(4042) Végjáték

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

Végjáték Ukrajnában – Putyin harci terve

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

Daniel L. Davis alezredes, a védelmi prioritásokért felelős főmunkatárs és közreműködő szerkesztő a 1945-nél.: „Ukrajna megkérdőjelezhetetlen stratégiai súlypontja a lengyel határig vezető nyugati folyosók, ahol háborús támogatásának túlnyomó többsége az országba érkezik. Működési súlypontjuk a Kijevből keletre kiinduló utánpótlási vonalaik Ukrajna különböző frontpontjáig. E két folyosó nélkül Kijev számára szinte lehetetlen lenne néhány hétnél tovább folytatni a háborús hadműveleteket. Putyin ezért úgy számolhat, hogy ennek a 218 000 további katonának a legjobb felhasználása egy háromágú tengely elindítása mindkét utánpótlási útvonal elvágására.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök.: „Újra szeretném hangsúlyozni, hogy a különleges katonai művelet minden feladatát… feltétel nélkül teljesíteni fogjuk.”

Az ukrán energia-infrastruktúra elleni nagyszabású rakétatámadások újabb napja az ország nagy részét sötétségbe borította. A könyörtelen támadások – amelyek egész éjjel és a kora reggeli órákig tartottak – drámaian felerősödtek, ahogy az orosz harci csapatok továbbra is csatlakoznak egységeikhez a kerület mentén, hogy felkészüljenek egy nagy téli offenzívára. Vlagyimir Putyin orosz elnök türelmesen várt, amíg a Zelenszkij-rezsím felfogja helyzetük súlyosságát, és kétoldalú tárgyalásokat sürget. Az ukrán elnök azonban makacsul elutasította a diplomáciát minden lépésben, és inkább a keserű végéig tartó harcot választotta. Ebben a döntésben teljes mértékben mögöttük állnak washingtoni támogatói, akik a konfliktusban Oroszország meggyengítésének lehetőségét látják, hogy az nem akadályozhassa meg az Egyesült Államok Ázsia felé történő „újabb terveit”. Ukrajna rideg, lakhatatlan pusztasággá alakulása nagyrészt Washington falánk geopolitikai ambícióinak eredménye. A következőket a Moon of Alabama webhelyről vettem át:

A korábbi támadások az elosztási kapacitás mintegy 50%-ára korlátozták. A napi több órán át tartó ellenőrzött áramszünetek lehetővé tették, hogy az ország legtöbb részén néhány órára áramot adjanak. Azonban a mai támadás sokkal nagyobb problémát okozott. Nemcsak az elosztóhálózatokat támadták meg, hanem azokat az elemeket is, amelyek Ukrajna villamosenergia-termelő létesítményeit összekötik az elosztóhálózattal. Ukrajna mind a négy atomerőműve 15 reaktorával leállási üzemmódban van. Kijevben és Ukrajna legtöbb városában már nincs áram, nincs víz és hamarosan nem lesz hőse”. – The moon of Alabama.

Ukrajna sötétségbe borult – november 24-én reggel Kijev több mint 70%-a áram nélkül maradt. A főváros felében nincs víz. Folytatódnak az áramkimaradások az ország minden régiójában….” Kijev elsötétül, amikor a NATO feláldozza Ukrajnát”.

A kiterjedt áramkimaradásokat fagyos hőmérséklet kíséri, amely elkerülhetetlenül példátlan humanitárius válsághoz vezet. Ukránok milliói lesznek kénytelenek a határon át menekülni, hogy Európában keressenek menedéket. Mások hevenyészett menedékházakban tanyáznak, amelyeket szórványosan dízelmotoros generátorok fűtenek. Nincs lehetőség arra, hogy Ukrajna összeomlott energiarendszerét gyorsan megjavítsák, ha egyáltalán lehetséges. És még ha valamilyen improvizált minőségben vissza is lehetne állítani, az csak rövid távú megoldás lenne. A tény az, hogy az oroszok Ukrajna szerte azonosították a fő alállomásokat, terminálokat és automata transzformátorokat, és egyenként választják ki őket. Ukrajnát nem tudják megvédeni a precíziós irányítású rakéták napi lövedékei ellen, ezért fokozatosan a kőkorszakba bombázzák őket.

Az orosz hadművelet célja Ukrajna harci képességének aláásása. Az ukrajnai villamosenergia-hálózat, vasúti csomópontok, üzemanyag-depot, hidak és irányítási központok elleni támadások csupán egy kétfázisú hadművelet első fázisa, amelynek célja az ellenség legyőzése és a háború gyors befejezése. Oroszország nagyjából 500.000 katonát gyűjtött össze egy harci csapásmérő erővel, amely három fő tengely mentén halad át az országon, megsemmisítve az ukrán erőket, bárhol is legyenek, és elfoglalva a kulcsfontosságú városokat. A Lengyelországból érkező kritikus utánpótlási vonalakat blokkolják, így a csapatok a frontvonalban maradnak, és sebezhetőek lesznek a támadásokkal szemben. Végül a rezsimet és a jobboldali blokk biztonsági erőit megölik vagy elfogják. Moszkva nem engedi, hogy egy Oroszországgal szemben nyíltan ellenséges kormány uralja az országot. Ez egy interjúból származik Douglas MacGregor ezredestől: Egy nagy offenzíva megindítására készülve Jelenleg 540.000 orosz katona állomásozik Ukrajna külterületein, ami szerintem valószínűleg véget vet az ukrajnai háborúnak. Felsorakozik 540.000 orosz katona, 1000 rakéta tüzérségi rendszer, 5000 páncélozott harcjármű, legalább 15.000 harckocsi, több száz taktikai ballisztikus rakéta. Ukrajna most olyan mértékű háborút fog átélni, amilyet 1945 óta nem láthattunk.” –  mondta Douglas MacGregor ezredes.

Megint MacGregor: Mostanra minden megváltozott… nagy a valószínűsége annak, hogy a következő hetekben elkezdődnek az offenzívák, amikor is teljesen befagy a talaj, és az oroszok úgy ítélik meg, hogy a csapataik készen állnak. és végeznek ezzel az ukrán állammal. Ne vicceljük, a kijevi rezsimet minden valószínűség szerint megsemmisítik fegyveres erőivel együtt.

A legnagyobb hiba, amit mi nyugaton elkövethetünk, az, hogy beavatkozunk. Elég kárt okoztunk… és azt hiszem, amit látni fogunk …. ennek az ukrán államnak a teljes megsemmisítése. Hogy mi lesz utána, azt nem tudom. Abban biztos vagyok, hogy az oroszok nem akarnak Nyugat-Ukrajnában maradni. Oroszország most igazi ellenségként kezeli Ukrajnát. Korábban ez nem így volt, amit nyugaton nem értenek” „Ukrajna hamarosan megsemmisül”. – Douglas MacGregor ezredes, youtube

(Kérdés – Van-e esély arra, hogy amerikai csapatokat küldjenek  Ukrajnába?)

MacGregor – Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy Oroszországgal háborúzzunk, és bármi, amit  el akarnánk érni, csúnyán megbukna. De Washingtonban nyilvánvalóan senkire sem hallgatnak. Nem igazán értjük, milyen kétségbeejtő a helyzet Nyugat-Ukrajnában. Szóval, amit ezzel a hatalmas (orosz) offenzívával együtt várhatunk, az több millió ukrán Európába menekülése, mert nincs hova menniük. Az ukránok tudják, mi jön. Jelenleg nem sokat tesznek ellene, de ahelyett, hogy mentőövet dobtunk volna nekik, lényegében azt mondtuk, hogy süllyedjenek el a hajóval együtt.” – Douglas MacGregor ezredes, „Ukrajna hamarosan megsemmisül”, youtube; 6:35 perc

Bár senki sem tudja biztosan megmondani, hogyan fog alakulni az offenzíva, az 1945-es katonai honlapon megjelent két legutóbbi bejegyzés meggyőző és részletes magyarázatot ad arra vonatkozóan, hogy mi történhet, ha Putyin úgy dönt, hogy kiüti az ukrán fegyveres erőket és a politikai vezetést.  A cikkeket 1945-ben „közreműködő szerkesztő, Daniel L. Davis írta, aki a védelmi prioritásokért felelős főmunkatárs és az Egyesült Államok hadseregének egykori alezredese. Íme néhány részlet a két darabból:

Ha Putyin teljes körű támadást rendel el, az nagy valószínűséggel egy hatalmas légi-, rakéta- és dróntámadással kezdődik, hogy befejezze az ukrán elektromos hálózatok, alállomások, üzemanyag-tároló létesítmények, vasúti pályaudvarok, dízelmozdonyok és kommunikációs létesítmények megsemmisítését. A szándék az lesz, hogy intenzíven megnehezítsék az UAF támogatását, megnehezítsék a kommunikációt, megnehezítsék a csapatok országon belüli mozgását, csökkentsék a képességüket, hogy élelemmel, vízzel, gyógyszerrel, lőszerrel és pótalkatrészekkel logisztikailag támogassák a csapatokat különböző frontokon. A Kijevre nehezedő terhek növelésével a polgári lakosságról való gondoskodás miatt egyre kevesebb forrást tudnak fordítani a háború támogatására. Ha Kijev előnyben részesíti a harci egységek ellátását, a civilek halálra fagyhatnak, vagy éhen halhatnak, ami szörnyű helyzetbe hozza a kormányt.

Putyin célja Ukrajna életlehetőségeinek megszakítása – a lengyel határtól induló ellátási folyosó megsemmisítése, amelyen keresztül a NATO berendezések belépnek Ukrajnába.“ („Putyin teljes támadást indíthat Ukrajna ellen, de ez a bukása is lehet” Daniel Davis, 1945)

A Davis által várt dolgok nagy része már megtörtént, ezért továbblépünk lenyűgözőbb forgatókönyveihez. Az alábbi bejegyzés mindössze egy nappal a fenti cikk után jelent meg. Íme, amit mond:

Ebben a végső kiadásban azt fogom bemutatni, ami szerintem a legveszélyesebb lépés, amellyel Ukrajna szembesülhet: egy szárazföldi hadjáratot, amelynek célja, hogy megfosszák Ukrajnát a Nyugattól származó éltető elemétől…. Amit ebben az elemzésben képviselek… jelenti a legsúlyosabb veszélyt Ukrajnára …

Ebben a forgatókönyvben, Putyin felismeri, hogy a feladatra rendelkezésre álló csapatok száma továbbra sem elegendő a nagyvárosok elfoglalásához – és a sikerhez nincs szüksége nagyobb városok elfoglalására. Ehelyett, megpróbálhatja azonosítani, majd megsemmisíteni az ukrán súlypontot. Amely Carl von Clausewitz katonai teoretikus definíció szerint.. „minden hatalom csomópontja, amin minden múlik.”

Ez azt jelenti, hogy a háborúban az általános cél megfosztani az ellenséget attól az egyetlen dologtól, amit meg kellene őriznie, hogy megnyerje a háborút.

Értékelésem szerint, Ukrajna megkérdőjelezhetetlen stratégiai súlypontja a lengyel határig vezető nyugati folyosók, ahol háborús támogatásának túlnyomó része az országba érkezik. Működési súlypontjuk a Kijevből keletre kiinduló utánpótlási vonalaik Ukrajna különböző frontpontjáig. E két folyosó nélkül Kijev számára szinte lehetetlen lenne néhány hétnél tovább folytatni a háborús hadműveleteket.

Ezért, Putyin számításai szerint a 218.000 további katonának a legjobb felhasználása az lesz, ha egy háromágú tengelyt indítanak el mindkét utánpótlási útvonal elvágására. A prioritást élvező erőfeszítés a Fehéroroszországból nyugatra, Lviv céljával, támogató erőfeszítés északkelet felé Sumy irányába, és támasztengely keletről, hogy megerősítse a jelenlegi offenzívát a Donbászban.

Az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) számára a legnagyobb stratégiai fenyegetést egy orosz támadás Délkelet-Belorussziából Lviv céljával. Gyakorlatilag az UAF összes fegyvere, lőszere és javítóalkatrésze itt érkezik az országba Lengyelországból, több, Kijev felé vezető szárazföldi úton. Ha, Oroszország elvágná ezeket az útvonalakat a lengyel-ukrán határ mentén Lvivig tartó támadásokkal, Oroszország elvághatná a nyugatról érkező hadianyag-szállítmányok nagy részét, ami nélkül Kijev nem sokáig tudná fenntartani haderejét Ukrajna keleti részén.

Ha Oroszország három tengelyes előrenyomulást alkalmaz újonnan mozgósított harci erőivel, kiegészítve a már harcban álló mintegy 200.000 katonával, és elkerüli, hogy városokat támadjon meg, akkor esélyük lesz arra, hogy harci erejüket oda összpontosítsák, ahol Ukrajna a leggyengébb. utakra, amelyek kölcsönösen erősítik a többi tengelyt. Ez a lépés nagy kockázatot jelentene Zelenszkij csapatai számára, de nem mentes az oroszok számára sem.  („Putyin nagy téli offenzívát indíthat Ukrajnában a fegyverek leállítására”, Daniel Davis, 1945)

Természetesen nem lehet tudni, hogy a háború valóban Davis forgatókönyvével összhangban zajlik-e. Valószínűnek tűnik azonban, hogy az orosz stratégák már rájöttek, hogy a háborút nem lehet megnyerni anélkül, hogy elvágnák a létfontosságú Lengyelország utánpótlási vonalakat. Ez a fő artéria, amely fenntartja a konfliktust, és lehetővé teszi Zelenszkij számára, hogy elkerülje a tárgyalásokat. Putyin számára egy ilyen lépés megkísérlése kockázatos szerencsejáték lenne, amely előidézheti politikai bukását, de ha nem ragadja meg a lehetőséget, hogy Kijevet az alkuasztalhoz kényszerítse, a háború örökre elhúzódhat. Nincsenek könnyű döntések, de ebben az esetben úgy tűnik, az előnyök egyértelműen meghaladják a kockázatokat.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

37 gondolat erről: „(4042) Végjáték

 1. A NATO, EU, Nyugat folyamatosan hangoztatja, hogy nem hagyja Putyint nyerni. Egy hasonló, fent hangoztatott offenzíva esetén be fog avatkozni, légtérzárat , légi támogatást fog biztosítani. Az USA már elkezdte növelni az EU-ban lévő atomfegyverek számát.
  Addig van esély elkerülni a III.VH.+t amíg a mostani, „pengeélen billegő” helyzet van.

 2. Éppencsak azt nehéz felérni ésszel , vajon mi az, ami ezt a mérhetetlen nagy anyagi pusztítást , befektetést és kockázat vállalást megéri Oroszországnak és az atlantiaknak.
  A medvék és a farkasok már abbahagyták volna a kívánnatos koncon való véres marakodást, mert a ráfordítás már régen aránytalan.
  Nem kicsit nagyon.
  De az ember esetenként hülyébb, mint az állatok.

 3. 1. Minato

  Azt mondod, h az amcsik halálba mennének Ukrajnáért? Az utolsó amcsiig? Fura.

 4. Kamu. A besorozott 200 ezer katonának nincs harci értéke, főleg nem télen, mivel nincs téli felszerelésük. Ezzel szemben az ukránok kaptak 500 ezer téli felszerelést Kanadától. Az orosz gyalogsági hadműveletek nincsenek összehangolva a tüzérséggel, a légvédelemmel. A téli offenzíva nem lesz más, mint rengeteg szerencsétlen fiatal orosz halott.

 5. MacGregor: ” A legnagyobb hiba, amit mi nyugaton elkövethetünk, az, hogy beavatkozunk. Elég kárt okoztunk… és azt hiszem, amit látni fogunk …. ennek az ukrán államnak a teljes megsemmisítése. Hogy mi lesz utána, azt nem tudom. Abban biztos vagyok, hogy az oroszok nem akarnak Nyugat-Ukrajnában maradni.”

  Lengyelország Nyugat-Ukrajna nagy részének annektálását tervezi, cserébe Kijevnek nyújtott támogatásáért és a területén nemrégiben lelőtt ukrán rakétáért – állította Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) igazgatója.

  Naryskin szerint Varsó felgyorsítja a nyugat-ukrajnai területek annektálásának előkészületeit:

  Lviv,
  Ternopil,
  Ivano-Frankivszk,
  • Volyn
  • Rivne.

  A lengyel hatóságok eltökéltek a kitartó fellépésre, attól tartva, hogy a NATO-partnerek a télen nem csak az ukránok, hanem a lengyelek érdekeit figyelmen kívül hagyva megpróbálnak tárgyalni Oroszországgal – tette hozzá Nariskin.

  Elmondása szerint Varsó korábban kiszivárogtatott ilyen információkat az ukrán médiának, hogy megnézze, hogyan reagál a helyi lakosság, amely sok területen lengyel.

  Egykor Nyugat-Ukrajna nagy része a Lengyel Királysághoz, majd az Osztrák Birodalomhoz tartozott.

  November 30-án Duda lengyel elnök elrendelte Lengyelország egész Nyugat-Ukrajnára vonatkozó követeléseinek hivatalos indoklásának elkészítését.

  /https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/921539_svr-i-polonia-thelei-na-prosartisei-tin-dytiki-oykrania/

 6. 2: SZVP
  Igen,igen!!!
  Az amcsik halálba mennének Ukrajnáért!!!
  Az utolsó EU-POLGÁRIG !!!!!!

 7. Érdemes megnézni, ki miért harcol.

  Az ukránok egy része a hazáját védi,tagadhatatlan hősiességgel. Ám eközben 10 milliónál is több azoknak a száma, akik elmenekültek; köztük életerős férfiak

  Ukrajna nem NATO, sem EU tag. Akkor az EU vajh miért áldoz ennyit érte?

  Nos, a válasz nem nehéz. A lenti felsorolás alapján látható: az EU igazi urai – akik jórészt USA érdekeltségeket képviselnek- nak akarnak egy ilyen zsákmányt csak úgy elengedni;

  összefoglaló Ukrajnáról :

  – 1. európai uránérc-készlet;

  – 2. európai titánérc-tartalék – 10. világtartalék

  – A mangánércek második világtartaléka (2,3 milliárd

  tonna, azaz a világ készleteinek 12%-a);

  – 2. világ vasérc-tartaléka (30 milliárd tonna).

  – 2. európai higanyérc-tartalék.

  – 3. európai palagáz-tartalék (22 milliárd köbméter – 13. világtartalék

  – Világszerte a 4. hely a természeti erőforrások összértékében

  – A világ 7. legnagyobb szénkészlete (33,9 milliárd tonna)

  Ukrajna mezőgazdasági ország:

  – Európa legnagyobb szántóterülete.

  – A feketeföld (csornozjom) 3. legnagyobb területe a világon

  (a globális terület 25%-a).

  – a napraforgó- és napraforgóolaj világelső exportőre.

  – 2. világ árpatermelő – 4. világexportőr.

  – 3. világ kukoricatermelője – 4. világexportőr.

  – a világ 4. burgonyatermelője.

  – a világ 5. rozstermelője.

  – 5. hely világszerte a méhészeti termelésben – méz, viasz, méhpempő,

  virágpor, propolisz, méhméreg (75 000 tonna).

  – a világ 8. búzaexportőre.

  – a világ 9. csirketojás-termelője.

  – A 16. legnagyobb sajtexportőr a világon

  Ukrajna iparosodott ország:

  – az első európai ammóniagyártó.

  – Európa 2. és a világon 4. legnagyobb gázvezeték-hálózat (142,5

  milliárd köbméter gázáteresztő kapacitás az EU-ban).

  – Európa 3. legnagyobb atomflottája – 8. a világon;

  – Európa 3. leghosszabb vasúthálózata – 11. a világon (21 700 km);

  – A világ harmadik helymeghatározói és felszerelési gyártója

  helyszín (az Egyesült Államok és Franciaország után);

  – 3. világ vasexportőr;

  – az atomerőművek turbináinak 4. világpiaci exportőre;

  – a világ 4. rakétavető gyártója;

  – a világ 4. agyagexportőre;

  – a világ negyedik titánexportőre;

  – az ércek és kohászati ​​koncentrátumok 8. világpiaci exportőre;

  – 9. világexportőr a fegyveriparban;

  – A világ 10. acéltermelője (32,4 millió tonna).

 8. 8 – Fényhozó Kerub:
  Akkor miért nyomorogtak?

  1- Z.Próféta:
  Ez nem vágy vezérelt gondolat(ok), hanem elemzés, ami sose 100 %.

 9. MacGregor már februárban is azt jósolta, hogy az orosz támadást lehetetlen lesz megállítani és hetek alatt megszállják Ukrajnát. A vágyvezérelt jóslataiból akkor se lett semmi, nem csak megállították az offenzívát, de a megszállt területek többségét felszabadították.

  Most még dühödtebben sóvárog egy még pusztítóbb támadás után, de az aljas vágyai most se fognak valóra válni. Putyin háborújának a bukásával az ilyen véres szájú háborús uszítók is elbuknak. Amit elfoglalhatnak az a megérdemelt helyük a történelem szemétdombján.

 10. 10 – hülye vagyok…..
  A véleményeddel egyet értek. 😀

  11 – Tilinkó:
  Én a dühöt nem olvastam ki.

 11. 6 – L.S.

  A lengyelek tarsolyában több forgatókönyv is van Ukrajnát illetően. Van olyan, mint amit te is példaként felhozol, de vannak jóval ambíciózusabb terveik is, amelyek nem csak Ukrajnát érintik, de az egész régiót.
  Van köztük olyan is, amely Magyarországot is érintheti.
  Ezekben, megvalósulásuk esetén – lengyel elképzelések szerint – mindig Varsónak lenne a legnagyobb szava.

  Ezeket a lengyel elképzeléseket foglalja össze röviden ez a cikk Szlovákiából.

  http://www.armadnymagazin.sk/2022/11/28/tri-polske-scenare-prevzatia-ukrajiny-cas-zacat-polsku-ofenzivu/

 12. 2. Tibor bá

  Aki félmillió rohamozó katonát vizionál maga elé 5 ezer tank 15 ezer páncélos támadása mellett rakéták ezreinek záporában, abban tombol a düh. Ez nem a valóság, ez csak az ő fortyogó dühének a kivetítése.

 13. 15 Tibor bá

  Nem én ábrándozom még nagyobb vérengzésről mintha az eddigi nem lett volna elég. Ha rajtam múlna az orosz katonák hazamehetnének a családjukhoz és békésen élhetnének a saját otthonukban. Mindenkinek ez lenne a legjobb.

 14. Ez is csak egy mocskos nyugati propaganda…..fujjj

 15. 9 Tibor bá’
  Hiába egy egy ország hatalmas ásvány, vagy nyersanyag kincse: ha a vezetése velejéig korrupt.
  Ukrajna esetében az történt, ami az oroszoknál a 90 és években: szotyiért megvehető politikai vezetés, a nyugati rabl9kkal az ország kirablásában készségesen együttmüködő oligarchák. Az atlantista rablók elöször az aranyat vitték el. Következett a nyersanyag és energiaszektor, itt a jelenlegi USA elnöknek személyes, privát érdekeltségei vannak. ( Drogos csemetéje ukrajnában havi 50 ezer dolláros zsebpénzt tudott húzni ). A földeket nemrég sikerült szintén USA rablócégeknek bezsákolni …..vinnének persze mindent. Csak az ukrán kisemberek jutott osztályrészül a nyomor és most a pusztulás.

 16. 15: MacGregor fél éve (jún17) is Ukrajna nagyon közeli bukását, az oroszok előrenyomulását jósolta:
  „The future of the Kherson and Zaporozhye regions along with the Donbas is decided. Moscow is also likely to secure Kharkov and Odessa, two cities that are historically Russian and Russian-speaking, as well as the territory that adjoins them. These operations will extend the conflict through the summer. ”
  Egyesek hanyatt voltak esve tőle, hogy micsoda realitásérzékkel írja meg mi várható, míg mások csak az ukrán barát propagandát nyomják.
  Mára látjuk, hogy a nyár folyamán nem hogy Harkiv és Ogyessza elfoglalása nem jött össze a nyáron, de még csak Mikulajiv se lett az övék Ogyessza felé menet, a Donbaszban se volt jelentős előrelépésük (Szeverodonyecket és Liszicsanszkot azért bevették), sőt az ősz beköszöntével Harkov környékéről is visszaszorultak, Liman és Izium környékén is vissza kellett vonulniuk és azóta már Herszont is feladták.
  Akkor így utólag visszanézve talán megállapíthatjuk, hogy azok látták helyesebben a helyzetet, akik az ukránok sikereire számítottak.

  Herszon elhagyása óta se látunk áttörést az oroszok részéről, hiába csoportosítottak át Bakmut környékére a feladott területről kivont seregeket. Csak lövik a rakétákat az ukrán áramszolgáltatás tönkretételéhez, de katonai sikereket nem látunk tőlük. Úgy tűnik a mozgósításnak is leginkább az lett az eredménye, hogy millió számra menekültek hazájukból, a háborúba vonulni nem akaró oroszok, a sereg harcképessége nem igazán emelkedett.

  MacGregor most megint megjósolja, hogy az oroszok mindent visznek majd (még az előzőleg jósolt Herszonnál és Ogyesszánál is többet), de az előzmények alapján én nem tennék sokat arra, hogy reálisan látja, mi is várható.

 17. 19 – Avatar:
  Tudod-e mit jelent: „likely to „?
  Ha a meteorológus azt mondja, hogy „holnap a fővárosban valószínűleg (likely to) esni fog az eső. Aztán nem esik. Senki se rója fel neki. Miért? Mert az előrejelzés sohase lehet 100% pontos.

 18. 20: Azért ha azt jósolta, hogy egész nap zuhogni fog a jegeseső, és aztán felhő foszlány mentes kánikula van egész nap, akkor azért veszít a hitelességéből és legközelebb nem őt kérdezik.
  Nem a 100% pontosságot várnám el, de MacGregor 10%-os arányt se ért el júniusban a nyár végéig szóló időszakra vonatkozó elemzésével.

  Egyébként példádnak ellentmondva felrótták a meteorológusoknak, hogy viharjelzésük alapján lemondták az aug 20-i tűzijátékot a vihar meg elmaradt…
  „Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.
  A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.”

 19. Mikor kezdenek hadosztályok átállni az Ukrán oldalra?
  Mínusz 10°C, mínusz 20°C alatt?

  Megnyerhetetlen ez a háború az oroszoknak. Hogy az ukránok tudnak-e nyerni, az még kérdéses.

 20. Az oroszok valószínűleg nem egy-kép napra, hanem hetekre leállítják az ukrán infrastruktúrát. Ez alatt átcsoportosítanak északra, míg ezt az ukránok nem tudják megtenni, ottragadnak a déli és a keleti fronton. Viszont északon csak gyenge, jórészt területvédelmis erőkkel rendelkeznek, ezek nem tudják megállítani az orosz támadást. Kijevet távolról körbezárják, de a várost felesleges lenne elfoglalni, erre erejük sincs.
  Arra leszek kíváncsi, hogy ebben a helyzetben mit lép a NATO? Ha nem tudja bejuttatni az ellátmányt, akkor az ukrán hadsereg összeomlik, meg az állam is. Viszont hogyan tudna úgy beavatkozni, hogy formálisan nem teszi? Ennyi „önkéntest” nem lehet küldeni, meg fel sem készült rá. Tartok tőle, hogy az európaiak nem ússzák meg, az USA bennünket küldene be. De innen már csak egy lépés a totális háború.

 21. 20 Tibor bá

  A „likely to” helyett pontosabb lenne ha azt írná „I would like to”. Az ilyen jóslatokból nem az derül ki mi lesz, hanem az, hogy az illető mit szeretne. Aki azt állítja tudja mi lesz a vége az hazudik. Az ilyen jóslásokból azt nem lehet megtudni, az viszont elég pontosan megállapítható belőlük, hogy az adott jós milyen eredményt látna szívesen.

 22. 27. Tibor bá

  Az elemzéshez adatok kellenek, de az ehhez szükséges adatok nagy része hadititok. Készülnek elemzések a Kremlben és a Pentagonban is de nem a nyilvánosság számára. A sajtóban inkább csak jóslatok vannak, amikből csak az derül ki biztosan, hogy a szerzőjük kinek a pártján áll.

  Macgregor sikeres katona volt az öbölháborúban, de már húsz éve leszerelt a hadseregtől. A politikában már nem volt ilyen sikeres, több helyre is jelölték, de ritkán kapott kinevezést. Egyszer összejött neki egy tanácsadó poszt a védelmi minisztériumban, de három hónap után leváltották. Végül a Russia Today, a Tucker Carlson Show, meg az ilyen Information Clearing House féle médiumok sztárja lett, ahol szívesen látják a jóslatait Oroszország lehengerlő győzelméről.

  Nincs már hozzáférése bizalmas adatokhoz, amiből elemezhetne, de jól megél a haknizásból a putyinista sajtóban ahol előadja azt amit ott hallani akarnak és ott nem elemzést akarnak hallani, hanem lelkesítő propagandát, Putyin dicsőséges győzelmének vízióját.

 23. Egy! Egyetlenegy egysègről lehozott hírek amik ennek a harctèrnek ami egy 1000km eres arcvonal állapotát próbalja egy rohadèk orosz kollaboráns elhitetni . Senki ne dőljön be ennek az oroszoknak fuccs döglött az összes putint a kutyák eszik meg hamarább mint kèsőbb . Ez az üzenetem ennek a sok szarházinak .itt akik a tèli fűtèsükèrt eladták a lelküket a ördögnek ès a gonosz birodalmat èltetik

  Tibor bá’: Ez a stílus itt nem megengedett.

 24. 30 Ajózanèsz
  Mit keresel te itt ezzel az alpári lepuszult kocsmastílussal? Ez itt nem divat.
  No meg fogalmazz normálisan.
  Ismered a pont, a vessző, a kettőspont, a kérdőjel funkcióját?
  Mert úgy tűnik, mintha húsdarálón nyomnád ki a szöveget….

 25. Megértem „ajózenész” indulatait, illetve a mondandóját is.
  Putyin veresége biztos, a kérdés annyi, hogy tudnak-e nyerni az Ukránok?
  Ez utóbbi a kívánatos.

 26. 32 Z Próféta
  Azért nézd meg a problémát a mi dobozunkon kívülről is:

 27. 22: LOL. Akit te hiányos képzettségűnek aposztrofálsz, annak kb minden elképzelhető tudományos fokozata megvan, és az MTA tagja.

 28. 34 – Avatar:
  Ha durván (de relevánsan) akarnám kifejezni magam, akkor az mondanám, hogy szarok a tudományos fokozatokra, ha valaki nem tudja ésszel felfogni, hogy a meteorológiai előrejelzés alapvetően nem lehet 100%.

 29. 35. Tibor bá’

  Ha-ha!
  Igazad van.
  ———————————————-

  34. Avatar
  MTA rendes tagja? Neb@ssz!
  Akkor csak jó, erkölcsös és legfőképpen tévedhetetlen ember lehet, aki mindenhez is ért.
  Szerintem ezzel rohadtul bakot lőtt a fószer! Dehát tudományos fokozat ide vagy oda, valakiknek(leginkább a kormányzati kommunikáció fentről sulykolt narratíváinak) neki is le kellett feküdnie!

  Ez olyan, mint az itteni főállatorvos. Mikor még „csak” állatorvos volt, kizavarták a parasztok az udvarukból, mert olyan hülye volt az állatokhoz.
  Azonban nekem nem kissé megnehezítette a dolgomat(hál istennek túl vagyok rajta)!
  Úgy hívják szakmai körökben, hogy „A Kocka”.

  A jogszabályokat úgy értelmezi, hogy véletlenül se legyen jó. Ha kell, egymástól fél méterre két kézmosó kagylót is fel kell szerelned. Nem elég évente vizsgáltatni az állatokat és a tejet, hanem két hetente kell bevinni a tejet, hiába pasztőrözöd. Ja és ha akarsz akkor úgyis belekakantyúzhatsz a sajtba, hiszen ki látja, nem áll ott melletted, engedélyed meg megvan? Ez az egész intézményesített rendszer egy nagy rakás kula.
  Nem a tudással van a baj, hanem a hülye emberekkel, függetlenül a fokozatától. Lehet ö akár professzor is, de otthon anyuci kiveri a fenekét, vagy talán még a saját anyukájának akarja bizonyítani, hogy ő milyen ügyes, ilyen is van. Így megy ez, tudományos körökben is.

  Mondom neki, hogy:

  – HAHÓ! Dr. Főadjuramisten! Az ide vonatkozó jogszabály nem mondja ezt egyértelműen és a követelményeknek teljesen megfelelek, valamint a másik két előtted lévőnek teljesen jó volt és soha, de soha közegészségügyi panaszunk nem volt! és nem azért mert papírt adtál róla, hanem azért mert megmosom a kezem mielőtt élelmiszerhez nyúlok.

  De nem! Csak mondja a kártékonya!
  Tudod,hogy egy-egy ilyen hülye majom miatt mennyi nemzetgazdasági kár keletkezett?! Csak 5, általam ismert kistermelő nem kapta meg az engedélyét és milyen nagy a területe!
  Én végig tudtam verekedni, de az ilyen személytelen bürokratikus idióták jelentősen közrejátszanak abban, hogy sz@r ebben az országban bármibe is kezdeni., és mennyi ilyen van!
  na ez a Palkovics „meteorológus- gépészmérnök” is pont egy ilyen.
  Nagyon jól akarja csinálni? maradt volna az apjában vagy végezte volna egy papírzsepiben! Ehelyett itt fontoskodnak!
  Feltartják az embert.

 30. 35: Messze kanyarodtunk attól, hogy MacGregor előrejelzései mekkora tévedésnek bizonyultak… Persze ő nincs felelős pozícióban, így azt mond amit akar, nem fogják kirúgni.
  Persze a meteorológusok kirúgása is bizonyára inkább politikai indíttatású volt, mint szakmai, de a tévedésük kiváló ürügy volt. Palkovicsnak nem a képzettségével, vagy az eszével van a baj…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük