(4262) Autentikus jelentés

Tibor bá’ fordítása online

A NY Times cikkét Charlotta Gall írta, aki időnként valósághű riportokat hoz össze az ukrajnai földről.

Az ukrán katonákkal készült interjúk és egy közelmúltbeli támadásról készült katonai megfigyelés felvételeinek áttekintése azt jelzik, hogy sok ukrán egység súlyos veszteségeket szenved el.

Egy különleges hadműveleti kiképzéssel rendelkező csoport, amelyet a múlt hónapban az orosz állások megrohanására vezényeltek be a front nyugati részén található faluba. A négy napos támadás során olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy sikertelenül kellett visszavonulniuk. Miután az első napon páncélozott járműveiket nagyrészt megsemmisítették a tüzérségi csapások, felülvizsgálták azt a tervüket, hogy gyalog közelítsék meg a falut egy elaknásított fasoron keresztül.

Az ukránok aknamentesítő robbanóanyagokkal megtisztítottak egy keskeny ösvényt, amin keresztül az első katonák elérték az orosz állásokat és beugrottak egy árokba. Az eseményről készült drónfelvételek mutatták meg, mi történt ezután. Hirtelen robbanások voltak a lövészárkok belsejében, és más csapások értek katonákat a fasor szélén. A videófelvételt a The New York Times ellenőrizte. „A lövészárkokat elaknázták” – mondta a rohamparancsnok, aki a Voskres hívójelet használja, ami a Feltámadás rövidítése. „A srácaink elkezdtek ugrálni a lövészárokban és felrobbantak” – tette hozzá. Az orosz erők figyelték, és távolról felrobbantották az aknákat – mondta.

Azokat, akiknek sikerült elkerülniük az aknákat, több orosz kamikaze drón támadta meg. „Úgy tűnt, mindenre van egy drónjuk” – mondta. „Az oroszok felszerelése miatt ez olyan volt, mint a lehetetlen küldetés.”

Az ukrán „ellentámadás” megindítása óta az orosz védelmi minisztérium átlagosan napi 710 ukrán áldozatról számolt be. Az Egyesült Államok és ukrán meghatalmazottjai ezeket a katonákat küldte csatába, jól tudva, hogy az „ellentámadásnak” nincs esélye bármit is nyerni. Ahogy a Wall Street Journal egy hete írta: Amikor Ukrajna idén tavasszal megindította nagy ellentámadását, a nyugati katonai tisztviselők tudták, hogy Kijev nem rendelkezik megfelelő kiképzéssel vagy fegyverrel (lövedékektől a harci repülőgépekig) ahhoz, hogy kiszorítsa az orosz erőket. De abban reménykedtek, hogy az ukrán bátorság és találékonyság mindent megold.

A nagyrészt képzetlen behívottak középszerű felszereléssel, nem létező tüzérséggel és légi támogatással szándékosan olyan harcba lettek hajszolva, amelyben esélyük sem volt a győzelemre vagy a túlélésre. Kegyetlen politika volt. Ezt mindvégig tudták azok, akik lökdösték őket, és bárki, aki katonai képzettséggel és hadtörténeti ismeretekkel rendelkezik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

37 gondolat erről: „(4262) Autentikus jelentés

  1. Mondjuk azért az nem tűnt fel senkinek, ha ennyire amatőrök az Ukránok, akkor mire vár Putyin másfél éve a nagy Orosz haderővel? Minek kilincsel Iránban meg Észak-Koreában lőszerért meg drónokért? Azzal büszkélkedik majd hogy felőröli az Ukrán ellentámadást úgy hogy ülnek a körbeaknázott lövészarkaikban és várják ölbetett kézzel hogy mikor jön az ellen? Régi Szovjet vezetők meg forognak a sírjukban látvan ezt az amatőrizmust, ez lett a nagy Szovjetunióból 🙁
    Persze majd jön itt valaki, hogy ez a „nagy” stratégia, akkor kérem miért vonultak ki Herszonból meg Harkiv környékéről, illetve Kijev mellől?

  2. 1. Minato
    Minek kapkodjon? Az idő neki dolgozik, több fronton is.

  3. 1 – Minato:
    Zselenszkijt nem érdekli az emberi veszteség mérete. Putyin spórol az emberanyaggal.

  4. 1 Minató,
    Az Ukrajnában folyó konfliktus jelenleg a III. Vh ra való felkészülést és teszteléseket szolgálják, valódi ukrajna méretű terepasztalon, melyet Nyugati befektetéssel, sok milliárd USD betolásával, az ottani katonaság és fegyverrendszerek mesterséges felpumpálásával hoztak létre az elmúlt 30 éven. Ennek a tervezési folyamata is több évtizedet emésztett fel.
    Ameddig nem tesztelik le az egyre újabb fegyvereket és stratégiákat, valamint marad még kiküldendő költségvetési pénz, addig folytatódnak ezek a valós , vérre menő terepasztalos gyakorlatok.
    Amit írtam az előrevetítik akár az egy évtizedig , vagy az utolsó ukrán katonáig tartó harcokat, ezt mint láthatod, senki nem kapkodja el, akkor az orosz miért tenné ezt?

    Közben a III Vh eleme a jól ismert szankciózgatás kezdete is..

    A 80 as években , a seregben is átéltem a folyamatot, szankciókkal megspékelve, ott a vége a Szu és KGST komplett gazdasági csődje lett, a megadással széteséssel kombinálva. Most még a valódi terepasztalos tesztelés elején járunk, nem lehet tudni hogy mi lesz a vége.

    Mindenesetre az USA-ban 2020-ban újraindultak az atomfegyverekkel kapcsolatos tudományos mélységű elemzések, nemrég végeztek a tanulmány I. fázisával.
    tehát még érdemes lehet tartós tejet venni.

  5. 1, Minato – Nagyon jó agitátor lehetnél…ja nem, az vagy már! Azért arra ügylej, hogy teljesen hülyének ne tűnj…. Ugyan melyik szomszédod súgta meg neked, hogy Putyin DRÓNOKÉRT és LŐSZERÉRT koldul Észak-Koreában? Talán John Kirby-től hallottad, esetleg az Indexen volt fent? Esetleg az ukrán titkosszolgálat a forrás(tudod, akik szerint haldoklik Putyin már 2 éve)?
    Majd meglátod hogy ki volt az igazi stratéga mikor a valós veszteségek kiderülnek mindkét oldalról. Addig se türelmetlenkedj, hiszen a Nyugat -ahogy megigérte- az utolsó ukrán katonáig folytatja harcot a gonosz Oroszország ellen…
    A herszoni és a kijevi kivonulásról is volt szó régebben. Egyik sem Ukrán hadisiker, bár tény, hogy Herszonnál anno komoly túlsúlyba került az ukri hadreő, már ami a létszámot és a védendő vonalak hosszát illeti…könnyen elvághatták volna az orosz utánpótlást. De ne vegyük el e „sikereket” az ukránoktól, hiszen ezek az emberek tényleg hittek abban, hogy a hazájukért harcoltak, s ez megtöbbszörözte a motivációjukat.

  6. 4. Sunlight: ha ilyen jól felszerelték volna az Ukrán haderőt a megelőző 30 évben, akkor nyilván 2014-ben nem csatolta el a Krímet Oroszország, meg a donyecki orosz-ázadást is gondolom leverték pár nap alatt, illetve ha ennyire telenyomták fegyverekkel, akkor már az ország 20%-a nincs Orosz kézen most sem. Igaz-igaz.
    5. Sârkänykå, ugyan a Shahed drónok honnét jöttek vajon? Biztos Isten ajándéka, gondolom T is így vagy ezzel 🙂 Nyilván az, sokat imadkoznak. Sojgu is csak teázni ment észak-koreába, mert ráér: https://m.youtube.com/watch?v=PbLKytdT3nA – semmi gond. Biztos az M1-en nem ment le… 😉 Figy, nem személyeskedés, de a naivitasod, a hangvételed, a személyeskedésed, sorozatos tájékozatlanságod miatt ugyancsak felmerül hogy nagyon fiatal vagy még? Lehet inkább olvasni, művelődni kéne..

  7. Tetszik, hogy a minato 1-es számú hozzászólására, a többi 100 %, válasz erre.
    Hát hova jut ez a fórum, ha az összes energia egy….. győzködésére forditódik?
    A pontokat mindenki helyettesítse a saját szája íze szerint

  8. Sunlight56
    …”Az Ukrajnában folyó konfliktus jelenleg a III. Vh ra való felkészülést és teszteléseket szolgálják,…”
    Érdekes irányból közelited a témát, tényleg gondolatébresztő. Jó volna tudni viszont, hogy Amerika ki ellen tervezi a nagyméretü hadjáratot, amit Ukrajna földjén, ukrán életek árán dolgozna ki.?
    Egy pillanatig se lenne kétsége a yenkinek arról hogy , amit Ukrjnában lejátszadozik, az egy esetleges Kina elleni hadjáratban nem fog bejönni semmiképpen.
    Egy Kina nem Ukrajna, a távol-keleti katonák eltökéltségét, harcmodorát volt alkalma megtapasztalni Vietnámban, maj a mezitlábas afgánoknál. Amerika, – mert aki idióta, az mindig is idióta marad – ismét semmit sem tanul, megint egy tőle eszméletlenül távoli országot támadna, hadd legyen nagyon nehéz, vagy talán lehetetlen a csapatok logisztikai utánpótlása.
    Valaki állat Amerikában nem gondol bele, hogy mig anno a vietnami hadjárat idején a légtér, valamint a tengerek Amerika kizárólagos tulajdonában voltak azon vidéken, ez hatalmas, sőt döntő logisztikai elöny, most Kinával szemben ez nem lesz, boritékolható.
    Akkor hogyan és mivel menne bele állatian hülye Amerika egy Kina elleni háborúba?
    És kivel, mert nem hinném, hogy létezik amerikai zsoldoskatona, aki bármi pénzért felülne a Kinába tartó repülőgépre, ezt nem hiszem el.

  9. Elképzelhető -e az hogy a Nyugat egy eleve kudarcra ítélt ellentámadásba kényszerítette bele Ukrajnát hogy végül belátva azt a katonai megoldás az ő részükről sem működik ,végre leüljön tárgyalni az oroszokkal akik tavaly már kudarcot vallottak lényegében? Cinikus lenne és rosszindulatú ilyet feltételezni ?

  10. 9. Tom, a Nyugat/Ukrajna ha leülne tárgyalni, akkor formálisan is elismerné, hogy katonai agresszióval tárgyalásra lehet kényszeríteni. Hasonló helyzetben nem ülne le senki sem, sem Oroszo sem Kína. Katonai agrwsszióval történő tárgyalás kikényszerítése nem működik. Japán, vagy a nácik leültek tárgyalni annno? Nem. Földig kellett bombázni mindenkit, utána. Sajnos ez lesz itt is.

  11. 7. Mackómuki, nyugodtan írd le amit a … helyett gondolsz. Legyünk egymással őszinték. Én bírom és szeretem is a kritikát!

  12. 10

    Pedig valahogy le kellene zárni a dolgot….és pedig úgy mind Oroszország és Ukrajna is Nyugat részévé váljon ahogy azzá vált Németország és Japán 1945 után. Ha akkor a szovjet fenyegetés most Kína felemelkedése elég indok lenne ehhez . Talán Washingtonban erre is gondoltak …..

  13. USA nak nem jó ha Oroszország és nyugateuropa kapcsolatai szorosabbra fűződnek. De ezt már évekkel ezelőtt nagyon sokan leirták. Olcsó energiához jutna az EU ez jó az EU-nak és jó az oroszoknak, mi lenne így az amerikai vilaguralmi tervekkel.

    10re
    Nem a saját polgárait fogja harcba küldeni. Egy nép sem akar háburúzni, a politikai pénzügyi erdekcsoportok akarnak. De persze ha nem akar a nép, azt is meg lehet oldani, sok sok év médiából ömlő propagandával.
    Visszatérve,,, nem a saját lakosságát küldi megdögleni, hanem majd egymásnak uszitja Ázsia népeit.
    Észrevehető,
    Minden nagyobb tömb melé kell egy tüske,
    Arabok mellé Izrael, oroszokkal szemben a volt unió [szovjetunio] lefizetheto, megzsarolhato bármelyik tagállama.
    Kínával szemben japán, Tajvan.
    Stb.

  14. “ Zselenszkijt nem érdekli az emberi veszteség mérete. Putyin sorol az emberanyaggal.”

    Ezen hangosan felnevettem, kollégáim csak néztek :)))

    Tibor bá, máskor tedd ki a “vigyázat! Humor” feliratot 🙂

  15. 11 – Minato

    „Én bírom és szeretem is a kritikát!”

    Akkor csak annyit, hogy ha már mindenképpen egy animációs figuráról választottál anno magadnak egy nicknevet, akkor sokkal jobb választás lett volna a Csillag Patrik. Az jobban illik hozzád.

  16. 10. Minato
    „Földig kellett bombázni mindenkit, utána. Sajnos ez lesz itt is.”
    Ezt modjuk sejthette volna Zelensky, még az elején kellett volna megegyeznie az orosszal. Csak hát nem azt kapta utasításba. Genosuicidium.

  17. 6. Minato

    „4. Sunlight: ha ilyen jól felszerelték volna az Ukrán haderőt a megelőző 30 évben, akkor nyilván 2014-ben nem csatolta el a Krímet Oroszország, meg a donyecki orosz-ázadást is gondolom leverték pár nap alatt, illetve ha ennyire telenyomták fegyverekkel, akkor már az ország 20%-a nincs Orosz kézen most sem. Igaz-igaz.”

    Látom hogy kissé kevésbé vagy informálva az Ukrajnában történt, akkori eseményekkel próbálok picit segíteni..Ami nem teljesen tiszta azt kérésedre kirészletezem.
    Tehát kihasználva az 1990 es változásokat (SZU feldobta a talpát velünk együtt gazdaságilag) , a Nyugati jelenlét megerősödve elkezdte Ukrajna gazdasági és politikai megszerzését. 1990 és 2014 közötti ez irányú tevékenység azonban eltörpül a 2013-2014-es Majdani Forradalmi Játékok eredményeképpen történő , Ukrajna teljes politikai és gazdasági átvétele után lezajló, mindent kiárúsító, felfegyverző tevékenységhez képest 2020-ig. Tehát főleg ez az időszak Nyugati beavatkozása, felvásárlásai felelősek az Ukránok proxi hadviselő országgá való átalakításáért. Azt hogy most épp ot megy a front ahol, már egy éve… pedig a sok Nyugati elemző csak egy hetet adott akkor Ukrajnának.
    A mostani „Különleges Hadművelet” az még véletlenül sem nevezhető háborúnak, hanem egy terepasztal helyett – a proxi Ukrajna területén tartott segélypénz égetős harci tesztelésnek. Ez a harci tesztelés mindkét fél felkészülését erősíti a III. Vh-ra.

    9. Minato
    „Tom, a Nyugat/Ukrajna ha leülne tárgyalni, akkor formálisan is elismerné, hogy katonai agresszióval tárgyalásra lehet kényszeríteni.”.

    Ha az orosz katonai agressziót követett volna el Ukrajna ellen, már az első hét után pár nap alatt vagy 30 40 millió ukrán menekült szakad a nyakunkba, nem? Elég lett volna 1 nap alatt mondjuk 500 rakétával csak az áramtermelést, a közlekedést fölszámolnia az orosznak. Ennyi azért volt nekik raktáron az eseményeket figyelve, nem?
    Ehelyett időnként van villany a lakosságnak viszont az kevés az ipari termelésre. Ha megint erősködnek a helyreállításokkal, az orosz figyel, és pár rakétát megint villanyoltásra használ. Ez nem szokása egy mindenkit válogatás nélkül a föld alá küldő agresszornak.
    Tehát mondjál példát agresszióra…

  18. 14. Zsolt igen! Tetszik a figura mellesleg. Mindazonáltal a Minato Mirai nevet használom 2008 óta (nem a mangát, bár az se rossz ). 😀

  19. Az orosz „puha erő” nyugatra való széleskörű beépülése sejető a dolog mögött.
    Az eu ebből a szempontból egy átjáróház.
    Az USA ajtaja meg a ilyen olyan lobbisták előtt welcome felirattal szélesre tárva.
    Inkább nyugat európa a hibás őket gazdaságilag ez megviseli /mit mondjon ukrajna?/ hisztérikusan követeltek valamiféle nagy ellentámadást mindey ogy milyet.

    Ukrajna erkölcsileg már győzött. Emlékszik még valaki arra hogy 2022.02. hónapban a külföldi nagykövetségek sorra elhagyták a fővárost majd 1-2 ónap múlva tértek vissza…
    Az erkölcsi győzelemről ’56 ban vagy ’68 ban térségbeli más népek 1 napig birták /katonai beavatkozs előtt néhny 10 napig tartott mindkét balhé/.
    Ukrajna meg 2014 óta.

    Ami azt illeti /közép/ európa népei lehet lassan kikelhetnek a fotelből.
    Itt a hir légtérsértés amit a lenyelek először le akartak tagadni, aztán meg itt ez a szlovák nyilatkozat.
    Kelet nyug ati széljárás esetén meg a nyugatra menekült ukrán állampolgrok is megindulhatnak önként a hazájuk ukrajna felé.

    https://ujszo.com/kozelet/martin-sklenar-nem-lesz-mozgositas
    Sok állampolgár nyilatkozattétellel kívánta elkerülni az aktív államvédelemben való esetleges részvételt – mondta a védelmi minisztérium. A tárca szerint az ijedtség kiváltó oka az év elején elterjedt, egy állítólagos mozgósítással kapcsolatos dezinformációs kampány volt. Hozzátették: a katonai szolgálati kötelesség nem ér véget a nyilatkozat benyújtásával, valamint a nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt békeidőben nyújtják be.

    https://www.pravda.com.ua/news/2023/08/2/7413891/
    Lengyelország határának megsértése fehérorosz helikopterek által: a NATO először reagál
    A NATO szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet keleti határai mentén, miután fehérorosz katonai helikopterek megsértették a lengyel légteret augusztus 1-jén, kedden.
    „Továbbra is mindent megteszünk annak biztosítása érdekében, hogy a Szövetség teljes területe biztonságos maradjon,” – tette hozzá a forrás.
    Előző este a lengyel védelmi minisztérium megerősítette, hogy Fehéroroszország két helikopterrel megsértette a lengyel légteret.
    A hivatalos varsói először tagadta, hogy megsértette volna a légteret, de később elmagyarázta, hogy a határátkelés Białowieża város közelében történt, nagyon alacsony magasságban, és ez megnehezítette a helikopterek radarrendszerekkel történő észlelését.

  20. Fiuk!
    A III. (atom) világháborúra nem lehet felkészülni hónapokon át tartó csetepatéval. Az a háború csak néhány órán át fog tartani és el fog mindent pusztítani, amit ember hozott létre az elmúlt évszázadok alatt. Lényegében néhány ezer atom rakéta kilövését és becsapódását fogja jelenteni.

  21. 17. Tibor bá, némi ellentmondást érzek ebben. Hogy lehet atomtámadásra felkészülni itt? Meg ami utána jön? Hagyjuk a házi bunkereket meg a száraztésztát, cigit, piát, rizst, gyógyszereket, vízszűrőt. Itt, kelet-eu-ban, felesleges lesz, túl közel vagyunk a sűrűjéhez. Belegondolni sem merek olyan szörnyű. Inkább bulizzunk addig is! Rock&roll, szaké,csajok,kóla 😉

  22. 19 Yoda

    Amíg az ukik olyan barbárok, higy a Tiszát használják hulladéklerakónak, addig erkölcsről sem beszélhetünk, nemhogy erkörcsi győzelemről.

  23. 19 re
    lehetne eu-s vissza nem téritendő támogatásokból csatornázni és tisztittatni a zá kárpátszká megye beli falvakat
    ukrán alapanyagokból ukrán cégekkel.

  24. 25 Inkább egy hulladékfeldolgozót kellene építeni Kárpátaljára. Mert ez a neve magyarul. Ha magyarul írsz, mért nem használod a rendes magyar nevét?

    Ha az elmúlt 33 év összes ukrán vezetője nem lett volna korrupt maffiózó, akkor meg lehetett volna ezt oldani saját pénzből is, nem kellene az EU-ra várni.

  25. 20. Tibor’bá, a 80-as években ezt már átéltem a magyar seregben, a felkészülési és tesztidőszak is majd’ 10 évig tartott. A tesztelés havonta azt mutatta hogy kb 50% a nyerési esély.. Ezért volt nyugi.. Annak a gazdasági szankciós verseny vetett véget, a KGST és SZU dobta a bakancsot.

    23. MangaMonguz
    Ez is bizonyítja azt , amit írtam h most ujra a III. Vh ra való felkészülés szakaszában vagyunk, ez a videó a 2020-as ban kezdett atomcsörte ujraszámításának és gépi modellezésének az 1., lezárt szakaszáról szólnak. A végső elemzésig azért még van pár év…3 év kellett az első ez irányú tanulmány publikációra), tehát mehetünk még tartós tejet venni.

  26. 25. Yoda: Én egy dél Felvidéki helyen élek, ahol 28 falu tartozik egy városhoz. Egyikben sincs csatornázás, a szemetet egy másik járásba viszik, mertbetelt a szemétlerakat. A 60 éves ivóvíz főnyomócső azbesztből van. Visszanemtéritendő támogatást most kapnak a községek, 5000 eurót a megyétől, amiből majd annak a 20000 eurós gyorskölcsönnek az első részletét fogják kifizetni, ami októberben jár le, akkorra halasztották a földdel foglalkozó vállalkozások az adó kifizetését. Az olcsó ukrán gabonaimport miatt eladhatatlan búzájukat majd fűtőanyagként Ausztriába exportálják, és ekkor fizetik azt ki.

  27. 20. Tiborbá

    Kérdés hogy lesz e III vh. az ukrajnai helyzet kapcsán? Most úgy néz ki érzésre azt mondanám hogy nagyon elcsendesedtek a dolgok.Tegnap vagy mikor Putyin béketárgyalásokat akart de Zelenszkij nem.
    Érdekes hogy eljött a nyár és a háborús dolgok is elcsendesedtek.Csak nem nyaralgat az irányító elit ilyenkor?Tavaszig olyan izgalmas dolgok voltak, gát átszakítás, , eszkaláció,lehetséges taktikai atom bevetés stb..
    Este a hírtv, atv meg m1-en olyan izgalmas beszélgetéseket lehetett hallani a durvább pillanatokban hogy nem is volt kedvem filmet nézni annyi izgalom volt néha ezekben a műsorokban.
    Most meg nyár óta semmi. Orosz részről is elmúltak az atomcsapás fenyegetések.Persze lehet ősszel újraindul a show.

  28. 25, 26

    Most, amikor Ukrajna mondhatjuk a puszta létéért küzd is, a külföldi támogatások jelentékeny része kézen-közön eltűnik. Még az ország feje és holdudvara is külföldre menti vagyonát. A fegyvertámogatások egy része harmadik országokban kerül elő. Milyen hatékonysággal lehetne hát békeidőben Ukrajnában EU-s pénzből (a mi pénzünkből) bármit is építeni? Kétséges a kimenetele.

    Európát nem lehet vég nélkül kiterjeszteni. A felszínt át lehet írni, a közigazgatást át lehet rendezni, ünnepnapokat is lehet tologatni (eleve, milyen identitászavaros nép ez, hogy csak úgy váltogatnak ünnepnapokat), de meg kell értenünk, van egy lelki/szellemi/kulturális határ (ld. még: Hamvas, Öt Géniusz) ahol már egyenlő partnerként (ezt az egyenlőséget fejezné ki az EU-s zászló csillagköre) nem, csak olyan mérvű hatalmi alárendelődéssel lehetne egységet képező, Európa számára is építő módon csatlakozni, mely épp a „felvilágosult” Európa eszmeiségével ellentétes. Még akkor is így van ez, ha Európa gyakorlatilag nem is létezik mint önálló entitás és operatív hatalom.

    Az ukránok maguk hiába lépnek be egy szervezetbe, ugyanazzal a mentalitással fognak beleszarni a környezetükbe mint jelenleg. A nyugati szlávvá válással lemaradtak egy bő évezredet… csak a bolond hiszi azt, hogy ezt hipphopp meg lehet ugrani.

    Az Ukik, lássuk be, nem érzik sajátjuknak a Tiszát (sem), csupán a birtokuknak. (Hosszú éveket töltve külföldön mikor végleg hazajöttem, éltem át igazán azt a tényt, hogy egy táj, egy vidék a lényem része lehet. Ez tíz éve történt, és azóta sem múlt el ez az élmény nyom nélkül: valahogy személyes viszonyom van a tájjal ahol élek.) A Tisza valójában nem tartozik az Ukránokhoz, és vice versa. A Tisza hozzánk tartozik, és ez sokkal mélyebb ügy, mint a puszta birtoklás. Ők pusztítják, mi gyógyítjuk: Mi építünk az ő birtokukon tisztítóműveket. Az ukinak csak cigányfux a nyakában. Nekünk RÉSZÜNK.

    Egyetlen valós és megnyugtató megoldás a Tisza környezetvédelmére területrendezés, sajnos ehhez jól be kell törni az ukik orrát. Őszintén sajnálom.

  29. 31 – Tibor bá’
    Nincs jelentősége, hogy lesz. A covid által kipusztult emberiségnek, és a végzetes klímakatasztrófa sújtotta élővilágnak már úgyis mindegy. Már csak a hit maradt. Imádkozzunk! 🙂

  30. 32
    Mindig is „csak” a hit volt, a világ jelen helyzetéhez kulcs volt a hitehagyás.

  31. 28, 30 ra és 24 re is ismét
    Először is az hogy érdeklődnek Ukrajna iránt az pozitiv.
    Kezdeném a 24 essel ismét, ki szemeteli a tiszát?
    Kárpátalján nem magyarok élnek akkor?
    Folytatnám azzal hogy a ukránok szeretik a tiszát a ukrán beszkideket és kárpátokat is.
    De szeretik Donyeck, Luhangsz és Krim megyéket is /utóbbi autónom köztársaság.

    2014 óta háború van a országban 9 éve kisebb gond is nagyobb annál hogy csatornázással meg „ilyesmivel” foglalkozzanak.
    Tegnap volt egy hivatalos tájékoztató amiben elhangzott hogy a ukrán költségvetési bevételek teljes mértékben a honvédelemre forditódnak és még igy is szükséges a honvédelemhez és a ország működéséhez a külföldi támogatás.

    Ezért irtam a eu-s példát is. Jelenleg reálisan ha a eu adna erre forrást akkor le lehetne csatornázni /is/ pl. a kárpátaljai falvakat is /mást is. Ha ez ukrán alapanyagokból a helyi vállalkozók által történik 0%-os eus „újra elosztás” meg magyarországon ismert „alkotmányos költség” nélkül akkor egy magyarországi hasonló beruházáshoz hasonlitva ez 50% eus pénzből kihozható lenne.

    Egyértelmű hogy a tisztaság nem csak pénz kérdés.
    Kárpátalja finoman szólva sem a legfejlettebb területe ukrajnának /és ismét akkor a kárpátalján lakó magyar kisebbség szemeteli a tiszát??/. Magyarországot se a baranya megyei ormánságról vagy nógrád megyéről meg borsod északi középső részeiről ismerjük és azonositjuk.
    Érdemes elutazni Kijevbe turistaként ha valaki ismeri budapestet valami fel fog tűnni. Én a többedik utamon jöttem rá hogy mi.

    2014 óta háború van a országban. Azóta nincs komoly befektetés azóta ha van pénz az megy a frontra. Próbáljuk már meg felfogni!
    Tegyük fel hogy németország a szomszédja magyarországnak ausztria által vagy mondjuk egy francia ország németország benelux államok ausztria európa köztársaság ezek 2014 ben elfoglalják győr-moson-sopron /akkor még megye/ meg vas megye nagy részét. A szomszédos zala meg veszprém megyéket rendszeresen ágyúzzák.
    Ilyen helyzetben hogy állna helyt magyarország? Hogy néznének ki a ország fejletlenebb régiói? /pl. ormánság, békési „viharsarok” stb.
    Közben kapna magyarország persze támogatásokat de azért a tömegpusztitó fegyverekkel rendelkező európa köztársasággal is kétszeres /100 szoros/ nagyságrendben üzletelnének sokan.

    Ami a orrbaverést illeti.
    A nemzetközi közjog alapja a viszonosság.
    Ukrajna azért is potenciálisan a egyik legstabilabb ország a térségben mert egyik szomszédjával szemben sincsenek se nyilt se burkolt területi követelései.

    Mai hir hogy valamelyik magyar kormányközeli? nagyvállakozó árulja a új futball stadion értékű jachtját ez sajtó hirek szerint nem a balatonon cirkulált körbe körbe eddig sem…

  32. 34

    Ukrajna 1990- ben egyszinten volt Lengyelországgal. 2014 – től lehet mindent az orosz agresszióra fogni (?)de az előtt nem Másrészt a lengyel uniós tagság sem magyarázat minden különbségre ami két ország között fennáll. Ne legyenek illúzióink ha magyar viszonyokat is nézzük Ukrajnával kapcsolatban. Ha itt sem megy akkor ott miért is lenne másképp…..elég ha csak a demográfiai kilátásokat tekintjük. Senki nem fog itt felzárkozni ….még a háborúnak sincs vége.

  33. Az ukrán parlament (Верховна Рада України) előtt van 9480-as regisztrációs szám alatt az a törvénytervezet, amely lényegében a 16 évet betöltött fiúk kiutazását tiltja meg Ukrajna területéről. Mivel ez a korhatár jelenleg 18 év, pontosabban a fenti jogszabály a 16 és 18 év közötti fiúgyerekek kiutazását „szabályozná”. Aláhúzva azt, hogy nem a fiatalabb gyerekekről van szó a törvénytervezetben, tehát nem a gyerekkereskedelemre reagáló szabályozásról van itt szó (ami egyébként szintén egy súlyos probléma Ukrajnában).

    Igazából viszont az ukrán temetőkben sok hasonló sír akad már most is:

    http://www.bing.com/images/blob?bcid=qMqbySxN6PMFhlZmqRiLzdRHoKR7…..6g

    Tehát a törvény utólag csak legalizálni fogja de iure a ma már de facto állapotokat az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük