(4229) NATO eszkaláció

Tibor bá’ fordítása online

Az atomfegyver lesz a következő vörös vonal, amit a NATO átlép Ukrajnában?

 

(sz: 1933.02.11.)

Közel két hét elteltével nyilvánvaló, hogy Ukrajna „tavaszi ellentámadása”, amelyet az amerikai média hónapok óta hirdet, nem ért el jelentős előrelépést, miközben az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy közel 100 km2 területet foglaltak vissza az offenzíva kezdete óta.Ezekért a területrészeket napi 1000 áldozattal fizettek, így az offenzíva kezdete óta összesen 12 000 embert vesztette. Orosz tisztviselők videót tettek közzé arról, hogy páncélozott járműveket rakéták, drónok és nagy hatótávolságú tüzérséget semmisítenek meg, köztük több mint egy tucat fejlett Leopard 2 harckocsit és Bradley gyalogsági harcjárművet.

A konfliktus első másfél évében az USA és a NATO vezetői abból indultak ki, hogy a háborút úgy folytathatják le, hogy egyre fejlettebb fegyvereket küldenek Ukrajnába, miközben hagyják, hogy az ukránok ágyútöltelékként szolgáljanak a csatatéren.

A katasztrofális emberéletekkel szembeni hideg közömbösséget tanusít a Biden-adminisztráció. Az utolsó ukránokig igyekezett megvívni a háborút. De ezzel a stratégiával az a probléma, hogy egy idő után kifogynak a halálba küldendő ukránok.

Eddig több százezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg. Ez a szám a harcoló korú lakosság jelentős része, ami a Zelenszkij-kormányt egyre kétségbeesettebb intézkedésekre készteti, hogy a frontra küldhető új embereket találjon.

Ennek fényében a NATO-országok külügyminiszterei pénteken kétnapos csúcstalálkozót zártak, amelynek célja a NATO és Ukrajna közötti katonai szövetség terveinek véglegesítése volt. Csütörtökön a Biden-adminisztráció egyik tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy „nyitottak” Ukrajna NATO-csatlakozásának felgyorsított tervére.

Ez lesz a tartalom a közelgő NATO-csúcson a litvániai Vilniusban, akár Ukrajna közvetlen NATO-csatlakozása révén, akár „biztonsági garanciák” formájában.

A valódi kérdés azonban nem az, hogy Ukrajna belép-e a NATO-ba, hanem, hogy a NATO „belép-e” Ukrajnába a háborúban való részvételének hatalmas eszkalációja révén.Ukrajna NATO-csatlakozás felgyorsításának egyetlen oka az, hogy megteremtsék a keretet egy ilyen eszkalációhoz.

A NATO teljes hitelessége azon az erőfeszítésen forgott kockán, hogy az oroszokat a határon túlra űzzék, olyan válságot generálva, amely a Putyin-kormány összeomlásához vezetne. Az eszkaláció logikája a konfliktusban menthetetlenül a NATO közvetlen beavatkozásához vezet.

Valahányszor az Egyesült Államok és a NATO vezetői azt állították, hogy bizonyos dolgot Ukrajnában nem tesznek meg, kis idő múlva megtették, a harckocsik és vadászrepülőgépek biztosításától kezdve az orosz föld megtámadására használt fegyverekig.

Mi lesz a következő „vörös vonal”, amelyet a NATO átlép az ukrajnai katonai helyzetük romlása miatt? Több lehetőség is van:

Először is, egy „no-fly zóna” létrehozásával az orosz erők közvetlen bevonása.

Másodszor, a NATO-csapatok közvetlen bevetése a háborús övezetbe.

Harmadszor pedig taktikai nukleáris fegyverek bevetése, hogy megakadályozzák az oroszok győzelmét a konfliktusban.

Érdemes megjegyezni, hogy a hidegháború idején Henry Kissinger amerikai geopolitikai stratéga, akit a közelmúltban a 100. születésnapja alkalmából a média agyon dicsért, egyszer leírta a taktikai atomfegyverek alkalmazását egy olyan katasztrófa elhárítására, mint amilyennel az ukrán erők szembesülnek.

1957-ben megjelent, Nuclear Weapons and Foreign Policy című könyvében Kissinger amellett érvelt, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket vezessen be frontharcban, és használja fel a harctéren a hagyományos erők előretörésének megakadályozására irányuló küzdelemben.

A „korlátozott nukleáris háború”, vagyis az atomháború, amely nem vezet globális megsemmisítéshez és a „kölcsönösen biztosított pusztuláshoz” – érvelt Kissinger – valójában egy olyan stratégia, amely speciális képességeinket a legjobban kihasználja, és ez kevésbé valószínű, hogy mindenre kiterjedővé válna, mint a hagyományos háborúk.”

Azzal érvelt, hogy egy ilyen háborút „katonai műveletek közepette rögtönöznének, és a lehető legrosszabb pszichológiai és katonai körülmények között valósulnának meg”, vagyis pontosan olyan körülmények között, amelyek most Ukrajnában alakulnak ki.

Kissinger érvelése szerint ahelyett, hogy a „legnagyobb lakossági központokat” céloznák meg, az atomfegyvereket fel lehetne használni a „kicsi, rendkívül mobil, önálló egységekre épülő” hadviselés részeként, amelynek célja „megfosztani az agressziót egyik céljától: a terület ellenőrzésétől”. A nukleáris fegyverekkel rendelkező kis méretű mobil egységek rendkívül hasznosak ellenséges társaik legyőzésében, vagy fontos célok gyors megsemmisítésénél.”

Kissinger stratégiájában volt egy elsöprő hiba. Abból indult ki, hogy az amerikai nukleáris fegyverek egyes célpontjai korlátozzák saját válaszaikat. De minden nyilvánvaló őrültségük ellenére Kissinger doktrínái valójában az Egyesült Államok jelenlegi nukleáris stratégiájának fő irányvonalai.

Az Egyesült Államok több billió dolláros nukleáris fegyvereinek 2016-os fejlesztése a kisebb és alacsonyabb hozamú „használható” nukleáris fegyverek létrehozásán dolgozik.

A Center for Strategic and International Studies (CSIS) 2015-ös tanulmánya megjegyezte: „A nukleáris alkalmazás forgatókönyvei nagymértékben megváltoztak a két globális szuperhatalom közötti „terror egyensúly” óta. Ennek eredményeként a „második nukleáris korszak” azt jelenti, hogy a felek „végiggondolják, hogyan alkalmazhatnának nukleáris fegyvert, egyfelől a konfliktus korai szakaszában, másfelől diszkriminatív módon”.

A Foreign Affairs 2019-ben közzétett egy cikket „Ha békét akarsz, készülj fel az atomháborúra” címmel Elbridge Colbytól, Trump 2018-as nemzeti védelmi stratégiájának egyik fő szerzőjétől. Colby ezt írta: „A nukleáris támadás kockázata óriási lehet, de az ellenféllel szembeni nukleáris előny megszerzésének eredménye is az.

„A legjobb módja annak, hogy elkerüljük az atomháborút – folytatta Colby –, ha készen állunk egy korlátozott háború megvívására.

A 2022-es US Nuclear Posture Review egyértelművé teszi, hogy az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot, hogy nukleáris fegyvereket használjon bármilyen nemzeti cél elérése érdekében. Kijelenti: „Bár az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek alapvető szerepe a nukleáris támadások elrettentése, tágabb értelemben mindenféle stratégiai támadást elriasztanak, biztosítják a szövetségeseket és lehetővé teszik az elnöki célok elérését, ha az elrettentés nem jár sikerrel.”

Az Egyesült Államok és a NATO tagok teljes szavahihetőségüket arra használják, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra.

Ha azt hisszük, hogy céljaik elérése érdekében nem folyamodnak atomfegyver használatához, akkor figyelmen kívül hagyjuk a történelem tanulságait. Emlékeztetni kell arra, hogy az Egyesült Államok az egyetlen hatalom, amely ténylegesen használt atomfegyvert a háborúban. Az egyre mélyülő társadalmi, gazdasági és politikai válság, valamint az amerikai globális hegemónia válsága közepette Washington egyre vakmerőbb és kétségbeesett cselekedetekre kényszerül.

Az amerikai uralkodó osztály teljesen közömbösnek bizonyult az emberi élet iránt. A nagyvállalatok profitszerzésének támogatása jegyében szándékosan provokáltak egy háborút, amely több százezer ember halálát okozta.

Legerősebb figyelmeztetés: Ennek a háborúnak véget kell vetni, mielőtt az emberi társadalomnak vet véget a háború.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

70 gondolat erről: „(4229) NATO eszkaláció

  1. Véleményem szerint ez a háború megadta a kezdőlökést ahhoz, hogy az európai NATO tagországok saját atomfegyvereket – esetleg egy „összeurópai” atomfegyvert – fejlesszenek. Valószínűleg a háttérben, csemdben el is kezdődtek a tennivalók ami technikailag nem lesz nehéz, tekintve hogy tele van a kontinens atpmerőművekkel.

  2. @Minato kedves… 😐 „Véleményed szerint…” Aha. 🙁
    1.; A kommented és e blog alcíme között látok némi… hm… ellentmondást. 😛

    2.; Nemrégiben 2 azaz két EU orsz… izé, államnak is volt atomfegyvere. Most már csak Franciaországnak van – az UK kilépett, ugye… 😛

    3.; Írod a nuki csinálásról, hogy: „ami technikailag nem lesz nehéz, tekintve hogy tele van a kontinens atpmerőművekkel” E szerint ekvivalens vagy azzal a média marktos eladóval, aki a nyolcvanéves Joli néninek SCART kábelt akar eladni de hamar kiderül, hogy … de nézzétek meg inkább… 😉 https://youtu.be/lAWau2JDixw?t=13

    4.; Minato kedves, tudod-e, mit mondogatott Willy Brandt (1969 – 1974 között német kancellár, gyengébbek kedvéért 😛 ) örökösen…?
    „Aki először dobja be az atomot – az döglik meg másodszorra.”

  3. 2. zapverho, remélem tévedek, ne legyen igazam!

  4. 1. Minato

    Európában az egyes országok csak úgy elkezdenek atombombákat gyártani? Szerinted ez lehetséges és értelmes lenne?
    Vegyük Románia és Magyarország esetét. Ha a románok kezdik el elsőnek, akkor mi is belehúzunk, vagy veszünk. Onnan kezdve, idő kérdése, hogy az egymást kölcsönösen gyűlölő két nép közül melyik veti be először. Ez igaz a német-lengyel, lengyel-orosz viszonylatban is. Hadd ne soroljam, mert hosszú lenne.
    Nem mellékesen szerinted az USA megengedné, hogy nem általa ellenőrzött bombák tömege megjelenjen Európában? Akkor amikor az EU-s egységes hadsereget is elszabotálta. Gondolkozzunk már egy kicsit, mielőtt írunk!

  5. Az is lehet hogy a 100 éves Soros tudja hogy nem sok van neki hátra és ha ő megy akkor menjen mindenki 😀 Lehet aktívan támogatja a taktikai atom bevetését.Még utójára a klimatizált üvegfalak mögül meg akar nézni egy eszkalációt.
    Nem tudom mennyi befolyása van Sorosnak erre de lehet valamennyi van. Veszélyes veszélyes 😀

    Háború, háború, hát azt látni magyar viszonylatban hogy az utakon drágábbnál drágább autók , a méregdrága balaton tele emberekkel , az utazási kedv visszatért a covid előtti szintre, a bevásárlóközopntok roskadznak.
    Nem , egy eszkaláció és igazi háború úgy néz ki hogy pl. üzemanyagjegy van, kajajegy van, a szegényebbek a tüzépről húzzák kétkerekű kiskocsin a tűzifát.A nyaralóhelyek kongonak az ürességtől.
    A boltokban rengeteg hiánycikk van,Nincs mindig áram, víz és közvilágítás.Télen 5 óra után koromsötét van mert nincs közvilágítás és csak azt látni hogy 1-2 ember botorkál az utcán elemlámpával. Az utcák sötétek , néhol ég egy két elemlámpa odabent
    Mondjuk lehet ezek a dolgok inkább II. világháborús feelingek voltak , most már modern kor van lehet egy eszkalációban is tele lesz a balaton nyaralókkal 😀

    Amúgy izgi lesz ez a nato csúcs hogy majd miről beszélnek.Mondjuk az is érdekes hogy majd ők döntenek a klimatizált épületekben , teli hassal jó fizetésért a továbbiakról.Na de hát a kor ilyen , hiába van mobiltelefon és gyors információáramlás
    a katonák nem tudnak összefogni(egyik oldalon sem ) és abbahagyni az egészet és legyilkolni a vezérkart aki dönt mindenről.Hát igen a tanulság az hogy hiába van modern kommunikácó gyakorlatilag a katonák százezrei ugyanúgy irányíthatóak a halálba mint 100 éve vagy 500 éve vagy 1000 éve.Semmi sem változott.

    Az esély megvan az eszkalációra.Izgalmas folytatás jöhet Hihihi 😀

  6. 6 andrew:
    Ezt már én is megkaptam. Ha én megyek, menjen mindenki. Ez rád nem érvényes?

  7. 6 andrew
    Ahhoz már igazán ordas embergyűlölőnek kellene lenni, aki mindenkit utál, még a saját családját és leszármazottait is, és örömét lelné az ő pusztulásukban is.
    Nekem fáj a szívem unokámat látva, milyen kiszámíthatatlan jövő vár rá, de szurkolok neki, hogy megtalálja a maga útját bármilyen körülmények között is, amíg mód lesz rá…

  8. 7. Tiborbá

    Én még most leszek 40 éves.Nem vagyok úgy ha én megyek akkor menjen mindenki, bár 80-90 évesen lehet úgy gondolnám.
    Alapvetően az összeomlás nálam egy passió, egy hobbi amit a te blogod adott meg amit immáron szerintem 10 éve olvasok. Olajcsúcs, gazdasági összeomlás , háború , klíma.
    Persze várni nem várjuk direktbe de ha lesz ugyis lesz, sok befolyásom nincs rá.
    Alapvetően a mai társadalmi rend elég rossz lett és fenntarthatatlan. Talán tudat alatt azért is várja az ember az összerottyanást hátha hoz valamit. Persze nem biztos hogy jobb lesz.
    Úgy vagyok vele hogy a rossz társadalomnak élvezzük az előnyét: pl . bemehetek bármikor a lidlbe, bármikor tankolhatok a kocsimba és elégethetem a benzint , rendelhetek az aliexpressről stb…
    Persze néha zavar a társadalmi egyenlőtlenség hogy vannak akik munka nélkül jutnak anyagi előnyhöz és itt nem a szupergazdagokra gondolok hanem pl , managerekre, kisebb maffiákra, stb…Ilyen
    régen nem volt.Talán egy ilyen összeomlás lenullázná ezeket is és a társadalom visszatérhetne egy normálisabb rendbe.(bár lehet erre kicsi az esély)
    Ami „jó ” és élvezetes ezekben a katasztrófákban az az hogy mindenkire egyformán hat nincs kivétel hogy ő ennek az ismerőse stb… Egy atomvillanás, klímamegfutás nagyjából mindnekire egyformán hat és ez benne a jó 😀

    Amúgy meg bármin is izgulni felesleges úgyis úgy lesz ahogy lesz, de ha már lesz valami akkor nézzük a pozitívumait.

    Ami még fontos az a mikor kérdése.Persze senki sem tudja hogy mikor lesz valami nagyobb esemény (épp ezért nem is bújom a médián napi sok-sok órában , de dőm sincs rá) de a MIKOR az egy fontos
    pont a jövőbei tervezhetőség miatt mert nem úgy tervez az ember egy lehetséges 2026-os kihalási hullám esetén vagy egy pl. 2040-ben körülbelül hasonlóan élünk mint most forgatókönyvre.
    Azt szoktam mondani hogy a javakat optimálisan fel kell használni és az utólsó teafiltert is ki kell főzni, nem szabad itthagyni semmit.

    Persze ez nem egyszerű dolog mert egy atomháborúnál nem tervezhető mármint az értékek felélése (házak , földek, értékek stb…)
    De pl. egy klímamegfutásnál ha pl. 2025-ben mondjuk lenne 48 fok 4 hétig akkor már nemigen bajlódnék pl. lakásfelújítással vagy autócserével vagy hosszútávú dolgokkal , egyszerűen csak kezdeném felélni a vagyont 😀

  9. „Az Egyesült Államok elismerte, hogy vereséget szenvedett az Oroszország és Kína elleni háborúban

    Az élet valóságával szembesülve a Biden-adminisztráció az elmúlt napokban elismerte, hogy két vereséget szenvedett a legkirívóbb és legelképesztőbb külpolitikai játszmáiban.

    Az ukrán ellentámadás kudarcot vallott. Hadseregét lemészárolják a csatatéren. A „NATO által kiképzett” ukrán brigádok „ellentámadása” egyetlen fronton sem ért el érdemi előrehaladást. A magas ember- és anyagi veszteségek lehetetlenné teszik, hogy valaha is visszaszerezze a kezdeményezést.

    Az Egyesült Államok célja Ukrajna NATO-ba való integrálása volt. Ekkor képes lett volna amerikai csapatokat állomásozni Ukrajnában, és fegyvereit Moszkva rendelkezésére bocsátani, hogy minden független orosz lépés ellen a közvetlen megsemmisítés veszélyével kerülhessen sor.”

  10. 10. Tibo bá’

    Nem lehet, hogy terelésről van szó?
    Az USA ilyent nem mondana, ha nem lenne vele valami célja (talán altatni akarja az orosz vezetést, hátha nem veszi észre a rejtett terveket). Azt, hogy veszít, azt felismerné a világ, nem kellene azt külön reklámoznia is Amerikának.
    Különben, ha tényleg veszíteni fog a nyugat Ukrajnában, az a nyugat végleges bukását jelenti. Az USA-ét is. Legjobb esetben is csak egy játékos lesz a nagy globális asztalnál és a lapokat is csak akkor osztja, ha éppen rá kerül a sor, mint osztóra. Nem hiszem, hogy ezt csak úgy elfogadná (a többi balfax nyugatEU-s ország persze igen, nekik már mindegy).
    Ha azonban nem fogadja el, akkor totális háborút fog kezdeményezni, amolyan Sámson opciósat. Ha már nem lehet ő a világ vezetője, akkor más se legyen.
    Vagy a másik lehetőség, melyet sokszor írtam már, hogy visszahúzódik a szigetére és ott próbál erőre kapni (az Európából kimenekített technikai tudással és iparral, na meg a több milliós szakember gárdával!), úgy, hogy színleg elfogadja a globális többség által lefektetett globális játékszabályokat (míg szép csendben aknamunkát véghez a többiek között).
    Túlontúl korán jött ez a háború az USA-nak. Még ha tudta is hogy az orosz nem fogja tűrni a további provokálást, remélte, hogy még egy ideig nem fog katonait lépni a medve (még a 2022 tavaszra tervezett szakadár megyék elleni támadást sem reagálja le) és lesz ideje teljes mértékben felkészülni a nagy háborúra (rakétavédelmi rendszert 99%-osra fejleszti). Hát nem jött be. Ahogy az sem, hogy az oroszt egy ukrajnai partizánháborúba rángassa, ami lassan felőrli a katonai erejét és amire tulajdonképen felkészítette az ukránokat (lásd, Jawelin és Stinger dömpinget a harcmezőn).
    Az orosz ezt a csalit sem kapta be, hanem szépen kettőt lépett hátra és beindított olyan anyag és tömegháborút közvetlenül a határai mellett, amivel aztán végképp nem tud mit kezdeni a nyugat. Sokan mondják, hogy a nyugatnak van pénze éppen elég, hogy ezt a végtelen háborút finanszírozza. Ez tény, de nem erről van szó, hanem az időfaktorról. Időből a nyugatnak is pont annyi van, mint az orosznak, sőt még kevesebb, ugyanis minden Ukrajna kapcsán elvesztegetett nappal erősebb lesz Kína. Minél tovább köti le a medve nyugatot, annál jobban meg fog erősödni Kína. Szóval helyben jár a nyugat, közben meg reklámozza hogy soha nem volt ilyen egységes a NATO, mint most (gondolom az is a nagy egység jele, hogy még a Svédeket nem tudták felvenni).
    Az orosznak kellett volna beleragadnia ebbe a háborúba, aztán a nyugat is szügyig benne van – mint a technika – a raszputyicában. Na meg az embargó sem jött össze, ahogy remélték. A világ nagyobbik fele nem állt bele az embargóba. Rohangál is rendesen az USA külügyér (most éppen Kínában eszi a fene). Ennek köszönhetően az orosz gazdaság nem hogy zsugorodik, hanem növekszik, idén állítólag rekord mértékben. Arra várni, hogy kidől az orosz költségvetés és a népek belülről döntik meg Putyint és mintegy tálcán felkínálják az országukat a nyugatnak, hiú remény. Ilyen körülmények között akár 10 évig is vígan elzakatol az orosz daráló az ukrán területen. Kérdés, hogy ezt meddig bírja az ukrán lakosság. Mert, hogy 5 év sikertelen háborúskodás után (amikor legfeljebb az elesettek száma nő és nem a visszaszerzett terület nagysága) az teljes mértékben demoralizálni fogja a polgárokat és bárkit hatalomba tesznek, aki elhozza a békét nekik. Na ettől is fél a nyugat. Na meg attól, hogy mi lesz ha Nyugat-Európában kezdenek megbukni az USA barát kormányok.
    Összetett problémahalmaz, nem mondhatom. Tény, hogy az oroszt belelökték a pöcébe, de közben ők is belecsúsztak.

  11. Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy Tia gyereke hamarosan megszületik és mint kiderült, a jövevény apja nem más, mint Tibor bá.

    Amennyiben kislány, a neve Katalin lesz. Karikó Katalin után.

    Ha kisfiú, a neve Antoni lesz. Anthony Fauci iránti tisztelet jeleként.

    Születése után szinte azonnal Pfizer covid oltásban részesül egy kísérlet részeként, melyet mind az anya, mind az apa kitörő örömmel támogat.
    Ez nem az igazi Curix hozzászólása. Ez egy troll.

  12. 12 – Curix:
    Remélem nem élsz abban a tévhitben, hogy humoros, netán szellemes voltál.

  13. Bendegúz 11
    Egy észrevétel ezzel kapcsolatban
    „Na meg az embargó sem jött össze,…”
    persze hogy nem jött össze!
    Éppen e miatt akar agitálni a magyar kurmány is hogy legyenek már megszűntetve a szankciók Oroszországgal szemben.
    Orosz propagandisták és a vezetésük azt mondja „nyami finomak a szankciók mert ezek által már eddig is erősődött Oroszország nyami még szankciókat”
    ezzel szemben a magyar kurmány akkor orosz ellenes?
    Mertt ők meg azt akarják hogy ne legyenek szankciók.

  14. 14
    Magyarország szív a szankciók miatt. Hm?

  15. 14. Yoda.
    A szankciók nekünk is fájnak. Főleg ezért kéri OV a lazítást.
    Az orosznak is fájnak, de nem olyan mértékben, mint várták (azaz bedől a Putyin rendszer és győz a nyugat). Évek óta készült a kivédésére Oo., így nem csattantak akkorát. Alternatív megoldásokat keretek és találtak. Ezenkívül a szankciók azt is hozták, hogy elkezdték – az egyébként nyugati tanácsra szétcseszet saját ipart (lásd. Mo. esetét) – újjáépíteni. Nagyon sok termékből, amit korábban importlátak az energia bevételből, önellátóak lettek. Szóval, nem sok esély van arra, hogy megtérdel a gazdaságuk. HA csak Blikiboly nem jár sikerrel Kínában. Mert akkor tényleg bajban lennének az oroszok. De nem fog sikerrel járni, mert a kínai is tudja, hogy nem az orosz elsődleges célpont, hanem ők,ti. az orosz legyőzése tenné lehetővé Kína kifektetését, különben az USA-nak esélye sincs. Egy USA támadás esetén összefogna a két nagyhatalom. Nem beszélve arról, hogy ott, Kínában az USA saját emberállományával kellene harcoljon (Ausztrál kevés lenne, japó nem menne, koreai még annyira sem, főleg a napközissel a háta mögött), ami azt jelenti, hogy nagy embervesztesége lenne, úgy, hogy nem is biztos, hogy győzne. Mennyivel könnyebb lenne, ha az orosz vagy az ukrán győzelem, vagy belső lázadás okán az ölébe hullna, majd a területéről is blokkolni Kínát (megpróbálná megfojtani nyersanyag és energia szempontjából, illetve elvágná a kereskedelmi utvonalatkat), közben felvonultatni a „szövetséges” ukrán és orosz erőket a Kínai határra (előbbit hálából, hogy jól meg lettek védve, utóbbit büntiből), ahol a NATO csak a kápó szerepét játszaná el, azaz lelőné a visszaforduló szláv katonákat. Ez a körülzárásos taktika előbb utóbb eredményre vezetne, úgy, hogy közben egy amerókai katonának sem kellenen meghalnia. A terv nagyszerű, csak úgy néz ki elakadt Ukrajnában. A NATO szűgyig belesüllyedt az ukrán háborúba. És nem is látszik a történet vége. És jönnek a nyugati választások, elsősorban az USA választás. Igaz ott bárki nyer, menne tovább a buli, elvégre ugyanaz gazdi tartja a pórázt.

  16. Sziasztok,

    nem tudom mikor kommenteltem utoljára, talán évekkel ezelőtt.
    Már az a lajt.hu-s emailcimem se él, amit anno használtam.

    Ellenben alkalmanként bele szoktam még olvasgatni a blogba. Megszokás.

    Ma meglepően tapasztaltam, hogy valaki használja a régi nicknevemet.
    Végül is nem tilos, csak furcsa.

    2019-ben találkoztunk Tibor bával, ő ismer engem. Sok dologban nem értünk egyet
    de Tibor bának nagyon sok jó tulajdonsága is van, ezeket tisztelem.
    Az aki tegnap 20.51-kor irta a régi nickemen azt az értelmetlen kommentet, az nem én vagyok.
    Csak ezt szerettem volna tisztázni.

    Üdv
    Laci

  17. 17 – Curix:
    Aki a nickedet használta az IP szerint Berlini. A reakciómat természetesen visszaszívom, mert nem téged illet. Az ilyen arcátlan trollokat sajnos nem lehet kiszűrni. Persze kissé csodálkoztam a hozzászólásodon, de így már világos.

  18. Azt hiszem egy rövid összefoglaló/meglátás talán elfér itt is az egész eddigi ukrán háború körül és most elsősorban katonai oldalról nézném a történetet.

    Az egyik dolog az, hogy ha a tavalyi orosz katonai tevékenységet balf@szkodásnak nevezem, akkor a mostani NATO vezényelte ukrán ellentámadást minősíteni is nehezen tudnám.
    Az ellentámadás első hullámai rögtön elakadtak, az ukrán oldal veszteségei nagyon komolyak. Hogy érthetőbb legyen a dolog, eddig két hét alatt nagyjából 260 kisebb-nagyobb támadással próbálkoztak ukrán oldalról, katonailag értékelhető siker nélkül.
    Itt felmerül a kérdés, hogy az elmúlt egy évben kiépített orosz védelmi vonalakat nem látja a NATO felderítés és műholdrendszer?
    Ha pedig látja, akkor frontálisan ráküldik a támadó csoportokat?

    A lényeg annyi, hogy másfél évnyi proxyháborúskodás után elérkeztünk oda, hogy hellyel-közzel, de kiderült, Oroszország és a NATO katonai patthelyzetben vannak, eddig egyik sem bírt döntő győzelmet elérni a másik felett. Kíváncsi vagyok arra, hogy a szakértők mikor kezdenek erről nyíltan beszélni a médiában is…, majd meglátjuk.

    Oroszország előnye a proxyháború során a földrajzi közelség és a terület ismerete, a NATO előnye pedig az, hogy az USA vezetésével mostanra egy 31 államból álló katonai szövetség együttes potenciálja (felderítés, hírszerzés, irányítás, kiképzés, pénzügyi és haditechnikai támogatás stb.) áll az ukrán frontvonal mögött.

    Ugyanígy patthelyzet alakult ki gazdasági/pénzügyi oldalról is, ez idáig nem tudták sem az orosz pénzügy szektort, sem az orosz gazdaságot kifektetni. A NATO/Nyugat oldalán az előny, nagyságrenddel nagyobb gazdasági és pénzügyi források felett rendelkezik, Oroszország oldalán viszont ott van a saját elképesztő méretű területhez tartozó nyersanyagforrás, valamint a világ nem Nyugat oldalán álló többsége, akik nyíltan vagy kevésbé nyíltan, de támogatják Moszkvát a háttérből.

    A további mérleghez tartozik az is, hogy a NATO távolról sem vetette be a saját teljes konvencionális haderőit, de ugyanez igaz az orosz oldalra is, mindkét fél korlátozott katonai erőket alkalmaz, mégpedig meglehetősen kiegyensúlyozott módon, legalábbis ez látható.

    Ha ezt egy próbaháborúnak tekintjük, akkor az Oroszország-NATO mérkőzés eddig 1:1, ami egyébként több szempontból is figyelemre méltó, de most ebbe nem mennék bele jobban.

    Néhány friss mainstream hír, ha a cikk hazugság, akkor reklamálni a cikk forrásánál tessenek – már akit ez érint és nem tudja esetleg feldolgozni:

    Amerika szállítja az orosz rakétákhoz az alkatrészeket
    https://acnews.hu/amerika-szallitja-az-orosz-raketakhoz-az-alkatreszeket/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=amerika-szallitja-az-orosz-raketakhoz-az-alkatreszeket
    Ha most vicceskedni akarnék, akkor megkérdezném, hogy az USA a fő mosógép beszállítója Moszkvának? Bár, ha jobban belegondolok, mikrochip dúsított uránért cserébe nem is olyan rossz üzlet. Bár én a dél-koreai és kínai vonalat sem hagynám ki a képletből, valamint az orosz gyártású Elbrus chippeket sem, rossz hír, de a cirkálórakétákba és egyéb precíziós fegyverekbe nem kell feltétlenül annyira durva szintű chip. Az a technológia a komplex hálózatközpontú hadviselés egyéb hardverállományához kell, nem pedig a digitális oldalról nézve szinte primkó tudású cirkálórakétákhoz.

    Csapdába estek az ukrán csapatok, tényleg megrekedt az ellentámadás
    Az offenzíva elakadását már Ukrajna is megerősíti egy friss lengyel elemzés szerint.
    https://privatbankar.hu/cikkek/makro/csapdaba-estek-az-ukran-csapatok-tenyleg-megrekedt-az-ellentamadas.html

    Elismerték az ukrán pilóták: összeszedték magukat az oroszok, komoly gondokat okoznak az orosz vadászgépek
    https://www.portfolio.hu/global/20230621/elismertek-az-ukran-pilotak-osszeszedtek-magukat-az-oroszok-komoly-gondokat-okoznak-az-orosz-vadaszgepek-623070?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    A helyzet az, hogy például Vukics Ferenc és dr. Robert C. Castel elmúlt egy évben megfogalmazott meglátásai látszanak sorban beigazolódni, Rácz A. és Tsai ellenben ismét rendesen mellé nyúltak, legalábbis mostanra inkább ez látszik, de persze várjuk ki a végét.

    Ettől függetlenül a katonai és geopolitikai oldalról nézve azt mondanám, hogy az orosz alábecsülte Ukrajnát, a NATO pedig Oroszországot. Ennek pedig minden oldalra nézve hosszabb távú következményei lesznek.

    Utóirat:
    Közben jött a hír, hogy az Oryx rövidesen bedobja a kulcsot, mármint az az egy darab emberke, aki maga volt az Oryx (Milyen hangosan röhöghetek?), mert – állítólag – rámegy lassan a magánélete a dologra.
    Van még kérdés…?

  19. „- a világon 12.512 nukleáris robbanófej található
    – ezekből 9.576 potenciálisan bevethető
    – közel 2.000 olyan robbanófej van, mely folyamatos készültségi állapotban van, tehát bármikor indítható”

    https://g7.hu/vilag/20230621/az-emberiseg-tortenelmenek-egyik-legveszelyesebb-idoszaka-fele-sodrodunk/

    „A tanulmány egyik fő megállapítása, hogy miközben a világ az orosz-ukrán háborúval van elfoglalva, addig Kína lassan, de biztosan hízlalja saját nukleáris arzenálját. Csak tavalyról idénre a 350 robbanófejből 410 lett, és nem kizárt, hogy az évtized végére Kínának annyi interkontinentális ballisztikus rakétája lesz, mint az Egyesült Államoknak, vagy Oroszországnak.”

    A helyzet az, hogy a világ végérvényesen megváltozik, sem a régi hidegháborús, sem az azt követő egypólusú (Pax American) korszak nem tér már vissza. Új helyzet, új erőviszonyok és új realitások jönnek.

  20. 2023. októberétől az Orosz Föderáció „Szabványügyi Hivatala” megújítja a civil lakosság számára létesített – és a jövőben létesítendő óvóhelyek műszaki követelményeit.

    Ha esetleg valakit érdekelnek az ilyen mellékzöngék is.

    Ha a Krím-félsziget harminckilencedik helikopter#támaszpontját okosrakétával összekaszabolják,
    ( esetleg Armianszk város erődítményeit is megszórják, előkészítvén az ukrán benyomulást)
    azzal sem lehet az orosz vezérkart kibillenteni.

    Igen hosszú folyamatnak nézünk elébe. Pláne, ha a földgáz-mizéria újból föllángol a holland gázmező végleges lezárásával.

  21. 16. Bendegúz

    Christopher Davissel, aki Oxford Institue of Population Ageing kutatója, készült interjúban épp ez a téma:

    „Az oroszellenes oldalon sok optimizmus volt azzal kapcsolatban, hogy a szankciók hogyan fogják befolyásolni Oroszországot, de valójában, gazdasági rendszerének felépítése és erős védelmi rendszere, valamint a gazdasági háborúk kezelésében szerzett hosszú tapasztalata miatt sok ilyen problémát meg tudott kerülni.

    Oroszország GDP-je csak mintegy 2%-kal csökkent 2022-ben, míg Ukrajna esetében 35%-kal esett vissza. Ez nagyjából az 1990-es évek szörnyű átalakulási recessziójának nagyságrendje Ukrajna esetében. És ha összehasonlítjuk az erőviszonyokat, Oroszország gazdasága eleve sokkal nagyobb volt, mint Ukrajnáé 2021-ben, tehát a szakadék valóban növekszik, de a különbség eleve nagyobb volt. Ráadásul az ukránok kénytelenek magasabb árakat fizetni mindenért, mert az energiaárak emelkednek, az élelmiszerárak emelkednek. A háború gazdasági költségei a legsúlyosabbak Ukrajna számára, míg Oroszországban ezek eléggé korlátozottak. Az orosz hadsereg ugyan szenved, van egy kis kár néhány városban, egy-két híd is kapott találatot, de nincs igazi kár az oroszországi gazdaságban.”

    Oxfordi közgazdász: A háború költségei sokkal nagyobbak Ukrajna számára, mint Oroszországnak (Mandiner)

    19. MangaMonguz

    Ha már megemlítetted őket, mi a véleményed a két oldal mostani csörtéjéről? Pl. Rácz v. Castel
    https://index.hu/belfold/2023/06/19/racz-andras-robert-c-castel-elemzes-biztonsagpolitika-szakerto-orosz-ukran-konfliktus-haboru/

  22. 22. SZVP

    Oroszországot Kína hozzájárulása nélkül nem lehet szankciozni, ahogy Kínát sem Oo. nélkül. Vagyis el kellene érnie USA-nak, hogy Kína álljon ki Oo. mögül, és zárja a határait. Akkor lenne esély Oo. gazdaságának megroppantására. Jelen körülmények között nincs, mert mindent is be tud vinni a medve és ki tud küldeni. Azonban Kína is látja, hogy Oo. csak azért kell az USA-nak, mert:
    1. korlátlan nyersanyag és energiaforráshoz jut, ami által elzakatol még vagy 100 évig az atlantizmus,
    2. megszállása által el tudná vágni Kínát a fentektől (eredményesen szankciózhatná, mert most ez nem megy Oo. miatt) és akkor az óriás magába omlana egy puskalövés nélkül.
    Vagyis egy csapással két legyet ütne, ha ukrajnábal legyőzné Oo.-ot, úgy, hogy neki tulajdonképpen nem is kellett emberáldozatot hoznia. Az ukránokkal vívná meg a két hatalom elleni háborút. Nagyon jól kitalálták azok az óceánon túli ördögi erők ezt a tervet. Ezért nem lesz vége az ukrán háborúnak. Nem csak az arcvesztés miatt, hanem, mert még egy ilyen lehetőség nem adódna, amikor szlávokkal veretné meg a nagy szláv birodalmat. Ha oda jutnak, hogy Urajna már nem bírja, akkor be lesznek küldve a kelet európai népek, s ha nem elég akkor a nyugatiak is. Ez a háború nem érhet véget az USA agytrösztök szerint amerikai vereséggel, Ti. a végüket jelentené mindenféle szempontból. Nagyon nagyon a tét számukra.

  23. 9 – andrew

    „Ami még fontos az a mikor kérdése.Persze senki sem tudja hogy mikor lesz valami nagyobb esemény (épp ezért nem is bújom a médián napi sok-sok órában , de időm sincs rá) de a MIKOR az egy fontos
    pont a jövőbei tervezhetőség miatt mert nem úgy tervez az ember egy lehetséges 2026-os kihalási hullám esetén vagy egy pl. 2040-ben körülbelül hasonlóan élünk mint most forgatókönyvre.”

    Na, akkor játszunk egy kicsit, kedves andrew!

    Képzeld el, hogy lenne itt 3 fórumozó, aki azt állítaná, hogy meg tudja neked mondani napra pontosan, hogy mikor kezdődik el majd a III. Világháború! Persze világos, hogy a fórumozók nagy része ezt teljesen lehetetlennek tartja és ezt a három embert simán őrültnek nézné. Ezt nem is kell tovább ragozni, ez így van. De tegyük fel – csak a játék kedvéért! -, hogy ez a három ember nem őrült és valahogy hozzájutott a fenti információhoz. Hogy hogyan? Nekem három lehetőség jut az eszembe, de lehet, hogy akár több is van (ha valakinek más is az eszébe jut, akkor nyugodtan írja meg!):

    1. Ugyebár vannak itt olyan fórumozók – és megjegyzem, hogy szerény véleményem szerint némelyikük rendkívül intelligens és bölcs ember -, akik hisznek valami olyasmiben, hogy az ember adott esetben megszerezhet egy-egy információt „valahogy felülről” is. Mindegy, hogy ezt minek nevezzük: az emberiség kollektív tudatalattijának, nooszférának, Akasha könyvtárnak, isteni sugallatnak, erős intuitív megérzésnek… Az is világos, hogy az itt fórumozók többsége ezt totál marhaságnak tartaná illetve tartja is, de most nem ez a lényeges. Valahogy az első ilyen fórumozónak „lecsurogna” ez az infó és – tegyük fel! -, hogy teljesen korrekt volna és közölné veled.

    2. A második lehetőség kevésbé misztikus; itt „csak” arról lenne szó, hogy valaki megtalálna valamilyen helyes logikai kulcsot, amely alapján ki tudná következtetni a fenti információt. Természetesen, el is tudná adott esetben magyarázni, hogy mi az eszmefuttatásának az alapja, hogy ha „egy meg egy az kettő, akkor, kérem szépen, kettő meg három az meg bizony öt”. Persze, mondanom sem kell, hogy az ilyen eszmefuttatást az emberek többsége erőltetett, nevetséges marhaságnak tartaná, ez is világos. De tegyük fel, hogy mégse lenne az, hanem a végeredmény teljesen korrekt lenne és ezt elmondaná neked. Ez volna a második fórumozó.

    3. Az utolsó lehetőség szinte már profán: az utolsó, harmadik fórumozó csak „postás” lenne, amikor ezt az infót közölné veled. Itt csak arról lenne szó, hogy van neki egy nagggyon-nagggyon bennfentes kapcsolata, egy személy, akik valami módon hozzájutott az adott szupertitkos infóhoz; mondjuk egy hiper-szupertitkos ügynökségnél dolgozik, amely egy másik még hiperebb és szuperebb ügynökséggel áll kapcsolatban vagy – Magyarország szintjén – mondjuk a Karmelita kolostor jelenlegi lakóival, vagy ilyesmi… Mindegy, a lényeg az, hogy a forrást jelentő emberke így vagy úgy tudná a tutit és ezt elmondaná az egyik itteni fórumozónak, mondjuk csak azért, mert jó barátja és szeretné, hogy ezt az infót arra használná fel, hogy a fennmaradó időben még a lehetőség szerint a legtöbb időt töltené el a szeretteivel, mert „nagy vihar közeleg”, ki kell használni minden fennmaradó percet. Az meg továbbadná neked.

    Persze, ez a harmadik lehetőség felveti azt a feltételezést, hogy konkrét és precíz tervek léteznek a III. Világháború kirobbantásának az időpontját illetően, amit az itteni fórumozók illetve az átlagemberek nagy többsége, enyhén szólva, ugyancsak kétséggel fogadna el. Plusz ott van még az a lehetőség is, hogy a forrásul szolgáló embert valamiért valakik félretájékoztatták, palira vették és így jóhiszeműen fals infót adott át a harmadik fórumozónak. Természetesen, ez is benne van a pakliban. De újra csak tegyük fel a játék kedvéért, hogy mégsem ez a helyzet, hanem az infó mégiscsak teljesen rendben van és ezt elmondja neked ez a bizonyos fórumozó.

    No, akkor kedves andrew, nekem feléd két kérdésem lenne:

    1. Hitelt adnál bárki szavának, aki neked azt állítaná, hogy tudja az infót, amiről most szó van? Képzeld el egy pillanatra, hogy tényleg tudná, de te ezt nem tudhatnád és mivel ezt elképzelhetetlennek tartanád, akkor volna-e olyan helyzet, hogy ezt te mégis elhinnéd bárkinek? Mert, ugyebár, azt nehéz elképzelni, hogy ha volna egy ilyen korrekt információ, akkor azt a média képviselői egymás után hoznák le hírként – ez pillanatok alatt totális káoszhoz és anarchiához vezetne világszerte. A „mikort” így biztosan nem tudhatod meg, gondolom, hogy ezt belátod.

    2. A másik kérdésem meg igazán egyszerű: tényleg szeretnéd tudni ezt a dolgot, annak minden következményével együtt? Jól átgondoltad ezt a kérdést? Még úgy is, ha jól értettem a korábbi bejegyzéseidből, hogy neked nincsenek gyerekeid és így unokáid sem? De még így is: biztos, hogy szeretnél ilyen infóhoz hozzájutni?

    Most szeretném, hogy ennek a beírásnak ez elolvasása után nem lépnél tovább csak úgy, hanem válaszolnál a feltett kérdésekre. De komolyan átgondolva a dolgokat, nem szmájlizva…

    Várom a válaszodat! Köszi szépen!

  24. 24. Zsolt

    Logikai láncolatok útján, hozzávetőleges pontossággal ki lehet sakkozni, hogy kb. mikorra várható a nagy balhé (ha egyáltalán lesz).
    Két szál van, ami mentén haladni lehet. Az első, hogy az egész háború egy színjáték a népnek, vagyis tervezett, mely a nagy „Újrakezdést” szolgálja, a másik vonal, hogy a háborút az oroszok ellenében a neokonok – szintén előre kiagyalva – indították (lásd. a 23. alattiakat), vagyis nincs semmi összejátszás a nyugati és keleti elitek között valami nagy cél érdekében.
    Mindkét esetben van egy közös pont, éspedig az, hogy mikor indul be a nagy balhé (mert ami most van az csak egy alapjárat, bemelegítés – sajnos).

    A nagy „Újraindítás” színjáték esetében nehezebb kalkulálni, ugyanis ott a szintlépés a népek megdolgozásától függ (milyen hamar adják be a derekukat).
    Ha az elhúzódó háború okán, egy tartós életszínvonal csökkenés elhozza a tömegek azon vágyát, hogy legyen egységes globális kormányzás, aki visszaadja elveszett életminőségüket, akkor megállnak kb. ott ahol most vagyunk.
    Ha azonban a nép nem akar „puhulni” és önként bevonulni a szép új világba (digitális, MI vezérelt diktatúrába), akkor első lépésben, mint a helyzet fokozása, készül egy kelet-európai balhé (Oo. vs. KEu) és ha abból sem okulnak, csinálnak egy összeurópait (EU vs. Oo.). Az, hogy ennek hatására a népek mikorra roppannak meg, az nagyon bizonytalan és nemzetfüggő. Valószínű, hogy a WEF-nek és képviselőinek el kell menniük a falig, ha eredményt akarnak. Én ebben az esetben az „eseményhorizontot” akkora teszem amikor a NATO be fog lépni közvetlenül (vagyis nem csak a kelet európai 8-akat hajtják be).

    Amennyiben a kettes lehetőség esete áll fenn, azaz nincs kelet-nyugat elit összefogás, hanem Oo. kifektetése a cél, hogy majd Kínát is sorra vegyék, a nagy esemény prognosztizálásában könnyebb helyzetben vagyunk.
    Ha az idén nem érnek el jelentős eredményeket az ukránok, akkor jövőre le lesz csavarva a háború potmétere. Ti. az USA-ban elnökválasztások lesznek és nem tenne jót a demokratáknak egy kudarcos támogatás. Inkább eljátsszák, hogy megvédték Ukrajnát, sőt még vissza is vettek területeket, most meg elérték a konfliktus befagyasztását (amíg megerősödnek az ukránok). Vagyis előreláthatóan lesz még kb. másfél év nyugalmunk. Aztán újra indul a balhé, függetlenül attól, hogy ki nyer (Trumpli is pont olyan oroszellenes, mint a többi amerikai elit, na meg neki is jól jönne egy szelet Oo. mérhetetlen gazdagságából).
    2025 tavaszától, ha az orosz nem akar eszkalálni, mert jó neki, hogy így alapjáraton döcög a „háború”, akkor az USA fog lépni. Nincs több ideje várni.
    Az első lépés az lesz, hogy az addigra több száz darabosra növelt F-16-os állományt átadják az ukránoknak. És itt megint ketté ágazik az út.
    Ha az üzemeltetésüket (amennyiben nem akarnak egyből nagy eszkalációt) ukrán területekről oldják meg, ha pedig más a cél, akkor a keleti NATO tagok területéről fog menni. Előbbi esetben, ha szétlövik az oroszok az ukrán reptereket és semmi eredményt nem érnek el az F-16-osok, akkor behajtják pl. Lo. és Ro, na meg a baltikat nyugat Ukrajnába, onnantól kezdve pedig az orosz háborúba fog vonulni (vagyis megérkeztünk az „eseményhorizont”-hoz!).
    Ha azonban az F-16-osokat nem Ukrajnából akarják működtetni (mert az orosz pikk pakk szétlövi őket, meg egyébként is minek, mert szintet kell lépni, és ehhez ok kell), akkor K-európai NATO bázisokról fognak indulni. Márpedig az orosz azokat is szétfogja csapni! Ti. az de facto NATO támadásnak fog minősülni. Ebben az esetben, ezen a ponton érkezünk meg az „eseményhorizonthoz”. Az orosz ekkor is háborúba fog vonulni!
    A fentiekre, ahogy a dolgok kinéznek, 2025 körül kerülhet sor. Ami biztos, hogy (ha csak a dolgok nem tervezettek, és így akarják tartani a két éves időközzel esedékes válságütemezést) van még két nyugodt Karácsonyunk, Húsvétunk és nyarunk.

    Apropó, azért írom az „eseményhorizontot” mert azon a ponton fogjuk azt érezni, hogy mindent és semmit sem tudunk/értünk a jövendő eseményekről!

    Persze a fentiek csak spekulációk, nem a valós körülmények és események elemzéséből lettek levezetve. Mondhatnám, hogy amolyan SciFi, úgy, hogy nem kell komolyan venni. Ti. nem vagyok jövőbe látó, csak egy bő fantáziával megáldott ember?. Ha azonban mégis megtörténnének (amit én teljes mértékben kizártnak tartok) akkor az csakis a véletlenek köszönhető.
    Ettől függetlenül, élvezzétek a nyarat és az ünnepeket, mert szépek és építőek tudnak lenni?.

  25. Kedveseim!
    A II. vh. tanulsága: A kirobbantó harcoló fél, Németország vezetése egyáltalán nem döntött logikusan. Volt a háborúnak olyan szakasza, amikor a német vereséget bizonyosra lehetett venni. Ennek ellenére folytatták a háborút és elszenvedtek (immáron feleslegesen) óriási veszteségeket. Ez a felesleges vesztesség elszenvedés ment egészen addig, amíg az oroszok nem közelítették meg a vezérkari bunkert 50 méterre. Ha akkor Hitlernek lett volna atombombája, öngyilkosság helyette, bevetette volna. Ha ebből indulunk ki (és ennél logikusabb kiindulási pont nem létezik) akkor az várható, hogy ez a háború addig eszkalálódik, amíg nem sikerül a „vezérkari bunkert” valamelyik félnek megközelíteni a másik rovására, és akkor mi történik? Nem nehéz kitalálni. Öngyilkosság helyett bevetik az atomot. Aki valami más eredményre jut, az nem meri elfogadni a valóságot.

    Az újra indítás, és világ kormány, meg hasonló hülyeségeket felejtsétek el.

  26. 22. SZVP

    A minap hallgattam a Hetek egyik podcastjét, ahol ugyanez szóba került, Rácz András igen furcsa (pontosabban igen alsókategóriás) megjegyzéseket írt a saját Fb oldalán a témával és a konkurenciával kapcsolatban, illetve korábban felekezeti okokra hivatkozva elzárkózott a nyílt vitától.
    Castel a podcast-ben közölte, hogy nem kívánja Rácz viselkedését kommentálni.

    Én viszont fogom.

    Az egyik dolog az, hogy Rácz egy történész, annak biztos kiváló, de háborút jó esetben tévében látott meg olvasott róla. Rácz nem katonai és nem haditechnikai szakértő, a legjobb esetben is maximum csak egy hadtörténész.
    Castel ezzel szemben pont az, ami Rácz nem.
    Azt leszámítva, hogy Castel látott közelről harcot/háborút és a mai napig egy RPG szilánkot hordoz a testében, emellett például az izraeli vadászpilóták egyik oktatója volt (túlélési gyakorlatok), illetve töményen foglalkozott belbiztonsági témákkal is élesben, pl. túsztárgyalás és a többiek.

    Ha majd hadtörténeti érdekességekre leszek kíváncsi, akkor majd Ráczot hallgatom, ha éles katonai szakértésre, akkor biztos, hogy nem őt.

    Ennél finomabban nem tudok nyilatkozni, nem lenne baj, ha a szakértőink abban akarnának szakérteni, amihez értenek is és az sem hátrány, ha már valaki mellélő, akkor legyen tartása és vállalja be. Tévedni joga van bármilyen nagy szaktekintélynek, de elég szánalmas az a vergődés, amit a hivatkozott úriember nyílt fórumokon előad mostanában és szavakba, kifejezésekbe köt bele, miközben a lényegi témában ő lépett lukra.

    26. Tibor bá’

    Nem kell közel jutni egyik bunkerig sem ahhoz, hogy atomfegyvert vessenek be.
    Ha engem kérdezel, én számítok taktikai atomcsapásra vagy atomcsapás váltásra, első körben európai hadszíntéren, de a Közel-Kelet vagy épp a Távol-Kelet sem esélytelen. Ha ez bekövetkezik, nem leszek meglepve. Abban bízom, hogy nem teljesedik ki teljes körű globális atomháborúvá, de hülye nem vagyok, egy taktikai atomcsapásváltás után bármi bekövetkezhet.

  27. 24 Zsolt
    Küldtem a választ csak szerintem Tiborbának át kell engedni a hossza miatt

  28. 24. Zsolt

    A válaszok:
    1.
    Nem hiszek el senkinek semmit.Itt a fórumon is volt már olyan hogy őneki vannak ilyen olyan kapcsolatai és ezt meg azt tud….de nem lett semmi belőle.(temészetesen az illetővel mint fórumozóval semmi bajm sőt szeretem olvasni a hozzászólásait)
    Lehet azért sem hiszek el senkinek semmit mert a main stremben is sok lett a na holnap mindmeghalunk poszt találó címekkel és erre már immunis lett az ember.Persze az „elhiszem” dologban külön kell választani a III vh lehetséges kitörését vagy pl.
    klíma vagy energiakrízist. Ebben az ismerősöm ismerőse a NATO-nál dolgozik dolgokban nem hiszek.Persze lehet hogy van pontos dátum a III vh kirobbantására, ezt nem tudom.Illetve szivesen olvasom itt is pl. olyanok írását akik látom hogy napi több órában benne vannak az olvasásban és pl hoznak nem mainstream híreket pl atombunkerekről vagy ami tényleg nagyobb esemény lehet….de pl az orosz atombunkerek beüzemelésérőli hírek kapcsán sem hiszem már el senkinek hogy akkor most holnapután III. vh jön…viszont hírértéke nagyon érdekes.
    Alapjában véve próbálom a saját gondolataim alapján megbecsüni a mikor-t.Na nem a III vh kapcsán hanem klíma vagy más összeomlás témában.Itt sokszor azt szoktam kérdezni magamtól hogy rosszabb lett e ebben az évben valami drasztikusan?
    pl élelem, árak, élet stb…És sokszor az van hogy nem lett rosszabb semmi csak szeretünk panaszkodni.

    A pontos mikor-t nem tudhatom meg, de a nagyjábóli mikor-t talán igen persze nem háború esetén hanem egyéb dolgoknál. (épp most akarok írni majd Gelencsér András mit mondott a nyersanyagok (nem energiahordozók!) fogyásáról)
    Ha valami biztos lenne akkor az alapján intézném a jövőt, de azt nem az XY infójára alapoznám hanem az én megfigyeléseimre (pl amit mondtam hogy ha 2 év múlva 45 fok lenne nyáron 4 hétig és 50%-os globális terméskiesés lenne akor gyanús lenne
    hogy tényleg bejönnek a dolgok, de még erről sző sincs és még tervezek fát is ültetni.

    (még annyi lenne hogy érdemes lenne megvizsgálni hogy valóban tényleg rosszabb e minden mint pár éve, mert mondjuk hogy haladunk az összeomlás irányába de mint írtam valahol teli vannak az utak audi,bmw-vel és a balaton is tele van ígynem mondanám hogy
    még drasztikusan megindult az összeomlás, ez még nem összeomlás)

    2.
    Ha tudnám az időpontot biztosra annak én örülnék .Igen én szeretném tudni hogy pl . kirobban e a III vh vagy a klíma miatt mikor lesz nagyobb gebasz (mert most még nincs érezhető hatása a melegen kívül).
    Hát igen ha tudnám is nem hinném el mert ilyet nem hiszek el senkinek és megint visszakanyarodtunk hogy csak a saját megfigyelésre támaszkodhatok.
    Hogy nincs gyerekm az egy más dolog.Egyrészt itt a kornyezetemben sok 30-40-esnek nincs így ma ez nem olyan szégyen mint 30 éve.Ebben közrejátszanak családi okok is ami nem egyszerű téma most nem megyek bele
    , persze szeretne az ember utódot de ez hosszú téma.
    Én nem úgy lennék vele hogy minek utód mert ugyis mind meghalunk.Hanem úgy lennék vele hogy ha lenne is utód és tényleg lenne egy nagyobb gebasz akkor mennének ők is, nem kell ezen kiakadni , csodálkozni siránkozni.
    Az pl. más ha egy betegség miatt veszítesz el családtagot , de ha pl egy klmíamegfutás vagy atomháború miatt megy el mindenki akkor ugyan mindegy…
    Javak felélése dologról meg annyit hogy még nem kezdtem meg sőt még a gyűjtögető fázisban vagyok.Ha lenne utód persze ráhagynám de azt is tudni kell hogy a tapasztalatom és a látottak alapján nem kell teletömni a gyereket örökséggel
    mert nagy részük elszórja!! ÉS még egy kapát sem hagy meg örökségül emlékbe hogy emkékezzen az ősökre. hoyg pl ez itt nagyapám horolója volt…..Látom pl keresztapám 70 évesen is 8 fóliát csinál hogy a gyerekeknek több legyen…idióta….
    Van jólelkű utód meg az ellenkezője is.Ha én egész életembe gürcöltem, rengeteg hétvégét átdolgoztam stb..akkor ha lenne is utód nyilván nem tolnám alá az összes mindent, legyen elég egy örökült ház de mindent felesleges alátolni az esetek 80-90%-ában, mert ugyis elherdálja vagy nem becsül meg mint szülőt vagy ha több utód van akkro összekapnak az örökségen……..Persze ez a gyerek meg utód jó dolog de a képed úgy alakul ki amilyen a mikrokörnyezeted.Pl jó gyereked van és öregkorodra is becsül téged vagy éppen leszar és amit ráhagysz elherdálja….Persze a gyerek is aranyos 5 évesen de 25 évesen lehet nem lesz az és amit te összekuporattál ő majd elherdálja. Épp minap olvastam hogy 2 generácón túl már te vagy én a lemenőidnek csak egy idegen leszel (dédpapa) akiről kb. meg sem emlékeznek majd még mindenszentekkor sem!!! és minden ember lecserélődik, a házadat más fogja lakni , és terád vagy rám már nem emlékszek senki ugyanúgy mint mi nem emlékszünk a 3-4-ik felmenőnkre…
    Alapvetően az elpuhult nyugati ember (én is nyugati vagyok) olyan nagy valaminek fogja fel a halált (most a gebaszok miatti halálról beszélek) és jaj azt tudni nem is volna jó stb… dolgok vannak, Közben meg az arabok allah ahbar és már robbantonak is vagy nyakakat vágnak el csak simán.Volt már bennem is düh és meg is tudom érteni őket, pedig amúgy egy bogarat nincs szívem agyontaposni.De ha emberekről van szó már kialakult bennem egy gyűlölet(tisztelet a kivétel) a többséggel szemben az etikátlan viselkedésük miatt.Persze ez csak az én mikrokörnyezetem ha a tiéd más akkor nem érted miről beszélek..De visszatérve ah tudnám az időpontot hogy július 20-án atomháború lesz nem rázna meg egyátalán.Ami meg tudja rázni az embert az pl. egy családtag betegsége, vagy pl ha kibővülne a háború és behívnának a frontra és tudnád hogy nagy esélylel nem jössz vissza , na azok sokkal keményebb dolgok lennének.

  29. 27. MangaMonguz
    „Ha engem kérdezel, én számítok taktikai atomcsapásra vagy atomcsapás váltásra, első körben európai hadszíntéren, de a Közel-Kelet vagy épp a Távol-Kelet sem esélytelen. Ha ez bekövetkezik, nem leszek meglepve. Abban bízom, hogy nem teljesedik ki teljes körű globális atomháborúvá, de hülye nem vagyok, egy taktikai atomcsapásváltás után bármi bekövetkezhet.”
    Én is tartok attól, hogy előbb vagy utobb az oroszok bevetik az atomot. De szerinted, lehetséges, hogy odáig fajuljanak az események, hogy nem ukrajnára, hanem 1. csapásként Usára és Angliára csapjanak le?

  30. 30. Csaba81

    Nem zárható ki egy ilyen forgatókönyv sem, de nagyobb esélyt adnék egy ukrán területen végrehajtott atomcsapásra, ez ugyanis még mindig nem jelent automatikusan globális világvégét, ad lehetőséget a másik oldalnak dönteni a nukleáris eszkaláció növelésére vagy a tűzszünetre.
    Az nem nyerő opció, ha az oroszok csapást mérnek ukrán területre, akkor az USA vagy GB orosz területre mér válaszcsapást, az ugyanis orosz viszont csapást válthat ki.
    Ha az oroszok csapást mérnek egy nem NATO tag USA szövetséges területére, akkor a válaszcsapás hasonló módon egy orosz szövetséges területére mehetne, pl. Belarusz vagy Szíria.
    Belarusz lassan kilőve, mert orosz taktikai atomarzenál települ oda.

  31. Szerintem esélyes az is, hogy felrobbantanak egy atomerőművet, aztán egymásra fogják.

  32. 31. MangaMonguz
    Ha kiprovokálja ukrajna, mondjuk egy piszkos bombával vagy esetleg a kurszki atomerőművet lövi nyugati rakétákkal(atacams vagy stormshadows), akkor a nyugat ugyse az orosz alternativát fogja elhinni, hanem csak széttárja a karját és annyit mond, hogy minekünk ehhez semmi közünk és remélik, hogy az oroszok nem alkalmaznak megtorlást(közben pedig röhögnek ezerrel). Szerintem ekkor lehet, hogy bevetik az atomot a nyugat ellen pl. az uj poseidon által.
    32. infos
    Ez is lehetséges.

  33. 31. MangaMonguz

    Valószínű, hogy ez lenne, mert ez a legjobban ellenőrzés alatt tartható lehetőség. Ha csak Ukrajna kap, akkor a nyugat még nem érintett és dönthet, úgy, hogy megáll/kiszáll. Ha pedig eszkalálni akar, akkor senki nem jön jól ki, mert a meglepetésszerű első csapást már nem tudja kivitelezni az USA, ami adna némi esélyt a megnyerhető nukleáris háborúra. Ugyanis amint az orosz eldönti, hogy taktikaival csap oda, előtte készenlétbe helyezi a teljes atom-ütőerejét, na meg a korai előrejelző kapacitását. Onnantól pedig sakk matt, vagy ha van esze a nyugatnak, akkor csak patt, amiből még akár jól ki is jöhet, azzal a dumával, hogy azért nem lőttem vissza drága polgártársaim, mert nem akartam hogy elpusztuljatok ti is az orosz válaszcsapástól. Ezt az élni akaró nyugati polgár szépen elhiszi és boldog lesz, hogy csak ennyi. Persze rázni fogja az öklét az orosz felé, de csak ennyi.
    Egyébként lehet más választása is az orosznak célpont tekintetében, mint Ukrajna.
    Lásd alant!

    33. Csaba
    A ruszki valószínű, hogy úgy gondolja, hogy nem kell a teljes nyugat ellen bevetni raketyát, elég csak egy két nagyvárost (nem francia, nem angol, hanem bomba nélküli!) letörölni és aztán várni a nagy csendben, hogy ki szól először. Ettől kezdve már más szinten menne az egyezkedés és színvallás lenne rendesen. Ha nem lenne viszontválasz nyugatról, NATO/EU kuka, meg úgy az egész nyugat szavahihetősége. Bolgár, román, szlovák már másnap Moszkvában kilincselne. Ha pedig lenne viszontválasz, akkor hát, nem kell tartós tejet venni. De ezt nem hiszem, hogy bevállalná az USA, vagy Fo (Anglia?). Több eszük van annál, minthogy véget vessenek saját történelmüknek.

  34. 32. infos

    Tulajdonképpen folytatva a gondolatmenetet egy atomerőmű felrobbantása nem is rossz ötlet,Vizsgáljuk meg miért:
    Tételezzük fel elpukkantonak egy reaktort (most mindegy ki , úgysem deríthető ki ) és lesz egy kisebb radioaktiv felhő mint csernobil idején,Namost ez mindenkit érintene pl hogy nem ajánlott kimenni vagy a gyümölcsöket a fáról mondjuk 1 évig.(azthiszem Csernobil idején így volt) Tehát egy enyhe szennyezés lenne ami a döntéshozókat lehet elrettentené az atombomba bevetésétől ha már látnák hogy egy erőmű felrobbanása is milyen elszeparáltsággal jár.
    Tehát egy atomerőműrobbanás megvédhet minket a nukleáris holokauszttól.
    Persze apokalpitikailag vizsgálva mondjuk ha a zaprosei atomerőművet pukkantják el akkor mi van ha nem egy hanem mind a 4 blokk elpukkan , pedig csak egyet akarnak 😀 Lehet e szabályozni vagy nem ?
    Ki építene utána szarkofágot a 4 blokk fölé évszázadokig mikor a csernobili szarkofág is brutál pénzekbe volt. Ami ellene szól hogy sok föld van USA kézen ukrajnában így nem biztos hogy beszennyeznék
    Mondjuk 4 blokk ha elszállna akkor lenne az igazi #maradjotthon őrület 😀
    Ami mellette szól hogy elpukkantják az a károkozás és a neokonok apokaliptikus beütése.Ugye USA mindig is erőszekos volt mint egy texasi ember . Erőszak, alávágás, sunyiság a másikkal szemben.
    Namost ezek a neokonok sokmindent erőszakkal oldonak meg (lásd usa ténykedése) mert ott usa földön teljesen más a gondolkodás főleg úgy hogy milliárdosak.Szóval ha van bennük egy kis összeomlás feeling
    akkor lehet megteszik .Gondoljunk bele úgy vannak vele ott USA-ban hogy robbantsunk csak fel egy erőművet és nézzük meg mi történik , úgyis messze van és izgi lesz nézni az eseményeket.(collapse feeling 😀 )

    Persze kérdés lenne az élelmiszer ára mert ez esetben biztos felmenne az egekbe az ára .De végül is ha a covid mesterséges volt akkor most is csinálhanak az erőmű elpukkantássl egy „maradjotthon” témát.
    viszont Csernobil idejében az élelemtermelés és feldolgozás teljesen más volt mint most nem voltak nagyáruházak stb,,,Így most más lenne egy ilyen katasztrófa.
    Persze a fentiek esélye nem igazán nagy.

  35. Érdekes infók Prigozsintől: https://www.portfolio.hu/global/20230623/kimondta-putyin-jobbkeze-ukrajna-soha-nem-bombazta-a-donbaszi-lakossagot-623750
    „A két csoportosulás egymást lőtte, mi lőttük őket, ők minket. Mindez hosszú 8 éven keresztül, 2014-től 2022-ig. Most a védelmi minisztérium már megpróbálja megtéveszteni a közvéleményt, megpróbálja megtéveszteni az elnököt és azt a történetet mesélni, hogy őrült agresszió volt Ukrajna felől” – na tehát vagy hazudik, vagy igazat mond? Tehát a „civil vérengzés” valójában nem is volt, esetleg azok a civilek estek áldozatul akik a tűzvonalban voltak? Esetleg egy újabb trükk az Orosz propagandától?

  36. 36 – Minato

    Te sem érzékeled Prigozsin trollkodásának a cunamiját, amióta bejelentkezett ukrán elnöknek? 🙂

    http://www.newsweek.com/ukraine-russia-prigozhin-war-president-1787097

    Vagy ezt te ezek szerint nem is tudtad?!

    Minden héten bejelentkezik valami „bombasztikus hírrel”, amit a nyugati média felkap, mint pulyka a taknyot. A Telegramon már külön szórakoznak ezeken a beköpéseken és várják a következőt. Prigozsin az az ember, akinek az a szerepe, hogy bármit mondhat; f..-nak nevezheti Sojgut és Geraszimovot vagy akármelyik orosz katonai vagy politikai vezetőt, amikor csak akarja, sőt, az ukrán választópolgárok egy részét is megszólíthatja olyan bemondásokkal, amelyeket azok hallani akarnak.

    Egy ideig még hallani fogunk róla! Ez a folklór része. Láthatóan sok újságíró sem érti ezt.

  37. 36 minato
    ez aza prigozin, aki 2 napja kijelentette, hogy az ukránok elfoglalták tokmakot illetve már kijutottak az azov tengerre. szegény ukik azóta is nézik a térképet, hogy hogy csinálták ezt a bravúrt. de talán majd a west point-on tanítani fogják ezt a stratégiát.

  38. A csecsenföldi Gudermes városának katonai egyeteméről kéthetente (ha jól értelmezem) 400 fő továbbképzett – nagyon lelkes önkéntes – különleges katonaszakember megy az NVO frontra.
    Itt lehet jelentkezni telefonon például: +79 25 661 7777
    Valamivel több, mint 400 ezer ukrán katonanő-és férfi pusztult el, szakadt a teste darabokra értelmetlenül, idegen érdekekért.

    forrás: Apty Alaudinov parancsnok (civilben egyébként rendőr), hívójele: Grek

  39. „A NATO kollektív védelmi mechanizmusának életbe léptetését, vagyis az Oroszország elleni közvetlen háború megkezdését javasolja kétpárti támogatás mellett néhány amerikai szenátor, ha az Ukrajna elleni orosz invázióból fakadóan radioaktív sugárzás éri a NATO országainak területét.”
    https://www.portfolio.hu/global/20230623/oroszorszag-elleni-haboruba-leptetnek-a-nato-t-amerikai-szenatorok-ha-putyin-atomfegyvert-hasznal-ukrajna-ellen-623714?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    „Őrizetbe vettek az orosz hatóságok öt személyt, akik egy kilogrammnyi radioaktív cézium-137 izotópot szándékoztak külföldre csempészni, amelyet orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel – közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).”
    https://www.portfolio.hu/global/20230623/az-fszb-szerint-piszkos-bomba-megtoltesere-hasznalhato-sugarzo-anyagot-akartak-kicsempeszni-oroszorszagbol-623674?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    34. Bendegúz

    A nukleáris elrettentés megkopott, régen volt már Hiroshima és Nagaszaki. Néhány friss atomcsapás helyretenné a közgondolkodást. Ezt nem én állítom, hanem amerikai és orosz agytrösztök.

  40. 42. Minato

    Felhívtam a figyelmet az éjszaka történtekre, amelyek nem semlegesek abból a szempontból, hogy milyen jövő elé nézünk. Hozzátettem a saját véleményemet, amit a témában járatos olvasók megértenek. Bocs, de Te még a nick-nevemet sem tudod helyesen leírni, ami csak öt betűből áll.

    Kérdésedre válaszolva, azt én nem tudhatom, hogy Prigozsin nyugati ügynök-e, vagy sem. Viszont el tudok képzelni egy olyan variációt, amelyben olyat igértek neki pl. Oo. elnöki pozíciója, amire vevő, vagy csak megvezetik ezzel és (ki)használják saját érdekeik mentén.

  41. Na, ez szép lesz, vagy újabb orosz polgárháború küszöbén állunk, vagy Prigozsint gyorsan lesöprik a sakktábláról?
    Kérdés, hogy a népesség hogy áll valójában a jelenlegi orosz vezetéssel, mekkora támogatást kaphat Prigozsin?
    Én túl nagy esélyt nem adok neki, az orosz vezetés szorosan uralja a közvéleményt.
    Ez azért váratlan fordulat, még ha tudtuk is, hogy van feszültség a kormány és közte…

  42. Nagyjából két hete írtam arról, hogy ha csak nem történik valami drámai esemény (pl. puccs Zselé vagy Putyin ellen), addig sok új dolgot nem fogok tudni mondani az egész cirkusszal kapcsolatban.
    Most történik.
    (https://www.antalffy-tibor.hu/4214-bakhmut-utan 50. hozzászólás)
    Most, 10:25-kor az eddigi információk alapján a véleményem az, hogy a prigozsini akció nem színház, hanem valós. Mondom ezt úgy, hogy lehet, estére/holnapra kiderül, csak egy ócska showműsor volt az egész, de bevállalom a tévedés rizikóját.
    A Putyin-Sojgu-Geraszimov vonal ellen beindult a Medvegyev-Szurovikin-Prigozsin trió.
    Kizárt, hogy Prigozsin ezt egyedül, a saját szakállára kezdte volna meg és nem hiszek azokban az elméletekben sem (pl. HTKA-n), hogy most egy putyini álpuccs zajlik, amire hivatkozva meg lehet buktatni az orosz védelmi minisztérium vezetőit és a mögötte álló csoportokat.
    Bár most Prigozsin van árulónak kikiáltva, de elnézve 2022. február 24. óta, hogy mi folyik, ebben én nem lennék annyira biztos.
    Itt az ideje, hogy Putyin terítse a lapokat, mert 02/24 óta csak a kérdőjelek sokasodnak.
    02/24 olyan Oroszország szempontjából, mint 9/11 volt az USA oldaláról – az illúziók itt értek véget.
    A lényeg: ez egy újabb szög az eddigi világ koporsójába, várom a további fejleményeket és nem leszek meglepve, ha Putyin ebbe megbukik és közben az orosz vezérkar döntő része átáll. Rövidesen kiderül, hogy A vagy B.

  43. Manga,

    miért gondolod, hogy Medvegyev Putin ellen lenne, nekem úgy tűnt mindig, hogy Putin embere ő is, eddig nagyon egy húron pendültek. Tudom, hogy már egy ideje így érzed, miért? Köszi.

  44. 46. Uldin

    Az orosz elit pontosan olyan, mint a címerükben a kétfejű sas – az egyik keletre, a másik nyugatra néz, ez a cári idők óta így van.
    A szovjet időkben is kettős volt a belső hatalom szerkezete, a KGB valójában atlanti vonalra volt bekötve, a GRU ellenben eurázsista vonal volt.
    A GRU kezében volt a hadsereg, a KGB kezében pedig a politbüro és az atomfegyverek!!!
    Medvegyev és a vonala nem KGB gyökerű, Putyiné igen.
    Az eurázsista Dugin egy ideig jó viszonyban volt Putyinnal, de az utóbbi évtizedben kegyvesztett lett, ez pedig semmiképpen sem Putyin eurázsista vonalát erősíti, bármit is beszél a szája.

    Nem lenne rossz, ha a közismert Oroszország-szakértők végre a valós orosz belső viszonyokról is beszélnének a kötelező mantrák helyett, de erre sajnos várhattok.

    Az ukrán-háború több sebből is vérzik, 2014 óta számos megválaszolatlan kérdés van, most nem megyek bele, mert oldalakat írhatnék erről, a lényeg, hogy 02/24 óta egyre nyilvánvalóbb, hogy valami nem stimmel Putyin körül.

  45. 45. MangaMonguz

    Úgy tűnik, h Putyin és emberei balfaszkodásai ide vezettek. De elég homályos, h most ki mely oldalon van/lesz.

    Pl. Szurovikin ezt mondta miközben az egyik kezében gépkarabély pihent:

    „Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben […] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz ”
    (Fegyveres felkelés zajlik Oroszországban, óriási a káosz, Index)

  46. Az orosz funok örülhetnek Putyin lángelméjének és annak hogy a gülüszemű kolostormalacunk az utolsó csatlós…

  47. 48. SZVP

    Nem érdeke Európának a káosz, de őszintén szólva Putyin megérdemelné a bukást, nagyon sok sötét machináció folyik itt, ami 02/24 óta egyre nyilvánvalóbb.
    Putyin nem egészen Oroszország érdekei szerint politizál az utóbb időkben, legalábbis én ezt nem látom.
    Sovány vigasz, hogy van még pár vezető, aki nem a saját országa érdekeit követi, ergo Putyin nincs egyedül. Gondolom nem kell a neveket sorolnom.

  48. 47. Manga

    Köszi, igazad van mindig is voltak zapadnyikok (nyugatosok) és szlavofilek (keletiek) az orosz vezetésben. Most az említett szereplők esetében ezt nem így gondolom, még mindig úgy hiszem, hogy Medvegyev Putinnal van, én Szurovikin esetében sem látom, hogy Putin ellen lenne, abban a videóban, amit SZVP (48) említ, Szurovikin gépkarabélyt pihentet a térdén, miközben Prigozsint próbálja jobb útra terelni. Nem érzem, hogy bármelyikük fel akarna lépni Putin ellen. Természetesen nagyon sok ismeretlenes az egyenlet és rengeteg információ nem áll a mi rendelkezésünkre. Nekem csak Prigozsin tűnik kakkukk-fiókának, valamit nagyon benézett. Figyeljük a híreket, hátha élesebben látunk egy idő múlva.

  49. 50. Uldin

    Azt hiszem érdemes az alábbi véleményt is megismerni (Angelsoul, HTKA), könnyen lehet, hogy neki lesz igaza:

    „Nagyszínház. Egy puccs nem így néz ki. Lásd a törököknél hogy ment le a buli – és még az sem jött be.

    Ami esetleg lehet, hogy a Wagner túl nagyra nőtt, le kell vágni. Hát szerveztek egy lagymatag puccsot, ami után le lehet mészárolni az egészet. Mikor megtagadták, hogy betagozódnak az orosz hadseregbe ott ez el is dőlt.

    Mégis, valószínűbb, hogy az ukránokat/NATOt akarják kiugrasztani a bokorból. Mivel az offenziva fail, így nem akarnak több anyagot ukrán oldalról beletolni (a harmad erő sem került elő) – hát elkamuznak egy ilyen puccsot, hogy azok a „lehetőséget” látva bedobják minden erejüket. Többször eljátszotta már ezt a Wagner (Bahmuti kivonulás, stb…), szóval simán ezt tartom a valószínűbbnek.”

    https://forum.htka.hu/threads/biztpol-oroszorszag-a-szovjetunio-utodallama.536/page-2325#post-1491630

  50. 51. Manga

    Lehet ez is egy verzió, de nem tartom valószínűnek. Az biztos, hogy egy ideje meg akarják fegyelmezni a Wagnert/Prigozsint, de így, hogy egy zendülést szítassanak vele, annak érdekében, hogy így majd hivatalosan le tudják zárni/verni. Ennek túl nagy a kockázata. Nem a katonai, hanem a média és az amit így az oroszok, az elit érez és elbizonytalanodik, mert „remegést érez az erőtérben” meggyengült a kormányzat, Putyin rendszere. A másik, hogy az orosz nép is bizonytalanságot érez és kezdi nem érteni, hogy mi történik körülötte. Szerintem ezt így az orosz vezetés nem vállalná be.
    Olyasminek érzem, mint a Majdan volt hajdan, külső erők vannak a háttérben.

  51. No nekem deja vu érzésem van, hogy ez kb olyan, mint a Téli palota ostroma volt. Az „átkosban” évről évre ünnepeltük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom november 7-i évfordulóját. Az ünnepségeken mindig elhangzottak versek a Téli Palota dicső ostromáról, melyet az Auróra cirkálóról leadott ágyúlövés indított el. Jó 70 év után aztán kiderült, hogy se ostrom, se lövés nem volt…
    A lényegen a mai média se változtat, sőt! , Gőzünk sincs VALÓJÁBAN arról ami a nagy fiúk között konkrétan zajlik. A kormányok és hírcsatornák meg csak a pénzvilág plebsnek szóló szórakoztató divíziói.
    Jó eséllyel.

  52. 53. Vaszil

    Mindenesetre ha tovább eszkalálódik a prigozsin-i „belső front” (szerintem fog), az ideális pillanat lehetne arra, hogy a NATO megindítson egy közvetlen katonai akciót, pont most tartják úgy is az eddigi legnagyobb légi hadgyakorlatukat.
    De az is elég, ha orosz oldalon ez a lehetőség felmerül a vezérkarban és emiatt túlreagálnak egy amúgy veszélytelen szituációt vagy egy provokációt.
    Veszélyes irányt vett a háború menete.

  53. MangaMonguz
    A wagner csoportot a nyugat terrorista csoportnak vagy nemzetközi bünszervezetnek tartja, most ezek a személyek ha nem is látványosan, de szurkolnak neki. A nyugati média szemében most hős lett, pedig még 2-3 honappal ezelőtt még tömeggyilkosok voltak. Azóta próbál jobb benyomást kelteni, felmagasztalja az ellenséget, leseggfejezi az elnököt. Lehet, hogy ez szinjáték, hogy kikényszerítse az ukrán támadást, lehet hogy prigozin nyugati báb.

  54. MangMonguz
    Pjtyin az atlantistàk embre.
    Ez màr nem kérdés (régota mondom!).
    Bármilyen helyzetet elemzünk, ebből kell kii dni!

  55. 54 MangaMonguz

    Változatlan véleményem, hogy nem Prigozsin a sötét ló, hanem azok az oligarchák és a Kreml, akik a „különleges hadművelet” néven gyanúsan cinkelt lapokkal játszanak.

    Van itt csavar bőven, el tudom képzelni, hogy valóban bombázták az egységieket, ami a mostani sikerek után némileg elgondolkodtató…

    Bendegúz (plusz) 1

    Az se véletlen, hogy kis közelkeleti rásegítéssel a a szputnyik volt az első a sorban.

    Az persze kérdés, hogy ki távozik majd győztesen a játékbarlangból… a „végén”?!

  56. Lukasenka az egesz csaladjat Torokorszagba koltoztette…

  57. 57. Bendegúz

    Simán lehet, KGB vonalról emelték be a hatalomba 1999-ben, a KGB pedig atlantista oldalra bekötött szervezet volt már a Szovjetunió idején is. Kár, hogy a nagy rendszerváltás és a hidegháború vége óta ugyanúgy hazug történelmet nyomnak, mint előtte…, nyilván nem véletlenül.
    Aztán vagy maradt Schwab egyik legjobb tanítványa, vagy időközben önjáróvá vált, ez mostanra részletkérdés, a lényeg az, hogy baromi nagy gáz van készülőben a fejünk felett.

    58. Vaszil

    Egyetértek, „Putyin és Oroszország sötét ló”, 2014 óta stratégiailag nem teljesen érthető lépések történtek, illetve nem történtek meg, Ukrajna tavalyi megtámadása pedig végképp nem illeszkedik egyetlen okos stratégiába sem (most a lebonyolítás metodikáját ne is firtassuk). Ez természetesen akkor igaz, ha Putyin Oroszország az Eurázsiai Unió és az ODKB érdekében teszi a dolgát. Ebből viszont az következik, hogy nem.

    Szerintem a Putyin-korszak ezzel a fordulattal véget ért, ebből a szempontból már tök mindegy, hogy hogyan végződik a Wagner-kaland. A Wagner létrejötte, megerősödése és bevetése Putyin áldásával történt, most ellene fordult a csahos kutya, ergo Putyin már nem tartja kézben a gyeplőt, távoznia kell, így vagy úgy.

    A nagy kérdés az, hogy kinek a kezében van és lesz az orosz atomarzenál, mert ez a legfontosabb kérdés, az összes többi ehhez képest mellékes.

    59. verebes b zola

    Parázik az öreg és/vagy tud valamit, egyik sem túl jó ómen.

  58. Putyin allitolag elhagyta Moszkvat, Szentpetervarra repult…

  59. A Wagner által elfoglalt Déli Katonai Körzet Központjához – ahonnan az ukrajnai háborút irányították eddig – taktikai atomfegyverzet is tartozik.
    A Wagner csapatok szinte ellenállás nélkül haladnak előre, sehol az orosz haderő útközben – tehát Prigozsin nincs egyedül ebben a buliban.
    A végjáték elkezdődött és nem jók az előjelek, most valóban vh veszély van.

  60. Putyinnak egy esélye van (ha csak nem áruló).
    Oda csap Prigonak. Két nap alatt rendet tesz és teljes háborút indít.
    Ha ezt nem teszi meg, neki vége.
    Mondjuk akkor is kénytelen odacsapni, ha áruló. Igaz akkor más okból.
    Ha engem kérdeztek, már elkésett, akár hol is áll.
    Most ott tartunk hogy nyugatnak ez elsülhet nagyon jól is de nagyon rosszul is.
    Egyelőre halgatnak, ami több mint árulkodó.

  61. Kiváló a showműsor!

    Az ötletgazda a Nép szolgája filmsorozatból vette a Rosztov-i államcsíny ötletet.
    Elképesztő mennyiségű a hamis bot, képtelenség visszakeresni a forrásukat. Mindenféle orosz linkekre (telegram) hivatkozva terjesztik az online terekben és közben persze ezt-azt összeszedegetnek az EU-ból egy következő kiberakcióhoz.
    Szerintem.

    Szegény ukránok meg beveszik a csalit.

  62. A cikkhez és a 1 es hsz hez /Minato visszautalva mai hir a témában:
    https://www.pravda.com.ua/news/2023/06/30/7409302/
    Lengyelország nukleáris fegyvereket akar telepíteni a területére
    EVROPEYSKA PRAVDA — 30. JÚNIUS 2023., PÉNTEK, 16:48
    Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta, hogy országa csatlakozni kíván a NATO-országok közötti nukleáris csereprogramhoz, tekintettel Oroszország azon szándékára, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepítsen Fehéroroszország területére.

    Az Evropeyska Pravda szerint ezt a brüsszeli csúcstalálkozó után mondta, írja a Polsat News.

    Morawiecki megerősítette, hogy Varsó érdeklődik a programban való részvétel iránt.

    „A végső döntés amerikai, NATO-partnereinktől függ. Kinyilvánítjuk, hogy gyorsan akarunk cselekedni ebben az ügyben” – mondta a lengyel miniszterelnök.

    Morawiecki hangsúlyozta, hogy „nem akarunk tétlenül ülni, miközben Putyin mindenféle fenyegetést fokoz”.

    A nukleáris megosztás a NATO nukleáris elrettentő programja. Lehetővé teszi nukleáris robbanófejek biztosítását olyan tagállamok számára, amelyek nem rendelkeznek saját nukleáris fegyverekkel. 2009 novembere óta a program keretében amerikai nukleáris fegyvereket telepítettek Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába és Törökországba.
    Emlékezzünk vissza, hogy május 25-én Oroszország és Fehéroroszország védelmi miniszterei aláírták a taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszország területén történő telepítéséről szóló dokumentumokat.
    Június 16-án Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az első orosz taktikai nukleáris robbanófejek már Fehéroroszország területén vannak, és az utolsó mozgás az év végére befejeződik.

  63. A Steel Rose (Acélrózsa) doktrína

    A Steel Rose doktrína egy amerikai katonai stratégia, amely a NATO európai szövetségeseinek átalakítását célozza meg egy lehetséges konfliktus esetén Oroszországgal. A doktrína az amerikai hadsereg európai parancsnokságához tartozik.

    A Steel Rose doktrína a következőket tartalmazza:

    • A volt Varsói Szerződés országainak felfegyverzése NATO-kompatibilis felszereléssel. Ezt a jövőbeli háború áldozatai fogják megfizetni.

    • A sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése ezekben az országokban. A behívottakat az első támadási hullámra szánják Oroszország ellen, ahol 80%-os áldozati arányt becsülnek.

    • Az amerikai bázisok és támadó egységek második hullámának áthelyezése Nyugat-Európából közelebb az orosz határokhoz. Ezekről a bázisokról tervezik a hagyományos irányított rakéták támadását a Balti-tenger és az Északi-sarkvidék felől, hogy megsemmisítsék az orosz légvédelmi és parancsnoki objektumokat. A támadás Lengyelországból, Grúziából, Ukrajnából, Törökországból és a Balti államokból indulna. A doktrína egész Kelet- és Közép-Európa teljes pusztulását feltételezi.

    • A terv része egy tömeges antiorosz propaganda, az orosz nép dehumanizálása és démonizálása, valamint a válságért és a háborúért való vádolása.

    A Steel Rose doktrína a következő országokat érinti:

    • Albánia
    • Bulgária
    • Csehország
    • Észtország
    • Grúzia
    • Horvátország
    • Lengyelország
    • Lettország
    • Litvánia
    • Magyarország
    • Románia
    • Szlovákia
    • Szlovénia
    • Törökország
    • Ukrajna

    A Steel Rose doktrína létezéséről a közelmúltban egy cseh katonaorvos, Marek Obrtel beszélt, aki korábban több NATO-kiküldetésben is részt vett. Tiltakozásul a NATO politikája ellen még 2014-ben visszaadta az összes kitüntetését.

    A fenti doktrína létezéséről első alkalommal még 2015 áprilisában szivárogtak ki hírek Csehországban. A doktrína e nyáron azért került újra reflektorfénybe Csehországban, mert módosították a besorozást érintő honvédelmi törvényt, állítólag nagy amerikai nyomásra. Az eddigi jogszabályok ugyanis nem tették lehetővé, hogy a cseh besorozott katonai állomány a cseh határokon kívül védje az országot. Az új, 2023. júniusában elfogadott módosított jogszabály viszont ezt már lehetővé teszi.

  64. 68, Zsolt

    A fenti tervbe szèpen beleillik Kelet-Európa, északról-délre vezető vasútvonalainak felújítása/ új építése az EU-s pénzekből, mint ahogy a főutak kétsávosítása is. Logisztika mozgatása.
    Az orosz nyílvános közösségi és médiaterekben már vázolják a lehetőséget /valószínűleg irányítottan/,,,amennyiben az èszak-atlanti szövetség a jövőben nem állítja meg a nyugati terjeszkedèsét és proxyháborúját, akkor előre bejelentett helyszíneken nagy magasságban kénytelenek lesznek robbantani, hogy elmaradjon a kelet-európai lakosság terhére a környezet radioaktív felaktivizálódása, viszont a lökéshullám szépen aprítsa az építményeket.

    Egy szuperválságos világban semmi szükség nincs a másokból élősködő Európára.

    De addig még nyugat – Ukrajnában rengeteg vasútvonalat, alagutat, hidat, repülőteret, elhagyatottnak látszó bányákat-ipari objektumokat és az egyenes autópálya-szakaszokat fogják elpusztítani.

    Lemberg irányába a humanitáriánus és üzemanyag segélyek vasúton nem fognak már eljutni a Kárpátokon keresztül.

    Valószínűleg a két ukrán szuperszámítógépet és az adatközpontokat soha nem fogják kiütni.

    Ausztriát se zárjuk ki a listából.

    Nem vèletlenül alakítottak-alakítanak ki az oroszok az EU-határok mentén többlépcsős területvèdelmis ezredekből és szovjet-kori felújított harceszközöből – beásott védelmet.
    Ahogy terjeszkedik a Szövetség úgy fognak az oroszok a Dnyeperig és Odesszáig az évek során előrekùszni, hogy legyen egy köztes műveleti zóna Nyugat-Európa és Oroszország közt, ahol a megmaradt viskólakó lakosság sparhelt és lovaskocsi műszaki szìnvonalon éldegél – egy új Ukrajna jelleggel az orosz orkok ellen.

    Ez esetben Kelet-Európa lakossága Magyarországra menekül? Lesz majd elég betonháló-kerítés Szlovákia felől is?

    %Jövőnk nicknevet használó fórumtárs erről a témáról valószínűleg többet tudna mondani olvasmányélményei-és kutatómunkája alapján. %

  65. Zsolt
    A zusa nagy orosz dehumanizálási akciója olyan jól sikerült, hogy a nagykörúton belüli népséget leszámítva, valamennyi ember a zusa disznóságairól beszél. Hogy a lengyel lököttek és román beszarik mit gondolnak az az ők bajuk, de Magyarországot nagy valószínűséggel nem fogják tudni belerángatni egy Oroszország elleni akcióba, az több mint biztos. Hamarabb lesz kormánybuktatás mint sorkötelezettség, nem beszélve a háborús próbálkozásról. USA ide vagy oda, nem isten, sok mindent nem tud előre kiszámítani, hiába a szuperszámítógépek. Sok ország lesz aki nem sorol be mögé.
    Lehet, hogy van egy acélrózs doktrína, de hogy nem lesz 100 százalékos az biztos. Már ott hibádzik a dolog, hogy Grúzia nem fog beleállni, ahogy mi sem. Na meg ott a sok ingadozó , mint pl. a románok, szlovákok. Töo. is több mint Biztos nem fog beleállni egy atomhatalom elleni háborúba, mert az a megszűnésével lesz egyenlő (valószínű a pasának meg is lett mondva). Főleg, hogy megint nyert a pasa, Töo. nem lehet számítani! Ukrajna pedig semmit sem tudna hozzáadni a rózsácskához, ti. saját területeit sem tudja visszafoglalni, ami nélkül az egész USA elképzelés nem működik. Szóval ezek az államok teljesen bizonytalan lábak a terv szempontjából, ha csak nem szállná meg őket a zusa nem tényezők. Ez az acélrózs, elégé szirmahulajotott rózsácska! Csak úgy kérdem. szerintetek, ha a mai napon átszakadna az ukrajnai front, a zusa – Lo.-ot és semmire sem jó Baltikat leszámítva – hány kelet-európai államot tudna össze kapni a gát megtámasztására? Szerintem sem-mennyit. És ezzel ők is tisztában vannak!

  66. 67. Gumibuszár
    Jó mondod. Ukrajna területe lesz a műveleti terület, aztán megy oda az a keleltues ökör ország háborúzni a ruszki ellen amelyik akar. Egyébként kelet kevés lesz a muszka ellen, de még Nyugat-Európa is. Sok jenkinek kellene értelmetlenül megdögleni, ha a Zsolt által említett acélrózsa művet valami véletlen folytán össze is jönne!
    Hála Istennek, ezúttal a Kárpát medence ki fog maradni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük