(4044) Hirek Ukrajnából

Tibor bá’ fordítása online

Hírek Ukrajnáról – Mocsárszerű árkok, rövid kiképzés, lőszer hiány

89. útban a 90. felé

Ritkán érkeznek reális jelentések az ukrán frontvonalról. Tegnap a British Express élő közvetítést adott Bakhmutból / Artemovskból. Az ember elcsodálkozik, hogyan kerülték meg a cenzúrát:

Bakhmuti frontvonal „holttestekkel teli” és „kolosszális” veszteségek

A Svoboda zászlóalj ukrán parancsnoka, Petro Kuzyk, akinek egysége egyike azoknak, akik Bahmutot védik, azt mondta, katonái holttestekkel teli lövészárkokban tartózkodnak,  rendkívül hideg körülmények között, térdig érő vízben harcolnak az orosz támadásokkal szemben.

„Elnézést, hogy most lassan beszélek, mert nagyon fázom – szédülök. Most elhagytam az első sort. Melegedek a kocsiban, már majdnem elalszom, mert nem aludtam napok óta. Tegnap az oroszok támadásba lendültek, elég komoly mértékben. Gyengeséget érzékeltek a védelmünkben, mert vannak olyan egységek, amelyek kevésbé motiváltak, mint a mieink (nem nevezem meg az egységeket, hogy ne rontsa el a becsületüket). Tegnap pedig Bakhmut környékén kicsit meggyengítették a védekezésünket. Néhány egység nem bírta a tüzérségi támadást és visszavonult.

„Az elvünk: mi, a Svoboda Zászlóalj nem hátrálunk. Emiatt félig körülkerített helyzetbe kerültünk, és rengeteg dolgunk van. Ráadásul mocsárnyi sárban védekezünk. Nagyon nehéz a sebesülteket evakuálni vagy lőszert szállítani. A lövészárkok folyamatosan romlanak, és ebben a mocsárban állandóan újjá kell építeni.”

Hozzátette: „Ma van az első nap eső nélkül, de tegnap, amikor esett, az összes víz a lövészárkokba folyt. Az ágyúzás pedig olyan volt, hogy nem lehetett kijutni az árokból, így a srácok állandóan vizesek voltak. Ráadásul ilyen a hőmérsékleten. Sokan tüdőgyulladással küszködnek, de mi tartjuk a helyünket, és védekezünk. Látom, fiatal srácok állnak összeszorított fogakkal. Nagyon szeretném ha valaki írna róluk, mert az országban kevesen tudnak rólunk.”

A fentiek olyanok, mint egy Verdun-i jelentés.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

106 gondolat erről: „(4044) Hirek Ukrajnából

  1. Mikozben az oroszok pezsgovel oblitik a kaviart , oromlanyokkal korulveve .

  2. Az orosz oldalon a gondos előkészítés miatt a kiszivárgott, a cenzúra alatt átcsúszott hírek szerint, napi 5 tisztacsere van és nem akadozik az ellátmány. A honvédő orosz elitalakulatok önkéntes vér és plazmaadásokat is szerveznek. A harctéri szolgálat 8-16h, ami hétvégén önkéntes.
    Ezt erősítette meg Putin, amikor bevásárlás után az utcán járókelőkkel beszélgetett.

  3. Próbáltam megkeresni az eredeti cikket, mivel a moonofalabama sem az eredetire hivatkozik. Van egy nv news – New voice of Ukraine nevű albuma oldal, talán az lehet az eredeti. A Petró gyerek valószínűleg létezik, legalábbis augusztusban is adott már interjút.
    A kolosszális veszteség is elhangzik a cikkben, igaz ekkor az oroszokról van szó. Az idézett részek is benne vannak a cikkben, mondjuk a napok óta nem aludt, nem ugyanaz, mint az all the time.
    Aztán van benne egy rakás dolog is, amit valószínűleg direkt kihagytak, mert rossz fényt vetne az oroszokra.
    Valahol 120 sebesültet, és 16 halottat ír a saját zászlóalján belül.

    Amúgy, ha az oroszok beveszik Bakhmutot, mire jutnak vele?

  4. Egyszerűen felfoghatatlanok ezek a körülmények.

    És akkor ezt picit továbbgondolva, és a mostani helyzettel összevetve: rugóznak itt az előző cikkek kommentjeiben a kollégák, hogy igy a covid úgy a covid.
    Na majd ha az első kolerás, tifuszos, vérhasas, hepatitiszes stb. fertőzött menekültek ideérnek a frontvonalról, meg a sz@rrá lőtt országból, ahol nincs víz, élelem, fűtés, áram, VODKA stb. Na majd akkor kell a fejünket fogni.

  5. 4 – Majsz

    Jelenleg Artyemovszk (az ukránok Bachmutnak hívják) egy húsdaráló. Az ukránok és amerikai uraik kétségbeesetten próbálják tartani a várost és környékét, újabb és újabb ukrán alakulatok érkeznek oda. Sokukat meg már csak viszik onnan.

    A Donbász felszabadításának egy részleges, de fontos sikere lenne Artyemovszk elfoglalása. Nélküle és Szoledar nélkül nem kezdődhet el a Donbászért folyó utolsó nagy csata: a Konsztantyinovka-Druzskovka-Kramatorszk-Szlavjanszk-Nyikolajevka aglomerációért folyó ütközet. Ha ez sikeres lenne, akkor lényegében az egész Donbász már orosz ellenőrzés alá kerül.

    Természetesen, az már logikus hozadéka lenne Artyemovszk elfoglalásának, hogy egyéb ukrán egységek a széles környéken súlyos logisztikai problémával szembesülnének.

    Mindenesetre az ukránok és nyugatiak is fontosnak ítélik, hogy tartsák a várost, foggal-körömmel.

    Egyébként a Donbász vízellátása nagy részben függ Szlavjanszk térségétől. Az ukránok még februárban elzárták a Szeverszkij Donyeck kanálisából a vizet és leállították a vízszivattyú állomásokat. A Donbász egy jó része vízellátási problémákkal küzd. Ez már önmagában is elég fontos érv.

  6. Zsolt: „A Donbász felszabadításának egy részleges, de fontos sikere lenne” ilyen elvtelen putyinista szöveget a RT sem nyom, ezért már rendfokozat jár, jelentkezzen a tartótisztjénél!

  7. 7 emlékszem, amikor a románok felszabadították Erdélyt…. Ott is az volt az indok, hogy sok a románul beszélő lakos.

  8. Nemcsak az európai motorosbandák, hanem a Boko Haram is hozzájutott az Ukrajnába szállított nato fegyverekhez…továbbá, Albánia nemcsak drogelosztó központ, hanem páncélöklöt is tudnak már errefelé csempészni.

    Határvédelem, fegyveres embercsempészek, utcai zavargások, infláció, ipartalanítás és a tizenötödik szankciócsomag…alakul ez szépen.
    Jövőre még a párnagázt is elveszi tőlünk Ursula von der Layen…

    Orosz propagandának tűnő videó – és fotóanyagok szerint kívűlről behegesztett ajtajú harckocsikkal küldik az orosz állások közé a gyengén felkészített ukrán kényszermozgósítottakat.
    Persze, így sincs elegendő harckocsijuk, nemhogy veszni hagyják harceszközeiket az ukrán katonák!

  9. A kép tágításához ezt sem árt elolvasni:

    https://huppa.hu/szele-tamas-a-herszoni-kivonulas-nem-katonai-dontes-volt/

    A ‘világverő’ orosz hadsereg kilenc és fél hónap után ennyit tud felmutatni, beleértve a wagneresekkel, a kényszersorozott százezrekkel, a börtönökből összeszedett emberekkel.

    Legalább Bakhmut-nál szeretnének az oroszok valamit felmutatni, a frontvonal egy kicsiny pontján. Hullámokban lökik be a kényszersozott szerencsétleneket az ukrán darálóba (az elv jó orosz szokás szerint az „egy lépést sem hátra”), hogy hátha előbb – utóbb gyengül, kicsorbul a daráló.

  10. 11. Gyarmathy
    A cikkből, ” arra utalhatnak, „”ukrán vezérkar jelentése szerint, ”
    „De jelenleg van ilyen lehetőség is. Aztán hogy mi lesz, majd meglátjuk”
    Az erősen vágyvezérelt szerző eljut odáig az elemzésben, hogy a Krím félszigetre visszaszorított oroszok kiéheztetése lesz a kegyelemdöfés.
    Akkor már inkább Robert C. Castel.

  11. 11. Gyarmathy
    „A kép tágításához” az ember nem ilyesmiket szokott olvasni. Én a te helyedben nem is nagyon dicsekednék vele…
    Annyira gáz ez a cikk, hogy utánanéztem ennek a Szele Tamásnak. Többek között van neki egy fizetős felülete is:
    https://www.cyberthreat.report/author/szele/

  12. Videót is találtam róla:
    https://youtu.be/0PW_CiW1J4U
    Félelmetes…

    Én inkább elsőkézből származó infókat vártam volna, tapasztalatokat az ukrán utadról, de hát így jártam…

  13. 14. proton,

    Blabla bla… 🙂

    Tudod elég hülyének nézett ki itt sokak előtt, aki mondjuk márciusban arról beszélt, hogy az oroszok veszíteni fognak.
    (Én is ide tartoztam, voltam én a hülyén kívűl vágyvezérelt, Cia propagandista, tájékozatlan és hasonlók).

    Aztán lett, ami lett.

    Szele Tamás szerintem az egyik legjobb elemző ma, aki magyar nyelven ír.

    Az ukrán utam érdekes volt, tanulságos egy életre (legalábbis számomra).
    A hat napra tervezett út három út lett és összesen kb. 16 nap, kb. 1500 km (Ukrajnában).

    Néha majd írok róla, ha lesz mihez kapcsoljam.

  14. 15. Gyarmathy

    Amikor elmentél, nagy mellénnyel ígértél egy beszámolót, most pedig a „Hírek Ukrajnából” című poszt alatt jössz a 11. meg 15. hsz-el…

    „Néha majd írok róla, ha lesz mihez kapcsoljam.”
    Aha. Mert ez most nem az a pillanat. Értem.

    „Tudod elég hülyének nézett ki itt sokak előtt”
    Tudod, most is ugyanolyan hülyén néz ki.

    „Aztán lett, ami lett.”
    Miért, mi lett? Még nem lett semmi. Egyelőre minden értelmes elemző csak vakarózik.

    De amit én írok, az blabla. Hát, megint így jártam.

    Nem baj, erre már nem kell válaszolnod…

  15. 11, Gyarmathy

    Az ukrán szeméthegyek, az igénytelen környezet látványával is eldicsekedhetnél nekünk, kis tájékozatlan boborjánoknak. A külföldi rendszámos autókat megrohamozó ukrán utcagyerekeket láttad, belenéztél a tekintetükbe?

    Egy amerikai szakember #James G. Rickards# az előre megtervezett gondolkodásmódokról is ír az ukrán – orosz háború kapcsán.
    Pl.:
    Sorry, Russia’s Winning the War
    The Great Supply Chain Collapse
    A Bodyguard of Lies
    …stb…

    Elgondolkodtató mindenesetre a te narratívád is, ahogy és amit írtál, majd távoztál a blogról az utazásra hivatkozva, aztán pálfordulással mégis visszajöttél…biztos, hogy Ukrajnában voltál?

    Amúgy meg miért nem a neves geopolitikai elemzőnk Káncz Csaba vagy még inkább Domokos Lajos írásaira hivatkozol?

  16. Gyarmathy kolléga.

    március óta rendszeresen néztem az itteni hozzászólók mikor jelentik be az oroszok győzelmét.
    Itt a többség láthatóan beleszorult ebbe a tévedésébe.
    Az oroszok persze bármi is lesz eladják győzelemnek, mint itthon az üzemanyaghiányt.

  17. Az ukránszkaja právdá részletesen utánajárt a humanitáriánus, orvosi és egyéb szállítmányok eltüntetési folyamatának a Nép Szolgája pártjánál és még filmet is forgattak a témakörről (Батальйон Відень címmel, bár azóta azt is megcenzúrázták).
    Továbbá elhangzott, hogy számos Kelet-európai országban telepedtek le azok és a teljes pereputtyuk, akikre „származásuk okán”nem érvényes az ukrán hadkötelezettség, mert február 14.-én a magánrepülőgépeikkel kiszökdöstek Ukrajnából…

    Ha Oroszország veszít, akkor a teljes biodiverzitás veszít és a mostani orosz-ukrán veszekedés csak enyhe bemelegítés!

  18. Fiúk!
    Szerintem Gyarmathy Washingtonban volt tovább fejlesztésen, amit régen úgy hívtunk, hogy fejtágítás. És most kipróbálja rajtunk azt, amit tanult.

    😀

  19. Olvastátok az ukrán drónt, az 1000 km-es hatótávolságút, amivel csapást mértek orosz repterekre? Többek között egy atombombázó is megsérült.

  20. Re:21 Ábel
    Ha jól rémlik pont ilyen drón repült át „véletlenül” felettünk, és zuhant le Zágráb környékén. Ez sem 100km-re van Ukrajnától…

    Láttam a fotókat, de az orosz narratíva is kissé furcsa, hogy lelőtték és pont ott volt a gép amire ráesett, és megölt 3 embert.
    Tipikus slendrián orosz hozzáállás, kb mint a Vörös téren leszálló kis chesna.

  21. 22 Ilyen? Ezt állítólag most fejlesztették ki. Most fejezték be a tesztelést, és kezdik bevetni. Akkor ez hogy repült volna át felettünk márciusban? Az egy másik lehetett.

  22. Re:23 Ábel
    És te elhiszed ezt a dajka mesét?
    Szerintem az ukránok előkaparnak mindent is csak hogy visszavághassanak az oroszoknak.
    Ma olyan állapotban van az ukrán műszaki bázis, hogy valami újat nem tudnak már fejleszteni, csak a maradékból, pl szovjet cuccokból raknak össze valamit.

    Egyébként ezzel a támadással stratégiai győzelmet nem lehet aratni, max a média térben lehet vele habot verni.

  23. Ez az „ukrán” dronos támadás nagyobb jelentőséggel bír, mint elsőre látszik.
    Nem az a lényeg, hogy megrongált 2 db. gépet, hanem, hogy milyen gépeket és hol!
    Egy szó mint száz, az orosz atomütőerőre mértek csapást 2. db. 1970-es években gyártott SZU dronnal. És az oroszok nem tudták kivédeni!
    És igen Dajtás, stratégiai győzelmet nem tudtak aratni az ukránok, de bebizonyították a világnak, hogy az oroszok legféltettebb kincse megsemmisíthető. Ez pedig nagyon nagy arcvesztés a medvének. Ország világ látja, hogy atomügyileg is letolt gatyával áll (hála a sok korrupt tisztnek és tábornoknak).

    Ennek a sikeres akciónak a tükrében nagyon kérdéses, hogy miként és főleg mivel vágnának vissza egy esetleges USA első csapásra, ha azt tömeges dron és lopakodó technológia használatával kiviteleznék az amcsik (márpedig így akarják a pentagonban). Ez pedig valószínű, hogy az USA stratégáknak is feltűnt és gondolkodóba ejti őket.

    Tartok tőle, hogy ez egy teszt volt és nem is maguktól csinálták az ukránok (ellenkező esetben találtak volna más repülő teret is amiben kárt tegyenek – pl. Krím).
    És sajnos a teszt jól sikerült! Megdőlt az áttörhetetlen – rétegelt, többszintű – orosz légvédelem mítosza, továbbá az USA héják azon állítását is igazolja, hogy megnyerhető egy USA első csapással induló atomháború az oroszok ellen (ez pedig veszélyes folyamatot indíthat el!). Ti., ha az ukrán ócskavasak elérték az orosz atombázisokat, akkor ők a saját csúcstechnikájukkal (a több száz F-35-el, és több tucat Raptorral, meg számolatlan dronnal) mire mennének – teszik fel a kérdést Bidennek.
    Erős a kísértés, ami rájuk nehezedik. Nem lepődnék meg, ha elkezdenék leporolni az első csapás tervről a port.

    Nagyobb a baj, mint ami elsőre látszik!
    Putyin helyében én nagyon elkezdenék aggódni!

  24. 25 „2. db. 1970-es években gyártott SZU dronnal” – ez most igaz, vagy csak behasaltad? Én nem értek hozzá, de nem tűnt fel, hogy a SZU a hetvenes években drónokat gyártott volna.

  25. 25 Bendegúz
    Igazad van, amikor a valóságban működnie kellene egy rendszernek, akkor derül ki, hogy más papíron, meg tesztelve és más a valóságban. De ez nem csak az oroszokra igaz, a NATO légvédelem is alaposan levizsgázott nemrég. Nyilván, mindkét oldalon most alaposan átvizsgálnak mindent és próbálnak korrigálni, de ettől még a lényeg nem változik.
    Ráadásul az egyszerű drónokkal most egy olyan fegyver került az arzenálba, amit tömegesen és olcsón lehet gyártani, egy tömeges indítással pedig bármelyik védelmi rendszert könnyen túl lehet terhelni és ezzel működésképtelenné tenni.
    Nyilván megmarad a szerepe a drága, precíziós fegyvereknek is, de felmerül a kérdés, hogy mi célszerűbb, gyártani egy ilyen rakétát, drága repülőgépet, vagy helyette több száz drónt, ami majdnem a sufniban is előállítható?

  26. 26. Ábel
    A sajtóban elérhető infók szerint Tu-141-es szovjet drón volt a csapásmérő eszköz. Az ukránok kamuznak, hogy új és saját fejlesztésű drónt használtak, de a többség mást mond.
    Visszatérve a TU141-re, azt tényleg a 70-es években tervezték.
    A wiki szerint:
    „A Tu–141 Sztrizs (oroszul: Ту–141 Стриж) szovjet hadműveleti-harcászati felderítő pilóta nélküli repülőgép, amelyet a Tupoljev tervezőiroda (OKB–156) fejlesztett ki az 1970-es évek közepén. A teljes rendszer a VR–2 Sztrizs jelzést viselte. A repülőgép a Szovjetunió felbomlásáig rendszeresítve volt. A gépek többsége a Szovjetunió nyugati határai mentén állomásozott, így a Szovjetunió felbomlása után a gépek többsége Ukrajnához került.”

  27. 26 Ábel

    Ugyanilyen szállt át felettünk, majd robbant fel Zágrábban

  28. A lett külügyminiszter kérlelte a napokban a Gyűlést Bukarestben, hogy engedélyezze Ukrajna számára megcsapni azokat a támaszpontokat, ahonnan a cirkálórakétékat indítják….

    (… ti meg a benzinért álltok sorba, de minek. Kenyérért mikor fogtok?…)

  29. 27. Kakukk
    Értem én, de az oroszok mindig a sokrétű, mélységi légvédelmükről voltak híresek (igaz élőben soha nem volt kipróbálva). Ehhez képest egy sima Tu-141 átmegy rajtuk mint forró kés a vajon és telibe cseszi a stratégiai bombázókat állomásoztató repteret, ami nem mellékesen arra volna, hogy válaszcsapást indítson.
    Mi lenne egy tömeges, több százas Predator támadás – kiegészítve F-35-el – esetén. Nincs amit szépíteni leszerepelt az orosz légvédelem.

    Hogy a NATO leszerepelt-e azt nem tudom. Csak azt látom, hogy felettünk elhúzott egy Tu-141-es és horvátoknál esett le (ezzel a vonakodó elnöküknek üzentek, valakik) és senki nem lőtt, ami nem azt jelenti, hogy nem tudtak volna. Inkább tudható be annak, hogy tisztában voltak, hogy milyen eszköz repül és nem veszélyes.
    A másik eset, az S-300-as lepottyanása lengyel területen. Azt eleve nem is készültek elfogni, mert amíg Ukrajna felett repült, addig baráti rakétavolt, aztán amikor áttért a lengyel légtérbe, már rövid volt a reagálási idő, így nem is indítottak.
    Azonban nem hiszem, hogy egy USA stratégiai bombázókat tároló repteret egy Tu141-es telibe tudna verni, akár a Diego Garcián is!
    Szóval fenntartom, hogy Putyinnak éppen ideje elkezdeni idegeskedni az USA héják miatt. Mert, hogy most vérszemet kaptak, az nem vitás.

    30. János
    Csak idő kérdése. De a népet csak az érdekli, hogy mi van ma. Hogy holnap mi lesz, azzal nem foglalkoznak.
    Vajon hogyan reagálna a tömeg egy általános élelmiszerkrízis esetén?

  30. A hírek szerint legalább az egyik ukrán drónt egy kis csapatnyi célmegjelölő a helyszínen irányozta.

  31. 33. Z próféta

    Ez még szebb. Egy létfontosságú objektum mellé csak úgy oda lehet settenkedni egy ukrán társaságnak lézeres célmegjelölővel. És ehhez senkinek sincs semmi szava ott fent a magasságos Kremlben? Hány határvonalat kell átlépni az ellenségnek, hogy Putyin vagy lépjen vagy vegye a sátorfáját és távozzon és átadja a helyét egy hozzá értő személynek (egyébként senki nem ért mindenhez, meg amihez ért, az nem biztos, hogy az éppen zajló időnek megfelelő tudás)?
    Én inkább utóbbira szavaznék, mert ahogy kinéz, addig húzza – a becs szóra ez már az utolsó lesz – ellenségnek át nem léphető határvonalakat, hogy jövő ilyenkorra a Kreml fogadótermének a közepét jelöli meg.

    Nem mellékesen, a történtek tükrében azon sem csodálkoznék, ha még az idén a nyakukba kapnának az oroszok egy jó kis USA meglepit.

  32. Bendegúz

    Célmegjelölés önmagában is túlmutat egy 50 éves technikán.
    Kellett egy kis update.

  33. 25: Bendegúz

    „Nagyobb a baj, mint ami elsőre látszik!
    Putyin helyében én nagyon elkezdenék aggódni!”

    Én meg azt mondom, hogy nem Putyin helyében van igazán baj, hanem számunkra (is).
    Elejétől kezdve kijött és azóta is látszik ebben az akcióban az oroszok (nem csak Putyin) végzetes naivítása. Miután pár perc híján, de nem kapták el a színészt, azután már rájöhettek volna, hogy az angolszász sátáni erők állnak a háttérben, akik 8 évig építették a medve csapdát. Még mindig nem hiszik el, hogy ez az egész Oroszország szétszedéséről szól…
    Ha még 1-2 évig nem ugrottak volna bele a medve csapdába, akkor már haláltusáját vívná a Nyugat, a dollárjával együtt. Így most az élet vize számukra, ami van…

    És miért borzalmas ez ránk nézve? Nem a nukleáris következmények miatt (ahogy kinéz idejük már végképp erre nem lesz, egy-két elfojtott próbálkozás talán), hanem ami utána jön! 30 évig túlélt rajtunk a rothadó kapitalizmus (90-től eddig volt elég a volt szocialista tábor lenyúlása), és most ha le tudják nyúlni az orosz erőforrásokat, akkor kb még 30 év agóniája van a pakliban ennek az embertelen sátáni rendszernek. Azt meg mi már nem éljük túl a digitalizált munkatáborban…

    Nagyobb a baj, mint gondolnánk.

  34. 35 Vaszil, hát ez benne van a pakliban, de csak egy lap. A többi lap ilyen vagy olyan, de egyben mind egyezik: atom.

    Nagyon kezdi mindenki alábecsülni ezt a veszélyt. Már az sem tűnik fel senkinek, hogy felszáll egy tucat Tu-95MSz és elküld 60-120 Kh-101-est… korsó és a kút. Egy nap majd a Kh-102-esek indulnak útjukra 300 kilotonnával. Hová? A pakliban sok lap alapaján ukilandbe, és vannak lapok amelyek alapján tovább is.

    Frankók ezek a zágráb-lucskói sorok a benyakutakon… a sok agyhalott. Van egy kedvencem, accem’ Üvegtigris:
    A: „Itt mindenki hülye?!”
    B: „Itt? Itt mindenki.”
    (Na ez jellemzi éppen a Föld bolygó vezetőit és az istenadta népet.)

    25 Bendegúz részben – a felszínen nézve – egyetértek. De mi van akkor, ha ez pont fordítva van és meghívó keringőre? Csak hogy az egyik kártyalapra utaljak: lehet ukrolandből egy kib@szott nagy mocsaras, nyáron dús növényzetű senkiföldje, amire 120db 300kt Kh-102-es mért csapást. Kinek kellene?! A sok éhes-büdösszájú emberevő korccsal, ami marad vidéki eldugott falvakban.

    Azon lehet elgondolkodni – mert a baj tényleg nagyon nagy és napról napra nagyobb, ebben egyetértve még a felvetéseitekkel is -, hogy egy Putyin utáni hardliner mit lépne. Egy verzió:

    Levegőben a Medvék, a Hattyúk és a kisebb testvéreik, több hullámban, maximális függesztéssel… teló D.C.-be, Mikronhoz és Londonba:

    „Első szalvó megy Ukrajnára. Ha ugribigri van, a második szalvó megy Európára, de semmiképpen nem Ámérikára, Francuszkijra, de Brittanisztán még kérdéses mr. Gettó Milliomos… ha továbbra is kérdések vannak, akkor megy minden a pofárokba.”

    Azonnal véget érne a f@szság, ami most megy. Talán az első szalvó kellene, de a többi elmaradna, mert összef@sná magát mindenki.

    Igen, ha nem lépnek az oroszok, akkor Amerika fog lépni. Csak ő keményebben elsőre.

    Csak ugye sok szagértőnk van a médiában és mindenki beszopta a szokásos agymosást, és most szagértekezik mindenhol; jelenlévők természetesen kivétel. 🙂

  35. 37. Jövönk

    Putyin puha pöcs, hogy rosszabbat ne mondjak, ami kb. az lenne, hogy a nyugat beépített ügynöke.
    Amíg ő van a Kremlben (ne adja isten, Medvegyev) ilyen kemény lépésre akkor sem fog sor kerülni, ha Oo. támadja meg a nyugat.
    Putyinnak már régen el kellett volna hagynia a hatalmat. Ha még 1-2 évig marad és továbbra is különlegessel művészkedik, Oo.-nak annyi. De az is lehet, hogy – látva az USA az orosz csapásmérő erők sebezhetőségét – a hamarabb nyakukba szakad a nukleáris armegedon.
    Szerintem nem az orosz önmegmerénylése volt ez a két támadás. Ha akarna Putyin egy komólyat oda csapni, régen meg van rá az oka. Még az általa meghúzott vonalak átlépését sem büntette. Akkor miért is kellene egyéb ódon okot teremteni egy csapásra?

    35. Vaszil

    Igen, ebbe az irányba szeretnének terelni minket a Klausz Schwab félék. Erre találták ki a2 éves menetrendben érkező migráns-klima-covid-háború és velük járó hisztériát. Beszaratni a tömeget, hogy aztán önként hajtsa a nyakát járomba. És még hálás is lesz a „megmentőinek”. Ördögi egy terv! De a jó úgy is győzni fog.

  36. Egy másik olvasata a repülőterek ellenei részlegesen sikeres támadásoknak, hogy az oroszok ezek szerint már a 70-es években olyen drónt tudtak építeni, amivel 2022-ben ezt a támadást végre lehetett hajtani.
    Azóta eltelt ötven év. Úgy látom itt többek meggyőződése, hogy azóta az orosz fegyverek technikailag csak visszafejlődtek.

  37. 35. Vaszil
    „Ha még 1-2 évig nem ugrottak volna bele a medve csapdába, akkor már haláltusáját vívná a Nyugat, a dollárjával együtt. Így most az élet vize számukra, ami van…”

    Szerintem nem így van. Ha még várt volna 1-2 évet a nyugat teljesen felkészítette volna Ukrajnát a háborúra és ő maga is felkészült volna. A társadalmat is előkészítette volna, illetve az USA addigra már nagyrészt kiépítette volna és működő állapotba hozta volna a rakétavédelmi rendszerét, ami nagy esélyt adott volna egy atomháború megnyerésére az oroszok ellen, arra az esetre, ha Ukrajnát mégis lenyomná a medve és mint a nyugat számára utolsó opció, az atomhoz nyúlt volna.
    Most ha le is veri az orosz Ukrajnát, a nyugat nem fog tudni lépni, úgy hogy ne kockáztatná saját elpusztulását is. Nem tudná elfogni az orosz rakéták nagy részét. Igaz az orosz is belepusztulna, de hát ez kevés vigasz nyugat vérszopóinak, ha ők is döglenek.
    Van egy olyan álláspont, hogy az orosz azért támadt, mert ha nem ő teszi, akkor másnap az ukránok mennek neki a szakadároknak. Szerintem nem ez volt, hanem, hogy Putyin tisztában volt azzal, hogy a nyugatnak kellene még egy kis idő. Na ezt vette el tőlük és indította meg úgy a háborút, hogy már csak a kapkodó adakozásra van lehetőségük.
    Nagy nem akarta most MÉG ezt a háborút a nyugat. Minden áron el akarta riasztani az oroszt attól, hogy MOST támadjon. Nem véletlen, hogy 2021. szeptembere óta egyebet sem csinál az USA és csatolmányai, mint rikoltoznak, hogy támadni fog az orosz, ezzel is elbátortalanítsa és magyarázkodásra kényszerítse.
    Hát Putyin nem magyarázkodott, hanem lépett. Előidézve ezzel nyugat rémálmát.
    Ha jövőre leveri Ukrajnát, nyugat semmit sem fog tudni tenni. Ha ténylegesen belépne, elpusztulna az orosszal együtt!

  38. Az Ukrán Titkosszolgálat (SBU – Служба безпеки України) az egyház képviselőit üldözi és emiatt feszültség van a hátországban ugyanúgy, mint magában az ukrán hadseregben.

    Erről szól ez a rövid cikk Szlovákiából, amely több videót is tartalmaz, amelyben az ukrán hadsereg katonái éppen ezt sérelmezik és arcukat vállalva mély nemtetszésüket fejezik ki a helyzet miatt.

    http://www.armadnymagazin.sk/2022/12/11/v-ukrajinskej-armade-sa-schyluje-ku-konfliktu-s-sbu-kvoli-prenasledovaniu-pravoslavnej-cirkvi-video/

  39. A Nyugat már több orosz vörös vonalat átlépett, és nem történt semmi. Most egy újabb vörös vonalat lépett át. Nevezetesen azt, hogy Ukrajnának olyan rakétákat adtak, amikkel a határtól messze lévő célpontokat tudnak támadni. Minden valószínűség szerint Putyin erre se fog lépni, mert vajon mit tudna lépéni atom töltet kivételével? És mi lesz, ha a modern rakétákkal szemben Moszkva többnyire védtelen? Felmerül a kérdés, a Nyugat meddig akar elmenni. Ki akarja provokálni az atomháborút? Már csak néhány lépés hiányzik. De, ha igen, akkor miért nem indít egy megelőző első csapást?

  40. Miután az orosz „különleges műveletek” átmentek „Nagy Honvédő Háborúvá” és a harctéri frusztrációt a civil ukrán hátország pusztításával kompenzálja PuhapöcsCárevics, teljesen legitim az orosz területeken lévő stratégiai célpontok ukrán támadása.
    Oroszország nem képes ellensúlyozni a korlátlan erőforrásokat.
    A háború Putyin állásvesztéséig tart. Egy perccel sem tovább.

  41. 43 – Z.Próféta:
    Háborúban nincs legitim vagy illegitim. Háborúban győzelem van és vesztés. Legitimitásról mindig az beszél, aki vesztésre áll.

  42. A civil célpontok, nem legitim katonai célpontok.
    Oroszország minden bizonyíték ellenére következetesen tagadja, hogy szándékosan polgári célpontokat támadna.

    Az ENSZ nyomozói közölték, hogy háborús bűnök nyomaira bukkantak az ukrajnai konfliktusban, felsorolva a polgári területek orosz bombázását, számos kivégzést, kínzásokat és szörnyű szexuális erőszakot.

    Tibor bá, engedelmeddel, az ENSZ álláspontját tartom mértékadónak.
    Nem osztom az orosz narratívát.

  43. 45 – Z.Próféta:
    Azt hittem elég világosan fejezem ki magam. Annak van igaza, az állítja a vesztest bíróság elé, és ítéli el, aki győz. Ez mindig így volt, és mindig így lesz (jaj a legyőzöttnek). Az ENSZ-t az 5 szövetséges hozta létre a háború megnyerése után úgy, hogy mindegyiknek vétó joga van. Vagyis örök időkre biztosított a győzelemmel szerzett „joguk”. Amit te írsz az szín tiszta atlantista propaganda.

  44. 42. Tibor bá’
    A Nyugat meddig akar elmenni és az oroszok mikor reagálnak az általuk felállított vörös vonalak átlépésére, – kérdezed.

    Mintha Kínát várná be. Kína még a múltból ismert globális gazdaság újraindulásra, tán mág fellendülésre is spekulál. Vagy csak nem áll még készen arra, hogy teljes mellszélességgel tevőlegesen, anyagilag és fegyverekkel lássa el Oroszországot. Hatalmas népesség, lassabb politikai mozdulatok.
    Az, hogy Kína továbbra is arra építse jövőjét, mert nem látják át, hogy az USA meg fogja gengedni gazdaságának további erősödését az valószinűtlen.
    Az orosz válaszlépések elmaradása talán ennek tudhatók be.

  45. Az ENSZ valójában a Népszövetség jogutódja. A Biztonsági Tanácsnak van 5 állandó tagja, mondja belőlem az „atlantista” propagandista.

  46. Mózart pmc-s szervkereskedők ténykedését követik nyomon Bahmut térségében, akik haldokló ukrán katonákból szedegetnek ki ezt-azt.

    Hát nem csoda, hogy a Wagner módszeresen vadászik rájuk…hiába öltözködnek be civil ruhákba.

  47. 48 – Z Próféta:
    És ki az 5 állandó tag?
    Meg vagy győződve arról, hogy az igazat tudod, miközben az atlantista szöveget nyomod.

    A II. vh vége előtt néhány héttel, teljesen feleslegesen angol-amerikai bombázok sok tízezer civil öltek meg Drezda bombázásakor. Lásd: 1945. február 13-án este, 21 óra 49 perckor az Angol Királyi Légierő Lancaster bombázóinak első hulláma elérte Drezdát. A várost felkészületlenül érte a légitámadás, a légvédelmet elterelő műveletekkel tévesztették meg. Egy órával később Drezda egyetlen lángtengerré vált. Az éjszaka közepén, fél kettőkor érkezett a második hullám, több mint félezer bombázó hajtott végre szőnyegbombázást. Február 14-én délben azután az amerikai légierő is bekapcsolódott a pusztításba, 316 Boeing-17-es adta meg a kegyelemdöfésnek aligha nevezhető végső csapást.
    A pokol legmélyebb bugyrai nyíltak meg. A közel 3800 tonna bomba elképesztő pusztítást okozott, a gyönyörű barokk épületeiről ismert, sűrűn beépített történelmi óvárosból, az Elba parti Firenzéből egybefüggő romhalmaz lett. A romok alatt pedig huszonötezer civil halott. Az áldozatok számát korábban 120-250 ezerre becsülték, mígnem a Drezdai Történész Bizottság 2010-ben, négyéves kutatómunka alapján jutott erre a következtetésre. Az áldozatok borzalmas halált haltak, miután a támadást nagyrészt gyújtóbombákkal hajtották végre, amelyek valóságos tűzvihart generáltak. A hatalmas hőség miatt a pincékben, óvóhelyeken elbújt lakosság a felszínre menekült, ahol a lángok és a hőség, a mérges gázok vagy az oxigénhiány végzett velük. Mindez a tervszerű és tudatos stratégia része volt, a német városok és a civil lakosság elleni terrorbombázások Drezda földdel való egyenlővé tételével érték el a tetőfokot.

    Aztán megnyerték a háborút és létrehozták a Nürnbergi törvényszéket, ahol halálra ítéltek egy rakás német vezetőt „háborús bűnök” miatt. Ők természetesen nem követtek el háborús bűnöket, mert ők győztek. Vietnámban falvakat perzseltek fel, de az nem volt háborús bűn, mert ők a világ urai. Irakban több mint egy millió civil halt meg, mert keresték Szádám Husszein atom bombáját, amit nem találtak meg. Háborús bűntettet természetesen nem követek el, mert a világ telik van olyan zöldfülű szamárral, mint te magad.

  48. Miért nem mér első csapást Amerika?!

    Uraim, nagyon el tetszettek felejteni valamit: Perimetr (Halott Kéz) rendszer. Ez csak az oroszoknak van, Amerikában a Higany gépek – mára mindegyik B-változatúként – csak a Minuteman ICBM-eket tudják indítani, felülbírálva a MAF-ot – 10 ICBM silót vezérel – és a konkrét silót, de ehhez levegőben kell lenni, ember kell, a Perimetr rendszerhez nem kell ember. S míg az amcsik Higany gépei csak a felszínközeli SSBN tengeralattjárókkal tudnak kommunikálni – lőjjetek mán’ -, addig az orosz megtartva a mélyben lévőket hívni tudó „rádióadót”, azoknak is tudnak üzenni. Ezért. Leegyszerűsítve.

    Oroszországot el lehet pusztítani, de akkor megy az egész világ a levesbe, jön minden is – garantálom, hogy a hivatalosnál több és máshol is van – és nem csak atom.

    Amerikát el lehet pusztítani úgy is, hogy a világ nem megy a levesbe – max biotámadással -, igaz ehhez el kell fogni az összes SSBN tengeralattjárót, amelyek kavitációs hangja jól ismert, ellenben a legújabb Borei-osztályuaké még nem annyira, a Belgorod által hordozott Poszeidon „torpedóé” meg biztosan nem.

    De Tibor bá’ ismét jól rátapintott a lényegre: a Nyugat a tűzzel játszik… kérdés, komplett hülyék vagy szándékosan csinálják.

  49. Tibor bá’
    Idéznéd bármelyik állításomat amelyiket „megcáfoltad” azzal az ellenérvvel, hogy az „atlantista” propaganda?

    Azzal folytathatjuk.

  50. 52 – Z. Próféta:
    Kiment a fejedből (vagy sose volt benne), hogy te folytathatod-e az kizárólag rajtam múlik. Különben akkor tetted volna okosan, ha tanulsz tőlem, de erre rá kell ébredni.

  51. Ok.
    Akkor végül is helytálló az alapállításom, aminek ez úton is örülök, hogy „teljesen legitim az orosz területeken lévő stratégiai célpontok ukrán támadása.”

    Mindig tanulok valamit.

  52. 54 – Z. Próféta:
    Nem akarod megérteni. Háborúban nincs illegitim cselekedet, az csak békében létezik. Létezik viszont illogikus döntés.

  53. Értem minden állításodat Tibor ‘bá csak én erről továbbra is mást gondolok.
    Szerintem valid fogalom a „háborús bűncselekmények” fogalomköre.
    Azok igazolhatatlanok holmi stratégiai célokkal.

  54. 51, Jövőnk

    Az elmúlt napokban a szovjet drón berepülése kapcsán újból elolvastam egy lengyel oldalon a háromféle szovjet atomtárolókról szóló leírást, a jugoszláv háborút túlélt civil beszámolóját ill. a groznij-i ostromot túlélt ismeretlen elbeszélő történetét…mindhárom szörnyű, napközben szoktam az olvasottakra gondolni.

    Itthon az árstopp a fontos, MZP/x guruló dollárjai és a villalakók szexuális élete…

    közben meg a Frankfurter Allgemeine információi szerint a Leopard harckocsiknak nem is ukrán legénysége lesz és a meghibásodott lánctalpasokat Lengyelországban fogják javítani.
    Nem is beszélve arról, ha az atlanti szövetség bevonul rakétáival Koszovóba, hejj, akkor mi lesz velünk?!

    Újabb eszkalációs lépcsőfokra léptünk a 40 éves szovjet drónok bevetésével.

    Európa elvesztette a saját jövőjét, zárolt készleteit, hadianyagát, üzemanyagát, mindennemű tartalékait.

    Polgári védelmi gyakorlatot kellene tartani már rég.

  55. 57. Jövőnk

    Érdeklődnék a honlapod iránt, hogy kereshetek rá?

  56. 58 Pável, jovonk pont com vagy katt a nevemre

    57 János, elképesztő foscunami közeledik, amelynek sokféle változata lehetséges, s köztük sok armageddonos. A legtöbb ember nem is sejti, hogy kés van a torkán, ahogy lövése sincs arról, hogy milyen az, amikor a kés vág; abszolúte nem hollywoodi képsoros.

  57. 59. Jövőnk

    A közvetlen napi környezetembem nincsenek olyan felkészülők, akik le tudják szűrni a napi világhíreket ill. kikövezkeztetni dolgokat vagy éppenséggel kisemberi szinten követni – beszerezni azt a háztartásukba, amit a nagyok segélyként küldözgetnek…

    Te meg messze vagy nagyon, hogy ezt-azt megnézhessek. Bár a környező szomszédaimnak tudom a teljes nevét, telefonszámát is már, sőt estére ki sem kapcsoljuk a telefonokat.

    Visszatérve a bombázókra:
    A debreceni volt szovjet repülőtértől légvonalban 10 km-re van a volt szovjet földalatti üzemanyagraktár, mindezt úgy, hogy a lakosság túlélésére nem is csináltak bunkert…istenem, mekkora töltetekre számítottak akkoriban itt?

    Na meg a másik.
    Pár hónapja írtam, hogy Románia-Moldávia egyik vasútvonalát felújítják, igaz pályáztak rá már 2 éve, de pénz mostanában lett nagy hirtelen rá…

  58. 60 János a kötözkötés legkisebb szándéka nélkül – igazából nem is Neked szól – írom, hogy a hidegháborús nukleáris sztorit NEM SZABAD a maihoz hasonlítani, mert kb. náci-német ( 😀 ) Schmeisser géppisztoly és Kalasnyikov, avagy az egyik géppisztoly, a másik gépkarabély, és nagyon más a kettő, de főleg a célballisztikájuk; igaz a példa esetén éppen fordítva. 😀

    Ma már nem lehet felkészülni, mert nem lehet semmit beszerezni. Aki most akar, már elnézést, az b@szhatja. (De a pszichikai se fog menni… nincs ingyen belezős videó, már fizetős, szépen minden adatodat megadva; én nem adtam meg, láttam eleget másfél évtized alatt. És de (!), e nélkül nem fog menni a túlélősdi, befigyel majd a PTSD, de nagyon, vagyis ha minden fajn, akkor a „depi” visz el, vagy hibázol, vagy stb.)

    Nálunk is vannak kapcsolatok, amelyek nem szakadtak meg riasztási telefon terén. MIND sportlövész is egyben, s minimum az AK otthon. Sokuk esetében plusz ilyen-olyan modern gépkarabély – hivatalosan ugyebár B7 sportcélú öntöltő karabély -, precíziós puska, pisztoly, és a szereléksín az optikához… sokuk nem annyira törvénytisztelő – prepperként alap és élet-halál kérdés – polgár, és leszarja, ott az éjjellátó céltávcső, vagy a hőképalkotós; Amerikában alkotmányos jogod vazze 😀

    Á… mesélhetnék napestig… nekünk elment a vonat, amcsi preppereknek még messze nem, oroszok vodka és szibéria – nem gúny! -, kínaiak hangyaboly… Európa… b@szhatja. (A prepperkedés kapcsán vágynék egyedül arra, hogy amerikai lehessek… a határ a csillagos ég, itt a plafon a fejem felett; hasonlat.)

  59. „Szlovákiában ma, december 12.-én, hétfőn megnyitottuk a megrongálódott ukrán katonai felszerelések javítóüzemét. A helyreállított eszközöket visszaszállítjuk Ukrajnába” – közölte Rastislav Kacher a Szlovák Köztársaság külügyminisztere.

  60. 59 Jövőnk, köszönöm szépen!

    60 János, hogy mire gyakoroltak Debrecenben? Hát nem sokra (1969) : https://www.youtube.com/watch?v=KCCO26ABf0Q

    Nekem az ilyen PV-filmhíradók alapján van egy olyan halvány érzetem, hogy az egész egy műsor volt amit le kellett tudni, meg kellett mutatni kifelé, semmint a hatékony felkészülés, reális szembenézés. A fenti gyakorlaton az elvtársak a várostól pár km-re levő vezetési pontról irányítanak, míg kisebb részük a Bem-téri pszichiátria pincéjében kialakított nuk. óvóhelyről (azóta mélygarázs). A vasútállomástól – várható célpont – 8 ill. 6 km-re. A kettő befogadóképessége együtt volt 60 fő… Lehet hogy a hidegháborút nem is gondolták komolyan? (Résnyire) nyitott kérdés.

  61. 63 Itt nálunk mindig és mindenki hülye volt bő ezer éve. Fel sem fogták a hidegháború veszélyét. De ab ovo a Néphadsereg eszközbeszerzése és „használata” nonszensz volt; nem akarok példákat idézni. Csak egy: ZSU-23-4 accem’ 84-ben vonták ki a hadrendből, mert veszélyes a kezelő személyzetre. 😀 Hja, 91-ben az Apacsok elsőszámú célpontjai voltak, és legveszélyesebb ellenséges eszköz besorolású.

    A magyar PV kész katasztrófa, ahogy a KV is. Ebbe sem mennék bele, szokásos dilettantizmus – ráadásul made in Hungary, amely még komolyabb -, tőlem például simán lenyúltak egy anyagot és csináltak egy oltári nagy baromságot mára. 😀 a vicc az egészben, hogy pro bono (ingyen) kidolgoztam volna bármikor, ráadásul az anyag tele van szándékos hibákkal, csapdákkal. Ki volt a két-három nagyokos: az egyiket a tévében látod naponta kábé mostanság, a másik egy egyszámjegyű fideszes pártkönyvű, a harmadik egy idegbeteg szakszis. 😀 idióták.

    Svájc: építési engedély kizárólag óvóhellyel.
    Oroszország: szuperbunkerek, de annyi és akkorák, hogy a lélegzet is eláll.
    Amerika: fene se tudja milyen állapotban vannak a települések óvóhelyei, valszeg’ olyanban, mint a Jericho sorozatban: lomtár.

  62. 64 – Jövőnk:
    Egy totális (mi más?) termonukleáris háborút bunkerrel ember nem éli túl. Én elpárolgok, kecskeméti rokonomat az ionizáló sugárzás öli meg, a bunkerba bujt választhat halálnemet, mindössze ennyi lesz a privilégiuma.

  63. 65 Tibor bá’ a legnagyobb tisztelettel, de tévedsz. Oroszok túl tudják élni, de akár Amerika és Kína is. (Nem véletlen a krionika és a AI/VR fejlesztés tempója)
    Egyébként ezt a sugárzást is túltolod. Persze, mi pusztulunk, de mi sem mind a sugárzástól, vagy magától az atomrobbanástól, hanem attól, ami utána jön… heteken belül gyilok és emberevés.

  64. Új világrendet akarnak, amelynek útjában áll a haszontalan embertömeg és a klímapokol. A klímapokol atomháborúval megfékezhető, elodázható, a tömeg létszáma pedig jelentősen csökkenthető. Az atomháború megfelelő bunkerekben túlélhető. Innen már nem nehéz kimatekozni a végeredményt. 😀

  65. 66 – Jövőnk:
    Az atom bunkerekben az elzártságtól az emberek belehülyülnek és egymást nyírják ki. Aki kimegy, azt megöli a háttér sugárzás. Késébb a mezőgazdálkodás lehetetlen lesz a klímaváltozás miatt. A tartalékok feléléséért az életben maradottak egymást fogják irtani.

  66. 68. Tibor bá’
    A felmelegedést elvileg leállíthatja ideiglenesen egy nukleáris tél, a mezőgazdaság a tél elmúltával pedig helyreáll. Lásd, Csernobil környékét, elég jól el vannak arrafelé az álatok és növények. Egy két év egy mindennel felszerelt bunkerben simán kibírható. Azonban jajjj a kint maradóknak. De ott is lesz túlélő, nem is kevés. Ez a két csoport pedig jó eséllyel benépesítheti a földet pár ezer év alatt.

  67. 64. Nem is tudom mennyire van magyar PV., mivel minden a katasztrófavédelemhez lett sorolva.

  68. 69 Bendegúz röviden és tömören összefoglaltad a lényeget.

    Lehet részletesen is, de túl sok értelme nincs. Tibor bá’ ellenérveit tételesen is ki lehetne vesézni, van amelyik jogos és szakmailag necces, de megoldható (bunkerbéli elzártság), és van, amelyik nehezen előrejelezhető számunkra (klíma reakció a nukleáris télre/őszre), ha esetleg a jelenlegi adatok rosszak, vagy például túl lennénk a tipping pointon, akkor akár igaza is lehet Tibor bá’-nak, az más kérdés, hogy még mindig lehet időt nyerni. A sugárzásban téved, a bolygó nem lesz sugárszennyezett, Észak-Amerika talán, ha a silókat megszórják, ha nem, akkor az sem. Azzal mindegyik nagyhatalom tisztában van, hogy ha szándékosan szennyeznek (felszíni robbantások 100%-ban, esetleges sózott töltetek), akkor tényleg annyi, de ha a normál bevetési profil megy, akkor nem, és nem arra célzok, hogy összebeszélnek, de akár az is benne lehet akár. Egy biztos, szakmailag: egy város ellen a 16-20 psi túlnyomásra optimalizálás a leghatásosabb, az pedig légi, hatóerőtől függ a magasság, de mindenképpen kihullás nélküli, csak a felszínen lenne, a kezdetiből, az meg smafu, a kihullással való nagyterületű szennyezés a problematikusabb, főleg mert a szél vinné mindenfelé, az állandó szélirány adott időablakban nem feltétlenül ugyanaz…

    Csernobil példa mellé ajánlom a tajvani kobalt incidenst… sok-sok ezer ember kapott tíz éven keresztül messze határérték feletti gammát és az eredmény: a teljes lakossághoz képest 5% csak a rák, 7% a torzszülött, kvázi makk egészségesek. Volt akinek betett, de szinte minimális. És elég durva adagot kaptak folyamatosan. Amúgy ugyebár a kobalt-bombával ijesztegetnek mostanság… először is töltet, másodszor az arany, a cink vagy a nátrium sózott töltet is durva, ha nem durvább. A kobalt lényege a hoszú idejű és nagy gamma szennyezés. Hadrendben – hivatalosan – semmi ilyen nincs. Ahogy neutron „bomba” sem, neutron „bombát” úgy kapnak, hogy letekerik a hatóerőt, aminek köszönhetően a lökéshullám és a hősugárzás halálos zónája messze kisebb, mint a kezdeti sugárzás zónája. Értelemszerűen kicsi a lefedett terület emiatt.

  69. Egy atomháborúnál ha megszakad pl. az élelemellátási , élelemgyártási lánc akkor az elit sem sokat ér. Vagy pl. ha kihullik az emberek 95%-a akkor szintén ki fog traktorra ülni egy atomháború után .
    Nem marad pl. szakember aki egy traktort főleg egy mai traktort le tudna szervizelni, sokszor még a szervizes sem tudja megoldani a problémát mert annyira bonyolult az elektronika .
    Szántás, vetés , aratás ,növényvédelem, élelemfeldolgozás és a hozzá kapcsolódó dolgok. Ezt nem tudja megcsinálni a maradék életben maradt ember.(nagy kihullás esetén)
    Ráadásul ha pl. kihullik a 95% akkor a földek mondjuk 95 %-ában 2 méteres fű nől amiben elszaporodnak a kártevők.Tehát 95% bozótból átmennek a rovarok és kártevők abba az 5% haszonövénybe.
    Persze nem mondom hogy nem lesznek túlélő államok.PL oroszok mittudomén túlélhetik többmillióan vagy svájc de mi nem hiszem.
    Oroszoknál ugye Jovőnk írta hogy Magyarországnyi vagy kb megyényi területű atombunker van,

  70. 72 andrew

    Vészeseti élelmiszer (por): 25-50 évig eláll, a dry freezes korlátlan ideig. Konzerv (nem a bolti) simán száz évig. A kaja a bunkerben nem probléma. Amikről írtál, az valóban probléma, csak hát ugye a dél-uráli bunkerben nem véletlen a saját vasúti pálya: tárolás (traktor és a többi). Az élőerő megfelelő összetétele nyilván fontos. Azért nem magyarországnyi, de simán 3000-5000 négyzetkilométer, csak ami kiszivárgott; nem egy komplexum, hanem az összes együtt.

    Egy szóval se mondtam soha, hogy könnyű menet lenne, a mezei felszínen maradt preppereknek meg kb. pár százalékos a túlélési esélyük… csak akkor nagyobb, ha ideális helyen és ideális feltételekkel nagyobb közösség állt mára már össze. Itthon ilyen nincs.

  71. 73 – Jövőnk:
    OK. feladom, de a lelkem mélyén továbbra se hiszem, hogy egy totális termonukleáris háborút az emberiség túlél.

  72. 71. Jövőnk

    Köszi ezt az ismételt elénk tárt tudásanyagot.
    Most is tanultam. Én például nem is hallottam a sózott töltetekről. Hogy mire ki nem terjed az emberi elme, ha ölésről van szó:-(.

    Egyébként – amint a tények is mutatják – a sugárérzékenység személyfüggő. Csernobili tűzoltók – akik nagyrészt hasonló halálos dózist kaptak – volt aki másnap, volt aki két év múlva és volt aki évek múlva halt meg. DE olyan is volt, talán az érintettek közel fele, aki ma is él és köszöni jól van. Azóta gyerekei is születtek.
    Volt itt korábban egy fórumtárs (a nevére nem emlékszem), aki valami olyanról beszélt, hogy van Erdélyben (talán Székelyföldön) egy olyan terület ahol a háttérsugárzás több tízszerese a megengedettnek, mivel uránlelőhely felett fekszik. Ennek ellenére évszázadok óta ott is élnek emberek, úgy hogy nem különösebben érintettek sugárbetegségtől. Te annak idején talán azt írtad, hogy ez azért van, mert alkalmazkodtak.
    Ami oka lehet az ilyen jellegű túlélésnek, az az, hogy a gének képesek újjáépíteni magukat. A részecskék által szétroncsolt génszekvenciát a szervezet újjáépíti. Ezt a SZU-ban, Csernobil kapcsán a tudósok bebizonyították.

    Egyébként is konkrétan semmit nem tudunk a génekről. Kb. mint az univerzumról. Ellátunk a naprendszer végéig, aztán spekulálunk.
    Tény, hogy a genomot feltártuk, megalkottuk a géntérképet, de a génrendszer alig 28%-áról tudjuk, hogy mi mire való. A többiről még sejtés sincs. Nem véletlenül, ugyanis folyamatosan rendezi át magát. Főleg külső behatás okán erősödik fel ez a folyamat. Egyébként pedig, nincs benne ciklikusság, véletlenszerű a bekapcsolódása és folyamatának időbeli hossza. Ott tart a nagy tudomány, hogy levette az üstről a fedőt (ez a 28%) és most nézi ahogy a tartalom zubog. Fel fel jön egy copák, egy paprika/krumpli darab, megpillantják, hogy aztán ugyanolyan gyorsan alámerüljön.

    72. Andrew

    „Egy atomháborúnál ha megszakad pl. az élelemellátási , élelemgyártási lánc akkor az elit sem sokat ér. Vagy pl. ha kihullik az emberek 95%-a akkor szintén ki fog traktorra ülni egy atomháború után .
    Nem marad pl. szakember aki egy traktort főleg egy mai traktort le tudna szervizelni, sokszor még a szervizes sem tudja megoldani a problémát mert annyira bonyolult az elektronika.”
    Na ez egy elég jelentős probléma, mert ami kiesik egy gedon esetében az a finom tudás. Vagyis a magas szintű tudás. Az emberek többsége azzal lesz elfoglalva, hogy mit egyen és azt honnan szerezze be, és nem azzal, hogy okoskodjon és művelje magát a tudományokban (nem mellékesen az ilyen tudást birtoklókat sem fogják csak az eszük miatt eltartani a túlélők, mert csak egy éhes száj, És ha az akadémikus is a tanulás helyett bogyókat szedeget, az ő „esze” is megy a levesbe. Csak a praktikus tudás birtokosait tartaná meg egy túlélő közösség, mint pl. az orvosok, híradáshoz értők, műszerészek, lakatosok, gyógynövényeket ismerők.

    „Szántás, vetés , aratás ,növényvédelem, élelemfeldolgozás és a hozzá kapcsolódó dolgok. Ezt nem tudja megcsinálni a maradék életben maradt ember.”

    Kis közösség el tudja látni magát hagyományos földművelés útján, ha a klíma engedi. A nagy közösségeknek 1 éven belül annyi lenne. Ha ilyen lesz, akkor aki teheti már az első napon pucoljon a városból!

    „Persze nem mondom hogy nem lesznek túlélő államok.PL oroszok mittudomén túlélhetik többmillióan vagy svájc de mi nem hiszem.”
    Az oroszok, ha idejük lesz, akkor a képzett embereket, akikre szükség lesz az újjáépítéshez, illetve akiket már nyilván tartanak, be fogják menekíteni a megabunkereikbe. Az USA szintén. Mi meg állunk letolt gatyával és kb. annyi tervünk van, hogy nincs tervünk. Az elmúlt 30 évben egyetlen lakosság számára nagy tömegben használható atom-óvohely felújításáról sem hallottam, pedig azok munkálataiban is lett volna annyi pénz mint a stadionokban.

  73. 74 Tiborbá
    Tiborbá.
    A fentiek alapján pár száz vagy pár tízezer esetleg százezer túlélő biztos lesz aki továbbviheti az életet.
    Te azt akarod hogy haljon ki az emberiség mind egy szálig 😀 Elégedj meg azzal hogy kihullik az emberek 99%-a 😀
    Pl magyar viszonylatban lehet 99,99 % kihullik legyen elég ez 😀 Lehet svájcban több 10ezer , oroszban lehet több százezer ember megmarad, vagy akár távolkeleti tájakon is.

  74. 74 Tibor bá’ ha egy totális és teljeskörű kitárazás megy, mind felszíni, esetleg sózott pluszban és minden töltet elmegy… abban az esetben igazad lehet jó eséllyel. A hidegháborúnál egyértelmű, hogy kampec lett volna, elsősorban azért mert szép számmal mentek volna megásak, ma ilyenek nincsenek* (tervben pláne!).

    *A Poszeidon „torpedó” 2-100 megás tartományban van, de a profilja vízalatt és cunami. Lokális megint. Az 1-25 megásoknál a gombafelfő (felszíni) és a felhőféle (légi) megy a sztratoszférába és globálisan elterjed a füst mellett a „sz@r” is. 1 mega alatt nem ér el a sztratoba, csak a tűzviharok füstje, az meg elenyészú kezdeti sugárzásos sz@rt visz fel az előbbihez képest. EZ a legnagyobb különbség anno és ma között.

  75. Svájc felejtős, az ottani kisebb bunkerek a hegyekben csak a rövid távú túlélést biztosítják. Nagy részük a családi házakban és társasházakban teremgarázs vagy tároló. A zord környezet sem segíti az élelmiszer termelést.

    Gondoljatok arra is, hogy a túlélők között lesznek olyanok is, akik nem igénylik a folyamatos zabálást :-). A lányom például napközben eszeget valamit, este eszik egy kis adag főzeléket, és kész. Húst nem igazán szereti, amúgy pörög egész nap, tele van energiával. Ő kiválóan ellenne pár bogyóval, kukaccal, meg az apja álta felhalmozott pár konzervvel 🙂

    Én meg zabálok egész nap, húst zsírral és szénhidráttal, hogy ne legyek sovány, és így sikerült pár év alatt öt kilót hízni. Geddon után kb az elsők között halnék éhen. A szervezetem nem tudja hasznosítani az élelmet, de elraktározni biztos nem 🙂

  76. Egy kiterjedt, több száz helyiséges bunkerben simán ki lehet bírni hosszú évekig. Extrém esetben akár évtizedekig is. Az energiát mini atomerőmű szolgáltatja, a víz újrahasznosítható, halak, növények termeszthetők.

    A szórakozásra ott a filmnézés, számítógépes játékok, sport, vetélkedők, szex, drogok, hatalmas bulik.

    Ha jól modelleznek egy társadalmat, -és ez nem nehéz – akkor lesznek célok, fejlődési lehetőség, előre jutás.

    Gondoljatok bele, már most is mennyi időt töltünk teljesen zárt helyeken. Mozi, bevásárló központ, mélygarázs, munkahely a gyár közepén, stb. Én már voltam olyan földalatti helyiségekben, amik élethűen voltak berendezve, és ablakai is voltak, aminek a túloldalát úgy világították meg ledekkel, mintha rendes ablak lenne, és jönne be a fény. Teljesen élethű volt.

    Sportolni, focizni, kézilabdázni simán lehet a föld alatt.

    Jelenleg is vannak élőlények fényszegény környezetben, az óceánok mélyén. Ilyen élőlényeket, vagy ezek módosított változatait simán lehet tenyészteni egy bunkerben.

    Nem is kerülne az egész komplexum sok pénzbe. Csak egy példa, a svájci Gotthard vasúti alagút kétszer 59 km hosszú, és 6 milliárd dollárba került, és 17 évig építették. Ezeket a nagyságrendeket az orosz hadi költségvetés simán elfedi.

  77. 78 – Kálmánka

    Svájc egyébként nem felejtős, ott is teljes bizonyossággal vannak föld alatti létesítmények, amelyekről szinte senki nem hallott. Egy fontos országról van szó.

    Hogy Svájc építkezik és építkezni fog a föld alatt, az nem is kérdés (lásd az alábbi linket!), de szerintem az ismert projektek csak a jéghegy csúcsa az ő esetükben is.

    https://interestingengineering.com/transportation/switzerland-autonomous-underground-freight-transport-system?ysclid=lbm0n63tjl193346104

  78. Svájc: 365.000 darab bunker 9 millió főre, ami több mint a lakossága. A kormányzati szuperbunker teljesen önellátó. 2015 előtt orvos ismerősöm nagy lelkesen ment ki… hogy egész nap bunkereket ellenőrizzen és újratöltést írjon össze. 😀
    A migrig miatt valamit romlott a bunker helyzet, de ezt már nem követtem.
    Szóval lásd a fenti adatot.

  79. Friss hír Ukrajnából.
    Biztosított a jövő évi támogatásuk Uniós alapból.
    A fegyverrendszerek túl…

    A putlerista magyar vétó kevés volt.

  80. 80 Zsolt és 81 Jövőnk

    Ebben igazatok van, sajnos nem tudtam magam pontosan kifejezni. Úgy gondolom, hogy nagy különbség van a svájci bunkerrendszer és az orosz között. A svájci rövid távra nyújt menedéket. Lehet köztük pár olyan, ahol egy kisebb csoport akár évekig is kihúzná, de úgy tudom, alapvetően háborús védekezésre épültek, és nem egy komplett társadalom átmenekítésére a jövőbe.

  81. 83 Igen, igazad van. Bocs, nekem nem jött át rendesen, Te jól fogalmaztál.
    A svájci koncepció: vezetés megmarad, a bunkerek közül néhány biztosan, a többi meglátjuk alapon. Azért svájci ember lenne geddon után… magyar mán’ kevésbé.

  82. 61 Jövőnk:
    „Ma már nem lehet felkészülni, mert nem lehet semmit beszerezni. Aki most akar, már elnézést, az b@szhatja.” „Nekünk elment a vonat”

    Azért ne vedd el senki kedvét a felkészüléstől:

    – pár évre előre még mindig lehet élelmiszerből eltárolni
    – fatüzelés, tüzifa, akkus láncfűrész, balta elérhető
    – elektromos bicikli, napelem a töltéshez elérhető
    – meleg ruházat Decathlonból kiválóan beszerezhető
    – tudtommal vízszűrő is kapható még, bár nem ellenőriztem
    – vidéki kisebb-nagyobb ingatlan, garázs, konténer kapható

    OK, tudom, hogy fegyverhez, atombunkerhez, kamionnyi dry freeze kajához nem lehet hozzájutni, de ez az átlagembernek amúgy is elérhetetlen volt.

    A felkészülés legnagyobb előnye azonban mindenkinek nyitott:

    Felkészülés közben megtanulod élvezni a napfényt, az illatokat, a meleg csapvizet, a központi fűtést, az egész rendelkezésünkre álló infrastruktúrát és a működő társadalmat, ami ma sem adatik meg minden országnak.

  83. 84 Jövőnk:

    „A svájci koncepció: vezetés megmarad”

    Szerintem ezzel nagyon fején találtad a szöget. Régóta személyes véleményem, hogy Svájc nem a lakosait védi, hanem az ott levő elitet.

    Úgy érzem, az átlagembernek hiba mintaként tekinteni a szervezett, államilag előírt és támogatott svájci felkészülésre, mert nem szolgál egyebet, mint az ott lévő gazdagok védelmét. Az egyszerű svájci dolgozó, fodrász, kistermelő ott is feláldozható.

    „Azért svájci ember lenne geddon után… magyar mán’ kevésbé.”

    Ez biztos így van, és leginkább annak köszönhető, hogy a svájci embert a zord és versenyző környezet nem hagyta elkényelmesedni. Nagy a természeti katasztrófa vagy a munkanélküliség esélye, ők alapból felkészülnek.

    De amit az ottani átlagember csinál, azt a magyar átlagember is megteheti.

  84. 86 Nem egészen… ott sorkötelesség van, és utána a fegyver marad a férfiaknál; igaz nem hiányozhat egyetlen lőszer sem és ezt ellenőrzik is. Azaz minden férfinak alapból van egy gépkarabélya, nem sport, hanem sorozatlövő. Nagy különbség egy falura levetítve… nem hogy országosan.
    (Ló másik oldalai ugye Amerika – most már pár hónapja, mert mindenkinek lehet legfelsőbb bíróság döntése szerint!!! – és Oroszország, ahol 5 év után lehet engedélyed sima csövű AK-ra, ami kábé 50 méterig tud célzott lövést leadni… idióták.)

  85. 82. ZProféta
    Írod:
    „Friss hír Ukrajnából.
    Biztosított a jövő évi támogatásuk Uniós alapból.
    A fegyverrendszerek túl…

    A putlerista magyar vétó kevés volt.”

    Semmit sem értesz az egészből.
    Ha nem tűnt volna fel, nem a pénzt nem akarja OV odaadni az ukránoknak, hanem nem akarta a közös hitelfelvételt.
    Ti. ez az EU föderalizálása felé vezető rejtett út amit az EU vezetése a népek elé terített (anno az USA-t alkotó, egyesüléstől nagyrészt vonakodó államokkal is egy közös kölcsönnel alapozták meg a föderális USA-t).
    Ezt nem szeretnénk mi, Magyarok!
    Vagyis nem a pénz átadása a lényeg, mert mint írtam, azt akár saját számláról is adnánk, hanem, hogy nem értünk egyet azzal, hogy az EU vezetése ilyen cselekkel vezesse be az EU föderációt. A közös hitelvállalással – ahogy nem egy elemző leírta – a lopakodó föderációt támogatnánk.
    Az, hogy a maradék 26 tagállam közösen garanciát vállal a hitelre, azzal nem valósul meg Ursula van még Lejeb és a mögötte állók terve. De nem kell aggódni, nem adják fel. Még akkor sem, ha az EU nem politikai hanem gazdasági szövetségnek indult.

  86. Bendegúz
    Igazad van. A gyermekmesék korszakát éljük. Fogadjuk el ezt a kormányzati narratívát. Mindig valóságos.

    Aki a megfontolt, előremutató rendeleteinket támadja, az nem bízik bölcs vezetőnkben. Aki nem bízik meg bölcs vezetőnkben, az kétségbe vonja a Párt vezető szerepét. Aki a Párt vezető szerepét kétségbevonja az saját nemzetét tagadja meg. Aki megtagadja Nemzetét az elárulja hazáját! ⸮

  87. Ukrajna támogatásához:
    Több brüsszeli szakértő is arról beszélt hétfő este, hogy a vétóját feladta Budapest, de hivatalos közlemény egyelőre nem jelent meg erről. A négy nagy hétfő éjjeli megegyezés közül ugyanis ez az egyetlen, amiről nem adott ki hivatalos sajtóközleményt a Tanács.

    Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajna számára hitelfelvétel segítségével – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország unió mellé rendelt állandó képviselete Twitter-oldalán kedd hajnalban.

    Ez viszont cáfolni látszik a Bendegúz féle „tényállítást”.

    Az alapállításom az volt, hogy megoldódik az Ukrajna támogatása, akármi is volt a valós szándéka a lelkes Putlerista kormányunknak.

  88. 85 Kálmánka
    Így van töb lehetőség van atomháborúra való felkészülére.Komolytalan és kevésbé komoly.
    Pl lehet prepperkedni milliós élelmiszerkészlettel Ebből is kifejezetten prepperkaják nem otthon készített befőtt.Generátor, áramellátás , tartalék cuccok stb..
    Mai költségen ez milliós kiadás felkészültségtől függően akár 10-20 milliós is lehet.Ez azoknak éri meg akik megtehetik vagy aprópénz nekik.

    Az átlagember nem nagyon tud felkészülni sem anyagilag, sem időbelileg (tartalom olvasás,szelektálás, infó gyűjtés) .Ez olyan mintha napi 15 pecet adnánk egy embernek hogy összeálljon az összkép a világ történéseiről és a felkészülésről.
    Ugye nem menne napi 15 percből.Pl MangaM sem tudja hogy mi történik pedig sokat olvas (de jó hogy visszajött) , hátakkor egy átlagember honnan tudná az infókat megszűrni, felkészülni , milliókat beletenni.

    Pl élelem felhalmozás mai árakkal egy 2-3 fős családnak 1-2 évre szerintem milliós tétel.És ha nem töörténik semmi a nyakán marad egy része.
    Én kisemberkenek nem javaslok nagy felkészülést.Vegyen élelemet mondjuk 6-12 hónapra.Ebben lehet üdítő, kóla ,édesség, élvezeti cikkek).Ha kitör az atomháború akkor meg feléli a készletet .
    Végül is egy átlag dolgozó embernek egy atomhháború kitörése lehet a legjobb .Miért is? Nyugdíjunk már úgysme lesz a 40 éves generációnak így csak a munka vár az emberre.
    Namost kitör az atomhabcsi, ott az 1 éves készlet.Falatozás, dínom dánom, PC játékok,üdítőzés, cigizés, stb…Gyakorlatilag az évi 20 nap szabi helyett egy évet leélhet az ember (365 nap szabadság !) főnök és kötöttségek nélkül 😀 Talán ez a lgjobb ami történhet vele.HA nem is végezne velünk a klíma most egy 40 éves kb.70 éves korára mehetne nyugdíjba (addigra megemelik a korhatárt) .Namost 70 évesen már mi a faszt csinál az ember ? A többség beteg, mozgásban korlátozott és ráadásul addig nem is lesz nyugdíja így csóró is lesz.De a többség kipurcan még 70 előtt általában valamiylen rákban.Főleg ma a szennyezett környezetés stresz miatt.
    Úgyhogy a pozítív oldalát is lehet nézni az atomháborúnak, persze tudom nem ilyen egyszerű ahogy leírtam. Űgyhogy atomhabcsi jöheeeeet. Mondjuk még ne mert nincs felhalmozva 1 évi élelmem 😀
    Mindig de mindig halasztottam.Eddig persze megúsztam és jól jártam , mert a felhalmozás miatt nem ért veszteség,

  89. 91 – andrew

    Látom, a főnöködet ki nem állhatod 🙂

  90. 😀 😀 😀 Zsolt ez hatalmas volt! (Anno néztem a csajokat mennyit neteznek és mit, de sosem szóltam – munkát elvégezték -, csak ha valaki belépve felejtette magát, mert akkor még volt felettem valaki, az meg elmebeteg volt 😀 kamerák mindenhol, nézte is a marhája…

    91 andrew: sokadszorra először a védelem, az meg eszköz, gyakorlás és mentális felkészülés a látványra. Ma már nehézkes, bár sportlövőként hamar megvan, csak éppen nem kapni se fegyvert – azt, az AK-t – ára amúgyis négyszeres kábé, lőszer nincs, vagy nagyon nehéz találni, ára négyszeres minimum… mondom, sokan lemaradtak már a vonatról.

    Tudom, tudom, 3-3-3 levegő-víz-kaja… csak ahhoz életben is kell maradni.

  91. 91 andrew

    „Namost 70 évesen már mi a faszt csinál az ember ?”

    Apukám 74 évesen prepperkedik velem. Mostanában együtt vágjuk a fát, nagyon jó apa-fia program 🙂

  92. 91, andrew

    Pontosítanék: 2 fő részére féléves háztartási készlet+ennivaló+folyadék alúlról súrolja az egymillió forintot.
    A praktikus oldalát nézd csak az óriásbevásárlásnak: a pénzednél maradsz, mert ha 2023. január-februárjában fordulnál oda a kisteherautóddal a boltba, akkor valószínűleg nem úsznád meg 1,5 millió forintból már!

    Egy apokalipszist, ha véletlenül túl is élnék a feleségemmel, szomszédaimmal, barátaimmal, akkor is csak addig maradnék életben, amíg tart a gyógyszerkészletem, az pedig legfeljebb 12 hónap. Tovább nem tervezek.

  93. Ha a komplett Patriót lérak-ot és a hozzávaló kb. 280 amerikai szakembert mégis átdobnák — mondjuk egy részét Poznanból, más részét Bemowo Piskie-ből — Kijevbe, akkor utána „letapogatják egymást”(harcérintkezés jelleggel), majd egy idő múlva rakétákkal beköszön hivatalosan is a háború?
    Pláne, ha az ukrán-amerikai vegyes parancsnokság telitalátot kap Ukrajna területén.

    Hány év múlva történhet mindez?

  94. Kedves Zsolt!

    Nemrég ezt olvastam:
    „Florian Philippot őrületnek nevezte Ukrajna támogatását.
    A francia politikus nagyon nincs megelégedve a történésekkel:

    – Iparunk az Egyesült Államokba költözik.
    – Eltűnnek a kézműveseink.
    – Áramszünetet hirdetünk és 10 fokban ülünk otthon!
    Ennek ellenére az EU most bejelentette… további 2 milliárd eurót ad Zelenszkijszámára! Ez bűncselekmény!”

    Emlékszel amikor pár hete kételyeidnek adtál hangot azon felvetésemnek, hogy az USA elengedte az EU-s projektet és helyette újat indított be, azaz úgy próbálja meg hosszabbítani „birodalmi” létét, hogy a technológiai tudást és ipart átszippantja az Amerikai kontinensre.
    Ás lám. Egyre többen beszélnek erről. Én csaka felvetés első két pontjára reagálnék.
    Az USA a szankciók kikényszerítésével, a saját ipara szubvencionálásával na meg a globális minimáladó kicselezésével (ezt is csak az EU további gyengítésére találta ki, hisz rajtunk kívül senki nem alkalmazza – tényleg ez nem jut eszébe senkinek?) az EU-t teljesen kivérezteti és csődközelbe juttatja, hogy aztán semmit nem érő korlátlanul nyomtatott zöld papírdarabokért felvásárolja és áttelepítse a használható ipart melóssal és mérnökkel együtt. Ami pedig nem fog kelleni neki, azt beszántja, hogy még véletlenül se jusson eszünkbe újraindítani őket.
    Tiszta 1990 utáni Kelet Európa lesz nyugat EU-ban.
    Egyébként megérdemlik, mert ugyanezt lelketlenül eljátszották velünk 30 éve – és folyamatosan!
    Az univerzum rendjét nem lehet megsérteni büntetlenül. Minden visszaszáll az elkövetőre.

    96. János

    No para. Ukrajnában kilőtt USA katona nem alap a NATO 5. cikkelyének alkalmazására. Eddig is volt ilyen, nem is egy (szerintem a HIMARS/csöves tüzérség üzemeltetők, kiképzők és különleges alakulatok személyzetéből már 100-as nagyságrendben van vesztesége az USA.-nak/nyugatnak is arrafelé).
    Egyébként ők mentek oda, így viseljék a következményeket. Az USA világcsesztető háborúiban meghalt amcsi katonákért sem lépet be a NATO a háborúkba.
    Nem véletlen, hogy az összes bevetett USA katona obsitos. Ezzel ugyanis az USA el akarja kerülni, hogy USA-Oo. konfliktus alakuljon ki. Na ezt végképp nem akarná. Az 5. cikkely életbe lépése nélkül nem valószínű, hogy sokan tolonganának az USA-t megsegíteni az ukrán fronton.

  95. Utánanéztem a neten, milyen információk érhetők el a Yamantau-hegy aIatti bunkerrendszerről. Zárt területen fekszik a 15 ezer fős Mezsgorje várossal együtt. Ide senki nem léphet be külön engedély nélkül, és az oda- illetve elköltözés is korlátozott.
    Elnézve Google térképen a semmi közepén fekvő várost, felvetődik a kérdés, mit dolgoznak itt az emberek? Nincsenek gyárak, nincs turizmus, el van vágva a világtól tizenötezer ember. Ehhez képest jól el vannak látva boltokkal, intézményekkel, kisebb-nagyobb épületekkel. Nem úgy tűnik, mintha szegénységben élnének a periférián, inkább úgy tűnik, mintha egy élhető város lenne. Gondolom ebből a városból gyorsan és feltűnésmentesen fel lehet tölteni a bunkert emberekkel.

    Egy bánya működhetett itt a múltban, érdekes, hogy a bányászattal kapcsolatos épületeket, lebetonozott rakodótereket iparvágányokat már visszafoglalta a természet, de a bánya általam feltételezett bejáratánál (54.240039, 58.060245) levő épületek karban tartottak, újak is vannak köztük.
    Valószínűleg itt lehet a „főbejárat”, az itteni felszíni épületek biztosítják az infrastruktúrát a beléptetéshez.
    Ha itt régen bánya volt a hegy alatt, és ezt még tovább bővítették évtizedekig, akkor tényleg elképzelhetők a hatalmas méretek.
    Az iparvasúti kapcsolaton keresztül évtizedek alatt millió tonnában mérhető az ide szállított építőanyag, felszerelés és az elszállított kő.

    Szépen látszik a Google térképen, hogy az egész terület körül van határolva nagyfeszültségű vezetékkel, amely két trafóállomásról is kap betáplálást. 54.269001, 58.027981 és 53.958589, 58.296814 Indokolatlan és túlméretezett ez is a semmi közepén ?

    Találtam még egy nagyon érdekes dolgot kicsit távolabb a várostól. Két hatalmas, 150 méter hosszú épület vasúti szerelvények tárolására. Koordinátái: 54.226010, 57.885313 Külön trafó leágazással rendelkezik. Szerintem ez vasúti kocsiba telepíthető rakéta támaszpont lehetett régen. A vágányokat benőtte az erdő, valószínűleg évtizedek óta nincsenek használatban.

  96. Már egyszer írtam Harkov szent városáról és a templomok faliképeiről az orosz visszavonulás során…ugyanazok a falfestmények megtalálhatók egyébként az Ukrán Görögkatolikus Egyház (#https://ugcc.ua/#) számtalan más templomában is.
    Például:
    – Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a pokol tisztítótüzében ég, háttérben az ördöggel
    – Sztefán Bandera képmása glóriával látható, őt magát szentként – közvetítőként tisztelik
    – Donbassz lakossága alsóbbrendű emberként van ábrázolva (untermensch a napi politikában)
    – Porosenko elnök a felhőkből ereszkedik alá…stb.
    – Ivano-Frankivszki templom-múzeumban látható háromszárnyú tábla a szent százakat ábrázolja és egy eléggé fontos mondatot is megőriztek ugyanitt: „A Szentlélek vitte az embereket a Maidanra!

    Ez a műsor ott évtizedek óta.

    Ha esetleg valakit érdekelne a kép tisztázása végett.

  97. 99 a „pokol tisztítótüzében”?!? Abban biztos nem, mert a pokol és a tisztítótűz az két teljesen különböző állapot.

    Évtizedek óta?

  98. Re:99 János
    Küldj már róla fényképet, mert ez már annyira abszurd, hogy nem hiszem el, és valami groteszk orosz propagandának vélem ezt az egészet.

    Re:100 Ábel
    Aki nem jártas a keresztény terminológiában, annak egy kaptafa.

  99. 100. Ábel
    A tisztító tűzben ugyanazon szenvedésekben van része a tisztuló léleknek, mint a pokolban, csak korlátozott ideig (és nem az örökké valóságig, mint az elkárhozottnak!).

    Abból tudod meg mint szenvedő lélek, hogy nem a pokolban vagy, hogy ki tudod ejteni Isten nevét és könyörögni tudsz hozzá.

  100. 102 – Bendegúz

    Off topic

    Még jó múltkor ajánlottad az „Adult in the Room” című filmet, magyarul „Görögország, 2015” címen került a forgalomba. Azóta megnéztem, tetszett, utólag is köszönöm a tippet.

    Ami meg a te fenti felszólalásod témáját illeti, rögtön beugrott a „Puszta formalitás” címú Tornatore film; ha véletlenül nem láttad, akkor jó szívvel ajánlom!

  101. 96. folytatás:

    Csak megkapta Ukrajna a Patriot légvédelmi rakétákat, a négyszemközti megbeszélés során.

  102. Az Usa várhatóan meddig fogja nyújtani a rétestésztáját, tudván azt, hogy minimál fegyversegélyekkel dűlőre nem lehet vinni Európa sorsát?
    Több száz harckocsi, helikopter, rakéta, több tucat repülőgép által a hagyományos háborúzás már a nyár végére befejeződne és a gyorsított események következményeként a gazdasági vetélytárs végleges kiiktatását lehetővé tennék.
    A munka apraját (ipartalanítás és fegyvertelenítés) meg az eu-s országok egymásra uszításával befejeznék.

    Sparhelt, lovaskocsi, szabadság, egyenlőség, testvériség….

  103. 1O3. Zsolt
    ” Még jó múltkor ajánlottad az “Adult in the Room” című filmet, magyarul “Görögország, 2015” címen került a forgalomba. Azóta megnéztem, tetszett, utólag is köszönöm a tippet.”

    Tisztelt Zsolt és Bendegúz
    A legújabb részlet a „Görögország 2O15” gazdasági-történelmi live sorozatból:

    A népek uzsοrásai és kereskedői folytatják régi művészetüket.

    Areios Pagos „megnyitotta” az utat 150 000 közvetlen aukció előtt:

    Görögország polgári és büntető igazságszolgáltatásának a legfelsőbb foka a Legfelsőbb Bíróság – Ο Άρειος Πάγος – (Ariosz Pagosz): Szabad utat αdοtt a funds-oknak az aukciók árverezések lebonyolításához – 700 000 görög veszíti el otthonát
    A döntést többséggel (59-6) hozták.
    Így mentek fel az árak: a külföldiek az funds-oktol vásárolják meg azokat az ingatlanokat, amelyeket a görögöktől egy darab „kenyérért” „kaptak meg.”

    /https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/o-areios-pagos-anoikse-ton-dromo-gia-150-000-amesous-pleistiriasmous-i-apofasi-m/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük