másik sértegetését tartják vitatkozásnak.

  Örülök, hogy nyomósnak látod az érveimet. Az elittel kapcsolatban egyébként még annyit: igen, LÉTEZNEK, és nem kérdés, hogy megkavarják a szart időnként, ráadásul próbálják úgy intézni, hogy a felkavart faeces lehetőleg ne az ő szemükbe fröccsenjen. Ezt még csak-csak el tudják érni, főleg kivételesen jó helyzetükből adódóan, de bármi mást már nem képesek elérni. Amit elindítanak, az rövid időn belül kikerül az irányításuk alól, és nagyobb bajt okoz, mint amire számítottak.

  Tipikus példám erre (ezt már többször hallhattátok tőlem, úgyhogy még egyszer elnézést az ismétlésért): ISZLÁM.

  Az iszlám a 20. század fordulójára kifújt. Törökország, az iszlám világ akkori legnagyobb katonai-gazdasági „hajtóereje” lett Európa és az akkori nagyhatalmak „beteg embere”. A hülye is látta: az iszlámot reformálni kell. Át kell menjen a felvilágosodáson, ahogy annak idején a kereszténység is. A folyamat el is indult, ráadásul alulról, mintegy magától, ahogy kell. Teheránban az 50-es években már egyetemre jártak az iszlám nők, és senki nem akart megkövezni, ha nem volt a fejükön kendő! Igen ám, de jött az elit. Akik akkoriban – mint ahogy most is – főleg észak-amerikai és európai fehérekből álltak. Az elitnek kellett a közel-keleti olaj, Irán pedig a világ második legnagyobb készletén csücsült már akkoriban is. Mivel az éppen felvilágosodni készülő iszlám értelmiség rövid úton rájött, mekkora kincs az olaj, az iráni felvilágosodás egyik ALAPTÉTELE volt az ország olajkészleteinek nacionalizálása – kvázi visszavétele a BP-től. Na, ez nem tetszett az elitnek. Meg is kérték a CIA-t: csinálna már egy jó kis puccsot, juttassanak hatalomra egy Amerika-barát diktátort, és akkor kész, vége az egész iszlám felvilágosodásnak, jöhet az olaj akadálytalanul. Úgy is lett. És mi lett a vége?

  Megerősödött iszlám nacionalizmus. A komeini ayatollah visszatérése. Irán fegyverkezése, atomprogramja. Az iszlám felvilágosodás TELJES, TOTÁLIS CSŐDJE, ennek köszönhetően a nők visszarugdosása az oktatásból, és egy újabb iszlám népességrobbanás. Ebben az évszázadban az iszlám hívők száma kb. 100 millióról 2 milliárdra nőtt ennek köszönhetően!!!!

  NINCS AZ AZ ISTEN, hogy ezt az elit akarhatta volna! Ezzel gyakorlatilag akkora pofont adtak a saját maguknak, hogy ennél jobban már ki se tolhattak volna magukkal. A fehér embert gyakorlatilag demográfiai szinten fogja felemészteni az iszlám, és ezt az 50-es években egy Iránból kiinduló értelmiségi felvilágosodással meg lehetett volna akadályozni! Gondolj bele, azóta mára 3. generáció nő fel, egyre erősödő vallási fundamentalizmusban!

  Na, ezt tudja az elit. Kavarni a szart, aztán megpróbálni úgy állni, hogy a szemükbe ne fröccsenjen. Persze a többieket, akik a kondér körül állnak, még meg-megcsap az anyag rendesen. Összességében mindenki rosszabbul jár, ők is, csak ők kevésbé, mert megvan a hatalmuk, pénzük, hogy megvédjék magukat a negatív következményektől.

  Az emberi természetet az elit képtelen befolyásolni vagy fékezni. Bármi, amit tesznek csak ront a helyzeten. Semmilyen hosszú távú stratégiát, célt nem képesek elérni, minden egyes lépésükre teljesen kiszámíthatatlan, hogy az emberek tömegei mit fognak reagálni. Ahogy ezt valaki korábban olyan jól megfogalmazta ezen a blogon: Ez egy olyan sakkjátszma, amiben mindenki csak EGY lépésre előre gondolkodik.

 74. Bokros… Bajnai… Oszkó

  Mitől is szalonképesebbek ők mint az őket alkalmazó MSZP-SZDSZ ?

  Bokros mint a World Bank főtanácsadója (ehem… milyen tanácsokat adhatott ő a World Banknak ? Hacsak nem a magyar gazdaságot illetően – A world bank jobban járt a végén) a Bilderberg csoport tagja.
  Tehát a magyar kormány fölött álló szervezet pozíciós tagja.
  Amit tett, az a valutaalap elvárásainak megfelelő intézkedések sorozata volt.
  A megszorító csomagját most dicsőítik, de ő volt az aki „függetlenítette” azaz külföldi kézbe játszotta a Nemzeti bankot és lemondott a pénzkibocsátásról.

  Ugyan mit tehetne ő még az országért ?

  Bajnai… Az offshore lovag.
  Hmm Ő is megmutatta, hogy szinte minden vállalkozása becsődölt – a libás a leghíresebb, kivéve a tanácsadói működést, amiben külföldi cégeknek adott tippeket arra hogy hogyan lehet elkerülni az adófizetést Magyarországon.
  Mivel ebben NAGYON sikeres, csak saccolni lehet hogy hány milliárdos adótól szabadította meg az országot.

  Igen… Az Oszkó Péterrel írt megszorító csomagját is az IMF diktálta.
  Fel is vetté szépen a kölcsönt… É spersze röhögnek, hogy úgyis a Fidesz anyját fogja szidni mindenki a visszafizetésnél.

 75. Tehát elfogadod, hogy az a bizonyos „elit” létezik. Jól van. Elfogadod azt is, hogy kavarja a szart. Nagyszerű! (Mondom: sok közös vonás van köztünk!) Abban persze már nem értek veled egyet, hogy csak egy lépéssel gondolkodnának előre. Sőt, szerintem nagyon is hosszú távon gondolkodnak. Ha valami látszólag rosszul sül el az elit kezeiben, ha valami probléma-halmazt és csőd-özönt idéz elő az „elit” mesterkedései közül, az nem feltétlenül azért van, mert olyan bénák. Lehet, hogy a kialakuló csődre és probléma-halmazra szükségük van a saját céljaik eléréséhez! Említetted az iszlám fundamentalizmus megerősödését. Nagyon jó példa! De ez egyáltalán nem azért következett be, mert az események kicsúsztak az irányításuk alól, hanem mert az iszlám fundamentalizmussal akarták a későbbiekben sakkban tartani a nyugati világot! Meg kellett őket erősíteni, fel kellett őket szaporítani, fanatizálni kellett őket ahhoz, hogy – bocs Dorka! – fegyverként lehessen őket használni a keresztyén nyugati civilizáció ellen! Szóval ami neked csődnek és rövidlátásnak tűnik, az könnyen lehet, hogy hosszútávú tervük részét képezte!

 76. 78 Watchman.

  „Szóval ami neked csődnek és rövidlátásnak tűnik, az könnyen lehet, hogy hosszútávú tervük részét képezte!”

  Lehet, de valószínűtlen.
  Ez már nagyon Mátrixos.
  És ha a háttérhatalom ilyen kifinomult lenne, akkor már régen nem lenne szükség manipulációra, propagandára hazudozásra, hanem azzal az erővel egyenesben is irányíthatnának. Mi szükség a demokratikus színjátékra, ha minden játszma előre le van játszva?

  Mi értelme a „bombázzuk Iránt” hőbörgésnek, ha nincs meg a bátorság?

  Szerintem a globális elit nagyonis megosztott úgy céljaik mint összetételük szempontjából.
  Az egyensúly most eltolódik az euroatlanti tengelyről az orosz-kínai érdekek felé.

  És nekünk meg ez a szerencsénk.

  Az egymással harcoló óriásoknak nincs idejük a lábuk között szaladgáló macskát elzvarni… És az egyik előbb utóbb felbukik benne… és hogy melyik, az a macskától függ.

 77. 78: Ne haragudj, de szerintem nincs igazad.

  Az iszlám ELEMEIBEN fenyegeti a jelenlegi, főleg fehérekből álló elitet – mivel az egész nyugati világot fenyegeti! Ha az iszlám a jelen tempóban népesedik tovább, akkor 2-3 generáción belül lehetetlen lesz irányítás alatt tartani őket (már most is lehetetlen). Hogyan erősödhetne valaki az által, hogy megerősíti a saját ellenségeit? Ez egyszerűen öngyilkos taktika. Ha az elit ezt szándékosan csinálta, akkor annyira hülyék, hogy egyszerűen a saját ostobaságuk miatt képtelenek irányítani a világot.

  Ki akarhatná SZÁNT SZÁNDÉKKAL, hogy a világ egy pöcegödörré váljon? Ha én az elit egy tagja vagyok, és befolyással bírok a világ sorsára, akkor nem az lenne a célom, hogy a világot jobb hellyé tegyem MINIMUM A MAGAM SZÁMÁRA??? Ha széthullik a világ, azt ők is megsínylik. Ki akarhatna szándékosan kitolni saját magával?

  De még egy példa: mint az összeesküvés-elméletekben jártas ember, valószínűleg tudod, mi az a „Georgia Guidestones”. Nos, ezeken a köveken elvileg megtalálhatóak az elit céljai. Amellett, hogy egyébként ezek szerintem abszolúte racionális célok, lássuk csak, hogy az elmúlt 31 évben (1980-ban állították fel a kőtáblákat) mi is történt ennek a célnak az elérése irányában?

  Vegyük csak szépen sorba a kőtáblákon álló célokat:

  1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature – Ma 7 milliárd ember él a Földön és a számuk folyamatosan nő.

  2. Guide reproduction wisely — improving fitness and diversity – Nem tudom, feltűnt-e neked, de most nem igazán a leginkább „fitt” népesség szaporodik.

  3. Unite humanity with a living new language – na, erre mondjuk TALÁN rá lehetne fogni, hogy ez az angol. Viszont az angol nem új nyelv – a „living language” talán az eszperantó lehetett volna, ami mára tökéletesen megbukott.

  4. Rule passion — faith — tradition — and all things with tempered reason – Ma ehhez képest több embert ölnek meg évente vallási okokból, mint BÁRMIKOR a történelem során. Ezt nem igazán nevezném „tempered reason”-nek.

  5. Protect people and nations with fair laws and just courts – Ehhez képest mára már a modern világ is szembeköpi még az alkotmányosság alapelveit is – pl. Patriot Act.

  6. Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court – No, tény, van ugye az ENSZ. Talán az volna hivatva ezt a célt betölteni. És mit tud csinálni a világ problémáinak megoldásában? Lópikulát se. Ma jóval több a feszültség a népek között, mint 1980-ban.

  7. Avoid petty laws and useless officials – na a bürokrácia, az aztán nem sokat ment visszafelé az elmúlt 30 évben.

  8. Balance personal rights with social duties – a personal rights rész nem igazán látszik megvalósulni.

  9. Prize truth — beauty — love — seeking harmony with the infinite – ez egy eléggé „fellengzős” elv, nem igazán lehet konkretizálni, de az igazság-szépség-szeretet nem tűnik nagyon eluralkodni az embereken mostanság.

  10. Be not a cancer on the earth — Leave room for nature — Leave room for nature – Na, ez az a pont, ami a LEGINKÁBB visszafelé teljesült.

  Tehát mi jött össze a 10 pontból?

  SEMMI. Minden PONTOSAN ellenkező irányban haladt, mint amit a kőtáblák megfogalmaznak. Ha ez az elit, és a kőtáblák tartalmazzák a céljaikat, akkor nem igazán lehet azt mondani, hogy nagyon hatékonyak lennének a céljaik elérésében, nem? Hogyan mondhatod, hogy az elit tudatosan, előre megfontolt célok irányában cselekszik, ha 30 éve MEGÁLLÁS NÉLKÜL pont az ELLENKEZŐ irányba tudnak csak haladni?

  A megoldás egyszerű: a megfogalmazott célok szépek, racionálisak, csakhogy NEM MEGVALÓSÍTHATÓAK. A kőtáblák állítója ugyanis nem tudta, hogy az emberi természet megváltoztathatatlan. Az elit ma már tudja, de ettől még nem tud tenni ellene. Inkább elfogadta, hogy csak a rövid távú céljai érdekében tud cselekedni, a hosszú távú következményeket leszarják, és bíznak abban, hogy ha beüt a vég, ők majd megmenekülnek. Ez a szemléletük egyébként kb. Reagan elnöksége alatt alakult ki véglegesen. Jimmy Carter idején még MEGPRÓBÁLTAK változtatni. Reagan elnökségére rájöttek, hogy lehetetlen, úgyhogy tövig nyomták a gázt az égő autóban. Csakhogy közeleg a szakadék…

 78. 79: „Szerintem a globális elit nagyonis megosztott úgy céljaik mint összetételük szempontjából.”

  Ebben valószínűleg igazad lehet. Nincs összehangolt, egységes érdek, szempontok vannak, és persze rövid távú célok. Hosszú távra már senki nem tud tervezni. A lényeg, mint a zenélő székek játékánál, hogy menjen tovább a zene, mert akkor nem derül ki, hogy kevesebb szék van, mint játékos, így nem tottyan seggre senki…

  Hogy a macska mennyire fogja tudni fellökni az óriásokat, az jó kérdés. Szerintem ebben a játékban nem lesznek nyertesek, ha egyszer elhallgat a zene. Márpedig egyre inkább halkul…

 79. Menj el, menj szegény magyar, a kétség partjára,
  Tekints az ingadozó reménység pólcára,
  S te, aki tűztűl, vastúl nem tudsz megborzadni,
  Borzadj, mikor a vég-sors hideg jelt fog adni.

  Vezettessed magadat szem-bekötve, vakon,
  Elfajult testvéridtől csinált áll-útakon,
  Kik őseink hamvait rútúl megtapodták,
  Arany szabadságunkat aranyon eladták.

  Menj, add egy olyan kézbe, szabadságod fékit,
  Mely egyszer úgy betöltse a balsors mértékit,
  Hogy megérezd, amit még sokan nem éreznek:
  A szabadság s a rabság, miben különböznek!

 80. 83 Én is. Az ember nem eleve rossz, vagy bűnös. Az egy mese. Egy ló sem születik bűnösnek vagy rossznak. A körülmények kihozhatják belőle a rosszat, ha az adott környezet azt erősíti.

 81. Verset lát a szeme az éji lipének
  Mielőtt csápjai elnehezedének.
  s tudja a mihaszna, jól meg fog fizetni
  mégsem átall
  ő sem versre vetemedni.

  S ha Tiborbá eljő,
  harag dúl szemében,
  törlésre emelné jobbkezét a gépen,
  a kis lepke felsikolt:
  Ne emelje kezit!
  Hisz nem ő a hibás:
  A GLOBÁLIS ELIT…

 82. 74,83 Tudom semmit nem jelent,de én is tagadom .

 83. 83-87: Elnézést, de MIT tagadtok? A 74-es komment egészen pontosan melyik részére vonatkozik az a két szóból álló mondat, hogy „én tagadom?” Az egészre?

 84. 83 & 87:
  Tagadásotok nem ér semmit. Jancsika életkorához képest rendkívül világosan látja a dolgokat, és van neki türelme újra és újra leírni. Soha ilyen jól nem élt a magyar (átlagosan) társadalom – (de mások se) ráadásul egyáltalán nem érdemelték ki, mert semmit, de semmit nem tettek érte. Elsősorban az elődök munkájának köszönhetik, a közel ingyen beszerezehető üzemanyagnak és a vakszerencsének. Sajnos, hamarosan záróra jön, amit 99,99 százalék nem akar tudomásul venni.
  82 & 85:
  Megörültetek? Ez nem a Kisfaludí Társaság. és hol vagytok ti madách Imréhez? 🙂
  78:
  Most már unom saját magamat, mert mindig jön valaski, aki azt a notát fújja, amit már egyszer-kétszer-háromszor kiveséztem. Az összeesküvés elmélet, az elit által történt betervezés egy tündér (bocs, őrdőg) mese. Ha a Hősök terén egy feltünően borús napon elerede az eső, amire sokat egyidőben kinyitják az ernyőt, az nem azért történik, mert előre megbeszélték, hanem mert nem akarnak megázni. Az elit hasonló lépése nem megbeszélés szerint történik, hanem azért, mert az adott körülmények között számukra az a leglogikusabb cselekedet. Occam borotvája itt is érevényes.
  75:
  Jópofi vagy! Nem akarod átvenni a szerkesztést. Akkor kiirthatod azt az aprócska százalékot. 🙂
  54:
  Természetesen velem is lehet élcelődni, és még a szándékra se kérdezek rá. De az utána következő „magyarázatnak” épkézlábnak illik lenni. Na ez, nem volt az.

 85. 83-87: Egyébként az elitről folytatott vitáink kezdenek egy kicsit zsákutcába futni. Valahányszor kifejtem, hogy szerintem ez vagy az mért nem az elit machinációinak eredménye, ti egyszerűen rádobjátok, hogy DE, AZ. Valahányszor kifejtem, hogy miért sült el ez vagy az machináció visszafelé, egyszerűen posztuláljátok, hogy az elit AZT IS AKARTA. Tökmindegy, hogy mi történik és milyen irányba, MINDEN az elit akarata és előre kidolgozott, több évezredes terve szerint megy.

  Ez az egész engem egy régi disznó viccre emlékeztet:

  Egy pasi elmegy a pszichiáterhez. A doki rajzol neki egy fehér papírlapra egy fekete kört, és megkérdezi:
  – Mi ez?
  – Pina.
  Ezután a doki rajzol egy másik fehér papírlapra egy fekete háromszöget.
  – Mi ez?
  – Pina.
  Végül a doki egy harmadik fehér papírlapra felrajzol egy fekete négyzetet.
  – És ez mi?
  – Ez is pina.
  – Hát, uram, sajnálom, de magának pinamániája van.
  – Ezt pont maga mondja, mikor állandóan ilyen pinákat rajzol???

 86. 80. Jancsika

  „Az iszlám ELEMEIBEN fenyegeti a jelenlegi, főleg fehérekből álló elitet – ”

  Ezt az elképzelést visszább kellene fogni.
  Szerintem ez tipikus izraeli propaganda.
  NEKIK tényleg sok problémájuk van az arabokkal és az iszlámmal.
  Mivel kommunikációban elég jók, elhitették sokakkal hogy ez az ő problémájuk is.

  Az Iszlám, az iszlámisták túlnyomó többségének számára olyan mint a kereszténység Európában a tömegeknek.
  Eljármak a moszkokba, imédkoznak, betartják a fő szabályokat, de inkább kultúrális adalék.

  Az hogy az európai értékrendszer morzsolódik, az elit korrumpálódik, a tömegek konzumidiótákká válnak, az bizony valós probléma. Ezt kellene megoldani, és nem az Iszlámban keresni a hibát.
  Ha az európai emberek rendberaknák kultúrájukat, moralitásukat akkor semkinek nem jutna eszébe az Iszlám miatt aggódni.
  Mivel az arab országokban a liberalizmus nem tudta kifejteni romboló hatását, a hagyományos kultúrális értékek jobban fennmaradtak. Természetesen ez nem mind pozitív.
  Európában szinte minden hagyomány avittnak és eldobandónak minősül, naponta változó divatok, zene, technika csavarja az emberek fejét, kápráztatja a szemét… nyilván nehezebb kapaszkodót találni. Ezért alakulhatott ki, hogy a spekulánsokat „okos” ma embereknek illik tartani, pedig pár évtizede majdnem szitoszó volt.

  Egy algériai író-történelemtanár-geográfus szépen összefoglalta nekem a dolgot.
  Az arabok viszonylag változatlanul – igaz egyenletesen mérséklődve őrizték meg az iszlámot, míg a kereszténység rengeteg változáson – reformáció – ment keresztül, míg hivatalos lett a kormány és az egyház szétválasztása.
  Gyakorlatilag Európa nagy részén a vallás már csak hobby.
  Az arabolnál pedig megmaradt az élet szerves részének.
  Ez Európában furcsán hat, és erre lehet félelmeket gerjeszteni.

  Az hogy a szegényenn vidékekről a gazdagabbak felé áramik a népesség mindig is létezett a történelemben.
  És hozzák magukkal kultúrájukat.
  Az hogy ez a kultúra erősebb gyökerekkel rendelkezik, nem az ő „hibájuk”.
  Nyilván mint a történelemben annyiszor, ha egy nép vándorol, felvenné a befogadó kultúráját… ha lenne olyan.
  Őszintén…
  Mi a vonzó a nyálacsorgó konzumidiotimuson?
  Nyilván mindenki szeretné felcserélni a szegénységet a kényelemmel.
  De MIRE cserélje kultúráját?
  A kereszténység csak árnyéka önmagának, a demokrácia csak akkor jön szóba, ha más országokat kell bombázni, az általános moralitás meg a béka segge alatt.

  Hát megtartja a magáét.

  Az viszont igaz lehet, hogy a tömegek a gazdasági válság gyökerét a kamatrendszerben látják, azaz az adósságspirál mélyülésében amibe országok, válllatok és egyének szédülnek bele.
  Ezért az iszlám bankrendszer egyre vonzzóbb alternatívának tűnik…

 87. 91:
  Sajnálom, az iszlám tipikusan terjeszkedő vallás, és ezen semmi szerecsen mozsdatás nem segít.

 88. 91.
  Ajjaj Attila.
  az iszlám.. mindig elképedek ha a magyarok iszlámhoz való vonzódásukat ecsetelik. Nekem előrevetem semmi bajom az iszlámmal, egy bizonyos mértékét és részét tisztelem becsülöm.
  DE. képzelj el egy Mea Searim negyedi haredi ultraortodox zsidót. Kőkemény fundamentalista vallási meggyőződéssel.Nagyon nagyon hasonló mint az iszlám.Van egy lényeges különbség, a judaizmus NEM TÉRÍT. sőt, ha magadtól akarsz betérni, a rabbi ötször haza fog küldeni kötelességből, és előírásból, hogy gondold át még egyszer.Ha annyira komolyan gondolod, hogy ötödszörre sem adod fel, akkor hajlandó veled foglalkozni, de kőkeményen meg kell dolgoznod, hogy betérhess. ha sikerült, teljes jogú zsidó vagy.
  NO. most képzeld el ugyanezt, ha nem akarsz betérni az iszlámba, mert idegen és közöd nincs hozzá, de muszáj. Mert az iszlám „jót akar” és megvan győződve a tévedhetetlen igazáról.Te is meg vagy győződve a magadéról, de az iszlám szerint meg vagy tévelyedve, és egy gyaur vagy, egy kutya, az asszonyaid lányaid pedig kurvák. Nem vagy ember.
  Még egyszer mondom, és Gorgonnak mellékelve mondom hogy ez nem a vallásról szól most sem. Szóval még egyszer mondom, hogy képzeld el a judaizmus legősibb változatát.. de úgy, hogy rád nézve kötelező. vagy nem vagy ember. na ez az iszlám.

  mellesleg Izrael kb olyan funkciót tölt be az iszlámmal szemben, mint anno magyarország a törökkel szemben. Ha Izrael elbukik,(ne adja az ég,akkor jöhet a mindent elárasztó iszlám.. Ins Allah. (ha Allah is úgy akarja)

 89. Tökre leegyszerűsítve. Egy Mea Searimi haredi csak engem csesz le a buszról,miután leköpött és lekurvázott ha az ő negyedükön megyek át rövidujjúban, vagy fogom a kedvesem kezét, és megpuszilom az arcát nyilvánosan.
  Az iszlám… nos, téged is.. ha náluk jársz és buszozol, vagy keményebb esetben, ők járnak nálad, és már elég sokan vannak.

 90. 93 Dorka.

  Egyáltalán nem vonzódom az Iszlámhoz.
  Nagyon jól megvagyok ezzel az egy feleségemmel 🙂

  Viszont nem szeretem a felesleges ijesztgetéseket, elsősorban azoktól, akik a terrorizmus hisztiből hallották előszöz az iszlámról, esetleg az arab izraeli konfliktusból.

  Laktam is, dolgoztam is különböző „erősségű” vallásos arabokkal, perzsákkal, tehát nemcsak a mainstreaból ismerem őket.

  A térítő Iszlám úgy térít, mint a Jehova tanúi áramlat a kereszténységben.
  Létezik, de nem általános. Ott ahol az arab országok fejlődhettek, ott a vallás szerepe is hátrébb húzódott.
  Talán úgy jellemezném, hogy az átlag mohamedánnak olyan fontos az Iszlám mint egy átlag Jobbikosnak a Szent Korona… Ismeri, tudja, de nem akar feltétlenül királyságot.
  Líbia és irak is szekuláris államként lettek bombázva, női egyenjogűsággal, ingyenes oktatással és egészségügyi ellátással.
  Viszont a sokkal erősebben vallásos Szaudik mek Kuwait, ahol a nőknek autót vezetni sincs joguk, mégis vakon támigatja a „művelt nyugat”

  Egyébként nem értem, hogy attól ha Izrael elbukik, miért árasztana el mindent az Iszlám.
  Az arabok úgy érzik hogy még van egy lejátszandó meccsük Izraellel, de az kimondottan politikai. Ennek semilyen hatása arab részről nem lenne Európa felé.
  Egyelőre az arabok nem erősödnek, nem fegverkeznek, nincs török szerű invázió.
  Ha Izrael elbukik az nem azért lesz mert az arabok erősödnek, hanem mert az USA gyengül.

  Az araboknak se fegyverük, se szervezettségük nincs hogy Európára aggresszívan gondolhassanak. Látod, egymással sem tudnak megegyezni.

  Az meg hogy a zsidó vallás nem térítő, az magától értetődik.
  Mindenki nem lehet kiválasztott.
  Vagyis… amikor mindenki az lehet, az onnantól kereszténység.

  Eredetileg a kereszténység is térítő vallás volt…
  De mára az már nem PC.
  Viszont van helyette demokrácia, és most arra próbálják „áttéríteni” a vadakat… bombákkal… Hadd tanulják meg hogy hogy kell civilizálódni!

  Én attól félek, hogy meg fogják tanulni, és visszafizetik a leckét.

 91. Dorka, ügyesen megkerülted a 29. alatti hozzászólásom SZDSZ-re vonatkozó részét. Fenntartom, hogy az egyszerű „kis” zsidónak, normális hétköznapi embereknek, leginkább a saját elvakult szélsőséges vezetőiktől kell félteniük a létbiztonságukat, mivel ezek képesek a fenyegetettség tudat és az összetartás fenntartása érdekében időnként rájuk szabadítani ezt-azt. Természetesen nem kell hinned nekem, majd meg fogod látni.

  89. Tibor bá’, a 82. alatti vers (dal) népköltés, 1813-ban Erdélyben gyűjtötték, valószínűsíthetően már akkor is lehetett legalább száz éves…
  Dorka a 85. alatt mit próbált kifejezni, azt Ő tudja…
  No comment.

 92. 97 Batka:Semmi közöm az SZDSZ- hez, és sose volt.Ha megkerültem, azért volt mert közhelyes és fárasztó, egyszer már kollektíven is elnézést kértünk az szdsz miatt Judapest .org/online is és személyesen is, a flódniüggyel pl a köztársasági elnök felé jelzett gesztussal.nem fogok állandóan magyarázkodni a hülye szdsz miatt.

  És mondjuk hogy a 85 is népköltés:))) amennyiben a nép része lennék.Hogy mit akart kifejezni? bocs, de azt hittem, te költötted ide hirtelen, és elég gyengusnak találtam. ( ha több száz éves, akkor visszaszívom.!)Szóval csak hücpe volt, demonstrálandó, hogy ebben a rímformában bármiről bármikor rittyenthető vers, másfél perc alatt.

 93. Attila , iszlám téma holnap napnyugta után, mert már pizsama osztás van. holnap is csak akkor, ha kifejezetten igényled,és te is FELROVOD ha nem válaszoltam. Csak egy egyszerű kis kommentelő vagyok amúgy is, át is siklok dolgokon néha Lásd Batka- szdsz, Tiborbá Vizilabdameccs. nem mindig tűnik nekem olyan életbevágónak a téma, aztán kiderül hogy fontos volt..

 94. Do not jump into conclusions: „Ne következtess elhamarkodottan”.

  Mi rendszerint tudálékosak vagyunk.

  Én inkább úgy vázolnám a különbséget, hogy az angol nem szereti elkötelezni magát. Még a saját véleményével sem.
  Kiskapukat keres és/vagy csinál magának. Ezért vannak tele a szerződései függelékekkel és lábjegyzetekkel, amit aztán sokféleképpen lehet magyarázni.

  Mi nem tudálékosak vagyunk, hanem egyszerűbben fejezzük ki véleményünket.

  Ha itthon megkérdezel valakit hogy milyen idő van, akkor kinéz az ablakon és megmondja.

  Ha egy angolt megkérdezel, akkor úgy kezdi hogy „perhaps” vagy „it looks like”… Szóval jobban jársz, ha megnézed magad.

  Szerintem egyik hozzáállás sem jobb a másiknál, hanem helyzete válogatja.

  A túlzott magabiztosság is van olyan rosz, mintha valakiből nem lehet egy egyenes választ kihúzni.

  Ezért nem kellene túl hamar nemzetekre vonatkozó konklúziókat levonni…

  Ha már szóba jött.

 95. 99 Dorka…

  Nem rovom fel mert én sem tudok mindig itt lenni a hogy válaszoljak…

  A téma úgyis elő szok kerülni… megbeszéljük valamikor.

  Lehet hogy az Iszlám valahol esetleg problámát okozhat, de a saját tenyésztésű elitünk most sokkal nagyobb veszélyt jelent Európára mint bármi más.
  Egy felvilágosult imám mondta, hogy ha Európában az erkölcsök gatyába lennének rázva, akkor szóba se kerülhetne az „iszlám veszély”.

  Szerintem ez a hiszti is az elit sumákolásáról való figyelemelterelés.

  Rettegjünk az Iszlámtól, miközben árverezik a házunkat a fejünk felől…

  Pedig csak az uzsorást kellene jól lecsukatni.

 96. 98. Árnyaltad és megerősítetted a képet, amit vázoltam. Immár az is valószínűsíthető, hogy Te és barátaid lesztek, akiken adott esetben csattan az ostor, hiszen Ti vagytok az ostort majdan forgatók szemében az „elhajlók”.

  ***

  Sajnálom, hogy leragadsz a formánál és nem érzed a költemény mélységét. Tán’ így született az árok, ami elválaszt, minden közeledési szándék ellenére. Ismét csak sajnálom.

 97. 80 jancsika Baj-e hogy valami (bármi is) fenyegeti a „fehér” embert? Én megítélésem szerint még mindig a nyugati civilizáció és azon belül is a fehér ember alkotta nyugati civilizáció a legpusztítóbb. (és ha még ezen belül is szeretnék megkülönböztetni részeket akkor a szélső liberális kapitalizmusban élő fehér ember jelenleg a legpusztítóbb).
  89 Tiborbá Most élünk legjobban? Az életet nem szabadna fizikai szükségletek elérhetőségére lekorlátozni. Szerintem korán sem most élünk a legjobban. Most egy saját magunk alkotta börtönben élünk a szabad választás jogától megfosztva. Mint ahogy az állatok is élnek egy állatkertben. Kaja van, nem is kell sokat tenni érte, de hogy ez lenne a legjobb??
  Ne feledjük, hogy azok az emberek akik még a „vadonban” élnek, együttműködve a természettel minket betegnek látnak. Viszont mi már nem tudjuk felismerni ezt. Csak beteg világot hozunk létre és ráfogjuk, hogy ilyen az emberi természet. Nem minden ember hoz létre ilyen beteg világot! Számtalan példa van ennek az ellenkezőjére. Ez a beteg világ egy zsákutca, és mint olyan ki is fog lökődni a természetből, mint ahogyan minden kilökődik ami nem oda való. De ez nem maga az ember, hanem az az életforma amiben élünk! Az hogy a civilizációnkkal együtt megyünk-e a sírba mi emberek az attól függ mennyire ragaszkodunk ehhez az életmódhoz, ha nagyon, akkor nincs esélyünk.

 98. 93:
  Dorka, az utolsó mondatod 100 % propaganda. A valóság az, hogy az iszlám radikalizálódásért igen nagy mértékben a fasiszta, népirtó zsidó állam tehet.
  96:
  Az arab kérdésel kapcsolatos ismereteid felületesek, erősen jobbos súlyozással.
  98:
  Ezerévente egyszer jelentkező lehetőség elszalajsztásáért, egy tárasadalom totális elbaszhásáért simá bocsánatot kérni kurvára alul teljesítés.
  100:
  Vicces, ha engem iparkodsz kioktatni olyan témákban, amiben még szagot se fogtál. Az meg már egyenesen meghökkentő, hogy idetámolyogsz a nagy homályból és sorba mindenkinek kiosztod az észt. Rossz helyen jársz, csak itt szokatlan módon nem csesznek le érte. Vedd észre, itt nagypályások vannak, nem biztos, hogy itt kellene maradnod.

 99. 96 ‘Viszont nem szeretem a felesleges ijesztgetéseket’

  Ahogy, gondolom, a népesedési statisztikát sem szereted. Olyan kellemetlen azt látni, hogy néhány évtizeden belül iszlám többség lesz több európai országban. Abban azért bízom, hogy a sáriát szereted, mert ugye azt be fogják vezetni. A történelmet szereted esetleg? Azoknak az észak-afrikai országoknak a tanulságait, ahol ez már lezajlott?

  ‘Egyelőre az arabok nem erősödnek’

  Ahogy gróf Cliché Magyarországról mondta egyszer, azé az ország, aki teleszüli. Nem bonyolult. Olvasgasd, egyszer csak megérted.

  Ja igen. Nem okoz mentális törést az egyidejű anticionizmus és iszlamofóbia, ezt első kézből tanúsíthatom. Az ellenségem ellensége ebben az esetben nem a barátom.

 100. 103: Valamit folyamatosan elfelejtetek. Szép dolog az idealizált természeti közösségekről ábrándozni, ahol mindenki „szabad” volt, de sajnos a valóság más képet mutat. A szabadság túlnyomó részben azt jelentette, hogy szabad voltál nem megérni a 18. életévedet. A természeti népek között ugyanis a fertilitási ráta 8 körül alakul (vagyis egy termékeny nőre 8 gyerekszülés jut), de ebből jó, ha kettő megéri az ivarérett kort.

  Érdemes elgondolkodni azon: melyik a jobb? Oké, szabad vagy, nincsenek szélsőséges társadalmi kötöttségek, nincsenek gazdagok, szegények, még talán a vallás is valami nagyon naturalisztikus formában létezik csak, viszont az élet mindennapos harc a túlélésért. Harcolsz az élelmedért, harcolsz azokkal az állatokkal, akik téged néznek élelemnek, és harcolsz a többi emberrel is, egy törvények, kötöttségek nélküli világban ugyanis bárki bármikor szemet vethet élelmedre, otthonodra, asszonyodra, de még rád is, ha nem veti meg az emberhúst. Az alternatíva egy kötött, szigorú társadalmi rendben való élet, amiben mindenkinek jóval jobb esélyei vannak a felnőtt- sőt, öregkor megérésére és még utódot szülni/nemzeni is jó eséllyel lehet. Melyik a jobb?

  A kérdést egy másik szempontból egyébként Vágó István fogalmazta meg nekem egy lakossági fórumon Gyulán (MSZP-s fórum volt, bár Vágó maga nem szocialista, de ez most nem is tartozik a témához). Ő azt mondta: nézzük csak meg a 48-as forradalom jelszavát: Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ahhamm… Csakhogy ezek kizárják egymást, mert ha szabadság van, akkor az emberek véleménye eltér, tehát nem lehet egyetértés.

  Az ideális, szabad, ugyanakkor konfliktusoktól mentes, bőségben élő társadalom egy álom, ami soha nem valósult meg, és soha nem is fog. Aki azt gondolja, hogy az embereket ebből a naturalista idillből szakította ki valami (pl. a már sokat emlegetett elit machinációi), az nem igazán érti, hogyan működik a világ. SEMMI SINCS INGYEN. Az életnek, élelemnek, társadalmi szerveződésnek, biztonságnak, szabadságnak ÁRA VAN. Kérdezzétek csak meg nagyapáitokat és azok apáit (ha még élnek), mit kellett nekik letenni az asztalra az életükért. Sokkal keményebb életük volt, mint nekünk.

 101. 88.

  74 “Amióta csak ember él a földön, azóta van az, hogy egyik ember el akarja venni azt, ami a másiké. Nincs ez másképp most sem.”

  Ezt senki sem tagadja.

  Az általános emberi természet juttatott minket ide, és emiatt fogunk mindannyian elpusztulni.”

  Ezt a két tételt. Az elittel kapcsolatban többé-kevésbé egyetértek, de az eredendő bűnben, bármilyen formában vessék is fel, továbbra sem vagyok hajlandó hinni.

 102. 106:
  Ezt te – „Sokkal keményebb életük volt, mint nekünk.” – az életben nem leszel képes kommunikálni a mai közép és fiatal generáció felé, mert az elődök által megteremtett jólétért hálásnak kellene lenni. Na ez az, amire nem hajlandók. A nyuggere vonuljon ki a temetőbe és adja át a helyét (javaival együtt)
  107:
  Ha elfogadod az általános emberi természetet, akkor kognitív disszonanciát szűl az „eredendő bűn” tagadása.

 103. 104. Tiborbá

  Vicces, ha engem iparkodsz kioktatni olyan témákban, amiben még szagot se fogtál.

  Hogy érted ezt a „szagot se fogtál” dolgot?

  Különben, te honnan ismered ilyen jól az angolokat?

 104. 105 Bockó

  Mit mondanak azok a statisztikák?

  Európában nem lesz Iszlám többség, mert az idejövő arabok nagyon szeretik a sört, eljátszadoznak a nyerőgépeken, és szívesen megnézik a csinos lányokat.

  Ők azok, akik a leginkább megpróbálnak ellenállni a „fundamentalista Iszlám terjedésének.
  Ugyanis a többségük pontosan a túl erős vallásos élet és a diktatúra elől menekült Európába.

  Ha közben a fehér ember kihal, mert nem vállalnak gyereket, az nem az ő hibájuk.

 105. 109:
  Jó kérdés. Volt egy angol anyósom 30 éven át. Ezt übereld! 😀
  Különben ha már idejöttél és elég vehemesen kommentálsz, nem kellett volna előbb egy kicsit megismerni a honlap gazdáját? Van feltöltve vagy féltucat könyvem, ingyen letölthetők, meg se kell őket venni.

  Szagot se fogtál? — Kérdezd meg a Wikit, hogy mit jelent és hol használják a kifejezést.

 106. 111. Tiborbá.

  „Jó kérdés. Volt egy angol anyósom 30 éven át. Ezt übereld! 😀 ”

  12 évet éltem Londonban… (^o^)

 107. 111 Tiborbá,

  Bocs de nem olvastam minden könyved… és nem tudtam hogy elvárod.
  Azt tudtam hogy éltél auszteáliában és az anyósod is rémlik…

  A szagot se fogtál dolgot viszont Tőled szeretném tudni.

 108. 112:
  Let’s call it a drawn game.

  113:
  Könyv olvasás nem elvárás, de okos taktika tisztában lenni bizonyos dolgokkal.
  Nyomozó kutyákkal úgy ismertetik meg a „témát”, hogy az orruk elá tartanak egy a „témához” kapcsolódó tárgyat. A kutya szagot fog, azaz megismeri a témát, ami után meg is találja azt.

 109. 106:”sokkal keményebb életük volt,mint nekünk” Mit jelentett a kemény élet? Nagyapám 11 gyermeket nemzett,ebből egyetlenegy nem érte meg a felnőttkort.Igaz,hogy mai értelemben szegények voltak,mert akkor még nem termelt a világ ennyi kacatot és hulladékot,mint ma.Az öreg fater esténként énekelt a gyermekeinek, tévé helyett az is megfelelt.A települések lakói (napjainkkal ellentétben)tiszteletben tartották mások tulajdonát,segitették egymást és erkölcs tekintetében is magasan felülmúlták a ma élő generációt.Fizikai munkát végezni akkor nem volt szégyen,az állattartás sem bélyegeztetett cikisnek és büdösnek.Aztán jött a kommunista rendszer,erőszakos téeszesités,a magánvagyont közösbe kellet adni,mindezt a verseny,a vetélkedés érdekében,hogy minél többet tudjunk termelni.Véleményem szerint ez a kezdete annak a folyamatnak,amit ma kapitalista rendszernek hivunk.A mi nagyapáink nem akartak vetélkedni,versenyezni senkivel sem,csupán megtermelni azt,ami az asztalra kellett.Hogy ez nehezebb feladat volt mint manapság,senki sem vitatja,de miért nem térhetnénk vissza ehhez a természetközpontú gazdálkodáshoz?Minden kornak megvoltak a kötöttségei,együttélési szabályai,azokat pedik,akik nem illeszkedtek be,egyszerűen kirekesztették a társadalomból.MIndenben kialakitott szabályok vonatkoztak az emberekre,helytelen hivatkozni ennek tekintetében a mindennapos harcra a túlélésért.A mellérendelő társadalmi forma uralkodott a Földön a fegyverek megjelenése előtt,erre számos bizonyiték van.Ez a berendezkedés viszont kizárja a harc minden formáját,alapvetően a jó cselekedetek irányába tereli az emberi tevékenységeket,pici gyermekkortól kezdve.A magyar népmesékben ezért találunk tanulságos történeteket a helyes viselkedési formák kialakitására.Őseink nem tanitották utódaikat rablásra,fosztogatásra,az önvédelmi jog azonban szerepelt a közéletben,sőt szövetséget kötöttek egymással az ellenséges szándékúakkal szemben.Ami a lényeg,nem központi hatalom irányitott,csak háború esetén választottak teljhatalmú vezért,békeidőben főbiró irányitott (nem uralkodott),ez volt a hagyomány szerint a kende.Ha jó magasról nézzük a képet,az Árpád vezette „honfoglalás”után változott át alárendelőre a magyar társadalom.Több ,mint ezer év után ennek már csak emlékezete van,a földosztás volt az utolsó fellángolása,ezért tolták be a kommunistákat a hatalomba a háború után.Ha ez nem történik meg,ma nem lenne hazánkban kapitalizmus.A rákosi,majd kádári diktarúra bűne a magyar mezőgazdaság kiragadása a természetes környezetből,és a paraszti(falusi) életmód városivá alakitása.Ma a világot felülről irányitják,ugyanis a törvényeket nem a nép akarata alapján hozzák,a pórnépnek nincs joga semmihez.Számomra vicces,hogy pont azok hozzák az emberi szabadságot korlátozó intézkedéseket,akik a szabadság eszméjét tűzik zászlóikra.A bünkereséssel kapcsolatban csak annyit,azt kell nézni,hogy ki,mikor és miért követett el jogsértést az akkor fennálló törvényekkel szemben,mert ez maradéktalanul megállapitható,persze csak akkor,ha az igazságot keressük.Ha valaki bűnösnek tart abban,hogy az elmúlt 20-30 évben felelőtlenül költekeztem és fogyasztottam,annak csak azt mondhatom,az általam pénzzel megvásárolt javakat törvényes módon szereztem meg,még az uzsorára kapott lakásvásárlási hitelt is visszafizettem.Ha nem igy történt,kéretik a bizonyitékot bemutatni.Az emberiségnek el kellene felejtenie már végre a harcolást,mert a küzdelem rossz,csak a fejekben születik ujra meg ujra.

 110. 116 –
  Egy folyamat megismerését célszerű a gyökereknél kezdeni. Ha tiszta vizet akarunk önteni a pohárba, nem tehetünk ilyen sommás megállapítást: „A RÁKOSI,MAJD KÁDÁRI DIKTATÚRA BŰNE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG KIRAGADÁSA A TERMÉSZETES KÖRNYEZETBŐL, ÉS A PARASZTI(FALUSI) ÉLETMÓD VÁROSIVÁ ALAKÍTÁSA.” – elsősorban azért, mert ez így nem igaz. A mondat első részére vonatkozóan, ők csak bevégeztek egy folyamatot, amelyben sokkal nagyobb szerepe volt pl. Széchenyinek, ha a második részét veszem, ebben Antal József és köre szerzett elévülhetetlen érdemeket, amikor a kárpótlást értékpapírokhoz kötötték. A gazdálkodók ugyanis ehhez nem értenek. Ehhez az ügyvédek, a brókerek, befektetési tanácsadók, bankárok értenek. Az egész művelet lényege ezeknek az elemeknek a földhöz juttatása volt és legalább akkora károkat okozott, mint a tsz-esítés.

  És akkor egy kicsit Arma témájába kontárkodva vegyük is sorra magát a folyamatot.

  A magyar mezőgazdálkodás átalakításáról szólván legalább akkora szerep jut az Árpádoktól eredeztethető belső gyarmatosításnak, melynek lényege, hogy a korábbi közösségi tulajdonok magánkézbe kerüljenek. (Eleinte a király kezébe, aztán jöhettek sorra az alacsonyabb rangú urak.) Az Árpád-ház kihalása után a folyamat felgyorsul. Az Anjouk leszámolnak minden nagyobb főúrral, akinél még élt a régi rend. Ezt követően megindulhat a gazdálkodás modernizálása, mely a korábbi természetszerű gazdálkodás és ezzel az egykori településszerkezet átalakulásához vezetett. Ekkor erősödnek meg a mezővárosok és néptelenednek el az alföldi települések. A folyamat elsősorban a rideg állattartás üzletszerűvé válásához kapcsolódik, jobbára a Dél-Alföldet és a Duna-Tisza közét érinti. Az időszak végére (kb. Mátyás idejére) pl. Kecskemét vonzáskörzetében kilenc nagyobb település elnéptelenedéséről tudunk. Ezek templommal bíró falvak voltak.

  Magyarországon a török hódoltság, a háborúk és a bizonytalanság behúzza a kéziféket, de Erdélyben a folyamat zavartalanul megy tovább. Nálunk Rákóczi leverése után folytatódik, amikor is „a földesurak búzát kezdenek termelni a közös földeken”, ami újabb elégedetlenségi hullámot eredményez. Mielőtt a dolog elfajulna, Mária Terézia megkezdi az úrbéri rendezést, a korábbi közös földek megosztását, amelynek eredményeképp kihúzzák a határt a faluközösségek alól. Ettől kezdve fokozatosan eltűnik a faluközösségi gazdálkodás. Viszont a kialakuló nagy birtokok az akkori technológia mellett művelhetetlenek. A korszerűsítéshez pedig minő véletlen: hitel kell. Ennek a régi törvények még útját állják. Ezek eltüntetéséről gondoskodnak a reformkor „nagyjai” köztük elsősorban Széchenyi. Nem véletlen, hogy a folyók megregulázása is a nevéhez fűződik, ami a nagybirtokos gazdálkodás természeti korlátait is felszámolja. A folyamat lényege, hogy egyre újabb és újabb módszereket vetnek be annak érdekében, hogy egyre több és több területet, jogot és gazdasági lehetőségeket vegyenek el az emberektől.

  74 – Kedves Jancsika!

  Látod ez az, amit elvettek a magyaroktól. Ha összefoglalóan akarnám mondani, az önrendelkezés gazdasági alapjait, és az emberhez méltó bár kétségtelenül kemény élet lehetőségét. Amit kaptunk helyette, percnyi mámor, amiből hamarosan ki kell majd józanodnunk.

  Ha tehát következetesen végig akarjuk gondolni, kik is állnak a természetközeli gazdálkodás ellehetetlenítése mögött, nem elsősorban Rákosit és Kádárt kell kiemelni. Ők kismiskák voltak nagynevű elődeikhez képest. Ha valamiféle sorrendet állítanánk fel, akkor Mária Teréziát és Széchenyit jelölném egyfajta megosztott első díjra. A többiek csak utána jönnének.

 111. 116:nekem így sikerült értelmezni.
  1 bekezdés: régen Suhi nagypapája korában jó volt.
  2 bekezdés Még régebben még jobb volt.
  3 a honfoglalás előtt a magyaroknak még mindig jó volt, (mellérendlő viszonyban), de igazán jó a kőkorszakban volt,mielőtt megjelentek a fegyverek(?)
  Végklonklúzió: ha az embereket nem az állandó versengés és harcolási késztetés mozgatta volna előre, akkor most még mindig jó lenne.

  de ez nem így történt.

 112. Nem voltam netközelben, ezért lehet, hogy ez a kommentem már gyakorlatilag teljesen érdektelen, de egy dolgot szeretnék még elmondani. Bárki lehet a következő kormányfő, kivéve egy embert: Orbán Viktor. Az összes többi politikusról minden rosszat el lehet mondani, de Orbán az, aki a hatalom érdekében képes tökéletesen megosztani az országot, ellenséggé tenni az embereket. És én ezt a legnagyobb hibának tartom. Tudjuk, mi lesz a közeljövőben, gazdasági összeomlás, olajválság, stb. Magyarország nincs olyan rossz helyzetben, mint jelenleg látszik. Rendelkezünk elegendő termőfölddel, vízzel, szakképzett emberekkel, 1000 éves történelemmel, kultúrával. Egy valamire nincs szükségünk. Egy ilyen megosztó politikusra, aki képes egy polgárháború kirobbantására is, hatalma megtartása érdekében.

 113. 57!
  ” a szélsőjobb. Gyűlöletet szít, viszályt kelt.”
  Azért hozták létre.
  80!
  jancsika,még semmi nem ért a végére.Még semmi sincs lejátszva..

  Egyébként írok valamit,ami nem igazán publikus,de kihoztad belőlem most már.Hál istennek ,Te nem lehettél ilyen környezetben,nem is kívánom.
  Szóval a férjemnek volt egy unokatestvére,most lenne 53 éves,pont egy évvel ezelőtt meghalt.Újságíró volt,de volt neki is 3 diplomája,különböző szakterületeken.Na a lényeg,hogy egy nagyon intelligens ember volt,több nyelven beszélt,zenélt,és mindenről tudott mindent,ahogy egy újságírónak kell,még többet is.
  Szóval az a lényeg,hogy az igazságot kereste,és sajnos nagyon sok helyen darázsfészekbe nyúlt.Olyannyira hogy egyszer vagy 15 évvel ezelőtt Szentgotthárdon lakott,és arra ébredt,hogy géppisztoly szegeztek a fejéhez.4 lánya volt,a nagyobbikat sikerült elhozni gyorsan Sárospatakra,aztán a többieket is gyorsan elköltöztetni.Na most ő nem csak Magyarországon kavarta a dolgokat,hanem Ausztriában is,elég sok ottani polgármesternek gondot okozván..Aztán itthon elég sok faluból kellett nekem kiköltöztetnem azóta,vagyis kilopni őt ,mert ha elkapták volna akkor vége.Én,vagyis mi, ebből csak annyit tudtunk,hogy a bal oldal és a jobb is megkereste és meg akarta venni magának,de ő nem adta el magát.Inkább végig üldöztette magát a fél világon.
  Tavaly meghalt fiatalon,mert az idegei nem bírták.De a lányait kitaníttatta,bár azt mondta hogy a lányai a Soros alapítványnál soha labdába nem rúghatnának.Aztán a nagypapa(anyósom testvére)elmondta nekünk,hogy a nagyobbik lánynak sikerült helyet csinálni (szerkesztő)az ATV-ben,de sokat kellett fizetni érte a zsidóknak.Ezt így mondta..
  Szóval ezek tények.Számomra igen.Úgyhogy nem kívánom neked soha hogy megtudd hogy hogyan is mennek a dolgok valójában…Ha nem azt csinálod amit kell..

 114. 120:
  Csillagos ötös! Hozzászolásod vizválasztó. Most megtudhatjuk, hogy ki gondolkodik mé ki nem, ha értelmezi a hozzászólásodat.
  121:
  Szerintem Jancsika tudja, hogy mennek a „dolgok”.

 115. Ennél tömörebben, és velősebben nem is lehetett volna összefoglalni a lényeget. Nagyon jó poszt!

 116. 123: Köszönöm. Igen, de ehhez gondolködni kell, ami nem mindenkinek erőssége.

 117. Az elitről:

  A II. világháború előtt bankárcsaládok pénzelték mindkét oldalt. A nácikat is. Nem is fillérekkel.

  Hitler sem volt kismiska, és mégis több, mint valószínű, elérték vele a céljukat.

  Ennyit arról, hogy kicsúsznak-e a kezükből az események…

 118. 125:
  A látszat sokszor csal. A háború üzlet, hatalmas üzlet a bankároknak, a hadianyag gyártóknak. Egy bankár nem ideológiai meggyőződésből pénzelte Hitlert – ahogy azt sokan gondolják – hanem profit végett. Egy bankárnak – a látszat ellenére – nincs ideológiai elkötelezettsége, csak önös érdeke van. Ahogy egy püspöknek sincs, hiszen a szemben álló, mindkét oldal fegyvereit megáldják az ütközetek előtt.

 119. 125: Én ezt pont fordítva látom: Hitler PONT, hogy arra bizonyíték, hogy ott például nagyon kicsúsztak a dolgok az irányítás alól.

  Ami mindkét oldal pénzelését illeti: ezt hívják a befektetői tanácsok úgy, hogy DIVERZIFIKÁCIÓ. Nem teszed fel egy dologra pénzed, és aztán remegsz, hogy bejön-e, hanem a gazdaság minél több értékére fogadsz, így mindaddig, amíg a gazdaságban NÖVEKEDÉS van, addig VALAMIN biztosan nyersz.
  Egy példa:
  Veszel aranyat, arra számítva, hogy össze fog omlani a pénzpiacalapú gazdaság, és akkor kaszálsz. De veszel valamennyi részvényt is, és fektetsz ingatlanba is (én most ezt csináltam), így minden oldalról be vagy biztosítva. Mindaddig, amíg a világ piacain keringő pénzmennyiség az idővel nő, addig ez a növekvő pénz valahova mindig „betalál”. Ha szarul megy a tőzsde, nő az ingatlanok és az arany értéke. Ha valami miatt megszalad a tőzsde, akkor olcsóbb lesz az arany, viszont a részvény portfóliód többet fog érni. Mindenképpen nyersz.

  Szerintem Hitlernél az amerikai bankárok pontosan ezt csinálták. Diverzifikáltak. 1939-ben nem volt biztos, hogy melyik oldal nyer. Lehet, hogy Anglia nyeri a második menetet is, de lehet, hogy most Németországnak jön össze. Ha meg az USA ismét beavatkozik (ami meg is történt), akkor a háborús újjáépítésen és jóvátételen lehet hatalmasat kaszálni. Így is lett. A Marsall-segélyből rendesen jutott Németország egykori hitelezőinek is.

  A terv egészen addig működik, amíg VAN növekedés. Egy szűkülő világban ugyanis teljesen más a helyzet. Ott nem jó stratégia a diverzifikáció, mindenképpen ki kell találni, mivel lehet az egyre kisebb tortából egyre nagyobb szeletet hasítani. Na, ezért van a pénzem többsége ma már aranyban.

 120. 118:Géza kommentje(117) jól végigköveti,mit vettek el több,mint ezer év alatt az őslakos magyar földművelő lakosságtól.ÉN csak az események kezdetét és végét mondtam el,ami közben történt,az egy elkeseredett küzdelem volt a mindenkori hóditókkal szemben.106-os kommentre irtam a 116-ost.

 121. 127. Jancsika.

  „Ha szarul megy a tőzsde, nő az ingatlanok és az arany értéke. Ha valami miatt megszalad a tőzsde, akkor olcsóbb lesz az arany, viszont a részvény portfóliód többet fog érni. Mindenképpen nyersz. ”

  Ez kicsit olyan mint a kezdő pókerjátékos az interneten:

  – Figyelj, tudod mi történt? Tegnap nyertem 1000 dollárt !
  – És tegnapelőtt ?
  – Ő..öööö izé… vesztettem 2000-et…

  Tehát ha nyersz az egyiken vesztesz a másikon.
  Ha az egyik felmegy, a másik lemegy.
  És amikor valódi pénzre váltod, mindenképp vesztesz.
  A tőzsde nem a mi szintünkre lett kitalálva.

 122. 119:Jó a végkövetkeztetésed.Nem ártana kicsit magyar mitológiával is foglalkozni(és történelemmel).A mai önpusztitó társadalmak előtt létezett sokkal fejlettebb civilizáció,bármennyire is igyekeznek titkolni.Mi volt a kőkorszak előtt?Az emlékezet azt mondja,hogy nőközpontú társadalomban éltek az emberek,harmóniában a természettel.Miért pusztultak el?Mert ostoba nők kerültek hatalomra,s a férfiak fellázadtak.Ma annyiban más a helyzet,hogy most ostoba férfiak fogják ugyanazt a hibát elkövetni.Lánc,lánc, eszterlánc. 😀

 123. 130: Komolytalankodni lehet, de hülyeségeket – könyörgöm – ne írjatok.

 124. 129: Pont ezért mondtam, hogy a diverzifikáció mint stratégia csak akkor működik rendesen, ha növekedés van. Ha ugyanis növekedés van, akkor az egyik ágazat nyeresége ellensúlyozza a másik veszteségét, sőt, a nyereség egy kicsit több lesz, mint a veszteség – mivel (figyelj) összességében, átlagosan gazdasági NÖVEKEDÉS van.

  Ha nincs növekedés, akkor teljesen más a helyzet. Akkor valóban tudni kell, hogy holnap mi lesz értékes. Szerintem ezért is voltak az utóbbi 10 évben olyan sikeresek a hedge fund-ok. Az 1990-es évek középosztálybeli befektetőit felváltották a nagyhalak, akik már bennfentes információk alapján dolgoznak, irtózatos pénzeket mozgatnak meg, rövid idő alatt kaszálnak, aztán „fogják a pénzt és futnak”. Egy nem növekvő, vagy a közgazdászok szakkifejezéseivel élve zéró végösszegű gazdasági játékban csak ez a taktika az igazán sikeres. A világ egy főre jutó energiafogyasztása 2001 óta folyamatosan csökken, vagyis kb. 10 éve nincs valójában mérhető gazdasági növekedés (egy főre számítva átlagosan biztosan nem). Persze a „trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni” (Gyurcsány) lehetővé tették, hogy ÚGY TŰNJÖN, MINTHA még mindig lenne növekedés. De erről már volt szó a blogon, van egy zseniális oldal az interneten erről. Írd be a google-be, hogy „Crash Course”, az első link ez az oldal. Kb. 2 óra hossza a teljes anyag, de tökéletesen leírja, hogy konkrétan, részleteiben mi is a helyzet most a gazdasággal.

  Amire a megjegyzésem vonatkozott volna, az az volt, hogy szerintem a háború mindkét oldalának a finanszírozása ugyanennek a diverzifikációnak egy formája. Ugyanis egy növekvő gazdasági környezetben lehet rá számítani, hogy miután valaki megnyerte a háborút, ismét óriási expanzió fog következni, hiszen újra kell építeni, háborús jóvátételt kell fizetni, stb. Voltaképpen tök mindegy, hogy ki nyeri a háborút, a lényeg, hogy a nyertes legyen az adósod. Ezt pontosan úgy lehet elérni, hogy mindkét oldalt finanszírozod. De ez nem azt jelenti, hogy az elit tervezte vagy kirobbantotta volna a háborúkat – bár kétségkívül hozzájárultak a helyzet elmérgesedéséhez azzal, hogy finanszíroztak bizonyos köröket. Megint ugyanaz a nóta: azt hitték, irányításuk alatt tudják tartani a dolgokat, és úgy tudják keverni a szart, hogy ne legyen belőle baj. Aztán mégis lett.

 125. 132:
  „Ezt úgy lehet elérni,hogy mindkét oldalt finanszirozod”.Világos,mint a nap.A befektetők jól tudják,amikor már nincs növekedésre lehetőség,háborúk útján mindent elpusztitanak,hogy újból lehessen kaszálni egy növekvő gazdasági környezetben.Előtte természetesen aranyba kell fektetni az összelopott vagyonokat(akinek nem inge,nem veszi magára),és kezdődhet minden elölről.Persze ezt nem tervezik előre,minden spontán történik évezredek óta.Csak úgy kipattannak a háborúk a cilinderből,varázsütésre,mint a nyulak.Semmilyen háborút nem lehet irányitás alatt tartani,de nem is akarják,mert a finanszirozó mindenféleképpen nyer a háttérben dörzsölve a markát.Hát én remélem most fingot fognak.

 126. 132,Jancsika

  Hát növekedés mostanában nemigen várható.
  Ezért a fennálló szabályok szerinti gondolkodás zsákutcába vezet.
  Úgy értem hogy azok a közgazdasági műveletek, amelyek a világot válságba sodorták, az egyént is válságba sodorják, mert elvesztették alapjukat: A korlátlan növekedés lehetőségét.

  Ami most megy a tőzsdén vagy 10 éve az szemfényvesztés.
  A befektetőkkel elhitetni, hogy van még nyereséges ágazat.
  Az igazság az hogy már csak megtermelt javak újra és újraelosztása történik spekuláció úzján. Minden körben a spekuláns leszedi a sápot, és egyre kissebb koncon megy a marakodás.

  A termelés meg abbamarad, mert abba senki nem fektet be.

  Értem amit a háború finanszírozásáról mindasz, ezt csinálták a Rotschieldek többszáz évig.
  De pontosan ez a stílus ér most véget.
  Meggazdagodtak, de a hajukra kenhetik, mert nekik is papípénzzel van tele a padlás.

  Ami most jön, el el fogja őket is söpörni.
  A paírjaikért nem fognak elég zsoldost kapni aki megvédi őket.
  A zsoldos a parasztot fogja védeni, aki nem paírt, hanem ennivalót fog neki cserébe adni.

 127. 132: Egyetértünk. Talán a végkimenetelt illetően tér el a véleményünk egy kicsit. Én nem vagyok ebben az elsöprésben ilyen biztos. Sajnos az ember hajlamos a szar rendszereket is minden ésszerű határon túl megpróbálni működtetni. Már tíz éve ezt csináljuk.

 128. Részlet Orbán Tusványosi beszédéből :

  „Tehát mondandóm kiindulópontja az, hogy mindannyian egy új korszak határán állunk. Örök érvényű igazságok érvényessége dőlt meg, korábban erősnek gondolt államokból gyengék lettek, gyengéknek gondoltakból erősek, és jól látható, hogy a nyugati világban a sok évtized alatt kialakult régi életünk egész egyszerűen fenntarthatatlan. A korszakváltás, úgy látom, hogy az előző történelmi korszak összeomlásával fog megtörténni, tehát nem új fejlődési szakaszba lépünk, nem áttörünk valahonnan valahova, hanem összeomlás következik be, és onnan indul meg egy új újrakezdés. Az összeomlás oka meglehetősen egyszerű. Egy szóban úgy mondhatnánk, hogy eladósodottság, illetve úgy, hogy államadósság. Ezek az államadósságok folyamatosan nőnek a nyugati világban, és átbillennek azon a határon, amikor már mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem lehet őket visszafizetni.”

  Orbán itt kimondta amit sokan már sok éve tudunk .
  Ezt kellett volna tennie a jobbiknak bő egy éve .
  De ők is kussoltak arról ,hogy ez a szar összedől . Na ezért nem szavaztam rájuk .

 129. 137.
  Sajna ezzel csak az a baj, hogy foggalkörömmel pont ő ragaszkodik az említett rendszer életben tartásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük