(4045) A emberiség sorsa

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Az emberiség sorsa

Írta: Paul Edwards
89. útban a 90. felé

Az emberiség sorsát a közeljövőben az Amerikai Birodalom, valamint Oroszország és Kína között ki nem hirdetett, de teljesen valós háború fogja meghatározni. Mind a gigantikus, mind a rendkívül erős nemzeteket ellenségnek tekintik és kezelik, az egyik már háborút folytat Amerikával Ukrajnában, a másikat pedig fenyegeti és provokálja az amerikaiak Tajvannal kapcsolatos politikája.

A tényleges kataklizmát okozó háború veszélye nagyobb Ukrajnában, mivel az ország elveti a béketárgyalásokat, és a Birodalom valamint EU/NATO szövetségesei nagy mennyiségű fegyvert szállítottak, ami lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy a szörnyű veszteségek ellenére is folytathassa a harcot. Minden jelből, beleértve a harcias hivatalos nyilatkozatokat is, egyértelmű, hogy Amerika és az EU/NATO azt akarja, hogy a konfliktus a végtelenségig tartson, és feltételezik, hogy ez lehetséges.

Oroszország, amely évtizedek óta kinyilvánította eltökéltségét, hogy nem engedi, hogy ellenséges erők állomásozhassanak határain, olyan kölcsönös biztonsági intézkedésekre tett javaslatot, amelyek mind őt, mind Ukrajnát kielégítik, amit a Birodalom nevetségessé tett, és visszautasított. Ezért megelőzte az ukrán erők hatalmas támadását a luganszki/donyecki orosz etnikai területek ellen, amelyeket nyolc éven keresztül bombáztak és súlyosan megrongáltak. Ezen területek védelmére Putyin különleges katonai műveletet indított.

Ennek a hadműveletnek a rövid távú céljai sikerrel jártak, de válaszul Ukrajnát a Birodalom és szövetségesei támogattak és finanszíroztak. Ez megváltoztatta Oroszország játékát, amely azután visszavonult és megerősítette erőit, és állítólag hatalmas offenzívára készül, amelyet Ukrajna elektromos- és villamosenergia-termelő kapacitásának tömeges, széles körű megsemmisítése előz meg, hogy véget vessenek az ellenállásnak és a háborúnak.

Feltételezve, hogy ez igaz, a kérdés az, hogyan reagálnak majd a Birodalom és szövetségesei. Két nyilvánvaló lehetőség: egyik, hogy Ukrajna védekező visszavonulását és kapitulációját segítik, ami nagy arcvesztést és megaláztatást jelentene; másik, hogy Amerika beszáll a háborúba, és NATO-csapatok néznek szembe Oroszországgal. Ez az proxyháború végét jelentené, és általánossá fokozódna. Legalábbis lehetséges, hogy a mindenre kiterjedő orosz offenzívával szemben a Birodalom összeomlana annak kilátásba helyezésével, hogy óriási vér- és dollárköltséget jelent az ellenkezés.

Ha az Amerikai Birodalom egyszerű butaság révén hatalmas európai háborút indít el, lehetetlen megjósolni, mekkora tűzvész lenne a következménye. A háború megindítása után felfoghatatlan események következhetnek be, amelyek messze meghaladják az ember képességeit. A rejtett ellenséges légkör, a téves számítások és az ezekből adódó katasztrófák, amelyek az első világháborúhoz vezettek, jól illusztrálják ezt. A propaganda és a büszkeség ködébe veszett nemzetek számíthatnak a következményekre, amelyek csak sokkal később fulladnak vérbe.

Nincs okunk arra számítani, hogy az Amerikai Birodalom tanuljon a sok kudarcából és vereségéből, különösen azért, mert mindazok a szörnyű kudarcok a Hadigépezet gazdagítását okozták, amely a Birodalom függönye mögött maradt. Koreától kezdve egyik amerikai háború sem csak a csatatéri győzelemről szólt. A propaganda mögött meghúzódó nagyobb cél az volt, hogy hatalmas összegeket lehet keresni

A Birodalom és Oroszország közötti nyílt háború esetén, amelyet mindketten a túlélésért folytatott egzisztenciális harcnak tekintenek, az erőszaknak nem lehet felső határa, amelyet egyikük sem léphet túl. Ebből következik, hogy ha az egyik fél elviselhetetlen károkat szenved, és végső életveszélyben van, és várhatóan elveszíti a háborút, akkor szinte bizonyosan a legerősebb fegyvereihez fog nyúlni, ami nukleáris.

Az atomháború emberiségre gyakorolt következményei felbecsülhetetlenek, és nincs értelme spekulálni róla. Annyi bizonyos, hogy a katasztrófa olyan léptékű lenne, ami az emberiségre és a természeti világra gyakorolt hatás a földi élet kihalását is jelentheti.

Az atomháborút nem lehet olyan eseménynek tekinteni, amelynek önmagában megszűnésekor nincs folyamatos következménye. Az atomháború vége, függetlenül attól, hogy mi marad az életből a háború megszűnésekor, csak a kezdete lesz annak a katasztrófáknak,  amit ki fog váltani. Ezek is elképzelhetetlenek, de az ok és okozat elve azt jelenti, hogy elkerülhetetlenek. A maradék emberi és más élet egy ilyen háború után, tömeges kihalását szenved el.

Lehetséges, hogy a világvége egyik forgatókönyve sem fog megvalósulni. A kormányok, a birodalmak is képesek lehetnek józan, észszerű döntésekre, különösen saját pusztulásuk elhárítására. A történelemből megtanulható szokásos minta azonban az, hogy ilyen megfelelő lépéseket a katasztrófa után, nem pedig azt megelőzően tesznek.

A történelem azt tanítja, hogy az események lendületének hatalmas ereje van, a mozgástörvényekben leírt tehetetlenség ereje. A hatalmon lévő férfiak tervei tétovázók vagy impulzívak, és általában rosszul indokoltak. A háborúk kirobbanásával kapcsolatban gyakran előfordult egy rémisztő elkerülhetetlenség, ami azt mutatja, hogy a nemzetek milyen kevéssé irányítják sorsukat. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy nem lehet olyan állásfoglalást kidolgozni, amely ne tartalmazna kompromisszumot. Hogy ez valós lehetőség-e, az attól függ, mennyire képesek felfogni, mit jelent mindkét fél számára az elfogadható megoldás megtalálásának megtagadása.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

47 gondolat erről: „(4045) A emberiség sorsa

  1. Ehhez a poszthoz elég jól illik ez a pár napja megjelent írás Oroszországból.

    A D-nap és az X-óra előestéjén

    Jurij Szelivanov írása.

    https://news-front.info/2022/12/01/jurij-selivanov-nakanune-dnja-d-i-chasa-h/

    Technikai megjegyzés: általában gyorsan átfutom, hogy a szöveget az automata fordító elfogadhatóan (tökéletesen szinte soha!) fordítja-e le, hogy gond nélkül értelmezhető legyen. Ez az itteni szöveg ilyen értelemben rendben van, érthető.
    Az utolsó mondat kivételével, ami eredetiben így hangzik: „И дай Бог, чтобы я оказался неправ.” Nekem az automatikus fordító ez így hozta vissza, helytelenül: „És Isten ments, hogy tévedjek.” A helyes fordítás viszont így hangzik: „És Isten adja, hogy tévedjek!”.

  2. … bocsánat, a szórend miatt az említett mondat fordítása még jobb így:
    „És adja Isten, hogy tévedjek!”

  3. Annyit érdemes azért hozzátenni, a kínai-amerikai kapcsolatokat tekintve, hogy az USA Taiwan esetében évtizedek (50?) éve ugyanazt a politikát folytatja, tehát ebben nem volt változás. A változást Kína, az „egy Kína” princípia utóbbi pár (10?) évben történt kinyilvánítása hozta el, a hong-kongi kvázi függetlenség felszámolásával majd a Taiwanra bejelentett területi, integrációs igénnyel – ami valós. Tehát, az nem egyértelműen jelenthető ki, hogy az USA provokál, inkább azt mondhatjuk hogy nem hajlandó alkalmazkodni Kína igényeihez. Ez nyilvánvalóan pedig nem várható el egy szuperhatalmlomtól – egyelőre.

  4. Ha a NATO beavatkozik a harcokba Ukrajna területén, akkor csak az oroszokon múlik, hogy a válaszcsapásokat kiterjesztik, vagy sem Nato területre. Ha kiterjesztik, akkor valószínűleg nemcsak Európára, ahogy az USA szeretné, hanem amerikára is, valamilyen módon. Kérdés, ez a háború melyik szakaszában történne meg? Talán nem rögtön az elején, mert onnan már nincs visszaút.
    A Zsolt által linkelt cikkben lengyel sietségről beszélnek. Ez jogos lehet, hiszen a várható északi orosz támadás után összeomló ukrán állam okozta űrt ki kell tölteni, a kialakuló káosz miatt szükséges a bevonulás (ha már bevonult valahová egy hadsereg, onnan magától nem nagyon szokott kijönni). Ha a lengyel, román bevonulás megtörténik, akkor nekünk a kárpátaljai rendfenntartás jutna, ha mi nem megyünk, akkor a mennének a románok, vagy a szlovákok.
    Ha kialakulna Ukrajnában egy közvetlen Nato-orosz összetűzés, akkor nem tudom, hogy az elpuhult európai haderő mire jutna. A fegyverkészletei fogyóban, a felkészülése nulla. Nyilván nem a hollandok, belgák tömegeit küldenék oda, hanem a lengyeleket, románokat, litvánokat.
    Arra viszont számítani kell majd, hogy a háborús események miatt az ukrajnai olajtranzitnak vége lesz, kérdés, hogy ez hogyan pótolható, bár ez legyen a legnagyobb bajunk.

  5. 4. kakukk, csak reménykedni tudok, hogy a NATO/EU országok 9 hónappal ezelőtt keményen rákapcsoltak a hadianyag gyártasra. Nyilvánvaló okok miatt. Gondolom nem nézi senki sem ölbetett kézzel ahogy merülnek a készletek és várjuk mikor végleg elfogynak… de ha mégis, akkor meg is érdemeljük 🙁

  6. kakukk elfeledkezel a Budapesti memorandumról, ebben az USA és Nagy Britannia garantálja Ujrajna területi épségét. Ha Lengyelország bevonulna, az egyet jelentene a NATO elleni háborúval.

    Második dolog: a NATO-nak 4000 vadászgépe van, szemben az orosz kb 900-al. Mire a NATO gyalogság bevonulna, nem lenne orosz gyalogság, sem tüzérség. A mai háborúkat -az oroszokat leszámítva- összehangolt légvédelmi és tüzérségi támadás jellemzi, a gyalogság csak tartja az elfoglalt pozíciókat.

  7. „Ha kialakulna Ukrajnában egy közvetlen Nato-orosz összetűzés, akkor nem tudom, hogy az elpuhult európai haderő mire jutna. A fegyverkészletei fogyóban, a felkészülése nulla.”

    A dicsőséges Vörös Hadsereg az biztos szétkúrná az egész NATO -t, igaz e, Kakukk? 🙂 annak aztán van fegyverkészlete és felkészültsége, mint a k.anyja:-)

  8. Én attól nem tartok, hogy az orosz hadsereg megtámadja a NATO-t, hisz még az ukránokkal sem nagyon bír el, az egyedüli valós veszély az atom háború, de azt meg csak akkor indítanák, ha reménytelen helyzetbe kerülnének, ezt kell valamilyen okos, visszafogott politikával elkerülni, én azért bízom benne, hogy sikerül, ha nem, nekünk annyi. Attól nem tartok, hogy minket kérnének fel kárpátalja megszállására, ilyen törekvés esetén a kis antant azonnal összezárna, nehogy megjöjjön az étvágyunk, meg aztán kell nekünk még egy ilyen gond a nyakunkba? Szerintem inkább át kéne költöztetni a kinti magyarokat, a területet meg el kell felejteni, nincs realitása, sem értelme a revíziónak.

  9. 4,kakukk
    Nagyon helyesen látod Európa katonai helyzetét:egy eszkaláció esetén ugyan mivel és kivel vonulna hadba az európai országok? Valljuk be, a VH. befejeztével a régi nagy és ütőképes haderők ideje lejárt, a kontinens jelenlegi hadereje egy operett-hadsereg szintjén van a múlthoz képest.
    Továbbmenve a témában: én az európai vezetők helyében nem merném lebecsülni az orosz hadsereg erejét, képességeit egy igazi, fizikai konfrontáció esetén, és nem érdekel milyen videók és beszámolók jelennek meg a médiában az orosz gyengeségekről, visszavonulásokról, vagy bármi.Méghozzá azért, mert eleddig az orosz seregek tényleg szokatlan, normális háborútól teljesen elütő , az elmebaj határait súroló kiméletes módon mozogtak Ukrajnában, és ezokán keltve felületes, hamis fölényérzetet a nyugati politikusokban.Lehetséges, hogy tényleg kissé gyenge a medve és fura lagymatagon harcol Ukrajnában, de egy ilyen medve is lehet félelmetes ellenfele a nyugati hadseregek, mint ölebek számára, azonkivül ki tudja előre, hogy egyenes támadás esetén hogyan harcolna igazából, minden skurpulust, kiméletet sutb dobva, az orosz?
    Nem ajánlanám Európának kipróbálni.
    Amerikát, az ő közvetlen katonai beavatkozását illetőleg:Amerika az idők folyamán immár két helyről vonult ki, a lehető legszégyenteljesebb módon:Vietnámból, illetve most nemrég Afganisztánból.Mindkét ország, megjegyzem, és hangsúlyozom a nyilvánvalót, mindkét ország fejletlen, szegény, afféle földhözragadt, mezitlábas ország volt, ennek ellenére Amerika hosszú, évekig elhúzódó, eszméletelen dollármilliárdokat és hatalmas emberveszteségeket követelő háborui után egy szörnyen lealázó jelenetek közepette lett utolsó , megalázott kutyaként kiverve onnan.Örökké emlékezetes marad számomra a világot bejárt felvétel az amerikai követség tetejéről menekülő utolsó helikopter, a Vietkong már a követség elsö emeletén van, a másik a most nemrég látott lesújtó jelenet a kabuli reptérről felszálló utolsó szállitógép a szárnyain, futómüvein lógó kétségbeesett emberekkel.Egy valamirevaló ország minimális becsülettelérzéssel rendelkező katonai főparancsnokai ilyenkr lővik agyon önmagukat, az iszonyatos szégyent lemosandó.
    Amerika mindkét esetben az őket segitőket, a kooperálókat otthagyta!
    Ezt gondolja át Európa, mielött beleugrik, Amerikai ösztönzéssel egy orosz-ellenes háborúba.

  10. Az orosz hadsereg a képességeinek megfelelően teljesít.
    Gazdasági ereje kisebb mint az olasz vagy a spanyol.

    A háborúnak van három nélkülözhetetlen feltétele: pénz, pénz és a pénz.

    Az oroszoknak annyi esélye sincs, mint a Trójai falónak az Epsomi derbyn.

  11. hargi: a németek nehezen hiszik el, hogy az oroszok ennyire ostobák, ezért nem szeretnének 100 milliárd EUR értékben lőszert tárolni, amire nem lesz szükség a jövőben. Ha esetleg megváltozik ez a hozzáállás, akkor nagyon gyorsan tudnak szinte végtelen mennyiségű lőszert gyártani. Felesleges most bezsákolni lőszerből, hiszen az orosz – ukrán háború max 3 év múlva végetér. Utána ki akarna háborúzni?

  12. 11. Z Próféta
    Teljesen igazad van! Az oroszoknál tényleg sokkal kevesebb műkörmös, kisállat pszichológus és jógaoktató termeli a GDP-t, mint az olaszoknál, vagy a spanyoloknál. És akkor még a búvároktatókról, vagy az állatjóléti szakreferensekről nem is beszéltünk.

  13. Kedves Tibor’bá!
    Tisztelettel kérdezlek, hogy itt a blogon van-e lehetőség egyes személyek hozzászólásainak a szűrésére? Tehát ha engem nagyon fáraszt egy – egy személy (nem akarok személyeskedni) folyamatos idiótizmusa, letilthassam, de nyilván, csak az én gépemen.
    Mert meglátásom szerint, ezek nem igazán felelnek meg a fejlécben hirdetett imázsnak.

  14. Elfelejtkeztettek a törökökről ha mát NATO-Orosz háborút vizionáltok.
    Az egyik legerősebb hadserege van és ha jól tudom NATO tag már egy jó ideje, vagy 70 éve.
    De! ettől nem kell félni! Nem fog tagként sem a gyaur kutyákkal együtt nekimenni Oo.-nak. Efelől ne legyenek kétségeitek! Viszont jó nagy balhé lenne egész Európában, pont a törökök miatt is.

    Úgyhogy ne kívánják itt egyesek oly nagyon Oroszország vesztét! Ukrajna már vesztett, a status quo pedig így is nagyon kényesen billegő dolog.
    Ha nem vennétek észre ez csakis ennek az orosz pszichopatának, ennek a Putinnak köszönhető, hogy még pulykát zabálhatunk karácsonykor, mert mérleg-állásban egyensúlyoz mióta és már remegnek a lábai rendesen. Rohadt nyomorult egy helyzetben van, és fogynak a kártyái, de ti, okoskodók is csak a vesztesei lehettek ennek. Persze én is, mint mindenki, de legalább ne tapsoljatok már hozzá álhumanitáriusan!

    Szar ám törött kézzel segget törölni -márpedig ha ezek a pojáca, szándékosan uszító eu-s politikusok sokat verik az asztalt- ,mind besz@runk.

    Európa kuka, ami azért a legnagyobb baj, mert itt lakom. De, azért sürgetni nem kéne a vesztünket!

  15. 13 – mackómuki:
    Sajnos nem tudok mindenkinek megfelelni. Vannak hozzászólások, amiket én is kiirtanék, de egyesek (például Zsolt) ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen „cenzúra”. És, ha mégis alkalmazok moderálást, akkor hol huzam meg a határt? Úgy vagyok vele, hogy a hülyeséget inkább átengedem (mert ártalmatlan), de a hátrányos propagandát, például a COVIDdal kapcsolatban, kiszűröm.

  16. Amit felvettem, csak egy feltételezés, ami remélem nem valósul meg. De mi zárná ki azt, hogy ne lehessen valóság?
    Az a cég, amelyiknek a vezetése arra figyel, hogy adott helyzetben ezt ne lépjük meg, mert rosszul eshet a konkurenciának, nem sokáig maradna meg a piacon.
    Annak idején, amikor a csehek, a szerbek és a románok fel akarták számolni Magyarországot, egy pillanatig sem törődtek azzal, hogy mit szólnak ehhez a magyarok.
    Ráadásul a kárpátaljai rendfenntartás most Nato feladat lenne. Remélem, tovább nem kell mennünk, hiszen az már lengyel terület.
    A memorandumok, meg hasonló aláírt dolgok addig érvényesek, amíg kellő erő és érdek van mögötte.
    A háború pedig azt hozta ki, hogy a preciziós fegyverekre, elit kommandókra épített hadsereg ma hátrányban van az olcsó tömeggel szemben. Ez sem jó jel.
    Más. Folyamatosan jön, hogy tervezett és tervezetlen áramkimaradások vannak Kárpátalján. Közben meg azt látom, hogy jelentős az áramexport abból az irányból. Mi ugyan nem veszünk belőle, de ez azokat nem zavarja, akik tiltakoztak a „véres” olaj és gáz ellen? A szenvedés árama jöhet?

  17. 6 – kakukk:
    „Közben meg azt látom, hogy jelentős az áramexport abból az irányból. Mi ugyan nem veszünk belőle, de ez azokat nem zavarja, akik tiltakoztak a “véres” olaj és gáz ellen? A szenvedés árama jöhet?”
    Amit nem látsz – és én sem – hogy valós felesleg adódik-e abból, hogy esetleg az orosz pusztítások miatt nincs elég elérhető fogyasztójuk a hálózaton. Akkor márpedig adják csak el jó pénzért, mint hogy kiengedjék a levegőbe.

  18. 17 d311c
    A tervezett áramszünetek nem azt jelzik, hogy nincs aki elhasználja. Ráadásul Kárpátalján, ahol nem pusztították a hálózatot.

  19. 8 – kakukk:
    Nem tudhatod, hogy a hálózat egyes részein mekkora az áteresztőképesség.

  20. Kérdés hogy mi lesz az olajjal hosszabbtávon?Kapunk e ?Én úgy látom hogy azért bármelyik pillanatban elzárhatják a csapot az oroszok.Igazából nem lehet elmenni az információkon.Össze vissza írogatnak. Az hogy a kormány azt nyilatkozza hogy „biztonságban van a hazai üzemanygaellátás” az nyilván egy olyan dolgog hogy nem lehet hinni nekik.Nyilván ezek az üzemanyaghiányok még nem azok az üzemanyaghiányok mint egy apokaliptikus világban.Még senki nem maradt ott az út szélén a kocsival.Mondjuk ezek az uniós szankciók és az ársapka hosszútávon nem tudom mit okoz és hogy jön e még olaj majd valaha is az Oroszoktól vagy majd itt is egész Európát tankerozni kell.Persze még szerencsésebb mint a gáz mert nem kell sűríteni , ne de akkor is ha belegondolunk abba hogy hosszútávon főleg tankerhajókkal kell ellátni Európát az elég durva dolog lesz.

  21. andrew

    Az olajcsapot az ukránok is simán elzárhatják, pl elmegy az áram.

    Európa simán elvan orosz olaj nélkül.
    Magyarország van szopórolleren.

    Tankpánik van.

  22. Re:19
    Teljesen fals következtetés, azért van áram export Ukrajnából, mert egyrészt kell a valuta a hadiköltségvetésnek, másrészt vastagon le van szarva az átlag ukrán ember, harmadszorra az interkonekt végén lógó erőmű ENSTO-E szinkronban van, és kvázi sziget üzemben van az ukrán energetikai rendszerhez képest. Ha akarnák rá tudna dolgozni az ukrán hálózatra, de nem akarják.

  23. 21. andrew
    Jelenleg, mind az ukránok, mind az oroszok, meg persze a mi érdekünk is az, hogy menjen az olajtranzit. Viszont, ha a vezeték útvonala háborús övezetté válik, valamint nem lesz tartósan áram, akkor hiába a szándék, nem lesz szállítás. Ez abban az esetben következne be, ha lenne északi orosz támadás. De ennek súlyosabb következményei is lennének.
    Tehát amire figyelni kell az, hogy lesz-e ilyen most, vagy sem. Ha igen, akkor nagy a baj, ha nem, akkor marad a lassú kivéreztetés.

  24. Melegen ajánlom mindenkinek az alábbi videót a nyugat és az oroszok esélyeiről ebben a háborúban.
    Kíváncsi leszek a fejleményekre, mennyiben igazolják, vagy cáfolják Castel elemzéseit, de élvezetes hallgatni nagyon mély, és kellően távolságtartó eszmefuttatásait.
    Imponáló az a mély háttértudás, és gyors helyzetelemzés minden felmerülő kérdés kapcsán, amit fel tud villantani, és hogy mennyire függetleníti magát az uralkodó média álláspontjáról.

  25. 23. dajtás
    Úgy emlékszem, tavaly az egész ukrán hálózatot szinkronizálták a nyugatihoz. Persze, ez a lényeget nem befolyásolja.

  26. 22… Z Próféta

    Európának befellegzett.

    A Brent kőolajfajta ára karácsonyra 80-90 dollárra fog megugrani, mert az oroszok az ellenségeskedő országoknak nem adnak el olajat, így aztán hiány lesz.

    Miaza tankpánik?

  27. János
    2010-14 között már elpusztult európa?

    Mi szívunk, a combos Ft árfolyammal. Miközben olcsó urali olajat veszünk.
    Komolyan gondolod?

  28. kakukk: „csak az oroszokon múlik, hogy a válaszcsapásokat kiterjesztik, vagy sem Nato területre”

    Csak a régi mondást ismételhetem: Ha ébren vagy ne álmodozz.

    Az oroszok még ukrajnával sem bírnak és a NATO pillanatok alatt földbe döngölné az egész orosz birodalmat.
    Csak a NATO józan, nem akar háborút (szerencsére a putyin féleék itt nagyobb kontrolt kapnak) másrészt reálpolitika, hogy az oroszoknak nagy atomarzenáljuk van és habár esélyes, hoyg a kilőtt atomrakétáik fele még oroszország felett felrobanna a védelmi rendszerek miatt, akkor is az EU és az USA még felelősen áll a polgárai életéhez :)Í

    De az oroszok is látják (minden nagypofájú dumájuk mellett) hogy semmi esélyük nincs a NATO vagy akár csak a finn vagy svéd hadsereg ellen. Nagyképűek, de realisták, legszívesebben a vezérkar eltüntetné putyint és kilépne a háborúból, de az nem könnyű, kremnológusok majd elárulják miért.

    A cikknek abban igaza van, hogy az USA érdekelt a háború elhúzódásában és nem csak azért, hogy az oroszokat nagyon kivéreztesse, hanem az EU gazdasági erejének (így versenyképességének) rombolására is.

  29. 30. vaki
    „Az oroszok még ukrajnával sem bírnak” Ukránokkal elbírtak volna, de a NATO országokból ömlő fegyverekkel, a nyugati világ titkosszolglatával, légügyi és műholdas felderítésével megtámogatott ukrajna, az már nem csak Ukrajna.
    Az amerikaiak pedig az ukránoknál jóval fejletlenebb Afganisztánnal szemben alul maradtak, csúfos kivonulás lett a katonai lerohanás vége.
    Orvosok Nemzetközi Szervezete szerint 1.3 millió afgánt öltek meg és elköltöttek 2000 milliárd dollárt és győzelem nélkül távoztak. Következtetés, USA gyengébb Afganisztánnál.

    Egyébként még nem késő szankciókat bevezetni USA elle Afganisztán katonai megszállása és az ott véghezvitt népírtás miatt.
    Azt a nyolc szankcióscsomagot amit az oroszok ellen bevezettek, nyugodt szívvel kiterjeszthetik az USA-ra is. Csak oda kell írni a határozatok végére, – és USA.

  30. Károly

    Ezt az aszimmetriát Putyin még nem látta be.

  31. Ha atomháború akkor az . A gonoszt ellen az èletünk árán is harcolunk . Az univerzális igazság ès jó-ság mellett mint a lètezès elementáris törekvèse . Sokkal rosszabb is törtènhet valakivel minthogy meghal . Az orosz gonosz birodalom megkapja azt a jegyzetet hogy ez elfogadhatatlan . A kínai segglyuk ország is

  32. Putyin a ma esti tévéhiradóban üzen az európaiaknak”KÖZELEG A TÉL, gáz nem lesz. Mindenki szerzzen be meleg ruhákat, takarókat…”
    Nos, nem tudom, mi a helyzet kontinensetek gáz, illetve üzemanyag vészraktárai telitettségével kapcsolatban, egy dolog azonban világos: Minden nemzeti vésztartalék egyszer csak kimerül.
    Hogyan és miböl képzelik vezetöitek a téli szükségletet kielégiteni.Az LNG gázra ne is gondoljatok, még el sem kezdték a megfelelő befogadókapacitású kikötők épitését.
    Addig mi lesz a jónéppel?
    De hagyom Európát, engem a ti sorsotok érdekel:a délután beszélgettünk kedves magyar barátainkkal, mesélik, hogy sok benzinkút zárva, nem értettem az okát , de mindegy.Hol fog a magyar tankolni, hiszen az autó manapság az élet mindennapi, szinte elengedhetetlen része lett?

  33. 33

    Szerintem változtass nevet, mert a mostani nincs szinkronban azzal, amiket ide írsz…

  34. 34: Putyin ez ügyben a saját állampolgárainak üzenjen, mert a hírek szerint a szankciók miatti alkatrészhiány (pl szivattyúk, elektronika) miatt nem tudják karban tartani, normálisan üzemeltetni az orosz távhő rendszereket, hiába lenne gáz amivel felfűtsék ott a vizet, a meleg nem jut el a házakba.
    Az EU-s tárolók jelenleg 91%-on vannak. Tavaszig simán elvan az EU, ha egy gramm orosz gáz se jön akkor is. Alternatív beszállítók bevonása folyamatban. Az LNG-s kapacitások állításoddal ellentétben épülnek ezerrel.

    A benzinkutakon az itthoni ársapkás benzin miatt lényegében leállt import és a hazai finomító karbantartás utáni újraindítás elhúzódása miatt van hiány (de valószínűleg a MOL is igyekszik olyan helyzetet teremteni, hogy az ársapkát mihamarabb kivezesse a kormány).

  35. Lehetőségein felül népsedett túl a Föld.
    Választani kell vagy soft reset (LMBTQ, Inflációs drágítás, energiaárak stb) vagy hard reset (5-6M szinte azonnali korrekciója).
    Úgy néz ki, kipróbálják az 1. verziót, bár Nieche már megírta:
    A remény a legrosszabb gonosz, mert elnyújtja az emberek szenvedését.

  36. 23

    Európa elvan az orosz olaj nélkül….Persze ha az OPEC hajlandó lesz növelni a kitermelését ha az észak- amerikai olajpala és olajhomok kitermelést lehet még fokozni és ezt még át is kellene szállítani Europába…Vajon a szankciók miért nem terjednek ki a vezetékes olajszállításra? Tényleg azaz oka amit a média mond vagy az hogy a vezetéken szállított orosz olaj mennyiségét nem tudják máshonnan pótolni? Ha nem most akkor mikor?

  37. 38. D7
    Tökéletesen egyetértek.
    Csak azon csodálkozok, hogy a fórumtársak többsége foggal-körömmel kapaszkodik a REMÉNYbe, ahelyett, hogy testileg-lelkileg készülnének a nehéz időkre…

  38. 38. D7

    Jól látod, nincs már szükségük ennyi emberre. A 7 milliárd ember szellemi kapacitása elhozta az áhított tudást nekik (hogy csak a tarnaszhumán állapot elérését említsem a sok megvalósulás közeli tudományos eredmények közül), ezért már nem kell ennyi ember.
    A feltárt tudományos eredmények működtetéséhez első körben elég lenne nekik 5-800 millió ember. A többi már most teljesen felesleges számukra. Csak a kenyeret pusztítja.
    Erre fel, most beindították a soft resetet, amitől nem lesz gyors változás. Nem is értem ezen köröket, ugyanis legalább 100 év kellene, hogy látszódjon valami soványka eredmény. Ehhez pedig nekik nincs idejük (nem véletlen a mostani kapkodásuk).
    Nagy kérdés, hogy a teljesen más gondolkodású, tradicionalista társadalmakkal mit kezdenek az ilyen soft restettel. Pl. az iszlámmal, mert annak aztán reklámozhatják az abortuszt, legfeljebb azt érik el, hogy fellógatják az ezt támogató civil szervezeteiket. Ami megy a gyökereitől megfosztott deszakratizált nyugati emberrel az keleten nem fog működni. Így erősen kérdéses, hogy eléri-e a célját ez az LMBTQ meg egyéb destruktív marhaságuk. És mint tudjuk, arrafelé kellene valamit sürgősen tenni, mert nem a nyugati társadalmak felelősek a túlszaporulatért. Egyedül a túlfogyasztás a mi sarunk. Igaz annak visszavágása sem lenne semmi a föld megmentése szempontjából.
    Ezek tükrében és ismerve azon egyedek természetét akik nyugaton ilyen emberellenes konspirációt folytatnak, sok jóra ne számítson az emberiség rövid távon.
    DE van egy jó hírem, nevezetesen, hosszú távon el lesznek pucolva, hogy még az emlékük sem marad fenn.

    40. Proton
    Dehogynem készülnek az emberek! Úgy vásárolnak, mintha ez lenne az utolsó földi Karácsonyuk. Az Auchan parkolójában alig találtam helyet. Még ilyent soha nem láttam. Valamit éreznek a népek és ennek okán még ki akarják használni amit lehet.

  39. Egyébként a soft reset már nem tegnap kezdődött.
    Ez a legutóbbi covid téma például, talán a szaporítósejt a célpont…
    Az ukrán téma az terelés, fogyasztás leszabályozó szerepe van inkább.

    Személy szerint, leginkább hibáztatom a 60as évek világpolitikáját.
    Azhelyett, hogy a Föld teherbíróképességét modellezték volna és tudatosan készültek volna a jövőre, egymással vetélkedtek a nagyhatalmak, mint a hülyegyerekek.
    Most meg szívunk miatta.
    Gratulálok!

  40. 38. D7

    Az idő és a szenvedés, főleg az időben elnyújtott szenvedés ami a hiábavaló remény miatt van azért fontos, hogy valódi változást eszközöljön azoknál akik nem akarnak változni.
    Gondolhatnánk, hogy -ha ugyis mind meghalunk- nem számít.
    Ha a halál végleges lenne és az információ(a belátás is információ) elveszne az állítólagos hordozójával együtt, akkor valóban így van.

    40. proton

    Maga a testi-lelki készülés is egy fajta remény.
    Reménykedni sok mindenben lehet!
    Abban igazad van, hogy sokan abban reménykednek, hogy megy tovább minden ugyanúgy, ahogy eddig. Nahát ez tényleg teljesen hiábavaló.

    Én abban reménykedem, hogy a testi-lelki felkészülésemmel időt nyerek magam és a hozzám közel állók számára, hogy a zivatarban kissé felemelkedhessünk lelkiekben.
    Ehhez testileg, tehát anyagi értelemben kell megtenni pl.az energia, víz, élelmiszerellátás stb. legalapabb előkészületeit.
    Persze le is kéne fogynom, mert nem fogom így bírni, de en elsősorban nem így értem a testi felkészülést.

    Ha az életünk fizikai alapjai nincsenek
    meg, akkor nem valószínű, vagy lényegesen
    nehezebb, hogy lelkileg előrébb jussunk.
    Az ösztöntörekvések és ez az egész testi mizéria qrvára el tudja vonni a figyelmet. Könnyen majomemberré változhatunk, az pedig nem nevezhető felemelkedésnek.

    Szóval ez a reményem is könnyen lehet, hogy hiábavaló, de felelősségem tudatában nem gömbölyedhetek már most össze magzatpózba, várva a véget.

  41. 42 Bendegúz
    Azért van tele a bevásárlóközpont parkoló , mert az országban pl. akik aktívan dolgoznak pl. egy pár az hazavihet havi 500-800 ezer forintot.és nem ügyvédekről beszélünk, hanem akár valami alacsony végzettségű emberekről.
    Namost havi 5-800 eft -ból az emelkedő árak ellenére még rohadt jól lehet élni.Mondhatni halálra zabálhatja magát az ember. Általában ezért vannak tele a parkolók.
    Itt nem számít az sem hogy 7-800 ft a benzin.Miért? Mert havi 5-800 Eft-ból még meg sem kottyan elmenni a 10 km-re lévő auchanba egy párnak.
    Ami gond a kisnyugdíjasok, egyedülálló kiskeresetőek.
    Tegnap mondom eszek sajtos tejfölös tésztát: sajt 15 dkg 810 ft, egy kis tejföl: 280 ft tészta : szerintem kb.300 ft főzés: mondjuk legyen 80 ft. –> tehát 1 főre 1470 ft csak egy étkezés.
    Persze ha felszorozzuk napi 3-al, így kb. 4500 ft/fő/nap.4500*30=135000 ft /fő/hó a kaja (persze ettől el lehet térni +/- irányba) Leszakadt a pofám múltkor pl vajkrém 800 ft, meg egy két dolgon hogy mennek fel az árak.
    Viszont egy párnál ahol bejön mondjuk 700 ef/hó és kajára kimegy 2×135 eft=270eft még mindig marad 430 eft lébecolni havonta.
    Mondjuk egy kisnyugdíjas havi 100 eft-ból már eleve gondban van az élelemmel mert azt sem futja ki nemhogy a számlákat.
    Viszont amíg a dolgozó tömegek főleg páro hazaviszenk havi 5-800 eft-ot addig tele is lesznek a parkolók.Nem számít itt ha 1000 ft lesz az üzemanyag sem.
    Persze majd ha az élelem a tömegeknek is drága lesz akkor indul el egy borzalmas válság és a parkoló is üres lesz.

    —-
    Na amúgy hogy állunk az élelemmel? Ugye volt itt aki modta hogy még idén nem lesz kaja és hús mert viszik az állatokat a vágóhídra.(most nem tudom ki mondta de nem ez a lényeg) .És most nem felelősségrevonásból mondom hanem azért hogy megtárgyaljuk a dolgot.
    Én úgy látom mindenből van bőven, húsáru, tejtermék minden. Igaz az ára magas egy kiskeresetűnek , de egy átlagfizetésből élőnek nem is annyira vészes (még).
    És nem is látom azt hogy hiány lenne bármiből lassan 2023-ba lépve.Ha azt látnám hogy 20 szalámi márkából 5 már megszűnt akkor azt mondom lesz valami , de jelenleg roskadoznak a polcok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük