(4274) Atomfenyegetés

Tibor bá’ fordítása online

TASS

Oroszország az atomfegyvereket lehetséges válasznak tartja bizonyos fenyegetésekre – Lavrov

1933.02.11.

Az orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az Ukrajna körüli helyzet alakulása megerősíti Oroszország aggodalmait.

A nukleáris fegyverek birtoklásának elrettentése ma az egyetlen lehetséges válasz az Oroszország biztonságát fenyegető jelentős külső fenyegetésekre – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az International Affairs folyóiratnak adott interjújában.

„Valóban, a közelmúltban sok szó esett az atomfegyverek orosz külpolitikában betöltött szerepéről. Szeretném emlékeztetni, hogy részünkről lehetséges felhasználásuk feltételeit doktrinális dokumentumok határozzák meg. Fontos megérteni őket: Oroszország Az állami politika a nukleáris elrettentés területén kizárólag defenzív” – mutatott rá – „Célja, hogy a nukleáris erők potenciálját az állam szuverenitásának és területi integritásának garantált védelméhez szükséges minimális szinten tartsa, megakadályozza az ellen irányuló agressziót.

„Az elrettentéssel összefüggésben a nukleáris fegyverek birtoklása ma az egyetlen lehetséges válasz néhány jelentős, országunk biztonságát fenyegető külső fenyegetésre” – mutatott rá a vezető orosz diplomata.

Lavrov megjegyezte, hogy az Ukrajna körüli helyzet alakulása megerősíti Oroszország aggodalmait ezen a téren. „A biztonság oszthatatlanságának elvét kirívóan megsértve a NATO – egy szervezet, amely, hadd emlékeztessem önöket, nukleáris szövetségnek kiáltotta ki magát – Oroszország „stratégiai vereségére” fogadott. Külső biztonságunk védelmére kényszerített minket a „kollektív Nyugat” – jegyezte meg.

A vezető orosz diplomata szerint az ukrán konfliktus kapcsán az a nagy veszély, hogy a helyzet eszkalálásával az Egyesült Államok és a NATO-országok azt a kockázatot vállalják fel, hogy az atomhatalmak közvetlen fegyveres összecsapásának helyzetébe kerüljünk. „Úgy gondoljuk, hogy az események ilyen alakulását meg kell és meg is lehet akadályozni. Éppen ezért emlékeztetnünk kell a nagy méretű katonai-politikai kockázatok fennállására, és kijózanító jelzéseket kell küldenünk ellenfeleinknek” – hangsúlyozta Lavrov.

Apró, de gyors lépésekkel menetelünk az emberiség megsemmisülése felé.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28 gondolat erről: „(4274) Atomfenyegetés

  1. Sajnos igen. Kis lépésekkel. Ennek megágyaz a szövegezés is „kizárólag defenzív”. Ugye mostmár nem Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása a cél? Mostmár mwg kell véden az elcsatolt területeket is .. 🙂

  2. Vajon kinek érdemes atomcsapással sújtani az ellenséget, ha biztosra veheti, hogy ebbe ő maga is belepusztul ?
    Mert az nyilván 100 % – os valószínűségű, hogy a válaszcsapás is megérkezik etc.
    Aki megjósolta Prigozsin hamari halálát, annak gratulálok !

  3. 2. Gyula, Prigozhin halála nem 100%, ismerve a történteket. Nem tudom elképzelni hogy emnyire ostobán odadobja az életét és felaldozza magát, azzal hogy Putyin elleni lázadas után úgy repked az Orosz légtérben mintha mi sem történt volna. Túl egyszerű, túl megrendezettnek tűnik. Szinte azonnal világgá kürtöli minden média – beleértve a BBC-t is – hogy ott volt a gépen, még égett a roncs. Vizsgálat? DNS maradványok? Stb… Afrika nagy kontinens, lehet csak visszavonult kicsit az öreg.

  4. -A rádióban hallottam hogy állítólag az ukrán győzelemhez még 3 millió ukrán katona kellene.Azért nem semmi. Persze nem tudom még hanyan vannak ott. Azért a toborzótisztek helyében sem lennék akik vadásszák az embereket.
    Csoda hogy nem lövik szét őket , mert azért gondolom fogy azoknak a száma akik be akarnának menni a húsdarálóba.Nem csodálnám ha pár ezer toborzótisztet agyonlőttek volna amikor el akarták vinni az embereket.

    -Hogy közelebb vagyunk e a nukleáris háborúhoz nemtudom.Úgy néz ki nyáron itt is uborkaszezon van, mármint a média sem beszél sokat a háborúról és Putyin sem fenyegetőzik mostanában, mintha mindenki nyaralna vagy nem tudom.Lehet majd ősztől jönnek a dolgok ismét ahogy usa is küldi a fegyverszállítmányokat és a többiek is, bár nemhiszem hogy pár ukrajnának adott vadászgép miatt Putyin most atomhoz nyúlna.Szóval most mi veszélyeztetné Oroszország létét? Persze ha usa vagy NATO tovább lép hamar eszkalálódhat a dolog de valószínűséget nem lehet számolni..

    -Jók ezek a kis napindító gondolatok..Haladunk az emberiség megsemmisülése felé 😀

  5. 4

    A beírásod úgy is értelmezhető, hogy az ukránok vonakodva ,
    de az oroszok, önként és dalolva mennek a húsdarálóba.

  6. Igen, a logika szerint ha támadok én is megsemmisülök. De ha az ellenség beismert célja a megsemmisítésem, akkor csak arról van szó, hogy a biztos halálba magammal viszem őt is. – Putyin pontosan ezt mondta évekkel ezelőtt. Ezt nevezik Sámson opciónak.

  7. 7

    Az ellenségnek nem beismert célja Oroszország megsemmisítése.
    Talán a meggyengítése igen, talán a jelen diktatórikus orosz birodalom politikai berendezkedés megsemmisítése igen , de ezek nem azonosak se Oroszországgal,se az orosz néppel.
    A sámson opció alkalmazása tehát azt jelentené, hogy Putyin az orosz népet magával rántja a pusztulásba.
    Nem tudom képes lenne e erre, de ha igen, akkor nem szereti az orosz népet.

  8. 4. andrew

    Arra nem gondoltál, hogy a katonák is nyaralnak? 🙂

    7.Sajtos Gyula

    A hatalom természetétől függ. Ennek az orosz hatalomnak mindegy az orosz nép nagy része. Általában a hatalom önmaga oka. Megsemmisülésének lehetőségére totális pusztítással válaszol, a következmények egy nemlétezőnek mit számítanának?-gondolja.
    Az „egyszeri” ember nem ugyanezt gondolja kb.? Maximum az ivadékai szintjéig képes előrelátni. Ha képes egyáltalán.A nyugati despota vezetés ugyanez. Csak a színe más a hatalomnak ma a Földön.

  9. A diktátorok általában Messiásnak képzelik magukat.
    Az átlagembernél sokkal több feljogosítottság érzéssel és kevesebb gátlással működnek.
    Önértékük tudata irreálisan felfújt, paranoid nagyzási mániás elmebetegekére hasonlít.
    De nekik is vannak, önmagukon kívüli értékeik.
    Ha a népe jótevőjének és megmentőjének képzeli magát, akkor a sok sok fáradozásának kedvezményezettjét az orosz népet, nem fogja egyetlen pillanat alatt megsemmisíteni.
    A jelenlegi céljai nem szentesítik az érte bevetett eszközeit.

  10. A fehéroroszoknál a mai napon picit módosítottak egy 2009. évi rendeleten…miszerint mozgósításkor vagy háború esetén a lakosságtól bármilyen 4×4 hajtásláncú platós, dobozos, hűtős, vontató, traktor, atv…stb. igénybe fog venni a fehérorosz honvédség.
    A Combat Brotherhood 2023. haditorna is pár nap múlva kezdődik minden CSTO ország részvételével.

  11. Szabó József
    Ukrajna
    nagy támadása…
    Aktuális frontszemle…
    (feltehetően tévedésekkel, hiszen nem vagyunk a frontokon és nem látunk bele a felek hadműveleti terveibe se).
    Általános helyzet
    Az orosz fél
    a.) Hadászati védelmet folytat folyamatos csapásokkal Ukrajna nagy mélységeiben. Jól kiépített, jól szervezett védelmi vonalai vannak. A védő erők irányokat zárnak le, az irányokban elhelyezett orosz erők ú.n. aktív védelmet folytatnak. Két és fél hónapnyi harcok után és következményeként ma már megállapítható, hogy a védelem jól működik, sikeresen állította meg az ukrán támadó hullámokat és amortizálta le a támadó erőket.
    b.) Tavaly október óta az invázióban részt vevő orosz erőket jelentősen átszervezték. Öt hadseregcsoportot hoztak létre, valamint új hadseregeket is szerveztek, illetve szerveznek. Folyó év júniusában a Déli Katonai Körzet parancsoksága alatt létrehozták a 18. összefegyvernemi hadsereget kb. 25 000 katonával, két hadtesttel, krími diszlokációval. A hadsereg magját a 22. partvédelmi hadtest alkotja, a másik hadtest, a 40. hadrendi számú állományát főként krími lakosokból toborozták, illetve sorozták. A 22. partvédelmi hadtest megtartotta korábbi szervezését, a 40. hadtest alárendelt magasabb egységeivel kapcsolatosan egyelőre csak a 47. gépesített lövészhadosztályról vannak adatok. Az új hadsereg parancsnoka Arkagyij Marzojev altábornagy, aki korábban a 22. hadtest parancsnoka volt. A 18. hadsereg jelenleg a „DNYEPER” hadseregcsoport kötelékében a Dnyeper folyó mentén van védelemben.
    Új összfegyvernemi hadsereg jön létre az Északi Flotta kötelékében a jelenlegi 14. hadtest átszervezésével. A 80. és a 200. sarkvidéki gépesített lövészdandárokat hadosztályokká szervezik át. Ez a hadsereg lesz a felelős az újonnan NATO taggá vált Finnországgal szomszédos területek védelméért is.
    A Keleti Katonai Körzet felelősségi területén, ám a híradások szerint a Déli Katonai Körzet alárendeltségében folyik a 25. összfegyvernemi hadsereg építése. A személyi állomány kb. 40%-át a Keleti Katonai Körzet alárendeltségében lévő más hadseregekből irányítják át (szerződéses állomány), a többire toborzás folyik az irkutszki és a primorszki régió toborzó irodáiban. Becsült létszáma 30 000 fő. Az új összfegyvernemi hadsereg az orosz haderő stratégiai tartalékát képezi. A kiképzés már megkezdődött, a kötelékkiképzés szeptember 1-ével indul. A hadrafoghatóságot decemberre kell elérni. A 25. hadsereg tervezett felhasználási iránya: a „DNYEPER” és/vagy a „VOSZTOK” hadseregcsoport sávjában.
    A 8. összfegyvernemi hadsereg (Déli Katonai Körzet) alárendeltségébe utalták az 1. és a 2. hadtesteket. Mind a két hadtest jelentős bővítésen és szervezeti átalakításon ment át. Az eredetileg öt gépesített lövészdandárból álló 1. hadtestet további 3 gépesített lövészdandárral bővítették, valamint két ezredét (a 9. önálló tengerészgyalogos ezredet és a 11. önálló gépesített lövészezredet gépesített lövészdandárokká szervezték át). A hadtest létszáma az átszervezések után meghaladhatja a 40 000 főt.
    A 2. hadtest átszervezése is megtörtént az év során: eredetileg 4 zászlóaljból álló gépesített lövészdandárjait egy-egy újabb gépesített lövészzászlóaljjal erősítették meg, valamint a hadtest kapott két újonnan felállított gépesített lövészdandárt is (a 85. és a 88. gépesített lövészdandárok). A hadtest létszáma meghaladja a 20 000 főt.
    A 8. összfegyvernemi hadsereg ily módon az orosz haderő egyik legnagyobb létszámú hadseregévé vált, közelíti vagy talán meg is haladja a 90 000 főt.
    Az ukrán fél
    a.) Hadműveleti védelmet folytat a dél-nyugati és az észak-keleti frontszakaszokon, támadó műveletet a zaporozsjei és a bahmuti frontszakaszokon.
    b.) A támadó művelethez kiépített erők: Korábban többször is jeleztem azt, hogy az én számításaim szerint az ukrán fél támadáshoz létrehozott erőcsoportosítása nem 9+3 dandár, ahogyan azt sokan állították és állítják még most is (pár hete pl. Resperger ezredestől hallottam ezt a számot). Én mindent összevéve 29-30 dandárra tettem ezt a támadó erőt. És úgy néz ki, hogy nekem van igazam – amihez épp Milley tábornoktól kaptam visszaigazolást, aki pár héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a nyugati szövetségesek 17 dandár harccsoportot 63 000 katonával készítettek fel ehhez a támadáshoz. A 17 dandár (sőt, Milley szerint dandár harccsoport!) a nyugat által felfegyverzett és kiképzett erő – ehhez hozzá kell venni értelemszerűen az ukrán fél által újonnan megalakított dandárokat (pl. a Nemzeti Gárda, a határőrség és a rendőrség 8 (vagy kilenc?) új rohamdandárját, a légierő egy tartalékos lövészdandárját, a szárazföldi haderő egy tartalékos lövészdandárját, kettő (vagy három?) új tengerészgyalogos dandárt, az 5. rohamdandárt, a korábban feloszlatott, ám a támadásra újjá szervezett 5. harckocsi dandárt és három új tüzérdandárt. Összesen körülbelül az ukrán támadó csoportosítás 110 000 fő lehetett.
    Természetesen, nem az általam jelzett összes dandár alkalmas arra, hogy első lépcsőben áttörje az orosz védelmet, vagy hogy második lépcsőben kifejlessze a támadást – erre a gépesített és harckocsi dandárok, esetleg a tengerészgyalogos és légideszant dandárok képesek. Számításaim szerint ezekből 20-21 dandár állhat az ukrán fél rendelkezésére. A tüzérdandárok a mélységből támogatják a frontvonalon harcoló erőket. A Nemzeti Gárda, a rendőrség és a határőrség rohamdandárjai képezhetik a támadó erőcsoportosítás tartalékát – bár a Nemzeti Gárda több rohamdandárja is feltűnt a zaporozsjei frontszakaszon mégpedig a támadó ékek között.
    A támadó erőket az ukrán fél két hadtestbe szervezte (9. és 10. hadtestek), valamint hadműveleti (Marun harcászati csoport: 46. légideszant dandár, 82. légideszant rohamdandár, 71. önálló vadászdandár, 132. önálló felderítő zászlóalj) és stratégiai tartalékot képzett.
    A frontszakaszok helyzete:
    a.) Dél-nyugati frontszakasz, a Dnyeper folyó
    Az ukrán támadó művelet eredeti tervei között szerepelhetett egy erőszakos folyóátkeléssel indított kisegítő támadás az orosz erők lekötésére és/vagy a Krím-félsziget felé való üldözésére. Ez a terv, ha volt egyáltalán ilyen a kahovkai gát felrobbantásával füstbe ment. Így viszont lehetőség nyílt mindkét fél számára jelentősebb erőinek átcsoportosítására a fő irányokba. A jobb oldalon az ukrán fél részéről területvédelmi dandárok maradtak, amelyek támadó műveletekre nem igen alkalmasak. Mégis, felderítő-diverzáns csoportjai folyamatosan átkeltek a Dnyeperen. Ezt egyes szakértők diadalittasan ukrán hídfőlétesítésnek adták el – nem volt az egyébként. Parasztvakításnak jó, műveleti tevékenységként értékelhetetlen, harcászati értéke is erőteljesen kérdéses. Az orosz fél is átcsoportosította erőit. Előbb a „DNYEPER” hadseregcsoport tartalékát jelentő 7. légideszant rohamhadosztályt diszlokálta át a zaporozsjei frontra, majd augusztus elején a teljes 49. összfegyvernemi hadsereget átirányította szintén a zaporozsjei frontszakaszra az 58. összfegyvernemi hadsereg leváltására.
    b.) Zaporzsjei frontszakasz (a Dnyeper-könyöktől mondjuk Uhledarig terjedő szakasz)
    A harcok fő színtere. Két irányban folyik az ukrán fél támadó művelete: 1. Orichiv-Robotyine-Tokmak; 2. Velika Novoszilka-Urozsajne. A tokmaki irányban a 10. hadtest erői szenvedtek óriási veszteségeket. A közeli hadműveleti célt – kijutás Mariupol É-ra – még csak megközelíteni sem sikerült. A támadó művelet fenntartására az ukrán fél bevetette hadműveleti tartalékát, a Marun harcászati csoportot. A friss ukrán erők sem értek el eddig áttörést. Az orosz fél is átmozgatta ide az eddig a Dnyeper folyónál „pihenő” 7. légideszant rohamhadosztályát és a 49. összfegyvernemi hadseregét. Az ukrán fél Urozsajnénél is nagy erőfeszítéseket tesz az orosz védelmi vonalak áttörésére, eddig törekvései nem jártak sikerrel.
    c.) Donyeck irány
    Pozícióharcok jellemzik az irányt, amelyben az orosz fél tűnik aktívabbnak.
    d.) Bahmuti irány
    Az ukrán fél – szerintem teljesen feleslegesen – támadólag lép fel a várostól északra és délre is azzal a céllal, hogy bekerítse az oroszok által korábban elfoglalt települést. A rendelkezésre álló erőforrások pazarlása folyik ukrán részről.
    e.) Limani irány
    Mind a két fél tartja a pozícióit.
    f.) Kupjanszk
    Az orosz fél korlátozott célú támadó műveletet imitál. A cél, hogy ukrán erőket vonjon el más irányokból. Ez a cél teljesült az által, hogy az ukrán fél a stratégiai tartalékából öt dandárt csoportosított át ebbe az irányba.
    Összegezve: A június 4-én megkezdett ukrán támadó művelet nem érte el a célját, a minimálisan elvárható támadási ütemet sem tudta biztosítani. A támadó fél által eddig visszafoglalt terület nagysága nincs arányban a feláldozott erőforrások mértékével. A támadás még nem fulladt ki, a bevont műveleti tartalékok még érhetnek el harcászati szintű sikereket. A műveleti célok teljesítésére viszont nagyon kevés az esély.
    Mind az ukrán fél berkein belül, mind pedig az Ukrajna-USA/szövetségesek és támogatók vonatkozásában már megkezdődött a bűnbakkeresés a művelet kudarcáért. Zelenszkij Zsaluzsnijt vádolja, illetve ukrán részről azt hangoztatják, hogy nem kapták meg a kellő anyagi erőforrásokat ahhoz, hogy ezt a támadást sikerre vigyék.
    Én kezdetektől azt hangsúlyoztam, hogy nincsenek meg a feltételei egy ilyen méretű összfegyvernemi műveletnek, illetve az ukrán félnek nincsenek meg az eszközei sem ahhoz, hogy a támadó művelethez a kedvező feltételeket megteremtse. Figyelmeztettem továbbá arra, hogy ezek hiányában nagy vérengzéssé is válhat ez a művelet. Nagyon nagy kár, hogy igazam lett.

  12. 8 – Sajtos Gyula:
    Pl. A II. vh befejező szakasza. Ha lett volna Hitlernek piros gombja, nem megnyomja?

  13. 12.

    Jó kérdés !
    Hitlert, a Holokaust miatt a Sátánnal azonosították, ezért lehetetlen a kérdésre nemmel válaszolni.
    De Putyin talán mégsem annyira sátáni, mint Hitler volt.
    Kétségtelen, hogy az atomcsapás jelenleg hatalmas kockázat.

  14. Azt miért nem hozza fel senki, hogy mindeközben a fehérorosz diktátor Lukasenka meglepő és rendkívül békülékeny hangot ütött meg az ukránokkal szemben?!

    Prigozsin ment, nagy szánalom emiatt nincs bennem (akkor sem, ha a valóságban csak a ruszkik által vezetett „élet könyvéből” íratott ki), de most Putyin és az ölebei felkészülhetnek!
    Beteg emberek ezek, mind ugyanazt a szánalmas véget hordozzák! Istenhez, meg sátánhoz felesleges hasonlítani őket, hiszen csak szaros, önérdekű emberek, mint a többi sokmilliárd…

    Részemről csak egyetlen fontos kérdés maradt, a hátralévő 20 évünkben mennyire szarul akarunk még élni?? Erre a kérdésre kellene meglelnie a választ az oroszoknak Putyin, az ukránoknak Zelenszkij, az amerikaiaknak Biden, a törököknek Erdogan, a magyaroknak pedig Orbán vonatkozásában… No, mit gondoltok? Kellően hülyék vagyunk ahhoz, hogy a halálunk óráján is veszekedjünk majd?

    12: Tiborbá:
    Hitlernek a piros gomb helyett csak a saját fegyverének ravasza maradt! Néha, mintha lenne egyfajta sajátos humora a világegyetemnek, ami a sorsszerűséget illeti… Gondoljunk akár a nagy Leninre, Sztálinra, Rákosira! 🙂

    Sztem. a „világ” már készíti elő az „új világrend” beiktatását, s a most futó színpadi jelenetekre ehhez már nincs szükség. Ezt Orbánunk is tudja, kétségbeesetten helyezkedhet szegényke, de már nincs hova… Marad a tűzijáték, neki csak ennyi jutott, s még nyomkodni sem ő tudta.

  15. 14 – H.Cs.:
    Ezek a diktátorok, ha rájönnek, hogy menniük kell, akkor visznek magukkal mindenkit.

  16. 15: Tiborbá:
    Abban azért bízhatunk, hogy, ahogyan -minden igyekezetük ellenére- eddig sem sikerült nekik, eztán sem fog! A körülöttük lejátszódó felesleges szenvedésért pedig már nem állítom, hogy csak ők a hibásak, mert egy diktátor és a diktatúrája születéséhez, ill. fenntartásához kell a hülyék serege, a követők, a nép is…
    (Ha valaki netán magára ismerne és frusztrálja a megjegyzésem, előre is bocsi!)

  17. 16. Horváth Csongor

    Engem frusztrál.
    Mint a plebs egyik tagja hozzátenném azt is, hogy sajnos ilyen értelmiséggel mi sem juthattunk nagyon feljebb.
    Az értelmiségnek hívott rétegnek nincs elég gyakorlati haszna, ugyanis a kulturális és egyéb vezető szerepüket képtelenek voltak betölteni.
    Képtelenek voltak irányt mutatni és megoldási javaslatokkal előállni össztársadalmi szempontból.

    Nem ismerték fel a tömeg aktuális lélekállapotait az elbutulás-viszonylag- lassú folyamatában és arra sem voltak képesek, hogy ellensúlyozzák a negatív behatásokat.
    A pofázáson és siránkozáson kívül- valljuk be- nem sokat tettek. Még az összefogás alapelveit biztosító ismereteket sem sikerült elsajátítaniuk, nemhogy legalább a saját gondolkodásukba integrálniuk. Ékes példaként láthatjuk a tanártüntetéseket. Alapvető információk hiányában próbálják befolyásolni a rendszert, belülről!!! Szegény jövő nemzedék-mondogatják, de a maguk „demokratikus” és erőszakmentes változtatási kísérleteik is hemzsegnek a hibás narratíváktól. Persze, hogy áldozatok, mint minden más hülyegyerek.
    Hát a kutya sokkal mélyebben van elásva, mint a fizetésük, pedig az se semmi.

    Az un. értelmiség tanulmányt ugyan sokat készített, de annak módját, hogy érdemi hatást tegyenek a közgondolkodásra nem találtak. Hogy ez kinek a hibája?
    Lehet-e majmokat hegedülni tanítani?-gondolhatja a magát felmagasztaló álértelem, de valójában nem sokat tud maga sem. Az értelmiségi elnevezés valójában nem takar ám olyan magas számot a képzeletbeli intelligenca-iskálán.
    Magyarán olyanok, mint az én orosztanárom ’86-ban, egy leckével járt előttünk.
    Mindenki hibás, mindenki magára ismerhet, mindannyian segghülyék vagyunk.

    18. Barna Mihály
    Pontosan. Ez a fajta szellemi elkülönülés a gyökerek egyik forrása és a sok változatási kísérlet kudarcainak frusztráltsága.

  18. 16./ Horváth Csongor.
    Az igazság kimondásáért sose kérj bocsánatot.
    Így azt a helyzete állítod elő mintha Te kivonnád
    magadat abból a bizonyos „”seregből,”” pedig
    valamilyen formában ( ahogy én, ) te is tagja vagy.

  19. Egy tragikus helyzetben ugye mindig jön a „ki a hibás kérdés?”
    Olyan megnyugtató, a bűnbak megtalálása.
    Trianon , zsidók ,németek , nyilasok , kulákok , osztályellenségek ,imperialisták , kommunisták, szovjetek ,oroszok balliberálisok , Brüsszel ,Von Der Leyen , Soros ,Klaus Schvabe……
    Aztán azt lehet, nagy lihegéssel kielégüléssel ócsárolni.
    Azonban nem mindig egyszerű, sőt nem is mindig lehetséges megtalálni a bűnöst.
    Holmi bonyolult és nehezen érthető hosszadalmas történelmi elemzéseket meg nem olvas a nagyérdemű.
    A kártékony tényezők, események, mulasztások, veszteségek és személyek, nehezen szétszálazható gubancot alkotnak.
    Magyarországon az a baj, hogy nincsenek a társadalomban mélyen beivódott stabil értékek.
    Túl gyakori volt a rendszerváltás, az ideológiai hátraarc.
    Marsall segély meg nem jutott.
    1848 ,1867, 1919 ,1920, 1945, 1956, 1989 …………még gombócból is sok.
    Összezavarodott, iránytű nélküli, egymással torzsalkodó nemzedékek.
    Nos ettől nem várható Kánaán.
    Hiányzik a hosszabb időléptékű szerves társadalomfejlődés.
    Kicsi is az ország ami nem egy előny.

  20. 19.

    Az igazságot nem mindig jótékony hatású kimondani.
    Az igazság olyan mint egy éles kés, könnyen sérthetsz vele.

  21. 18: Balázs:
    Korábban így zártam mondandómat: „Kellően hülyék vagyunk ahhoz, hogy a halálunk óráján is veszekedjünk majd?”
    – Akkor erre vehetem úgy a válaszodat, hogy: igen?!

    19: B.M.:
    Természetesen, magamat is beleértem!

    Továbbá:
    Tájékoztatom a nagyérdeműt, hogy Magyarország „értelmisége” már nem a magyar érdekek mentén kamatoztatja tudását. Akik előidézték, hogy rosszul érezzék magukat, hogy elmenjenek, most köpködhetnek majd rájuk, de ennek semmi értelme, hiszen a lényeg, hogy akik a tudásukkal kimenthetnék a kakiból az országot, már vagy nincsenek itt, vagy nem foglalkoznak semmivel. Ez van. Vagy, ahogy a nóta szól: „Volt is, lesz is…”

  22. Vannak sokkal élhetőbb és sokkal kevésbé élhető országok, mint Magyarország.
    Javaslatom, hogy talán ne pont Svájchoz hasonlítgassuk magunkat !
    Sok mindent elértünk, de eltökélten dolgozunk rajta, hogy tönkre tegyük.
    A használt narratíva sokat javít vagy ront a helyzeten.

  23. 23: Sajtos Gyula:
    Kedves Gyula! Tapasztalataim alapján az intelligens emberek alapvetően segítőkészek, előzékenyek, szabálykövetők. De vajon hogyan és ki/k miatt születnek belőlük az őrültek és a diktátorok? Sokszor elmondtam már itt, ne seperjük szőnyeg alá az átlagemberek felelősségét és a butaságuk időtlen hatásait! Magyarországra értve a békétlenség, a most is megtapasztalható ártó közöny és az értelmes emberek/gondolatok elkergetése nemzeti sajátosság (lásd jelenleg a tanárok vegzálása). Ez sztem. kirívó és egyre erőteljesebb hatásai vannak, annak ellenére, hogy sokan ezt fel sem fogják (mert nem tudják, vagy nem akarják). Véleményem szerint ugyanez a helyzet a klímaváltozással is az egész emberiség vonatkozásában értve, de itt is akadnak „nagyon okos népek és vezetők”, lásd pl. D.Trump, vagy épp szeretett, kedves vezérünk)…

  24. Az emberek csak akkor vállalkoznak kockázatos társadalomreformeri kalandokra, ha már nincsen más lehetőségük.
    Addig pont elég nekik a maguk gondja, a családjuk eltartása, a munkahelyükön való megfelelés stb.
    Kevesen szeretnének bebörtönzött, karaktergyilkolt, vagy ellehetetlenített, megfenyegetett , megvert, szankcionált, tönkretett , személyekké válni valamiért ,ami nem több mint egy homályos délibáb.
    ORBÁNTMEGÖLNINEMKELLFÉLNETEKJÓLESZ.

  25. 25:
    Semmire sem mennél vele…
    Nem magától lett ilyen, a közeg adta neki a lehetőséget! Sok majomarcnak kellene mennie, hogy tényleg változás legyen.

    De, mivel nem bölcs ember, addig fogja tüzelni az indulatokat, amíg mind el nem veszünk vele, mint ahogyan általában az ostoba diktátorokkal a népük is elvész.

    Kicsit olyan ám ez, mint amikor hagyod a gyereknek, hogy variáljon, rászólsz, fenyegetőzöl felé, de nem teszel semmit, hogy beváltsd a szavad. Aztán, amikor elkap a gépszíj, oda….szol, s utána majd lehet pusmogni és mutogatni, ki a hibás a sírás-rívásért. A lényeg az, hogy ez nem jó stratégia! (Bár érthető és megérthető indulat…)

  26. Fehéroroszország 2023. végétől ikresített páncéltörő lőszerrel szerelt kamikaze drónt fog gyártani. Az éles teszteknek ebben az évben lett vége.
    //A K2 fekete párduc tornyának menetirány szerinti jobb oldalára vagy a középső futógörgő feletti miniszoknyás részhez pont jó lesz Lukasenka elnök zümmögője a halálbiztos Wagner művészek kezében. //
    forrás: milex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük