(4214) Bakhmut után

Tibor bá’ fordítása online

 

Oroszország Bahmutot az ukrán katonai hatalom temetőjévé változtatta. Mi következik?

Szerző: Douglas Macgregor
(sz: 1933.02.11.)

A harcok kezdetéig a békeidőben kialakított nemzeti katonai stratégia formálja a hadviselésről és annak céljairól való gondolkodást. A tényleges harc egy új logikát hoz létre. A stratégia kiigazításra kerül. A célok változnak. A Bahmutért folyó csata nagyon jól illusztrálja ezt.

Amikor tavaly Szergej Vlagyimirovics Surovikin tábornok, az orosz légierők parancsnoka az ukrán hadszíntéren átvette az orosz hadsereg parancsnokságát, Vlagyimir Putyin elnök és vezető katonai tanácsadói arra a következtetésre jutottak, hogy eredeti feltételezéseik a háborúról tévesek. Washington gyógyíthatatlanul ellenségesnek bizonyult Moszkva tárgyalási ajánlataival szemben, és a szárazföldi haderő, amellyel Moszkva tárgyalásra akarta kényszerítésére Kijevet, túl kicsinek bizonyult.

Surovikin széles mozgásteret kapott a parancsnoki kapcsolatok egyszerűsítésére és a hadszíntér átszervezésére. A legfontosabb, hogy Surovikin cselekvési szabadságot kapott egy olyan védekezési stratégia végrehajtására, amely maximalizálta a támadási vagy csapásmérő rendszerek használatát, miközben az orosz szárazföldi erők mérete és ütőereje bővült. A Bakhmut „Húsdaráló” lett az eredmény.

Amikor világossá vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és kormánya Bahmutot az orosz katonai hatalommal szembeni ukrán ellenállás szimbólumának tekinti, Surovikin Bahmutot az ukrán katonai hatalom temetőjévé változtatta. 2022 őszétől Surovikin kihasználta Zalenszkij Bahmut iránti megszállottságát, hogy véres huzavonába keveredjen a város irányításáért. Ennek eredményeként több ezer ukrán katona halt meg Bahmutban, és még többen megsebesültek.

Surovkin lépései egy másik orosz katonatisztre emlékeztet: Alekszej Antonov tábornokra. A szovjet vezérkar első helyetteseként Surovikin nyugati szóhasználattal a stratégiai tervezés igazgatója volt. Amikor Sztálin új nyári offenzívát követelt egy 1943 májusi találkozón, Antonov, a védekezési stratégia mellett érvelt. Antonov ragaszkodott ahhoz, hogy Hitler, ha megengedik, elkerülhetetlenül megtámadja a szovjet védelmet a Kurszk kiemelt részén, és ezzel elpazarolja a német erőforrásokat.

Sztálin, akárcsak Hitler, úgy gondolta, hogy a háborúkat támadó akciókkal lehet megnyerni, nem védekező műveletekkel.

Sztálint nem hatotta meg a szovjet veszteség. Antonov a félelem légkörében ismertette érveit a védekező stratégia mellett, tudva, hogy Sztálinnak való ellentmondás az életébe kerülhet. Alekszandr Vaszilevszkij és Georgij Zsukov marsallok meglepetésére, akik jelen voltak az ülésen, Sztálin beletörődött és jóváhagyta Antonov működési koncepcióját. A többi, ahogy a történészek mondják, történelem.

Ha Putyin elnök és magas rangú katonai vezetői külső bizonyítékokat akarnak szerezni Szurovikin bahmuti stratégiai sikerére, a nyugati beismerés a jelek szerint ezt megadja: Washington és európai szövetségesei úgy gondolják, hogy ez egy befagyott konfliktus – amelyben a harc szünetel, de egyik fél sem győz. Egyetért-e bármelyik fél azzal, hogy a háború hivatalosan véget ért – ez lehet a NATO számára politikailag legkedvezőbb hosszú távú kimenetel. Más szóval, Zelenszkij hívei már nem hisznek az ukrán győzelem mítoszában.

Mindenkiben felmerül a kérdés, mi lesz ezután?

Washingtonban a hagyományos bölcsesség azt diktálja, hogy az ukrán erők ellentámadást indítsanak Dél-Ukrajna visszafoglalására. Természetesen a hagyományos bölcsesség gyakran fontosabb a konvenciónál. Feltételezve, hogy Ukrajna feketeföldje június közepe előtt kellőképpen kiszárad a szárazföldi manőverek támogatásához, az ukrán erők több tengelyen csapnak le az orosz védelemre, és május végén vagy júniusban visszaszerzik az irányítást Dél-Ukrajna felett. A Nagy-Britanniában, Németországban és más NATO-tagállamokban kiképzett 30 ezer ukrán katona tér vissza Ukrajnába, és adják majd az ukrán ellencsapás alapját.

Valerij Geraszimov tábornok, aki most az ukrán hadszíntérben irányítja az orosz erőket, tudja, mire számítson, és kétségtelenül az ukrán offenzívára készül. Az orosz erők részleges mozgósítása azt jelenti, hogy az orosz szárazföldi erők ma már jóval nagyobbak, mint az 1980-as évek közepe óta voltak.

Tekintettel az egy hadműveleti tengely megfelelő ellátásához rendelkezésre álló lőszer hiányára, valószínűtlennek tűnik, hogy egy ukrán offenzíva két vagy több tengelyt magában foglalva képes lenne áthatolni az orosz védelmen. A folyamatos megfigyelés szinte lehetetlenné teszi az ukrán erők számára, hogy áthaladjanak a huszonöt kilométeres biztonsági zónán, és az orosz erőket lezárják, mielőtt az ukrán alakulatok jelentős veszteségeket szenvednének.

Amint Ukrajna támadóereje kimerül, Oroszország valószínűleg támadni fogja. Semmi sem ösztönzi az orosz offenzív műveletek késleltetését. Amint az ukrán erők többször is bizonyítják, a bénulás átmeneti. Az infrastruktúra és a berendezések javítása megtörténik. Új erőt soroznak be a meggyengült alakulatok újjáépítésére. Ha Oroszország el akarja érni célját, vagyis Ukrajna demilitarizálását, Geraszimov biztosan tudja, hogy továbbra is be kell zárnia és be kell fejeznie a megmaradt ukrán szárazföldi erők megsemmisítését.

Miért nem kímélik meg Ukrajna népének a további vérontását, és miért nem tárgyalnak Moszkvával a békéről, miközben Ukrajnának még mindig van hadserege? Sajnos ahhoz, hogy hatékony legyen, a diplomáciának kölcsönös tiszteletre van szüksége, Washington Oroszország iránti gyűlölete pedig lehetetlenné teszi a diplomáciát. Ezzel a gyűlöletkel csak az uralkodó osztály nagy részének arroganciája vetekszik, akik nagyrészt becsmérlik az orosz katonai hatalmat, mert az amerikai erőknek a koreai háború óta volt szerencséjük elkerülni a konfliktust egy nagyhatalommal. Washington, Párizs, Berlin és más NATO-fővárosok józanabb vezetőinek másfajta cselekvést kellene sürgetniük.

A szerzőről:

Douglas Macgregor, nyugalmazott ezredes az amerikai konzervatív vezetők munkatársa, a védelmi miniszter egykori tanácsadója a Trump adminisztráció alatt kitüntetett veterán és öt könyv szerzője.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

50 gondolat erről: „ (4214) Bakhmut után

  1. Napokon belül a második világháborút idéző „teljes mozgósítás” jöhet Oroszországban
    #https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/napokon-belul-a-masodik-vilaghaborut-idezo-teljes-mozgositas-johet-oroszorszagban/

    Oroszország nélkül szervez békekonferenciát a Nyugat
    #https://mandiner.hu/cikk/20230531_bekekonferencia_nyugat_ukrajna_oroszorszag_kulfold?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    „Béke”konferencia…, ez olyan, mint pl. a védelmi (értsd: háborúügyi) minisztérium vagy az igazságszolgáltatás (értsd: jogszolgáltatás) kifejezések.
    Tehát ez nem békekonferencia, hanem háborúkonferencia.

    Nos, egy dolog biztos, belátható időn belül ki fog derülni a hogyan tovább, azaz tűzszünet (béketárgyalások) vagy háborús eszkaláció, esetleg „örök” befagyott konfliktus.

  2. 1. MangaMonguz

    Csíksomlyói búcsúban voltunk és meglátogattuk az 1000 éves határt is a Gyimesekben (ez az egyik átjáró a keleti Kárpátokon).
    Ami jármű ment ott át, hát nem volt semmi.
    Az elmúlt 9 évben is ömlött a termék arrafelé, de most aztán dugó volt.
    Ez van na, ha a sok a magyar turista az 1000 éves határon és még misét is tartanak?. Nem lehet jól haladni?.
    Ezek tükrében én nem számítok semmi jóra. De hát mindennek meg kell történnie egyszer.

  3. 3. Tibor bá’

    Ezt hogy érted?
    Nem volt egyértelmű amit írtam?
    Pedig törekedtem

    U.i:

    Tisztelettel jelzem, hogy bent ragadt egy hosszabb írásom a „Sztálinista Putyin” alatt. Ha nem tartod túl hosszúnak kérlek „szabadítsd” ki.

  4. Bendegúz, számomra is homályos, hogy mért közölted velünk, hogy dugó volt az ezeréves határon. Arra céloztál, hogy rengeteg tankot, hadieszközt vittek éppen arrafelé? Mert ha nem, akkor nem értem, mért érdekes, és hogy jön ide.

  5. 6 – Mért, valaki előtt titok, hogy a NATO fegyverrel látja el Ukrajnát? Vagy valaki nem számít rá, hogy Románia igyekszik felfegyverkezni arra az esetre készülvén, ha továbbterjedne a háború Ukrajna határain? Minek a virágnyelv?

  6. 7. Ábel

    Kérlek alássan, ez nem virág nyelv.
    Ettől függetlenül, hogy mit akar a NATO azt csak sejthetjük, abból amit hallunk és látunk.
    Rogánék éppen ma bukaresti kilenceznek Lo.-ban.
    Hogy mi a búbánatot keres arrafelé, hát az nagy kérdés.
    Ezt a csoportot kifejezetten Ukrajna támogatására hozták létre. Ebbe belefér az akár katonai támogatás is. Remélem Tonika és csapata megy elöl, ha valamibe beugrasztanának minket magyarokat.

  7. „Ma azt mondják, hogy Vlagyimir Putyin elvesztette a háborút, és az ő veresége az, hogy Finnország csatlakozott a NATO-hoz, noha a finn társadalom évekig habozott. Hölgyeim és uraim, Vlagyimir Putyin nem vesztett el semmilyen háborút” – mondta Duda.
    A lengyel elnök hangsúlyozta, hogy ma már nem lehet az Oroszországi Föderáció vereségéről beszélni, mivel „Oroszország egyre inkább mozgósít, az orosz gazdaság katonai üzemmódra vált”. Megjegyezte, hogy jelenleg „az orosz henger szétzúzza Ukrajnát”. Véleménye szerint Moszkva előnyben van Kijevvel szemben.

    WTF?

    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230531-lengyel-elnok-ma-mar-nem-beszelhetunk-az-oroszok-veresegerol

    Na most erre menjünk már rá még egyszer.
    Mi van, a lengyel elnök már megint nem egyeztetett a brit megmondóemberekkel? Vagy csak berúgott?
    Mindenki tudja, hogy Putyin ötödszörre is rákos, rövidesen az önkéntes partizánLégiók felgyújtják Moszkvát és az orosz hadseregnek mostanra csak gyalogsági ásói maradtak, mivel a mosógépchipekből rég kifogytak.

  8. 1. Manga
    Ha párhuzamot lehet vonni a II.VH SZU területén történt eseményekkel, akkor Bakhmut jelentősége a fordulópont miatt Sztálingrádhoz hasonlítható, amennyiben még lesz UKR ellentámadás, az meg a kurszki csatához lesz hasonlatos. Abban, hogy lesz-e vagy sem UKR ellentámadás, arra fogadnék, hogy már csak kísérlet lehet arra. Az UKR emberanyag már nem akar harcolni, teljesen más a katonák hozzáállása, mint a háború elején volt, leszámítva azokat a nyugaton kiképzett specialistákat, akiket a tréningeken feltüzeltek. A többség csüggedt és hiábavalónak tartják a további áldozatokat. A frontokon harcoló UKR katonák (emberek) örülnének a tűzszünetnek. Nyilván nem az egyszerű emberek fogják eldönteni, hogy mi lesz ezután, de emberanyagban gondjaik vannak. Minden attól függ, hogy az USA tovább akarja-e gerjeszteni a háborút, vagy belátta, hogy az oroszok nagyon megerősödtek időközben és jól használták a visszavonuló-védekező taktikát (Szurovikin kinevezése óta), ami már Napóleon és Hitler ellen is bevált. Az UKR-nok többsége is látja, hogy a tavaly tavasszal Boris Johnson által leállított tűzszüneti, ill. béketárgyalások óta eltelt idő alatt rengeteget veszítettek infrastrukturális értékekben, hadianyagban és sajnos főleg emberanyagban. Csak oda tudtak bevonulni, ahonnan az oroszok kivonultak stratégiai szempontok miatt. Sok tízezer, vagy inkább százezres nagyságrendben veszítettek el értékes fiatal életeket. Hogy tudnak nyugodtan aludni azok, akik ezért felelősek???
    Befagyott konfliktusra az esély elég csekély, főleg azért, mert ebből már tanultak az oroszok és mégegyszer nem fogják azt megengedni. Amennyiben nem történik nagyobb eszkaláció (ha történik, akkor nagy szarban leszünk), akkor úgy látom, hogy, nyilvánvalóan az oroszok nem fognak kivonulni az általuk ellenőrzött területekről, valószínűleg a még nem teljesen elfoglat déli és keleti tartományokat teljesen ellenőrzésük alá fogják vonni. Ekkor lehet esélye újra tűzszüneti, vagy béketárgyalások megkezdésének. Ez a legjobb forgatókönyv. Ennek látom az esélyét, ha józanok maradnak azok, akik a „passzát szelet fújják”. Ha a Nyugat továbbra is szítja a tüzet, hadi,- és emberanyag támogatások vonatkozásában, akkor az oroszok tovább fognak menni nyugat felé, első lépésben a Dnyeperig, majd Kievig. De addig még nagyon sok minden fog történni. Ha ez a háború ebben a formában áthúzódik a következő évre, akkor számolhatunk az eszkalációval, mert a Nyugat azt várja, hogy Kína akkor fog bevonulni Taiwanra, amikor az USA a 2024. novemberi elnökválasztásával lesz elfoglalva. Mivel Taiwan jogilag Kína része (egy ország – két rendszer jelenleg), ezért jogosan küldhet oda bürökráciát, illetve katonai, vagy rendfenntartó erőket. (Ahogy ez megtörtént Hong-Kong esetében is 2019-ben.) Ebben az esetben sem az ENSZ, sem más szervezet nem léphet fel ellene. Nyilván ez nem tetszik az USA-nak, ezért próbálja most viharos gyorsasággal a félvezető chip gyártást hazamenteni. Mint tudjuk a globális vezető szerepváltás sem fog békés úton rendeződni, márpedig azért nem, mert ki látott már olyat, hogy ne küzdjön minden erejével a hajótörött azért, hogy bekerüljön a mentőcsónakba…?

  9. Aki nem tudja bevenni Kijevet 3 hét alatt, és nem tud felállítani egy számára kedvezően politizáló bábkormányt,
    az annyit is ér hagyományos fegyverzet terén!
    Az elhúzódó háború nem jó az oroszoknak, sem gazdaságilag, sem belpolitikai szempontból! Felörli, ledarálja őket és ugyanúgy belebuknak, mint a hidegháborús fegyverkezési versenybe!
    Marad az atommal fenyegetés, és esetleg a tényleges bevetés!
    Ennyire leszűkültek az oroszok lehetőségei!
    Matt!

  10. 11. uldin

    Egy halom orosz köztörvényes bűnöző létszám hátrányból elkente a NATO által kiképzett, felfegyverzett és támogatott ukrán haderőt Bahmutnál.
    Wagner PMC + DNR + LNR milíciák minimális reguláris orosz katonai létszámmal kiegészítve. A reguláris orosz haderőt zömmel a cirkálórakéták, drónok és a tüzérség képviselte, a bő fél éve besorozott plusz 300 ezer (nem hivatalosan 500 ezer) orosz még nem volt bevetve.

    Továbbra is tény, hogy a fő katonai erőcsoportosítások a helyükön vannak, nem bohóckodnak az ukrán fronton.
    Az ukrán front 1200 km hosszúságú, ebből cirka 300 km-en zajlanak komolyabb harcok, a többi helyen max. a tüzérség lövöldöz ide-oda.
    Messze még a finálé.

  11. 12. moda
    Ha már sakk, akkor Putyin 4 lépéses susztermattal próbálkozott. Nem jött be. A parti állása: egy-két gyalog elveszett, a tisztek még fel sem fejlödtek. Ha te ebböl megmondod, hogy ki fog mattolni a végén, akkor egy sakknagymester vagy.

  12. 1, Mangamonguz

    A mozgósításból annyi igaz, hogy az orosz katonai létszámot másfél millióra fogják növelni. De úgy, hogy kb. 600-650 ezer fő ebből önkéntes ill. szerződéses férfi és nő legyen.
    A munkahelyüket megtarthatják az ottani jogszabályok segítségével. Elfogadható fizut kapnak, míg a rohamosztagosok jóval többet és túlélés esetén sokféle kedvezményt a civil életük folytatása során.
    Példaértékű, hazafias, modern marketinget csináltak V. Putyin miniszterelnök Úr kérésére az elmúlt 2-3 hónapban.
    Jelentkezni lehet az ottani online ügyfélkapun ill. a toborzóirodákban.
    2023. év végére szeretnék az emelt legénységi létszámot elérni.

  13. 12. moda

    Most ne haragudj mester, de akkor szerinted az amerikai, a brit vagy a francia hadsereg is ennyit ér?
    Tudod, Irak, Szíria, Mali, Afganisztán…, hogy csak gyorsan említsek pár helyet, ahol szintén nem sikerült az ideológiailag megfelelő bábkormányt/bábállamot összehozni nemhogy 3 hét alatt, de 10-20 év alatt sem.

    Eddig nem tudtam, hogy a konvencionális haderők fegyverzeti technikájának fokmérője az aktuálpolitikai balfaszkodás lenne.

    Kijevet bevenni 3 hét alatt?
    Te képben vagy valamennyire az elmúlt 70-80 év városi ostromaival, mondjuk a Wehrmacht vs. Sztálingrád/Leningrád műsortól kezdve a Vörös Hasereg vs Berlin sztorin át egészen a közelmúltban lezajlott Moszul és Faludzsa ostromáig?

    Félelmetes…

    14. Kamionos

    Mint az előbb írtam, félelmetes…

    Egy másik kolléga meg előadta itt nemrég azt, hogy már a Csendes-óceáni flotta matrózai is Ukrajnában harcolnak, igaz, azóta eltűnt és erre a tuti infóra sem adott magyarázatot.
    Megadom helyette én, kissé késve: ez van, amikor valaki nem tudja, hogy mi a különbség a tengerészgyalogos haderőnem és a haditengerész (matróz) között.
    Az előző egy olyan szárazföldi haderőnem, amely erőprojekcióra lett létrehozva és alapesetben hajóval szállítják a – többnyire – tengerentúli helyszínre.
    De ettől még szárazföldi harcra kiképzett gyalogos katona.
    Pont úgy, mint a légideszant alakulatok. Attól még nem a levegőben kis szárnyacskákkal repkedő katonák, hogy légideszant a nevük (azok az angyalok vagy tündérek), hanem szintén szárazföldi harcra kiképzett alakulatok, akiket repzivel visznek a hadműveleti területre/terület fölé.

    15. Gumihuszár

    Sok kérdőjel van az egész sztori körül, de egyre inkább megyünk bele egy kiterjedő háborúba.
    Ez az egész ukrán balhé kezd egyre jobban hasonlítani a II. VH előtti spanyol polgárháborúhoz, ami egyfajta próbaháború volt.
    Ez az ukrán háború is egyre inkább egy próbaháború jellegét ölti, ahol új harcászati eljárásokat próbálhatnak ki , valamint tesztelhetik egyes fegyver rendszereiket élesben.

  14. Több tucat Ukrajnába szánt amerikai M136-os gránátvető került a mexikói Golfo drogkartell kezébe. Erről a mexikói Milenio Television televíziós állomás számolt be.

    A mexikói kormány több mint egy évtizede háborút folytat a drogkartellek ellen, korlátozott sikerrel. Ezek a kartellek illegálisan szereznek be modern, nyugati országokban gyártott katonai felszereléseket.

    Szerdán (május 31.) a mexikói Milenio tévécsatorna cikket tett közzé „A mexikói kartellek háborúra készülnek; katonai minőségű rakétavetővel rendelkeznek”, amely egy videót mutat a Cartel Del Golfo (CDG) egyik tagjáról, aki valóban katonai minőségű gránátvetőt tart a kezében egy ellenőrző ponton Matamorosban, Tamaulipasban”.

    Matamoros közvetlenül szomszédos a texasi Brownsville-lel.

    Mexikói szakértők szerint felmerült, hogy a térségben a kartell a Raytheon által gyártott FGM-148 Javelin rakétavetővel illetve a svéd gyártmányú AT-4-es páncéltörővel is rendelkezhet.

    Ezek, a Nyugat által Ukrajnába küldött fegyverek a mexikói határvárosokban jelennek meg az Egyesült Államok déli határán.

    http://www.youtube.com/watch?v=Eq1gWhMh90M

  15. 16 – MangaMonguz

    „Sok kérdőjel van az egész sztori körül, de egyre inkább megyünk bele egy kiterjedő háborúba.
    Ez az egész ukrán balhé kezd egyre jobban hasonlítani a II. VH előtti spanyol polgárháborúhoz, ami egyfajta próbaháború volt.
    Ez az ukrán háború is egyre inkább egy próbaháború jellegét ölti, ahol új harcászati eljárásokat próbálhatnak ki , valamint tesztelhetik egyes fegyver rendszereiket élesben.”

    Egyetértek, sajnos egyre több jel mutat arra, hogy azok, akik hatással vannak az eseményekre, valami hasonlóban gondolkodnak.

    S ha ez igaz, akkor ugyebár a spanyol polgárháborús analógia 3 évről szól, azaz 2025 egy nagyon kritikus év lehet – például nyílt NATO-Oroszország konfliktus. Egyébként sok más forrásból is már hallottam, hogy főleg Európának 2025 és a következő néhány év pokolian fájdalmas lesz.

    Persze, például az amerikai választási kampány, Tajvan és más okok miatt lehet egy (relatíve rövid időre) befagyasztott konfliktusról is szó Ukrajnában, de ez egy részt nem biztos, másrészt nem igazán old meg semmit, úgy értem stratégiai szempontból. Jó, ha nem lőnek és nem halnak meg a továbbiakban fölöslegesen emberek, de maga a probléma lényege még megmarad.

    És persze igaz az is, hogy a Nyugat elsősorban a közép-kelet európaikat fogják majd megpróbálni a mészárszékre hajtani, de ha így is lesz, akkor ez nem lesz elég szinte semmire Oroszországgal szemben. Az angolszászok megpróbálják a lehető legjobban kifárasztani a medvét – először Ukrajna, utána a bukaresti 9-ek emberanyagával – mielőtt ők maguk a harctérre lépnek, bízva abban, hogy így majd könnyebb lesz a végső győzelem. Lehet, hogy így gondolkodnak. Ha igen, akkor sem lesz édes számukra a végkifejlet…

  16. 1. Zsolt
    „de maga a probléma lényege még megmarad.”
    Mire gondolsz? Az USA haláltusájára, a föld túlnépesedésére, totális kontrolunkra, az egypólusú világból a többpólusú világba átmenetre, világkormányzás bevezetésére, bankszektor újraindítására vagy valami másra.

  17. 19 – Károly

    Nem, itt ebben az esetben egyszerűen csak arra céloztam, hogy ha egy konfliktus be van fagyasztva, akkor az azt jelenti, hogy ugyan tűzszünet van, de maga a konfliktus alapja, lényege nincs megoldva és rendezve. Ergo bármikor kiújulhatnak a harcok, elég egy provokáció vagy provokációk sorozata vagy egy döntés az egyik vagy másik fél részéről. Ami persze nem törvényszerű, mert van a világon diplomácia is meg az érdekek mérlegelése is.

    Azok amiket említettél már magasabb szempontok; én itt most ezt nem így értettem, csak a fentiek szerint.

  18. 11. Uldin
    irta „Befagyott konfliktusra az esély elég csekély, főleg azért, mert ebből már tanultak az oroszok és mégegyszer nem fogják azt megengedni.”
    Ezzel kapcsolatban mai nyilatkozat belaruszból /horvát jobbközép napilap translate forditóval:
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/lukasenko-napravili-smo-samo-jednu-gresku-znam-kada-smo-trebali-dokrajciti-ukrajinu-15342430
    Lukasenko: „Csak egy hibát követtünk el. Tudom, mikor kellett volna végeznünk Ukrajnával!
    A fehérorosz diktátor úgy döntött, hogy minden lapját Putyinra helyezi, és segít Moszkvának elindítani az ukrajnai inváziót
    Oroszország és Fehéroroszország „egyetlen hibája” az volt, hogy „nem oldottuk meg ezt a kérdést 2014-ben vagy 2015-ben, amikor Ukrajnának nem volt hadserege és nem volt kész” – mondta Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor.
    A 2014-es évet azért említi, mert akkor Oroszország megszállta a Krímet és annektálta azt, csapataik pedig Kelet-Ukrajnában foglaltak el területet.
    Lukasenko megjegyzései, amelyeket a volt szovjet országokból álló Független Államok Közössége biztonsági ügynökségeinek vezetőivel folytatott megbeszélésen tett, azt mutatják, hogy teljes mértékben elfogadta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bábává változott.
    Szeretlek-gyűlölsz kapcsolatuk közel három évtizede tart, és miután a Kreml segített neki a 2020-as színlelt elnökválasztás utáni tömeges utcai tüntetéseken, a fehérorosz diktátor úgy döntött, hogy minden kártyáját Putyinra helyezi. és segít Moszkvának 2022 februárjában inváziót indítani Ukrajnában. Ugyanis Fehéroroszország közvetlenül nem érintett az ukrajnai konfliktusban, de februárban engedélyezte Oroszországnak, hogy támadást indítson a területéről.
    „Láttuk, hogy ez jön” – mondta az orosz invázióra utalva. „Ha a háború nem tavaly kezdődött volna, holnap kezdődött volna, de rosszabb feltételekkel Oroszország és Fehéroroszország számára” – mondta minszki beszédében.
    A Politico beszámolója szerint hozzátette: „Az egyetlen hiba, amit valószínűleg elkövettünk, az volt, hogy nem oldottuk meg ezt a kérdést 2014-ben vagy 2015-ben, amikor Ukrajnának nem volt saját hadserege. Békésen akartuk megoldani. ezt az időt arra használták, hogy kiképezzék fegyveres erőiteket, amelyek most harcra készek.”

  19. MangaMonguz 1 es hszében idézi:
    „Napokon belül a második világháborút idéző „teljes mozgósítás” jöhet Oroszországban”
    Majd a 13 ban
    „Egy halom orosz köztörvényes bűnöző létszám hátrányból elkente a NATO által kiképzett, felfegyverzett és támogatott ukrán haderőt Bahmutnál.”
    Némi ellentmondás ha a 13 valós akkor mi szükség a általános mozgositásra?

    Mai információ /szintén forditós:
    https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3717553-zagarbniki-cerez-mariupol-transportuut-zubi-drakona-u-pologivskomu-napramku.html
    A Mariupolon keresztül érkező megszállók „sárkányfogakat” visznek Zaporizzsjába
    FOTÓ, VIDEÓ /a cikkben/ 02.06.2023 17:07
    Az orosz megszállók védelmi betonszerkezeteket – „sárkányfogakat” – szállítanak Mariupolon keresztül a zaporizzsjai régióban található Rozivka falu felé.
    Ezt Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója jelentette be a Telegramon – írja az Ukrinform.
    „Az oroszok masszívan húzzák a sárkányfogakat Rozivka felé, a Pológia irányába” – írta Andrjuscsenko.
    Olvassa el még: Mariupolban katonai rakományt szállító polgári teherautók karavánjait rögzítik
    Mint arról beszámoltunk, amióta a mariupoli robbanások gyakoribbá váltak, az orosz megszállók fokozták az erődítmények építését a város körül.
    A megszállók Mariupolt és a környező falvakat katonai logisztikai központtá változtatják.

  20. Aki nem vette még észre.

    Oroszország megteheti hogy kiröhögje az Egyesült Államokat és az EU – t. Ukrajna hamarosan kivérzik. Nincs annyi emberanyag a harchoz amely vetekedhetne az orosz emberanyaggal. Az esetleges technikai fölény meg nem valóság.

  21. 20. Yoda
    “ Vlagyimir Putyin orosz elnök bábává változott”
    Gondolom, elgepeles, de azert igaz! O most a tobbpolusu vilagrend letrehozasanal babaskodik. 🙂

  22. Hiánypótlónak számit úgy általában véve a magyar internetes fórumokon talán ez a néhány sor.
    Általánosságban nem kap nyilvánosságot az a lehetőség hogy Ukrajna meg is nyerheti ezt a szempontjukból honvédő háborút.
    Megnyerés alatt itt a 2014.01.01. állapot szerinti nemzetközi közjogilag őt illető területek feletti joghatóság/szuverenitás de facto visszaszerzését értem /de iure Ukrajna ma is a 2014.01.01. határai között van.

    Medvegyev korábbi miniszterelnök és elnök nyilatkozott többször is hogy atomhatalom még nem szenvedett vereséget.
    Pedig de.
    USA és szövetségesei vs. Vietnám és szövetségesei.
    A USA taktikai vereséget szenvedett de győzelmet is aratott annyiban hogy a beavatkozása tartóssága miatt /USA történészek erre hivatkoznak mint eredményre/ elmaradt a dél-kelet ázsiai régió akkori kommunistává válása ami reális esély volt.

    Azoknak akik e témához fentebb hozzászóltak és sztálingrádoztak/acélvárosoztak és kurszkoztak /ahol németország és szövetségesei egyértelműen agresszorok voltak és rabolni voltak ott.
    Khm.
    Az nem tűnik fel hogy itt Ukrajna a saját nemzetközi közjogilag őt illető területeit szeretné felszabaditani?

    16 moma és 18 zsolt hozzászólásokhoz
    https://444.hu/2020/03/30/matolcsy-a-2020-as-evek-a-politikaban-rokonsagot-mutathatnak-az-1940-es-evekkel
    Illetve még annyit hogy a sok „második világháborús” /20 századi és európa központú elnevezés, európában is volt korábban pl. 30 éves háború stb./ példához felzárkózok eggyel én is, mikor Kijiven és Ukrajnában már újjáépitettek hónapok óta akkor épp megérkezett a front Budapest alá.

  23. 25. Yoda

    Én is ettől tartok. Amikor már építik újjá az ukrán városokat, akkor fog megérkezni az orosz front Bécs és Berlin alá. Mert, hogy a medve nem Ukrajnára játszik, az több mint biztos. Ezért is jobb, hogy a seggünkön maradunk mi magyarok. Ha eljön az idő, hadd vigye a tót és az oláh Kárpátalját. Nekünk nem szabad ráharapni erre a nyugati csalira! Nagy ára lesz annak, ha valaki bekapja!

  24. 26 Bendegúz
    Te aztán hamar váltogatod a hozzáállásodat!
    Nemrég még azon méltatlankodtál Erdély kapcsán, hogy nem szabad megalkuvónak lenni, mikor Ábel a dolgok visszafordíthatatlanságáról írt…
    Mindamellett én is veszélyes kalandorkodásnak tartanám háború kockázatát vállalni – kivel is? – akárkivel.

  25. Egy választáson hatalomra került kormányt fegyveresen megdöntenek, 2014. Akik ezt nem fogadták el, ők a szakadárok. A szakadár területek fegyveresen akadályozták meg, hogy a puccs náluk is sikeres legyen.
    Ez nem tetszett a törvénytelenül hatalomra került ukránoknak és nyolc éven át lőtték a szakadárokat, civilt, fegyverest válogatás nélkül, akik nem mellesleg döntően orosz nemzetiségűek voltak. Tizenkétezer áldozat. Tizenkétezer embert legyilkoltak a puccsisták. A demokratikus jogokat harsogó nyugat nem csendben lapít, hanem, hogy a puccsisták döntő támadást tudjanak indítani a szakadár területeken élők ellen, időhúzás erőgyűjtés miatt cselt eszelt ki. Minszk 1 és Minszk 2 szerződéssel verték át a szakadárokat és Oroszországot széleskörű autonómiát ígérve.
    A puccsisták nyugat által nyolc év alatt kiképzett, felfegyverzett hadserege 2022-re készen állt, hogy lerohanja a szakadár területeket. Azokat, akik a törvénytelen hatalmat nem fogadták el és szerződés garantálta megalakítandó széleskörű autonómiájukat.
    Oroszország támadása ezt előzte meg.

    Tudjuk, hogy a Minszki megállapodások csak időhúzás volt arra, hogy az ukrán sereg megerősödjön annyira, hogy lerohanhassa a szakadárokat. Számomra nem kérdés, hogy az ukránok mekkora népírtást rendztek volna az orosz nemzetiségűek körében, ha az oroszok nem lépnek előbb.

    Egy kicsit hátrébb lépve viszont nincs jogos orosz támadás és nincs jogos nyugati segítség ukrajnának.
    Fehéroroszország pédájából tudjuk, ha az oroszok meg akarták volna akadályozni a puccsistákat, meg tudták volna. Ott a Majdan téren vette kezdetét, szerintem tervezetten az a folyamat, ami a jelenlegi helyzethez vezetett.
    Az már nem kérdés, hogy ez a harc a világunk átszabásáról szól. A kérdés, hogy a mi vérünket is veszik e, ha veszik, akkor mikor? A Balkáni kilenceket nekihajtják e az amerikaiak az orosznak?

  26. 27. hubab

    Nincs itt semmi álláspont változtatás.
    Más „tészta” Kárpátalja és más a Párcium.

    Kárpátalját ha csaliként/ösztönzőként (annak érdekébe, hogy belerángasson egy bukóra álló háború esetén, mentsük ami menthető az Ukrán területekből) a nyugat felajánlja nekünk, nem szabad elfogadni, mert nagy valószínűséggel, hogy egy ilyen lépés miatt (Lo. Ro. és mi megszállunk Ukrán területeket) az ukránok át fognak állni az orosz oldalra, mivel elárulva érzi magát a nyugat által illetve a medve kihasználva az ukránok szorult helyzetét megígéri, hogy segít visszaszerezni ezen területeket (ezzel is bizonyítva, hogy nem ő az őseleség, hanem a nyugat, aki kizsákmányolta, most meg az ország nyugati területeit is megszállta). Na akkor aki bent lesz Ukrajában, annak annyi. Sem 5. cikkely, sem semmi nem fogja védeni.

    Más a helyzet a Párcium kapcsán. Annak visszaszállását Mo.-ra olyan kontextusban vetettem fel, hogy az orosz (akár egy fenti területmegszállási scenárió keretében, amiben mi nem vagyunk benne) elkeni a románok száját, aztán – mivel tüske a sarkába – szétszedi ezt a fiatal balkűni kisgömböcöt. Na ha a seggünkön maradunk, akkor megtörténhet, hogy annak érdekébe, hogy az önálló Erdély ne legyen túlontúl erős, a Bánságot a szerbeknek a Párciumot nekünk adja a Maros határfolyóval (kár Temesvárét).

    Érzed a különbséget a két helyzet között?
    Egyik az orosz (ukrán) ellenében történne a nyugat kényszer szülte beleegyezésével, a másik pedig a nyugat ellenében (oda lenne a Trianon/Párizs körüli „békeszerződések” mocskos eredménye) és az orosz akaratából.
    Nincs itt semmi változtatás a hozzáállásomban.
    A fenti fejtegetést már leírtam korábban, csak te nem figyeltél!

    28 Károly

    A napnál is világosabb, hogy ez a háború nem szól másról, mint a befolyási övezetek ójraosztásáról. Azt sem tartom kizártnak, hogy az orosz és usa a háttérben megegyezett.
    Hogy a zusa neki tud-e hajtani az ukránnak, az kettőn múlik. Ha nem megyünk, max. megszállhat, de az elég szarul fog kinézni a demokratikus katalógusban.

  27. 16. MM

    Csupán laikusként írtam a véleményem, semmiféle mesternek vagy szakértőnek nem akartam látszódni! 🙂

    Viszont a háború elötti orosz hadsereg nimbusza bőven azt sejtette, hogy ha megindulnak, akkor tényleg képesek 2-3 hét alatt bevenni KIjevet, és egy bábkormányt felállítani!
    Ez nem hogy nem történt meg, hanem az oroszok csúfosan visszatáncoltak!
    Ez egy laikus számára azt jelenti, hogy nem képes az orosz hagyományos haderő egy „blitzkrieg” tipusu bevetésre!
    Tehát akkor az én állításom ellenére te azt mondod hogy a többéves háborus konfliktus az oroszok előnyére válik, és taktikai okokból nem forszírozták Kijev bevételét?
    Amugy a felvetésed, hogy az arab országok usa általi megtámadása ugyanaz a kategória lenne, mint egy szomszédos ország megtámadása, az ellenkezik logikailag a szakértői hozzállásoddal!
    Ezenkívűl az arab országok esete egy külön tanulmány,
    hiszen a vallásuk összeegyeztethetetlen a demokratikus szempontokkal!
    Itt nagyot tévedett a CIA, akármennyire is mindentudónak gondoljátok eme szervezetet!
    Irak mondvacsinált indokkal lett megtámadva!
    Sziria-ban ha leváltják Asszad-ot akkor egy kb ugyanolyan diktátor jön, csak nem siita, hanem szunnita!
    Afganisztán pedig annyira jól védhető földrajzi terület, hogy szinte értelmetlen bevenni.
    Ezt mind a szovjet , mind az usa hedsereg bemutatta!

  28. Re:30 moda
    „Sziria-ban ha leváltják Asszad-ot akkor egy kb ugyanolyan diktátor jön, csak nem siita, hanem szunnita!”
    Önnem nyert, mert Assad alavita. 😉

    Kis szösszenet a HTKA fórumról:
    „Már Otto von Bismarck megmondta, hogy ne kezdj háborút egy olyan ellenséggel akit nem értesz meg! És a Nyugat már nyakig benne van a háborúban de még mindig nem érti meg, hogy mi folyik Ukrajnában! Arra számítottak, hogy az oroszok majd embert, anyagot, költségeket nem kímélve lerohanják Ukrajnát! Mint a Hollywood-i filmekben. De mi értelme lett volna egy országot megszállni, amíg hadserege van? Főleg ha Europa legnagyobb és legerősebb hadseregéről van szó! Ehelyett letanyáztak pár kilométerrel az anyaország határai előtt, ahonnan az utánpótlás töménytelen mennyiségben, említésre méltó költségek nélkül jött, és hagyták az ukránokat besétálni a csapdába, a húsdarálóba! Nekik egy centit sem kellet mozdulniuk! Demilitarizálták Ukrajnát! Ahogy előre megmondták, csak senki nem figyelt oda! És mindehhez az ukránoknak illetve a Nyugatnak több ezer kilométeres utánpótlási útvonalakat, logisztikát kellett fenntartani csillagászati áron! Pillanatnyilag az oroszok az emberiség történelmének legolcsóbb háborúját vívják, a Nyugat meg a legdrágábbat! Pedig hivatalosan részt sem vesznek benne!”

  29. Na, akkor sorban válaszolok, sértődés ne legyen!

    22. yoda

    Nincs itt semmiféle ellentmondás.
    Bahmut egy csata, a hadszíntér/frontvonal egy nagyon kicsi szelete, de nem dönti el a háborút. Sok-sok kis csata együttesen már lehet döntő tényező. A Bahmutban bevetett PMC és milíciák összesen voltak kb. 35 ezren, az ukrán oldalon pedig volt kb. 60 ezer védő.
    Az orosz általános mozgósítás (még nem történt meg) és a fokozatosan bevezetésre kerülő hadigazdaság (még ez sem történt meg) ellenben egy időben elhúzódó, nagy léptékű katonai konfliktusra való előkészületeket jelent, ami lehet hideg-, vagy forró háború. Két külön emelet a két dolog.

    30. moda

    Gondolom nem esett jól a mester jelző, oké, visszavonom, viszont amit írtál, nagyon „nem helyes”.

    Az USA elvesztette a koreai háborút és elvesztette Vietnamot is, pedig két nagyságrenddel erősebb és fejlettebb hadereje volt. Szaúd-Arábia vereséget szenvedett a jemeni lázadóktól úgy, hogy szaúdi oldalon high-tech USA fegyverek voltak, a túloldalon meg mezítlábasok. A Szovjetunió elvesztette Afganisztánt úgy, hogy 100x nagyobb tűzerővel bíró, két generációval korszerűbb hadereje volt. Itt még nem beszélek semmiféle bábkormányról, hanem csak a nettó háborúkról van szó. Ennek a világon semmi köze a haditechnikához. Az USA és a Szovjetunió 30 perc alatt totál ki tudta volna végezni Koreát, Vietnamot vagy Afganisztánt, ha akarta volna, hiszen minden haditechnikai feltétel a kezükben volt és van. Szó szerinti kivégzésről beszélek.

    A nyugati média és elemzők terjesztik a 3 napos/3 hetes villámháború mítoszát, ilyet az orosz kormány és hadvezetés sosem mondott. Az orosz támadás másnapján az orosz kormány szóvívőnek feltette a kérdést több külföldi újságíró a különleges hadművelet céljait és időtartamát illetően. Peszkov válasza ismert: homályos célok (ha akarom így értem, ha akarom úgy), a hadművelet időtartamáról pedig annyit mondott, hogy az elnök dönti el, meddig tart. Sem előtte, sem azóta nem volt más orosz válasz, minden egyéb média propaganda vagy spekuláció csak.

    Minden épeszű katonai elemző vagy olyan, aki egy kicsit is ért valamit a dologhoz, már az első napokban/hetekben látta, tudta és le is írta, hogy elégtelen a bevetett katonai erő nemhogy a megszálláshoz, de bármiféle háborús győzelemhez. Ez az erőnagyság csak és kizárólag a háborús helyzet „végtelen ideig” való fenntartására elég.

    És akkor sorban:

    1. „Viszont a háború elötti orosz hadsereg nimbusza bőven azt sejtette, hogy ha megindulnak, akkor tényleg képesek 2-3 hét alatt bevenni KIjevet, és egy bábkormányt felállítani!
    Ez nem hogy nem történt meg, hanem az oroszok csúfosan visszatáncoltak!”
    Nem indult meg az orosz hadsereg, ez volt a nyugati média egyik fő meséje. A haderő alig 10%-a mozdult meg és azt is „felhígították” a DNR/LNR milíciákkal.

    2.„Ez egy laikus számára azt jelenti, hogy nem képes az orosz hagyományos haderő egy „blitzkrieg” tipusu bevetésre!”
    Nem, nem csak a laikus, hanem a szakértők számára is pont ezt jelenti, de… a bevetett orosz erők nagyságáról van szó, nem az OF teljes haderejéről. 50-150 ezer katona és a haderő hardverének 10%-a nem képes egy Ukrajna méretű állam és egy Kijev méretű város elleni villámháborúra. Kivéve, ha kezdésnek mindjárt Kijevre dobnak fél tucat taktikai atombombát, de az már egy másik történet lenne. Szerinted az USA haderő miért nem támadta meg az elmúlt 40 évben Irán sosem? Pont ezért: oda 2x akkora konvencionális haderő kellene, mint az 1991-es Sivatagi Viharhoz + taktikai atom. Ennyi.

    3.„Tehát akkor az én állításom ellenére te azt mondod, hogy a többéves háborus konfliktus az oroszok előnyére válik, és taktikai okokból nem forszírozták Kijev bevételét?”
    Ezt honnan veszed, hol mondtam ilyet? Csak azért válaszolok erre a kiforgatott kérdésre, hogy ne legyen sértődés.
    Kijev erőből történő bevétele millió közeli halottal működne, a nagyobb fele civil lenne. Ki vállalja ezt be?
    Amit állítok: Ukrajna az USA stratégiáját hajtja végre, az oroszok pedig Kína stratégiáját. Lásd a globális folyamatok alakulását az elhúzódó háború árnyékában. Sőt, azt is állítom, hogy a médiában nagyobb háborút mutatnak, mint ami valójában van.

    4.„Amugy a felvetésed, hogy az arab országok usa általi megtámadása ugyanaz a kategória lenne, mint egy szomszédos ország megtámadása, az ellenkezik logikailag a szakértői hozzállásoddal!”
    Ilyet sem állítottam soha. A te kijelentésedet cáfoltam, amikor bábkormányok létrehozásának sikerétől tetted függővé a haditechnikai eszközök hatékonyságát. Ez szimplán nem igaz.

    Elég sok egyéb adalékkal szolgálhatnék még mind a szovjet/orosz vagy amerikai balfaszkodásokról, ami van bőven, de ettől még nagyhatalmak/szuperhatalmak maradnak. Az USA full spectrum szuperhatalom (katonai, gazdasági-pénzügyi, kúlturális, ipari), az orosz pedig atom- és nyersanyag szuperhatalom. Akkor is, ha balfékek egy sor dologban.

  30. 32.Manga
    …”Az USA full spectrum szuperhatalom (katonai, gazdasági-pénzügyi, kúlturális, ipari),..”
    Nagyon jók az elemzéseid, még a mondatok végén a pont is igaz, ezen fenti egyetlen kitételedet leszámitva.
    El nem képzeled mennyire beteg és gyenge Amerika. Már régen látható volt a társadalomat lassan bomlasztó belső erjedés, belső ttársadalmi feszültségek, amelyek most, nemrég törtek felszinre, pontosan, mint egy halálos rákos , idönként kitörö, majd ismét ideiglenesen visszahúzódó folyamat.Amerika manapság EGYETLEN dologból él, abból, hogy a világ MÉG EGYELŐRE hajlandó valamit, bármit még eladni nekik semmit sem érő zöldes szinü papirfecnieikért.
    Ennyi.

  31. 33 – bálint:
    A világ összes pénze színes papírfecni. Értéküket az adja, hogy mindenütt adnak érte valamit.

  32. Re:34 Tibor bá’
    Kicsit kötözködnék:
    „A világ összes pénze színes papírfecni. Értéküket az adja, hogy bizalom van mögötte, ami értékkel ruházza fel.”

    Ha csinálok egy 54.000Ft-os bankjegyet „talpig becsületes” emberként, amit szomszéd retard Béla elfogad, akkor működik a színes papírfecni. Ha viszont utál a szomszéd Béla, mert elloptam folyton a csirkéit, és ki akarom szúrni a szemét egy 54 ezressel, akkor nem működik a papírfecni, sőt, jobb esetben csak vasvillával kerget meg. Valami ilyesmi játszóik most le, hogy a dollár értékét az atomfurkós hadserege biztosítaná, de jól láthatóan kezd gyönge lenni a furkós bot, ezért a megbunkózottak kezdenek kicsusszanni a kezei közül, sőt van 1-2 régi új bunkós legény, aki helyet akar a kocsmában.

  33. Pár apróságot azért ne feledjünk itt a nagy lőporfüst mögött!

    Bident a kínaiak segítették hatalomra jutni, a kínai kommunista párt főelvtársának meg USA tanácsadói vannak…
    A covidot is együtt találták ki, ezt már a vak is látja, és az amerikaiak és kínaiak támogatta Tedrossal menedzseltették, miközben a csóró ukránokkal és oroszokkal fárasztó számháborút játszanak a médiájukban, aközben Moszkvában tele vannak a polcok amerikai áruval…
    A nép persze két táborra oszolva jólnevelten egymást osztja…
    Szóval hatalmas szemfényvesztés folyik azért, hogy a háttérben gőzerővel építhesse a jelenlegi maffia a világállamukat!

    Ezzel csak egy gond van: „Ha és amennyiben el tudják hitetni, hogy minden irányítható és kontrollálható, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy kik akarnak irányítani a szociális hierarchia csúcsáról mesterséges intelligenciával megtámogatva, meghatározva életünk minden apró részletét? Márpedig létezik egy ettől gyökeresen eltérően gondolkodó irányzat, mely szerint az ember eredendően természetjog alapra építkezve él és működik. A természet és benne az ember nem zárt, hanem nyílt rendszerű világba teremtetett, ahol az emberi kreativitás, kezdeményező- és innovációs készség olyan dolgokra képes, amire zárt rendszerű modellben soha nem lesz. Magyarul, túl tudunk lépni a sulykolt korlátokon, hogy az emberiség létszáma kimeríti a föld erőforrásait, hogy a széndioxid lábnyom káros, és e miatt önkorlátozzunk. Az egészségügyben is ez zajlik sok száz éve, erre jövök rá mostanában és e felett nehéz napirendre térni. Pedig más irány nincs. A felismerés megtörtént, nem lehet nem tudomásul venni.”
    https://parhuzamostarsadalom.blog.hu/2023/05/27/a_rank_fogott_biofegyver_es_az_ellenszer

  34. Szevrodonyeck, Liszicsanszk, Soledar és most Bahmutban értelmetlen a veszteség ami a konfliktus további ukrán sorsát megpecsételi.

    Az oroszok inkább feladták Herszont és visszavonultak az ideiglenes műszaki zárjaik és végeláthatatlan utánpótlásuk mögé. Az ukránok tanulhattak volna belőle.
    Így aztán vagy harapdálják tovább az orosz településeket és így egy következő orosz támadáshoz elfogy az ütőerő.

    Minden fegyverszállítás csak a nagyvárosi ukrán fiatalokat fogja pusztítani.

  35. 31. dajtás

    „Ehelyett letanyáztak pár kilométerrel az anyaország határai előtt, ahonnan az utánpótlás töménytelen mennyiségben, említésre méltó költségek nélkül jött, és hagyták az ukránokat besétálni a csapdába, a húsdarálóba!”

    Meggyőződésem, hogy a Kijevi kaland csali volt. Ez másfél év után tisztán látszik. /utólag vagyok ilyen okos :)/ Felhergelték az ukránokat, hogy később tervük szerint relatív közel a hátországhoz, annak minden előnyével ott vegyék fel a harcot az ukrán hadsereggel ahol nekik a leg ideálisabb. Egyértelmű. hogy a front vonalát nagyjából az oroszok határozták meg.
    Megtanultuk az ökölszabályt, ahhoz, hogy a támadó sikert érjen el, háromszoros túlerőben kell lennie a védekezőhöz képest. Oroszország elérte, hogy egy másik ország területén stabilan beásva védekező pozícióból közel a hátországhoz vívja a háborút. Az élőerő utánpótlásból állnak az ukránok nagyon rosszul.

    Közbeszúrom, tegnapi nap folyamán csak Magyarországra 5400 menekült érkezett.
    Az ukrán hadsereg a leg hatékonyabban harcoló korosztályból cudarul áll.
    Úgy kényszerülnek az ukránok támadásra, már ha vissza akarják hódítani az elvesztett területeket, hogy mindenből kevesebbjük van, mint az oroszoknak. Technika, élőerő utánpótlás, lőszer, hátország gyártáskapacitása, javítóbázisok és nekik kell támadniuk. USA miatt csak a műholdas felderítésük jobb. Ebben a tételben egybehangzó a szakértők véleménye.
    Már mosdatják a szerecsent.
    Nem baj, ha nem sikerül a tavaszi nyári ellentámadásban az oroszokat kiverni az elfoglalt területről.
    Ezek a világ morális őrei szerepben ripacskodók tényleg az utolsó ukránt is nekihajtják az orosznak.

  36. Re:37 Tibor bá’
    Ne írd sportnyelven, mert tényleg nem tudom mi a „vj”. 🙂

  37. Egy vitán felül okos orosz ember gondolatai.
    Érdekességként teszem be a linket, az egész cikket azért nem mert nem tördelném a fórumot a teljes szöveggel / forditós:
    Garri Kaszparov, orosz ellenzéki politikus, a Szabad Oroszország Fórum alapítója
    Kína az Oroszországgal szembeni területi követelésekkel játszik
    30.05.2023 12:49
    https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3715981-garri-kasparov-rosijskij-opozicijnij-politik-zasnovnik-forumu-vilnoi-rosii.html

    „Hoppá!” Kina mint közvetitő?
    Ukrajna kész elfogadni Kínát közvetítőként, ha arra kényszeríti Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait – Reznyikov05.06.2023 12:28
    Ukrajna csak akkor hajlandó elfogadni Kínát közvetítőként a tárgyalási folyamatban, ha Peking rá tudja kényszeríteni Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait az összes elfoglalt ukrán területről.
    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3718414-ukraina-gotova-prijnati-kitaj-ak-poserednika-akso-vin-zmusit-rf-vivesti-vijska-reznikov.html

  38. Re:42 Yoda
    Ukránok a „realitás” talaján állnak…

    Azért az is megér egy misét, hogy a szabad orosz szakadárok, talpig amcsi fegyverben pózoltak, és a kompánia vezetője egy hírhedt köztörvényes orosz nackó, akit még Nyugat-Európából is kidobtak nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

  39. Garri Kaszparov… jesszusom ember ne má’!

  40. 31. dajtás

    „….. az alavita szekta a síita iszlám egyik leágazásából alakult ki…. ” wiki

    Valami vigaszdíjban reménykedem az alsópolcról! 🙂

  41. 32. MM

    Nincs sértődés, mindenki nyugodtan ironizálhat bárkit, ez szerintem itt a forumon jól működött!

    A laikus logika azt az orosz verziót részesítené előnyben ha a Krim félsziget elfoglalásához hasonlóan történt volna Kijev és ukrajna elfoglalása!
    Nem így történt!
    A háború elötti képet ugy próbálta a Kreml beállítani , hogy ilyen-olyan super fegyverekkel rendelkeznek a hagyományos hadviselés terén!
    Aztán az éles bevetésen kiderült hogy egy ukrán hadsereget se tudnak maguk alá gyűrni!
    Ezzel kiterítették a titkos kártyáikat és megmutatták hogy csak az atommal fenyegetés maradt nekik!
    Matt!

  42. Re:45 moda
    Vigaszdíj a két pálcás plüssnyuszi, az alsó sorból. 🙂
    Valóban az egyik irányzata, kb úgy mint a római katolikusból kiváló reformátusok és evangélikusok(Ábel megcáfolhat, ha csacskaságot írok)… 🙂
    Technikailag mindkettő síita, de hogy milyen átjárás van köztük,nem tudom, ennyire nem vagyok jártas az iszlámban.

  43. 46 moda
    Gondolom az nem tűnt fel, hogy jelenleg már a harmadik ukrán haderő harcol.
    Az eredeti ukrán haderő megsemmisült, utána az exszovjet-exVSZ leraktározott technikából összegrundolt új ukrán haderőből sem sok maradt, harmadszorra épp a B-kategóriás nyugati rendszerekkel tuningolják őket fel újra – ez van most.
    Szerintem hagyjuk ezt az egészet, nem ugyanazt a filmet nézzük, de további jó szórakozást mindenkinek a műsorhoz.

    36. Vaszil
    Nagyjából ennyi, de mondhatod vég nélkül, semmi értelme.

    44. Jövőnk
    Gondolom Te is látod, hogy kábé hol tartunk. Egyáltalán kikkel vitázunk..
    Asszem egy jó időre lépek, unom ezt a kamu háborút és unom ugyanazt a gittet rágni tovább. Ezek tényleg nem vágják, hogy full hülyére vették mindkét oldalt…, nem az ő hibájuk.

  44. A részleges orosz mozgósításra kicsit még visszakanyarodva.

    Izraeli mintára jelentősen enyhítettek az egészségügyi követelményeken az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőknél: szív – és érrendszeri, cukorbetegség, szemüvegviselés, mozgásszervi problémások előtt is nyitva áll a laktanya kapuja.
    (Társadalom-és szociálpszichológiai okok miatt.)
    Civil szakképzettségüket figyelembe véve szakosítják őket az új fegyverek és hadfelszerelések használata terén.
    Egészen 60 éves korig várják tárt karokkal őket. 60 év felett kizárólag területvédelmis egységekhez helyezik el a jelentkezőket. Az orosz területvédelmiseket a felújított szovjetkori technika kezelésére-és a tábori körülmények közötti javításokra oktatják.

    Ha nem orosz állampolgár, akkor a legénységhez kerül, bármilyen rendfokozatot is kapott pl. a csecsen háborúban.

    A sorkatonai szolgálat minden évben ezután is rendben zajlik tovább.

  45. 49. Gumihuszár

    Ezt a háborút egyféleképpen lehetett volna csak megnyerni, mégpedig úgy, hogy el sem kezdődik. Jelen esetben vesztes Ukrajna és vesztes Oroszország is, tök mindegy, hogy papíron ki jön ki végül „győztesként”. Ahhoz, hogy Oroszország ezt a háborút klasszikus értelemben megnyerhesse, olyan léptékű pusztítást kellene produkálni, ami vállalhatatlan, főleg egy testvérnéppel szemben – pontosan tudta ezt a Nyugat is, azért ebbe a háborúba manőverezte Moszkvát.
    Zárójelben jegyzem meg, hogy a szovjetek sem léptek túl bizonyos határokat még az afgán emberekkel szemben sem, ergo várhatóan nem fognak az oroszok az ukránokkal szemben sem. Ez egy félkarú, félszemű (és féleszű) félháború.

    Ez a háború alapvetően kétféleképpen érhet véget:
    1. Katonai/földrajzi eszkaláció és onnantól már hivatalosan sem orosz-ukrán, hanem világháború, ergo az eddigi háború „véget ér”.
    2. Egy újabb, talán már előkészítés alatt lévő válság beindításával – ahogy Putyin és február 24. egy csapásra zárójelbe tette az addig slágerterméknek számító világjárványt, egy újabb generált válság secperc alatt zárójelbe teheti ezt a katonai konfliktust is.

    Van még néhány egyéb lehetőség is (pl. Putyin vagy Zelenszkij megbukik katonai puccs vagy forradalom miatt stb.), de ezen lehetőségek taglalását most kihagynám.

    A lényeget és a véleményemet fentebb (és korábban) leírtam, az összes többi napi/heti média szenzációval vagy inkább gyomorrontásos böfögéssel nem foglalkoznék tovább, persze ez senkit se tartson vissza a további „hintalovazástól” a témában.

    Ha csak nem történik valami egészen nagyszabású, rendkívüli és drámai esemény a történetben, addig nem tudok újat mondani senkinek, de értésem szerint egy végtelenített huzavonát látunk és ahogy írtam korábban, a médiában sokkal nagyobb és zajosabb háború folyik, mint a valóságban.

    Aki észnél van, az hátrébb lép hármat és nem kajálja be tovább a napi sz@rt sem Keletről, sem Nyugatról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük