(4271) A háború fenntartása jó üzlet

Tibor bá’ fordítása online

Az Egyesült Államok kapitalizmusa és miért nem változtat a „csodafegyverek” tombolása Ukrajnában

Írta: Finian Cunningham
1933.02.11.

Lassan és vonakodva a nyugati tisztviselők és szajha média számára tudatosul, hogy az ukrajnai ellentámadás kudarcot vall. Nemcsak a két hónapos ellentámadás, hanem az egész konfliktus. Ukrajnának nincs esélye felülkerekedni Oroszország fölényes erőivel szemben.

Ennek ellenére az erőszak és a gyilkolás folytatódik. Nincs diplomácia, béke vagy józanság. Miért?

Alig néhány hónappal ezelőtt a nyugati média tele volt pimasz állításokkal, miszerint az Egyesült Államok és a NATO fegyverei és kiképzése megfordítaná az Oroszország elleni „lenyűgöző győzelem” irányát. Napjainkban ugyanez a méda szelíden tudósítanak egy „őrlő ellentámadásról” (Washington Post, New York Times, CNN) és „meghiúsult várakozásokról” (London Times).

Hogyan magyarázható a kirívó rejtély? Az Egyesült Államok és európai NATO-szövetségesei az elmúlt évben 100 milliárd dollár értékű fegyvert szállítottak a kijevi rezsimnek, a harctéri tankoktól a Patriot rakétákig. A katonai ajándékok pedig folyamatosan érkeznek, a Biden-kormányzat a múlt héten újabb 12 milliárd dollárt kért Ukrajnának. A következő hónapokban az Egyesült Államok és szövetségesei F-16-os vadászrepülőgépek szállítását tervezik.

Ez az elképesztő nagyságú segítség azonban nem befolyásolja a végső orosz győzelem kimenetelét. Természetesen további ukrán katonák tízezrei fognak meghalni, és az Oroszországgal vívott átfogó nukleáris háború elítélendő kockázatot jelent. De miért folytatódik az őrület? Miért nem vizsgálják a nyugati politikusok és média a végtelen mészárlás diplomáciai alternatíváit?

Ennek a kudarcnak és a végső botránynak az egyik alapvető oka az Egyesült Államok militarizmusának velejárója. Az amerikai militarizmus és más nyugati kapitalista államok militarizmusa nem a „katonai” vagy a „védelem” konvencionális értelmezéséről szól a nemzetek megvédése, sőt a háborúk tényleges megnyerése céljából. Az amerikai és nyugati militarizmus elsődleges célja a magánvállalatok, a hadiipari komplexum profitszerzése.

A fegyverek jellemzően túlárazottak, és állandó fogyasztásra tervezttek. Vegyük az Egyesült Államokban gyártott Patriot légvédelmi rendszert, vagy az Abrams tankot vagy az F-35-ös vadászgépeket. Független katonai elemzők azt mondják, ezek a rendszerek túlárazott szemetek, amelyek nem igazán végzik el azt a feladatot, amit el kellene végezniük. Az orosz erők a Patriot és a nyugati harckocsikat viszonylag  könnyedén kiirtották kiváló hiperszonikus fegyverekkel.

Michael Hudson, a tekintélyes geopolitikai kommentátor és a „szuperimperializmus” könyv szerzője leszögezi, amikor észreveszi, hogy az amerikai militarizmus lényegében nem a nemzet vagy szövetségesei védelméről szól, hanem a vállalati haszonszerzésről. Az amerikai hadiipari komplexum által megalkotott fegyverek nem a katonai teljesítmény hagyományos meghatározását szolgálják, vagyis az ellenség kiütését és a csaták megnyerését.

„A fegyverek arra valók, hogy hatalmas profitot termeljenek az Egyesült Államok hadiipari komplexumának” – kommentálta Hudson a közelmúltban Steven Grumbine-nak adott interjújában.

Ukrajna esetében hozzátette: az amerikai és a NATO-fegyverek „vásárlásra valók, és arra valók, hogy odaadják az ukránoknak, hadd robbantsa fel őket Oroszország. De nem harcra valók. Nem azért vannak, hogy megnyerjenek egy háborút. Elhasználásra valók, ezért most ki kell cserélni őket, mégpedig új vásárlással.”

Az ukrajnai konfliktus leleplezi az amerikai és NATO-fegyverekkel kapcsolatos, régóta tartó felhajtást és színjátékot.

Amit Hudson leírja, hogy az USA által vezetett Oroszország elleni proxyháború teljes átverés és botrány. Ez a Catch-22-stílusú bohózat szintjén van. Ez az amerikai és a nyugati hadiipar haszonszerzés trükkje. Mindezt a nyugati adófizetők fizetik, és az ukránok vérével töltik meg, vagy nyomorítják meg egy életre.

Alapvetően erről szól az Egyesült Államok és a nyugati kapitalizmus. Az elit magánhasznát szolgáló gazdasági rendszert a militarizmus és a globális fegyverexport vezérli. A nyugati kapitalizmus már régóta felhagyott a polgári ipari termeléssel, és az elmúlt néhány évtizedben a hadiipari komplexum uralta, amely a politikusok, a média és a törvényhozók birtokában van, hogy teljesítsék az elvárásokat.

Az ukrajnai háborút a NATO terjeszkedése és az Oroszországot ért stratégiai fenyegetés szította sok éven át. Moszkva figyelmeztetéseit rendszerint elutasították. Ez része volt annak a leszámolásnak, amelyet a nyugati imperializmus amerikai végrehajtója követelt, hogy leigázza Oroszországot, mint geopolitikai riválist, ugyanúgy, ahogy Kínát is célba veszik. De ezen felül megérkezett a fegyverek Ukrajnába szállításának végső lehetősége. Nem csak ez, hanem az európai lakájok is kénytelenek lesznek az elkövetkező évtizedekben felhalmozni kimerült arzenáljukat Raytheon, Lockheed Martin, Boeing stb. Ez egy tökéletesen kidolgozott rendszer.

Ezzel szemben Oroszország hadseregét arra tervezték, hogy ténylegesen megvédje nemzetét. Az orosz fegyverek jobban teljesítenek Ukrajnában, mint a NATO ócska fegyverei, mert az előbbieket nem magánprofit és Wall Street-i befektetők számára gyártják, hanem háborúk megnyerésére.

Ezért veszíti el Ukrajna ezt a konfliktust, katasztrofálisan és aljas módon. A kijevi rezsimbe juttatott fegyverek soha nem arra szolgáltak, hogy „megvédjenek egy nemzetet az orosz agressziótól”. Ez csak az a nevetséges közkapcsolati hírverés volt, hogy drága fegyvereket árulnak, amelyeket nyugati adófizetők finanszíroztak. Természetesen a náci kijevi rezsim megfejelte a készpénzt a korrupcióval, de a nagyobb probléma az amerikai kapitalizmus és hadiipari komplexum élősködése.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán bábelnök (a korrupt kijei rezsim nevében) újabb fegyverekért kiált. Biden és a nyugati politikusok több fegyvert követelnek. Politikai finanszírozásuk a fegyvergyártó cégek lobbistáitól függ. A nyugati média „daráló ellentámadásként” torzítja a trágárságot. Természetesen megteszik, mert be vannak zárva az ukrajnai háborúval kapcsolatos öncélú hazugságaikba.

A korrupt kijevi rezsim összegyűjti a civileket, hogy vágóhídra küldjék őket, miközben az amerikai vállalatok és a Wall Street profitot lakmároznak. A nyugati munkások és a közvélemény pedig elvérzik a megszorításoktól. Ez az ukrajnai háború a nyugati kapitalizmus kísérteties megtestesítője.

A szerző Finian Cunningham sokat írt a nemzetközi ügyekről, több nyelven is megjelent cikkekkel. Mezőgazdasági kémiából szerzett mesterdiplomát, és tudományos szerkesztőként dolgozott a Royal Society of Chemistry-nél, Cambridge-ben, Angliában, mielőtt újságírói karriert folytatott. Emellett zenész és dalszerző is. Közel 20 éven át szerkesztőként és íróként dolgozott olyan jelentős hírmédia-szervezeteknél, mint a The Mirror, az Irish Times és az Independent.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(4271) A háború fenntartása jó üzlet

  1. Mennyire torz és buborékban elő nyugati média: mikor az egyik euronews vidóban arról írt valaki, hogy a Leo2 tankokat kilőtték, véres szájjal arról hadovált a nagyérdemű közönség, hogy kamu, putlerista propi, mocskos orosz párti, húzzon a fenébe.
    Ennek fényében semmi sem meglepő, józanság morzsákban sem található, gyakorlatilag a döntéshozók saját hazugságaikat elhitték.
    Minél tovább nyomják a hazugságokat, annál nagyobb lesz a társadalmi ellenreakció, mikor kiborul a bili.
    Kemény lesz a felébredés.

  2. Jó hosszan fejtegeti fentebb a szerző azt ami régóta nyilvánvaló. Viszont miért az Orosz bias? NATO ócska fegyverei? Oroszok kiváló fegyverei? Ha így lenne, már rég Párizsban eszegetnék a borscs-ot a ruszkik 🙂 Érdemes lenne a szerzőnek egy pillantást vetnie a kiváló Orosz atommeghajtású repülőgép-hordozó flottára illetve a modern tengeralattjáró flottájára is mielőtt ilyen kijelentéseket tesz. Nem is beszélve a kiváló Armata (Patyomkin) tankról melyet még senki sem látott a fronton élesben, közelharcolni. Érdemes lenne azt is elfogadni hogy a nyugati világban kapitalizmus van a fegyveriparbam is, ha tetszik ha nem. Emiatt a háborúk nagy nyertesei mindig a fegyvergyártó, fejlesztő konglomerátumok. Emiatt nem érdekük szart gyártani, mert nem veszi meg senki sem ha használhatatlan. Szóval ez meg egy logikai bukta, hiába sorolják a végén a szerző kvalitásait, ha ezek a nyilvánvaló tények.

  3. Re:2 Minato
    Csak az nem mindegy, hogy a háborún sok pénzt keresnek a fegyvergyártók, vagy a fegyvergyártók lobbizzák ki, hogy legyen háború:
    https://www.youtube.com/watch?v=OyBNmecVtdU&t=35s
    Mikori ez a felvétel?
    Túl régi…

    (Orosz csodafegyverek ugyan olyan hamis narratíva, mint az amerikai, de az látszik, hogy a nyugati csodafegyver imázs finoman szólva túl lett fújva, és kipukkadt ez a lufi is(pl Patriot fiaskó), ami a csillió-billió árakat erősen megkérdőjelezi)

  4. 2 – Minato:
    „már rég Párizsban eszegetnék a borscs-ot a ruszkik 🙂 ” Ez is CIA propaganda (ami éltet téged) Putyinnak esze ágában sincs bármit is „lerohanni”. [az SZU pont abba rokkant bele, hogy a „lerohant” területeket anyagilag támogatnia kellett.] Másfelől a bejelentett új orosz fegyverek messze felülmúlják az amerikait.

  5. 4. Tibor bá, sajnos az esetem még rosszabb, mivel nem olvasok CIA propagandát – hol találok ilyet? szivesen átfutnám – amit írok és gondolok magamtól találom ki, józan paraszti ésszel 🙂
    A másik kérdésem az lenne, hogy vajon a valóságban is felülmúlják-e az új Orosz fegyverek a nyugati új fegyvereket, vagy csak papíron? Erre lennék kíváncsi, nem csak a dumára, az már túl sok és papírtigrisekből is láttunk már eleget. Ebben remélem egyetértünk.
    Nyilván Putyinnak esze ágában sincs semmit lerohanni, még a Krím 2014-es lerohanását sem ő találta ki, sem Ukrajna lerohanását. Isteni sugallat lehetett az, nem holmi kósza gondolat 🙂 – ami tudjuk, teljesen más.

  6. „– Mit gondol John Mearsheimer gyakran idézett nézetéről, hogy a Nyugat, illetve a NATO bekerítette Putyint, és nem volt más választása, mint hogy támadjon? Jogos biztonsági érdekből cselekszik Oroszország, ahogy egyes jobboldali (és nyugati baloldali) körökben gyakran hangoztatják?

    – Mearsheimer egy rejtőzködő antiszemita, akinek elemzései egy KGB-s gyilkos – Putyin – véres rezsimjét támogatják. Micsoda kretén érvelés ez! Hogy lehetne „bekeríteni” egy olyan országot, amely a világ második legnagyobb haderejével és több mint 4000 nukleáris robbanófejjel rendelkezik? Őrültség. Elképesztő, hogy magukat intelligensnek gondoló emberek figyelmen kívül hagyják, hogy Putyin 20 éve mond beszédeket arról: Ukrajna, Lengyelország és a balti államok léte „illegitim”, és nem szabadna független országként létezniük, hanem „Oroszország Anyácska” részének kellene lenniük. Egy olyan ember, aki tagadja más államok jogát a létezéshez, most hirtelen bekerítve érzi magát? Na persze.

    – Gyakran visszatérő érv az is, hogy Ukrajna felfegyverzése egyre erősebb hadi felszereléssel, például a legújabb tervek szerint akár F-16-os vadászrepülőgépekkel veszélyes eszkaláció, amely a harmadik világháborúhoz és nukleáris világvégéhez vezet.

    – Ezt megint csak idióták mondják, akik semmilyen stratégiai ismerettel nem rendelkeznek. És semmit sem tudnak Putyinról. Putyin hidegvérű gyilkos, elég megnézni a KGB-s és a politikai pályafutását. Nem őrült és nincsenek öngyilkos hajlamai. Tisztában van vele, mivel járna a nukleáris fegyverek bevetése.”

  7. 6 – treff:
    Putyinnak esze ágában sincs bevetni nukleáris fegyvereket amíg nem muszáj és ez a lényeg. Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan muszáj lesz neki.

    5 – Minató:
    Amit a szajha médiában olvashatsz az mind CIA propaganda. Magyarországon pedig Orbán propaganda. Ez ilyen egyszerű.

  8. 6 – treff!
    Nézd meg, hogy hol vannak a nato támaszpontok, és hány van belőlük? ! ?
    És aztán mond el itt a sok Putyin bérencnek, hogy hol vannak az orosz támaszpontok!?!
    Tényleg az orosz közeledik a jenkihez, vagy fordítva?

  9. 4 „Másfelől a bejelentett új orosz fegyverek messze felülmúlják az amerikait.”
    Kár hogy amit bejelentettek, az nem úgy működik mint állítják, és gyártani is minimális számban tudják csak a „csodafegyvereket”…
    Az állítólag lelőhetetlen hperszonikus kinzsalokat szépen szedegetik le az „elavult” patriot rendszerek, és nem tudják kinzsalokkal se kilőni a légvédelmet, pedig próbálkoztak az oroszok….
    Jelenleg a legnagyobb eredményeket az oroszoknak az irántól vett sahed drónok hozzák, nem az orosz csúcstechnika. Mostanában az orosz légitámadásokhoz felhasznált eszközök kb 60%-a iráni drón, a Kinzsalt meg kb 1%-ban vetik be…

  10. 8: És vajon mi lehet az oka, hogy az országok inkább amcsi támaszpontot akarnak a területükre, mintsem az oroszokhoz közelednének….?

  11. 6. treff

    Pontosan tudjuk, h Putyin előtt miként vélekedett az orosz elit a NATO terjeszkedéséről Oo. felé. Bekerítésként értékelte.

    Bill Clinton és Borisz Jelcin beszélgetéseiből:

    „Szeretnék tiszta képet kapni arról, hogy te hogy képzeled a NATO bővítését, mert én itt semmi mást nem látok, mint Oroszország megalázását, ha ezt tovább folytatjátok” – mondta az orosz elnök Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, valamint a balti és balkáni államok tervezett NATO-csatlakozásáról 1996-ban. „Mit gondoltok, hogy néz az ki előttünk, ha az egyik (hidegháborús) blokk tovább él, míg a Varsói Szerződés Szervezete felbomlott? A bekerítés új formája, ha az egyetlen megmaradt hidegháborús blokk egészen Oroszország határáig bővül. Sok orosz fél ettől. Mit akartok elérni ezzel, ha már egyszer Oroszország is a partneretek? – ezt kérdezik. Megkérdezem én is: miért akarjátok ezt tenni? Új szervezetet kell kialakítanunk az európai biztonsági együttműködésre, nem a régieket tovább használni!”

    Ezt a mondatot külön kiemelném Jelcintől: „A bekerítés új formája, ha az egyetlen megmaradt hidegháborús blokk egészen Oroszország határáig bővül.”

    Magyar cikk: „Nem látok ebben mást, csak Oroszország megalázását” – mondta Jelcin Clintonnak a NATO-tagságunkról (444.hu)
    Eredeti angol nyelvű cikk: Conversations between Yeltsin and Clinton made public today shed a new light on Russian-U.S. relations in the 1990s (The Bell – Medium)

  12. Re:9 Avatar

    Valami másik műsort nézünk, mert pont hogy a Patriot nem tudta leszedni a Kinzsalt, sőt a Kinzsal szedte le a Patriotot:
    https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/05/orosz-vedelmi-tarca-egy-patriot-radarallomast-es-ot-inditoallast-semmisitettek-meg-kijevben

    Homlok egyenest ellenkező persze a két fél állítása, de az ukrán fél többször is bebizonyította már hogy finoman szólva is szereti a valóságot torzítani és nagyot mondani, és a kiszivárgott anyagok is azt erősítik meg, hogy a Patriot üteg önmagával hárította el a rakétákat…

  13. Egy fegyvergyártó cég elad 100 millió $ – ért fegyvereket az Usa kormányának,
    amely azokat nekiajándékozza Ukrajnának.
    A cég profitot realizált.
    Az Usa kormánya veszített 1 millió $-t amiből levonható,a fegyvergyártó által befizetett adó.
    A háború a fegyvergyártóknak jó üzlet, az Ukrajnát támogatóknak hatalmas anyagi teher.
    Javítsatok ki, ha nem jól látom !

  14. Szvp: Jelcin talán nem tudott róla, hogy 1949 óta határosak a Natoval Norvégia révén? 🙂
    Az oroszok csak magukra vethetnek, hogy a volt szövetségi rendszerük tagjai mihamarabb Nato tagok akartak lenni, nehogy újra az oroszok karmai közé kerüljenek.

  15. 9./ Avatar.
    TE úgy érvelsz oroszország haderejéve szemben, hogy közben
    észre sem veszed, magad id a kétkedők táborát szaporítod.
    Vagyis magad sem vagy meggyőződve arról amit leírsz. —
    IDÉZLEK = „”Az állítólag lelőhetetlen hperszonikus kinzsalokat
    szépen szedegetik le az „elavult” patriot rendszerek”” — Ha
    csak ÁLLÍTÓLAG. akkor Te erről magad sem vagy meggyőződve,
    mégis kötöd az ebet a karóhoz. — Még valamit = Ne nevezd
    idiótának azokat akik ezt a helyzetet máskép látják. — Én sem
    nevezlek annak, pedig ahogy érvelsz, lenne alapja.

  16. Sok a téves információ itt is.
    Tehát Ukrajna kapott néhány a kor szinvonalán álló haditechnikai eszközt néhány darabos vagy legfeljebb néhány tiz darabos /közelebb a 20 hoz mint a 90 hez…/ eszközt.
    Ezek a teljesség igénye nélkül tűzérség m777 vontatott löveg, pzh-2000 önjáró löveg, zuzana-2, ceasar, archer, as-90, ahs krab.
    légvédelem nasams, patriot mutatóba.
    himers van de több jobb lenne.
    modern harci repülőgépek 0 db.
    modern harci helikopterek 0 db.
    modern harkocsik néhány leopard a6
    kézi páncéltörő eszközökből meg kézi légvédelmi rakétákból kaptak nagyobb mennyiséget moderneket ezzel ugye háborát nem nyersz.
    Kaptak ezekhez képest nagyobb mennyiségben de még ezekből se eleget! pl. m-109 l eket a olaszoktól ezek a 40! éves m-109 a2, a3 némileg modernizált verziói.
    Meg kaptak leopard 1 a5 ösöket 4 éves technika ez is.
    meg kaptak leopard 2 a 4eseket ’80 as évek végi technikai szinten lévő eszözök.
    Most az hogy a guruló koporsó 50+ éves volt szovjet bmp-1 eseket küldött 1-2 ország azt már nem is emlitem. Oké kődobálásnál többet ér…
    A USA 2023.01.25. én jelentett be egy zászlóaljnyi 31 db. m1 abrams harkocsi szállitását amit még mindig nem adtak át sajtó hirek szerint azzal vannak elfoglalva hogy a elektronikát ilyesmit kiszereljék belőle hogy azért még guruljon.
    Ehhez képest Ukrajna még nem is tud e feltételek mellett igazi szakmai honvédelmi stratégiát végrehajtani mert „valakik” nyomták a szöveget már 2022.11 től hogy ha majd a tavaszi csapadék felszárad a földeken akkor majd megindul a ukrán ellentámadás.
    Ez egy feltétele egy offenzivának a maradék 10 feltétellel mi van?
    Nem vitásan kap komoly segitséget katonai vonalon Ukrajna a nyugati államoktól.
    Történelmi összehasonlitásként a szovjet a land lease ben kapta a másodvonalas nyugati tachnikát valentine, matilde 2 harckocsikat amikor már volt churchill 4-9 akkor a churchill 3 szállitásánál leálltak.
    Harci repülők terén kaptak bell aircobrákat a szovjetek de nem kaptak supermarine spitfire mondjuk 9 eseket vagy tempesteket p-51 mustangokat stb.
    Koreai Köztársaság kapott a ’50 es években m-24 chaffe második világháború végi könnyű harckocsikat mig a usa a m-46 osokkal harcolt stb.
    Persze a szovjet is másodvonalas technikát küldött mondjuk angolába a ’70 es években.

    Mindezekkel együtt Ukrajna eddig sikeres honvédő harcot folytat.
    Fontos a további nyugati támogatás ami remélhetőleg egyre minőségibb eszköszök egyre nagyobb arányú átadásából fog állni.

  17. Idézet

    https://maszol.ro/belfold/Ciolacu-Romania-a-gyozelemig-segiti-Ukrajnat
    román-ukrán kapcsolatok
    Ciolacu ígérete: Románia „a győzelemig” segíti Ukrajnát
    Agerpres
    Agerpres 2023. augusztus 18., péntek, 15:37

    A román kormány addig fogja segíteni Ukrajnát, amíg szükséges, „Ukrajna győzelméig és területi integritásának helyreállításáig”, majd az ország újjáépítésének folyamatában is – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken, miután a kormánypalotában fogadta ukrán hivatali kollégáját, Denisz Smihalt.
    A kormányfő elmondta, akárcsak korábbi egyeztetésükön, ismét Románia támogatásáról biztosította az ukrán miniszterelnököt. „Egységesen lépünk fel Oroszország katonai agressziója, az ukrán nép ellen irányuló barbár és gyáva cselekedetek ellen. Véget kell vetni a vérontásnak ebben az értelmetlen konfliktusban” – fogalmazott. Mint hangsúlyozta, mindkét ország nehéz időszakon megy keresztül, az európai kontinens és az egész világ biztonsága szempontjából példátlan kihívások közepette. „De állhatatosaknak kell lennünk ebben a harcban, amellyel tulajdonképpen az életmódunkat, a demokrácia és szabadság alapvető értékeit védjük. (…) Meg kell védenünk Ukrajna ahhoz való jogát, hogy szuverén módon dönthessen a jövőjéről, Romániának is stratégiai érdeke, hogy Ukrajna független, szuverén, demokratikus, szabad és virágzó ország legyen” – mondta a román miniszterelnök.

    „Aggodalom” a kisebbségek ügyében
    Ciolacu a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette: a bukaresti kormány azt szeretné, hogy az Ukrajnában élő románok ugyanazokat a jogokat élvezzék, mint a Romániában élő ukrán kisebbség tagjai. Felhívta hivatali kollégájának figyelmét „Románia jogos aggodalmaira”, és emlékeztette Bukarestnek a témával kapcsolatos határozott álláspontjára. „Hangsúlyoztam, hogy nyitottságot várunk az ukrán hatóságoktól (…), kéréseink természetesek és felelősségteljesek. Azt szeretnénk, hogy az ukrajnai románok ugyanazokat a jogokat élvezzék, mint a romániai ukrán kisebbség tagjai. Számítok a miniszterelnök úr közreműködésére, hogy üzenetünk eljusson az ukrán közigazgatás valamennyi szintjére” – fogalmazott Ciolacu.
    A román miniszterelnök beszámolója szerint az egyeztetésen tárgyaltak az úgynevezett „moldovai nyelv” kérdéséről is, és megismételte a román fél abbéli igénylését, hogy Ukrajna hivatalosan is ismerje el, hogy a „moldovai nyelv” nem létezik. Ugyanakkor emlékeztette ukrán hivatali kollégáját, hogy a chişinăui parlament nemrég elfogadott egy törvényt, amellyel a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvévé nyilvánította a románt.

    Marcel Ciolacu kormányfő pénteken bejelentette, Bukarestbe látogató ukrán hivatali kollégájával megállapodtak arról, hogy az elkövetkező időszakban az ukrán gabona romániai tranzitforgalma havi 2 millió tonnáról 4 millió tonnára növekedjék. Szerinte ennek érdekében erőfeszítéseket tesznek a meglévő kapacitások és szállítási útvonalak, elsősorban a Sulina-csatorna és a konstancai kikötő fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban a két kormányfő aláírt egy politikai nyilatkozatot az Ukrajnából érkező áruk tranzitjának biztosításáról. Ciolacu elmondta: Románia jelentős erőfeszítéseket tett, többek között költségvetési forrásokat különített el az ukrajnai áruk átvételi, tranzit- és továbbítási kapacitásának bővítésére, az összeköttetések javítására, és ennek eredményei már láthatóak. „A tranzitforgalom akár 200 százalékkal is nőtt a főbb tranzitpontokon, a konstancai kikötőben pedig 500 százalékkal” – mutatott rá a miniszterelnök.
    „Nyomatékosítottam azonban, hogy az országos és az európai szinten elfogadott intézkedések egyaránt figyelembe fogják venni Ukrajna támogatásának szükségességét, de a román termelők és gazdák jogos elvárásait és aggodalmait is. A romániai belső piac és a román gazdák védelme a kormány egyik fő célkitűzése, és én gondoskodni fogok arról, hogy a dolgok a megfelelő irányba haladjanak” – szögezte le Ciolacu.
    Marcel Ciolacu román és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök politikai nyilatkozatot írt alá a kétoldalú együttműködés megerősítéséről az Ukrajnából érkező áruk tranzitjának biztosításáról. Az ukrán kormányfő bukaresti látogatása alkalmából a két miniszterelnök két további megállapodást is aláírt. Az egyik a tanulmányi oklevelek kölcsönös elismeréséről szól, a másik pedig egy új átkelőhely megnyitásáról a két ország között, a román oldalon Máramarosszigetnél, az ukrán oldalon Bila Cerkvánál. Mihai Constantin kormányszóvivő szerint a Victoria-palotában lezajlott ünnepélyes ceremónia ‘a Románia és Ukrajna közötti kétoldalú kapcsolatok megszilárdulását és fejlődését’ jelzi.

    Szmihal megköszönte a támogatást
    Denisz Szmihal azt mondta: Ukrajna európai uniós (EU-) és NATO-csatlakozással kapcsolatos „stratégiai irányvonala” változatlan marad. Megköszönte a román partnereknek a támogatást, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Románia az EU és Ukrajna közötti előcsatlakozási tárgyalások megkezdését is támogatni fogja. „Mindemellett számítunk a román üzletemberek aktív részvételére Ukrajna újjáépítésében. Meggyőződésünk, hogy megtaláljuk majd a kölcsönösen előnyös projekteket” – fogalmazott Smihal. Beszélt arról is, hogy „konstruktív megbeszéléseket” folytatott Marcel Ciolacuval, akivel több dokumentumot is aláírtak: egy politikai nyilatkozatot az Ukrajnából érkező áruk tranzitjának biztosításáról, egy megállapodást a tanulmányi oklevelek kölcsönös elismeréséről, és egy másik megállapodást egy új határátkelőhely megnyitásáról.
    „Egyszerűsíteni fogjuk a határellenőrzést az átkelőknél, és ahol lehetséges, közös ellenőrzéssel egyszerűsítjük az árutranzitot. Megkönnyítjük az ukrán termékeknek a romániai kikötőkbe történő szállítását. Megerősítjük az együttműködést a Duna-régióban a meglévő kikötői infrastruktúra jobb kihasználásával, illetve fejlesztésével” – számolt be az egyeztetésről a kijevi kormány vezetője. Denisz Smihal méltányolta, hogy Románia „konstruktív” álláspontot képvisel az ukrán gabona tranzitjával kapcsolatban, ugyanakkor megköszönte az országnak, hogy befogadott a háború elől menekülő több mint 125 ezer ukrán állampolgárt. „Köszönjük Románia világos álláspontját, amellyel elítélte az orosz agressziót, az orosz terrorizmust és az Oroszország által elkövetett bűncselekményeket. Köszönjük, hogy támogatják az agresszor elleni szankciókat” – mondta még az ukrán kormányfő.
    – a Maszol.ro portálról

  18. Re:9 Avatar
    Nagyon más műsort nézhetsz, mert a csillió-billióba kerülő Patriot saját magával hárította a Kinzsalt. Végül is sikerült, egyszer…
    US maga elismerte hogy a kijevi telepítést visszavonták sérülés miatt.

  19. Re:17 Yoda
    Románok történelmileg bebizonyították, hogy ha baj van, lehet rájuk számítani.
    Soha semmilyen szövetségből nem léptek ki, és soha nem szegték meg az ígéretüket. 😁

  20. A helyzet érdekessége az, hogy a nemzetiségi ügyben most a románokkal közösek az érdekeink, ami az ukrajnai kisebbségeket illeti.
    Ha a románok jobb ukrán politikai kapcsolataik révén el tudnák érni a kisebbségek jogainak javítását, az a magyar kisebbségre is jó hatással lehetne.
    Mert minden aggályunk ellenére, a romániai magyar kisebbségek helyzete lényegesen kedvezőbb, mint Ukrajnában.
    Képzeljünk csak el olyan Tusványos-szerű rendezvényeket és beszédeket Ukrajnában, a tizede is kiverné a biztosítékot náluk…
    A románok most lehetnének faltörő kosok az ügyben, amivel nekünk is utat nyithatnának.

  21. Re:20 hubab
    Románok és a faltörő kos szerepe annyira reális, mint hogy Németh Szilárd lesprinteli Usain Boltot… 😀

  22. 12: Ismerem ezt a felvételt, az orosz kommentár szerint kilőttek egy patriotot, az ukránok szerint részleges kárt okozott a kinzsal és azóta megjavították. Azóta nincs újabb hír a ruszkiktól, hogy másikat is kilőttek volna.
    De igazából nem ez az egy lövés számít, hanem az a tény, hogy a patriotok továbbra is üzemelnek, tehát ha egyet ki is tudtak lőni, az a kivétel, ami max a szabályt erősíti…
    Ha valóban képesek lennének a kinzsalokkal leszedni a patriotokat, akkor már az összeset kiiktatták volna, hogy hatékonyabbak lehessenek a további légitámadásaik.

    15: Az „állítólag” szó az orosz propaganda és az annak emlőin nevelkedő kommentelők állítására utal, miszerint a kinzsallal szemben elavultak a légvédelmi rendszerek és nem képesek védekezni ellene.
    Másrészt „treff” hozzászólásában és a tiédben szerepelt eddig csak az „idióta” szó, bár nevezhetnélek annak én is téged, ha nem vagy képes felismerni melyik hozzászólást ki írta.

  23. Ne butáskodjunk már. Ha legalább egy Kindzsalt lelőtt volna az uki védelem, akkor hetekig azt mutogatták volna a tv ben.De csak egy tüzérségi lőszerrel pózoló Klicskóra futotta. Na ez a gond az aktivistákkal, mint fentebb a Tudjukkik, ködösítenek ha már a hazugság nem megy…

  24. Az a tipikus vesztes-vesztes játszma alakult ki, amiből az egyik fél sem tud kiszállni.
    A kiszálláshoz hatalmas végleges veszteséget kéne elkönyvelni.
    Tudomásul venni, hogy a múltban katasztrofálisan rossz döntéseket hoztak.
    Az így realizálható hatalmas erkölcsi nyereség, pedig úgy tűnik senkinek sem számít.

  25. A hatalom számára értelmezhetetlen fogalom az erkölcs.

  26. 21 dajtás
    Azért, mivel sokkal jobban beleállnak az ukránok katonai támogatásába, míg mi ettől elzárkózunk, sokkal nagyobb az érdekérvényesítő potenciáljuk Ukrajnával szemben, mint nekünk…

  27. A eredti cikkre reagálva.
    Olyanoknak irodott akik ránéznek egy terepszinűre festett toyota pick up ra aminek a platójáról valami csőszerűség néz a ég felé az már „tank” és nem harckocsi 🙂
    F-35 mint hulladék fegyver?
    Egyébként melyik verziója? B? C?
    No mindegy is.
    Túlárazott?
    Ő a jóval kevesebbet tudó eurofighter tranche 3 asnál meg francia rafale nél alig kerül többe mondjuk ha már 10 db. feletti példányszámot nézünk.
    A helyzet az hogy moszkvában már attól is rosszul vannak hogy 25 évvel ezelőtti szinten lévő f-16 osokat kapjon kijev.
    Szó sincs f-16 v ről ami tényleg jelenleg a top f-16 ban /valószinűleg az is marad 40 év alatt a gép elérte a fejleszhetősége határait a eredeti szerepkörökben.
    F-35 meg szintén szóba se került!
    A túlárazottsághoz ismétlem kevesebbet tudó európai vasak alig olcsóbbak a mellett a f-35 mondjuk A B C verziói meg monopol helyzetben vannak.
    Ennyi.
    A orosz gépből valami 12 db. épült és a gyártása leállt 2014.ben.
    Igen a szankciók nem működnek.
    A F-35 ből meg már valami 1.000 db. ! van legyártva!
    Emlitettem a korábbi hszemben néhány modern tipusonként néhány tiz darabos mennyiségben ukrajnának szállitott önjáró löveget.
    Na ott azért nem lehet túlárazni mert kb. azonos tudású eszközökből van vagy 10 elérhető tipus a világpiacon.
    A oroszoknak meg savanyú a szőlő a hadi ipar IS profitot termel a zusában brühühü…

  28. A romániával kapcsolatos hirben meg nem a kisebbségi részen volt a lényeg.
    Maradjunk annyiban hogy ukrajnában a kisebbségek helyzete az legalább olyan jó mint romániában.

    Az a helyzet hogy a oroszok 2014 óta ahogy viselkednek ukrajna be van szoritva a nyugati integráció irányába amit budapest a kisebbségi hisztivel meglehetősen suta módon akar „kihasználni”.
    Ő miért ad budapest ottani magyar kisebbségieknek magyar egyetemkre ösztöndijat?
    Vissza fog menni dolgozni oda az a magyar fiatal?
    Miért az a magyar gazdaságfejlesztési terv kárpátalja vonatkozásában hogy nyersanyag magyarországra be késztermék vissza ki?
    Ez milyen irányú lakosság vonzást fog generálni?
    Magyar igazolvány.
    Magyar állampolgárság adása.
    Ezekről persze mind kijev tehet.
    Mármint budapest szerint.
    Az hogy arra buzditani hogy ne tanulja meg a többségi nyelvet a államnyelvet a magyar kisebbség ez mit jelent hogyan fog ez hatni a ottani munkaképes korú magyar lakosságra csak nem önként magyarba vándorol?

  29. 28.
    „A oroszoknak meg savanyú a szőlő a hadi ipar IS profitot termel a zusában brühühü…”
    – Az oroszoknál is szépen termel profitot a hadiipar. Most éppen Ukrajna legjobb földjeit szerzik vissza általa, ráadásul populációval együtt. Az USA hadiipara tud ilyet?

  30. Egyéb iránt amiről most tárgyalnak korábbi verziójú de üzemképes felújitott üzemidő tartalékkal rendelkező f-16 osok is előre lépést jelentenek és erősitik ukrajna légierejét, honvédelmét, hadseregét.

    Ezek egyébként életkorúkból használt voltukból korábbi generációs mivoltukból kifolyólag nem igazán lehetnek túlárazottak.
    Egy 15-20 éves használt de karban tartott üzemképes ford mondeot ha haszonnal is ad el a eladó kisebb lesz a „túlárazott rész” mint egy gyári új teslánál.

    F-18 c/d verziók átadása is felmerült egyébként ausztrál és finn részről.
    /ez is korábbi generáció legújabb a e/f verzió de ez is potenciál növekedést okoz/
    Hajrá!

  31. Mai hir kizárólag a európai kontinensről származó országoktól:
    https://szmsz.press/2023/08/22/kozos-nyilatkozatot-fogadtak-el-gorogorszagban/
    Közös nyilatkozatot fogadtak el Görögországban
    SZMSZ | 2023-08-22 12:36 | Közélet, Nagyvilág, Szerbia
    Közös nyilatkozatot fogadtak el Görögországban
    Az Európai Unió vezetői a nyugat-balkáni országok, Ukrajna és Moldova vezetőivel tartott informális találkozóján közös nyilatkozatot fogadtak el, melyet a Nova.rs portál teljes egészében közzétett:

    „Mi, Aleksandar Vučić szerb elnök, Maia Sandu moldovai elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Jakov Milatović montenegrói elnök, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, Marcel Ciolacu román miniszterelnök, Albin Kurti miniszterelnök, Borjana Krišto a Minisztertanács elnöke, Dimitar Kovacsevszki Észak-Macedónia miniszterelnöke, Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök az Európai Tanács elnökének és az Európai Bizottság elnökének jelenlétében ma Athénban üléseztünk, húsz évvel a történelmi thesszaloniki EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozót követően, és kiadtuk a következő nyilatkozatot:

    1. Ukrajna orosz inváziója sarkalatos pillanat Európa számára, amely új szintre emeli a közös elvek, az egység és a közös jövő iránti tudatosságot az Európai Unión belül. Ez kritikus időszak kontinensünk biztonsága, békéje és stabilitása szempontjából. A törvények és elvek, amelyek oly régóta hozzájárultak egy stabil és kiszámítható európai biztonsági rend kialakításához aláaknázódtak, és ismét tanúi lehetünk a revizionizmus katasztrofális hatásainak megnyilvánulásának.

    2. Az orosz agresszióval szemben megingathatatlan támogatásunkat fejezzük ki Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett annak nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján.

    3. Mai athéni megbeszéléseink során támogatásunkat és hálánkat fejeztük ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök őszinte erőfeszítéseiért a béke elveinek az Egyesült Nemzetek Alapokmányának, békeformulájának megfelelő megteremtésében. Üdvözöltük az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének erőfeszítéseit az átfogó, igazságos és tartós béke előmozdítására Ukrajnában.

    4. Megállapodtunk abban, hogy nem maradhatnak büntetlenül a háborús és egyéb bűncselekmények, mint például a civilek elleni támadások és az infrastruktúra lerombolása, és minden felelőst felelősségre kell vonni.

    5. Húsz évvel ezelőtt a thesszaloniki csúcson elismerték, hogy a Nyugat-Balkán az Európai Unióhoz tartozik. Meggyőződésünk, hogy ma ez a kijelentés relevánsabb, mint valaha. Az Ukrajna elleni fokozódó agressziós háború rávilágított arra, hogy sürgősen szükség van egy erős, rugalmas és befogadó Európai Unióra, amely a népeink közötti béke és jólét sarokköve ezekben a kihívásokkal teli időkben.

    6. Hangsúlyoztuk, hogy az Európai Unió tagállamaival földrajzilag szomszédos Nyugat-Balkán, Ukrajna és Moldova közös európai örökséggel, történelemmel és jövővel rendelkeznek, amelyet közös lehetőségek és kihívások határoznak meg. Az európai békébe, biztonságba és stabilitásba irányuló stratégiai befektetésként fontos, hogy ezeket a régiókat az európai család teljes jogú tagjaiként fogadják el.

    7. Ma Athénban a jövőről tárgyaltunk, arról, hogy ez az európai vízió valósággá váljon. Hangsúlyoztuk, hogy fontos az Európai Unió jövőképének megvalósítása, amelyet a Nyugat-Balkán, Ukrajna és Moldova gazdagítanak. Hangsúlyoztuk, hogy új lendületre és fókuszált terjeszkedési folyamatra van szükség, amely kézzelfogható és hiteles. Kinyilvánítottuk elkötelezettségünket, hogy támogassuk Ukrajnát és Moldovát az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat következő lépéseinek megtételében, amint elvégzik a szükséges reformokat.

    8. Meggyőződésünk, hogy 20 évvel a thesszaloniki csúcstalálkozó után és az új geopolitikai valóság fényében eljött az idő egy merész és ambiciózus végső cél elfogadására, amely útmutatóként, inspirációként és kontextusként szolgál majd számunkra.”

  32. A jelen orosz-ukrán konfliktust egy éles hadgyakorlatként értékelem.
    A veszteség nem tetemes, viszont figyelemfelkeltő, zavarkeltő, árnövelő, fogyasztás csökkentő és népesedés optimalizáló.
    Ötletes, akár a covid volt. Igen, valamit csinálni kell.

  33. A háború, nagyon sokaknak, kisebb, nagyobb vagy éppen óriási veszteség.
    A fegyvergyárak tulajdonosainak nyereség.
    Belátható, hogy ez egy törpe kisebbség.
    A háború mozgatói teljesen irreális remények.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük