(4280) Felkészülés

Tibor bá’ fordítása online

Az Egyesült Királyság még mindig nincs felkészülve a szélsőséges hőmérsékletekre – íme, mit kell tennie

 

1933.02.11.

Míg Dél-Európában, Kínában, az Egyesült Államokban és sok más helyen hatalmas hőhullámok hatnak, az Egyesült Királyságban esős az idő, és nem különösebben van meleg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne állna fenn az intenzív hőség veszélye. Ezen a héten az Egyesült Királyságban először mértek 40°C-t.

Még ha az országok teljesítenék is a Párizsi Megállapodásban vállalt kibocsátás csökkentési kötelezettségeiket, az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a globális hőmérséklet legalább 2,5°C-kal emelkedik. Az Egyesült Királyság számára az új valóság az, hogy 40°C-os hőmérséklet is lehetséges, és végül általánossá válik, amihez az országnak sürgősen alkalmazkodnia kell.

Az alkalmazkodás a társadalmi, gazdasági és ökológiai rendszerek megváltoztatását jelenti az események, például a hőhullámok hatásának csökkentése érdekében. Például zöldfelületek kialakítása városi területeken, hogy olyan hűsítő hatást biztosítsanak, amely csökkenti a szélsőséges hőség intenzitását. Bár a kormány nemrég adott ki új javaslatot az Egyesült Királyság felkészítésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási tervek kutatóiként túl keveset látunk.

Még azelőtt, hogy a párizsi megállapodáshoz alkalmazkodási terveket kellett volna készíteni, az Egyesült Királyság már megkezdte az alkalmazkodási akciók tervezését a 2008-as klímaváltozási törvény értelmében. Július 18-án a brit kormány kiadta harmadik nemzeti alkalmazkodási tervét (NAP3), miután az egy nappal korábban kiszivárgott.

A kormány saját hivatalos tanácsadó testülete, a Klímaváltozási Bizottság (CCC) azonnal bírálta a tervet. A CCC alkalmazkodási bizottságának elnöke szerint az új kiadvány előrelépést jelent a korábbi tervekhez képest, de „további lépések ígérete nem elég…” Az éghajlati hatások mértéke, amelyeket látunk, világossá teszi, hogy az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet sokkal nagyobb nemzeti prioritásként kell kezelni”. Ezeknek és más kritikusoknak igazuk van, amikor kiemelik, hogy túl keveset tesznek.

Milyen kockázatokat azonosított az Egyesült Királyság?

Az éghajlatváltozásra vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban melegebb, szárazabb nyarak és melegebb, csapadékosabb telek lesznek. Ez valószínűleg további áradásokat és hőhullámokat okoz. Ezeket az előrejelzéseket használta fel a kormány a klímaváltozás kockázatértékelésének kidolgozásához, amelyen a nemzeti alkalmazkodási tervek alapulnak. A NAP3 nyolc kiemelt cselekvési területet határoz meg, beleértve a szélsőséges hőség, az éghajlattal összefüggő energiaellátási zavarok és az ellátási láncok összeomlásának egészségügyi kockázatát.

E kockázatok kezelése érdekében az Egyesült Királyság kulcsfontosságú intézkedéseket tervezett a szélsőséges hőség és a tengerszint-emelkedés és csapadék okozta áradások elleni védelem érdekében. Például az egyik legjelentősebb terv a Temze-sorompó és a kapcsolódó infrastruktúra, amely megvédi Londont az áradásoktól. A Környezetvédelmi Ügynökség a közelmúltban arról számolt be, hogy  a rendszer 2070-ig megbízható volt, de kevésbé bízott abban, hogy ez a tengerszint emelkedésével az évszázad hátralévő részében is így marad.

Előrelépés történt a vízellátás és a közlekedés rugalmasságának kiépítésében is. Mindazonáltal az egészségügy, az energiaellátás, a távközlés és az élelmiszer-ellátás terén nem történt kellő előrehaladás, sem a politikai kidolgozás, sem a cselekvés tekintetében.

Az Egyesült Királyság alkalmazkodási tervei

A NAP3 a korábbi tervekhez képest további struktúrát biztosít, és a megvalósítás egy meglévő irányítási folyamaton keresztül történik. Például az éghajlatváltozás integrálása a tervezési döntésekbe a Nemzeti Tervpolitikai Kereten keresztül. Változtattak az építési szabályokban is, hogy az új épületek túlmelegedésére is kiterjedjenek.

Ez hasznos, de még mindig jelentős mennyiségű örökölt infrastruktúra és nem megfelelő épület van, amelyet nem vesznek teljes mértékben figyelembe. A Nature Sustainability című folyóiratban egy közelmúltban megjelent tanulmány becslése szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 570 000 otthon és egyéb épület van, például kórházak, amelyek nem képesek megbirkózni a 2°C-os globális felmelegedéssel összefüggő hűtési igény 30%-os növekedésével. Az ilyen épületeket utólagos hűtőrendszerrel, jobb szellőzéssel és természetes vagy mesterséges árnyékolással kell ellátni.

A hűtést más megközelítésekkel, például a várostervezéssel, a nem őshonos, szárazságtűrő fák betelepítésével, valamint a zöld infrastruktúra fejlesztésével és a lakossági figyelemfelkeltő kampányokkal összefüggésben is figyelembe kell venni. Ezért ezen a téren még sok a tennivaló.

Az Egyesült Királyságnak, mint sok országnak, számos kerete és terve van, mint például a Heatwave Plan, a Green Infrastructure Framework és a National Infrastructure Delivery Plans. [Hőhullám terv, Zöld köztelepítési terv, Nemzeti köztelepítési kivitelezés] Ezek mind az éghajlatváltozáshoz kapcsolódnak, vagy figyelembe veszik azt. A nemzeti alkalmazkodási tervnek elméletileg ezeket egyetlen koherens megközelítésben kell összevonnia. Azonban nem integráltak, nem veszik figyelembe az ágazatok és kérdések közötti függőséget, és hiányoznak a megfelelő célok.

Az alkalmazkodás összetett, számos részt foglal magában, a hatalmas Temze-sorompótól a házon kívüli útra telepített néhány fáig. Ezt nem lehet egyetlen jelzővel rögzíteni. A célok, a megfelelő mutatók és adatok hiánya kulcsfontosságú akadály – néha megkockáztatjuk, hogy nem tudjuk, hogy a hatékony alkalmazkodásba fektetünk-e be.

Az Egyesült Királyság máshol is kereshet inspirációt Európában. Az európai városok alkalmazkodási terveinek egyik elemzése Szófiát (Bulgária), Galwayt és Dublint (Írország) jelölte meg a legjobb minőségnek. Szlovákiában a városok szociálisan legsérülékenyebb területein fejlesztették ki a zöld infrastruktúrát. Vagy nézhető az indiai Gujaratban, ahol a távhűtési rendszerek csökkentették a légszennyezést és a légkondicionálástól való függést.

A nemzeti alkalmazkodási tervek javultak, de kevés azok száma, amelyeket valóban nemzeti szinten koordinálnak, például Írországban. Ennek eredményeként még mindig vannak kompromisszumok. Például a légkondicionálás hűtése több károsanyag-kibocsátással jár, és nem mindenki számára megfizethető.

Sokkal többet kell tenni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, valamint a súlyos hőhullámokkal, árvizekkel és egyéb szélsőséges eseményekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása érdekében. A jelentős és költséges következmények elkerülése érdekében azonban nagyobb összpontosításra és koordinációra van szükség a kormány részéről.

Az angol poszt megfelelő ötleteket tartalmaz, ami megvitatható.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

102 gondolat erről: „(4280) Felkészülés

  1. Biztos igaza van, de nem egészen értem, mit kellene még összehangolni a faültetésen, a Temze sorompón meg az épületkorszerűsítésen.

  2. Amikor elszállt a rezsi, mindenki olajradiátort vett a karifa alá… s nagy hirtelen – minő csoda – az utcáról már csak 205V jött be, illetve jött volna, ha az aggregátorom nem védte volna a házat 216V értéknél, leválasztva azt a hálózatról. (Nem indult be, nincs automatára állítva, nem azért telepítettem.) Démász kijön és naná, hogy minden rendben – simán hazudtak -, és örüljek, hogy nem kell fizetnem, hiszen nem részükről van a hiba, biztos nálam van valami. Becsületére legyen mondva, később a Demász küldött egy emailt, hogy valóban 205V értékek fordultak elő a két ünnep között, de még januárban is. Meg is csinálták a trafót, vagy mit. (Nem értek ehhez a területhez.) Viszont megkérdeztem pár embert, aki igen és attól rettegtek, hogy nehogy nagy hideg legyen, mert akkor olyan blackout lesz, hogy csak na.

    Nagy meleg ugyanez. Talán először az elektromos rendszert kellene. (Nekem aztán mindegy, aggregátor dolgozna, s pont nem érdekel a gázolaj ára… ha nincs, az se gond.)

    Ez a nagy felkészülősdi már rég halott ügy, mind nemzetállami szinten, mind közösségi szinten, de már egyéni szinten is. A vonat elment, most majd a cunami jön, vagy nevezzük bárminek.

    Mégis Tibor bá’-nak volt igaza évek óta. Meg is követem őt ezennel.

  3. 3 Ez evidens. A kiugró csúcsokról van szó, amit írtam, dec. 24. és dec. 31., s ha akkor leég a trafó, ami a környékre hozza a 230/400 Voltot, akkor beza blackout. S ha ez tucatnyi helyen, akkor beza nagy blackout. S mivel a trafók szarok, így egy téli kiugró fogyasztás blackout. A portfolio cikke nem erről szól, hanem az átlagos fogyasztásról, ne nézz már hülyének.

    4 Tibor bá’ igazán ne köszönd, ez a minimum, hogy elismerem tévedtem és igazad volt, hétrét görnyedhetünk, akkor is ugyanaz lesz a vége, s az pedig az, amit régóta hangoztatsz.

  4. Namost régen még 10 éve milyen jó ízzel olvastuk a felkészülés dolgokat akár itt a blogon.Megvolt az emberekben a remény hogy ha felkészül akkor ő túlél és esetleg később egy szebb világban folytatja az életét.
    Az az igazság hogy ha az ember komolyan vette volna a felkészülést az elejétől akkor mondjuk 10 éves távlatban sok pluszpénzt és törődést jelentet volna. Például élelem betárolás ,generátor,vízszűrő stb..
    Az ember mindig halasztja a betárolást hogy na még van időnk , úgysem lesz baj.Eddig ez nyerő is volt mert 0 forintból kijött a dolog az elműlt 10 évben.

    Látni hogy elindult lefelé a gazdaság és a lejtmenet.Persza ha a logikánk most az hogy nincs értelme felkészülni egyénileg (ellenben a 10 évvel ezelőtti álláspontal ) akkor következhetne az is ebből hogy jövőképet is felesleges felvázolni egyénileg
    Például építeni akarok egy nagyobb műhelyt , vagy meg akarok venni még házat nagyobb kertel amik nem rövid célok és nem kis erőfeszítés.Ilyen szempontból ha azt mondjuk hogy felesleges felkészülni akkor felesleges pl. az előbb leírt projectekbe is
    belefogni, mert ugyis végünk lesz mondjuk 5 év múlva.Ha tudnám biztosra akkor persze a családdal tölteném azt az időt mintsem a munkahelyen és még munka után is munkával a hosszabb távú célok megvalósításáért.
    Családdal lennék, tévéznék, átmennék két idősebb ismerőshöz akikkel órákat el tudok beszélgetni a múltról, barkácsolnék, a kertben lennék meg ilyenek.

    A legnagyobb baj hogy nem tudni hogy mikor milyen gebasz lesz és lehet az utólsó pillanatig dolgoznia kell az embernek (például nem volt időm nyaralni meg ilyenek annyi a melóm még otthon)
    Persze nekem is néha bevillan a kép hogy minek költsek műhelyre és tegyek bele több hónap munkát , vagy minek vegyem meg a mamám házát kertel ha nincs értelme.Régen még én is úgy gondoltam hogy milyen jó lesz
    pl egy összeomlás és majd otthon kertészkedünk a család és nem kell munkába járni hanem otthon dolgozik az ember és nagy élmény lesz természet közelségében dolgozni .Persze nem jött be eddig az összeomlás

    Most néha bevillan hogy talán most jönnek a nagy gebaszok és felesleges bármi ilyenbe belefogni. De más részről meg ha van időm hallgatok pénzügyi szakértőket, ingatlanosakat a youtobon és azért nem hülye gyerek egyik sem, persze
    az anyagi érdekeik szerint dumál mindegyik.Egyik hitelközvetítő azt mondja pörögni fognak a lakások, a másik ingatlantanfolyamos meg azt hogy 10 évig válság lehet az ingatlanpiacon és menj el az ő tanfolyamára mert majd megtanulsz pénzt csinálni.
    Na persze egy fos pénzlehúzás megy a világban midenhol minden szinten család, üzlet , ismerős , youtube csatorna vagy akármi.Viszont vanank értelmes youtuberek akik foglalkoznak üzlettel ,ingatlannal stb…Azért írom ezt mert ha összeomlás lesz akkor
    meg kellene jelenni az előadásaikban ennek a dolognak de azt vettem észer hogy ezek a dolgok nem jelennek meg .Beszélnek éppen válságról , nehezebb üzelti körülményről, a Wolswagen csődjéről de olyan világméretű összeomlásrról nem.
    Sokszor nem tudom hogy mi nézünk e rossz műsort vagy ők nem látják a valóságot vagy éppen csak a csatornájuk mögotti tartalom maitt úgy beszélnek hogy több pénzt csináljanak ezért az ő szemszögükből beszélnek.Mindenesetre érdekes.
    Persze bevillan az is hogy mi van ha 10 év múlva nagyjából ugyanebben a kerékvágában megy minden a világban mi meg készültünk a nagy katakizmára és nem történt semmi különös.Szóval a cselekedetek terén azért van tétje a dolgoknak
    hogy mit és hogyan csinál az ember a jövőben.És nem arról van szó a felkészülés terén hogy épp ültessek e fát a ház elé mert majd a 45 fokos nyarakon az szépen hűti a házat.

    Nem az összeomlást tagadom ne legyen félreértés, sőt imádom is a témát amiben Tiborbá blogja egyedülálló csak az a furcsa hogy nem sokan hangoztatják még pl. magyar nyelven a dolgokat .Más blogok, fórumok, videócsatornák….
    Csak egy példa.Néha olvasom a kiszamoloponthu pénzügyi blogot és a manusz sosem ír nagy összeomlásról pedig a blogja tartalma részben összefügg ezzel és nem hülye manusz.Úgy ír mintha lenne
    20-30 vagy 50 év múlva is élet, civilizáció , társadalom stb…Számomra ez érdekes.

  5. 6. andrew
    lesz összeomlás, de az nem véletlenszerűen bekövetkező események nyomán fog előállni (na jó, ha lessz ilyen, akkor azt ki fogják használni – mondjuk, valamilyen vírus, vagy klímaanomália), hanem szépen irányítottan. Az ilyen Klaus Schwab félék (na meg akik mögöttük állnak) nem hülyék magukra omlasztani a házat. Szépen fel fogják építeni az irányított összeomlást. Szerintem valahogy úgy tervezik, hogy lesz annak egy felfutó szakasza, majd egy csúcsa és a végén egy beszakadó része, ami mindent visz. Nekik nem hiányzik a meglepi, szeretik a dolgokat kézben tartani. Hogy mikor látják értelmét ennek a jelenetnek a lejátszására, azt csak nagyon kevesen tudják. Véleményem szerint 2030-ig (az ENSZ Agenda 2030 című dokumentuma és a WEF is ezzel az időponttal számol, na meg OV is erről beszélt egy interjúban) le szeretnék játszani, hogy utána építhessék a „szép” új világukt, azaz a digitális disztopián alapuló diktatúrájukat. Mert, hogy fel akarják építeni az már több mint biztos. Már arról beszélnek nyíltan, hogy nem is lesznek választások, mert az algoritmusok megmondják előre, hogy ki a győztes. Megáll az eszem. És ezt nem holmi összeesküvés hívők mondják, hanem a Schwab félék nyilvános nagy konferenciákon.. Az említett szöveget is Schwab mondta az utolsó WEF találkozón (állva tapsolták a jelenlévő állam- és cégirányírók).
    Erre mondhatjátok, hogy nincs hatalmuk az egész világ felett, ami igaz is, de mivel per pillanat a nyugat a globális vezértulok (és még vagy 10 évig ő marad), mindenki utána fog menni. Meg nem mellékesen Kína is lelkes támogatója a digitális disztópiának, éppen most is azt gyakorolják a nagyvárosaikban. Totális megfigyelés, digitális elemzés, na meg társadalmi pontok. Aki nem hiszi, olvasson utána. Egyébként mind Soros, mind pedig Schwab lelkes követője az ottani kísérletnek. Úgy, hogy kína is egy nagy szürke ló.

  6. 5. Jövőnk
    Nem vagyok a témában benne de országosan nem nagyon vannak áramgondok.A ratyi main streem azért jó mert ha valami baj lenne azt egyből felkapná.Mondjuk ha Szegeden nem lenne áram naponta 2 órát
    akkor az egész sajtó ezzel foglakozna..Áram van csak gondolom a hardwer régi azaz nem költönek trafóra, vezetékre,bővítésre stb….Főleg ha valahová beköltöztek sokan pl. Pest alatt vannak olyan helyek ahol sok az új lakás és az infrastruktúra nem követte le.
    Nefélj a nagy multiknál nem lesz 1 perc áramszünet is mert pl. egy Mercedes gyár megbaszná a szolgáltatót . Van ott lóvé bőven a hardverre is csak szerintem leszarják hogy 1-2 helyen 200 volt van ,mert spórolnak vagy nem érdekli őket vagy lenyúlják a pénzt.(talán Lölőé? nem tudom) .Feldobja a daru a platóra a trafót 1 óra alatt lecserélik és kész,Szerintem minden van , pénz, eszköz stb csak akarat nincs.Közben meg a rendszerhasználati díjból amit befizetünk lehet valaki úszómedencés házban él.
    Persze lehet nincs igazam nem vagyok szakértő ezt hozzá kell tenni.
    Amúgy van olyan ország ahol napi 2 órát van áram és a pl. a kórházban a műtétet akkorra igazítják.Szóval én még itt nem látok nagy bajt, szerintem csak spórol a szolgáltató.Amúgy napi 1-2 óra áramszünettel is simán el lehetne élni de még attól is távol vagyunk
    szerintem.
    De pl india sem semmi ahol vezetékek mennek össze vissza a karókon.Ahhoz képes mi még luxusben vagyunk.De pl azt mondják hogy USA-ban is nagyon el van öregedve a villamos hálózat.Szóval sehol sem tökéletes semmi.
    Én úgy vagyok vele hogy ha majd valami oknál fogva lesznek napi 1-2 órás áramszünetek akkor max. veszek egy generátort(addig nem mert minek álljon benne a pénzem és a gumitömítések is elöregszenek állásában)
    Laptop van akksival , hűtő nem olvad ki 1 óra alatt. Ha nagyobb áramszünetek lennének akkor meg meglátjuk milyen megoldások lesznek de én nem számítok napi több órás áramszünetkre egyenlőre.

  7. 2. Jövőnk
    Szerintem is kár a készülődés. És az is ablakon kidobott pénz amit eddig valaki ebbe beleőlt. Nem fog nagy előnyt adni, abban ami jön. Na jó, esetleg segít a túlélésben, de mire is élünk túl? Ha azért, hogy beválogassanak az eljövendő új világ digitális rabszolgái közé, akkor OKé, de ha azért, hogy mi majd a túlélők szépen szervezkedünk és építünk egy normális világot, azt el lehet felejteni. Aki a nagy megrendezett és ütemeiben levezényelt katasztrófasorozatot túl is éli, azokat a rendezők szépen be fogják gyűjteni. Tetszik nem tetszik alapon, összeszedik, hogy majd kirostálják őket (legalábbis, így tervezik valahol). Jelen dron-technika mellett esély sincs elrejtőzni, legyen az hegy, barlang vagy tanya. A szép új világ hajnalán megindulnak a felderítő dronok és a fejlett hő/infra meg optikai kameráikkal szépen átfésülnek minden négyzetmétert. Akit megtalálnak, felszőlítják, hogy maradjon helyben, mert jönnek a „mentő” egységek. Aki nagyon nem fogad szót, az majd kap egy másféle dront a nyakába. Valami ilyent:

    Az első 5 perc az érdekes.
    És ez több min öt éves felvétel. Mi lehet most a kezükben?
    Ez van gyerekek, lehet gondolkodni, ki hogy tud felkészülni.

    Van egy nagyon jó gondolkodó, Bedő Imrének hívják és a Férfiak Klubja nevű yutube műsort vezeti/tartja. Sok okosat mond a jövővel kapcsolatban. Többek között vesszőparipája, hogy össze kell fogni, be kell rendezkedni az önellátásra, meg kell tanulni egy pár feledésbe merült mesterséget, stb, hogy túléljük a ránk telepedő rendszert. Csak éppen azt felejti el, hogy ez a felálló disztópikus rendszer nem fogja engedni a külön utat senkinek (esetleg Amazónia meg egyéb eldugott helyeken lévő bennszülött törzsecskéknek, amolyan genetikai bank szerepét szánva nekik, soha nem lehet tudni mikor kell a frissítés alapon).

    Persze mondhatjátok a fentiekre, hogy scifi, meg, hogy élénk a fantáziám, de mi van, ha tényleg ezek a nyugati elitek akarják és meg is próbálják elindítani a Big Reset programot az Új Világrend felépítése érdekében? Most már minden technikai eszköz a rendelkezésükre áll. Lassan az AI is feláll. Akinek kételyei vannak az olvasson egy kicsi Yuval Noah Hararit, pl. 21 lecke a 21. századra, vagy Homod Deus című könyveit (csak, hogy tudjuk mivel álluk szembe, mit kellene legyőzni, túlélni). Nem mellékesen ő az egyik fő tanácsadója K. Schwabnak, aki szintén nem mellékesen kb. a világ vezetőinek 90%-hoz bejáratos és szervezi a Világgazdasági Fórumot.

    10. Ábel
    Miért változik sok Jövőnkhöz hasonló profi túlélő véleménye?
    Szerintem azért, amit fent leírtam.
    Azaz, ha szervezett lesz a „buli” (márpedig arra készülnek, főpróba COV19-el megvolt) nulla esély sem lesz az autonóm életre.
    11. Ábel
    Igazad van, nem lefutott a meccs, és szerintem nem is úgy fog lefutni, ahogy tervezik. A végére ők lesznek annak a bizonyosnak a rossz végén. És szerintem sem rajtunk fog ez múlni.

  8. Jövőnk, mi az oka, hogy megváltoztattad a véleményed?

    Tudsz valamit, ami nem publikus? Vagy csak ahogy gyűlnek az infók, megváltozott az összkép a szemedben?

  9. 9 Egyetértek, hogy ez egy reális lehetőség, én is úgy látom, ők ezt akarják. De szerintem nem lefutott mèg a meccs.

    Nem emberbe vetem a reményem.

  10. A linkelt videó egy videós csapat demo filmje. Ettől még ez az irány a hadiiparban.

    Ábel… nehéz erre röviden válaszolni, talán a legrövidebb a kérdésedben már szerepel: az infók alapján az összkép. És a meccs még valóban nem ért véget, nem dőlt el, mi lesz a végeredmény.

    Nagyon röviden és leegyszerűsítve:
    Ennek a világnak – civilizáció – így vagy úgy, de belátható – értsd rövid – időn belül vége. Különböző érdekcsoportok – ezt nevezzük háttérhatalomnak – versengenek, van amelyik jobban rá van telepedve adott államra, van amelyik kevésbé, és még van nemzetállami – elsősorban a nagyhatamak – helyezkedés is. Ez így egy katyvasz és káosz. Amiből az érdekcsoportok – nem hülyék, azért egy hipercégcsoport vezetése és tulajdonosi köre nem hülyékből áll csak – nem igazán kérnek, azaz a nemzetállamok már túl gyengék, a hipercégek (érdekcsoportok) még nem elég erősek…
    1. Káosz és aztán atomháború – ezt senki nem akarja, de efelé haladunk látszólag
    2. Emberi tényező az 1. szcenáriónál és atomháború – ezt se akarja senki
    3. Erőfölényt szerez X érdekcsoport – egymaga vagy szövetkezve – és jön egy új világ, csak 8 milliárd emberrel kevesebb… ha elkalkulálják befigyel a 2. pont vagy akár az 1.
    4. A mostanság erősödő – normálisabb – érdekcsoport terve valósul meg (The Line-szerű városok) és mínusz 8 milliárd ember.

    Így vagy úgy, számunkra befellegzett. Ezt akkor lehet csak megérteni, ha az ember belehelyezi magát az ő helyükbe, és (!) van vezetői tapasztalata nagy cégnél, cégcsoportnál, ahol hasonló döntések és levezénylések lezajlottak. Nos, ez nálam fennáll, és hosszabban elemezve az ő szemszögükből… elég egyszerű a „játék” és bizony siralmas mind az amerikai, mind az orosz, mind a kínai „szuperhatalom”. A fő gyengeségük a pénz, és a lojalitás hiánya… mondom, nehéz leírni röviden, tömören, de főleg érthetően.

    És mindehhez, amit Tibor bá’ régóta mond: klíma és az emberi hülyeség.

    (Én a felkészülés terén elértem nagyjából, amit anno terveztem. De nincs se bunker, se B helyszín, így kemény dió lennék, de törhető… ergo az egésznek semmi értelme, főleg idehaza, de úgy általában sem. Hogy van-e kiút?!! Ha és amennyiben, akkor annyi igen, hogy a gyerekeket megpróbálni bejuttatni az egyik hipervárosba megfelelő szakmával, máskép nem megy; de magyarként erre is kicsi az esély.)

  11. 6 andrew

    „Úgy ír mintha lenne 20-30 vagy 50 év múlva is élet, civilizáció , társadalom stb…Számomra ez érdekes.”

    Ez azért van, mert a faszinak f@szfogalma sincs a világról… nem látja, hogy a fél világ rohad, s nem csak több afrikai és közép-amerikai államra célzok, de magára Amerikára is például. Hogy csak egy területet említsek. De kivesézhetnénk Ausztria helyzetét az elmúlt 20 évben… először a rendőrörsök, aztán a kisboltok… ma meg nincs bankautomata a kistelepüléseken, és ez nem Gréta Reszel, hanem puszta emberi hülyeség (politikusok), és gerinctelenség (bankok), de az eredmény durva; migráncsokat most kihagyom, éltem kint, tudom mi változott. A klímához is valszeg annyit ért, mint én a szájsebészethez. Ahogy sokszor írom: interdiszciplináris kapcsolatok teljes hiánya… ezért van az, hogy szinte senki nem tudja, merre van arccal előre.

  12. „megy; de magyarként erre is kicsi az esély”.

    Pont, hogy sok magyar fogja túlélni. De közel sem úgy ahogy gondolják. Nem itt.
    ——————————–
    Hát ha emberi szempontok szerinti összeomlás és utópia következne be akkor teljesen helytálló lenne a feltételezés, hogy game over!

    A helyzet az, hogy senki nem tudja mi lesz.

    Egy biztos!
    Minden megy a pitsába!
    Teljesen bele fognak nyúlni a folyamatokba. Nem várt események fognak történni.
    Biblikus ha így jobban tetszik. Nagy vizsgák jönnek és nem a rámbóság lesz a tananyag és az emberhúsevés marcangolva a vizsgafeladat.
    Az egész emberiség magasabb világok felé tör. Úgy néz ki, hogy ebben a körben még elbukik, de a fontos, hogy hogy teljesítünk, mert több körös a felvételi.

    Ez egy hiearchikus rendszer, kár lehúzni erre a szintre.
    Aki meg akarja venni a nagymamája házát az vegye meg! Bármit lehet csinálni.
    Ha ahhoz érzel kedvet, akkor kezdj el urduul tanulni!

    Ha fel akarsz készülni, készülj!
    Ha vadász vagy és halmozás helyett arra készüksz, hogy távcsövessel szerzel élelmet majd, akkor tedd azt!

    Egy qrva biztos!
    Mindenki viselni fogja cselekedetei, szavai, de még gondolatai minőségének következményét is!
    Ezek megítélése nem a sértődött óvodai csoporttársainkon fog múlni, ebben is mindenki biztos lehet.
    Tehát lehet nagy mellénnyel pofázni, hogy mi meg hogyan, miről hadoválsz?, de mikor eljön az idő és mindannyiunknak eljön -összeomlás ide vagy oda, mert ez attól független- a zabszem sem fog beférni.

    Ezért chill out gyerekek!😉

  13. 6,andrew
    Ne törd a fejed az esetleges túlélés módján, ha eljő az idő, mert semmi esélyed sincs.Ez valahogy olyan, mintha a Titanic -on valaki, 5 perccel az ütközés után, előre látva, mi lesz, valami akármilyen tutajt fabrikált volna, és azt azonnal vizre bocsájtva ,beleül.
    Minden szép és jó,csak egy bibi van, hajnalra NEM jön meg a Carpathia…
    Világos?

  14. 12. Jövőnk
    Köszönjük a válaszodat. A lényeg nagyjából az amit írtál. Azonban ha nem veszed rossz néven, kiegészítem.
    Írod:
    „A linkelt videó egy videós csapat demo filmje. Ettől még ez az irány a hadiiparban.”
    Így van. De ettől még ez napjainkra lehet, hogy valóság.

    „Ábel… nehéz erre röviden válaszolni, talán a legrövidebb a kérdésedben már szerepel: az infók alapján az összkép. És a meccs még valóban nem ért véget, nem dőlt el, mi lesz a végeredmény.”

    Szerintem sem lefutott a meccs, ugyanis ha az lenne, akkor már elindították volna a projektet. Még mindig erősen jelen van az emberi tényező, amit nem tudnak modellezni.

    „Nagyon röviden és leegyszerűsítve:
    Ennek a világnak – civilizáció – így vagy úgy, de belátható – értsd rövid – időn belül vége.”
    Erőforrások hiányában és lévén, hogy zárt rendszerről van szó, nem lehet a lufit tovább fújni. Abba kell hagyják és a kabátot kell a gombhoz igazítaniuk.

    „Különböző érdekcsoportok – ezt nevezzük háttérhatalomnak – versengenek, van amelyik jobban rá van telepedve adott államra, van amelyik kevésbé, és még van nemzetállami – elsősorban a nagyhatamak – helyezkedés is. Ez így egy katyvasz és káosz. Amiből az érdekcsoportok – nem hülyék, azért egy hipercégcsoport vezetése és tulajdonosi köre nem hülyékből áll csak – nem igazán kérnek, azaz a nemzetállamok már túl gyengék, a hipercégek (érdekcsoportok) még nem elég erősek…”

    Ezért nincs még beindítva a Great Reset program. A nyugati érdekcsoportok nem biztosak, hogy ők jönnek ki vezetőként ebből a nagy újraindításból. Ezért is kellene Oroszországot és Kínát beverni a sorba. Erősen kíváncsi vagyok, hogy mit lépnek, ha ez nem sikerül.
    Talán ez a jó válasz amit alább írtál:
    „1. Káosz és aztán atomháború – ezt senki nem akarja, de efelé haladunk látszólag
    2. Emberi tényező az 1. szcenáriónál és atomháború – ezt se akarja senki
    3. Erőfölényt szerez X érdekcsoport – egymaga vagy szövetkezve – és jön egy új világ, csak 8 milliárd emberrel kevesebb… ha elkalkulálják befigyel a 2. pont vagy akár az 1.
    4. A mostanság erősödő – normálisabb – érdekcsoport terve valósul meg (The Line-szerű városok) és mínusz 8 milliárd ember.”
    Szerintem a 4. pontban említett csoportok sem jobbak, mint a többi. Nagyon betegek! Istent akarnak játszani.
    Jelzem, nem fog menni.

    „Így vagy úgy, számunkra befellegzett.”
    Ez nem 100%-ig biztos! Másnak is van ebbe beleszólása!
    Tény, hogy szarban van az emberek többsége.

    „(Én a felkészülés terén elértem nagyjából, amit anno terveztem. De nincs se bunker, se B helyszín, így kemény dió lennék, de törhető… ergo az egésznek semmi értelme, főleg idehaza, de úgy általában sem. Hogy van-e kiút?!! Ha és amennyiben, akkor annyi igen, hogy a gyerekeket megpróbálni bejuttatni az egyik hipervárosba megfelelő szakmával, máskép nem megy;”

    Bejuttatni egy ilyen hipervárosba? Tényleg jövőkép az neked, hogy – ha egyáltalán létrejönne ez a fos világuralom – a gyermekeid ezeknek a tróger luciferiánusoknak dolgozzanak? Na köss, nem kell. Akkor inkább az ellenállás, amíg lehet, aztán átlépés a nagy kapun, ahol – ha igaz – vár a béke az ősök tüze mellett.

    „…de magyarként erre is kicsi az esély.”
    Na pont, hogy a magyarból szeretnének jó sokat bebálázni az új városaikba. Hogy miért, ezt a kérdést nyitva hagyom. Segítségül. megemlítem Teller Edét, Jedlik Ányost, Neumann Jánost, Bolyai Jánost. Szóval, ha szeretnének még valamit az általuk remélt jövőtől, be kell fogadniuk a gyűlölve szeretett magyart is.

  15. Most voltam Ertsey Attila előadásán. Szépen felvázolta, hogy mit terveznek ellenünk és mire volt jó a kovid. Teljesen át akarnak terelni mindenkit a digitális világ, tökéletesen ellenőrzött rendszerébe. A készpénzt meg akarják szüntetni, és csak egy “nemzeti” bank marad és az is a világbank egyik fiókja lesz. A kereskedelmi bankok eltűnnek. Egy kézből akarnak mindenkit vezérelni a digitális pénzen és a totális megfigyelő rendszeren keresztül. Erre és a szuperszonikus fegyverek vezérlésére épült ki az ötG rendszer. A karbon kredit rendszer is elindult, az Otp új mobil alkalmazásába már bele van integrálva. Mindenkinek karbon kvótája lesz (ha, hagyjuk) és ha túllépte az egyén a keretet, akkor letiltják a digitális pénzét, nem vásárolhat.
    Mesterséges élelemmel akarják táplálni a népet, mert ettől is szépen elbutulnak, meghülyülnek. Még sok finomságot tartogatnak az emberiségnek a pszihopaták, de a fontosabbakat már felsoroltam.
    A megoldás az önszerveződő közösségek és a helyi pénz. (Kifejlesztése már folyamatban van). Biztos sok áldozata lesz ennek az átmeneti őrült világnak, de akinek helyén van a szíve és az esze, annak nincs mitől félni!
    Ne felejtsük el, hogy az összes megfigyelő és irányító rendszer árammal működik. Ha mi vagyunk a konnektornál, akkor nem kell mást tennünk, csak kihúzni a villásdugót. Londonban is levertek a napokban egy csomó forgalomellenőrző, megfigyelő kamerát. A nem elektromos autóknak büntetést kell fizetniük, amennyiben belépnek a Zóná-ba. A helyi önszerveződő közösség pedig nekiállt kigyomlálni a kamera oszlopokat. Így is lehet!

  16. 16. Hányistók
    Nagyjából ezt tervezik. Kérdés meddig tudnak elmenni. Azt, hogy levered a kamerákat, nagyon hamar meg tudják akadályozni egy törvénymódosítással, ami súlyos büntetést szab ki az elkövetőre, merthogy nemzetbiztonsági eszköznek minősíti ezeket az eszközöket (könnyen a terrorizmus vádjába keveredhet bárki aki ilyenre vetemedik). Sajnos ennek az új rendszernek az építésében sok helyen benne vannak a kormányok is. A nép/tömeg pedig semmit sem tesz. Ha felveted valahol, hogy mi várható a már megjelenő konkrét jelek alapján, egyből jön, hogy ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLT. Lelkük rajta, jók lesznek ők is valamire a tervezett „Szép új Világban”.
    Az OTP-n meg az 5G-t kiépítő és működtető szolgáltatókon nem csodálkozom, hogy benne vannak a rendszer felépítésében, mert ők a nagy projekten dolgozó nyugati elitek kiterjesztett csápjai, de hogy az okos embereket is bevonják ebbe, több mint érthetetlen. Igaz van az a pénz, na meg szép humanista körítést is tudnak mellé adni, hogy a nyakasabb értelmiségi behódoljon.
    Egyébként, mint már írtam, nagyon nehéz lesz bármilyen szervezkedés a mindent behálózó megfigyelő rendszerek miatt (pl. utcai/házi kamerák /már hallottam olyant, hogy az udvari/házi kamrákat is rá kell kötni a központi rendszerre/, TV/Számítógép képernyők/kamerák, okostelefonok). Az sem véletlen, hogy terelik be a tömegeket a városokba. Csak ebben a környezetben lehet őket teljesen ellenőrzés alatt tartani. Nem kell félni, nem fognak erőszakot alkalmazni, önként megy mindenki a helyére. Ti. – tételezzük fel -, ha egy zsákfaluban vagy tanyán akar élni valaki, a zöld „hitel”pontjait duplán veszik le, mondván, hogy a természetközeli létével rongálja a környezetet. Persze mindenféle mezőgazdasági tevékenység is meg lesz tiltva, ahogy már pl. Hollandiában (lehetne az USA egyes államait is említeni), ahol bizonyos területeken nem ültethetsz a saját kertedbe egy tő paradicsomot vagy paprikát, mert – aszongya, hogy – a spórái megfertőzik a mezőn lévő nagyüzem hasonló növénykultúráját. Ha rajtakapnak, jól megbírságolnak és a nagy mezőgazdasági multi is beperel, hogy tönkrement több millió eurós termése. Na akkor nézheted magad.
    Nyugaton, az állattartás már egyenesen bűn. A zöldre idomított szomszédok jelentik fel az állattartókat, hogy nem megfelelően tartod őket (pl. nem viszik játszótérre őket).
    Szóval nincs sok lehetőség, lassan húzzák a csavart/vagy melegítik a vizet (kinek, hogy tetszik), hogy a népek majd csak akkor ébredjenek fel, amikor már nem tudnak tenni semmit.

  17. Húsz éve írtam meg a „Van-e jövőnk?” című könyvemet. Ebben felsoroltam „sorsunk összetevőit” vagyis:
    Atom háború,
    atom erőmű,
    globális felmelegedés,
    Víz (hiány)
    vírusveszedelem,
    genetikai módosítás,
    kultúrák ütközése (bevándorlás),
    nanotechnológiai.

    Hogy látom ma?
    Elméletileg bármelyik megfuthat, ami az emberi tevékenységtől függ. Kivétel a globális felmelegedés. Ez utóbbi már befejezett tény. Mi váltottuk ki, ez már megállíthatatlan, és bármit teszünk, bármi lesz, a globális melegedés rövid időn belül kiirtja az emberiséget. Akárki, bármit mond, ez elkerülhetetlenül bekövetkezik. Ellene védekezni se kollektívan se egyénileg nem lehet. Élj kellemesen, amíg lehet és ne törődj más ijesztgetésekkel mert idő semmi másra nincs, kivéve az atomot.

  18. 19. Tibor bá’
    Az idióta nyugati elit azt gondolja, hogy az atommal lehűtheti a klímát, plusz még a népességet is optimálisra csökkentheti. Ennek tükrében, a nagy tömegeket érintő katasztrófa nem kerülhető el.

    U.i.: Kérlek szépen, ha nem ellenkezik a blog szellemiségével, akkor old fel a tegnapi beírásom blokkolását, ti. valamiért nem ment át.

  19. Van néhány érv ami kizárja, hogy a világ irányítását bármelyik hatalmi csoport magához ragadja.
    Ahogy írjátok, ezek az aspiráns csoportok két fő síkon tervezhetik az emberiség fölötti teljes kontroll megvalósítását, az egyik az elektronikus pénz elterjesztése, a másik a megfigyelési rendszer feletti ellenőrzés képessége.

    Ami ebbe a jelenlegi zsákutcába vezette az emberiséget, az gátolja meg, hogy senki se uralkodhasson az egész emberiségen. Ez pedig az evolúciós utunkból következő természetünkből fakad.
    Ezeket a hatalmi csoportokat alkotó embereket a törtető, gátlástalan, másokat eltipró napi rutin jellemzi.
    Az, hogy ilyen személyiségjegyekkel rendelkezők egy csoportja sikeresen uralkodjon az emberiség felett az kizárható. Jelen lenne az állandó bizalmatlanság a cselszövés a hátbaszúrás, amik szintén ezen emberek cselekedeteinek szerves része. Senki nem lépheti át a saját árnyékát.
    Jövőnk négy pontban látja a folytatást.
    Ezek közül jelen állás szerint az 1. pontban lévőt tartom leg valószínűbbnek.

  20. Bocs Tibor bá’, úgy látom, hogy már átment. Köszi.

    21. Károly
    Nagy igazságot szóltál!
    Önző természetük minden ilyen világuralmi tervnek akadálya. Hogy működjön, ahhoz szektaként kellene viselkedniük, vagyis fanatikusan önként magukat alávetni valami választott vagy csak úgy valahonnan lett, vezetőnek. Természetesen ez sem kizárt (pl. a keleti népek hajlamosak elfogadni egy vezetőt és annak alárendelni az életüket is), azonban valószínűbb, hogy törtető hatalommániás egyedekből állnak ezek az elitek. Nem véletlen, hogy ilyen emberek között a reményüket jelentő crió örök-élet programjuk sem működne, ugyanis melyikük akarná az önző, hatalommániás, szociopata nagytatát vagy/és apát felébreszteni a mélyfagyasztásból, hogy az aztán neki parancsolgassanak, azon az alapon, hogy a család vagyont ők alapozták meg (lenne jó nagy családi veszekedés). Azonban ezt az önzésen alapuló rossz tulajdonságukat ki tudják úgy is küszöbölni, hogy bevonják az MI-t a döntéshozatalukba, ami aztán rendezi az ilyen hierarchikus viszonyokat, úgy, hogy az alul maradtak sem szenvednek sérelmet. Kérdés, hogy akarják-e? Ehhez kapcsolódóan jegyezem meg, hogy K. Schwab azt mondta a legutolsó WEF találkozón, hogy olyan technika fog nemsokára az emberiség rendelkezésére állni, hogy választásokra sem lesz szükség, ti. az az algoritmus 100%-os pontossággal megmondja, hogy ki nyerné a választás. Szép, mi?

  21. Bocsánat a kérdésért! Van itt olyan aki 1995 után született?

  22. A WEF krédójáról (ami a Big Reset megvalósítását segíti) még néhány szót ejtenék. Pontosabban – gondolatébresztőként – idéznék belőle:

    1. A talajban termesztett élelmiszerek megszüntetése és a laboratóriumokban előállított szintetikus élelmiszerek gyártása.

    Megjegyzem, nagyon komoly előrelépések vannak ezen a területen, pl. egyes üvegházas paradicsomok, amiket lehet a piacon kapni, földel soha nem találkoztak, kémcsőben áll a gyökérzetük, vegyszeres vízben.

    2. Az általunk ismert földművelés vége, és a felesleges gazdák és vidéki lakosok 5 és 6G által ellenőrzött, teljes felügyelet alatt álló „intelligens városokba” költöztetése.

    Ez van most is folyamatban, a vidék ellehetetlenítésével. A maradékot majd erőszakkal szedik össze a boldog nép tapsolása közepette – ugyanis, mint természetet kárósító egyedeket fogják bemutatni a médiában (lásd, oltott- oltatlan ellentétet).

    3. A vidéki és mezőgazdasági tájak átalakítása, az „újravadítás” projektek és a kijelölt „szabadidős területek” elkerített megközelítése azok számára, akik megengedhetik maguknak a hozzáférést.

    Idén fogadta el az EU, hogy 2035-ig a mezőgazdaságilag művelt területek 40%-át vissza kell adni a természetnek (ők is visszavadításról beszélnek a direktívában – milyen érdekes igaz?). 2050-ig pedig 80%-át. Milyen véletlenek vannak, hááát.

    4. A bankjegyek és pénzérmék megszűnése, helyükre egy központilag ellenőrzött digitális valuta lép, amelynek elérhetősége a „társadalmi hitel” függvénye lesz, mint Kínában.

    Lám lám, milyen kísérletben is vannak benne a nagy központi bankok, pl. az MNB is? Hát az új digitális világvaluta előzetes próba-működtetésében.

    5. Az egyén vagyonának és magántulajdonának elkobzása, azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos részeit visszabérelhesse a vállalati államtól, amely az új tulajdonos lesz.

    Nem elkobzás lesz az, hanem önkéntes leadás, ugyanis úgy módosítják a jogszabályi környezetet, hogy lehetetlen legyen megtartani. Pl. a tavasszal Brüsszel elfogadta azt a direktívát miszerint az ingatlanok zöld pontozást kapnak, és amelyik nem éri el az EU által meghatározott kritériumok szerinti pontot, az nem lesz forgalomképes, azaz nem adható el és nem örökölhető (és mibe telik az EU-nak akár évente úgy módosítani ezt a pontrendszert, hogy a ma még maximális zöld pontot érő ház, jövő ilyenkorra már környezetterhelő lesz?). Lakhatunk a forgalomképtelen házunkban benne, de olyan nagy környezetterhelési adót kell fizessünk utána, hogy nem éri meg (ezt már én teszem hozz, hogy inkább leadjuk valamilyen állami kezelőnek). És ez csak szólok azoknak akik mindig az összeesküvéselmélet váddal jönnek, hogy ez nem az, ti. elfogadott EU-s direktíváról beszélünk! Csak hát a nagy ukrán terelőfüst mellett senki nem figyel az ilyen „apróságokra”.

    6. A nagyvárosok között működő „önműködő” 5G irányítású közlekedési rendszerek.

    7. 100%-os műholdas megfigyelés és a „mindenek internete”, valamint algoritmusok mértéktelen használata az ellenállás bármilyen jelének felderítésére a kommunikációban.

    Ez is már lassan feláll.

    8. A „férfi/nő” szexuális elhatárolásának szándékos elmosódása és a normális szexuális reprodukció hanyatlása.

    Milyen célt is szolgál ez az LMBTQ meg egyébb devianciák erősítése? Csak kérdem.

    9. Kényszerített „15 perces városok” mint a helyi hatóságok központjai.

    Ezt már a korábbi komcsik is meg akarták csinálni, a lakótelepek ezt a célt szolgálták. Mondjuk ezzel nem is lenne bajom, ha nem ahhoz kötnék, hogy ha kilépsz a 15 perces övezetedből, akkor zöld társadalmi pontjaiddal fizetsz érte. Vagyis ha sokat mászkálsz Kőbányáról a Belvárosba, akkor elfogynak a zöld pontjaid, így pedig nem fogsz tudni nyáron nyaralni menni, mert nem engednek felülni a vonatra/buszra.

    10. Bizonyos szavak eltávolítása a köznyelvből, különösen a költői és spirituális szavaké.

    Tiszta Orwell, 1984. És még csak nem is titkolják. Csak úgy a képünkbe nyomják! A nagyérdeműnek ha szól valaki, akkor zombi módjára motyogja, hogy ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLET.

    És még lehetne a WEF oldaláról kétszer ennyi nyíltan közölt célt felsorolni. Az ijesztő az, hogy ezek komolyan is gondolják, sőt amint látjuk, a terv egyes mérföldköveinek megvalósulása már elégé előrehaladott állapotban van.

  23. A WEF krédójáról (ami a Big Reset megvalósítását segíti) még néhány szót ejtenék. Pontosabban – gondolatébresztőként – idéznék belőle:

    1. A talajban termesztett élelmiszerek megszüntetése és a laboratóriumokban előállított szintetikus élelmiszerek gyártása.

    Megjegyzem, nagyon komoly előrelépések vannak ezen a területen, pl. egyes üvegházas paradicsomok, amiket lehet a piacon kapni, földel soha nem találkoztak, kémcsőben áll a gyökérzetük, vegyszeres vízben.

    2. Az általunk ismert földművelés vége, és a felesleges gazdák és vidéki lakosok 5 és 6G által ellenőrzött, teljes felügyelet alatt álló „intelligens városokba” költöztetése.

    Ez van most is folyamatban, a vidék ellehetetlenítésével. A maradékot majd erőszakkal szedik össze a boldog nép tapsolása közepette – ugyanis, mint természetet kárósító egyedeket fogják bemutatni a médiában (lásd, oltott- oltatlan ellentétet).

    3. A vidéki és mezőgazdasági tájak átalakítása, az „újravadítás” projektek és a kijelölt „szabadidős területek” elkerített megközelítése azok számára, akik megengedhetik maguknak a hozzáférést.

    Idén fogadta el az EU, hogy 2035-ig a mezőgazdaságilag művelt területek 40%-át vissza kell adni a természetnek (ők is visszavadításról beszélnek a direktívában – milyen érdekes igaz?). 2050-ig pedig 80%-át. Milyen véletlenek vannak, hááát.

    4. A bankjegyek és pénzérmék megszűnése, helyükre egy központilag ellenőrzött digitális valuta lép, amelynek elérhetősége a „társadalmi hitel” függvénye lesz, mint Kínában.

    Lám lám, milyen kísérletben is vannak benne a nagy központi bankok, pl. az MNB is? Hát az új digitális világvaluta előzetes próba-működtetésében.

    5. Az egyén vagyonának és magántulajdonának elkobzása, azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos részeit visszabérelhesse a vállalati államtól, amely az új tulajdonos lesz.

    Nem elkobzás lesz az, hanem önkéntes leadás, ugyanis úgy módosítják a jogszabályi környezetet, hogy lehetetlen legyen megtartani. Pl. a tavasszal Brüsszel elfogadta azt a direktívát miszerint az ingatlanok zöld pontozást kapnak, és amelyik nem éri el az EU által meghatározott kritériumok szerinti pontot, az nem lesz forgalomképes, azaz nem adható el és nem örökölhető (és mibe telik az EU-nak akár évente úgy módosítani ezt a pontrendszert, hogy a ma még maximális zöld pontot érő ház, jövő ilyenkorra már környezetterhelő lesz?). Lakhatunk a forgalomképtelen házunkban benne, de olyan nagy környezetterhelési adót kell fizessünk utána, hogy nem éri meg (ezt már én teszem hozz, hogy inkább leadjuk valamilyen állami kezelőnek). És ez csak szólok azoknak akik mindig az összeesküvéselmélet váddal jönnek, hogy ez nem az, ti. elfogadott EU-s direktíváról beszélünk! Csak hát a nagy ukrán terelőfüst mellett senki nem figyel az ilyen „apróságokra”.

  24. Nálunk anno volt üzemi tanács és ott ültünk és rizsáztunk, volt szakszervezet, dettó, volt taggyűlés, magasabb szinten közgyűlés, rizsa, halandzsa, volt igazgatóság, még ott is rizsa, de még a vezérigazgatómmal is rizsa, aztán eldöntöttük, eldöntöttem, mi lesz, s úgy is lett. Mondom, nem értitek a világ működését. @WEF és tsai

  25. A gerat reset bizonyos szinten nem tud megvalósulni.Pl. lakásokat nem lehet 20 m2-esre alakítani.Akkor magyarországon a 2 millió lakásból 8 millió lenne? .És minek, ki költözne be?Ráadásul 20 m2-esre átalakítani nagyon nehéz egy házat, víz ,gáz fűtés stb….
    Nem, ez lehetetlen.Ráadásul hogy? Küld az önkormányzat levelet: Tisztelt andrew , az ön 150m2-es lakását október 1-ig kérem alakítsa át 20m2-re.Az hogy nem lesz semmi a tiéd dolog: Namost nem tudom elképzelni hogy tőlem vagy azért sok
    háztulajdonos van szóval a hogy mondjuk az én saját házamat 2030-ig a nagyhatalom elvegye és neki fizessek bérleti díjat, meg mindenki.Ez nagyon átlátszó lenne ha pl. egész európa lakossága hirtelen 2030-tól XY gigacégnek fizetne bérleti díjat.
    A trend az az hogy most magasak az alapkamatok ezért jobban megéri bérelni házat..Illetve sok fiatal már bérel mert nincs pénze venni de nem Klaus miatt hanem mert drága lett minden , ide vezettek a folyamatok.Illetve megváltoztak a szokások
    mert pl olvastam van olyan hogy hülye picsa inkább albérletbe megy de évi 2x elmegy nyaralni hogy instára feltegye magát + 300 ezres iphone, így marad az albérlet.Tehát nem klausék csinák hanem ilyen a világ és a fogyasztói szokás.
    Pl 30 éve nagyanyánk agya kettéhasadt volna ha azt montad volna neki hogy 30 év múlva nem lesz veteményeskerted hanem a lidlből veszed a répát meg mindent.
    Sokminden bérlünk, mert pl ma nem érdemes dvd-t gyűjteni hanem kifizetjük a netflixért a havidíjat és végtelen film van.Régen birtokoltuk a DVD-t ma béreljük.
    Nem lesz kézpénz: igen az irány arra megy , mert a 70 éves Józsibák akik a telefont nem tudták bekapcsolni nem fizettek bankártyával.A fiatalok már bátran használják.Én is már inkább fizetek kártyával egy kávéért mint papírpénzel .Vagy a csekkeket a telefonomon.
    Ezzel nincs baj mert kényelmesebb.Szerintem a kézpénzt még jó darabig nem vezetik ki.Az EU-ban sem lehetne a politikusoknak kenőpénzt adni ha bankkártyán megy minden,Meg a feketepénzek….Nem a kézpénz még sokáig marad de arról van szó hogy
    persze egyre többen használnak bankkártyát.Amúgy nem bánnám ha lekapcsolnák a sok cigány bmw-s maffiát, 15-ik házát megvevő vegyesboltosunkat aki nem ad számlát és a városból és na meg a kis kínaiiit aki tutti nem adózik minden után.
    Sokat lehetne írni még erről, de a great reset nem úgy valósul meg ahogy mondják azon a neten elterjedt videóban, az szerintem egy nézettségre menő videó amit sokan bevesznek.Persze rá lehet húzni hogy great reset de nem az hanem sokminden eredője és nem 2030, hanem lehet 2060-70-re lesz.
    Persze nem mondom lehet hogy megvalósul az amit itt a kommentekben írtatok, semmi sem lehetetlen.
    A világ vezetői így is milliárdosak és tudják a profitjukat kontrollálni , nem kell nekik reset vagy hogy digitálisan hozzájuk tartozzanak az emberek.Ha most valakinek van 100 milliárd $-ja az tudja fialtatni továbbra is reset nélkül.
    Na nem az itt hozzászólók ellen vagyok , mert mindenki véleménye értékes!

  26. 26. Jövőnk
    Ha elmondod nekem, hogy a fenti rizsámban megfogalmazott – már alakuló – problémákkal szemben hogyan védekezzen egy egyszerű ember, leveszem a képzeletbeli kalapom előtted.
    Merthogy ezek a nem jó események, vitathatatlanul itt állnak a küszöbön.

    Szerintem pedig az nem megoldás, hogy a gyermekeinket juttassuk be a Szaudban épülő vonalvárosba, kvázi rabszolgának.
    Valami olyant tanács kellene, ami az öntudatos és gondolkodó embernek utat mutatna.

  27. -Tiborbá egy hosszabb kommentem beragadt ami a 28-as folytatása

    -25 Bendegúz
    Ne érts félre nem vagyok great reset ellenes de talán a kézpénz kivezetéssel és a magántalajdon 2030-as teljes megszüntetésével nem értek egyet.
    Amit a 24, 25 -ik hozzászólásban írsz az már igaz lehet.

    Amúgy bennünk ez lázadást vált ki de majd a mostani 10 évesek akik ebbe születnek lehet természetes lesz. Visszatérve a bennünk lázadást vált ki, szerintem ha ezeket bevezetnék polgárháború törne ki az EU-ban.

    -A blogon ez a poszt mérföldkőhöz érkezett.Ezt a posztot érdemes megjegyezni a hozzászólásokkal és nem az én hozzászólásom miatt 😀

  28. 29 Bendegúz, félreértettél vagy szarul fogalmaztam: nem Te rizsázol (!), hanem ami a felszínen megy politika és gazdasági szereplők, azok rizsáznak.

    Nem tudok tanácsot adni, ahogy Tibor bá’ írta.

    Nem a szaúdiba kell bejuttatni, az csak terminus technicus akart lenni. Itt nálunk úgysem épül majd egy sem a környéken.

  29. 29 Bendegúz, nekem ez a javaslatom:
    engesztelok.hu/mar-csak-az-ima-segithet

  30. 32. Ábel
    Ettől tartok én is. Akkor aztán hajunkra kenhetjük a felkészülést.
    „Mert a mikor ezt mondják: Békesség és biztonság, akkor hirtelen veszedelem jön rájok, mint a szülési fájdalom a terhes asszonyra; és semmiképen meg nem menekednek.”
    Ki is mondta a közelmúltban, hogy béke és biztonság? Intő jel az értők számára?

  31. a világ addig fog így menni amíg energetikailag tartható azaz amíg az energiatermelés szaldója pozitív utána összeomlás . ez az EROEI pont (energy returned on energy invested) vészesen közeleg az átbillenéshez . Mellette a klíma is betudja dönteni ha hirtelen megszaladna a hőmérséklet .

  32. Oroszul tanuljanak a mai általános iskolás gyerkőcök, hogy az orosz okosvárosokban legyen majd jövőjük.

    Tanuljanak természettudományokat, szokják meg a fizikai munkát, honvédelmi ismereteik is legyenek.

    Európának befellegzett: recesszió, Macron iszlám Franciaországa, állandó LNG- import, nincs hadiipar, nem lesz orosz vagy afrikai urán, felerősödik a nacionalizmus.
    A Balti-tengeri hacacárét mikor kezdik, a Pentagon ukrajnai soktízezezres darabszámú drónprogramja után vajon rögtön?

  33. Ma még ahhoz képest itt Mo-on hihetetlen szabadságban élünk.Bármit megvehetünk , vehetek bármilyen autót, ruhát , husqarna motorfűrészt stb…..Tegnap este pl füvet nyírtam és eszembe jutott hogy milyen jó hogy használhatok fűnyíírót és milyen
    jó ahogy jár a benzinmotor. Vagy amikor beindítom a husqarna láncfűrészem vagy a japán traktorom hogy milyen nagy éleméyn hogy használhatom ezeket.Még mind a mai napig nagy élmények ezekkel a gépekkel dolgozni, én olyan vagyok mint a
    ksigyerek aki felülhet a kistraktorra és traktorozni akar mindig.Ezt csak azért mondom mert pl sok mlliárd ember él szegénységben és még 1 damilos fűnyírója sincs, mi meg itt a bőségben is panaszkodunk.De még Usa-ban is hitellel teli vanank és semmilyük sincs.Szóval kicsit olyanok lettünk mint az angolok akik nagy bőségben éltek és mégis boldogtalanok voltak mert természetes volt nekik hogy már a jólétbe születnek. (nem az itteni kommentelőkre értem)
    .Nézzük meg hogy hány milliárdan élnek kunyhókban, vagy usa ahol 90% lakáshitelből van lakása.Egyszerűen azért mert az emberi értékek a 0-hoz konvergálnak hosszútávon (minden elöregszik) .
    Szóval a nem lesz semmid nem újkeletű, mert szerintem kb. 4 milliárd embernek nincs semmije vagy egy kis háza max.Ez nem Klaus Swabék eredménye hanem mert ilyen a világ.
    Mondhatjuk azt is hogy van pozitívum is mert a háttérhatalmi cégkonszernek megalkották a traktort, aratógépet és nem kell a földeken kapálni.Ha azt nézzük ezek a gépgyárak is a háttérhatalom kezében vannak és az emberiséget segítik.
    De örülök hogy van kamera mert nem mernek lopni pesten a zsebemből vagy kis eséllyel mernek megkéselni. Nézzétek örülök hogy vannak CE miődsítések mert tudom hogy pl egy rönkhasító gépet az eu már csak burkolattal enged gyártani
    ami sokszor túlbiztosított és faszság de elnézem nekik hogy olyan emberek alkották az eu-ban akik lehet az asztalnál ülnek és nem hasogattak fát géppel.Viszont örülök hogy nem metéli le a kezem mint egy román no name gép CE minősítés nélkül ami életveszélyes..Namost valamilyen keretek közé kell az embereket terelni mert csak úgy mindenki mindent nem csinálhat .
    pl. ha műhelyt építek kell építési engedély mondhatjuk szabályoznak engem de ha rosszul méretezném a vasat mert nem szakmám akkor nem volna kellemes ha rámaszakdna 2 tonan vas.
    Szóval bizonyos szabadságban élünk.Ez hogy rabszolgák vagyunk nem igaz.Van 2 autómAhhoz hogy legyen mindenkinek le kell gyártani millió alkatrészt, szóval az összbuliban mindenkinek részt kell venni.Lehet én nem közvetlenül abban veszek részt de van egy
    munkamennyiség amit el kell végezni ha modern életben akarunk élni.Úgy mint régen a székely , neki is volt napi 8-10 órás dolga a földeken állatokkal.Ma is ugyanez van , az embereknek van 8-10 órás dolga naponta hogy legyen háza, 10 ezer alkartészből álló kocsi, porszívó stb…Nyilván sok a felesleges szakma de nem menjünk bele.
    például egy új ház 40-50 milla ami sok és úgy érzem rabszolga vagyok mert soha nem lesz annyim.De ha mondjuk egy új ház 10 milla lenne és a párommal 2 év alatt megkeresnénk az árát akkor mi a faszt csinálnánk a további 43 munkaévünkben?
    Elmennénk görögbe évi 5x nyaralni , koyhabútort cserélnénk 5 évente (lásd németek), kocsit 5 évente stb….És ha mind a 8 milliárd ezt tenné? Szóval valamilyen szinten meg vissza kell szorítani az embereket és megyfigyelni.Így egy karbon kredit jó ötlet is lehet
    és hidd el nem fogja addig hurcoltatni a nadrágját amíg rojtosra nem szakad.Jaaaa itt EU-ban 10x használ egy ruhát és eldob míg indiában sokaknak cipője nincs és panaszkodunk hogy carbon credit lesz? (ha lesz) De ezt nem Clausék csinálják hanem
    majd a piac (pl épp a coopban panaszkodtt előttem valaki hogy de drága lett a mosópor és az öblítő és váltani kell olcsóbbra) Sok ember nem látja a pozitívumot: pl ha azt nézzük hogy pl. elfogadható használt autót vehetek 1-2-3 havi béremből akkor
    kurva geci jó világ van mert 40 munkanap alatt van egy autóm (ami stabil egy zsigulihoz vagy daciához képest – akkor a háttérhatalomnak köszönhetem hogy az érdekemben fejjlesztett az autókon ? értitek ) amivel mehetek .Nyilván én soha nem tudnám legyártani
    40 munkanap alatt az autó de a rendszer lehetőséget ad hogy én 40 nap munkáért kapok pl egy pl toyotta corollát amivel százezer kilométereket mehetek mert nincs tankolási korlátozás.Akkor most rabszolga vagyok vagy a világtörténelemben nekem van az egyik legjobb helyzetben? Ugye nézőpont kédése.Ha valaki újat vesz (autó telefon, ház az kurva drága,de a hazsnált olcsó ez mai világunkra jellemző, azért nincs semmije mert a fogyasztói társadalom az újra szoktatta ami sok lóvé)

    Persze nem mondom lehet letúrják az emberiséget a földről de meg is érdemli mert elszennyezzük (épp hallottam hogy Kínában miket művelnek, nehézfémszennyezések stb…) a földet és az emberek egymáshoz is gyarlók lettek mindegy hogy
    elit az emeriséggel szemben vagy éppen a párkapcsolatok vagy a rokoni kapcsolatok vagy egy üzleti kapcsolat , beosztott-főnök, egy bolti várárlás , minden a saját haszonról a lehúzásról és az átbaszásról szól stb….Szóval én annak is örülük ha letúrják az emberiséget 😀
    Röviden és rendszertelenül összefoglalva ennyi.

  34. 35 Gumihuszar – Ott a pont az első két bekezdésedben, mondatodban. Például. Másik variáció spanyol és irány Uruguay*; ha még opció. Van pár szakma, ami nagyra lesz értékelve, és igenis lesz válogatás. (Ha nekem anno bolgár marketingest hozott volna a fejvadász, aki anyanyelvi szinten beszél magyarul, plusz felsőfokon angolul és jók a referenciái stb. és értelmes a beszélgetés során, zokszó nélkül vettem volna fel hamarabb, mint egy magyart. Mai szemmel. Anno természetesen nem, vagy talán épp az nem volt természetes akkor.

    *Ott valszeg lesz „város”, lévén az alig több mint hárommilliós ország mezőgazdasági potenciálja 60 millió plusz ember, és a szarvasmarha állománya 15 millió, no meg rengeteg ló. Argentína északi része nem számolva. Pár hely már most látható.

  35. 25.Bendegúz
    …” Pl. a tavasszal Brüsszel elfogadta azt a direktívát miszerint az ingatlanok zöld pontozást kapnak, és amelyik nem éri el az EU által meghatározott kritériumok szerinti pontot, az nem lesz forgalomképes, azaz nem adható el és nem örökölhető…”
    Háromszor átolvastam fenti mondatodat, csak azért, hogy beteljesedne nálam a mondás: látnom kellett, hogy saját szememenek se higgyek.
    Most áruld el, igaz, hogy csak vicceltél?
    Más:van normális európai ürge, aki ezt igy elfogadja, belenyugszik?

  36. 35. gh

    „Oroszul tanuljanak a mai általános iskolás gyerkőcök, hogy az orosz okosvárosokban legyen majd jövőjük.
    [Tanuljanak természettudományokat], szokják meg a fizikai munkát, honvédelmi ismereteik is legyenek.”

    Ezt valami 50-as évekbeli pártkongresszusi összefoglalóból olloztad?
    Nagyon jó!
    Rákosi etás’ füttyögve tapsolna 🙂

  37. A great resethez még. Szóval én is great reset ellenes vagyok ne értsetek félre, de azt nem tudjuk mi van Klaus fejében.Mert persze én is magamra veszem hogy ellenem van.De nem erről van szó.Európa felemelkedésével és a jóléttel pl. elindultak az utazások, nyaralgatások. Namost az sem természetes hogy pl a németek össze vissza repkednek a világban mint turista. De ugye a gyerek már ezt látja így ő is évi többször nyaral. Látom a deák téren a kis picsákat németből és mindenhonnan akik jönnek fapadossal és életükbe nem dolgoztak de 20 évesen már 5 országban voltak. Namost ezek már világéletükben repülni ,nyaralni akarnak ha egyszer rákaptak az ízére.Nem ez a baj, hanem hogy mindaz 500 millió Európai ezt akarja, míg mamám generációja sehová nem ment. Szóval én nem is bánom ha Klaus lekapcsolja az ilyeneket.Olvastam van ahol egymás ellen mennek instagramon hogy ki legyen téve a tengerpartos háttérkép csórikámnak mert mit mondonak a munkatársak.Nem vicc, rohadt sok ilyen van.
    Ne féljetek a great resettől, ha esetleg puritánabbul élt valaki azt kevésbé érinti. Az olyanokat fogja első körben érinteni akik évi 5x repültek, 5 évente autócsere, 5 évente bútorcsere stb…De én eddig sem engedtem volna meg ilyen pazarlást egyénenként.Ez annak az eredménye hogy a mmostani fiatalabb generáció alá alávágta a lóvét az előző 2 generáció. A családok jólétben éltek.Például hallottuk gyakran hogy a német kibassza az 5 éves bútort.Miért bassza ki? Azért mert egy házaspárnak bejön most havi 2-3 millió forint és pl. egy szobába a laminált parketta csere majdnem ingyen van.Namost ha egy bejárati ajtó nekem 40 ezer lenne akkor én is kibasznám és újat vennék de így meg nem veszek 250 ezeré mert sajnálom rá a pénzt.Ugyanígy van mindennel. Egy laminált parketta csere egy németnek kb. fél napi munkabér így 5 évente lecseréli,autó,elektronika ugyanez.Nyilván Klaus ezekre gondol első sorban nem énrám. Ami jogos is mert rohadt környezetszennyező.Látom németbe de egész EU-ba a hülye állampolgárok vadi új audival, bmw-vel mercedessel feszítenek, a 15 éves szuzuki már nem is jó mert nem trendi.A sok csóri megveszi a BMW-ét mert trendi és feszíteni kell.Azt hiszitek hülyeséget írok? Nem , a BMW vételek 90%-a mögött az áll hogy trendi legyek, feszítsek hogy nekem van , vagány legyek, mutassam a világnak hogy nekem van.Megveszi a csóri vendégmunkás meg a német is mert vagány, jó az alakja és vagányul nézek ki benne. Na itt Klaus mellett állok hogy ennek véget kell vetni!! Az autóvásárlások elmentek a vagánykodás és a trendiség felé, ez valóban millió tonna többlet co2.Igen miért nem jutalmazzuk azt akinek elég egy 800 köbcentis matiz a 200 lóerős BMW helyett.

  38. folyt.
    Látom a szomszéd vett egy kia terpejárót, abban az évben a szembeszomszédja meg egy bmw terepjárót.Szépen egymás ellen versenyeztek.Tudjátok mennyi ilyen van? Rengeteg.Jajj mer a szomszédnak új autó van nehogymá mi lerohadt szuzukit vegyünk? Hány ilyen van? Kb. az autóvásárlások fele azt nézi mi van a szomszédnak, rokonnak stb….Igen ezt meg kell szüntetni. Fiatal gyerek vesz egy új peugeot cabriót-> na igen nem csak a versengés a pina is co2 kibocsájtó ugyanis sok fiatal vagány új autót azért vesz hogy a nőknek tetszeni. Igen az ilyet is le kell kapcsolni. Persze azt hiszitek hülyeség? nem , kb az autóvásárlások nagy része ebből is fakad.És akkor azt látod hogy mindenkinek újszerű autó van , hát ha még szuzukit akartál eddig most már lebeszéled magad mert milyen égő lenne egy 15 éves szuzukiba ha mindenkinek vagány autója van a lidl aprkolóba.Ugye már te is bekapcsolódsz a fogyasztói társadalom mély bugyrába az újszerű merciddel vagy mittudomén…..Igen egy faszság az egész de ez van egymást húzzák az emberek a csőbe az autókájaikkal. Igen ezt le kell redukálni, igaza van Klausnak, kurva környezetszennyező.

    Aztán ruha.Én nem félek hogy nem lesz ruha a carbon credit miatt.Igen sok picsa , de nem csak ők már férfiak is rászoktak a divatolásra mióta vannak ezak a takko fashion meg társai.Látom embereken párszor használja dobja el.Igen legyen karbon kredit nem félek tőle van ruhám bőven.Igen összeurópai szinten rohadt sok jó ruha megy a kukába korlátozni kell.És nem rátok gondolok hanem akik tényleg minden héten új ruhát vesznek.És igen rengeteg ilyen van főleg nők, de már mindenki rászokott, nyuggerek, férfiak mindenki.A textilipar is rohadt környezetszennyező.Mamám 30 évig ugyanabbanabban az otthonkába járt.Hülye picsa meg havonta megy a Takko fashionba 😀

  39. folyt.
    Ja hogy a német 5-8 év után kidobja az autót.Klausnak igaza van , faszt a picsájukba tenni kell ellene.Igaz szarul járnánk mert nem jönne be használtautó de Klaus lehet az ő szemszögéből azt látja hogy a nyugat európai 5-8 évet használja az autót.

    Apropó környezetszennyezés: Kínában a termőföldek ,vizek kurva szennyezettek.Kadmium arzén minden!A hatósági előírások gyengék így mindneki mindent csinál a büntetés kicsi.Érdekesség :pl az étolajat a csatornába öntik mert drága a leadás, közben meg vannak éttermek akik a csatornába járnak le felhozzák az étolajat , szétválasztják és azon sütnek.(nem vicc halál komoly!!! és nem is kevesen csinálják!! na milyen elvetemültek? ) Amúgy franciaországnyi mikorműanyag meg autógumiszemcse van az óceánokban……

    Még ne fessük az ördögöt a falra a great resettel kapcsolatban.Ha majd a hídhoz érünk átmegyünk.No para! A mértéke a nem mindegy Mondok egy példát:
    1 Ha a gerat reset azt mondja hogy fizessek évi 50 eft „környezetvédelmi” adót akkor kicsit mérgelődök de befizetem nem leszek vele szegényebb, leszarom.
    2.Ha azt mondja hogy andrew pl. a háztartásotok bevétele nem éri el az x ezer forintot jogosult vagy 2 millió forint korszerűsítésre, akkor azt mondom köszi great reset
    3.Ha azt mondja andrew 2030-tól lefoglaljuk a házad akkor meg én is leszek Orwell1984 és kifigyelem a politikust aki elfogadta , a neten 2 perc alatt kiderítem hol dolgozik , kifigyelem és puk, pukk . De előtte elmegyek kanadába nyaralni és az erdőben eldobok pár gyufát és leégetek 2 megyényi erdőt 😀 .
    Na viccet félretéve olyan úgysem lesz hogy elveszik a házat, mert Franciaországban cafatokra vagdosnák nagykéssel az egész vezetőséget. Magyarországon sem lesz mert ha elveszi az ingatlant akkor kié lesz az államé?És akkor ő fogja a vízvezetéket és a laminált parkettát cserélni 2 millió lakáson és a lakás újítani ??Miből hogyan? A másik meg hogy rengeteg szegény ember él Mo-on a szép autó csak csillogás, a kassza üres.Namost ha elveszi a házat akkor ezek a szegény emberek fizetnek majd 70 eft bérleti díjat havonta mikor 20-at sem tudnak???? Rengeteg ilyen ember él.És akkor kilakoltatják a lakosság 3/4 –ét a lakásból?Na és hová megy? És az üres házakkal mi lesz? Nem ez így hülyeség.Ebből itt is polgárháború lenne.Illetve a semmiből nem lehet behajtani semmit (mármint ha a lakosság 3/4-ének erre nem lenne pénze)

  40. 38. Balint: igaz. Ezért is szigetelem a tanyámat. Egyébként energetikai tanúsítvány már régen kellene a lakóingatlanokhoz, csak sehol nem követelik.

  41. 38. Kedves Bálint

    Ez így van ahogy írtam. Ha ráérek megkeresem a hivatkozást.
    Az EU-ban már rég óta megy ez a zöldüljünk idiotizmus. Tavaly vagy tavaly előtt Orbán vétózott meg az Európai Tanácsban valami agyament zöld adót az autókra, meg ingatlanokra. Aztán, ha nem ment itt, betoljuk ott alapon az Európai Parlamenttel fogadtatták el, rafináltan kitalálva az ingatlanok zöld besorolását, ami nem adó, még egyelőre, hanem csak minősítés (persze előbb utóbb adó lesz belőle azoknak akik nem felelnek meg az előírásoknak, illetve megszűnik az ingatlan forgalomképessége – jó mi?).
    Látom, látod a lényeget. Így fogják kicsavarni az emberek kezéből az ingatlanjaikat. Hogy aztán mi lesz velük, hát semmi, visszabérelik.

    Kedves Infos.
    Hiába szigetelsz, mert ami ma topp 10 az EU-s előírások szerint, az – Van de Lejeb asszonyság jóvoltából – holnap csak 5 pontit fog érni és nem lesz forgalomképes. Vagy addig rakod rá a szigetelést, amíg fél méter nem lesz, és akkor is emelni fogak, a minősítési szabványon. Vagyis, kár a gőzért. Ezeket kellene picsán rúgni és nem a szigetelést növelni!
    Egyébként az energetikai minősítéssel kapcsolatban jegyzem meg, hogy az idei minősítés, azaz energetikai besorolása az ingatlannak, jövő évtől számítva 10 évig még jó/érvényes. Azonban jövő január 1-től, olyan módosítások jönnek, hogy nagyon kevés ingatlan fog megfelelni, így az ingatlanok nagy része nem fog megfelelő energetikai besorolást kapni, vagyis szívás. Aki tudja és akarja, az idén csináltassa meg (legyen az bármilyen besorolás, de akkor is érvényes lesz).

  42. 44:

    Ezt az energetikai ingatlankonteót reálisan végig kellene gondolni és rögtön kibukik hogy nincs értelme.
    Kinek kell a sok rossz energiahatékonyságú ház/lakás? Pláne ha le akarjuk csökkenteni a népességet?
    Lesz egy csomó rom ami a kutyának nem kell, majd mementók lesznek a visszavadított területeken.

    Az egész konteó kifutása lassú, addigra komoly egyéb gondok lesznek mire egyáltalán ez elkezdene dolgozni.
    Pont annyira nem értitek az EUbürokratákat amennyire a jelenlegi helyzetet sem értik sem az EU bürokraták sem az ingatlanenergetika-konteógyárosok.
    Mindösszesen az energiaválságra próbálnak összerakni egy kényszerítő jogi szabályozást, de csak a holland-skandináv életstílusból tudnak építkezni, mert lövésük sincs mi van dél és kelet európában, ezért ilyen fals az egész terv.

    A golf áramlat leállása már közszájon forgó téma lett, az azzal járó 40 fokos meleggel és -30 fokos hideggel. Ez legalább tudományos alapokon nyugszik.

  43. Re: 40-42 – Andrew
    Kedves Andrew! Az aggódásod a környezetszennyezésért nagyon is logikus, közérthető és becsülendő!
    Jómagam, nem akarom keresni a kákán a csomót, de találok benne egy icipici logikai hibát:
    1 – mennyire környezetszennyező a jenkik háborús tevékenysége? Értem én ezalatt azt a rengeteg repülőt, az anyahajókkal együtt, amik évtizedek óta cirkálnak a világtengereken?
    2 – mennyire környezetszennyező a jenkik lng üzlete? Elsősorban maga a talajrepesztéses technológia, másodsorban a cseppfolyósított gáz maga, harmadsorban a szállítása?
    3 – meglátásom és logikám szerint a fogyasztás folyamatos növekedését, ugyanazok stimulálják akik a vén gazember háta mögött állnak, és pénzelik. Gondolok itt a blackrock-ra, vanguard-ra, és a holdudvarukba tartozó nemzetközi gigacégekre.
    Ne legyen illúzióink! schwab, soros és társaik nem kedves, tisztességben és becsületben megőszült bácsikák, akik az emberiségért reszketnek. Sokkal inkább maguk, a patás ördögök!

  44. Az világos, hogy energiatanúsítvány kell, de hogy következik ebből, hogy nem lehet örökölni? Ez tényleg benne van már valami direktívában, vagy ezt te raktak mellé, Bendegúz?

    Mert ez nyílt rablás lenne, ez egész Európa-szerte felháborodást keltene.

    Hogy mindenről papír kell, az meg csak a megszokott bürokácia.

  45. 45. Dumburnyák

    A szabályozást az EU hozta, ne nálam reklamálj és főleg ne nálam keresd a miértre a választ. Én csak tippelni tudok. Mivel első olvasatra nagyon hasonlít a Schwab (ez alatt a név alatt nem csak őt értem, hanem azt az érdekcsoportot aki mögötte áll, éppen úgy, ahogy Soros sem a mag esze alapján cselekszik) WEF-je által kiadott agenda egyik céljára, hát azt mondom, hogy valószínű, hogy az ő közreműködésével és nyomására fogadta el az EU ezt a szabályozást. Hogy mi lenne a konkrét cél, hát az egyiket te magad nevezed meg, vagyis a visszavadítás. Már az itteni szoci-szadeszes sátánfajzatok is kijelentették vagy 25 éve, hogy nincs szükség a falvakra, elavult településformák és egyébként is ki fognak ürülni (persze, ha folyton ellene dolgoztak, posta, iskola, óvoda, kisbolt meg egyéb szociális létesítmény bezárásával), így le kell bontani, vissza kell adni a természetnek és a művelésnek. Szóval ha a nem forgalomképes házakat leadják a népek az államnak, mondjuk pl. némi plusz utazást lehetővé tevő zöld kreditpontért, akkor az állam bácsi azokat le fogja túrni. Nem kell minden ingatlant kiadni. A városban található és forgalomképtelenségük okán leadott ingatlanokat pedig – hogy elférjen a vidékről behajtott jó nép – felújítják, átalakítják (lásd az 1950-es évek nagypolgári lakásainak a feldarabolását), mondjuk kis garzonoknak, amit majd bérbe adnak. Ami pedig nem fog kelleni – a zöld város program jegyében – le fogják bontani és parkokat csinálnak a helyükre. Főleg régi épületeket fog érinteni, de ez is acél, nincs történelem, nincs múlt ami – szerintük – egyébként is minden viszály alapja. A cancel culture pont ezt a célt szolgálja, ez sem úgy a semmiből ugrott elő. Most még csak kondicionálják a népeket, aztán ha eljön az idő, akkor beindítják a könyvégetést is (egyébként már ezerrel írják át a nagy írok könyveit is, vagy nem engedik újból kiadni). Hosszan lehetne beszélni arról, hogy mi miért van. De vissza a lényegre. Szóval az egyik ok a visszavadítás lehet, de ezen kívül van sok más is. Például, az is, hogy az embernek ne legyen gyökere. Már nagy elődeik, a komcsik is jól tudták, hogy ha megfosztasz valakit a gyökereitől (lásd városba beterelt falusi tömegek) akkor az könnyen irányítható, szemben egy erős tulajdonú háttérrel rendelkező paraszttal. Nem véletlen, hogy ezt a réteget számolták fel. Jelenleg is így van ez. Nincs lakóingatlanod, mint leszakadt levél a fáról, ki vagy szolgáltatva mindenféle szélnek. Ha van egy erős területi kötődésed, még mozgatni is nehezebben mozgatnak. Előadják, hogy lám a fejlett nyugaton a többségnek nincs saját ingatlanja, bérlik ami milyen jó, bezzeg mi itt röghöz vagyunk kötve nem vagyunk mobilisak. Hát persze. A plebsznak nincs ott semmije, az olyan máról holnapra élőknek, amilyenné akarnak minket is tenni. A felső középosztálynak, aki nem mellékesen az alapot adja, valamennyi nyugati országban masszív ingatlantulajdona van. Azt adják bérbe.

    Az alábbi mondatod pedig nagyon nagy jóhiszeműségre vall részedről egy olyan társasággal szemben, akik az EU-t és Nyugat-Európa országait vezetik:
    „Mindösszesen az energiaválságra próbálnak összerakni egy kényszerítő jogi szabályozást, de csak a holland-skandináv életstílusból tudnak építkezni, mert lövésük sincs mi van dél és kelet európában, ezért ilyen fals az egész terv.”
    Ezek akik ezt a szabályozás megalkották, nem naivak, diletánsak, hanem okos és szófogadó politikusok akik azt teszik amit egyes körök elvárnak tőlük. Márpedig Schwabék azt várják el, hogy beindítsák majd levezényeljék az átmenetet a Szép Új Világrendbe (aminek egyik lépcsőfoka a magántulajdon felszámolása!), ahol ahogy az öreg mondja, „nem lesz semmid és boldog leszel”. Nincs itt semmi ökó/zöld/antiorosz energiatakarékosságot célzó diletáns intézkedés, pusztán kőkemény és hideg logikával vezényelt neokommunizmusnak (amit persze nem így neveznek) való megalapozás.

  46. 47. Ábel
    Nem említették, hogy nem örökölhető az ilyen alulpontozott ingatlan, hanem csak annyit ír a szabályozás, hogy forgalomképtelen lesz. Namármost, ha egy ingatlan forgalomképtele, ez jogi nyelven annyit teszi, hogy sem ajándékozni, sem visszterhesen (adásvétel) sem öröklés útján nem lehet megszerezni. Hogy mit fognak szólni ehhez a népek, az a kevés akinek még lesz ingatlanja, kb. azt amit eddig szóltak egy olyan módosításra, ami pl. a diesel autókat zárta ki valahonnan. És ha a rendszer eldurvul, akkor kb. azt fogják szólni az érinettek, mint az egyszeri paraszt vagy gyártulajdonos az ÁVHS pribékék által lefolytatott államosításhoz.

  47. 49 – Ha ez benne van, az tényleg nagyon súlyos!

    És az is durva, hogy erről sehol nem hallani-olvasni! Se mainstream, se alternatív, se kormánypárti, se ellenzéki médiában!

  48. 49. Ezt a forgalomképtelen ingatlan fogalmat át kell nyálazni, mert nyomaiban sem így van. Forgalomképtelen ingatlan a temető vagy a park például… Annak nem sok értelme lenne, hogy nem lehet eladni, ugyanis egy épületet le is kell bontani, aminek vannak költségei. Érdekes lesz pl. a rengeteg polisztirol szigetelés sorsa…

    Azt hiszem, 2030-tól minden újépítésű lakóépületnek null energiásnak kell lennie.

  49. 50.

    „És az is durva, hogy erről sehol nem hallani-olvasni!”

    Dehogynem eppen most irta a Bendeguz!

  50. 53 – Ez igaz, de olvastad a telexen vagy a mandineren? Vagy a fészen?

  51. 53-54
    Bendegúz összeszedi a rémálmainak megfelelő vaklármákat, és ezeket terjeszti.
    Majd éppen ilyesmit nem verne nagydobra Orbán, aki egyébként ott próbálja Brüsszel hitelét rombolni, ahol csak tudja.
    Ha ez reális lenne, minden nap ez ömlene a királyi híradókból, ahogy Soros, Karácsony, Biden…

  52. 55 – Hacsak nem ő is velük van! Ez az én konteóm: igazából ő is a háttérhatalom embere, ugyanazoké, akik az LGBT-t nyomják, az ő feladata pedig az, hogy a konzervativizmust és a normalitás értékeit totálisan és végleg lejárassa.

    Mint Hitler a hazaszeretetet.

  53. 34. Az értelmes ember
    Hát igen az EROEI hamar fordulhat.Nem hülyeségből turkálják ki a palaolajat.Ha lenne konvencionális olaj akkor azokat szívogatnák még mármint új mezőket.A fordulópontot nagyon hamar elhozhatja hogy lassan már minden országban kurva nagy a fogyasztás.
    Ugye most már jobb rálátásunk van a híres akkugyárakra.Göd és Debrecen.Namost sok víz kell a működésükhez és sok áram mert kisütik a cellákat.Kérdéses a környezetvédelem is mert inkább kifizeti a pár millás büntetést.
    Namost szerintem kb. a személyautók 2 %-a elektromos .Van most egy akkugyár kapacitás európában.Ha minden személyautót átállítunk elektromosra (Márpedig át kellene mert nem lesz olaj) akkor most 2% e-autó arányt 100%-ra felvinni még 50x ennyi gyár kellene.Na de ne számoljak jól kelljen csak 30x ennyi akkugyár.Namost lenne e annyi víz és áram ami ellát ennyi akku gyárat? Na és még csak a személyautókról beszéltünk. Hol vannak a traktrok és teherszállítók mert ugye lassan már az utólsó falusi kis kínainak is teherautó viszi a boltba a tejet meg a kenyeret azaz a fogyasztás rohadt nagy.Szóval ha a traktorokat és teherautókat is le akarjuk cserélni akkusra akkor szerintem 100x ennyi akkugyár kell.Tehát Göd és Debreceni gyár x 100. Honnan lesz ennyi ? Muhaha 😀
    Ja és akkor még az van hogy jelenleg a használt akkut a gyártás helyén kell újrahasznosítani.A kínai cégek meg nem cécózak amilyen gecik beleengednek mindent a talajvízbe utána meg világít a paradicsom amivel locsoljuk a cég meg kifizeti az 5 millás büntit. 😀
    Ráadásul az akkugyártásnak 3 fázisa van.
    1.Bányászat pl kínában–ez kurva akörnyezetszennyező de kínaiakat nem érdekli, folyók földek tele vanank nehézfémmel , mindennel. (és még csak most kellene felvinni a kibányászott mennyiséget az ötvenszeresére!)
    2 Középszakasz – itt fogják az akkugyárakban feldolgozni az alapanyagot amihez sok víz és áram kell
    3. szakasz nem lényeges most

    Namost ha 50x ennyi akku kell kérdés hogy kína fel tudja e vinni a kibányászott mennyiséget az 50x-esére? Szerintem a duplájára sem nemhogy 50x-esére , meg amúgy is szétszennyeztek mindent de mindent 😀 Ja és majd az 50 -100 tonnás bányagépek és dömperek is akkusak leszenk amikor 50x ennyi ritkaföldfémet kell(ene) kibányászni ? Átváltonak dieselről? Zsákutca.Muhaha 😀

    De tételezzük fel kibányászik 50x ennyi ércet.NA akkor meg tud e épülni Magyarországon vagy az EU-ban 50x ennyi akkugyár??

    Ja és ha mindez kész is lenne amire kb. 0,001 % esély van akkor mivel töltenének európában több millió elektromos autót mikor így is koppon van az energiatermelés.
    Szóval itt piszok nagy összeomlás lesz ebből.

    Ja és még ha minden működne nem tudjuk hogy az újrahasznosításból mennyi piszok keletkezne.

    Viszont szerintem még van lehet pár évünk és addig is élvezzük ki hogy berántom a husqarna fűrészt, a motorom , traktorom vagy épp beindítom az autóm és elmegyek valahová, mert még most rohadt olcsó dolgok ezek.

  54. 53, 55 – Bubo, hubab

    A legalapvetőbb információt sem vagytok képesek meglelni illetve az agyatokkal felfogni, ha az szembemegy a saját kognitív disszonanciátok által létrehozott buborék világnak. Sokan vagytok itt ilyenek. Beeee…. beeee…..

    Képtelenek vagytok megkeresni a jogszabály szövegét magának az Európai Parlament hivatalos honlapján? Ez is túl bonyolult feladat a számotokra? Akármennyi média lehozta a hírt, számtalan, szerte a világon.
    Tényleg abban a téveszmében éltek, hogy ezt az egészet Bendegúz fórumtárs az ujjából szopta ki?

    Semmit sem tudtok, semmit sem értetek a mai világból. És ez már így is marad.

    Tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Bendegúz fórumtárs egy közülük.

  55. 58 Zsolt

    Nekem nincs időm kikeresgélni , örülök ha időm van 1-2 komemntet írni .Nyilván idő kell kikeresni mert nem egy egyszerű google művelet.Ismerni kell melyik honlapon lehet és értelmezni kell a jogi szöveget amis sokszor nem egyértelmű stb…És még akkor sem egyértelmű ha elolvasod, mert biztos adódik több kérdés.Szóval nekem 2-3 óram nincs erre .
    Zsolt te elolvastad ? mit vettél ki belőle? Valóban így lesz ? Mikortól? És milyen energetikai besorolásnak kell megfeleni majd? Valóban már teljesíthetetlen kritéruimokkal kezdenek? Mondjuk az örökölt kádárkockád legyen 0 energiafelhasználású?
    Mi van pl ha XY örököl egy panelta tizedik emeleten? Hogy korszerűsítse ha a többi lakás nincs szigetelve?

  56. Bendegúz, Andrew:

    Nagy kegyesen átugrotok azon hogy ez a konteo baromi lassú felépülésű dolog. 30 év múlva nem lehet eladni ami C kategóriás ingatlan? Addigra belesül, belefagy aki benne lakna!

    Van értelme ettől fosni?

  57. 25,Bendegúz
    Elöször is, tiszteletem, hogy megtaláltad valahol és kiposztoltad az Eu direktivát.Ime, hogy mi van eldugva az Eu rablótársaság bugyraiban, amit közönséges átlagember nemcsak, hogy észre sem vesz, hanem fogalma sincs róla, hogy egyáltalán létezik.És ha egy ilyesmi hajmeresztő utasitás / törvény létezik, ki tudja, ezek szerint hogy még mi van a felszin alatt, amit még te sem találtál meg egyelőre.
    Most gondoljatok bele: hogyan, és miképpen merészelte az illetékes EU testület manapság, több évtizeddel a kommunizmus bukása után ilyen hajmeresztően megdöbbentö akármilyen törvénnyel előállni???
    Ez a magántulajdonod fölötti birtokjogaid totális lenullázása, ilyesmi még a komcsiknál sem volt, az egy nyomorult házát a parasztnak meghagyták.
    Eladható , és örökölhető volt!
    Miféle aljas, aljasabb, még aljasabb agymenés az ilyen törvény!
    Gondoljunk bele, lehet mindennapos eset: meghal akárki rokonom, testál rám egy régi házat. A mostani szabadrablás szerint tulajdonképpen NEM VEHETEM ÁT a saját örökségemet, mert….
    Csak nézzétek az aljasságot: nem azt mondják, hogy ugyan átveheted jogos örökségedet, fiam, de nem lakható a direktiva miatt, ergo vagy átalakitod a szabályok szerint, vagy lebontod és téglaként értékesited, vagy ELADHATOD, MERT A TIED egy olyasvalakinek, akinek most kötelessége lesz átalakitani a direktiva szerint.
    De az épület a TIED, mert annak a rendje és módja szerint JUSSOD van hozzá.
    Ezek a nyomorultak vagy már semmitől sem félnek, annyira el volna hülyitve szerintük a mai európai átlagember, vagy teljesen idióták.
    Ha tévedtek, és az európai még nem teljesen birkára idomitott, és megérti a törvényben rejlő szörnyüséget, akkor a népeknek kellene barikádra vonulni, de még ma, már csak a direktiva szimbólikus , még Orwell által sem vizionált üzenete okán:
    ” Semmid sem lesz, de boldog leszel”
    Megáll az ész, leül az árnyékban és elpihen.

  58. andrew:

    Az okosváros dologgal akkor tudnak érdemben kirukkolni, ha az energiakutatásokkal előre tud jutni az EU.

    Bendegúz nagyon sok anyagot hoz, mert olyan körökben forog.
    A készpénz nélküli világ és az elektromos bérautózás is kopogtat. Ha olyan hihetetlennek is tűnik még, bár aki informatikával foglalkozik az maga is olyan projekteken vehet már most is részt itthon, ami ezen okosvárosok-okosgyárak-okosmezőgazdaság működtetését készíti elő.

    Úgy lesz. Nyugodj bele. Le van írva. Az eroi csökkenése miatt is rá leszünk szorulva.

  59. 59 – andrew

    Magánszemélyek esetében három fontos határidő van az EU-tagállamokra vonatkozóan, az első kettő ugyan „csak” adminisztratív jellegű, de azért ezt is megemlítem:

    1.
    A tagállamoknak 2027. január 1-jétől be kell vezetniük az épületek energiahatékonysági tanúsítványait, amelyek tartalmazzák az épület energiafogyasztását, az energiahatékonysági osztályát és a javasolt felújítási intézkedéseket.

    2.
    A tagállamoknak 2028. január 1-jéig meg kell határozniuk az alacsony energiahatékonyságú épületek felújítására vonatkozó nemzeti stratégiákat, amelyek tartalmazzák az alacsony energiahatékonyságú épületek meghatározását, a felújításra szoruló épületállomány felmérését, a felújítás prioritásait és célszámait, valamint a felújítás finanszírozásának és végrehajtásának módját.

    … és itt jön a lényeg:

    3.
    A tagállamoknak 2030. január 1-jétől meg kell tiltaniuk az alacsony energiahatékonyságú épületek új bérbeadását vagy eladását, kivéve, ha az épületet felújították vagy megfelelnek bizonyos kivételeknek, például ha az épület műemlékvédelmi oltalom alatt áll.

    Egy kádárkocka jellegű ház esetében is minden attól függ majd, hogy milyen energiabesorolást kapott a korábban említett időpontokban illetve, hogy 2030. január 1.-ig realizálva lesznek-e majd pl. az átépítésre, energiafelhasználásra vonatkozó elvárások.

    andrew, aggódnod viszont nem kell! 2030-ra régen mindenki meghal majd hőgutában, atomháborúban stb. Szóval, szerintem mondj fel már holnap és élvezd a maradék időt, le van szarva az egész Európai Unió a hülye parlamentjével együtt! Az is hülye, aki szigetel, a vírus a padláson meg a pinceablakon keresztül is bemegy majd a házba…

  60. Csak adalék a termőföldeket illetőleg: Idén először bejöttek olyan pótlólagos támogatások, hogy mindent összevetve jobban járok, ha parlagoltatom a földet, több földalapú támogatást kapok, mintha termelnék rajta. És nyilván jóval kevesebb munka, kockázat.

  61. 53:

    Most szerinted ha 2030-ra mondjuk a legrosszabb 2-3 kategóriát kilövik, akkor a sok romból a eleve bontják a nagyobbik részét, a kisebbik részét korszerűsítik.
    Mi történt? Kb semmi.
    Kiiktatnak pár energiazabáló épületet, de ez egyébként most is zajlik.

    Megtiltják hogy bérbe adjam?
    Fognak tudni róla? Most komolyan…
    Akkor már nem csak adóelkerülés lesz az ingatlan bérbeadásban hanem más törvénysértés. Nabumm.

    Nem lehet eladni?
    Majd annyit rákölt a tulaj hogy el lehessen.
    Jelenleg egy romot se lehet felhúzni annyiból amennyibe kerülne a benne lévő építőanyag.
    Vannak olyan házak amik annyiért se forognak amennyibe a benne lévő szaniterek, ablakok kerülnének.

  62. Feltűnt-e már valakinek, hogy ezt az energiahatékonysági direktívát főleg itt nyomják Európában? Itt van jelenleg a kultúra bölcsője és az ellenállásra még képes népesség. Ezt akarják kiirtani, lenullázni, elszegényíteni. Ha kiütötték Európát, a többi földrésszel, népcsoporttal már könnyű dolguk lesz.
    Szerintem rövidesen elérünk egy pontra, ahol már nem lesz más választás, mint “kapára, kaszára!”
    Pilu zeneszövege most is aktuális:

    Kapára, kaszára!

    Tizenöt éve, hogy megbukott a rezsim,
    És elhittük, hogy túl vagyunk már a nehezin,
    Elhittük, hogy változott a rendszer,
    A hatalomban ismét az a néhány száz gengszter.

    Bal vagy jobb, mindegy melyik oldal,
    Az egyik „ávós”, a másik simán tolvaj.
    A pofátok nagy, a zsebetek meg üveg,
    És ugyanaz a szemét, populista szöveg.

    Képviselőnek lenni nem is olyan rossz dolog,
    Körbe vesz a család, a haverok, a sógorok,
    Becsúszik néha valami állami tender,
    Csúnya dolog, de hát pénzbol él az ember.

    Mióta az eszemet tudom a narancstól hányok,
    Szegfut pedig csak a temetobe hordok,
    Duna partján bolhacirkusz, ez kell a népnek,
    Van helye a pártkasszában az autópálya pénznek.

    Ref.:
    Itt az idő, kapára, kaszára!
    Betelt a pohár, mindet a kukába!
    Itt az idő, kapára, kaszára!
    Kutyáknak, ütött az órája.

    Ebben az országban nem épül semmi,
    De a Tálya utcába, tessék csak felmenni,
    Meg tetszik ott látni, hogy hova lesz a vagyon,
    Nem vész el csak átalakul, huhu, de nagyon.

    Az egészségügy zérus, az oktatás meg romokban,
    De nincs semmi vész, mert fejem bent a homokban,
    Csak zsebem lóg abból kifele,
    Rövid ez a ciklus, valamit tegyetek már bele!

    Lehet az bánya, üdülő, vagy Tokaj,
    Teljesen mindegy, csak én legyek a tulaj.
    Milliárdos kiszes, meg a népnemzeti juppi,
    Ez az állami megrendelés nem is rossz buli.

    Szegények sorsát ugyan a szíveden viseled,
    A kétszínű köpönyeg nem is rossz viselet.
    Ugyan nem dolgoztál soha, de a számlád az vastag,
    A budai villát is aputól kaptad?

    Ref.:

    Loptok, csaltok, hazudtok és öltök,
    Az egyetlen fegyverem, hogy ellenetek költök,
    Plakátok a falakon, meg hangzatos szólamok,
    Tizenöt éve valami egész másról szóltatok.

    Kidolgozom belemet, közben agyonnyom az adó,
    De a parlamentben ott figyel, a négyszáz naplopó tahó.
    Akik elugatják nekem, hogy milyen jól élek,
    Közben az ország felébe, meg hálni jár a lélek.

    Ha lenne a földön igazság, már régen lógnátok,
    Úgy húznám el nektek, az utolsó nótátok,
    Azon a szépreményu hajnalon, mi az országnak oly vidám,
    Mikor a nagyra becsült bakó úr értetek kel korán.

    Picinyke hazánk, az ígéretek földje,
    Jól látszik már munkátok gyümölcse,
    Nagyobb szarban vagyunk, mint annak előtte,
    Ez a szemét brigád a jövőnket ellőtte.

  63. 50.
    Biztos vagyok benne hogy nem veszi át a magyar jogrend.Nem értek hozzá hogy mit kell átvennünk EU-ból és milyen szigorúan de szerintem nem kötelező átvenni.Max az hogy örökléskor kell egy energiatanúsítvány.
    Vagy max az lehet szerintem hogy egy kicsit fel kell javítani a házat de nem passzív házzá .Eleve sok ház nem alkítható passzívvá, régi vályog, kádárkocka.Ez így hülyeség hogy valaki örököl és nem tudja átalakítani és megy az államhoz.
    Szétnyirbálnák Orbánt.Max még olyat tudok elképzelni hogy örököl , kell energiatanúsítvány és ha régi akkor fizess max. 1-200 ezer ft adót.Ez még sima ügy lenne.
    És akkor ha valaki örököl menne az államhoz a tulajdoni bejegyzés ha nem tudja felújítani? Mit csinálna az állam több tízezer ingatlannal?Nem, ez hogy kiadja nekem vagy másnak hülyeség .Azt karban kell tartani .Ja de akkor ő sem adhatja ki másnak ha nem korszerűsíti. És az állam miből korszerűsíti ? És csak nekem adhatná ki vagy az útszéli cigányoknak is?
    Nem ez halott ötlet ilyet nem mernek meglépni.

  64. Nem olvashatta, mert nincs ilyen. A reggeli napkitörés zavarhatott be… 🙂 (https://www.idokep.hu/nap)

    Ez az utolsó hír: https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20230310IPR77228/energiahatekony-epuletek-kellenek-a-2050-re-vallalt-klimasemlegesseghez

    Csak mellékesen: a magánjogban az is adás-vétel, ha én meg andrew most itt megegyezünk, hogy eladja nekem a házát, vagy a házának a használati jogát 100 évre. Az, hogy ezt a kataszteri hivatalban hogy veszik nyilvántartásba, egy másik kérdés.

  65. 63.Zsolt
    Köszi az infót!
    (A 67-es hozzászólásom még régebbi csak most engedte át Tiborbá)

  66. 69 Infos

    Kötelező ugyan a tanusítvány megléte, de nincs tudomásom arról, hogy egy abszolút negatív eredmény kizárná az eladhatóságot. Ha az a tanúsítvány végmegállapítása, hogy „ez egy energiafaló romhalmaz” , akkor is megveheted, csak így dokumentált mit vettél. Javítson ki valaki, ha nem így van!

  67. Mentességi okok:
    „Az alábbi esetekben lehetséges az adásvétel energetikai tanúsítvány nélkül is, a jogszabály szerint ugyanis ilyenkor nem kötelező rendelkeznünk vele:

    50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületekre, amelyek különállóak, más épülethez nem csatlakoznak.
    Nyaralókra, üdülőkre, hétvégi házakra (évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt).
    Bizonyos mezőgazdasági, ipari és műhely épületekre.
    Ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt.”

    Ezekkel bármelyik ingatlant átruházom gond nélkül. 1/100-ad rész ajándék, a többit megveszi a vevő.
    Sok esetben nincs feltüntetve hány nm a ház de mindkét fél rögzíti hogy a ház alapterülete 49nm.
    Nyilatkozik az eladó hogy megrendelte aztán később az iratokhoz csatolja, vevő elfogadja, hiánypótlásra nem kerül sor (így már nekem is volt adásvételben részem).
    Árverési vételnél semmilyen energetikai tanusítványról szó sincs.

    Á nem lukas a törvény, csak mint a tésztaszűrő…

  68. 71. Pontosan, valamint magánokiratról van szó, tehát a hivatal pont leszarja a meglétét…

  69. Mostanában nem voltam net közelben (ilyen is van, és milyen jó!), így nem tudtam válaszolni a felvetésekre. Most megpróbálom bepótolni, nehogy azzal a váddal illessenek, hogy írt egy marhaságot, aztán lelépett.
    Szóval:
    50. Ábel
    „49 – Ha ez benne van, az tényleg nagyon súlyos!
    És az is durva, hogy erről sehol nem hallani-olvasni! Se mainstream, se alternatív, se kormánypárti, se ellenzéki médiában!”

    Miért? A COV19 kapcsán megmondták az igazat? Nem menet az össze vissza halandzsa, terelés és megfélemlítés céljából?

    51. Infos
    „49. Ezt a forgalomképtelen ingatlan fogalmat át kell nyálazni, mert nyomaiban sem így van. Forgalomképtelen ingatlan a temető vagy a park például…”

    Az, hogy mit tekint a jogrendszer forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek, az tisztán a jogalkotó szándékán múlik. A zöld/ökó/klíma narratívával (csapon is ez folyik) hisztérizált mai társadalommal (de ha nem is az öregebbekkel, mint mi, hanem a semmivel nem rendelkező és nagy valószínűséggel a jövőben sem rendelkező mai fiatalokkal simán meg lehet etetni egy ilyen szabályozást. És még – az emberi gyarlóság, mint pl. irigység okán – örülnének is egy ilyennek. Ha nekik nem lehet, akkor nekünk se legyen, meg egyébkét teletöltenék a kis fejüket, hogy azért nem sikeres a nagy zöldülési projekt, mert maradi felmenőik, nem hajlandók együttműködni. Megosztanák a társadalmat, pont úgy mint a komcsik anno.

    55. hubab
    „Bendegúz összeszedi a rémálmainak megfelelő vaklármákat, és ezeket terjeszti.
    Majd éppen ilyesmit nem verne nagydobra Orbán, aki egyébként ott próbálja Brüsszel hitelét rombolni, ahol csak tudja.
    Ha ez reális lenne, minden nap ez ömlene a királyi híradókból, ahogy Soros, Karácsony, Biden…”

    Igen, tudom összeesküvéselmélethívő vagyok.
    DE, ott tévedsz, hogy OV nem kapja fel az ilyen témákat (egy bizonyos szintig – hogy miért csak addig, hát azt nehéz megfejteni).
    Szóval OV igen is szembesszállt az EU zöld idiótizmussával, akkor is amikor karbonadóval akarták sújtani a gépkocsikat és ingatlanokat.
    https://alapjarat.hu/aktualis/franciak-nem-akarnak-karbonadot-fizetni-az-autok-es-ingatlanok-utan
    https://alapjarat.hu/aktualis/franciak-nem-akarnak-karbonadot-fizetni-az-autok-es-ingatlanok-utan
    És ezek csak a felvezetői voltak az említett EU-s szabályozás elfogadásának. Hiába ellenkeztek a tanácsban OV, Makaroni meg még páran, áttolták az EU parlamenten. Lassú lépések politikájával, szép lassan alakítják át a jogi környezetet. Amire felébred a többség, már késő lesz. Lassan főznek, mint a békát.

    56. Ábel
    Nekem is furcsa, hogy nem emelt szót, sőt szépen vesszük át az EU-s zöld szabályozást.

    58. Zsolt
    Nem vártam, de köszönöm.
    Egyébként egyes embereknek, hiába világítasz rá olyan összefüggésekre, amik egy kicsit is eltérnek a fejükbe programozott „meglátásuktól” vagy nincsenek benne a hivatalos hírfolyamban, nem lesznek hajlandók belátni, hogy mi a valóság. Pl. ez az EU-s szabályozás is egy ilyen. Nem írtak róla, akkor nincs is.

  70. 59. andrew

    „Nekem nincs időm kikeresgélni , örülök ha időm van 1-2 komemntet írni…
    Zsolt te elolvastad ? mit vettél ki belőle? Valóban így lesz ? Mikortól? És milyen energetikai besorolásnak kell megfeleni majd? Valóban már teljesíthetetlen kritéruimokkal kezdenek? Mondjuk az örökölt kádárkockád legyen 0 energiafelhasználású?
    Mi van pl ha XY örököl egy panelta tizedik emeleten? Hogy korszerűsítse ha a többi lakás nincs szigetelve?”

    Megpróbálok én is válaszolni.
    Ez a szabályozás, még csak direktíva. Azaz, meghatározza, hogy a jövőben alkotott szabályozásoknak mit kell tartalmaznia. Vagyis egy keret. Ami ebből kilóg, az nem lesz jó. Jelenleg szó sincs sem büntiről, sem forgalomképtelenségről (ezt értik itt sokan félre, hogy nem most, hanem a jövőben lesz ennek szerepe). Felállítottak egy zöld pontok szerinti besorolási táblázatot és azt mondták, hogy aki ennek nem felel meg, az zöld-adót (milyen szépen elnevezték a büntetést!) kell fizessen, amit egy alapba gyűjtenek, illetve, ha olyan állapotban van az ingatlana, hogy nem felel meg a táblázat szerinti minimum pontoknak, akkor forgalomképtelen lesz. Ezzel nem is lenne baj, mert tenni kell az energia pazarlás ellen. A szabályozás tipikusan báránybőrbe bújt farkas esete (egyébként mindig valami nemes dologba/eszmébe/ügybe csomagolják a disznóságaikat!). Mert ok, hogy szigetelni kell a házakat. De ha úgy dönt a tisztel EU, hogy évente emeli a szigetelés vastagságát, akkor a ma felújított házam, lehet, hogy két év múlva, pont hogy nem lesz megfelelő besorolású. Szóval a zöld pontoknak való megfelelést akkor és úgy módosítják, ahogy akarják. Ha ki akarnak forgatni javaidból, akkor meg tudják tenni, tisztán jogi szabályozással. Vagy szigetelsz (de meddig?), vagy akkor adót nyomnak rá a házadra (plusz meg nem is ér semmit), hogy előbb utóbb belátod, hogy esélytelen a megtartása.
    És hogy mi lesz a sok leadott lakással? A befizetett zöld büntetésekből kialakítanak bennük 100%-ig zöld lyukakat amit majd visszabérel a nagyérdemű. Ami pedig pluszban lesz, azt lebontják a zöldítés jegyében. Úgy is ez az EU elsődleges célja. Sokkal kisebb alapterületű városokban, sokkal többen fognak élni és minden 15 percre lesz.

  71. 61. Bálint
    „Elöször is, tiszteletem…”

    Kedves Bálint! Te megtisztelsz, hogy elolvasod, vagyis időt szánsz posztjaimra és még reflektálsz is rájuk.

    „Ime, hogy mi van eldugva az Eu rablótársaság bugyraiban, amit közönséges átlagember nemcsak, hogy észre sem vesz, hanem fogalma sincs róla, hogy egyáltalán létezik.”

    Az átlagembernek nehezére esik a gondolkodás, főleg az utánajárás, nem beszélve a megállapítások közötti összefüggések értelmezéséről. Ha meg is talál egy ilyen direktívát, csak legyint, hagyják őt, ne terheljék már, ez úgy is a jövő (és ebben igaza is van), csak legyen wellnes és rántott hús, a többi nem számít.
    Az emberek 80%-a ilyen.
    Van egy régi történet (filozófustól hallottam), miszerint egyszer Maimonidész a nagy középkori filozófus kivitte a serdülő fiát az agorára és megkérdezte tőle: „Mit látsz fiam? Sok embert, apám. Nem fiam, ezek itt a seggek.”

    „És ha egy ilyesmi hajmeresztő utasitás / törvény létezik, ki tudja, ezek szerint hogy még mi van a felszin alatt, amit még te sem találtál meg egyelőre.”

    Egy csomó szép szándéknak álcázott disznóság van a mélyben. Lásd az ENSZ 2030 agendáját. Fent van a honlapjukon, magyarul is, le lehet tölteni. Csak annyit mondok, hogy a végén található részek „apró betűk” a fontosak, amit csak 1% ha elolvas.

    „Most gondoljatok bele: hogyan, és miképpen merészelte az illetékes EU testület manapság, több évtizeddel a kommunizmus bukása után ilyen hajmeresztően megdöbbentö akármilyen törvénnyel előállni???
    Ez a magántulajdonod fölötti birtokjogaid totális lenullázása, ilyesmi még a komcsiknál sem volt, az egy nyomorult házát a parasztnak meghagyták.”

    Egy percig sem kétséges , hogy a kommunista vonalat kívánják tovább vinni. Nem adták fel. 1956 után, amikor is megvetettek lettek nyugaton, szépen bevonultak a kultúrintézményekbe (egyetemek, könyvtárak, ilyen olyan szellemi műhelyek, média, stb.) és ott rejtőzve végezték aknamunkájukat, ami mára már egészen szépen meghozta a gyümölcsét. Persze mostanáig, amíg elégé erősnek nem érezték magukat, mindezt álcázva tették. Most már nem tagadják, hogy így úgy de ők a neomarxista vonalat képviselik, ami mint tudjuk, a frankfurti iskola által kidolgozott szellemiségben működik. Semmit sem neveznek nevén, és minden disznóságukat valami nemes célba csomagolják. Mint pl. most a klíma ügye. Amit valljunk be, ha komolyan vesz az ember, akkor tenni akar érdekébe. Vagyis jó nagy tömeg megfogható ezzel. Nem mellékesen ennek a környezetét is ők teremtették meg, az óriási hisztériakeltéssel.

    „Gondoljunk bele, lehet mindennapos eset: meghal akárki rokonom, testál rám egy régi házat. A mostani szabadrablás szerint tulajdonképpen NEM VEHETEM ÁT a saját örökségemet, mert….”

    De át lehet venni az örökséget . Az első körben „csak” az lesz a megszorítás, hogy – mivel nagy a ház zöld lábnyoma – megöröklőd az irdatlan zöldadót is, ami nem lesz kevés (tudod a viccet a sántával, amikor az Isten megkérdi, hogy púpod van fiam, mire az, nincs Atyám, na akkor itt van egy). Pár év zöldadó fizetés után, mivel meg szeretnéd tartani, nekiállsz korszerűsíteni a házat, aztán amire ráraksz 20 cm polisztirolt, addigra pont úgy módosul a besorolási táblázat, hogy 23 cm kell ahhoz, hogy megkapd a még minimálisan szükséges zöld pontokat. És amikor rádöbbensz, hogy ez nem fog így menni, szépen önként átadod annak aki kezelni fogja az ilyen ingatlanokat. És vigasztaljon a gondolat, hogy még kapni is fogsz a házért annyi karbon-pontot jutalomként, amivel a kedves Nejeddel még egyszer utoljára elutaztok szeretett Kolozsvárodra.

    „Csak nézzétek az aljasságot: nem azt mondják, hogy ugyan átveheted jogos örökségedet, fiam, de nem lakható a direktiva miatt, ergo vagy átalakitod a szabályok szerint, vagy lebontod és téglaként értékesited, vagy ELADHATOD, MERT A TIED egy olyasvalakinek, akinek most kötelessége lesz átalakitani a direktiva szerint.”

    Az öröklésbeli megszorítás az később jön, legalábbis ahogy én értelmezem a mögöttes ütemet. Előbb szépen lesz egy jó nagy karbonadó egy utolérhetetlenül emelkedő zöld-pontban kifejezett elvárással!
    Egyébként az általad említett bontást is és bontott anyagot is el lehet felejteni. Annak akkor adója lesz (ti. szennyezi a természetet, mertúgyebárkorszerűtlenanyagotbontasz – lásd azbeszt mizéria), hogy nem sokan fognak bontani.
    Egyébként szerintem ezt az őrült tervet pont nálatok nem fogják tudni megcsinálni, ugyanis nem vagytok az EU tagjai (adj hálát Istennek ezért), másrészt annál okosabbak vagytok, hogy ezt így megetessék veletek.

    „Ezek a nyomorultak vagy már semmitől sem félnek, annyira el volna hülyitve szerintük a mai európai átlagember, vagy teljesen idióták.”

    Nagyon jól látod. Isteneknek gondolják magukat még az ilyen Ursula félék is.

    „…Orwell által sem vizionált üzenete okán:
    ” Semmid sem lesz, de boldog leszel””

    Ez Klaus Schwab kedvenc jelszava, amit valamennyi jövővel kapcsolatos megnyilatkozása alkalmával elismétel.

  72. 62. Gumihuszár

    100%-ban igazad van, kivéve, hogy olyan körökben mozognék, akiktől sokat tanulhatnék. Egy egyszerű, gondolkodni próbáló polgár vagyok.

    63. Zsolt
    Köszi. Így van. A megvalósítási ütem jól látható.
    Sokan azt felejtik el, hogy most hiába írnak egyet, ha holnapra – különböző végrehajtási rendeletekkel – éppen az ellenkezőjét írják elő.

    64. Réka
    A zöldítés leple alatt fosztják meg Európát és benne az embereket az önellátás képességétől. Az Ukrán háború sem véletlen, Európát – az usa mamutvállalatok, akik nem mellékesen birtokolják a földek nagy részét – onnan kívánják etetni. Ezekkel a zöldítési tervekkel, amennyiben megvalósulnak, az európai mezőgazdasági konkurenciát iktatják ki. Ebben sincs semmi összeesküvés, tisztán a jó szándék és a véletlen műve.

    65. Dumburnyák
    „Most szerinted ha 2030-ra mondjuk a legrosszabb 2-3 kategóriát kilövik, akkor a sok romból a eleve bontják a nagyobbik részét, a kisebbik részét korszerűsítik.
    Mi történt? Kb semmi.”

    Az, hogy kisebb felületre lesznek összeszorítva a népek, így kevesebb energiából ellesznek. Ha csak tisztán az energiatakarékosságot nézzük, teljesen logikus lenne (feltéve, ha az EU elitje is ilyen pár négyzetméteres lyukakba költözne és leadná a palotáit, ami persze csak mese).

    „Megtiltják hogy bérbe adjam?
    Fognak tudni róla? Most komolyan…
    Akkor már nem csak adóelkerülés lesz az ingatlan bérbeadásban hanem más törvénysértés. Nabumm.”

    Szerinted meddig lesz még készpénz? És ha már nem lesz, akkor milyen értékközvetítőért fogod kiadni? Gombért? A készpénz kivezetésével pontosan a totális ellenőrzést akarják megvalósítani, hogy ne legyen módod kibújni a rendszer kereteiből. Ha pattogsz, máris letiltják a digitális pénzt tartalmazó számládat (már most is megteszik, lásd a kanadai kamionosok tüntetését, amikor is a résztvevők számláit kezdték befagyasztani). Szóval, ha digitális pénz lesz, nem fogunk mi semmit kiadni, legfeljebb szívességből, ingyen.

    „Nem lehet eladni?
    Majd annyit rákölt a tulaj hogy el lehessen.”

    Fent már írtam, hogy a szabályozást lehet úgy módosítani, hogy a felújítás 1-2 év múlva már nem üti meg a mércét. Ilyen környezetben a kutya sem akar házat vebnni, hogy aztán vagy ő rohanjon a soha utol nem érhető öko-karbon standardok után óriási ráfizetéssel, vagy ha ezt nem teszi, akkor fizetheti a nagyon komoly zöld-karbon-adót a háza után.

    „Jelenleg egy romot se lehet felhúzni annyiból amennyibe kerülne a benne lévő építőanyag.
    Vannak olyan házak amik annyiért se forognak amennyibe a benne lévő szaniterek, ablakok kerülnének.”

    Ezek lesznek a leadott házak, amiket a kezelő le fog bontani és a helyüket bezöldíti. Ha az EU terve sikerül (de talán a nélkül is) sok valamikor prosperáló magyar falu le lesz dózerezve. Egyik fó SZDSZ-es ideológus ezt már 1992-ben megmondta. Szerinte a falu egy elavult településforma.

  73. Bendegúz
    Egyet látok: Számodra lehetetlen lenne olyan reformokat, irányelveket kitalálni, amiben ne találnád meg azonnal a motivációt, hogy ez semmi másra nem szolgál, mint a tömegek igába hajtása, kifosztása, ellehetetlenítése.
    Te magad is bevallod sokszor, hogy ez még akár pozitív is lehetne, de rögtön feltételezed, hogy ez csupán csapda, amivel becsalnak a vesztedbe.
    Valóban, minden reform magába rejti azt a lehetőséget is, hogy visszájára fordítsák.
    De azért őszintén, ezek szerint nincs semmiféle kiút, egyetlen lehetőség, hogy ellenálljunk mindenféle változtatási szándéknak, és tovább rohanjunk a betonfal felé egyéni szabadságunk illúziójával, és azonnal elutasítsunk minden, esetleg jószándékú, habár áldozatokkal járó kísérletet.
    Az meg naivitás, ha azt szeretnéd, hogy az irányító elit mutasson példát arra, hogy életkörülményeit az átlag tömegeké alá vigye példamutatásként.
    Az alapvetés, hogy ők minden reform mellett is megpróbálják megőrizni legalább relatív státuszukat a társadalomban.
    De elméletileg léteznie kell olyan kompromisszumos megoldásnak ami lejjebb viszi a társadalom működésének energia- és környezetpusztító hatását, és minimum megnöveli a fenntartható állapot időtartamát, ha nem is teszi véglegesen fenntarthatóvá.
    De ilyen hozzáállás mellett még erre sincs esély, marad a gyors armageddon…

  74. 78 – hubab

    „Az alapvetés, hogy ők minden reform mellett is megpróbálják megőrizni legalább relatív státuszukat a társadalomban.
    De elméletileg léteznie kell olyan kompromisszumos megoldásnak ami lejjebb viszi a társadalom működésének energia- és környezetpusztító hatását, és minimum megnöveli a fenntartható állapot időtartamát, ha nem is teszi véglegesen fenntarthatóvá.”

    Az meg egy másik alapvetés lehet, hogy egy csomó olyan találmány és információ létezik, amelyek alkalmazásával szinte minden problémát meg lehetne oldani ezen a Föld nevű bolygón össztársadalmi szempontból, köztük azokat is, amelyeket a fentiekben említettél. Csak ezek a találmányok és információk jegelve vannak, „el vannak süllyesztve az asztalfiókokban” stb. Az orvostudománytól kezdve a fizikán át a történelemtudományig, az emberi tevékenység szinte minden területét érintve.

    Te azt feltételezed újra és újra naiv módon, hogy a jelenlegi elit olyan megoldáson gondolkozik, amely az emberiség egésze szempontjából jó. Szerintem hatalmas tévedésben vagy.

    Ja igen, ebben a témában egyébként dajtás fórumtárs jóval radikálisabb nézeteket képvisel, mint jómagam; ő holdi- meg marsi bázisokról stb. is tud, amelyeken emberek is élnek, dolgoznak. Nekem erről más a véleményem, de 100 %-ra kizárni azt sem lehet, hogy neki van igaza. Pláne, ha – állítása szerint – látta is ezeket a helyeket. Ez az állítása már önmagában jóval magasabb szintű találmányt és plusz információt feltételez, mint, amit a hozzám hasonló emberek elképzelnek e tekintetben.

    Szerinted minden eszközt használ(hat) az emberiség a problémái megoldására, amelyek már e pillanatban is rendelkezésére állnak (valahol)? Mármint a valós problémák tekintetében, mert – persze csak szerintem! – van egy csomó álprobléma is, amelyeket a fősodrású média nagy szeretettel közvetít agyba-főbe. De most a valós kihívásokra gondolok az emberek, emberiség szempontjából.

    A tudati fejlődés kérdése meg egy másik téma, tán még fontosabb, vannak, akik ez ügyben is jókat szoktak írni e blogra, de kevesebb figyelemmel vannak jutalmazva, mint az megérdemelne. Ezt csak zárójelben jegyeztem meg.

  75. 78. hubab

    Amit leírtál azzal teljes mértékben egyetértek. Mármint azzal, hogy tenni kell valamit, mert az ember önként nem tesz semmit saját érdeke ellen, még ha az csak egy bizonyos szintű életszínvonal csökkenés is.
    Azonban írásod első mondatát vitatnám.
    Vagyis, tény, hogy bizalmatlan vagyok a mindenkori izmusokkal szemben.
    Szerinted alaptalanul? Elnézve csak az utolsó 250 év történéseit, szerintem jogos, hogy fenntartásokkal kezelem az ilyen társadalomjobbitó próbálkozásokat, mint pl. a kommunizmus. Nézzük meg a nagy francia forradalmat. Milyen szép eszmékkel indult, aztán mi lett belőle (max. egy elitcsere, borzalmas terrorral a köznép irányába). Vagy ott a bolsevikek szép új világa, ami több millió ember életébe került. Persze erre azt szokták mondani, hogy azokat elrontották a megvalósítás során. Kérdem én, hogy mi a garancia, hogy az újmarxisták most nem fogják elrontani a világjobbitó tervük megvalósítását? Akkor csak annyi fog történni, hogy hát sajnos megint elrontották? Nem fog számítani az ismételten kioltott sok emberi élet? Szóval az előzményeket ismerve, naivság lenne fenntartások nélkül a nyakukba ugrani Klaus Schwabéknak. És ha már ennél az embernél tartunk (akinek az apja nem mellékesen a kefebajszas bizalmasa volt), megemlítem, hogy fennhangon hírdeti azt, hogy mit akar elérni és ezért tesz is. És nem Macskapistáról beszélünk, hanem a világ egyik legbefolyásosabb emberéről, akinek még eszközei is megvannak a szándék mellett. Szóval akkor, amikor nyíltan az arcodba mondja, hogy egy olyan világot akar, ahol nem lesz semmid (de állítólag boldog leszel???), akkor mond már meg nekem, hogy miért ne kezelném fenntartásokkal az EU földmegváltó zöld programjait (ami nem mellékesen egymagában csepp az óceánban, vagyis teljesen nonszensz, ugyanis a föld másik felén 4 milliárd ember szarik az EU zöldítésére és ezerrel szennyezi a környezetét, ami kihat ránk is!). Továbbá az is megalapozza az EU-s tervekkel kapcsolatos aggályaimat, hogy ebbe az intézményrendszerben abszolút befolyással bírnak, mondhatjuk úgy is, hogy többségben vannak azok az emberek, akik így vagy úgy kacsolódnak a nyugati marxista liberális elitekhez és ahol lehet segítik eszméik érvényesülését. Vagy te azt hiszed, hogy ott nincs semmi féle NGO nyomulás. Ahogy valamelyik nyugati politikus nyilatkozta, bizonyítható, hogy több mint 500 EU-s parlamenti képviselő Soroshoz köthető, az ö inkubátoraikból (pl. CEU) kerültek ki. Gondolod, hogy ezek nagy része nem lojális Gyuribácsihoz?

    Egyébként nekem semmi bajom nem lenne egy nyíltan levezényelt és az életformánkat racionalizáló változással. És főleg az lenne jó, ha nem az olyanok utódai és tanítványai próbálnák ezt levezényelni, akik már egy két ilyen kísérlettel megbuktak és hagytak maguk után több millió áldozatot (mert akkor a nagy kísérlet megint úgy fog kezdődni, hogy irtsuk ki az eszmét ellenzőket, aztán ez sehogy sem akar véget érni, lásd. a két említett bolsevik rendszert).
    Szerintem is óriási mértékű a pazarlás, Hogy ne mondjak közhelyet, ott van az amikor az emberek zabálnak mint disznók, aztán nekiállnak különböző módon elégetni a felhalmozott kalóriákat. Mennyivel jobb ez, mint amikor a középkorban lúdtollal hánytatták magukat, csak hogy tudják folytatni a habzsolást. Ugyanúgy felesleges energiapazarlás.
    Ha rajtam múlna ezt a sok összevissza repkedést és utazást állítanám le. Évi egy repülés per fő, max. 1000 km-es körzetben, vagy 2000 km/2 év. Autót csak hosszú útra, egyébként városban tömegközlekedés vagy bicikli. Országon és kontinensen belül pedig a vonat lenne az amivel lehetne többször is utazni egy évben. Egyebekben ne korlátoznám az egyének mozgási szabadságát, főleg nem a természetközeli túrázást. És legfőképpen nem venném el a fizikai pénz használatát. Aki akarja, használja. A többség úgy is kártyával fizetne. Ezenkívül pedig még az élelem fogyasztásban vezetnék be szabályokat, de az sem tiltás lenne, hanem egyfajta ésszerű terelése az embereknek a takarékos fogyasztás irányába. Azonban a legnagyobb szennyezővel kellene valamit kezdeni. Azaz a divattal, ami megőrjíti a nőket. Lehet, hogy célszerű lenne 5 éves ciklusokra ráállítani ezt az iparágat.

  76. 79 Zsolt
    Na, ez a különbség köztünk, én műszaki emberként nem hiszek semmiféle csoda találmányokban, amik el vannak süllyesztve, ezzel csak áltatja magát sok ember.
    Ami feltalálható a tudomány adott szintjén, azt nem lehet elfojtani, ha nem találja fel az egyik, akkor megteszi a másik kortárs akár a bolygó túloldalán.
    Másrészt, mondjuk egy korlátlan energiaforrás legalább akkora veszélyt jelentene az emberiségre, mint a hiánya, már a meglévővel is kinyírjuk magunkat…

  77. Re:81 hubab
    maximálisan egyet értek ezzel: „Másrészt, mondjuk egy korlátlan energiaforrás legalább akkora veszélyt jelentene az emberiségre, mint a hiánya, már a meglévővel is kinyírjuk magunkat…”
    Lenne itt fűtött járda, minden sarokban jakuzzi, nyitott ablak mellett alvás télen, nyári kánikulában mesterséges síparadicsom(mintha lenne már ilyen) és hasonló marhaságok.
    Amíg nem társul mellé tudati fejlődés, csak átok lenne ez számunkra.

  78. 81 – hubab

    „… én műszaki emberként nem hiszek semmiféle csoda találmányokban,…”

    Valóban. Ez igazából semmi egyéb, mint hitkérdés az esetedben.

    Azt sem hitted pár bejegyzéssel feljebb, hogy Bendegúz infója tényszerű („Bendegúz összeszedi a rémálmainak megfelelő vaklármákat, és ezeket terjeszti”), ergo, amiről nem tudsz vagy a meglévő információiddal ellentétes vagy összeegyezhetetlen valamilyen szinten, arról automatikusan hiszed azt, hogy ilyen már pedig az nem létezik. Mert még a Híradó sem mondta be, sem Magyarországon, sem Németországban, sehol. Ha meg valamit bemondanak, az úgy is van, máshogy sehogy sem lehet! Így működik a világ, nem?

    Hát nem. Soha nem működött így. Az időben nagyon messze vissza mehetne menni, de nem megyek annyira messze egy példáért, csak abba az időbe, amikor az információk nagyságrendileg váltak elérhetővé a tömegek számára, abba a korba, amikor megjelentek az első nagy példányszámú napilapok illetve magazinok. Az első médiamogulok egyike az amerikai William Randolp Hearst volt. Érdemes utánaolvasni miket mondott a média szerepéről – tán elismered, hogy többet tudhatott ez ügyben, mint hubab polgártárs. Utána lehet keresni, nem szégyen az!

    A lényeg a lényeg: a tömegtájékoztató, fősodrású médiák feladata soha nem elsősorban a tájékoztatás volt, hanem a hírek fogyasztóinak a tudati formálása, világképének kialakítása az éppen adott céloknak megfelelően. E lehetőségek pedig csak bővültek a rádió és még sokkal inkább a televízió megjelenésével.

    De az hatalmas tévedés, hogy ez az egész a tömegtájékoztató médiák megjelenésével kezdődött el. Ez csak egy új szint volt bizonyos tekintetben, de a manipulációs tudatipar évezredek óta működik nagyon jó hatékonysággal; a média csak az egyik eszköz a sok egyéb között.

    Ezt műszaki emberként vésd jól az eszedbe, mert ez bizony így van és nem máshogy! Erre nyugodtan mérget vehetsz!

  79. 83, Zsolt:

    A tömegmèdia milyen szépen hallgat arról, hogy krími híd ellen indított dróntorpedók és jetski-szerű hajócskák (a gyártó nevét nem akarom ideírni) a Földközi-tenger gázvezetékeit is könnyen megostromolnák.
    Ipartalanítás jelleggel.

    Mondjuk .O.V. éppen elmondhatná ezt a sötétződ brüsszeli tv-csatornáknak vagy az Isaura-tv is benyöghetnè, két török szappanopera közt, hogy előrébb lássanak valamivel a polgártársaink körülöttünk.

  80. 83 Zsolt

    Sokszor az az érzésem, hogy Hubab egy buborékban él. Hihetetlen számomra, hogy értelmes ember lévén nem látja át a rendszerszintű összefüggéseket és mögöttes – oksági – történéseket. Így ami nézeteinek ellentmond azt vagy összeesküvés elméletnek vagy csodatalálmánynak titulálja.
    Ebből kiindulva, amiről ő nem tanult, az neki nem is létezik. Ezek szerint pedig számára nagyon boszorkányos dolog lehet több olyan reál tudományokból leágazó kutatás, illetve azok eredményei, amit ő még hírből sem hallott.

  81. 84. Gumihuszár

    A fekete tenger alatt áthaladó gázvezetékek felszíni dronokkal nem elérhetőek, legfeljebb tengeralattjáró dronokkal, de azok könnyen lekövethetők és a támadó ország kiléte is hamar megállapítható lenne.
    Elég szarul venné ki a törököknél magát, hogy az általuk támogatott ukránok robbantják fel a vezetéküket. És a törökök pedig nem németek, akik az USA seggéből ki sem mertek szólalni, amikor felrobbantották az ÉÁ2-t.
    Az, hogy OV. az amerikainak adott interjúban kvázi hadüzenettel fenyegette meg a vezetéket felrobbantókat, az nem a félelmetes magyar haderőre tekintettel tette, hanem a szerb-török együttes erőre tekintettel! Szerintem, Ő csak üzenetet közvetített! Akinek füle van az meghallja.
    Azért ha még három ország rászállna Ukrajnára, nem sok jó sülne ki abból a kreatúra államnak! Na meg az USA sem szeretne per pillanat egy olyan helyzetbe kerülni, hogy kvázi világháború közeli állapot alakulna ki sec-perc a Balkánon. Ti. akkor már be kellene ugrassza az albánt-bosnyákot és horvátot a szerbek ellen, a románt a magyar ellen, a bolgárnak pedig a török nyakát kellene kicsavarnia.
    Szóval lenne itt szép nagy buli, hogy még Samu bácsinak is lelohadna a mosoly az arcáról. Szereti ő a káoszt, hisz lételeme, de azért nem ennyire.

  82. Re:85 Bendegúz
    Ne ostorozzátok hubabot, ő így jó ahogy van.
    Ha valóban így gondolja, akkor abban a szerencsés életben volt része, ahol nem verték át, nem hazudtak neki, nem forgatták ki semmijéből.
    Kicsit olyan, mint az egyszeri belvárosi szociális munkás, aki először jár cigánygettóban, és nyugodt szívvel adja oda a 10 éves Rómeónak a telefonját, hogy fényképezze le, miközben a srác azonnal megpattan a telefonnal a kezében.

  83. Ami persze ezen elméletek (mármint a magántulajdon elvétele, stb…) mellett szól az az például hogy nézzük csak a 80-as éveket.A házak nagy részében konyhakert esetleg jószág is volt.
    Ha akkor azt mondtuk volna az akkori generációnak hogy lám majd 40 év múlva a kertjeitek üresek lesznek, fű nől ott és nagy hipermarketekből fogjátok venni az utólsó darab répát is akkor azt mondtuk volna hogy nem ilyen nem lesz.
    Ha azt mondtuk volna hogy részben nagy kertészetekben termelik meg a növényeket és a jószágokat akkor nem hitte volna el a régebbi generáció.nem hittel volna hogy műtrágya megy a növényekre és nem hitte volna hogy majd spanyolból
    hozzák be a barackot amely fa földet sem látott.Ott és akkor tiltakoztunk és lázadtunk volna ellene 40 éve .Most pedig a valóság lett, a kertek üresek , a növények műtrágyásak, az állatok táposak.Most már elfogadtuk ez legfeljebb csak megemlítsük
    a szituációt de lenyomták a torkunkon. Az meg hogy 100-ból egy embernek van otthon kerti növény nem jelent semmit.

    Namost a magántulajdon elvételnél is lehet durvább és enyhébb lefolyás majd.Nyilván a mai facebokozó generációtól jobban el lehet venni mindent és a fogysztói szokások átalakításával.
    Nekik már természetes lesz hogy nem tudják mi az a házikert , állatok és magántulajdon.

    Persze lehet megy a puffogás eleinte, a düh, a harag, az ember lázad, azt mondja hogy esetleg elpusztítja magát, majd lehet hogy jön az elfogadás, beletörődés a helyzetbe a tömegek részére.
    Az emberek hozzászoktathatók lassan mindenhez. Például a konyhakert is mamáinknak alap volt , sőt ki is nézték ha nincs .Utána lévő generációnak meg volt de a munkahely és a kényelem miatt kiesett.
    A mai generációnak meg teljesen természetes hogy nincs , sőt már a düh és a harag sincs meg náluk .Hát érdekes a világ mindig változik egy pillanatra sem áll meg a változás, korok jönnek mennek..

  84. 88. andrew

    Ez is egy jó meglátásod.
    Szerintem sem gyors és drasztikus lesz ez az új világrend bevezetése, hanem akár két három generációt is igénybe vesz. Most kezdték el, kb. 2015-ötel kezdődött nyíltan vállat migráns-importtal.
    Az azt megelőző kb. 20 éves időszak, csak a rákészítés/kondicionálás időszaka volt.

    Egyébként is, ahogy írod, a most felnövekvő generációknak jellemzően semmijük sincs, főleg ingatlanjuk nincs, és – szerintem – ahogy kinéznek a dolgok soha nem is lesz (vajon véletlenül alakult így a társadalmi környezet?). Ezt a fiatalok is látják, így nem lesz nehéz meggyőzni őket, hogy milyen jól fognak járni egy kis komfortos lakás bérlésével.
    Y. N. Harary szerint a jövőben mindent bérelni fogunk, szolgáltatás alapú társadalom lesz (ezt dr. Rab Árpád is állítja, aki jövőkutató és nem mellékesen ugyanezt az új irányzatot nyomja), és az nagyon jó lesz így mindenkinek, mert nem fog nyomasztani a tulajdon után megszerzése és fenntartása iránti hajsza, na meg a halmozás kiiktatásával a természetet is kíméljük (amiben van némi igazság). Mondjuk úgy is meg lehetne oldani ezt, hogy korlátoznák a birtokolható ingatlanok számát, úgy, hogy egy után 1000 euró/év karbonadó, második után 10.000 Euró/év, harmadik után 30.000 euró. nyomban nem lenne ingatlanhalmozás és juta másnak is bár egy. Ezzel maximálisan egyetértenék!

    Az ingatlanokat pedig jogszabályi, azon belül főleg adózási előírásokkal fogják begyűjteni. Ha nem éri meg fenntartani vagy nem lesz lehetősége az egyszerű embernek fenntartani, le fogja adni. Vagy annyi adóteher halmozódik fel rajta, hogy végrehajtás útján veszíti el. Persze lesznek akik meg fogják tudni tartani, főleg azok akik a felső 5%-ban vannak. Nem kell aggódni, őket is fogja sújtani a karbon-adó, csak éppen nekik könnyebb lesz azt kifizetni, mert ők a szolgáltató oldalon fognak állni és ők lesznek a bérbeadók, illetve a jogalkotók/törvényhozók. Ez a réteg pedig köznép előtt ismeretlen lesz, lévén, hogy teljesen máshol, átlagember számára nem járható részen fognak lakni, így semmilyen kapcsolatuk nem lesz velük. Nem egy scifi (Oxigénai, Szép Új Világ, hogy csak kettőt említsek)leír ilyen disztópiákat, és lám mi is abba az irányba megyünk.

  85. Jól van fiúk, én meg úgy látom, hogy életem során igen megváltozott a reál világkép, és az ezoterikus megközelítések aránya az utóbbiak javára.
    Most reneszánszukat élik az összeesküvés-elméletek, a tudományos állítások elvetése, helyettesítése mindenféle bizonyíthatatlan, anyagon túli feltételezésekkel, amik számomra nem többek, mint a középkori hittudósok lázas vitája arról, hogy egy tű hegyén hány angyal fér el. 🙂
    Számomra ebből csak az nyilvánvaló, hogy a világ válsághelyzetben van, a válsághelyzetek meg ősidők óta elbizonytalanították a tömegeket addigi világszemléletük kapcsán, és pánikszerűen elkezdték keresni az alternatívákat, amik aztán persze nem segítettek, megtörtént, aminek meg kellett történnie, majd a világ visszatért a jó öreg stabil üzemmódba, és mindenki lenyugodott lázálmaiból.
    Szélhámosok és csodavárók tobzódtak a nagy háborúk küszöbén is, mikor az emberek már érezték a bajt, mint macska az esőt.
    Ezt én pusztán egy tömegpszichózisnak tekintem, ami nem megúszható, de senkin nem fog segíteni, majd egyszer jön a kijózanodás, és a beteg megnyugszik, ha lesz még jövő… 🙂

  86. 90 hubab, a tudomány művelése egy jó módszer, hogy felfedjük az igazságot ami a valóságot leírja, amennyiben tisztességesen alkalmazzák. A gond az, hogy semmi biztosíték nincs rá, hogy valóban mindenki tisztességesen is alkalmazza.

    Sőt, bizonyíték is van rá, hogy vissza lehet élni vele, lehetséges az, hogy egy csoport beszivárogjon a tudomány művelői közé, és úgy elferdítse azt, hogy látszólag bebizonyítját azt, ami hamis, és elhallgattatják azt, ami igaz. Gondolj csak a Gender studies-ra, ami nyilvánvalóan hamis tételek tömegét fogalmazza meg, és közben a tudományosság álcáját ölti magára!

    Ha nekik, ebben a dologban sikerült, mi biztosíték van rá, hogy más területeken nem lehet átverni a tudományos közéleten hamis tanokat? Erre is csak azért látunk rá, mert annyira nyilvánvaló a csalás, és mert ehhez azért még mi is értünk, hogy ki fiú, ki lány. Ehhez nem kell magasabbrendű kognitív képesség sem, minden olyan állat is tisztában van a saját fajának nemiségével, ami hím és nőstény egyedekből áll.

    De ha például a klímamagyarázatot félreviszik, hogyan lenne esélyünk felismerni ezt, ha nem kifejezetten klímatudománnyal foglalkozunk – hogy mást ne mondjak?

    Arról nem is beszélve, hogy miért ne lehetne elhallgattatni bizonyos eredményeket? Nincs olyan nagyon sok nemzetközileg elfogatott tudományos folyóirat, ezeket kell csak figyelniük a hárombetűsöknek, és ha valaki olyat ír, amiről ők nem akarják, hogy tudjunk, simán csak nem engedik megjelenni. Ha pedig a szerző nagyon ugrál, nem kihívás nekik elhallgattatni.

  87. Re:91 Ábel
    Egy kicsi független tudományos szakfolyóirat (Infinite Energy) előző főszerkesztőjének feje vascsővel lett szétverve azon egyszer oknál fogva, mert kiborította az MIT LENR kutatási anyagait.
    Ennyit az objektív és nyitott tudományos életről, ha belenyúlsz a darázsfészekbe…

  88. 91. Ábel
    Főleg a fizika tudomány területén nagyon sok ferdítés történt, illetve hamisítás és elhallgatás. És nem feltétlenül azért, mert ezzel a nép valami nagy elitdöntő/leváltó előnyhöz jutna, hanem sokszor szakmai féltékenységből. Aztán a rivalizálók meghalnak, és marad az általuk össze vissza csűrt csavart elmélet, vagy – rosszabb esetben – a fiók mélyéről kallódik el, hozzá nem értő örökösök miatt. Szóval van egyrészt a szakmai rivalizálásból eredő rossz irányba vitt tudomány, másrészt pedig a hatalom (állam) érdekével ellentétes felfedezések.

    Írod, hogy:
    „De ha például a klímamagyarázatot félreviszik, hogyan lenne esélyünk felismerni ezt, ha nem kifejezetten klímatudománnyal foglalkozunk – hogy mást ne mondjak?”

    Nagyon könnyen meg lehet állapítani, hogy túloznak!
    Nem vitatva azt, hogy van egy valamilyen fokú klímaanomália, látható, hogy félremagyaráznak, riogatnak.
    Azt, hogy az egész fel van fújva onnan állapítható meg, hogy kinézel az ablakon és látod, hogy volt egy normál hőmérséklettel és megfelelő mennyiségű esővel „bélelt” gyönyörű tavasz (pont mint gyermekkoromban), volt egy nem túl meleg és aszálymenetes nyár amiben összesen június 1-től, augusztus végéig volt 20 nap (négy részletben) amikor 35 C° körül mozgott a higany (ami régen is előfordult), és most van egy gyönyörű ősz.
    Persze tudom a föld másik felén nagyon nagy meleg van, égnek az erdők. Meg egyébként az ENSZ független pártatlan szakértői (akik annyira függetlenek, mint a GMO növények ártalmatlanságát bizonygató kutatók, akiket pl. a MONSATO finanszíroz) a napokban mondta meg, hogy vége a világnak. Apropó, égő mediterrán erdők. Ezek nagyrészt gyantás fákból állnak (ahogy a kanadai fenyvesek is) és nem kell nekik hú de mekkora hőség, hogy égjenek. És nem mindig a villám okozza a tüzet. Amint idén nyáron is kiderült a tüzek nagy részét gyújtogatás okozta a Földközi Tenger Medencéjében (ahogy a Havai szigeten is az ingatlanspekuláció tartotta a gyufát a kézben). Pl. Görögországban el is kapták 5 jómadarat akik erdőket gyújtottak fel szándékosan.
    Ennek ellenére azt rikácsolja a szajha média (alias: FOS – Független, Objektív, Sajtó), hogy lám a klíma miatt égnek az erdők.
    Pontosan azt csinálja, mint a COV19 esetén. Ess kétségbe, hogy majd jól tudjanak manipulálni, ha eljön az ideje. Mertugyebár mindent meg kell tenni, hogy mentsük a klímát (hogy témánál maradjak, stílszerűen említem, hogy elvárják majd, hogy add le a fene módon szennyező, nagy karbonlábnyomú ingatlanodat is, meg mind magántulajdonról mondjál le, mert szennyezi a környezetet – ha hozzájuk kerül, náluk, miért is nem fogja szennyezni?). Közben pedig ők brutál méretű és szennyezésű hajókon szállítják az egyébként helyben is előállítható termékeket a föld másik feléről. Csak egy példa. Egy nagyobb konténerszállító hajó annyi káros anyagot bocsájt ki, amíg Ázsiából elér Hollandiába, mint Európa teljes civil gépkocsiparkja 1, azaz egy év alatt! Miről beszélünk? Nekik nem kell védeni a környezetet?

  89. 93 Én aláírom, hogy védeni kell a környezetet, és hogy ennek érdekében némi áldozatot is kell vállalni. Én például tudom támogatni a repülőgép-üzemanyagra kivetett környezetvédelmi járulékot: nem muszáj annyit repülni, aki mégis akar, fizesse ki a szennyezést is. De hogy pont a magánrepülőgépekre ne kelljen fizetni, amik a legfeleslegesebb luxust képviselik – ez teljesen vérlázító! Pont azok, akik mellényzsebből kifizetnék ezt a kis plusz költséget, hogy minimálisan kompeználják vele a közösség felé az abszurd túlfogyasztást, amit művelnek – NEKIK NEM KELL?!?!

    Hogy képzelik?

    És ezt valahogy nem hozzák le a fősodratú klímarettegők! Az idióták a mentőautók elé ragasztják magukat, nem a privátjetek elé! A „baloldaliak”!

  90. 94. Ábel

    „Én aláírom, hogy védeni kell a környezetet, és hogy ennek érdekében némi áldozatot is kell vállalni. Én például tudom támogatni a repülőgép-üzemanyagra kivetett környezetvédelmi járulékot: nem muszáj annyit repülni, aki mégis akar, fizesse ki a szennyezést is.”

    Pontosan, le kell egy kicsit a jólétből, hogy ne rongáljuk a környezetet. Többek között – ahogy írod – a repülést és az autókázást kellene különadókkal kordában tartani. De, hogy ne legyen igazságtalan a rendszer, mert hogy a gazdag kifizeti a bármekkora repülési adót, én azt csinálnám, hogy kvótát vezetnék be a repülésre. Személyenként maximum évi 2 repülő út maximum 2500 km (ha ezt meghaladná, akkor évi 1 repülés). A megszorítás csak a mentő helikopteres és repülős szállítást nem érintené. Egyébként ott a vonat. Az autók esetében évi havi 500 km engednék, évi maximum 6000 km. Ha elfogy a keret, akkor ott a helyi tömegközlekedés vagy hosszú távra a vonat. És természetesen egy családnak, egy autója lehet (ezen még finomítanék, mert a magyar balkáni leleményesség még a 100 éves dédpapára is autót íratna – de megoldanám, nyugodtak lehettek)!

    „De hogy pont a magánrepülőgépekre ne kelljen fizetni, amik a legfeleslegesebb luxust képviselik – ez teljesen vérlázító! Pont azok, akik mellényzsebből kifizetnék ezt a kis plusz költséget, hogy minimálisan kompeználják vele a közösség felé az abszurd túlfogyasztást, amit művelnek – NEKIK NEM KELL?!?!”

    Ne lázadozz. Megmondta „hubab” fórumtárs is, hogy ezeknek jár, mert hisz ők az elit és őket megilleti a luxus, hisz vezetnek minket a javainkat (bocs elírás, javunkat) akarják, és valami módon kompenzálni kell őket. Egyébként kb. ez lesz az ingatlanok vonatkozásában is. Mi a nagy karbonadó miatt le kell adjuk lakásainkat, ők meg felvásárolják semmi pénzért (merthogy szennyezőek, így alig forgalomképesek) és kiadják bérbe, majd a befolyt bérleti díjakból újítják fel a következő körben megvásárolt. karbonlábnyomos ingatlanokat és teszik zöldé.
    Olyan ismerős ez a más pénzéből építünk történet. Hmmm, honnan is? Ja megvan! A jelenleg épülő társasházak építését is azok finanszírozzák, akik az ingatlanban lakni fognak. Készültségi szintenként kell befizetni az előlegtől kezdve a plusz még három ütemre bontott részletekig. Az okos építtetőnek, nem kell mást tenni, mint megvenni a telket, az építés költségét a leendő tulaj fizeti, neki csak annyi dolga van, hogy a 30%-os hasznot zsebre vágja. Valahogy így lesz a sok EU-s szabályozás miatt fenntarthatatlanságba lökött és a jövőben leadott és egyesek által felvásárolt ingatlanok korszerűsítésével is. Ami pedig nem kell, azt szépen a felvásárló cégek EU-s támogatással lebontják (támogatás persze természetes személynek nem fog járni, mert ő nem tud szakszerű bontást végezni).

    Hogy képzelik?

    És ezt valahogy nem hozzák le a fősodratú klímarettegők! Az idióták a mentőautók elé ragasztják magukat, nem a privátjetek elé! A „baloldaliak”!

  91. Én amúgy nem vagyok általánosan elitellenes, de EZT a rablóbandát nagyon ideje lenne már eltakarítani az útból…

  92. 96. Ábel
    Ez ami jelenleg van globálisan, ez nem elit, hanem csürhe aki az elmúlt 150 évben, ilyen olyan becstelen módszerekkel, magához ragadta a hatalmat. Kapzsi, elvtelen, pszichopaták/szociopaták gyülekezete. Akiknek máson sem jár az esze mint, uralkodjanak embertársaikon. ha eljön a nagy megtisztulás ideje (el fog jönni!), nem lesz kár értük.

    Írtad:
    „És ezt valahogy nem hozzák le a fősodratú klímarettegők! Az idióták a mentőautók elé ragasztják magukat, nem a privátjetek elé! A „baloldaliak”!”

    Persze, hogy nem a magángépek elé fekszenek, hisz a szponzoraik egytől egyig, mint jelesül Soros Gyuri bácsi is, magángépekkel repdesnek. És a szajha által megcsinált/felépített Grétike is repkedve harcol a felmelegedés ellen.

  93. 97 – A Soros család részéről értem, de hogy az aktivisták hogy bírják a kognitív disszonancia nélkül, azt nem értem.

  94. 57. andrew
    Már írtam az alábbi felvetésedre, de bent ragadt és Tibor bá’ nem tudta már feloldani.
    Most megint leírom.

    „Biztos vagyok benne hogy nem veszi át a magyar jogrend.”

    Így van amíg él OV, a miniszterelnök addig nem vesszük át. De ő sem él örökkön, aztán az utód lehet, hogy meggyőzhető lesz. Ezzel számol az EU is. Nekik van idejük.

    „nem értek hozzá hogy mit kell átvennünk EU-ból és milyen szigorúan de szerintem nem kötelező átvenni.”

    Egyelőre semmit, csak egy direktíváról van szó, ami a módosítások irányát írja elő. Ettől pedig nem lehet eltérni!

    „Max az hogy örökléskor kell egy energiatanúsítvány.”

    Az biztos fog kelleni. Csak az nem mindegy, hogy mekkora lesz az ingatlan karbonpontja azon. Mert, ha túl nagy, akkor olyan adót is kiszabhatnak, amibe belegebedsz. Aztán mivel nem akarsz tönkremenni, éppen úgy mint egy értékénél nagyobb adóssággal terhelt ingatlannál, szépen lemondasz az örökségről, mondjuk az állam javára, aki majd továbbértékesíti a megfelelő zöldházműködtető konszernek.

    „Vagy max az lehet szerintem hogy egy kicsit fel kell javítani a házat de nem passzív házzá.”

    Jaj dehogy várják el, hogy passzív házzá javítsd fel. Elég lesz az előírás szerinti drájvit réteget felszerelned rá, mondjuk 20 cm és máris megkapod a megfelelő karbonpont szerinti besorolást, ami alacsony adózással jár. Aztán, ha két év múlva megemelik 5 cm-el az elvárt szigetelés vastagságát, hát így jártál. Kezdheted elölről. És így ismétlődik az élet 2 éves ciklusokkal. Ahogy én is megjártam a kémyényemmel, ami alig volt pár éves, mégis újat kértek, mondván, hogy pont a tavaly szigorodtak az EU-s előírások.

    „Eleve sok ház nem alkítható passzívvá, régi vályog, kádárkocka.Ez így hülyeség hogy valaki örököl és nem tudja átalakítani és megy az államhoz.”

    A vályog nagyon is ökózöld ház lehet. Egyedül a szellőztetést kell megoldani. A kádár kockák pedig mennek a levesbe. Használhatatlan rusnya épületek. Nem kár értük.
    Igen örökölsz és birtokba is lépsz, de akkor, mint fent már írtam, rád szállnak a ház terhei is, azaz a fenntartási költségei. És ha pont nem jó a karbonpont szerinti besorolása, akkor választhatsz, hogy fizeted az évi tízezer eurós karbonadót (amit persze ingatlankorszerűsítési alapban gyűjtenek, hogy aztán kiosszák a csókosoknak), vagy elkezded a soha véget nem érő szigetelési projektedet.

    „Szétnyirbálnák Orbánt.”
    Nem fogják, ti. ő nem fogja bevezetni. A tavasszal is ő volt az aki a legjobban ellenezte az ingatlanok és gépjárművek zöld adóját!

    „Max még olyat tudok elképzelni hogy örököl , kell energiatanúsítvány és ha régi akkor fizess max. 1-200 ezer ft adót.Ez még sima ügy lenne.”

    Nem ez lesz. Ti. fel akarják számolni a magántulajdont. A zöldítés csak egy álca, hogy a nép könnyebben nyelje be a keserű pirulát!

  95. Halálos hőhullámok jöhetnek idén

    1,5 Celsius-fok feletti felmelegedés esetén fennáll a veszélye annak, hogy olyan heves hőhullámok jönnek, amelyek dacolnak az emberi szervezet hűtési képességével.

    Hiába izzadunk, kibírhatatlan lesz

    A lap szerint 1,5 Celsius-fok felett fennáll a veszélye, hogy az emberiség olyan heves hőhullámokat provokál, amelyek dacolnak az emberi szervezet hűtési képességével.

    Ez az a pont, ahol a levegő túl forró és párás ahhoz, hogy az izzadtság képes legyen lehűteni az emberi szervezetet.

    A modellezési tanulmányok már kimutatták, hogy a nedves hőmérséklet rendszeresen meghaladhatja a 35 Celsius-fokot, ha a világ túllépi a 2 Celsius-fokos felmelegedési határt. A Perzsa-öböl, Dél-Ázsia és az Észak-kínai-síkság a halálosan párás hőség frontvonalává válhat.

    A világ különböző részei eltérő ütemben melegszenek. Egy átlagosan 1,5 Celsius-fokkal melegebb bolygón előfordulhat, hogy a helyi környezet hőmérséklete ennél még többet emelkedik.

    https://index.hu/belfold/2024/01/15/hohullam-idojaras-globalis-felmelegedes-klima-valsag/

  96. 100. Danek
    Minden olyan cikk címe, amely így kezdődik: „jöhetnek” tehát feltételes módban van, erős fenntartással kell fogadni , hiszen nem egy tuti biztos, bekövetkező eseményt állít, csak beszél valamiről.
    Láthatod, a kis Gréta is tavaly valamikor év közben leszedte a Twitteréről a kb 4 éve írt „Mind megd@glünk 2023-ban” című klima jóslatát.. Annak alapján már a másvilágról irogatunk most 2024-ben.. Pedig ő az egyik kiemelt klíma szócső a világon. Igaz újabban a kis polipos, palesztin támogató plakátos képével nagyon elvetette a sulykot, bosszúból még az izraeli tankönyvekből is kigyomlálták az irmagját is.. Ez egy kevésbé sikeres próbálkozása volt a „váltsunk témát – uncsi már a klima” mutatvánnyal..

  97. 100 Biztos lesz a Földnek olyan pontja, ahol emberek halnak meg a melegtől – ahogy mindig is volt. De hogy a nyolcmilliárd ettől fogyni kezd, és nem sokasodni, az nem idén lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük