(4281) A mocskos valóság

Tibor bá’ fordítása online

 

A mocskos valóság

1933.02.11.

Korábban kijelentettem, hogy az ukrán oldalon a sebesültek és a halottak aránya nem a szokásos 3:1, ami különböző becslések használnak. Azonban anekdotikus beszámolók és különféle videó klipek alapján egy évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottam, hogy az ukrán oldalon az arány inkább 1 az 1-hez, mert Ukrajnában az evakuálás és az egészségügyi ellátás szokatlanul színvonaltalan.

Rendkívül nehéz a sebesült katonák evakuálása a tüzérségi tűz alatti állásokból, és Ukrajna katonai egészségügyi szolgálata sem éppen naprakész.Nincsenek helikopteres evakuálások és lánctalpas egészségügyi szállítójárművek, amelyek ki tudnák vinni a sebesülteket a harci zónából.

Sok sebesült így kihagyja az (első) „arany órát”, és egyszerűen meghal, mielőtt hatékony orvosi ellátásba részesülne. Feltételezhetjük azt is, hogy az ukrán állomány csak a súlyos sebesülteket számolja, és azok, akiket  összetákolnak és visszaküldenek a frontra, valószínűleg nem tartoznak ide.

A nyugati média eddig kerülte ezt a témát. A British Spectator most megtörte a csendet a háborús elsősegély-válság helyszíni riportjával:

Az itt dolgozók azt mondják nekem, hogy a háborúban elveszettek közül sokan meghalnak, mielőtt biztonságba helyeznék őket.A kórházba vezető hosszú, esetenként akár tízórás utak halálosak lehetnek. A megfelelő elsősegélynyújtás az élet és a halál közötti különbség.

Az ukránok azt hitték, hogy katonáik a legjobb ellátásban részesülnek.De kiderül a rideg igazság: katonák százai, sőt ezrei halnak meg a rossz egészségügyi ellátás miatt.A problémát figyelmen kívül hagyja a katonai hierarchia, amelynek fókuszában a fegyverek beszerzése és az ellentámadás előmozdítása áll ahelyett, hogy a sérült harcosokat helyezné előtérbe.

Az ukrán fronton dolgozó orvosok gyakran képzetlenek, és várhatóan addig csatlakoznak a harcokhoz, amíg szolgálatukra nem lesz szükség. Nincsenek járműveik a sebesültek evakuálásához. Ellátásaik megbízhatatlanok és rossz minőségűek. A bürokrácia és természetesen a korrupció korlátlan:

Ennek egyik példája az ukrán katonák kezelésére használt alacsony minőségű egészségügyi felszerelések elterjedése.Néhány héttel ezelőtt Volodimir Prudnyikovot, az ukrán egészségügyi parancsnokság beszerzési osztályának vezetőjét azzal vádolták meg, hogy 11.000 nem tanúsított kínai taktikai orvosi készletet szállított a frontvonalnak.Azt állítják, hogy Prudnikov 1,5 millió font értékű szerződést ítélt oda egy cégnek, amelyet a menye alapított, és megpróbálta átadni a kínai készleteket a NATO szabványának.Elbocsátották, jelenleg vizsgálat előtt áll, de még nem nyilatkozott.

Ez csak egy példa a haszonszerzésre, amely szükségtelenül kockáztatja a katonák életét.A korrupció másik példája tavaly történt Lvivben, ahol 10.000 taktikai elsősegélydobozt küldtek el amerikai önkéntesek 700 000 font értékben, majd rejtélyes módon eltűntek.Nemrég arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok vizsgálja az ügyet.

További kérdések merülnek fel, ha az elsősegély-készletek tartalmáról van szó, amelyek valóban az élvonalba kerülnek. Az érszorítók talán a legfontosabb elsősegély nyújtási eszközök, különösen akkor, ha az evakuálási folyamat elhúzódik. De ha az érszorítók rosszak, az halálos lehet. A frontvonalból panaszok érkeztek a kínai gyártmányú érszorítókra, amelyek vagy fokozatosan veszítenek nyomásból, vagy szétesnek, ami halálos következményekkel járó, kiújuló vérzéshez vezet. Egy kínai érszorító mindössze 2 fontba kerül, míg az ukrán „Sich” érszorító 15 fontba kerül. Egy hiteles amerikai CAT érszorító körülbelül 35 font.

Legutóbbi heti ismertetőmben belinkeltem egy ukrán írást a szorítókról. Beszámoltak arról, hogyan büntettek meg egy orvost, aki kritizálta a szállított érszorítók rossz minőségét, mert megszólalt.

Anton Sevcsuk, a 82. különálló légi-dandár egészségügyi szolgálatának vezetője, aki azt kérte, hogy az Orvosi Erők Parancsnoksága cserélje le a rossz minőségű kínai érszorítókat, és kérte Oksana Korcsinska társadalmi aktivistát, hogy segítsen ebben, „súlyos megrovásban” részesült.

Az egészségügyi erők parancsnoksága által a 82. dandárnak eredetileg kiadott rossz minőségű érszorítók száma meghaladja a 10.000-et.

A 82. dandár a tüzérségi tűzben harcol Robotyne körül.

A sérült karokra és lábakra jól felvitt érszorítók elzárják az ereket, és ezáltal megállíthatják a vérzést. Ha nem tudják tartani a nyomást, a sebesültek elvéreznek.

Az orosz oldalon a hírek szerint sokkal jobb a sebesültek evakuálása. Néhány hónappal ezelőtt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy egy sebesült katonának elsősegélynyújtásra 10 percre, míg orvosi ellátásra egy órát kell várnia.

A különleges műveletben részt vevő orosz katonaorvosok 0,5 százalék alatti halálozási arányt értek el a kórházakban – ez a legalacsonyabb adat a hadi orvoslás történetében – mondta az orosz védelmi minisztérium igazgatóságának kibővített ülésén a katonai osztály vezetője, Szergej Soigu hadseregtábornok. (hogy igaz-e, az más kérdés)

„Különösen a katonai orvosok mutatkoztak be egy különleges hadművelet során. Az elsősegélynyújtás 10 percen belül megtörténik. A sebesültek 1 órán belül eljutnak a katonai kórházakba – az első napon. Alacsony halálozási arányt értünk el aa sebesültek evakuálása. A kórházi egységben fél százalék alatti volt a halálozási arány. Ez a legalacsonyabb adat a hadi orvoslás teljes történetében” – mondta.

Nincs módom ellenőrizni ezeket az adatokat.De nem találtam egyetlen panaszt sem az orvosi frontvonali szolgáltatásokkal kapcsolatban az orosz oldalon, miközben az ukrán oldalon az orvosi segítség sajnálatos állapota kapott némi „szellőztetést”.

Ez csak megerősíti azt a nézetemet, hogy az orosz fél 10:1-es tüzérségi fölénye és egyéb tényezők, például az egészségügyi szolgáltatások garantálják, hogy a háború orosz áldozatainak száma jóval alacsonyabb, mint az ukránoké.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

15 gondolat erről: „(4281) A mocskos valóság

  1. Érdekes dolog ez a mocskos valóság. Főleg akkor ha a szerzőnek nincs róla megbízható információja. Garantálni bármit pedig még pontos információk birtokában is nagy merészség. Orosz oldalon minden szép és jó. Minden, a „különleges katonai művelet” a tervek szerint halad, veszeteség minimális, az orvosi ellátás pedig példás. Mégis hogy képzelné bárki hogy ez máshogy lenne? Ki merné kijelenteni Orosz oldalról, hogy Orosz oldalon hogy nem jól vannak a dolgok? Na ugye. Teccik érteni.

  2. 1, Minato:

    Jajj, ha tudnád, hogy az FPV irányítású kamikaze drónokkal az „ork” terepsebészeket is pusztítják…a drónt esetleg nyolcas apróvad söréttel lehetne lekapni, ha tudnád, hogy melyik irányból jön.

    A mocskos napi valóság az, hogy az Usa-ban a félretájékoztatott tízmilliónyi polgár szaporán osztja most a Tucker Carlson – féle interjút Orbán Viktorról.

  3. 2 Gumihuszár
    Van egy érdekes stílusod, de az biztos, hogy soha nem tudom, hogy tulajdonképpen mit is akarsz mondani.
    Mintha a saját gondolataiddal polemizálnál, amiket nem ismerek.
    Legalább linkeljél is valamit, vagy kommentálj bővebben, mikor mire utalsz…

  4. 1 – Minató:
    Az a probléma, hogy részemre ez a poszt tökéletesen plauzibilis. Nekem nem tűnik úgy, hogy Zelenszkij nagyon törődne az ember áldozattal. Helyette nyomja a hazafias propagandát. Putyin viszont tart a közvéleménytől.

  5. 6. Tibor bá, ez teljesen logikus. Neked nem az? Putyinnak van vesztenivalója, esetében a hazalomvesztés valószínűleg gyors halállal járna. Nem csak neki, közeli körének is. Másik, hogy Putyin próbálja a közvéleményt elszogetelni a háborútól, khmm csak különleges katonai hadművelet van, ami az ottani médiában pozitívan vem feltüntetve több módon is.
    Zelenszkij? Neki nem sok vesztenivalója van ha leváltják. Ő a Dávid a Góliát elleni harcban. Országa elfogadja azt hogy kemény intézkedéseket kell tennie az agresszor megfékezésére, sajnos háború van, emberáldozattal. Neki sem érdeke pontos számokat közzétenie, nehogy a nyugati támogatás megcsappanjon.

  6. 7. Minato
    Zelenszkinek nincs sok veszíteni valója, csak az élete. Ha bukik a háború, vagy menekül, vagy kinyírják. De ha el is menekül, az addig őt támogató nyugatiak nagy valószínűséggel, elteszik láb alól (túl sokat tud, és egy túlszívás esetén, esetleg beszélne olyant is, amit nem kellene). Vagyis, így is úgy is nyekk lesz neki.
    Egyébként úgy látom, hogy nagyon közel az idő az ukrán vezetés számára, állítólag Kúla-bá’ (a külügyminiszter, ha valaki nem értené) már a családját is kimenekítette. Menekülnek a patkányok?

  7. Re: 7- Minato
    1 – írod: „Zelenszkij? Neki nem sok vesztenivalója…” Aki eddig a jenkikkel fogott kezet, mindenki porul járt: Szaddam Husszein, bin Laden, stb…. Nem hiszem hogy zselé tisztességben és pláné dicsőségben fog megőszülni…
    2 – ha egy normálisabb elemzést hallgatnál végig: youtube.com/watch?v=CfcmH2xcD3U – de nem hiszem, hogy ez téged „megérintene”
    3 – áruld már el, mennyi jár a trollkodásért?

  8. A múlt héten olvastam éjjel, egy holland – nem egészen etikus hacker fórumon, hogy az orosz kibermesterek olyan jól megfertőzték az ukrán katonai hálózatot (terepi személyes digitális eszközökön keresztül, amit elszedtek a harcképtelen ukrán katonáktól) és némileg behatoltak egyik-másik kelet- európai Nato hálózatokba is, a Chisel malware alig kiirtható programmal.

    Nyilván emiatt pedzegetik az oroszok, hogy Tallin működött közre a legutóbbi augusztus végi Krímre irányuló nagyszámú dróntámadásnál is…és így lesz egészen érthető *hubab* számára is, hogy O.V. miért figyelmezteti az EU-t, hogy esélytelen a háborút nyerésre állítani.
    ( Mint pár napja a Tucker Carlson interjú-ban legutóbb.)

    Lehet, hogy nehezen követhető a gondolatmenetem sok olvasó számára, viszont *Jövőnk* egyből vágja a témát.
    Valószínűleg azért, mert az üzleti életben is sikeres stratéga pozíciót töltött be!

  9. Ha a posztban közölt adatoknak csak a fele igaz, már a is elég ahhoz, hogy Zselenszkijt (adott esetben) felakasszák, mert arra felé a halál büntetést még nem törölték el. Aztán majd eltemetik a Vörös-tenger partján elhelyezkedő, 5 millió dolláros nyaralójának a parkjában.

  10. 1. Minato
    Az sokkal érdekesebb, hogy mi tesz téged immunissá olyan információkra, ami nem nyugati propaganda.
    Az is érdekes, hogy neked sosem elég jó a forrás ha az a számodra nem szimpi felet hozza ki előnyösebb pozícióra.
    Itt egy forrás, van benne pár állítás, a fórumokon a rengeteg videó-és képanyag amúgy ezt részben alátámasztja, de Minato-nak ez nem jó, biztos cár atyuska rajtatartja mindentlátó tekintetét a sajtón, minden kontrollálva…
    De vajon hoztál valami használható forrást (ismét) állításod igazolására? Hát persze hogy NEM, csak nyomod az aláaknázó aktivista szöveget, – ismét- mindenféle megerősítés nélkül.
    Szóval tudsz akkor valamit ami másképp mutatná be a poszt ezen témáját?

  11. 2023. november 15.–ig meghosszabbították Ukrajnában, sajnos a mozgósítást.
    forrás: Verhovna Rada

  12. 10 Gumihuszár
    „Nyilván emiatt pedzegetik az oroszok, hogy Tallin működött közre a legutóbbi augusztus végi Krímre irányuló nagyszámú dróntámadásnál is…és így lesz egészen érthető *hubab* számára is, hogy O.V. miért figyelmezteti az EU-t, hogy esélytelen a háborút nyerésre állítani.”
    Nekem más bajom nincs ezzel a kommunikációddal, hogy rendszeresen csöppentesz el kijelentéseket, amikről senki nem hallott, ugyanakkor úgy célzol rá, mintha mindenki számára nyilvánvalóan ismert tényekről lenne szó.
    Legalább alátámasztanád egy erről szóló linkkel, hogy tudjuk, miről beszélsz, és akkor mindjárt érthetőbb lenne.
    Azt meg egy pillanatig se hidd, hogy a nyugati hackerek közben ludast olvasnak, és nem tudnak semmit az oroszokról. Csak ezt nem fogják nagydobra verni.
    Te mindig azt hiszed, hogy amit valahol olvastál, az mindenki számára ismert, tehát lehet érintőlegesen utalni rá…

  13. 14, hubab

    Ne fáradj, hogy „vietnámi, askenázi, koreai” nyelven keresgélj.
    Nézd csak itt egy link, ami a Csalán nevű program megfertőzéséről ír.

    @@https://edition.cnn.com/2023/08/31/politics/military-hackers-russia-ukraine/index.html@@

    Először a GSM hálózatra volt ültetve a Csalán – emiatt is hagyták meg az oroszok a tornyokat, aztán az ukránok óvatosságból a Starlink – re tették át a ##кропива## rendszert.
    Tehát Oroszország jövőbeli potenciális háborús ellenfeleinek hálózatai még a Rheinmetall felhőalapú infokommunikációs eszközeivel felvértezve is előbb – utóbb szivárogni fognak a férgek fúrása miatt.
    Néhány magyar műhold nekünk is jó lenne, nemcsak azakisárva.

    A csalán szivárgása miatt a teljesen új deltát fejlesztették ki az ukrán informatikus szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük