(4269) Make Peace

A posztok olvasása ingyenes, a hozzászólás csatolása ingyenes, a blog fenntartása nem.

 

Tibor bá’ fordítása online

Make Peace, You Fools! (Bolondok, teremtsetek békét!)

Történelem: – 1944. július 1. A német II. SS-páncéloshadtest ellentámadása nem tudta elmozdítani a második brit hadsereget Caen körül. Amikor Gerd von Rundstedt felhívta Berlint, hogy jelentse a kudarcot, Wilhelm Keitel vezérkari főnök megkérdezte: „Mit tegyünk?”, mire Rundstedt így válaszolt: „bolondok, teremtsetek békét!”

 Amerika Oroszországgal folytatott proxyháborúja Ukrajnát temetővé változtatja.
Szerző: Douglas MacGregor
1933.02.11.

1950-ben J. Lawton Collins tábornok vezette vezérkari főnökök rövid lépéseket javasoltak a koreai partvonal mentén, amelyek célja az volt, hogy fokozatosan növeljék a Pusan Perimeter néven ismert amerikai és szövetséges enklávé méretét.Az ötlet az volt, hogy időt nyerjenek ahhoz, hogy elegendő erőt gyűjtsenek össze a normandiai modell kitörésének elindításához. De Douglas MacArthur hadseregtábornok nem értett egyet.Egy merész, mély behatolás mellett érvelt, amely azt ígérte, hogy elvágja a Pusant körülvevő észak-koreai erőket a 38. párhuzamostól délre.

Mint kiderült, MacArthurnak igaza volt. Ma már tudjuk, hogy a rövid bekerítő támadások pontosan azok voltak, amelyeket az észak-koreai parancsnokság le akart győzni. Visszatekintve biztos, hogy kínai szövetségeseikkel együtt az észak-koreaiak is jól ismerték az Egyesült Államok és a szövetséges erők hadműveleti alkalmazását a második világháború alatt. Eisenhower ragaszkodott egy széles frontstratégiához, amely több millió katonát mozgatott párhuzamosan több hadseregben Franciaországon és Németországon keresztül Közép-Európába, megfelelt az alacsony kockázatú képletnek.

Ennek az előzménynek a fényében észszerű volt az észak-koreaiaknak azt hinniük, hogy MacArthur soha nem osztja meg erőit és nem indít kétéltű támadást messze az észak-koreai vonalak mögött. Egyszerűen túl kockázatos volt. És az Inchon hadműveleti koncepciója is összeegyeztethetetlen volt azzal, ahogyan az Egyesült Államok haderejét alkalmazták a polgárháború és az I. világháború idején – a háborúkat lemorzsolódással nyerték meg, nem manőverrel.

2022 februárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök a fokozatosságot választotta az ukrajnai „különleges katonai művelethez”. Putyin kevesebb mint 100.000 orosz katonát irányított egy sekély behatolású támadáshoz széles fronton egy Texas méretű országba. Miután közel 15 éven keresztül nem sikerült meggyőznie Washingtont, hogy Moszkva ellenzi a NATO keleti előrenyomulását, Putyin arra a következtetésre jutott, hogy Washington és NATO-szövetségesei az azonnali tárgyalásokat részesítenék előnyben egy pusztító regionális háborúval szemben, amely nukleáris szintre emelkedhet.

Putyin tévedett.A racionalitáson alapuló hamis feltételezést fogalmazott meg.A racionális választások elmélete megkísérli megjósolni az emberi viselkedést azon a feltételezésen alapulva, hogy az egyének a közgazdasági, politikai és mindennapi életben olyan döntéseket hoznak, amelyek összhangban állnak személyes érdekükkel.

Az elmélettel az a probléma, hogy az emberi lények nem racionálisak.Valójában az emberi elme olyan, mint egy fekete doboz.Meg lehet figyelni, hogy mi kerül a fekete dobozba, és milyen döntések születnek belőle, de a tényleges döntési folyamat, ami a fekete dobozon belül bontakozik ki, átláthatatlan.

A nemzetközi kapcsolatokban és a háborúban az emberi identitás meghatározó vonásainak – történelemnek, földrajznak, kultúrának, vallásnak, nyelvnek, fajnak vagy etnikai hovatartozásnak – szintén előtérbe kell kerülniük minden stratégiai értékelésben.Kulturális, tapasztalati és veleszületett jelleme miatt MacArthur kockázatvállaló volt.Peter Drucker emlékezteti olvasóit, a kultúra az ember szellemi tőkéjének az alapja.Ezek a valóságok rutinszerűen legyőzik azokat az irreális elvárásokat, amelyeket a racionális választási elmélet teremt.

Washington ahelyett, hogy a tárgyalóasztalhoz lépett volna, elvetette azt az óvatosságot, amit Oroszország nukleáris arzenáljára megkövetelt volna, ami különben irányította a korábbi amerikai kapcsolatokat Moszkvával.Washington politika irányítói, nem igazán értve Oroszországot vagy Kelet-Európát, egyetértettek John McCain néhai szenátor azon elképzelésével, hogy Oroszország „nukleáris fegyverekkel rendelkező benzinkút”.

Putyin nem kockázatvállaló.De felhagyott a fokozatosság elvével, és gyorsan átirányította az orosz erőket a stratégiai védelemre, egy olyan gazdaságossági intézkedésre, amelynek célja az orosz veszteségek minimalizálása és az ukrán veszteségek maximalizálása mindaddig, amíg az orosz haderő visszatér a támadó hadműveletekhez. Ez az orosz stratégiaváltás bevált.A modern fegyverek, készpénz, külföldi harcosok és kritikus hírszerzés példátlan mennyisége ellenére az ukrán erők összeomlottak.Az ukrán kórházakban hemzsegnek a megnyomorított  emberek,  a csatatéren pedig hemzsegnek az ukrán halottak.Kijev életfenntartó szívbeteg.

Oroszország lemorzsolódási stratégiája figyelemre méltó sikereket ért el, de a siker a konfliktust jelenleg veszélyesebbé teszi, mint a 2022 februári kezdete óta bármikor. Miért?A védelmi műveletek nem nyernek háborúkat, és Washington továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna nyerhet.

Washington kicsinyíti az ukrán veszteségeket, és eltúlozza az orosz veszteségeket.A Pentagon ülésein jelenlévő tisztek azt mondják, hogy kisebb ukrán harctéri sikerek (amelyek szinte azonnal megfordulnak) nagy számban merülnek fel a négycsillagos főhadiszálláson, a Fehér Házban és a Foggy Bottomban tartott megbeszéléseken.Ezeket a jelentéseket az elkerülhetetlen ukrán győzelem megdönthetetlen bizonyítékaként kezelik.Ilyen körülmények között a törzstisztek nem szívesen emelik ki a hatékony orosz katonai teljesítményt vagy Oroszország bővülő katonai erejének hatását.

A nyugati média megerősíti ezeket az állításokat, azzal érvelve, hogy az orosz tábornokok és erőik működésképtelenek, korrupcióba és lustaságba merültek, és hogy Ukrajna nyerhet, ha több támogatást kap.Ennek eredményeként Washington és szövetségesei továbbra is biztosítják a felszerelést és a lőszert, bár valószínűleg nem olyan mennyiségben és minőségben, mint a közelmúltban.

Varsó, amonek vezetését a NATO oroszellenes keresztes hadjáratában nagyra értékelik Washingtonban, vigaszt talál a Beltway orosz katonai gyengeségébe vetett hitében.Olyannyira, hogy Varsó hajlandó megkockáztatni a közvetlen konfrontációt Moszkvával.Varsói francia források szerint, ha az ukrán erőket visszaszorítják, „a lengyelek még idén bevezethetik az első hadosztályt, amelybe a lengyelek, a baltiak és bizonyos számú ukránok is beletartoznak majd”.

Washington most rosszul ítéli meg Moszkvát.Az orosz nemzeti parancsnokság azt gondolhatja, hogy Varsó lépései összhangban vannak Washington szándékaival.Ezt a véleményt kétségtelenül megerősíti Biden elnök végrehajtási rendelete, amely szerint kiterjeszti a veszélyhelyzeti fizetést a jelenleg Ukrajnában szolgáló amerikai katonákra (akiknek nem kellene ott lenniük).

De sokkal valószínűbb, hogy a lengyel farok akarja csóválni az amerikai kutyát.A lengyelek tudják, hogy katonai beavatkozásuk a történelmi galíciai Ukrajnában katonai választ fog kiváltani Fehéroroszországból és Oroszországból, de Varsó azt is megindokolja, hogy Washington légi és szárazföldi hadereje Európában valószínűleg nem ül majd csendben Ukrajnában, Romániában és a balti partvidéken, míg a lengyel erők vesztes csatát vívnak.

Lengyelország Oroszországgal való háborús szenvedélyének átengedése arra ösztönzi Lengyelországot, hogy kövesse az ukrán példát. Már maga az ötlet sem hagyhat más választást Moszkvának, mint Oroszország teljes katonai erejét egyidejűleg Ukrajna ellen felvinni, mielőtt a kollektív Nyugat belebotlik a regionális háborúba. Bolondok, béküljetek ki, mielőtt túl késő lenne.

A szerzőről:

Douglas MacGregor ezredes (nyugalmazott) az amerikai konzervatív vezetők munkatársa, a védelmi miniszter egykori tanácsadója a Trump-adminisztrációban, kitüntetett harci veterán és öt könyv szerzője.

A posztok olvasása ingyenes, a hozzászólások csatolása ingyenes, a blog fenntartása pénzbe kerül.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(4269) Make Peace

  1. Az állandó propaganda jelentések miatt szinte lehetetlen kideríteni a pontos erőviszonyokat. Csak egy a biztos, Hónapok óta állóháború van.

  2. Make love, not peace!
    – Vagy hogy is mondták a hippik…

  3. Mindenki békét akar, nyilván. Lol.
    Nem olyan rég Tibor bá még azt „követelte”, hogy a ruszkik lépjenek fel keményebben, akár atom bevetésével is. Büntessék csak meg a makacskodó ukránokat! De az olvasói közül is sokan javasolták ugyanazt. Akkor nem aggódtak annyira az ukrán katonák és civilek életéért.
    Megnyugtató, hogy az oroszbarát oldalakon mostanában mennyire fontos a béke, és mennyire elítélik a felesleges vérontást. Lol.
    Nyilván ezek apró jelek, de azért jelzik, hogy a dolgok lassacskán, de alakulnak.

    Lesz majd béke, nem kell aggódni. De nem orosz béke.

  4. 3 – Treff:
    Ezek szerint vagy két Tibor bá’ létezik, vagy a te memóriád hibás. Én nem avatkozok be a történésekbe, és csak lejegyzem azokat.

  5. 3 Arma Gedeon ?I?
    Te az igazi Arma Gedeon vagy? Ha igen, örülök neked, hiányoztá!
    Bár ezt a kis szösszenetet nem tudom értelmezni…

  6. 7 – Ábel:
    Ugyan már. Ez az „Arma Gedeon” a spanyol tengerparton él, onnan küldi szösszeneteit.

  7. 8 – Kár… Csaba hozzászólásait mindig szerettem.
    Szóval Mosógépszerelő vett fel új identitást?

  8. 9 – Ábel:
    Elég nagy aljasság Arma Gedeont felvenni új nicknek, csakhogy a hülyeségeivel meglepjen miket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük