(4273) BRICS-országok

Tibor bá’ fordítása online

Most már elég erős: a BRICS-országok szemmel tartják a globális geopolitikai változást

1933.02.11.

JOHANNESBURG: A világ vagyonának mintegy negyedét adó BRICS feltörekvő gazdaságok vezetői ezen a héten Johannesburgban találkoznak, hogy kiszélesítsék a blokk befolyását és a globális geopolitika változását szorgalmazzák.

A dél-afrikai Cyril Ramaphosa várhatóan Xi Jinping kínai elnököt, Narendra Modi indiai miniszterelnököt és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnököt látja vendégül a kedden (augusztus 22-én) kezdődő éves háromnapos csúcstalálkozón.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is csatlakozik távolról.

Putyin úgy döntött, hogy nem vesz részt személyesen, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának célpontja, amelyet Dél-Afrikának elméletileg végre kell hajtania, ha beteszi a lábát az országba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ehelyett Johannesburgba utazik.

A három kontinens több milliárd emberét képviselő BRICS-országok, amelyekben a gazdaságok eltérő szintű növekedésnek vannak kitéve, egy dologban közösek: a világrend elutasítása, ami szerintük a gazdag nyugati hatalmak érdekeit szolgálja.

„A hagyományos globális kormányzási rendszer működésképtelenné, hiányossá és hiányzóvá vált” – mondta Chen Xiaodong, Kína pretoriai nagykövete egy pénteki tájékoztatón, hozzátéve, hogy a BRICS-országok „egyre határozottabb erővé válnak a nemzetközi igazságszolgáltatás védelmében”.

Egyre nagyobb az érdeklődés a blokk iránt – legalább 40 ország jelezte csatlakozási szándékát, és ezek közül 23 nyújtott be hivatalos kérelmet a BRICS-tagságra.

„POLARIZÁLT VILÁG”

Anil Sooklal, Dél-Afrika ázsiai és BRICS-országokért felelős nagykövete pénteken az AFP-nek azt mondta, hogy az egyik oka annak, hogy az országok felsorakoznak a csatlakozásra, az „a nagyon polarizált világ, amelyben élünk, és amelyet Oroszország tovább polarizált”. Ukrajna válsága, és ahol az országokat arra kényszerítik, hogy álljanak valamelyik oldalra.”

„A déli országok nem akarják, hogy megmondják nekik, kit támogassanak, hogyan viselkedjenek és hogyan intézzék szuverén ügyeiket, és elég erősek ahhoz, hogy érvényesítsék álláspontjukat” – tette hozzá Sooklal.

A BRICS-országok reményt keltettek a globális „architektúra” átalakítására törekvő országokban – mondta.

„A főbb piacok jelenleg a globális déli régióban vannak, de a globális döntéshozatal terén mi még mindig hátul állunk.”

Lebogang Legodi, a Limpopo Egyetem nemzetközi politika oktatója egyetért azzal, hogy sok olyan állam, amely szívesen csatlakozna a csoporthoz, „a BRICS-et a világ ügyeiben jelenlegi hegemónia alternatívájának tekinti”

Körülbelül 50 további vezető vesz részt a „BRICS barátai” programan a csúcstalálkozó alatt, amelyet a kontinens leggazdagabb négyzetmérföldjeként emlegetett, johannesburgi Sandton szívében található kongresszusi központban tartanak.

Az idei összejövetel témája a „BRICS és Afrika: Partnerség a kölcsönösen felgyorsított növekedésért, fenntartható fejlődésért és inkluzív multilateralizmusért”.

„Egy kritikus inflexiós ponton érkezik” – mondta Steven Gruzd, a Dél-afrikai Nemzetközi Ügyek Intézetének Afrika-Oroszország-Afrika projektjének munkatársa.

„A jelenlegi többoldalú rendszer feszültség alatt van” – mondta.

Sooklal szerint a BRICS-tagság bővítéséről szóló döntés a csúcs végén várható.

A jókedvű Ramaphosa azt mondta a kormányzó ANC párt szombati johannesburgi ülésén, hogy „fantasztikus BRICS-csúcstalálkozónk lesz”.

Azt mondta, hogy ennyi államfő jelenléte „bizonyítja, milyen befolyást és hatást gyakorol Dél-Afrika a világra”.

A BRICS-országokat szorosan figyelő szakértők azonban nem túl optimisták a találkozó kimenetelét illetően.

„Nem hiszem, hogy ez a csúcs meghozza ezeket a drámai eredményeket, mert a hatalom még mindig a nyugati országoké. Kína emelkedik, de még nem a domináns hatalom” – mondta a SAIIA Gruzd tagja.

A 2009-ben hivatalosan elindított BRICS-országok jelenleg a globális GDP 23 százalékát és a világ népességének 42 százalékát adják. Az egyesített blokk a világ kereskedelmének több mint 16 százalékát képviseli.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(4273) BRICS-országok

  1. Szép kezdeményezés, de nincs olyan nagy egyetértés a BRICS országok között mint az kívülről látszik. India nem nézi jó szemmel a rivális Kína dominanciáját. A többi ország sem kedveli hogy Kína és India főleg a saját érdekeit tartja szem előtt, kis kompromisszumkészséggel. A bővítés sem akadálymentes, mivel a befolyási övezetekből jövő országok további asszimetriát hozhatnak létre, ezért döcögős. Kína gazdasága jelenleg kehes, épp recesszió közeleg, bedőlési hullám van az építőipar túlsúlya miatt. Mindenesetre kíváncsi vagyok hogy mire fog kifutni a dolog. Az egészséges verseny mindig jót tesz de a G7-től még távol vannak.

  2. Pont ma írt erről vakmajom.
    Könnyű eldönteni kinek van igaza. Ha lenne pénzetek (HUF) akkor dollárt vennétek rajta inkább vagy rubelt? 🙂

    „A dollár trónfosztása? Hahaha. Totálisan nevetséges elképzelés. Fejlődő piaci államok állandóan illúziókat kergetnek, hogy megszabadulnak a dollártól, de még egymás pénzeiben sem bíznak, ami nem csoda, hogyan várják el a világtól, hogy bízzon a pénzeikben? Nem is fog.

    Ha a „BRICS pénz”, a fejlődő piaci közös pénz realitás volna, nem csak egy hagymázas hülyeség, és igaz volna a dollár eltemetése, akkor a hiperinflációban vergődő Argentinában most azon törnék a fejüket, hogy a kínai jüant vagy az orosz rubelt vagy a brazil reált vezessék be. Abból, hogy ez mennyire nevetséges ötlet, nyilvánvaló, hogy mennyire irreális a dollárt felváltani bármi mással. Van még persze tartalékdevizaként az euró, és a jen. Demokráciák pénzei, még pár. Aztán vége.
    Ki álmodik arról, hogy megtakarítását Kínában, Indiában, Brazíliában pláne az orosz diktatúrában tartsa helyi pénzben? Na és Argentínában? És ki arról, hogy Amerikában, dollárban? Na ugye. A jachtokat is dollárért adják. Esetleg eurót is elfogadnak. Próbálj meg rubellel vagy török lírával vagy azeri buznyákkal fizetni. Körberöhögnek és hívják a mentőt.”

  3. Számomra érthetetlen, hogyan tud Dél-Afrika GDP-növekedést vagy bármi fejlődés jelét felmutatni, miközben folyamatos rasszista fehér-üldözés zajlik, aminek során azok, akik képesek dolgozni, gondolkodni, munkát szervezni, egy gazdaságot működtetni, elhagyják az országot.

  4. Lesznek itt bajok a dollár destabilizációja nélkül is. Az ingatlan tranzakciók száma idén annyi mint a 2008-as válság idején(és még csak most kezdőőődik 😀 ) Az embereknél kifogyott a pénz mióta nincsenek állami támogatások.Kivették a Csok-ot és lám egyből nincs szinte senkinek 20-50 milliója egy házra.Valaki épp mondta hogy 80 milliót örökölt és alig bír belőle újat építeni olyan drága minden.Újlakásépítés már befuccsolt, nincs mert olyan drága hogy ha az építő ráteszi a hasznot nem tudja eladni. A boshból elvileg már elküldtek 1000 embert mert az autók iránt is visszaesett a kereslet.Az üzemanyag mostanában minden héten drául és jövőre rájön a jövedéki adó.(esetleg még kipattanhat valami balhé is a közel keleten, már az magában jelentős emelkedést okozhat)
    Meg persze lehet év végéig felpumpálják 750 ft-ra a heti drágulásokkal + jövőre a jövedéki adót ráteszik és lesz 900 ftt-os benzin..Na hogy szorítják le az inflációt?Sehogy.Visz mindent magával . Az állami költségvetés elvileg 420-430-as EUR-óval számol jövőre.

    Persze mondhatjuk hogy válságok jönnek mennek, mert 2008-ban is azt hittük hogy nincs tovább, de előtte is volt amikor azt hittük , hogy összeomlunk aztán mégis felívelés történt.
    Persze most már lehet eljön az összeomlás mármint úgy értve amikor nem fogunk kifordulni a válságból , hanem csak egyre lejjebb és lejjebb megyünk az évek alatt. Munkanélküliség, extrém drágaság , embereknél elfogynak a megtakarítások stb….
    Valamilyen szinten most már nincs ami indokolja hogy felfelé menjünk mint régen egy válság után. Az élelem drága, az építőanyag drága, az energia drága…..és nem nagyon lesz olcsóbb.

    Na még ha rájön erre egy dollár destabilizáció azt mégtöbbet rontana a helyzeten.

  5. Vakmajom pont ma írt az egész kreténségről

  6. „Ki az a vakmajom?”

    🙂

    A véleményt 3szor próbáltam ide bemásolni, egyszer sem sikerült (elszállt). Akit érdekel megtalálja.

  7. 2-3. Igen, a dollár dominanciája csökken folyamatosan. A kérdés az, hogy pontosan melyik másik deviza javára? A BRICS-ben a kínai dominanciát nem támogatják, emiatt a jüan-nak nem örülne minden tag. A megoldás egy közös, digitális pénz bevezetése lenne, vannak ilyen törekvések, de a színfalak mögött pont Kína torpedózza ezt mivel ezzel veszítene a jüan, azzal pedig a kínai befolyás mértékéből. Mindenki a hatalomféltés bűvkörében áll. Az összefogás lenne a megoldás, de az pont nehéz az autokratikus, fél-autokratikus országok között, melyekben a hatalami harcok, a hatalom megtartása elsődleges. Tartós összefogás kétséges. Mindazonáltal, fenntartom hogy jót tenne a világgazdaságnak egy ilyen összefogás, egy ilyen valuta, egy G7 ellensúly, gazdasági verseny.

  8. „A dollár trónfosztása? Hahaha. Totálisan nevetséges elképzelés. Fejlődő piaci államok állandóan illúziókat kergetnek, hogy megszabadulnak a dollártól, de még egymás pénzeiben sem bíznak, ami nem csoda, hogyan várják el a világtól, hogy bízzon a pénzeikben? Nem is fog.”

  9. „Ha a „BRICS pénz”, a fejlődő piaci közös pénz realitás volna, nem csak egy hagymázas hülyeség, és igaz volna a dollár eltemetése, akkor a hiperinflációban vergődő Argentinában most azon törnék a fejüket, hogy a kínai jüant vagy az orosz rubelt vagy a brazil reált vezessék be. Abból, hogy ez mennyire nevetséges ötlet, nyilvánvaló, hogy mennyire irreális a dollárt felváltani bármi mással. Van még persze tartalékdevizaként az euró, és a jen. Demokráciák pénzei, még pár. Aztán vége. „

  10. „Ki álmodik arról, hogy megtakarítását Kínában, Indiában, Brazíliában pláne az orosz diktatúrában tartsa helyi pénzben? Na és Argentínában? És ki arról, hogy Amerikában, dollárban? Na ugye. A jachtokat is dollárért adják. Esetleg eurót is elfogadnak. Próbálj meg rubellel vagy török lírával vagy azeri buznyákkal fizetni. Körberöhögnek és hívják a mentőt.”

  11. 11 – Aki nem egy lóra akar tenni, az diverzifikálja a megtakarításait. Az S&P 500 szépen fial, de ki tudja, meddig? Egy BRICS ETF jó ellensúly lenne. Csak se Oroszországba, se Kínába nemigen lehet befektetni, Dél-Afrikát meg hagyjuk.

  12. „Ki az a vakmajom?”

    Ő is egy blogger mint te, csak őt sokan olvassák:-) és emiatt sok a jó komment is, mint például ez:

    „Az amerikai dollár leváltása soha nem volt napirenden. A kereskedelem elmélyüléséről és a BRICS-országok helyi valutái közötti interakcióról beszélünk. A dollár továbbra is a világ fő valutája marad – ez a valóság” – mondta Anil Sooklal professzor, Dél-Afrika BRICS-küldötte.

  13. 15 – treff:
    Anil Sooklal-nak joga van a véleményéhez, ahogy mindenki másnak. Mindenki azt a véleményt fogadja el, ami legközelebb áll a szívéhez. Aztán az idő meghozza, kinek a véleménye volt legközelebb a történtekhez. Félő, hogy egyetlen hozzászólás se tesz egy blogot olvasottabbá. És ez a te hozzászólásaidra is érvényes.

    Donald Trump volt amerikai elnök a Fox Businessnek adott csütörtöki interjújában arra figyelmeztetett, hogy a dollár hamarosan elveszíti a világ tartalékvalutája státuszát – és ezzel együtt az Egyesült Államok geopolitikai totemoszlopán elfoglalt helyét.
    “Az országunk a pokolra jut, és nem leszünk nagyfiú” – állította Trump, azzal érvelve, hogy “van hatalmunk, de az fogyatkozik. Sőt, a valutánk tekintetében is fogyatkozik”.

  14. Anil Sooklal-nak joga van a véleményéhez, ahogy „mindenki másnak”

    Igen, igen, de azért vannak / lehetnek olyanok, akiknek a véleménye RELEVÁNS, legalábbis az adott területen. Másoké meg nem az ( mint az enyém, nyilván).

    Az USA a pokolra jut? Azta…
    Donald Trumpnak ennél sokkal komolyabb dolgok miatt kellene aggódnia, mondhatnám viccesen.
    De nem ez a lényeg. Hanem: nemhogy az egykori , de még a regnáló amerikai elnöknek sincs gyakorlatilag semmi hatása arra, hogy mi lesz a dollárral. Olyan a rendszer.
    ( Szemben a csicska- országokkal, nem részletezem).
    Ez a nagyon nagy különbség, mindegy hogy Biden, vagy Trump vagy harmadik kretén az elnök.
    Mindegy , mit mond Trump: neki is lehet véleménye, ahogy azt valaki bölcsen megállapította:-)
    Véleményének hatása a dollárra? Kábé akkora, mint itt bárkiének. Nulla közeli.
    Na, mit szóltok, Trumppal vagytok egy szinten, lehet örvendezni/ szomorkodni.

  15. Breaking news, de lehet, hogy nyitott ajtón kopogtatok, és ti is tudomást szereztetek a mai súlyos tragédiáról:
    A nap folyamán az orosz légelháritás lelötte Prigozin Szt.Pétervárról Moszkva felé tartó repülőgépét.
    Prigozsin és még 10 utas és személyzet életét vesztette.
    Nem oda Buda, mert a Wagner-fiúk máris bejelentették, hogy ennek a közönséges gyilkosságnak meglesz az ára.
    Hogyan és mikor, majd eldől.

  16. Re:19 Bálint
    2 lehetőség van:
    A; „Meghalt” és így kap új személyazonosságot
    B; Valóban kilőtték, mert már nagyon útban volt(Szurovikin most biztos zabszemet szorít…)

  17. A Föld emiatt nem lesz jobb hely, de azért minden ilyen szarféreg halála kicsit elviselhetőbbé teszi a létet.

  18. 21.dajtas
    …”A; „Meghalt” és így kap új személyazonosságot…”
    Mire kellene neki ?
    Szerintem Putyin most az egyszer rossz helyen rossz fiukkal kezdett ki, ezek nem beszari inasgyerekek.

  19. Tibor bá!
    A 18-as hsz-t töröltem (delete)
    aztán a frissités után ugy mutatta mintha tényleg törölte volna,
    aztán mégis megjelent!
    Valami nem kerek a rendszerrel!

  20. Aki olyan hülye, hogy zsoldosokkal Moszkva ellen indul, az megérdemlik, hogy a repülőjét lelőjék.

  21. 26. Tibor bá

    Na várjál, mert most jönnek a nem is az a repülő,
    meg nem is az utazott rajta, verziok!
    Meg a különféle csavaros elméletek, hogy miért is volt putyin érdeke,
    prigót illegalitásba küldeni és nem a halálba!

    🙂

  22. Prigozsin így is meglepően sokáig élt. Csak azt nem értem, mért kellett a másik kilencet is kinyírni vele együtt. Nem találtak direktebb, egyszerűbb módot a kivégzésére? Fura.

    Lehet, hogy ők is feketelistán voltak?

  23. 28 – Ábel

    Ugyan. Itt a blogon, de még Magyarországon sincs senkinek lila halvány gőze még arról az alapvető tényről sem, hogy hogyan működött a Wagner-csoport, egyáltalán hogyan került a képbe Prigozsin velük kapcsolatban, mi volt az ő feladata és hatásköre és mi nem.

    Prigozsin a Wagner-csoport marketingarca volt és a „zenészek” finanszírozásával kapcsolatos konstrukció keretében vonták be a Csoport kvázi főnökeként. A személye természetesen így is fontos volt, hiszen a világ a Wagner-csoportot a nevével azonosította. Ami viszont leegyszerűsített elképzelés, diplomatikusan megfogalmazva.

    Jevgenyij Prigozsin anno egy hot-dog árus, kifőzdés volt Szentpéterváron. Ott ismerkedett össze Putyin testőrségének a fejével és rajta keresztül magával Putyinnal is. Akkor ő még nem elnök volt, hanem a város magas rangú hivatalnoka.

    Prigozsin csillaga Putyin csillagával emelkedett. Szaftos megrendeléseket kapott a catering üzletágban – orosz állami hivatalok, kaszárnyák, iskolák stb. tömegét látta el kajával a cége országszerte. Gazdag lett, nagyon gazdag. Innen ered a megnevezése, hogy „Putyin szakácsa”.

    De a pénze egy jó nagy részét nem tarthatta meg, hanem ezeket bevonták a jól ismert Wagner-csoport finanszírozásába. Nem kétség, hogy Prigozsin ezt nem önmaga találta ki – meg lett neki mondva, hogy mostantól formálisan te leszel e katonai csoport feje és arca a világ felé. Pénzügy, marketing, lobbitevékenység – ez a te feladatod a Csoporton belül.

    Ugyanis Prigozsin a Wagner-csoportban katonai (stratégiai és taktikai szinten) egyedül soha semmit nem dönthetett el.

    A kulcsszemély e tekintetben Dmitrij Utkin volt – korábban a Szláv Brigádok egyik alapítója illetve később a Wagner-csoport alapítójáról van szó. Ő volt maga Mr. Wagner – ez volt korábban Utkin katonai hívójele. Kimondottan katonai dolgokat illetően Utkin illetve a Wagner magas rangú tisztjei kezében volt a döntés és a végső szó, egyáltalán nem Prigozsinéban.

    Ezért a fenti névsorban katonai szempontból a legkisebb veszteséget Prigozsin, a pilotát meg az utaskísérő hölgy személye jelenti. Utkin és többiek ilyen szempontból sokkal többet számítanak. A médiák, a seggbuta „újságíróknak” nevezett véglények és vele együtt e szemét szajhamédia tartalmát fogyasztók világszerte meg „prigozsinozhatnak” vég nélkül – csinálják, ettől előbbre úgy sem lesznek a fontos infókat illetően.

  24. 28.

    Mikor szamitott az orosznak a collateral damage ?
    Szerencse hogy nem hetkoznapi utasszalliton utazott !

  25. Itt is többször elhangzott , miszerint Oroszországban az ADOTT SZÓ felül ír minden papírt.
    Állítólag híresek arról,hogy sokszor hagynak szerződéseket papír mentesen.

    Olvasom hogy Lukasenkát és Putyint azzal vádolják hogy átb…ta Prigozsint,és lelőtték mint egy verebet.
    Közben kirúgtak pár KOMOLY vezetőt a hadseregben , néhány nap múlva lelövik a Wágner gépet Orosz területen.

    Ekkora amatőr lenne Putyin?

    Zsolt írta hogy lett Putyin szakácsa Prigozsin – bár ez is szép karrier 🙂 – de írták épp tárgyalni ment valahova étkeztetési szerződés kapcsán,holott ki lett utasítva a PUCCS ( ? ) után.

    Hogy ki akarta megölni?
    Egy film idézet szerint

    ” a sor végtelen hosszú ” , akár az afrikai készülődés miatt IS.

  26. 30- Bubo:
    Na nem azért, hogy védjem az oroszokat, de azért a jenkik jóval több járulékos vesztességet ( ha már anyanyelvünkön írunk…. ) okoztak.
    Csak olvasd el ennek a nagyságát Líbiában, Szíriában Irakban, Vietnámban, Jugoszláviában, stb…..
    És indirekt módon, a mostani hatalmas uki emberveszteség is a gaz jenkik sara, hisz ők nem engedik meg a béketárgyalások megkezdését sem.

  27. 31: ötlet:
    Aki ezen rendelkezésre álló információk alapján elfogadja, hogy ez az ürge fizikailag ott volt és meghalt, … (megbocsáss). „Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!” Ez pedig ma már igaz nemzetközi vonatkozásban is…

  28. 31: ö.:
    Aki ezen rendelkezésre álló információk alapján elfogadja, hogy ez az ürge fizikailag ott volt és meghalt, … (megbocsáss). „Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!” Ez pedig ma már igaz nemzetközi vonatkozásban is…

  29. 34
    HOCS

    Jellemző,amit ki se mondtam le se írtam,azt vágod hozzám.
    Folytattam volna ,de ritkán jelenik meg itt a hozzászólásom,de te csak azt nézed ki mondta.
    Netán az elejét is elolvasnád,abba benne van az,- és egy másik oldalon írtam
    „ami Oroszországban történik az ott is marad „- DE NÉZHETJÜK NEMZETKÖZI TERRORISTA,ÉRDEK,stb. irányból is,amit a töltelék torkán próbálnak lenyomni.

    Nem ettem meg a lepényt a búcsúban,a történet miértje érdekelne,de te is kevés vagy a megoldáshoz.

  30. 35: ötlet:
    Számtalan érdek van, de a kérdés, hogy kié az érdem?

    „Nem ettem meg a lepényt a búcsúban”
    – Ja, akkor bocs!
    „a történet miértje érdekelne, de te is kevés vagy a megoldáshoz.”
    – Ez így igaz! Üdvözletem!

  31. 29, zsolt

    Egy orosz fórumon azt tárgyalták, hogy az a repülőgép, amelyiken Prigozsin és Utkin Wagner – szakemberek utaztak, annak a futóműszára – hidraulikája és a futóaknája borzasztóan össze volt törve. Azt írták, hogy az nem a talajjal való ütközésből eredhet, hanem robbanóanyagtól.
    Végül is a krími hidat és egy hadihajót is sikerült már felrobbantani…akkor ezek szerint majd még egy gázvezetéket is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük