(4251) Egy kis összefoglaló

Orosz „propaganda” Amerikából

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28 gondolat erről: „(4251) Egy kis összefoglaló

  1. Valóban kemény Orosz propagandista, de az a szép egy „demokráciában” hogy még Ő is szóhoz juthat. Néhány szösszenet (forrás: Wikipedia, elnézést, nem fordítottam le):
    „He is a regular contributor to Russian state-owned Sputnik and RT, and has frequently used his various platforms to spread Russian propaganda.” , „After Blumenthal’s visit to Moscow in December 2015, according to a 2018 article by Janine di Giovanni in The New York Review of Books, he began to promote views supportive of Bashar al Assad and the Syrian government’s position. „….

  2. Ha propagandista is, sajnos valószínűleg a nagyrésze igaz. Az egyik baj az, hogy nem tudjuk pontosan, melyik része. A másik, nagyobb baj az, hogy hiába mondja el, úgysincs semmi következménye.

    De legalább elmondhatta, ami azért szép érv amellett, hogy Amerika mégsem egészen diktatúra.

  3. 1.
    Egy „orosz propagandistától” talán elvárható lett volna, hogy az alábbiakra is kitérjen.
    A kataszterben meghatározott 40 millióból jelenleg 17 millió hektár ukrán földterület már a Cargill, a Dupont és a Monsanto tulajdonában szerepel.
    A BlackRock , amely szoros kapcsolatokat épített ki Kijevvel, idén májusban hivatalossá tette, hogy az ukrán alapok működtetőjévé, egyben az Ukrajnának szánt „nemzetközi segélyt” elosztójává is vált. Ez azt jelenti, hogy sok stratégiai ukrán vállalat, köztük a formálisan állami tulajdonú vállalatok is transznacionális vállalatok irányítása alá kerültek – nem véletlen, hogy a harcolni nem akaró ukránok helyét már külfödi zsoldosok veszik át és az egykori Szovjetunió kenyérkosara immár amerikai multik kezében nem a szegény Afrikában, hanem a fizetőképes Európában akarják majd realizálni extraprofitjukat.

  4. László: mi gond a profittal? Gondolom te sem ingyen dolgozol.

  5. 1 – Minato:
    Csakhogy a Wikipedia messze nem objektív hírforrás. Aki nem nyomja a CIA szöveget, az mind orosz propagandista. Én pedig, végighallgatás után nem találtam semmit, ami ne felelt volna meg a valóságnak.

  6. A fizetett kommentelőknek előbb jelenik meg a poszt?

  7. 4. Én nem profitért dolgozom, de az ukránok sem. A profit az amerikai befektetők és részvényesek zsebében landol.
    „mi gond a profittal?” Már maga a kérdés is probléma,
    Bár lehet, néhány év és a profit lesz a legkisebb probléma 🙂

  8. Én mindig próbálom végiggondolni a helyzetet mindkét fél oldaláról nézve.
    Természetesen a videóban felsorolt érvek nálunk is régen ismertek, és elég logikus lánccá állnak össze, ami arra utal, hogy az USA részéről szándékos volt a háborús konfliktus kiprovokálása, mert ez reményeik szerint lehetővé tenné, hogy Oroszországot elviselhetetlen gazdasági nyomásnak tegye ki a szankciókkal és a háború terheivel, és összeomlaszthatja a rendszert anélkül, hogy maga világháborúba sodródna.
    Ami számomra az egészben a homályos pont, az a szakadár területeken történt események valós menete, sorrendje, mert ezt mindkét fél a maga módján adja elő.
    Az oroszok azzal érvelnek, hogy a szakadár területeket folyamatos katonai támadások érték, és gyakorlatilag az orosz kisebbség felszámolása, elnyomása történt, és nem volt más választásuk, hogy kiálljanak nemzettársaik mellett.
    Ebben a játszmában mi soha nem fogjuk tisztán látni, hogy mekkora szerepe volt Oroszországnak abban, hogy ezek az oroszlakta régiók ne fogadják el a nyugathoz közeledni vágyó Ukrajnát, és előkészítsék az elszakadást, tehát Ukrajna területi megbontását.
    Mert ebben az esetben azért nem egészen érthetetlen Ukrajna azon reakciója, hogy fegyverre érvényesítse a renitens országrészekkel szemben törvényes hatalmát.
    Egyetlen kormánytól sem lehet megtagadni ezt a jogot, ha van hivatalos legitimációja.
    Ez esetben már csak az tekinthető elfogadhatatlannak, ha az akciók polgári célpontok ellen folytak.
    De hát jól tudjuk, hogy intenzív hadműveleteket nem lehetséges úgy vívni, hogy közben nem legyenek civil áldozatok is, bármelyik félről is van szó.
    Mert ha az oroszlakta régiókban érzékelhetően folyik egy elszakadást célzó folyamat, akkor ugyan milyen alternatívája lett volna Ukrajnának, mint ezt erővel megakadályozni?
    Szóval ebből azt akartam csak kihozni, hogy a videóban felsorolt logikai lánc elejéről azért ezek a tényezők hiányzanak.
    Én egyik félért sem tenném tűzbe a kezem, elvileg akár az oroszok is lehettek, akik a folyamatot elindították az oroszlakta területek szándékos feltüzelésével, anyagi támogatásával, amire az ukránok kemény eszközökkel válaszoltak, a saját államhatáraikon belül.
    Ez lehet a másik narratíva, ami szembeállhat a videóban foglaltaknak.
    De hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?…

  9. 8 Hubab +1
    Aki hajlandó utánajárni, igenis kiderítheti azt hogy ki volt a hunyó. Kik gyùjtották rá Ogyesszában a civilekre az épületet? Kik verték szét -embereket megölve- a Krímbe visszatérő majdani civil küldöttséget? Kik lettek ott felelősségre vonva mindezért? Ki vizsgálta ki a majdani lövöldözéseket (csaknem 100 áldozat kis területen)?Mikor kezdődött az ukrajnai orosz kisebbségek jogmegvonása? Hány Ensz beadvány maradt megválaszolatlanul 2014 től amit az oroszok kérelmeztek mivel az ukrán katonaság célzottan civil donbasszi területeket lőtt…tüzérséggel? Ezekből melyikről számolt be a mainstream média? Ki hallott a több mint 1 millò donbasszi menekültről 2014 és 2019 között (nem nyugat felé menekültek ám)?

  10. Nem érdemes a részletekbe beleveszni, ki lőtt vissza először meg hasonlók. Egy olyan történelmi folyamat végére értünk, ami egyrészt a pénzről szól, de a globális hatalomról is.
    A kamatos-kamattal játszott pilótajáték végén vagyunk, aki bújt, aki nem, nincs további megvehető vagyon, illetve gyenge ország és megvehető vezetője.()

    A háborúról Mearsheimer realistán megírta a várható végeredményt, ami persze a világban kialakult torz rendszer alapvető hibáin semmit sem fog változtatni:
    https://moszkvater.com/az-elottunk-allo-sotetseg-i/

    Hosszú még a sötétség hajnalig…

  11. 11 Vaszil
    Azért azt csak látni kell, hogy mi volt a jelenleg kiúttalannak látszó konfliktus elindítója, hiszen a cikk is leírja, hogy volt egy átmeneti időszak, amikor volt remény a rendezett viszonyra az oroszokkal.
    Ami kimozdította ezt a holtpontról, az a nyugat és Ukrajna kinyilvánított szándéka volt a NATO-ba tagozódásra.
    Tulajdonképpen ez volt az a pont, ahonnan az oroszoknak már nem volt hová hátrálni, mert katonailag teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek volna.
    És ezt a nyugati politikacsinálóknak pontosan látniuk kellett előre, tehát mikor ezt a célt deklarálták, tudatosan a háború kitörése felé terelték a dolgokat, csak az történt, amit megterveztek.
    Tehát szerintem már jóval a háború előtt eldöntötték, hogy Oroszországot meg kell fojtani, még akkor, mikor etnikai háborúnak nyoma sem volt, minden további fejlemény a két fél reakcióinak tekinthető, ahol aztán mindkét fél elég gátlástalan volt akcióiban…
    Én így gondolom…

  12. 11, Vaszil

    Ha nem ismered a múltat, nem lesz jövőd.

    Lehet neked a korodnál fogva már mindegy, hogy mi lesz Kelet-Európával.

    A képhez, hozzátartozik, hogy a Dnyeper folyam – Zaporizzsja megyében – egy bizonyos szent szigetén a mai napig avatnak fel ukrán katonákat a halálra.

    Én őket is sajnálom, nemcsak az oroszokat, mert utána mi következünk.

  13. E hsz em Tibornak irom.
    Ha teheti e téma is megpendithető lenne mert szomszédos régió magyarországgal és a helyzet „alakul”.
    https://www.eurointegration.com.ua/articles/2023/07/12/7165614/
    A balkáni front: miért beszél komolyan Bosznia-Hercegovina egy új háborúról
    12. JÚLIUS 2023., SZERDA 16:30 — VOLODIMIR CIBULNYK, AZ EURÓPAI PRAVDA ESETÉBEN
    „Miután Moszkvába látogatott, és megkapta a rendet Vlagyimir Putyin kezéből, a bosznia-hercegovinai szerb entitás vezetője, Milorad Dodik megtette a régóta bejelentett lépéseket a Republika Srpska Bosznia-Hercegovinából való kivonására (további részletekért lásd a cikket Válság a Kreml kézikönyvei szerint).

    Az ilyen cselekményekkel szembeni biztosíték azonban a főképviselő – egy egyedülálló státusszal rendelkező nemzetközi tisztviselő, aki jogosult felfüggeszteni Bosznia-Hercegovina jogalkotási aktusait, és még az ország vezetőit is elmozdítani hivatalából.

    A jelenlegi helyzet Christian Schmidt főképviselő aktív fellépését követelte meg – csak a Nyugat kemény fellépésre való hajlandósága tudta megállítani Dodikot és szövetségeseit.
    …”
    https://szmsz.press/2023/07/10/miroslav-lajcak-a-koszovoi-kormanyfohelyettessel-beszelt-a-helyzet-csillapitasarol/
    „Besnik Bislimi koszovói kormányfőhelyettes, a pristinai tárgyalócsoport vezetője közölte, hogy sikerült megállapodni azokról a lépésekről, amelyek az észak-koszovói helyzet csillapodásához vezetnek.

    https://hu.euronews.com/2023/06/30/witness-meddig-fajulhat-a-konfliktus-koszovoban
    „A koszovói szerb kisebbség és az albánok közötti ellentétek egy ideje újra fellángoltak, és erőszakos összecsapásokhoz vezettek a NATO-erőkkel. Mennyire eszkalálódhat a helyzet? Mi vezetett ehhez, és milyen következményei vannak? A Witness riportere Észak-Koszovóba utazott, hogy ezt kiderítse.”

  14. Azért az ukránokat is sajnálom kilátástalan helyzetük miatt.
    Igaz, sikerült kiszakadni a Szovjetúnióból, de nyilvánvaló volt, hogy a medve nem fogja hagyni, hogy a nyugat ott megvesse lábát, és közel kerüljön Oroszország szívéhez.
    Vazallus államként meg soha nem fog előrejutni gazdaságilag, az oroszok perifériája marad.
    A nyugatnak meg esze ágában sincs magába integrálni, nem hiányzik púpnak a hátukra egy ilyen hatalmas ország, ami rögtön borítaná az európai gazdasági szerkezetek erőviszonyait. Legfeljebb lerabolható forrásként jöhetne szóba.
    Retorikában persze nem ezt mondják, mert valamivel biztatni kell őket, hogy harcoljanak a medvével, aztán hadd hulljon mindkét oldal, csak lesz belőle valami zsíros hullarablás.
    Szóval szerintem két választásuk van, vagy adják magukat a medvének, és örökké szegény periféria maradnak, vagy harcolnak ellene egy reménytelen háborúban, anélkül, hogy esélyük lenne ezért, hogy a nyugat ténylegesen integrálja őket…

  15. 16. hubab
    Ukrajna annyira nem volt kiszolgáltatva az oroszoknak, hogy az oroszok egy nyamvadt nyelvtörvényt nem tudtak befolyásolni, az orosz kisebbségek elnyomását megakadályozni.
    Emlékszünk a gázszállítás és tranzit körül kialakult feszültségre.
    Az ukránok addig szinte ingyen kapták a gázt az oroszoktól. Oroszország mi módon gátolta a választókat, a megválasztott politikusokat, az ukrán oligarchákat, hogy emelkedő jóléti pályára állítsák az országot?
    Ukrajna mindennel rendelkezik, ami egy jóléti állam kiépítését lehetővé teszi.
    Szerintem a problémát inkább magukban kell keresni.

  16. 17
    Károly
    Spot on, így van. Szomorù, hogy ezt kutatni sem kell, de a többségnek be sem villan. Na ezért könnyű azokat az agyakat átmosni…

  17. 13: hubab

    Nagyon jó helyen keresgélsz, a többi agyprogrammal nem vitázok, okos és szép is lehet tőlem mindenki, hagyjuk már a személyeskedést meg öregezést, unalmas.

    „Azért azt csak látni kell, hogy mi volt a jelenleg kiúttalannak látszó konfliktus elindítója, hiszen a cikk is leírja, hogy volt egy átmeneti időszak, amikor volt remény a rendezett viszonyra az oroszokkal.
    Ami kimozdította ezt a holtpontról, az a nyugat és Ukrajna kinyilvánított szándéka volt a NATO-ba tagozódásra.
    Tulajdonképpen ez volt az a pont, ahonnan az oroszoknak már nem volt hová hátrálni, mert katonailag teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek volna.
    És ezt a nyugati politikacsinálóknak pontosan látniuk kellett előre, tehát mikor ezt a célt deklarálták, tudatosan a háború kitörése felé terelték a dolgokat, csak az történt, amit megterveztek.”

    Bingó!

    Csak ez a banda nem itt és most Oroszország kapcsán kezdte ezt a sátáni tevékenységet, ennek megértése nélkül lehet a felszínen végtelenségig a puszta következményeken rágódni.

    Egyesek szakrális háborúnak hívják, mindegy minek nevezzük, de mindenkinek ez a „lenni vagy nem lenni”

    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2023/07/13/message-to-the-congress-on-ordering-the-selected-reserve-and-certain-members-of-the-individual-ready-reserve-of-the-armed-forces-to-active-duty/

  18. Egy hagyományosnak indult háborút hogyan fejezzünk be nem hagyományos rendeltetésű fegyverekkel ?
    Az Egyesült Államoknak ugye elfogytak a 155 mm-es tüzérségi lövedékei, és gyártani sem képes eleget, ezek helyettesítésére küldi átmenetileg a szintén 155 mm-es DPICM kazettás lövedéket, melyből kétféle van, egyik M483 amely 88 gránátszerű lőszert tartalmaz, és a nagy hatótávolságú M864, amelyek 72 gránátszerű lőszert tartalmaz.
    https://root-nation.com/hu/ua/articles-ua/weapons-ua/ua-american-cluster-munitions/
    Medvegyev is bejelentette, hogy „ideje felfedni az embertelen fegyverek az arzenálját.” Sogju is megszólalt. „Sokkal hatékonyabb bombáink is vannak, mint az amerikaiaknak, a kínálatuk szélesebb és változatosabb.”

  19. 17 Károly
    Amiről írsz, az szerintem már a helyzet eszkalálódásának volt egy korai szakasza.
    Szerintem akkor az ukrán vezetésben már eldöntötték, hogy nem Oroszországhoz, hanem a nyugathoz kötik a szekerük rúdját, ami Oroszországnak és az ukrajnai orosz kisebbségnek nem nagyon tetszett, és a helyzet elkezdett feszültté válni…

  20. 17 re de a többi hsz re is irom.
    A 13 gyarmatnak annak idején ki mennyi esélyt adott a kor szuperhatalmával Angliával szemben?
    És még belső megosztottság is volt.
    „Az amerikai függetlenségi háború a brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmat háborúja volt Nagy-Britannia ellen. A gyarmatok népességét megosztotta a konfliktus, és míg a patrióták a gyarmatok függetlenedését támogatták, addig a lojalisták továbbra is hűek maradtak az angol királyhoz.

    Na most ma oroszországot szuperhatalomnak ne nevezzük.
    Ennyit a esélyekről.

  21. 23 Yoda
    Azért ne hasonlítsd így a két helyzetet.
    Anglia bármilyen szuperhatalom volt, iszonyú terhet rótt rá egy intenzív anyag és emberigényes háborút vívni egy idegen kontinensen a vitorláshajók korában, míg szemben velük a jelentős helyi népesség állt, komoly utánpótlási kapacitással.
    Az oroszoknak meg ott van a hadszintér a határukon.
    Ha ez a háború nem válik világháborúvá, az ukránok előbb utóbb elfogynak, míg az oroszok csak megfogynak, meg persze legatyásodnak…
    A nyugat egyetlen esélye, hogy a rendszer belülről megbukik a nyomás alatt, de erre semmi garancia.

  22. 23: Az USA a nagy szavakon túl földrajzilag is védhető volt, Ukránia nagy része pedig teljesen védhetetlen, szinte minden irányból. Ennyit az esélyekről.

  23. 22. hubab

    „Vazallus államként meg soha nem fog előrejutni gazdaságilag, az oroszok perifériája marad.”

    Erre írtam, hogy ukrajna már bizonyíthatta volna ezt, de nem tette. Ukrajna népének gazdasági szempontból majdnem mindegy hova tartoznak. Ők mindkét oldalon kb. ugyan annyit profitálnának a javakból. Szinte semmit.

  24. k
    1991 től illene nézni 2014.01.01.ig mit produkáltak mondjuk magyarországgal vagy csehországgal összehasonlitva.
    Ugye ha 2023 ig nézzük a időszak egy harmada kiesik /magyaroknál cseheknél eleve 1990 től lehet számolni.
    Aztán ott van az hogy Ukrajna nyugati határai a nyugati szomszédos országok fejletlen régiói.
    Magyarországnak ott van ausztria mint nyugati szomszéd cseheknél meg ott van szilézia lengyelek ipari területe németország kb. fele határ hossz és ausztria és szlovákia legfejlettebb részeivel érintkeznek.
    Van különbség a cseh és a magyar viszonyok közt a előbbiek javára?
    Naugye!
    Egyébként ha Ukrajna ennyire nem jól teljesit akkor miért kell a oroszoknak?
    Eu nato elvileg oroszok riválisai miért nem tólják akkor rájuk a ukránokat hadd gyengüljön a rivális cimszóval.
    Ehhez képest ragaszkodnak a oroszok Ukrajnához pedig a nyugatnak azt hazudják hogy aszongya hogy
    korruptak, értéktelen ország stb.
    Akkor nekik miért kell?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük