(628) Miért van orgazmusuk a nőknek?

Tibor bá’ online

1933.02.11.

Csak hiszed, hogy ez egy hülye kérdés. Ha a közösülés célja az utódnemzés, akkor az evolúciónak csak a férfit kellene jutalmazni, aki a spermiumokat bejuttatná akkor is, ha a nőknek nem lenne hozzá kedve. Ez már csak azért is igaz, mert számtalan nő frigid, és mit ad isten, lesz nekik gyerekük. A kérdés tehát tökéletesen legitim, miért van a nőknek orgazmusa? (nem, mintha sajnálnám tőlük 😀 )

Különben  nem  csak  én  voltam  rá  kíváncsi,  sokan mások is. Ebből fakad, hogy évtizedeken keresztül vizsgálgatták a kérdést eredmény nélkül. Ezt a tényt az se  változtatta  meg, hogy az utóbbi időben két, ellentmondásos  tanulmány  is   napvilágot látott,  amelyek  egészen biztos néhány nőt fel fog mérgesíteni. Na most kapaszkodjatok.  Ezek szerint a nők orgazmusa a férfi  orgazmusának  a  mellékterméke,  mely  utóbbinak  –  mint  már  utaltam  rá  –  határozott evolúciós értéke van. Az állításra bizonyítást nem lehet találni, de érdemes megvizsgálni a kulturális implikációt.  

A női orgazmusra a legnyilvánvalóbb magyarázat az lenne, hogy a nők így szívesen kopulálnak, tehát nagyobb eséllyel lesz gyermekük. Egy másik ráérzéses indoklás szerint elősegíti a pár összekapcsolódását, ami fontos eleme a szülővé válásnak. Aztán az is ismert, hogy orgazmus alatt a méh görcsösen összehúzódik, szívó hatást fejtve ki, ez pedig nagy segítség a gyengécske spermiumok, méretükhöz képest, hatalmas távolság végigúszásában. Azonban ezeket a feltételezéseket a gyakorlati tapasztalat nem húzza alá, és a kutatók ragaszkodnak a „melléktermék” teóriához. De mi is ez pontosan?

Világos analógia lehet a férfiak mellbimbója, aminek nyilvánvalóan nincs semmi funkciója, de logikusan következik a hím-nöstény közös embrió állapotból. Nos, ez lehet az oka a női orgazmusnak is. Azért van, mert a férfinek van. Ez persze a meghatározást némileg férfi-centrikussá teszi, és gyanítani lehet némi anti-feminizmust is. És ettől a ponttól kezdve kezd a távolság növekedni a férfi és a női kutatók között. Azt mondhatnánk, hogy kialakult a nemek háborúja. Az evolúció működéséből származó eredményeket nem mindig könnyű észlelni, és jócskán van tere a félreértékelésnek. Példa erre a női orgazmus kialakulásának evolúciós háttér keresése. Igen, a nők aktív szex-orientáltsága pozitív tényező. Egyszerű szavakkal megfogalmazva, az a nő, akinek van orgazmusa szeret szexelni, amelyik nő szeret szexelni az többször esik teherbe, tehát több utódja lesz. Ez egy közvetlen következtetés, de – és itt a kétely magja – az evolúció működésének céljából nincs feltétlen szüksége a közvetlen hatásra. Ez a magyarázat tehát nem perdöntő. Ha pedig ehhez még hozzávesszük azt a tényt, hogy amelyik nőnek az orgazmus készsége hibátlan, annak az orgazmusa sokkal kiterjedtebb, mint a férfiaké. (Remélem ezt az állítást nem kell vulgárisan megfogalmaznom.) – amit sokan tanúsíthatunk – akkor a „probléma” megoldásához egy picikét se kerültünk közelebb. Máskülönben bár ez lenne most a legnagyobb problémánk, ámbár hadd emlékeztesselek benneteket arra, hogy az elektromosság mentes világban, sötétedéskor mindenkinek ágyban lesz a helye. 😀   

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(628) Miért van orgazmusuk a nőknek?

 1. Szívesen olvasnék női olvasóktól őszinte hozzászólásokat ebben a témában különösen. 🙂

 2. 1 – Minato:
  Én is, de a nő alapvetően rafinált, nem enged betekintést a gondolataiba.

 3. Azt nem tudom, hogy vizsgálták-e már tudósok, hogy az állatvilágban hogy áll ez a dolog.
  Ha valaki már látott nyulakatt párzani, az biztos lehet benne, hogy a hímeknek van orgazmusuk, a baknyúlnak kifordul a szeme és hangosan fújtat. A nőstényeknél csak annyit tudunk, hogy potyára nem párzanak, ha nem fogadóképes hormonálisan, hiába kínozza a hím, nem áll kötélnek.
  Ha viszont megfelelő állapotban van, akkor megáll a hímnek, kérdés, hogy ilyenkor őt vajon jutalmazza-e a természet valami kellemes élménnyel…
  Valami motivációja biztos neki is van, hogy időnként, ha a szervezete felkészült, akkor kötélnek áll…
  De ez csak találgatás. De azért van egy olyan gyanúm, hogy a női orgazmust nem az emberi faj fejlesztette ki, hanem valami ősi örökség, legfeljebb módosult valamennyire. 🙂

 4. 4 – hubab:
  A szuka is beáll, ha tüzel. Ha nem tüzel akkor elmarja a kant. Igaz, ha nem tüzel a kan nem kap rá.

  Nagyon sok nő eltitkolja az orgazmusát. Felteszem, hogy ne kelljen hálásnak lennie.

 5. 5 Tibor bá’
  Nekem is későn jutott eszembe, én is láttam olyant, mikor a szuka nemhogy elfogadta a kant, hanem kifejezetten kiprovokálta az aktust a kissé unott öreg kannál, tolatott feléje hátra nézegetve, hogy gyere már, te szerencsétlen… 🙂

 6. Amikor kamaszkoromban felvilágosító irodalmat olvastam, evidenciaként kezelték, hogy létezik olyan, hogy egy nő az aktus során átélt orgazmus hatására ovulál. Azóta ezt megkérdőjelezték, de én továbbra is meg vagyok győződve róla, hogy van ilyen, ami egyszerűen evolúciós előnyt ad annak a nőnek, aki erre képes.

  Arról nem beszélve, hogy a rendszeresen átélt közös orgazmus megerősíti a párkapcsolatot. Ha a pár együttmarad, az pedig azt jelenti, hogy a gyerekek apával és anyával nőnek fel, ami sokszorosára növeli a társadalmi sikerre való esélyüket.

  Nem is értem, hogy merülhet fel egyáltalán, hogy a női orgazmusnak nincs funkciója.

 7. Nekem volt egy befogadott keverék szuka kutyám, akinek a becses neve „Ribanc” volt, nem véletlenül: mikor tüzelt, éjjel hangosan tudatta a falu összes császkáló kanjával, akik természetesen az ingyen pinára úgy jöttek, mint a legyek. A szukám megetette, megitatta mindegyiket, majd befarolt nekik, egyenként. Ebbe is halt bele, egy farkaskutya kölykeinek ellésébe szétszakadt, és már nem tudtam vele mit csinálni, mire felfedeztem, hova bújt, már annyira elvérzett, hogy nem tudtam rajta segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük