(4272) Ray McGovern

Tibor bá’ fordítása online

 

Ray McGovern, a CIA veterán oroszországi elemzője még soha nem félt jobban a nukleáris katasztrófától

 

Az orosz inváziót követő néhány napon belül írtam, amit most megismétlek. Ismerve az emberi természetet, biztosra veszem, hogy az emberiség egy rövid időn belül bekövetkező nukleáris világháború felé tart, ami szerintem elkerülhetetlen. Indoklás: Amerika vezetői évtizedek alatt hozzászoktak a világhatalomhoz, el se tudják képzelni, hogy veszítsenek. Oroszország vezetője (bár ki is legyen az) pontosan tudja, hogy nem veszíthetnek, mert az hazájuk (és saját maguk) halálát jelenti. Vagyis egyik fél se veszíthet. Legnagyobb valószínűséggel a szorongatott véghelyzetben Oroszország fog elsőnek az atomhoz nyúlni.

Ray McGovern, aki nyugalmazott oroszországi CIA-szakértő, az ész ritka hangja, aki az amerikai mélyállamok zsigéiből érkezik, csatlakozik Robert Scheer műsorvezetőhöz a Scheer Intelligence podcast egy másik kiadásában. A világbéke, a nukleáris fegyverek körültekintése és a filmkritika napirendjén McGovern és Scheer az ukrajnai háborúból és a mögötte álló történelemből fakadó számos lényeges kérdésben elmélyül. Christopher Nolan „Oppenheimer” című filmjétől kezdve a CNN furcsa, őszinte adásáig az ukrajnai ellentámadásról, a bronxi öregfiúk egymás enciklopédikus elméjét ösztönzik, hogy megpróbálják megérteni a világ helyzetét.

Míg az atombomba-filmről vegyes vélemények töltik be az epizód első szegmensét, úgy tűnik, hogy a beszélgetés mindig visszatér a lehetséges nukleáris háború fontosságához. Ahogy McGovern mondta: „Hat évtizedet töltöttem el a témában. Számoljuk össze, hat évtizedet követve a szovjet és most az orosz politikát. Ennek az időnek nagy részében szakmailag és most… valóban ugyanolyan elszántan, és soha, de soha nem féltem ennyire attól, hogy egy nukleáris katasztrófa küszöbén állunk.”

McGovern, hét elnök tanácsadója szintén belemerül az ilyen meggondolatlan külpolitikai döntések motivációiba és következményeibe, amelyeket olyan emberek hoztak, akik állítólag az összes minősítő négyzetet bejelölik:

„Sullivan, Blinken, Nuland… Az övék a hatalom gyeplője, és ők mondják meg Bidennek, mit tegyen. Van bennük a valószerűtlenség érzése, amelyen érvényesülni tudnak. Ez nagyon világos volt az első nagy külpolitikai kalandjukon, ahol a kínaiak olyan kedvesek voltak, hogy eljöttek az alaszkai Anchorage-ba, és úgy bántak velük, mint a brit imperialisták a kínaiakkal a Jangce folyón két évszázaddal ezelőtt!”

Végül a hazatérő polgárok, valamint a frontvonalban lévő katonák azok, akik rossz helyzetet kapnak ezektől a döntésektől. McGovern rámutat arra a kilátástalan valóságra, hogy mit jelentenek valójában az olyan országoknak nyújtott segélycsomagok, mint Ukrajna, minden érintett fél számára. A legrosszabb az, hogy ez az emberek előtt történik anélkül, hogy tudnák, és ez a katonai, ipari, kongresszusi, hírszerzési, média, akadémiai, agytröszt komplexumának terméke.

 _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

44 gondolat erről: „(4272) Ray McGovern

  1. Ezek szerint hatalmas ostobaság volt területszerző háborút indítania a szomszédai, a testvérei ellen Oroszország vezetőjének (bárki legyen is az), mivel abszolut nem volt tisztában azzal amit a fenti uriember is állít. Szenvedést, halált hoz a saját népére, országára, nem beszélve a világ többi részéről. Ha lenne benne egy fikarcnyi tartás, önbecsülés, ha valóban szeretné a saját hazáját és népét akkor feláldozná magát és hatalmi körét hogy megmentse ami menthető. De nem így van. A hatalomféltés és a gőg nagy úr. Tovább folyik az Orosz vér, tovább szenved a haza, halnak meg fiatalok azért mert fél szembenézni a hibás döntései következményével. Milyen hazafi az ilyen?

  2. „Szenvedést, halált hoz a saját népére, országára, nem beszélve a világ többi részéről. Ha lenne benne egy fikarcnyi tartás, önbecsülés, ha valóban szeretné a saját hazáját és népét akkor feláldozná magát és hatalmi körét hogy megmentse ami menthető. De nem így van. A hatalomféltés és a gőg nagy úr. Tovább folyik az Orosz vér, tovább szenved a haza, halnak meg fiatalok azért mert fél szembenézni a hibás döntései következményével. Milyen hazafi az ilyen?”

    – Zelensky csak egy báb, nem ő hozza a döntéseket. De abban igazad van, hogy feláldozhatná magát és hatalmi körét, a továbbbi pusztítás megállításáért.

  3. 2. Nyilván bármelyik szembenálló fél megállíthatná a háborút, mégis azt diktálja a józan ész és az erkölcs (ha maradt belőle valami) hogy az agresszornak, egy másik ország területének elfoglalójának, az atomfegyverek birtokosának illene ezt megtenni, ha nem szeretné a népét és a Földet atomtemetővé változtatni. A kisebbnek, a gyengébbnek pedig segíteni kell.

  4. 3.
    Te tisztában vagy vele, hogy kik a szembenálló felek?

  5. Minato!!!
    Arra már gondoltál hogy ha a szemét jenkik (akiknek az égadta világon semmi keresnivalójuk nem leNNE!!!!) uki földön, elhúznák a belüket a picsába, vagy 1szerűen elzárnák a pénzcsapot, a háborúnak napokon belül vége lenne.
    Bocsánat, de elszakadt a cérna nálam, a hozzászólásaidtól…
    Tisztelt Tibor’bá! Nem lehet beépiteni a fórumban egy olyan kiterjesztést, amellyel mindenki le tudja tiltani a számára troll személyeket?
    Ilyen működik a disqus oldalon. Szerény véleményem szerint, rendkívül fárasztó, mindegyre bizonyos személyek ostobaságaiba botlani

  6. 5. Nyilván vége lenne, de az nehezen elfogadható bárki – remélem tőletek is – hogy Oroszország azért támadja meg, majd csatolja el a szomszédai területét, öl meg ártatlan civileket, mert NEM tetszik neki a „kavarás” a „szomszédban” !? Ami most történik messze túlmutat a kisebbség védelmén. Rombolas, háború. Ennek rendezésére van sok egyéb mód is, nem azonnal odabaszni. Ez egy civilizált ember számára nem elfogadható.
    Az hogy nem vagyunk egy véleményen, természetes dolog. Sokan vagyunk így, ilyen a világ. Ha nagyon akarnám én is mondogathatnám hogy nyomjátok a KGB/FSZB propagandát mint süket a csengőt – mikor én meg megkapom hogy a CIA propagandát tolom – holott próbálok emberségesen, józanul véleményt formálni.

  7. 5 – Mackómuki:
    Minato valóban trollként üzemel, de nem bánom, mert vitát generál.

    6 – Minato:
    Nem ismered a tényeket, vagy legalább is úgy teszel.

  8. 7. Tibor bá, azért mert eltérő a véleményem, elítélem a háborút, a szenvedést, a nemzetközi jogok semmibe vételét, ezt kulturáltan megfogalmazom, miért lennék troll? Észérvekkel alátamasztom az érveimet. Kérlek világosíts fel. Ha kitiltanál elfogadom. Nem ez én honlapom. 2008 óta próbálok építő jellegű hozzászólásokkat írni.

  9. 8.
    Szerinted kik a szembenálló felek?

  10. 5 Mackómuki

    Tegyél úgy mint én .
    Meglátom a Minato nevet és egyszerűen tovább gördítem.
    Már nem idegesítem magam rajta.

  11. 1./ Minato.
    ÚGY VÉLEM, a témát a rosz vége felől boncolgatod és
    természetesen ebből a szemszögbőlneked Putyin lesz
    egy nukleáris háború okozója.— Az fel sem merül benned,
    hogy az USA politikáját nem Biden és a szenátus irányítja,
    hanem a hadiipari konszernek vezetői. — Ha Putyin feladná,
    az nem mentené meg az orosz népet, sőt még az orságot sem.
    Oroszország ugyanarra a sorsra jutna mint ukrajna, a nép pedig
    USA OLCSÓ MUNKAEREJE. — de nézzük a másik oldalt !!! —
    Ha az USA adná fel a világ csendőre szerepét, egy gazdasági
    válsággal megoldódna a helyzet, mert hogy oroszország soha
    nem akarná bekebelezni az USA-t arra bátran mérget lehet venni .
    Legrosszabb esetben is csak egy viszonylag hosszú gazdasági
    válsággal kellene számolnia. — TEHÁT A KULCS A BÉKÉHEZ AZ
    USA KEÉBEN VAN.

  12. 5 – Az amerikaiaknak pontosan ugyanaz a felhatalmazása Ukrán földön lenni, mint az oroszoknak volt Szíriában: a regnáló legitim hatalom hívta őket segíteni.

  13. Lehet az én felfogásom különbözik a tiétektől, bennem van a hiba. DE! Nálam hatalmas különbséget jelent az hogy az USA (vagy akárki) ott van egy országban, behívták, segít, soft power. Nem foglalja el. Nem indít háborút hogy bevonuljon és magához csatoljon részeket. Nem hangoztatja hogy az ország népe nem is létezik, illetve illegitim.
    Ezzel szemben nálam nagy a kontraszt hogy egy ország – most az Oroszok – szarnak az egészre, bevonulnak tankokkal, szarrálőnek mindent, magukhoz csatolnak területeket. Ez a hard power. Nálam a hard power != soft power. Sajnálom hogy a hazai illetve Orosz propaganda sok embernél validálta a háború szükségességét, a gyilkolást erre hivatkozva 🙁

  14. 13.
    -Full vakon vagy. Szerintem te valószínűleg fórumot tévesztettél, de célközönséget azt biztos.
    -Na mégegyszer: Szerinted kik a szembenálló felek?

  15. 14.: Tények: Oroszország mint agresszor lerohanta Ukrajnát-a Krím félszigetet 2014-ben, elcsatolta a Krímet és felkelést robbantott ki / támogatott Luhanszkban. Azóta Oroszország és Ukrajna között háború van, Oroszország agrssszorként megsértette Ukrajna szuverenitását, tehat így háborús szembenálló felek. Effektív fegyverzünet azóta nem köttetett (a minszk-i „béke” nem igazán volt az) 2022-ben Oroszország tovább eszkalálta a konfliktust. Megfelel?

  16. A litván haderő augusztus 21. – szeptember 2. közt mozgósítási gyakorlatot tart az aktív és tartalékos valamint a kisegítő állomány részére, többek között például: a behívóparancs kiküldése és katona pozícióba érkezése közt mennyi idő telik el.

    A Balti-tenger blokádját mikor fogják gyakorolgatni?

    Román vagy a lengyel repülőterek lesznek 2024. tavaszától a legújabb legitim orosz célpontok vagy megvárják az oroszok, míg a Dnyeper fölé érnek a felajánlott repülők a francia cirkálórakétákkal a hónuk alatt?
    Ez a jobbik eset.
    Rosszabbik eset: előre bejelentik (a lakosság érdekében), hogy melyik román vagy lengyel repülőteret gyalulják le a termobarikus óriássokkal?

  17. 15.
    – Amit felsoroltál az csak a tényeknek egy kis szelete, az a szelet amit a FOS is nyomat. Tudtad, hogy a történelem nem 2014-ben kezdődőtt, és a most zajló események nemcsak az ukrán meg az orosz cselekedetek eredői?
    – Amúgy nem, nem felel meg. Erre még mindíg nem sikerült válaszolnod: Szerinted kik a szembenálló felek?

  18. 15 . Minato:
    Eszem ágában sincs kitiltani.
    Esetedben nem arról van szó, hogy más a véleményed. Egyszerűen rossz a koncepciód. Nyilvánvaló tényeket vagy tagadsz vagy nem veszel figyelembe. Ezért mindenki szemében troll vagy, mert úgy tűnik szándékosan beszélsz félre. Oroszországot folyamatosan agresszornak tekinted, mert megtámadta Ukrajnát. Hogy előtt 8 éven át Ukrajna támadta az orosz ajkú kelet Ukrajnát, azon egyszerűen átugrasz. Szerinted a Krím félszigetet Putyin lerohanta. Hogy a többnyire orosz ajkú Krím félszigetet a kijevi párttitkár, Kruscsev egyéni hóbortból Ukrajnához csatolt alog több mint fél évszázada, arról nem is tudsz, se arról, hogy Putyin népszavazást tartott és az oroszok, tatárok Moszkvára szavaztak Kijev helyett. És azt is elfelejted, hogy a jelenlegi Kijevi hatalom egy Amerika vezette puccs terméke….. és csak fújod tovább: agresszor, agresszor. Amit te ajánlasz, hogy az oroszok vonuljanak ki, azt vérengzés követné, mert Zelinszkij bevonulna és jönne a megtorlás azok ellen, akik kollaboráltak Putyinnal. Még egy gondolat. Ha a román kormány ágyúkkal lövetné Székelyföldet, vagyis saját állampolgárait, főleg mert magyarul beszélnek, amire a magyar kormány belépne Székelyföldre és kiűzné onnan a román csapatokat, akkor agresszorok lennénk?

  19. 18. Tibor bá, amiket felsoroltál tudok. Azt hagytad figyelmen kívül hogy Oroszország vezetői Putyin előtt legalább 5 multilaterális dokumentumban vállalták Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartását, pl 1994 Budapest memorandum? Azt is hogy a SZU szétesése után elfogadták az Ukrán határokat? Azt is hogy 2014 óta háborús szembenálló felek, így háborús zóna kelet-Ukrajna? Igen, sajnálom a 14 ezer áldozatot, de ezt a szart főleg az Oroszok kavarták, nem akarták elfogadni hogy 2014 utan Ukrajna nem tartozik a befolyásuk alá. Nyilván a Krím elcsatolása, Luhanszki hábirú után Oroszellenesség van, egyre jobban, máshol is ez lenne. Milyen jogon tart Putyin népszavazást egy másik ország területén? Melyik nemzet ismerte el 195-ből a népszavazást.. sorolhatnám. Ha én troll vagyok, akkor Ti kik? FSZB szócsövek?
    Románia / székelyföld viszonyára visszatérve, ha a székely Magyarok kikiáltanák az autonómiát, fegyvert ragadnának a Románok ellen, hogy elszakadjanak, akkor jogos lenne-e hogy a Románok ágyúzzák őket. Sajnos igen. Minden joguk meglenne rá, mivel ha tetszik, ha nem az Románia része lett 1920 után. DE! Ne kevert ide azt, ha indok nélkül ágyúznák a fegyvertelen székelyeket! Ebben az utóbbi esetben jogos lenne a Magyar beavatkozás, de nem ez történt 2014 után, ezt tudjuk. Hozzáteszem, ha Magyaro fegyverrel és katonákkal támogatná a Székely függetlenedést, utába megtámadná Romániát mert az ezt nem fogadja el, teszem azt a nyugattal kollaborál, akkor ki az agresszor?

  20. Egy másik nézetből közelítve. Igor Girkin orosz, nacionalista szakadár parancsnok is jól látha mekkor sz*rkavaró gép Putyin, ennek hangot is adott, le is tartóztatták – vagy parancs van ellene. Vajon miért nézte 8 éven át Putyin hogy ágyúzzák a honfitársait kelet-Ukrajnában. Tudjuk a 14e áldozat vegyes, mindkét oldalról, civil-katona. De akkor is miért várta meg Putyin hogy a nyugat felfegyverezze, kiképezze az Ukránokat? 2014-2015-ben mint kés a vajon haladt volna át Ukrajnán a harmatgyenge hadseregen az Orosz hadsereg. Teszem fel, nem is a terület megszerzése a célja? Nem is nacionalista értékek vannak az agresszió mögött? Ennek adott hangot Girkin is és több parancsnok is. Talán a háború maga hiányzik Putyinnak, az öldöklés vérontás. Az indokok mondvacsináltak lettek az előző 8 év semmittevésének fényében.

  21. 20. malleusrobi, tudod jól hogy erre a kérdésre nincs exact, explicit jó válasz. Bármit írhatnék – vagy bárki – bele lehet kötni és magyarázni. Nyugat, kelet, Orosz, Ukrán, Kína, USA, Irán, örmény, tatár, stb…

  22. 3:Minato:
    „azt diktálja a józan ész és az erkölcs (ha maradt belőle valami)”
    Kinek az erkölcse ? A nyugaté ? Akik az elmúlt 40 (de írhatnék 500) évben soha nem viselkedtek agresszorként ugye ? Most hirtelen feltámadt bennük az erkölcs. Ja igen az üzleti erkölcs …

    „A kisebbnek, a gyengébbnek pedig segíteni kell.”
    Azon az áron is, ha a Földet atomtemetővé változtatjuk vele ?
    Tudomásul kellene már venni a szép lelkeknek, hogy a világon mindig az erősebb kutya b**ik. Lehet picsogni, de a világ így működik. A (világ)politikában csak érdekek vannak. Most is …

    19:Minato:
    Ha már olyan fene érzékenyek vagyunk a jogra. És a felszínt akarod tovább kapargatni.
    „Románia / székelyföld viszonyára visszatérve, ha a székely Magyarok kikiáltanák az autonómiát, fegyvert ragadnának a Románok ellen, hogy elszakadjanak, akkor jogos lenne-e hogy a Románok ágyúzzák őket”
    Akkor is jogos az ágyúzás,ha
    1. Először a Székelyek kikiáltják az Autonomiát
    2. Erre a Románok elkezdik gyilkolni őket
    3. Ezt követően a székelyek fegyvert fognak, hogy megvédjék magukat
    4. A románok elkezdik ágyúzni őket.
    ???

    Másik. Ragaszkodsz a nemzetközi joghoz mert a ruszkik vállalták Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartását, de a Minszki békét elintézed azzal, hogy „a minszk-i „béke” nem igazán volt az”. Ez micsoda ?

  23. 22. A minszki béke egy erőltetett paktum volt, egyik fél sem tartotta be, kölcsönösen sértették meg vagy nem tartották be a benne foglaltakat. Ennek tekintetében nem jelenthető ki, hogy bármire is jó lett volna, mivel mindkét fél semmibe vette.

  24. 15./ Minato.
    Az USA AKÁR 2 -3 AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁR VÉDELME
    ÉRDEKÉBEN IS KÉPES MEGSZÁLNI BÁRMELY KIS ORSZÁGOT.
    Oroszország ezt nagyobb régiókban élőkért tette ugyanazt.

  25. Re: 10- Bandi Írod: ” 5- Mackómuki Tegyél úgy mint én . Meglátom a Minato nevet és egyszerűen tovább gördítem. Már nem idegesítem magam rajta.”
    Kedves Bandi! Meg Tibor’bá ( 18 – 15 . Minato: Eszem ágában sincs kitiltani. Esetedben nem arról van szó, hogy más a véleményed. ”
    Nem az a baj, hogy Minato-nak más a véleménye….. Szerintem az a baj, hogy teleszemeteli ezt a fórumot marhaságokkal, és a trollkodásával elviszi a „beszélgetéseket” bolond felé. Itt a fórumon, ha jenki seggnyalásról van szó, akkor a beszélgetések saccperkábé 80%-a a Minato győzködéséről, meg a hülyeségeinek a megcáfolásáról szól….
    Avagy magyarázni kb. ezredszerre a 2×2-öt.
    Értem én, hogy mindenkinek joga van bármilyen marhaságot összeírni, de azért egy jó blogot széttrollkodni, azért már pofa kérdése.
    Lehet, hogy én is elköszönök, mert sajnálom az időt a sok baromkodásra?!?

  26. 21.
    Ne tereljél, ne ferdíts! Nincs túl sok narratíva erre. Van rá egzakt válasz. Csak azt amit a 3.-ban sugalltál, azt a hazugságot nem mered egyértelműen leírni, mert pikk-pakk megcáfolnák itt. Az igazságot, meg nem fogod leírni, mert teljesen borulna a hazugságokra-ferdítésekre-mazsolázgatásra épített érvrendszerecskéd.

  27. 25. Pontosan, nem terelek csak tudtam hogy hasonlót fogsz írni 🙂 Olvasd el még egyszer a 15-ös hozzászólást, abban leírtam a válaszom, lehet átsiklottál felette. Neked szólt!

  28. Minato:
    Legyen egy jó kompromisszum. Te visszafogod magad, mi pedig nem állítjuk, hogy troll vagy, 😀

  29. Majdnem száz évvel ezelőtt Robert Minor amerikai művész rajzolt egy karikatúrát, amely próféciává vált. Felismerte, hogy előbb-utóbb a geopolitikai erőviszonyok nagyon megváltoznak.
    Oroszország ott figyel a háttérben.
    #https://t.me/tsargradtv/54546

  30. Minato,
    hagyd , az egész reménytelen, és nem éri meg.
    A szektát akarod meggyőzni???
    Menj és vissza se nézz, vagy maradj, és kacagj mindenen.

  31. Főleg Minatonak

    Ha az ok okozati láncolatot nézzük, akkor a 94 és bpi memorandum felrúgásàt kell elsőként megvizsgálni.

    Nem az oroszok rúgták fel
    A memorandum szövege a következőt tartalmazta;

    „A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak.”

    Az ukrán alkotmány nem ismeri a hatalom M erőszakos, fegyveres megragadását. Janukovicsot az USA által gründolt, erőszakos, f gyveres puccsal fosztották még a hatalmátol, melyet az ukrán nép törvényesen, legitim módon, az Ebesz által hitelesített választásokon szerzett meg.

    A fegyveres, véres puccsal, melyet az USA 5 mrd dollár felhasználasával szervezett, az USA felrúgta a 94 és megállapodast.

    Értjük, ugye?

    ( szekta, pasztmeek. Tények. )

  32. Mintha Kiszelly Zoltán is olvasná a fórumot, és ebben az előadásában pont az itt felmerülő kérdésekre válaszol:
    youtube.com/watch?v=3rSo_IVabWM&ab_channel=Kontextus
    … hozzáteszem, hogy szépen, választékosan és közérthetően.

  33. Yoda osztotta meg egy másik poszt alatt az üres lózungok gyüjteményét a nyugat-balkáni országok közös nyilatkozatát, amiben a 4. pont tartalmát, ha együtt olvasunk egy minapi hírrel, akkor új értelmet nyer. Mert a 4. pont nem csak az oroszokról szól.

    „4. Megállapodtunk abban, hogy nem maradhatnak büntetlenül a háborús és egyéb bűncselekmények, mint például a civilek elleni támadások és az infrastruktúra lerombolása, és minden felelőst felelősségre kell vonni.”
    Azt gondolhatnánk, hogy a nyilatkozat az oroszok által elkövetett bűncselekményekről beszél. De a következő hír világossá teszi, hogy nem így van.

    Friss hír. Az ukránok kitiltották az ujságírókat a frontvonalból.
    Úgy látszik még az ellenőrzött hírek sem votak elég ellenőrzöttek.
    Valamit nagyon el akarnak titkolni az ukránok a sajtó elől.
    Tippelek. A háborús bűncselekményeiket?

  34. Re: 35- Károly
    „… mint például a civilek elleni támadások és az infrastruktúra lerombolása, és minden felelőst felelősségre kell vonni…”
    Itt gondolom az Északi Áramlatról van szó, a Kercsi hídról, stb…..
    Azóta is az idióta seggnyaló fritzek 1000-rel keresik a tetteseket.

  35. 36. Mackómuki
    Az Északi Áramlatról el is feledtkeztem.
    Így tovább bővül ebben a háborúban bűncselekményeket elkövető országok sora.
    Nem véletlenül hagyhatták ki a 4. pontból az Oroszország szót.

  36. Számomra elképesztő, ahogy egymást gyalázzátok, hogy ki a hibás a háborúért, ki lesz a hibás, ha Putyin atomot indít.

    Mi kellene hozzá, hogy meglássátok: MIND AZ ELLENSÉGEINK! Putyin is, a CIA is!

    Demokrata-Republikánus ellentét pepitában. Az emberek acsarognak a gumicsontokon, miközben mindkettő ugyanannak az oligarchakörnek a bábja.

  37. Bocs kicsit offtipoc, de meg kell osztanom.
    Most hallottam a magyar nyelv leleményességének újabb gyöngyszemét:
    Zelenszki – pöcsripacs.

  38. Ha nem lépnek a harcban álló felek, akkor egy nukleáris összecsapás inkább bekövetkezik, mint nem.
    Mióta elkezdődött a harc, az eszkaláció csak mélyül, mégpedig nem kis ütemben.

    2022 márciusában a németek segítségnyújtása kötszerből és katonai sisakból állt.
    Mára ez a segítség Leopárd harckocsi lett és nem tiltakoznak az F-16 vadászgépek átadása ellen sem. Ezt az utat másfél év alatt járták be.
    Ha nem történik érdemi változás, akkor nincs hova tovább eszkalálódni. Az atomfegyver bevetése reális forgatókönyvvé válik.

    BRICS
    Mikor a szervezet 2024 január 1-jén hivatalosan is kibővül az új tagokkal, akkor az energiahordozók 70%-a, a föld ásványkincsének döntő része és a világ élelmiszer termelésének nagyobb része fölött fognak rendelkezni. ( és további országok jelezték csatlakozási szándékukat) A G7 és G20 gazdasági potenciálja kisebb lesz, mint a kibővült BRICS-é.

    2024-ben a BRICS találkozó Oroszországban lesz.
    Ha Putyin a találkozóig nem dönti el az ukrajnai konfliktust, folytatja ezt a fékezett habzású háborút és a további eszkaláció már az atomfegyverek bevetési lehetőségét reális közelségbe hozta, akkor a BRICS tagok milyen kilátásokkal gyülnének össze?

    Putyin elhúzhatja a továbbiakban is a konfliktust és 2024 tavaszáig támadhatja az ukrán infrastruktúrát, de ez idő alatt, az elmult másfél évből kiindulva az eszkaláció túllép az F-16-on és elérkeztünk az atomfegyverekig.
    Ezt elkerülendő, azt gondolom, hogy még most szeptemberben megindít egy offenzívát, amivel lealázza a NATO-t és a nyugat nem mismásolhatja el a kudarcot.
    Ha ezt nem lépi meg vagy nem tudja megtenni, akkor mindenki kezdhet aggódni.

    Az ukránok az utolsó dandárjaikat küldik harcba. Mikor ezek a katonák hátranéznek, már nincs mögöttük senki. Se fegyver se paripa és e mellett csökkenő támogatási hajlandóság figyelhető meg a nyugat részéről.
    Ha ezt a pillanatot Putyin nem használja ki, akkor tavasszal az 50-100db. F-16-ossal és még ki tudja mivel kell szembenéznie azon a frontvonalon, ami most ősszel az esőzések kezdetével rögzül. Ezzel el is érkeztünk az atomháború küszöbére.

  39. 41,Károly
    42,Tibor bá
    50 vagy 160 F-16 -os, semmit sem ér, ha nincs meg hozzá a megfelelő, nagyon aprólékos, nagyon hosszadalmas kiképzés.
    Feltéve, hogy nem épitettek bele időközben valami digitális bizbazt, amitől a gép magától is harcol, mint a Merkava tank.
    Az 16-osokat ismerjük, meglehetősen régi közös amerikai-izraeli fejlesztés, az elektronika szinte kizárólagosan izraeli.
    Nos, csak ezt a szegmenst az évekig tartó kiképzö és gyakorlótanfolyam ideje alatt EGY TELJES ÉVIG tanulod, hogy a gép minden fantasztikus képességit kihasználni tudja az a pilóta. És még hol van a többi rengeteg tudnivaló a gép müködéséről? A gép kezelése annyira bonyolult, hogy mint leszerelt F16-os pilóta, most már mint civil, amennyire továbbra is combat able- harcraképesen -akarna maradni, kötelezi magát, hogy HETENTE egy gyakorlónapra bejön, mindaddig, mig a katonaorvosok őt erre kor szempontjából alkalmasnak találják!
    F-16 !
    Ez nem egy motor, amire szárnyakat szereltek, de nem ám.
    Sokra megy majd vele Ukrajna.

  40. 42. Tibor bá’
    Zelenszkij nagyotmondó, mitomániás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük