(4046) leolvadás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Mi hír Fukusimáról?

89. útban a 90. felé

Az Ukrán események fényében érdemes felmelegíteni a fukushimai eseményeket, elvégre lövik az ukrajnai atom erőműveket, és ott is bármikor bekövetkezhet egy leolvadás. Tehát mi van Fukusimában?

Nem sok, mindössze annyi, hogy 600 tonna (!) megolvadt, radioaktív fűtőelemet még nem sikerült megtalálni. Mondom 600 tonnányit, állítja a romok eltávolításával megbízott vezető.

A fukusimai romhalmazt eltakarító egységnek fogalma sincs, hol van a mintegy 600 tonnányi radioaktív üzemanyag a szétrobbant reaktorokban, mondotta a leszereléssel megbízott vezető az ABC Tv társaságnak.

A leszerelést vezető, Naohiro Masuda reményei szerint néhány éven belül sikerül megtalálni azt a bizonyos 600 tonnányi anyagot és elkezdhetik az eltávolítását, lásd itt. De, tette hozzá, az alkalmazandó technológiát még ki kell találni.

A 2011-es cunamit követő katasztrófa során a Fukushima Daichi három nukleáris reaktorának leolvadtak az uránium fűtőelemei, keresztülégették a reaktor tartályt, és most valahol ott vannak az alsó szinten, ami el van árasztva vízzel.

Masuda szerint az első reaktor fűtőelemei teljesen eltűntek, míg becslések szerint a második és a harmadik reaktor fűtőelemeinek 30-50 százaléka visszamaradt az aktív zónában.

A hivatalos becslések szerint körülbelül 200 tonna (fűtőanyag) hulladék fekszik valahol mindegyik reaktorban, így jön össze a 600 tonna, ami össze van keveredve az épület vas és beton romjaival.

A Fukisimai tragédia után még 11 évvel sincs a TOPCO-nak fogalma, pontosan hol van a radioaktív fűtőelemek maradéka. Az nyilvánvaló, hogy a romok alatt a teljesen szabályozatlan fisszió tovább folytatódik.

„Fontos lenne minél hamarabb megtalálni” jelezte Masuda, miközben bevallotta, hogy a megolvadt uránium kiszedésére még nem létezik megfelelő technológia. „Ha megtaláljuk a megolvadt fűtőelemet és tisztázzuk fizikai állapotát, biztos vagyok benne, hogy ki fogjuk tudni alakítani a megfelelő szerszámot a kiemeléshez” – tette hozzá Masuda.

Hogy a TEPCO nem tudja megtalálni a megolvadt fűtőelemeket, annak az oka a radioaktív sugárzás, ami a reaktor alapokban olyan intenzív, hogy a célra kifejlesztett robotokat is igen hamar tönkreteszi. Ember odaküldése természetesen szóba se jöhet.

A vállalat tervei szerint a romok teljes eltakarítása 30-40 évet vehet igénybe [magyarul soha nem lesz befejezve]. Viszont a szakértők kétségüket fejezték ki arra, hogy a jelenleg birtokolt technológia alkalmas lenne arra, hogy a példa nélküli feladatot el tudja látni.

Pillanatnyilag senki se tudja, hogy hol vannak a fűtőelemek, amelyek különben rendkívül radioaktívak, és még sokáig azok is maradnak – mondotta Gregory Jaczkó, az Amerikai Atom Ellenőrző Bizottság (USNRC) korábbi vezetője. (aki mellesleg magyar származású)

„Előfordulhat, hogy az életben nem tudjuk kivenni a fűtőelem maradékokat. Simán el kell csak fogadnunk, hogy ott kell hagynunk, ahol van, valahogy elföldelve” tárta fel Jaczkó a valóságot, aki a Fukushimai katasztrófa idején az USNRC vezetője volt.

A leolvadt urán fűtőelem és a sok-sok tonna erősen radioaktív víz nem az egyetlen dolog, ami izgatja a TEPCO leszerelő egységét. Van még vagy 10 millió (!) plasztik zsák, amelyek teli vannak szennyezett földdel és hatalmas tömeget alkotnak a környéken.

Hogy egy telibe talált ukrajnai erőművel mi fog történni azt el se lehet képzelni, de sok jó egészen biztos nem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

17 gondolat erről: „(4046) leolvadás?

  1. Tibor bá’
    Tegyük hozzá hogy a reaktor térből származó szennyezett víz továbbra is folyik kifelé, és az idén is azt kommunikálták a japán „szakemberek”, hogy a fölösleges radioaktív szennyvizet egyszerűen beleengedik a tengerbe…
    Régi dakota közmondás szerint szarnak bajnak nincs gazdája.

  2. Üdv. Én a napokban olvastam/hallottam egy hírt, hogy az ukrán atomerőművek legtöbb reaktora már nyugalmi helyzetre van visszaállítva. Annyira sok helyen sérült a villamos energia elosztó rendszer, hogy egyszerűen nem tudják felhasználni a termelt áramot.

  3. 2 Igen, és ez megnyugtató valamelyest. Azért ha egy atomerőművet telibetalálnak, nem sokat fog segíteni, hogy már le van állítva. De ilyen hülyeséget csak nem csinálnak…

  4. Jobbak a cikkek a dicsőséges orosz hadseregről, akik hamarosan legyőznek mindenkit, NATO-t, Amerikát, a kicsi zöld emberkéket, mindenkit. Nem lehetne azokat az objektív cikkeket olvasni?

  5. Vajon a föld erőforrásainak hány százaléka fecsérlődik el évente, az ostobaság, nemtörődömség, vagy kifejezett rosszindulat következtében? Pl. A megvett luxus autó az első útján felcsavarodik az oszlopra és onnan megy is a bontóba.

  6. Jó cikk Tibor bá’, engedelmeddel – morcos leszel 😀 – kiemelnék egy részt: 600 tonna. No kérem egy nukleáris töltet radioaktív hasadó (és később fúzionáló) anyaga 4-5 kg per kilotonna, azaz egy 40-50 megatonnás esetében kb. 10 tonna. De ugyebár szinte minden mai töltet 0,1-1 megás, azaz 0,4-4 tonna. De legyen 0,6-6 tonna. Azaz 100-1000 töltet tartalmaz annyi hasadó anyagot. Persze a szórás, szóródás területe más; nyilván! Csak itt mindenki megfeledkezik arról, hogy levegőben robbantva kábé nincs kihullás, csak lent egy szennyezett terület a kezdeti ionizáló sugárzásból, a troposzférában kábé pisa és a nagymedence vagy Balaton esete. Felszíni robbantásnál nyilván bibi a dolog, csúnyán hullik ki, főleg ha változó a széljárás, és még kondenzációs eső is van.

  7. Èszaki/dèli sark ,grönland , himalája „leolvadás” az egy aggasztó dolog . Ez a lokális környezeti katasztófapotenciál az emberisèg lètèt mint olyant egy nulla befolyás . Ott van Csernobil sokkal de sokkal nagyobb katasztrófa a mai napig kell kezelni de nem valami ami barmifèle kritikalitás állapot a szamunkra

  8. 9.moda: Annak idején nagyon gyorsan eljutott hozzánk ez a film, tetszhetett a rendszernek a kapitalizmus bírálata 🙂 . Én is már talán 1980-ban, egy magyarországi premier előtti bemutatón láttam először. Középiskola vége fele voltam akkor és abban a korban sok minden bevésődik és ez a film nem is rossz egynek. Szívesen veszem néha elő ezt a zenét. Nagy veszteségem, hogy barátom, iskolatársam, akivel akkor együtt néztük ezt a filmet, már szertefoszlott az univerzumban. Covid által, gyorsan az elején, még mielőtt bármi védelem lett volna. Na, ennyiben kapcsolódik hozzászólásom a poszthoz, hogy ő már biztosan megúszta, bármi is álljon előttünk.

  9. 10.
    Szia Csont!
    Örülök hogy tetszett a film, nekem is nagy kedvencem volt.
    Ez a szám érthetetlenül alulértékelt maradt, pedig zsenialis!
    A filmbeli kliphez képest megvariálták a videot, de szerintem dobott rajta,
    a Voyager-es rész nekem kifejezetten tetszik!
    Amugy meglepetésemre a teljes film fent van a youtubon, angolul és magyarul is.
    Üdv

  10. @11 moda: „Amugy meglepetésemre a teljes film fent van a youtubon, angolul és magyarul is.”
    Van hozzá liked is? Én nem találtam, de még az imdb-n sem (rosszul kereshettem, vagy nem ismertem fel a filmet?). Köszönöm!

  11. 15 danek
    Kérdés hogy mennyire radioaktív vizet engednek az óceánba ?(elvileg azt írja hogy kezelt) Nem mindegy hogy egy úszómedencébe beledobok egy ceruzaelemet ázni és azt engedem a tengerbe vagy teleteszem ceruzaelemmel
    a medencét , vizet engedek rá és azt engedem az óceánba.Radioaktivitás és radióaktivitás között van különbség .Ha nagyon radioaktív akkor az a vízkörzéssel eljut mindenhová az esővel. Ha épp csak egy kicsit radioaktív akkor lehet
    nem történik semmi inkább csak egy felkapott hír.

  12. Re:16 Andrew
    Ha főzök egy finom húslevest minden földi jóval, és a tirpák szomszédom belepöccint egy kanálhegynyi tyúkszart, és te ezt látod, megennéd?
    Ez a leves szaros leves lesz, hiába nem érzed az ízét…

    Ingyen adom az ötletet, csinálják meg amit írok. A tartály tartalmát egy kellően hosszú kvarccsövön(csak ez UV áteresztő) keresztül engedjék át, amit több 10kW teljesítményű higanygőz lámpasorral világítsanak meg. Ettől a kezeléstől a tartály tartalmának a sugárzása meg fog ugrani, de gyorsan le fog csillapodni, és a kiindulási állapothoz képest jóval alacsonyabb lesz a sugárzása. Ezt a kezelést addig kell csinálni, míg el nem érik a határértéket, és mehet a víz a tengerbe.
    Szívesen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük