(4275) Dedollarizáció

Tibor bá’ fordítása online

Farsnews

Putyin: Visszafordíthatatlan a de-dollarizáció

 

1933.02.11.

Az amerikai dollár elveszíti globális szerepét egy „objektív és visszafordíthatatlan” folyamatban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozó résztvevőinek kedden. Videolinken keresztül beszélt, miután úgy döntött, nem vesz részt személyesen az eseményen.

Putyin kijelentette, hogy a dollártalanítás „lendületbe kerül”, hozzátéve, hogy az RT szerint a feltörekvő nagy gazdaságok csoportjának tagjai igyekeznek csökkenteni a zöldhasútól való függőségüket a kölcsönös tranzakciókban.

Az orosz vezető azt állította, hogy az öt BRICS-tagok: Oroszország, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika  a világ új gazdasági vezetőjévé válnak, hozzátéve, hogy a globális GDP-ből való kumulált részesedésük elérte a világ 26%-át.

Megjegyezte, hogy vásárlóerő-paritáson mérve a BRICS-országok már túlszárnyalták a hét vezető iparosodott nemzet csoportját, mert a világgazdaság 31%-át adják, szemben a G7-ek 30%-ával.

Az elmúlt 10 évben hatszorosára nőtt a BRICS-tagországok közötti kölcsönös befektetés.Putyin szerint a világgazdaságba történő teljes beruházásaik megduplázódtak, miközben a kumulált export a világ teljes befektetésének 20%-át teszi ki.

Moszkva arra összpontosít, hogy szállítási és logisztikai útvonalait „megbízható külföldi partnerek” felé irányítsa, beleértve a BRICS-tagokat is, hogy biztosítsa a nemzetközi piac zavartalan energia- és élelmiszer ellátását.

Oroszország elsődleges céljai között szerepel az északi tengeri útvonal és az „észak-déli” közlekedési folyosó fejlesztése – jelentette ki Putyin.Az első, amely a Jeges-tengeren halad át, Oroszország északi partvidéke mentén, gyorsabb áruszállítást biztosít Európa és a Távol-Kelet között.A második összeköti Oroszország északi és balti kikötőit a Perzsa-öböllel és az Indiai-óceánnal, megkönnyítve a rakománymozgást az eurázsiai és afrikai nemzetek között.

„Következetesen növeljük a globális déli államok üzemanyag-, élelmiszer- és műtrágyaellátását”, és aktívan hozzájárulunk a globális élelmezés- és energiabiztonsághoz – mondta az orosz vezető. A jelenlegi nemzetközi élelmiszerválságot a Nyugat egyoldalú szankciói okozzák, és azokat „törvénytelennek” minősítette

„Az illegitim szankciók… súlyosan megnehezítik a nemzetközi gazdasági helyzetet”, a „szuverén államok vagyonának törvénytelen befagyasztása” pedig a szabadkereskedelmi és gazdasági együttműködési szabályok megsértését jelenti.

A forráshiány és a világszerte növekvő egyenlőtlenség az ilyen politikák „közvetlen eredménye” – érvelt az orosz elnök.E folyamat legújabb megnyilvánulásaként az egekbe szökő gabona- és élelmiszerárakat emelte ki, amelyek elsősorban a legsebezhetőbb nemzeteket érintik.

Moszkvát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviseli az augusztus 22-től 24-ig tartó johannesburgi csúcstalálkozón.Putyin úgy döntött, hogy nem vesz részt az eseményen, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene.A bíróság a végzést Ukrajna azon állítására alapozta, hogy a gyerekek oroszországi evakuálása a konfliktusövezetből a két nemzet közötti ellenségeskedések közepette „törvénytelen lakosságáthelyezésnek minősül”.

Dél-Afrika aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumát, és az Egyesült Államok és szövetségesei nyomást gyakoroltak rá Putyin letartóztatására, ha az országba utazna.Moszkva többször is tagadta az ICC vádjait, és hangsúlyozta, hogy nem ismeri el a bíróság felhatalmazását, és jogilag semmisnek nyilvánította az elfogatóparancsot.

Noha Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök többször is kijelentette, hogy nem hajtja végre a parancsot, azt állítva, hogy ez „hadüzenetnek” minősülne, Moszkva végül úgy döntött, hogy Lavrovot küldi a BRICS-csúcsra Oroszország képviseletében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(4275) Dedollarizáció

  1. Csak remélem hogy Ti is úgy vagytok vele, hogy azt kell nézni mi történik, mi történt, mit csinál egy politikius. Mik a realitások. A kijelentésekkel, bejelentésekkel a hócipő már tele van. Csak duma. A dollár szerepe valóban csökken, de ezt nem Moszkva fogja eldönteni mennyire, hanem Kína. Kína gazdasága most lejtmenetbe kerül. Lakossága elöregszik. Kétséges hogy mennyire lesz beleszólása ebbe. Amúgy a GDP számít, a megtermelt javak, nem a vásárlóerő. Illetve a társadalom fejlettsége, az életszínvonal.

  2. 1 – Minato:
    Kína köszöni szépen jól van. A mennyiségi fejlődésről áttér a minőségire.

  3. 1.
    Honnan is ismerős ez? Ja igen, nyugati propi. Bemásoltad? USA társadalom fejlettsége és életszínvonal? Még ők is elismerik, hogy egyre gázabb…
    Amúgy hogy tudsz 3 mondatban ellentmondani a saját állításodnak?: „…de ezt nem Moszkva fogja eldönteni mennyire, hanem Kína. Kína gazdasága most lejtmenetbe kerül. Lakossága elöregszik. Kétséges hogy mennyire lesz beleszólása ebbe”
    GDP aha persze. Amiben az összes kutyakozmetika és nem termelô szolgáltatás is benne van (egyértelműen nagyobb a volumene a kapitalista országokban).
    Olyan magabiztosan írtad, hogy majdnem el is hittem.. Kínának annyi..ja nem.
    Kína lakossága elöregszik? 20 év múlva? 30?És? Ismered a kínai nyugdíjrendszert? Nem, csak idemásoltad a napi anyagot.
    Társadalom fejlettségén mit is értesz? Hány melegházasság jut 1000 esküvőre?:D

  4. 1.
    Az sem mindegy, hogy a GDP-t a kutyakozmetikus a műkörmös meg az utazási iroda termeli, vagy az olajkút a kohó meg a kombájn.
    „Amúgy a GDP számít, a megtermelt javak, nem a vásárlóerő.”
    – Ez így nem igaz.
    https://mandiner.hu/belfold/2022/11/nominalis-gdp-real-gdp-gdp-fo-vasarloero-paritas
    „a társadalom fejlettsége, az életszínvonal.”
    – Ez alatt mit kell érteni? Az egy négyzetkilóméterre jutó LMBTQ aktivisták, egy főre jutó fegyverek, vagy az átlagos motor köbcentiméter mennyiségét?

  5. „Gúnyosan- szánakozó” emojit tudok erre dobni.

  6. 1: Minato:
    Kína most ássa meg a saját sírját. 20 év múlva majd sírhatnak ők is az orosz, az indiai, s az afrikai és a dél-amerikai migránsok miatt. Szerencséjére azonban elég messze vannak egymástól, s ott nem igazán dominálnak holmi emberi értékek, ha lövésre kerülne sor a határokon…
    „Digitális gyarmatosítás” folyik, amelynek „szerencsésen” a „digitális feudalizmusba” süllyedt Magyarország is része már!

    Más:
    Ezt a GDP alapú összevetést engedjétek már el! Semmire sem jó, max. egy kis adat-elkenésre, -kozmetikázásra…

  7. 4. Minato
    Elolvastad az általad linkelt cikkeket egyáltalán, vagy csak cím/forrás checkre idehánytad azokat? Komolyan kérdezem ám!
    Na jó, akkor essünk neki megint: A NY -i bíróság tette „csődvédelem” alá (egy külföldi céget külföldi tevékenységgel, figyelj) at Evergrande-ot, hogy ha kell levédje az amcsi illetőségű követeléseket/befektetéseket a cégben. Azt csak sejteni lehet, hogy ezt ezért teszi-e, vagy esetleg egy jó módszer arra is mások mellett, hogy a valóban gyengélkedő kínai gazdaságot még több eszközzel tudja lefékezni (mert hát erről van szó inkább).
    Mennyi is az Evergrande „óriási” adóssága? 340 milliárd ( billion) USA dollár, talán már 400-nál is jár az, de figyelj már: az USA 1000 milliárdot csinál mint ÚJ ADÓSSÁGOT ÉVENTE, s ez csak a költségvetés, a belső adósságot (amilyen az Evergrande-é vagy a Lehmané volt anno) nem is nézem!!!
    Az USA-ban ez igen sok lenne egy cégre (340 milliárd), és ugye volt már kártyavárként összeomló gazdaság egy ott (aztán inkább itt) egy hasonló óriás miatt (Lehman 2008 akkori 620 milliárd dollár kintlevőség), de Kínának mostani 340 milliárd, ahol az állam ott áll szorosan mindenki mögött, nem fog megkottyanni-hacsak nincs valami más stratégiája, ami miatt ezt hagyná eszkalálódni. Pénzük és gazdasági erejük megvan hozzá .
    Tovább majd akkor fűzöm, ha ezt képesnek látlak megérteni. A többieknek: szerintem a gazdasági és pénzügyi szálak lassú de határozott redukálása zajlik folyamatosan az USA és holdudvar (kapitalista-„demokratikus”), és a Kína-Oroszország páros (és BRICS de főleg az első kettő („diktatúrák”) és holdudvaruk között.
    Szóval nem álhír, de ha Kína rogyadozását kívántad vele bizonyítani, akkor kevésbé szenzációhajhász főcímeket (is) csekkolj inkább…csak egy jótanács:)
    Utolsó linked egy Qubit cikk, mely tudományosnak és politikamentesnek mondja magát, ezzel szemben kicsit sem objektív:))). De biztos jó volt a címe nem?
    Azt mondja benne a fiatal szerző, hogy Kína nyugdíjra fordított állami kiadásai (ez nem tudni hogy GDP százalék vagy költségvetési kiadás) 2020-ban a „GDP 4 százalékát tette ki, 2100-ra a 20 százalékát is elérheti”..ez még igaz is lehet…de azt elfelejtette hozzátenni, hogy egy Franciaországban ez 13% már most:D. Az USA 2022-ben a költségvetés 21 százalékát költi nyugdíjakra (ez a második legnagyobb tétel az egészségügy után)!:

    https://www.cbpp.org/research/federal-budget/where-do-our-federal-tax-dollars-go

    Innen nézve maga a cikk értelme kérdőjeleződik meg de sebaj, ám nem tudom hogy ez most akkor „Minatóul” álhír-e vagy sem.
    Arról ne is beszéljünk, hogy Kínában 55 éves korban mennek nyugdíjba a nők, és 60 ban a férfiak…hogy is van ez a „szociális jóléti” Európában most?
    De ja, ez a cikk akkor bizonyította, hogy milyen lejtmenetben van Kína…ja nem..de akkor most hogy van ez Minato?

  8. 2 Tiborbá’ +1,
    És köszönet ismét a posztért !

  9. @sárkányka “ A NY -i bíróság tette „csődvédelem” alá (egy külföldi céget külföldi tevékenységgel, figyelj) at Evergrande-ot, hogy ha kell levédje az amcsi illetőségű követeléseket/befektetéseket a cégben. ”

    Az Evergrande kért csődeljárást, de nem a chapter 11-et, hanem a chapter 15-öt. Azaz, egyetlen amerikai sem fog pénzhez jutni, csak a kínaiak. Azért jó téged olvasni, mert soha nem sikerült még egyetlen hírt sem megértened, ez szinte hihetetlen. Ez valahogy igaz az összes orosz trollra is, nem tudom hogy csináljátok.

  10. 10 Eugén
    Vagy esetleg te nem értesz semmit, ezt a lehetőséget azért ne dobd sutra még. A Chapter 11 mellett még működhet a cég, sőt további hitelt vehet fel…
    Ember, fent feketén fehéren leírtam miért hibádzik Minato propagandalinkje…kifejtettem a másik oldalt, amit voltak szívesek elhallgatni.
    Akkor milyen propagandaanyagot hoztam ide amiért orosz (???) Troll lennék? Azért mert objektív vagyok?

  11. 10 A csődvédelemhez, részben igazad van. Valóban az Evergrande kért csődvédelmet de még szeptember 20.-án derül ki, hogy megkapja-e.
    Természetesen ez a cég kínai illetőségű tulajdonát/tevékenységét nem érinti, csak a tengerentúiakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük