(4038) Putyin utálata

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Miért utálják az amerikaiak Putyint?

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

„UNZ Reviw” – Miért utálják az amerikaiak Putyint?

Tucker Carlson azt hiszi, tudja. Íme, amit mondott: A washingtoni demokraták azt mondták neked, hogy hazafias kötelességed gyűlölni Vlagyimir Putyint. Ez nem javaslat. Ez egy elvárás. Minden, ami kevesebb, mint a Putyin iránti gyűlölet az hazaárulás.

Sok amerikai betartotta ezt az irányelvet. Most kötelességtudóan utálják Vlagyimir Putyint. Talán te vagy az egyikük. Putyin gyűlölete Amerika külpolitikájának központi célja lett. Ez a fő dolog, amiről beszélünk. Most már teljes kábelcsatornát szenteltek neki.

Mielőtt ez megtörténne, érdemes feltenni a kérdést: Miről is van szó valójában? Miért utálom annyira Putyint? Putyin nevezett valaha rasszistának? Megfenyegetett, hogy kirúgnak az állásomból, mert nem értek vele egyet? Világméretű járványt gyártott, amely tönkretette a vállalkozásomat, és két évig bezárva tartott? Megtanítja a gyerekeimet a faji megkülönböztetés elfogadására?

Igaza van Carlsonnak, azért utálják az amerikaiak Putyint, mert a média és a washingtoni politikai osztály erre felszólította őket?

Igen is és nem is. Igen, a média és a politikusok nagy szerepet játszottak Putyin démonizálásában. De nem, mert nem ők a fő mozgatórugói ennek a rágalomkampánynak. Ez a megjelölés a színfalak mögötti plutokratáké, akik a médiát használják Putyin megtámadására saját globalista programjuk előmozdítása érdekében. Ez az, ami valójában történik. A híreket az elitek érdekeinek érvényesítésére formálják.

Végül is mit tudnak valójában az amerikaiak Putyinról? Hallgatták-e valaha a beszédeit, vagy olvasták-e nyilatkozatait a világ más vezetőivel való találkozása után? hallgatták-e valaha a maratoni 4 órás „kérdezz-bármit” programot? Olvasták-e valaha az interjúinak átiratait, ahol őszintén beszél kritikus politikai kérdésekről, kultúráról vagy vallásról?

Nem, természetesen nem. Mindent, amit az amerikaiak tudnak Putyinról az, amit olvasnak a médiában. És ez a probléma, mert a média megveti Putyint. Megvetik őt ugyanazért, amiért Trumpot, mert a média gazdag tulajdonosai fenyegetést látnak benne. Dióhéjban ennyi az egész. Putyint nem azért utálják, mert „KGB-s rabló” vagy „új Hitler”; ez csak közönségkapcsolati halandzsa. Gyűlölik, mert akadálya a globalistákat abban, hogy elérjék geopolitikai céljaikat. Ez az indíték vezérli ezt a rágalomkampányt. Putyin blokkolta őket Csecsenföldön, Dél-Oszétiában, Szíriában és most Ukrajnában. Kisiklatta nagy tervüket, hogy Kínát amerikai katonai bázisokkal vegyék körül. Több mint két évtizeden át tüske volt az oldalukban, és megzavarta azon aljas tervükben, hogy szétzúzzák a feltörekvőket, és uralják a világot a következő évszázadban. Ezért utálják őt, és ezért használják a médiájukat arra, hogy te is gyűlöld őt.

„A Statisztika szerint Putyin nagyon kedvező népszerűségi besorolást kapott az oroszok körében, 2022 augusztusában ez 84% volt az ukrajnai orosz invázió ellenére.” (Wikipédia)

A világon ma egyetlen más vezető sem mondhat magáénak 84%-ot. És ami még hihetetlen, hogy 20 év hivatali idő után az oroszok túlnyomó többsége még mindig őt támogatja. Miért van ez? Hogyan lesz egy szerény, öntörvényű bürokratából minden idők legszélesebb körben csodált és legnépszerűbb orosz vezető?

Itt van még több részlet ugyanabból a cikkből:

Megfigyelők úgy látják, hogy Putyin hivatali ideje alatti magas elismertsége az életszínvonal jelentős javulásának és annak köszönhető, hogy Oroszország újból rákerült a térképre.

A World Public Opinyion által az Egyesült Államokban és az oroszországi Levada Centerben 2006 júniusa–júliusa körül végzett közös közvélemény-kutatás szerint „sem az orosz, sem az amerikai közvélemény nincs meggyőződve arról, hogy Oroszország antidemokratikus irányba haladna” és az oroszok általában támogatják Putyin koncentrációját, politikai hatalmat, és határozottan támogatják az orosz olaj- és gázipar visszaállamosítását. Az oroszok általában támogatják Putyin politikai irányvonalát. Egy 2005-ös felmérés kimutatta, hogy háromszor annyi orosz érezte úgy, hogy az ország „demokratikusabb” Putyin alatt, mint Jelcin vagy Gorbacsov idején, és ugyanennyien gondolták úgy, hogy az emberi jogok jobbak Putyin alatt, mint Jelcin alatt volt. (Wikipédia)

Tehát az orosz emberek szerint Putyin nagyrészt felelős Oroszország gazdasági jólétéért, a magasabb életszínvonalért, az olajbevételek megosztásáért, a jobb emberi jogi helyzetért és az erősebb demokráciáért. Túlnyomó többségben támogatják Putyin ukrajnai hadműveletét is. (87%) Szóval, hogyan magyarázzuk meg az orosz nép Putyinról alkotott vélemény (több mint 80%-os jóváhagyás) és az amerikai vélemény közötti óriási különbséget?  (92%-uk alig vagy egyáltalán nem bízik benne) Vagy az oroszok rendkívül gyatra eszűek és hiszékenyek, vagy az amerikaiak a leggyengébb lelkű, agymosott birkák a világon?

Körülbelül 17 éve a média ugyanazt a rágalmazást okádja Putyinra, mint amibe 2005-ben beleegyeztek. Tudtad ezt? Tudtad, hogy valamikor a nyugati elitek és a médiájuk valójában kedvelték Putyint, és azt gondolták, hogy ő egy olyan vezető, akivel együtt tudnak dolgozni?  Más szóval azt gondolták, hogy Putyin egy újabb engedelmes bábú lesz, mint az állandóan részeg Jelcin, aki „sokkterápiába” taszította az országot, és lehetővé tette a nyugati közgazdászok számára, hogy kisajátítsák a nemzet legértékesebb eszközeit, iparágait és erőforrásait olyan vérszívó oligarchák segítségével, akiket fillérekért megvásároltak. Abban reménykedtek, hogy Putyin egy másik gerinctelen varangy, aki hajlandó eladni országát. Ehelyett, kiderült, hogy Putyint hithű keresztény, rendíthetetlen konzervatív és vad orosz hazafi.

Látod, miért utálták?

És mivel gyűlölték őt, megparancsolták a médiájuknak, hogy te, az átlag amerikai is gyűlöld őt; akárcsak Szaddamot, Kadhafit, Kim Yong Unt és bárkit, aki az útjukba áll. Ma már mindannyian ismerjük a gyakorlatot. Mindig karaktergyilkossággal kezdődik. Beindul a szükséges rágalomkampány, amelynek célja, hogy rávegye a közvéleményt az elit ellenségeinek gyűlölésére.

De itt van valami, amit valószínűleg nem tudtál. Valószínűleg nem tudta, hogy Putyin démonizálása egy pontos időre és helyre vezethető vissza.

Évekkel ezelőtt utánanéztem, és a következőket találtam:

John Edwards korábbi szenátort és Jack Kemp kongresszusi képviselőt nevezték ki a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) munkacsoportjának vezetésére, hogy eldöntsék, lehetséges-e még egy „stratégiai partnerség” Oroszországgal Putyin által elfogadott politikák fényében, amelyek ellentétesek Washington tágabb geopolitikai céljaival. Amikor Kemp és Edwards visszatért Moszkvából, megjelentettek egy cikket „Oroszország rossz iránya” címmel (2006. március)

A szerzők úgy döntöttek, hogy a „stratégiai partnerség” Oroszországgal már nem lehetséges, mert a Putyin alatti kormányzat egyre „tekintélyelvűbbé” vált, és az orosz társadalom egyre kevésbé „nyitott és pluralisztikus”. A megfigyelések iróniája nem veszett el az elemzők előtt, akik rájöttek, hogy az Egyesült Államoknak nem okoz gondot a világ legtekintélyelvűbb országaival, köztük Szaúd-Arábiával, amely 81 ember tömeges kivégzését hajtotta végre egy hétvége alatt (2022-ben), jó kapcsolatokat fenntartani. Pedig ez még szaúdi mércével is lenyűgöző eredmény. És azt is meg kell jegyeznünk, hogy mind a 81 férfit lefejezték, ami még jobban alátámasztja azon vezetők barbárságát, akiket Washington a legjobb barátjuknak tekint.

Arra gondolunk, hogy a „Putyin-gyűlölet” és a karaktergyilkosság egy adott időre és helyre vezethető vissza, amikor az Egyesült Államok külpolitikai elitje úgy találta, hogy Putyin nem lesz az a „felelős érdekelt fél”, akit reméltek. Putyin nem akart beállni a sorba, mint sok más szövetséges. Valójában Putyin saját országa nemzeti érdekeit a nemzetközi bankszövetkezetek fölé helyezte, amit a globalisták az egyetlen megbocsáthatatlan bűnnek tartanak. Természetesen ez a legnagyobb „nem-nem” az összes közül. Íme, egy rövid klip a „Russia’s Wrong Direction” című filmből:

Tizenöt évvel a Szovjetunió összeomlása után  „Az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok egyértelműen rossz irányba haladnak” – találja  az Egyesült Államok, Oroszországgal kapcsolatos politikájával foglalkozó független munkacsoportot, amelyet a Külkapcsolatok Tanácsa támogat. „A vita kiszorítja a konszenzust. Már maga a „stratégiai partnerség” gondolata sem tűnik reálisnak.” Amikor Bush elnök a demokráciát az amerikai külpolitika céljává tette, Oroszország politikai rendszere folyamatosan tekintélyelvűbbé válik – állítja a Task Force. „Az elmúlt öt év politikai mérlege rendkívül negatív.”

„Az Egyesült Államok és Oroszország közötti együttműködés segíthet az Egyesült Államoknak a legnehezebb problémák kezelésében” – mondta Edwards. „Sajnos azonban az együttműködés a kivétel, nem pedig a norma. Ez a jelentés ébresztő arra, hogy helyre kell állítanunk az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatokat, hogy megfeleljünk a mindkét országunk előtt álló kihívásoknak.”

Ezzel összhangban a jelentés azzal érvel, hogy az Egyesült Államoknak együtt kell működnie Putyinnal, hogy Irán ne szerezzen nukleáris fegyvereket, és megakadályozza, hogy a terroristák megtámadják országát, vagy a miénket.” ..

„A hidegháború vége óta az egymást követő amerikai kormányzatok arra törekedtek, hogy olyan kapcsolatot alakítsanak ki Oroszországgal, amelyet „partnerségnek” neveztek. Ez a helyes hosszú távú cél, de sajnos nem reális kilátás az Egyesült Államok számára az elkövetkező néhány évben” – áll a jelentésben.

Rövidtávon az Egyesült Államoknak olyannak kell látnia Oroszországot, amilyen most. „A valódi kérdés, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie ebben az időszakban, nem az, hogy hogyan tegyük működőképessé a partnerséget Oroszországgal, hanem az, hogy a szelektív együttműködést – és bizonyos esetekben a szelektív ellenállást – hogyan lehet fontos nemzetközi célokat szolgálni” – zárul a jelentés. („Oroszország rossz iránya”, Külkapcsolatok Tanácsa)

A jelentés pontosan azt jelzi, hogy a nyugati elit mikor mondott le Putyinról, és dobta a száguldó vonat alá. Azért mondtak le róla, mert láthatták, hogy igazi orosz hazafi. A hazafiság a globalizmus halálos ellensége, mert a hazafiakat nem lehet „megfordítani”, és ezt az elit is tudja. Tudják, hogy nem lehet alapvetően megváltoztatni azt az embert, aki szereti a hazáját. Ezek a férfiak nem „eladók”, és megvesztegethetetlenek. Bárki, aki az országot a globalista napirend fölé helyezi – beleértve az amerikaiakat is –, az a globalisták halálos ellensége. És ez az oka annak, hogy az elit mindig olyan lányos politikusokat kér fel, mint Justin Trudeau és Emmanuel Macron, hogy teljesítsék a kérésüket, mert gyenge, elvtelen férfiakra van szükség, akik hajlandóak szolgálni a gazdájukat.

De, mi volt az, ami meggyőzte az elitet arról, hogy Putyin egy elveszett ügy, aki mindig veszélyt jelent a napirendjükre?

Szerencsére tudjuk a választ erre a kérdésre, mert a szerzők négy fő címszó alatt sorolták fel kifogásaikat. Itt vannak:

1.Demokratizálás: A jelentés megállapítja, hogy az orosz politikai intézmények „korrupttá és rideggé válnak”. Ennek eredményeképpen „Oroszország képessége csökken az Egyesült Államok és szövetségesei számára alapvető fontosságú biztonsági aggályok kezelésére. És sokféle együttműködés – a nukleáris anyagok biztonságától a hírszerzési információk megosztásáig – megvalósítására.” (Az én megjegyzésem: Más szóval, Putyin nem volt hajlandó további szankciókat bevezetni Iránnal szemben, nem támogatta Koszovó függetlenségét, amely soha nem kapott ENSZ-jóváhagyást, és nem volt hajlandó támogatni az iraki háborút. A lényeg: Nem volt hajlandó egyetérteni Washington népirtásával háborúkkal és a Közel-Kelet önkényes újraosztásával. Ezért nevezték „megbízhatatlan szövetségesnek”.)

2.Energiaellátás: „Oroszország külpolitikai fegyverként használta az energiaexportot. Beavatkozik Ukrajna politikájába, nyomást gyakorol külpolitikai döntéseire, valamint Európa többi részének ellátásának korlátozása. Az orosz energiaszektor feletti kormányzati ellenőrzés újbóli megerősítése növeli annak a kockázatát, hogy ezt a fegyvert újra bevetik.” (Megjegyzésem: Ez igaz, Putyin kezébe vette Oroszország legnagyobb közvagyonát, az olajt, és az életszínvonal emelésére használta. A privatizáció a nyugati kapitalizmus Szent Grálja, így természetesen Putyint elítélték, őt hibáztatják „Európa többi részér történő szállítási korlátozása” miatt, ami szintén igaz. Leállította Ukrajna gázellátását, miután Ukrajna többször is leszívta a gázt a vezetékekből, és nem volt hajlandó fizetni a már elfogyasztott gázért. Úgy tűnik, a szerzők azt gondolják, hogy Oroszországnak ingyen kell adnia a gázt, de a kapitalista gazdaságok nem így működnek.)

3.A terrorizmus elleni háború: A munkacsoport „egy látszólagos orosz erőfeszítést talál az Egyesült Államok és a közép ázsiai NATO támaszpontok megnyirbálására, ami annak a jele, hogy Oroszország elveti azt a gondolatot, hogy „az afganisztáni siker közös érdeket szolgál. ” (Megjegyzésem: Putyin rendkívül előzékeny volt, amikor megengedte az amerikai csapatok és fegyverek áthaladását Oroszországon az Afganisztán felé vezető úton. Amit ellenzett, az a CIA által támogatott színes forradalmak, amelyeket Washington támogatott Közép-Ázsiában saját bábkormányaik beiktatása érdekében. Ezek nyíltan ellenségesek Oroszországgal szemben. Ellenezte Washington csecsen terroristáknak nyújtott titkos támogatását is. Ez észszerűtlen lett volna?)

4.A G8-nak otthont adó Oroszország: „egyetlen év leforgása alatt tömeges csalást támogatott a legnagyobb európai szomszédja választásain, majd a gázellátás leállításával megbüntette a rossz szavazásért a világ ipari demokráciáinak találkozóján.” (Megjegyzésem – Oroszország szigorú be nem avatkozási politikát folytat más országok belügyeibe. A választási beavatkozásra vonatkozó állítások egyike sem igazolódott.) Éppen ellenkezőleg, az orosz beavatkozás 3 éves vizsgálatában a 2016-os elnökválasztáson Robert Mueller nem talált bizonyítékot a hamis állítások alátámasztására. Ezzel szemben Washington titkos beavatkozásait, puccsait, célzott merényleteit és teljes körű katonai invázióit széles körben dokumentálták és alátámasztották. A világon egyetlen ország sem avatkozott be jobban más szuverén kormányok ügyeibe, mint az Egyesült Államok.

Nagyrészt ezek azok a kérdések, amelyek alapján a szerzők úgy döntöttek, hogy Putyin „rossz irányba” vezetett. Nem támogatná vakmerő katonai beavatkozásaikat, nem adná át az orosz olajt a rabló oligarcháknak, nem nézne másfelé, miközben a szomszédságában a kormányokat egyenként megdönti Washington, és ő nem tisztelgett, amikor megkapta a menetparancsot Washingtonból. Ez az oka annak, hogy a médiában ádázul támadják, és Washington vérellenségének tekintik. Egyszerűen nem volt hajlandó a lakájuk lenni, ezért az elmúlt 17 évet azzal töltötték, hogy elpusztítsák őt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(4038) Putyin utálata

  1. „Amikor Bush elnök a demokráciát az amerikai külpolitika céljává tette…”

    Milyen szép megfogalmazása a demokratikus bombáknak, amik elhozták a demokráciát Afganisztán és Irak népének. Várjunk csak!

    Tibor bá’, köszi a fordítást. Tartalmas összefoglaló volt. A benne ismertet cinikus jelentés pedig kijózanító hatású.

  2. A szellemes cikk elolvasása nyomán az ember kénytelen elismerni , hogy ugyanazokat a tényeket és eseményeket megdöbbentően kölönböző narratívákba lehet rendezni.
    Meggyőződésem , hogy az igazság valahol a fősodrat és a vele szembe menő szellemtörténeti irányzat felkonferálásai között van.
    Ez a cikk is a háborús propaganda egyik díszpéldánya.
    Nyíltan nem, de a sorok között olvashatóan, Putyint jelenti ki a haladás és a pozitív értékek hős védelmezőjének.
    Mindenkinek módjában áll eldönteni , hogy ezt igaznak tartja e ! ?

  3. Megutáltatták Európával Putyint, hogy minden NATO-tagország a GDP-nek legalább két százalékával az amerikai fegyveripar támogatását szolgálja.

    Az AUCUS mikortól lesz fontosabb az USA-nak, mint a NATO, mert így okafogyottá válna az orosz-ukrán háború is (amint kilépne a nátóból), ami Európát a katasztrófába, míg Oroszországot – csak – nehéz helyzetbe sodorja.

    A finn-svéd belépési szándék csak még rosszabb helyzetbe hozza ezt a háborút, miért nem maradnak semleges állapotukban?

    Lengyelországban illegális szénkitermelő vermeket nyitottak a nyugdíjas bányászok, ott legalább van még hozzáértő szakember, itt meg már írmagja se maradt, hiába itt ülünk a szénvagyonunkon.

    //A hatósági áras tüzifa ígéret vajon mikor fog teljesülni, mert én már a szeptember 21.-én feliratkoztam, de azóta se semmi hír róla. November első hetében azt mondták a Nyírerdőnél nekem, hogy még 334-en vannak előttem…ahha, persze.//

  4. 2.János
    Szerintem ha lefut az akkori pánikhullám akkor lesz fa .Én is akartam venni de az az igazság hogy a szállítás drágáb lett volna.Van kisteherautóm, de az erdészet meg kb 40 km-re van, így kisteherautóval 10-15 kanyar (1 kanyar kb. 4 óra le és felrakodással) hazahozatala 40 munkaóra vagy több lenne amire nincs idő. Fuvarossal hazahozatni szintén költség és megdrágítja a 30 eft-os köbméterenkénti árat.
    A helyi erdészüntől rendeltem , ez lesz a legolcsóbb mert így én hazahordom a 4 km-re lévő határból.
    Az hogy a 334-en vannak előtted nem jelent semmit , mert ha valóan termelik ki a fát és mondjuk párhuzamosan forog 5 rakodóteherautó.1 autó mondjuk napi 5 főt szolgál ki.Akkor napi 25 ügyfél,
    Persze az is lehet hogy kamuztak és a kitermelés sem halad..Mert az is érdekes hogy honnan lett volna hirtelen ennyi szakképzett favágó, segédmunkás és gépkezelő.

  5. 3 – andrew:
    A poszt nem a tűzifáról és nem a te kis teherautódról szól.

    1 – SZVP:
    És ez átjött ide is. Az agresszor jelzőt midig kiteszik: „az agresszor orosz vezetés….az agresszív orosz csapatok újra bombázták a civil lakosságot……” az átlag olvasóba szépen beleverik, amit akarnak. És akkor hülye hozzászóló kioktat engem, hogy orosz barát vagyok, mert objektív véleményt írok le.

  6. Ha úgy van ami mentén Mike Whitney felfűzte gondolatmenetét, hogy Putyin Oroszországa az erőszakos tőke útjába került akadály, amit szeretne elhárítani, akkor egy fokkal nyugodtabbak lehetünk, mintha Putyin démonizálása mögött a végső célként a föld népességének drasztikus csökkentése állna.

    A cikk írója nem győzött meg, hogy ez az Oroszország ellenségkép felépítése csak a tőkéről szól.
    MangaM többször említette azt a bizonyos titokban tartandó oroszoknak írt amerikai válaszlevelet. E mellé jön ez a fura különleges katonai művelet, ami szintén nem támasztja alá Mike Whitneyt.

    Ellenérvként még azt említeném, hogy Putyin besározásához nem kellett volna Európát egy ellehetetlenülő gazdasági helyzetbe hozni.
    Tartom a nézetem, ezek az események nem a tőkéről szólnak.

  7. 2. János

    Putyin saját magát utáltatta meg Európával. Ha az USA nem is létezne Európa akkor is utálná őt. Putyin okozott Európában a világháború óta nem látott pusztítást, ez bőven elég ok az európaiaknak, hogy utálják őt.

  8. 6 – Tilinkó:
    Ezek szerint te tagadod, hogy lenne ügyes karakter gyilkosság. És persze van karakter építés is. Azt viszont elárulhatnád, hogy Európa miért utálná Putyint. Putyint a népszerűsége saját hazájában mindenkik mást maga mögé utasít.

  9. 7. Tibor bá

    Putyint nem karakter gyilkosság miatt utálják hanem valódi gyilkosságok miatt. Ő Európa legnagyobb tömeggyilkosa, nem meglepő ha utálják az európaiak. Az lenne a meglepő ha szeretnék a legnagyobb tömeggyilkost, akkor nagyon nagy baj lenne Európával.

    Oroszországban lehet népszerű, mert ott így mennek a dolgok. Sztálint is mindenki imádta, végzetes volt annak aki nem imádta. Mindenki sírt Sztálin temetésén, de sokuk inkább örömében sírt.

    Putyinról is csak a halála után derülhet ki mennyire szerették, most még szeretni kell. Könnyű úgy a legnépszerűbb elnökjelöltnek lenni ha az összes többi a börtönben vagy a föld alatt van.

  10. Nem nyilvánvaló ez? Az EU (átlagemberek, de politikusok se, kivéve 1-2 jobboldait) nagyrésze nem is foglalkozott sokat Putyinnal a háború kitöréséig. Se nem utálták, se nem szerették, a legtöbb ember elkönyvelte despora diktátornak. Jött a gáz és az olaj tőlük, ennyi. Otthon azt csinál amit akar. Én is így voltam vele.
    A 2014-es háború és 2015-ös dezinformációs + választasi kampány után került ismét reflektorfénybe. Beavatkozott nyugaton, ami nem az Ő felségterülete. Ezt kéne szeretni?
    Hazájában durva propaganda, agymosás és következmények miatt a legtöbb ember ha megkérdezik is, akkor sem fog senkinek mást mondani mint hogy „szereti”. Ezen nem lehet csodálkozni. Nyugaton meg? Nyilván a bombázások, háború, millióknak okozott szenvedés és halál miatt miért kéne szeretnie valakinek is? Ha igen, azzal az egyénnel gond van. Egy egész jó cikk:
    https://cimlap.blog.hu/posztok/wagmg/2022/11/25/orosz_hazugsagok

  11. Ismétlés: Putyin démonizálása 2003 ban kezdödött. Annyi bizonyos, hogy Putyin sok atlantista/ nyugati érdeket sértett. Amikor Hodorkovszkijt semlegesitette, már kész volt az orosz köolajvezeték rendszer usa érdekeltségek átjátszásának terve, szándéknyilatkozat. Nagyon szép zsákmány lett volna, a gonosz Putyin tehát veszteséget okozott. További veszteségek keletkeztek akkor, amikor megszüntette a nyugati cégek szabad rablását Oroszországban. További veszteséget okozott a 2008 as válságkezeléssel.
    Sok baj tehát a nyugati érdekcsoportok szemében Putyinnal.

    De tegyük fel a kérdést: objektive mennyivel rosszabb vezető Putyin, mi az, amit ő csinált csak és kizárólag, nyugati /török/ izraeli kollegái pedig nem?

    Egy dolgot bizonyosan: rendszeresen adott riportot akár élő müsorban is vele ellenséges nyugati csatornáknak ( le is iskolázva a rá küldütt mégiahiénákat ).

    Na, ki tud egyetlen olyan nyugati vezetőt mondani, aki mondjuk az RT nek hasonló riportot adott volna?

    – biztos ilyen egy gonosz , örült diktátor-

    Értjük, ugye?

  12. 11 Fényhozó Kerub
    Jól mondod.
    Ha az ember meghallgatja néhány beszédét, és nyilvános sajtótájékoztatóját, ledöbben rajta, milyen koherensen, világosan képes összefoglalni az aktuális helyzetet, olyan kristálytiszta képet tud festeni, hogy valóban az az ember érzése, hogy nyugati kollégái tanuló vezetők hozzá képest, akik nem tudnak mást mondani, mint az aktuális politikai szlogeneket, még ha azok nagy része ordítóan hamis is.
    És valóban, a nyugati médiaemberkék hiába próbálták a kamera előtt sarokba szorítani kérdéseikkel, ő kapásból olyan meggyőzően tudta bemutatni a felhozott vádak valótlanságát, a valódi tényeket, hogy azok többnyire megszégyenülten leültek, vagy dührohamukban lejáratták magukat.
    Kétségtelenül nagy koponya.
    A háború viszont eléggé megingatta ezt a presztízsét, mert aki elsőnek emel fegyvert, az utólag hiába magyarázza, hogy ez létkérdés volt számára, azok a tények rejtettek egy átlagember számára, a háború kirobbantása meg kézzelfogható tény.
    És ez feldobta a magas labdát a nyugatnak, hogy ez az a helyzet, amikor Putyint el lehet intézni a világ közvéleménye előtt.
    Tudom, az is bizonyíthatatlan, hogy ha nem lép, akkor az Oroszország végét jelentette volna, hiszen mi legfeljebb sejthetjük, hogy milyen tervek kovácsolódnak a Pentagon falai között.
    Hiszen minden Oroszország határaihoz közelítő nyugati érdekzóna, katonai közeledés magyarázható nagyon jóhiszeműen csupán azzal is, hogy azok csupán elrettentést szolgálnak, semmi agresszív szándék nincs mögötte.
    De egy jó sakkozó hamar felismeri, hogy a másik fél lépései mögött milyen szándék, és potenciális lehetőség van, amire ha nem tesz ellenlépést, akkor menthetetlenül hátrányba kerülhet, bármi is a kommunikáció.
    És igaz, hogy Oroszország semmiképp nem egy követendő példa számunkra, az emberi szabadságjogok ilyen korlátozása számunkra már nem ehető.
    De ez a dolog egyik oldala.
    A közel-keleten sem voltak számunkra elfogadható rendszerek, mégsem tekinthetjük pozitívnak azokat a katonai és egyéb beavatkozásokat, amelyekkel megrengették őket, óriási nyomort és káoszt hagyva maguk után.
    Tán rá kellene hagyni az országokra, hogy éljék a maguk életét, amíg másokat ezzel nem bántanak, és nem provokálni őket…
    És annyiban igaza van Mosógépszerelőnek, hogy minden esemény köré olyan narratíva építhető, ami megfelel a saját világfelfogásunknak, elfogultságainknak, érdekeinknek, és ezeket nagyon nehéz formálisan, meggyőzően cáfolni, vagy igazolni.

  13. Putyin

    – Kénytelen voltam megtámadni Ukrajnát, mert azt meg kellett akadályoznom , hogy
    olyan védőrakétákat telepítsenek Oroszország határainak közelébe, amiket bármikor támadórakétákká lehet átalakítani.
    ————————————————————————————————————–
    Ukrajna létesítményenek a lerombolása folyamatban van, a halottak számának nagyságrendje 100 000.
    5 millió ukrán elmenekült a hazájából.

    —————————————————————————————————————
    Most szóljon, akinek ez az érvelés és cselekvés arányos , védhető és racionális !

  14. 12. Hubab

    Minden szempont figyelembevételével egy dolgot érdemes kipróbálni nyilvánitani. Putyin nem jobb vezető ( ha az általa vezetett állam érdekérvényesitését veszük alapul), mint bármely más közép, vagy nagyhatalom vezetöje.
    Csakhogy nem is rosszabb.

    A háború kezdetekor ugyanolyan tanácstalanul vakartam a fejem, mint ahogy az pl. MangaM. is megírta a saját gondolatai alapján. Azután egy dolog bizonyosodott be: az a nyugat ( vagy atlantisták), VALÓBAN el akarták pusztítani Oroszországot vagy így, vagy úgy. Azon intézkedések, melynek keretében gazdasági atombombát domtak Oroszországra a nemzetközi bankrendszerböl való kizárásával, azok a nyilatkozatok, melyben Putyin elmozditását illetve Oroszország teljes megtérdeltetését kivánták, a példa nélküli külföldön tartott orosz pénzügyi eszközök ellopása, sportolók, müvészek, üzletemberek páriává nyilvánitása, csak, mert oroszok: mind ezt igazolta. Kétségtelen, hogy a haborút egy sor hamis információ birtokában kezdték el. De most úgy tünik, jobb hely lenne a világ, ha azok az erök, amelyek nyugati oldalról szitják és fenntartják a háborút ( az elmúlt évtizedben egy rakat diszn9ság köthető hozzájuk), ezek az erők vereséget szenvednének. Ellenben ha Oroszországot megtérdeltetik, nem lesz jobb a világ. Rosszabb lesz.

  15. 9 – Tilinkó

    Abban bizonyára még te is egyet fogsz érteni, hogy egy adott népről vagy országról a legtöbbet a szóban forgó nép illetve ország lakói tudnak, beleértve saját történelmüket. Tehát egy átlag magyar tud a legtöbbet Magyarország történelméről, történések, események okairól és okozatokról, annak lényeges vagy kevésbé lényeges részleteiről stb. Természetesen, mondjuk egy külföldi, aki a magyar történelemre vagy annak bizonyos időszakának a tanulmányozására szakosodott, aki talán még a magyar nyelvet is bírja és így magyarul végezhet további kutatásokat, annyi információt szerez, amennyit csak tud, mert érdekli a téma, tehát az ilyen szaki persze jóval többet tudhat a mi a történelmünkről. Viszont az ilyen emberek száma csekély és én kimondottan az átlag magyarokról illetve általánosan egy adott ország átlagemberéről beszélek. Ugye, hogy ez így van és nem egy átlag román, francia vagy hottentotta tudhat többet rólunk, hanem mi magunk? Ez egyértelmű.

    Na most, ezt írod:

    „Oroszországban lehet népszerű, mert ott így mennek a dolgok. Sztálint is mindenki imádta, végzetes volt annak aki nem imádta. Mindenki sírt Sztálin temetésén, de sokuk inkább örömében sírt.

    Putyinról is csak a halála után derülhet ki mennyire szerették, most még szeretni kell.”

    Ezzel lényegében azt mondod, hogy majd Putyin temetésén is örömükben sírnak az oroszok, így jut majd Sztálin sorára, a mocska! Akiről természetesen múlt időben beszélsz, hiszen a kultusza régen véget ért, a varázs elszállt, az igazság a felszínre került és győzött, miszerint Sztálin nyilvánvalóan egy szörnyeteg volt. A tilinkók így tudják, ez nem is lehet másképp!

    Csakhogy itt jönnek szembe azok a bizonyos kellemetlen tények, kedves Tilinkó!

    Ugyanis, ha Oroszországban az istenadta népet akárhányszor megkérdezik a történelmük legnagyobb alakjairól, találd ki, hogy ki végez a legtöbbször az első helyen ezen a népszerűségi listán? Sztálin! Paff neki!

    Ha nem első, akkor viszont mindig dobogós helyen van, amennyiben persze a választható személyek listáján ott van a neve. A dobogóra a legtöbbször még Alekszander Nyevszkij, Putyin vagy Lenin kerül oda. Ritkábban mások is, de Sztálin mindig ott van vagy az első helyen vagy a dobogón, ahogy említettem.

    Itt van például a Levada Center által végzett 2017-es felmérés; nekem nagyon furcsa, hogy Nyevszkij nevét sehol sem látom, szinte biztos, hogy nem volt a választhatóak között. Aki valamit is tud az orosz történelemről, az tudja, hogy őt aztán szintén nagy becsben tartják az ottani emberek. Teljes joggal!

    http://www.levada.ru/2017/06/26/vydayushhiesya-lyudi/

    A Levada Center élesen kormányellenes szervezet, Nyugatról finanszírozzák, nézz utána, ha nem hiszed! Tehát ez nem kormánypropaganda vagy ilyesmi.

    Most valószínűleg kicsit megdöbbentél, hogy Sztálin mégis hogy lehet ennyire népszerű! Ne mondd, hogy nem, mert idéztelek és ott teljesen nyilvánvalóan nem ezt feltételezted!
    … tudom, az a rohadt propaganda! Szegény oroszok, el vannak hülyítve; de mi innen sokkal jobban átlátjuk az ő történelmüket, mert itt mi egy propagandamentes, korrekt, demokratikus világban élünk, nem úgy, mint a sok szerencsétlen orosz muzsik, igaz?! Na persze…

    Az orosz történelemről maga az orosz átlagember tud a legtöbbet, messze nem egy átlagos magyar, már megbocsáss! Minden részletéről, köztük Sztálin életéről és tevékenységéről is. És bizony, sokszor az a bizonyos ördög a részletekben rejlik, de ezek a részletek rejtve maradnak azok előtt, akik egyáltalán nem foglalkoznak ilyesmivel, nem érdekli a téma (ami nem baj, csak mondom!); maradnak tehát a gyerekkor óta sulykolt lózungok, amelyekről azt hiszi az ember, hogy az igazság és így lépnek a képbe az olyan automatizmusok, amelyek a te által idézett fenti szöveg is tanúskodik. Amelyek viszont sok esetben köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel!

    Nagyon monotematikus az érdeklődési köröd itt a fórumon; mint a pulyka a takonyra, úgy mozdulsz rá az orosz-ukrán konfliktus témájára illetve a gonosz Oroszország gyalázásában mindig benne vagy. De máshoz nem igazán szólsz hozzá. Ez érdekes.

    Csak az a baj, hogy nyilvánvalóan a kedvenc témaköröd tekintetében is hülyeségeket írsz, nyilvánvalóan nem igazán tudsz sokat a Föderációról, az orosz történelemről, magáról arról a régióról és az ottani emberek gondolkodásáról és kultúrájáról. Ez a mostani hozzászólásodból újra kiderült.

  16. 13 – mosógépszerelő:
    Kurva nehéz megállni, hogy ne hülyézzelek le. Nos Putyin helyében én is háborút indítottam volna, de teljes erőből, nem megvárni, míg Ukrajnát a nyugati cuccok felkészítik. Tudod mért? Mert egy ország vezetőjének saját népének védelme a kötelessége. És ez esetben a logikus lépés Ukrajna eltiprása. Pityeregni az asszonytárs keblein a balfaszok formája.

  17. 15 – Zsolt:
    Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ennyi munkát belefektetni Tilinkókba, mosógépszerelőkbe? Talán azért igen, mert sokan mások is olvassák. Köszönet a türelmedért.

  18. 13 – Tibor bá´

    „Nos Putyin helyében én is háborút indítottam volna, de teljes erőből, nem megvárni, míg Ukrajnát a nyugati cuccok felkészítik.”

    Lehet, hogy Putyin ilyen értelemben hibázott. De lehet, hogy nem!
    Szíves figyelmedbe ajánlom The Saker legújabb írását, ahol pontosan ezt a kérdést járja körül. Jó cikk, érdemes elolvasni.

    http://thesaker.is/the-ukraine-is-committing-suicide-by-cop/

  19. 15 Zsolt

    Sztálin halálakor tízmilliók örültek titokban, a kegyetlen diktátor rengeteg áldozata. 18 millió ember járta meg a gulágot, 20 milliót deportáltak, 5 millióan haltak éhen a holodomorban, 10 milliók Kelet-Európában akikhez elvitték a sztálini terrort. Számtalan embernek okozott szörnyű szenvedést. Sztálin a történelem legsötétebb gazemberei közé tartozik, közvetlenül Hitler mellé. Sokat elárul a jelenlegi orosz rezsimről, hogy Sztálint dicsőíti, ez magyarázza hogyan képesek arra a kegyetlen pusztításra amit most művelnek.

    Az átlag oroszt akkor is és most is hazug propagandával etették és letagadták előttük a védhetetlen szörnyűségeket. Többet tudok az orosz történelemről mint az átlag orosz, tudom azt is amit ők tudnak és azt is amit előlük elhallgatnak. Az orosz történelemkönyvekből mit sem tudsz meg Katynról, a Hitler-Sztálin paktumról, a vörös katonák kegyetlenkedéseiről és fosztogatásairól, az ok nélkül deportáltakról akiket csak a terror fenntartása miatt vittek vittek el.

    Putyin bűneit is ugyanígy elhallgatják és letagadják az egyszerű oroszok előtt, nem tudják, hogy ő a felelős ellenzékiek, újságírók, orosz emberek megmérgezéséért, lelövéséért, a maláj repülő utasainak megöléséért, az ukrajnai tömeggyilkosságokért, erőszakolásokért és fosztogatásért. A hazug propaganda az egyszerű oroszok és más egyszerű emberek agyát is átmossa, akik ettől valamiféle erkölcsös hősnek látják ezt a brutális gazembert.

    De a történelmet nem lehet átverni. A hitleri, sztálini propaganda is szertefoszlott a történelmi tények fényében, a putyini propaganda is szerte fog és ő is odakerül a szörnyeteg elődei mellé. Nem csak a világ ülteti majd Putyint a történelem szemétdombjára, de maguk az oroszok is elátkozzák majd a nevét, mert Sztálin a kegyetlenségével fél Európát meghódította nekik, de a lúzer Putyin kegyetlen pusztítása csak értelmetlen szenvedést jelent nekik is.

  20. 19 – Tilinkó

    „Többet tudok az orosz történelemről mint az átlag orosz, tudom azt is amit ők tudnak és azt is amit előlük elhallgatnak. Az orosz történelemkönyvekből mit sem tudsz meg Katynról, a Hitler-Sztálin paktumról, a vörös katonák kegyetlenkedéseiről és fosztogatásairól, az ok nélkül deportáltakról akiket csak a terror fenntartása miatt vittek vittek el.”

    Az orosz történelemkönyvekben rendkívül nagy részletességgel lehet olvasni mindegyik ilyen témáról és még ezernyi másról. Hihetetlen ostobaságra vall, hogy ezt feltételezed az orosz történelemírásról; a tudatlanság csimborasszóját prezentáltad csak eme feltételezéssel. Nyugodtan elmehetsz egy nagyobb könyvesboltba bárhol Oroszországban, saját szemeddel fogsz erről meggyőződni! Sőt, elég beütni a keresőbe bármely téma kulcsszavait és látni fogod, hogy milyen marhaságokat beszélsz már megint! Csak kényszerképzeteid vannak az orosz állapotokról, amelyeknek semmi köze a valósághoz.

    Az atlantista propaganda mainstream hazugságait és féligazságait böfögted ide fel, nem igazán vártam mást.
    Egy buborékban élsz, de ha neked így jó, ám legyen! 🙂

  21. 18 – Zsolt:
    Elolvastam. Nincs benne semmi meglepő annak, aki az eseményeket végig figyelte. Így összegyűjtve érdekes olvasmány.

  22. Tibor bá´

    Hihetetlen, de itt némely tudatlan és hiszékeny fórumtárs Mordorként tekint Oroszországra, ahol Szauron nagyúr ork seregei segítségével válogatott gazságok sorozatát követi el Középfölde jámbor lakói ellen. Szó szerint efféle tündérmesékben hisznek, mert az oroszgyűlölet szó szerint az agyukra ment.

  23. 22 zsolt: hány évig éltél Oroszországban?

  24. Csak úgy.

    „Június 19-én délután újságírók, fotósok és érdeklődők tömege várakozott a záhonyi Tisza-híd határátkelőhelynél. Június 16-án, itt távozott Magyarországról az utolsó szovjet katonavonat. Három nappal később a közúti átkelőnél várakozók Viktor Silov altábornagy fekete Volgáját kémlelték a távolból. Silov 1990 decemberében vette át elődjétől Matvej Burlakov vezérezredestől a Déli Hadseregcsoport és a csapatkivonás irányítását. Feladata az volt, hogy 1991. június 30-ig, az utolsó katonáig és fegyverig vonja ki Magyarország területéről a szovjet megszálló haderőt. A szovjetek ezúttal valóban túlteljesítették a tervet, hiszen már június 16-án arról értesítették a kormányzatot, hogy aznap az utolsó csapategységek is elhagyták hazánk területét. Szimbolikus és szó szerinti értelemben véve Silov altábornagy volt az utolsó, aki „lekapcsolta a villanyt”. Délelőtt a parancsnok elhagyta mátyásföldi villáját, a kaput gondosan bezárta, biztos ami biztos a kulcsot zsebre vágta, majd esernyőjét a kezében tartva beült Volgájába és elindult Záhony felé.

     Záhonyba elsőként valamivel 14 óra 50 perc után Annus Antal tábornok, a csapatkivonásért felelős államtitkár érkezett meg. Őt követte néhány perccel később Silov autója. A szovjet tábornok az átkelőhelynél rövid beszédet mondott: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Elvtársak! Az 1990. március 10-i egyezménynek megfelelően a szovjet Déli Hadseregcsoport kivonása befejeződött. Kivonásra került a Déli Hadseregcsoport teljes személyi állománya. A fegyverzetet és a harci-technikai eszközöket száz százalékig kivontuk. Ma 15.00 órakor utolsóként lépem át az államhatárt. Ily módon a szovjet fél az 1990. márciusi egyezményt teljes mértékben végrehajtotta. Sajnos, a magyar fél az adott egyezmény 7. pontját, a szerződésnek azt a részét, hogy az anyagi, pénzügyi elszámolásokat a kivonás végéig kell befejezni, nem teljesítette. Jelenleg ennek a kérdésnek a megoldása folyamatban van, de nagyon rövid idő van csak hátra. Barátként válunk el. A Déli Hadseregcsoport személyi állománya a teljesített kötelesség érzésével hagyja el Magyarországot. Kívánunk a magyar népnek felvirágzást, problémái mielőbbi megoldását, jó egészséget, boldogságot. Viszontlátásra, minden jót!Tisztelt Annus Antal Úr! Köszönöm önnek az együttes munkát, kívánok sok sikert a szolgálatban, erőt, egészséget! Viszontlátásra, minden jót! Viszontlátásra!”

    A pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos megegyezés valóban nem született meg, de ennek nem annyira a magyar fél volt az oka – a szovjetek gyakorlatilag a 46 évig tartó megszállást akarták kifizettetni a megszállt országgal! – hanem a szovjet, amely nem volt hajlandó fizetni az általa okozott természetkárosításért, a műemlék épületekben okozott károkért és a laktanyák közüzemi tartozásait sem egyenlítette ki. A tárgyalások június 19-ét követően is folytatódtak, Silov tábornok civil öltönyben, diplomata útlevéllel tért vissza Magyarországra az egyeztetésekre.

    A beszéd elhangzását követően Silov orosz szokás szerint háromszor arcon csókolta Annus tábornokot, majd tisztelgett és beült szolgálati kocsijába. Az autó 15 óra 1 perckor hajtott át a magyar–szovjet államhatáron. 1944. szeptember 23-án Battonya térségében lépett a trianoni Magyarország területére az első szovjet katona. Negyvenhat évnek kellett eltelnie, hogy valamennyi utódja elhagyja Magyarország területét. ”

    https://www.szabadeuropa.hu/a/viktor-silov-altabornagy-szovjet-csapatok-interju-gorbacsov/31324027.html

  25. Tilinkonak teljesen igaza van.
    Putyin igazi mocsok rohadék diktátor.
    Ezt az oroszok is nagyon jól tudják, nem hülyék ők teljesen, ahogy azt is, hogy milyen szar ,korrupt és szégyenletes a rendszer.
    És mégis, ezzel együtt Putyinra szavaznak, ( legalábbis eddig).
    Ez nekünk ellentmondásos lehet, de talán könnyebb megérteni, miért teszik, ha Putyin helyébe Orbánt helyettesítjük.
    A magyarok nagy része, aki tudja, hogy Orbán mekkora egy korrupt szélkakas, az is rá szavaz, mert úgy érzi, nincs más választása. Mert Orbánnal legalább lesz olcsó gáz, rend, és egyéb hazugságok.
    Putyinnal legalább nagyhatalom vagyunk , véli (vélte) az orosz, és úgysincs más választás.
    De ez már változóban van, és ne aggódjatok: Putyin is hamarosan az orosz történelem szemétdombjára kerül.

  26. 13 Mosógépszerelő
    Nem biztos, hogy jó ez a párbaállítás.
    Nem viszed tovább a gondolatmenetedet addig, hogy mi van, ha a határok köré telepített rakétákkal később hatékonyan szétlövik az orosz katonai gépezetet egy jól időzített első csapással, (aminek elvi lehetőségét egyébként is hangoztatják) majd Oroszországot széttrancsírozzák, erőforrásaira ráteszik a kezüket.
    Naivitás azt elvárni, hogy ezt az oroszok jóhiszeműen megvárják, miután sok nemzetközi tapasztalat van már arra, hogy a nyugat hogy képes bármire érdekei érvényesítésére.
    Az oroszoknál nyilván egy ilyen forgatókönyv veszteséglistája van a mérleg másik oldalán a jelen háború mindét oldali veszteségeivel szemben.
    De mint már írtam, az egyik a megvalósult, tényleges veszteség, a másik meg elméleti, aminek a hitelessége csak a stratégák szemében lehet reális, akik soha nem a jóhiszemű narratívát valószínűsítik, hanem a kialakuló helyzetben rejlő veszély potenciált.
    Ürügyet meg mindig lehet kreálni, amivel a tömegek befolyásolhatók, lásd öbölháború, Szaddam tömegpusztító fegyverei, amiket aztán hiába kerestek, és utólag ment a magyarázkodás, hogy de ezt mondták a hírszerzők, meg egyebek…
    Ezt az orosz nyilván nem akarja megvárni.
    Igaz, ennek a narratívának az igazát csak az bizonyíthatná, ha ténylegesen bekövetkezne az oroszok ilyen módon történő szétzúzása, amit ők nem szeretnének a valóságban tesztelni, és esetleg megállapítani, hogy naivak voltunk…
    Lehet, hogy ez sem fogja megakadályozni Oroszország bukását, mert a nyugat végtelen erőforrásokkal rendelkezik, ha összefognak, mint Hitler ellen, de hogy az oroszok nem fognak lefeküdni, az biztos.

  27. 16.

    Ha nem lett volna háború, akkor nem kellett volna ukrán és orosz millióknak, mostmár Európának is elszenvednie azt és a durva következményeit.
    Az Oroszország hartáraihoz évtizedek óta egyre közeledő ellenséges NATO további eltűrésének „súllyos” következményeiről, pedig lehet
    fantáziálni.
    Tehát egy meghatározhatatlan tartalmű és súlyú fenyegetés van a mérleg egyik serpenyőjében és a II. Világháború óta békés Európa brutális pusztító háborúja van a másikban, óriási emberi és anyagi veszteségekkel, amik a jövőben még tovább fognak növekedni , sőt a III. atom Világháború megnövekedett kockázatával.
    Élénk érdeklődéssel olvasnám ennek a helyzetábrázolásnak, a Putyin védelmében való kiegészítését, kritikáját, még inkább hiteles cáfolatát.

  28. Putyin utálata az orosz-ukrán háborúnak nevezett történelmi fordulópont vége felé még csak fokozódni fog, amikor az orosz energiáért sorba fognak állni az életbenmaradt (…) európai országok.

    Nagy lesz a sorbanállók sírása és fogcsikorgatása, mert az importhelyettesítéssel az oroszok felfejlesztik a vegyiparukat (is) azzal a földgázzal (kb. 150-170 milliárd köbméter évente), amit addig az EU-nak adtak el, így aztán nem sok eladható marad pár év múlva, hacsak addigra az Északi Sarkkör-t be nem vonják a kitermelésbe (jégtörő hajóflotta tartályhajók) ami a világot megmenti újabb 40-50 évre a fosszilis energiahordozók hiányától…

    Legyőzhetetlenségi Pontok mintájára majd európai közösségi melegedőkben fognak önkritikát gyakorolni a russzofób büfészakosok (bölcsészek, szociológusok, megélhetési politikusok…), mikor Aleksandar Vučić szerb elnök előrelátó beszédeiből tartanak maguknak felolvasást…

  29. 27 – Mosógépszerelő

    Amit te „meghatározhatatlan tartalmú és súlyú fenyegetésnek” nevezel, azt minden, legalább egy bizonyos fokú szuverenitással bíró hatalom, pláne nagyhatalom, érdekeit és fizikai létét fenyegető lépésként értékelné ki, és itt messze nem csak Oroszországról van szó. Ha valaki – mondjuk a kínaiak – körbevenné az USA-t mexikói meg kanadai földi bázisaikkal, ahová utána rakétákat telepíthetnének, szerinted mit lépnének erre az amcsik?
    Moralizálnának hozzád hasonlóan? Várnának és bíznának a kínaiak jóindulatában?
    Elég nagy az esély, hogy ha ez valóban bekövetkezett volna a múltban, akkor ma már az emberiség csekély túlélő része egy posztnukleáris világban várná a nyomorúságos életének a végét.

    Ez kérlek geopolitika és biztonságpolitika; lehet, hogy nem tetszik, de itt nincs nagy helye a moralizálásnak. Sajnálatosan az emberiség még nem tart olyan szinten, ahol az ilyen kérdések fel sem merülnének.

  30. 27.Mosógépszerelő

    Lassan fáj olvasni, ahogy a goebbelsi atlantista propaganda agymosásait ilyen szépen visszaadod. Sajnos, látszik, hogy mennyirre hatásos.

    De az igazság mindig keresztülveri a legbárgyubb atlantista hazugságot is. Lássuk mondatról mondatra.

    „Ha nem lett volna háború, akkor nem kellett volna ukrán és orosz millióknak, mostmár Európának is elszenvednie azt és a durva következményeit.”

    A világ történesei mindig, mindenhol ok-okozati rendszerben értelmezhetőek. Tehát:

    Nem lett volna háború, ha az usa nem gründol puccsot Ukrajnában. Azóta van szarkavarás a térségben, amióta az usa és az atlantisták betették oda a lábukat.

    Ez a tény.

    Másrészt: a nyugat jó ideje folytat gazdasági háborút az oroszok ellen. Ezeket a háborúkat nem az oroszok kezdték. 2003-ban propaganda hadjáratot inditottak goebbelsi hagyományok mentén. 2014-töl pedig gazdasági háborút inditottak, szankciókkal, korlátozásokkal.

    – nem kell ahhoz egyetlen államnak sem fenyegetnie másokat, hogy az usa szankcionálja. Elég, hogy ha lemaradnak technologiában, mint a kinaiak mögött.

    „Az Oroszország hartáraihoz évtizedek óta egyre közeledő ellenséges NATO további eltűrésének “súllyos” következményeiről, pedig lehet
    fantáziálni.”.

    Goebbelsi propaganda helyett a Valóság:

    https://gondola.hu/cikkek/121604-_Egy_centit_sem_kelet_fele__-_mit_igertek_a_NATO_orszagok_vezetoi_1990-ben_.html

    „Tehát egy meghatározhatatlan tartalmű és súlyú fenyegetés van a mérleg egyik serpenyőjében.”

    Netto hazugság.

    „és a II. Világháború óta békés Európa”

    Netto hazugság. Amugy az usa szerepe ismét meghatározó volt 99 ben Belgrád bombázásánál.

    „Élénk érdeklődéssel olvasnám ennek a helyzetábrázolásnak, a Putyin védelmében való kiegészítését, kritikáját, még inkább hiteles cáfolatát.”

    Nézd meg ezt a filmet, aztán gyere vissza a mea culpával:

    https://odysee.com/@redR:c/UkrajnaHalott:d

    Alkotója Oscar dijas rendező – mellesleg.

  31. 29 – Zsolt:
    A moralizálás a mosógépszerelő éltető eleme. Gonosz indtékait ezzel leplezi.

  32. 30 – Fényhozó Kerub:
    Az orosz megszállás alatt kialakult egy bizonyos orosz ellenesség az országban, elsősorban 56 leverésével kapcsolatban. Ez adja az érzelmi alapot azok részére, akik képtelenek logikusan és pártatlanul gondolkodni. Ráadásul az érzelmi alap arra ösztönzi őket, hogy kiálljanak nézeteik mellett, nem figyelembe véve a tényeket, amit orosz propagandának fognak fel természetesen az atlantista propaganda szerint. Mivel logikus gondolkodásra képtelenek az atlanista és az orosz naratíva között képtelenek kiigazodni, tehát ösztönösen a Nyugatnak hisznek. Mindent tényt, ami ez ellen szól, simán átlépnek.

  33. 32 Bátor feltételezés, hogy bármilyen médiumban találhatsz mást, mint propagandát.

  34. 32. Tibor bá”

    A napokban volt a téma kapcsán egy Puzsér- Torockai vita .

    https://www.youtube.com/watch?v=d-3rO47hznE

    Puzsér – akitöl sok témakörben már igen sok jó gondolatot hallottam – most egy sor frázissal, atlantista közhellyel dobálozott, melyet Torockai nem szedett szét. Puzsér pl. három dátummal kapcsolatban alapozta meg a szerinte jogos oroszellenességet:

    -aug. 20, miszerint a magyarság Szt Istvánnal a nyzgat és nem a kelet mellett kötelezte el magát.

    – 1849

    – 1956

    Kis észrevétel ezek kapcsán. A magyarság ezer éve tett politikai irányvonala az akkori idők szerint volt érvényes. Ma, 2022 ben Europa közel sem jelenti azt, amit ezer éve. De még azt sem, ami mellé éa rendszerváltáskor becsatlakoztunk. Amit anno Szt István a magyarság érdekében politikai megoldásnak tartott ( és tüzzel vassal rékényszeritette a magyarságot ) , az lehet, hogy 2022 ben nem jó válasz. Ahogy egy orvos sem bizonyos, hogy betegség esetén 1000 éves válaszokat fog adni érvágással, piócákkal.

    Másrészt: abban Torockainak igaza volt, hogy az első a magyarság érdeke. Az, amit az eu politikai vezetése müvel, az se nem europa, se nem Mo érdeke. Ennek felismerése nem jelnthet gondot egy értelmemmel biró ember számára.

    1849. Bizony, a Nyugat akkori képviselői, a Habsburg ház az oroszok segitségével gyözte le a magyar forradalmat. De nem érdemes elfelejteni: Görgey nem véletlenül az oroszok elött tette le a fegyvert. Az osztrákok voltak azok a barbárok, akik a magyarság elleni megtorlást véghezvitték, nem az oroszok. Az aradi vértanukat sem az oroszok likvidálták. Azok, akik az akkor töréntek miatt az oroszokra köpjödnek: hogy hogy nem köpködnek az osztrákokra? Nem menjünk -.ha tehetjük – adventezni Bécsbe, mert 1849?

    Aztán. A történelem ismerői elött nem titok, hogy az oroszokat SZERZŐDÉSES kötelem kötelezte a fegyveres beavatkozásra, ha a szövetség egyik tagja ilyen jellegü segitséget kér. Azt is illik tudni, ezen szerződés alapján az osztrákoknak nem sokkal késöbb, 1856 ban, Krim kapcsán , amikor viszont az orosz cár kért segitséget , kellett volna ugyanigy cselekedni. A nyugat képviseletében az osztrák természetesen becsapta az oroszokat és nem segitett.

    1956. Tibor bá1, ha valakinek, hát neked lenne személyes okod a gyülölködésre. De nem teszed. Egyrészt tudod, hogy az akkori szovjet birodalom nem azonos a mai Oroszországgal. Te még bizonyosan hallottad azokat a nyugatról jövö bülbül szirénhangokat, amelyek az ellenállás folytatására buzditották a magyarságot: holott az értelmetlen harcra uszítók pontosan tudták, hogy a SZU és az USA megegyezése alapján az oroszokat azt tettek itt, amit csak akartak.

    Utolsó mondat: mondani is felesleges: Puzsér szájából Putyin neve afféle szitokszóként hangzott.

    Ennyi…

  35. 28: Ez az importhelyettesítés elképzelés a gazdaságtörténelem utóbbi pár évszázados tapasztalatai alapján megbukott már párszor. Ha a ruszkikat nézzük, akkor pl ott a szovjet autógyártás, amit jól importhelyettesítettek pl Fiat licencre épített Ladákkal, de a sztorinak nem az lett a vége hogy amikor átjárhatóvá váltak a piacok, akkor a Lada életképes alternatívát jelentett volna a nyugati autókkal szemben. Vagy érdemes akár Argentína gazdaságtörténelmének is utánanézni, milyen jól működtek az importhelyettesítési törekvések.
    Az európaiak meg köszönik nem fagynak meg, ez jelenleg a ruszkikra nagyobb veszély, hiába van gázuk…
    https://hvg.hu/gazdasag/20221129_A_szankciok_mukodnek_halalra_fagynak_az_oroszok_a_sajat_lakasaikban
    (Tudom, propaganda)
    Szerintem sokkal nagyobb az esélye annak hogy Európa képes kiváltani az orosz gáztól való függését más forrásokból származó gázzal és megújuló energiákkal, mint hogy a ruszkik képesek lesznek minden technológiai lemaradásukat bepótolni…

  36. Európa egyik alternatív földgáz forrása Azerbajdzsán lehet.

    „…az Európai Bizottság elnöke „megbízható partnernek” minősítette Azerbajdzsánt.”

    Valóban minden az, mint aminek látszik?
    Vagy ők is – és még sokan mások a világban – Európa ostoba politikája következményeként erősödik, gazdagodik és nevet jó nagyokat az itteni áruló politikusok „jó döntésein”?

    Egy érdekes írás Franciaországból, amely a „bakui csapdáról” szól. Csak én teszem hozzá, hogy ez a csapda egyben ankarai is…

    https://atlantico.fr/article/decryptage/le-piege-de-bakou-ou-la-fin-des-illusions-energetiques-europeennes-accord-gazier-russie-azerbaidjan-turquie-union-europeenne-sanctions-occidentales-impasse-politico-energetique-les-arvernes

  37. 35 Avatar
    Azt én sem hiszem el, amit Orbán folyamatosan sulykol nálunk, hogy tudniillik a szankciók csak Európának ártanak, az oroszok meg köszönik szépen, hiszen gáz-olajbevételeik a csillagokban járnak.
    És ezért az oroszok biztos sokra is értékelik ezt, mert tudják jól, hogy Orbán populista megközelítése jó táptalajra fog hullani Európa azon térségeiben, ahol a lakosságot egyre jobban sújtják a következmények, és ez könnyen politikai földinduláshoz vezethet.
    Biztos van sok dolog, ami az oroszoknál a szankciók következtében megroggyan, és aminek a hatása csak lassan, fokozatosan érvényesül.
    Mint ahogy nálunk is a jelenlegi gazdasági problémák csak a nyitány, ennek is lesznek hosszútávú következményei, amiről egyenlőre csak halvány sejtéseink vannak.
    Nem csoda, hogy lezárták a közvetlen hozzáférhető orosz-nyugati információs csatornákat, így mindkét fél azt a propagandát tolhatja, amit akar.
    Ennek nem kedvezne, ha a két oldal lakossága pontosan látná, hogy mi a valóság a másiknál, mondjuk a közösségi médiákon át ömlene a kendőzetlen lakossági információ oda-vissza.
    Így sajnos egyiknek sem tudok hinni, csak találgathatjuk, mik a szankciók valós hatásai odaát.

  38. —–német gáz
    #https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/t%C3%B6bb-mint-f%C3%A9l-%C3%A9v-ut%C3%A1n-l%C3%A9trej%C3%B6tt-a-n%C3%A9met-katari-f%C3%B6ldg%C3%A1z%C3%BCzlet/ar-AA14Gn4m?ocid=msedgntp&cvid=9ad0d482917743a1815bb23155a7fcda
    A cikkben kitűnt két mondat:
    1. A szállítás 2026-ban kezdődik és legalább 15 évig tart, évente akár kétmillió tonnát is szállítanak a cseppfolyós gázból. Ez Németország éves gázszükségletének körülbelül három százalékának felel meg.
    2. Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz-exportőre.
    Tehát a világ legnagyobb LNG exportőre az évi német fogyazstás 3%-át szállítja.Akkor honnan jön össze majd a többi gáz?

    —hazai üueanyagellátás
    Hát nem tudom hogy a hazai kutakon mi a valós ok de ezekre gyanakszom:
    -nem jön annyi olaj Oroszországból, csak titkolják
    -tényleg elcsesztek valamit a karbantartás alatt
    -lehet a mol iazgatója unja az árstopot és pont most egy hónappal a meghosszabbítás előtt szívózik

    Mindenesetre izgalmas mert kialakulhat egy mini poszt apokaliptikus hangulat ha fokozódik az üzemanyaghiány 😀 20 éve várjuk az összeomlást , egyszer csak kapunk belőle egy elő ízelítőt 😀

  39. 24

    Amit akartam mondani .
    Silov Ukrán volt a szovjet hadseregben Gorbacsov meg egy köcsög,mint a videoban hallható.
    Annus Antal a „főnököm”volt sorállományban Tatán a dunántúli hadtest parancsnok ,a szovjet kivonulás biztosa,később kenyai nagykövet,akinek leesett a gépe ’96-ban.

    Üdv minden szarkeverészeti főpatkánynak,aki az addigi egyensúlyt JÓL felrúgta.

    https://www.szabadeuropa.hu/a/szovjet-katona-kivonulas-viktor-silov-tortenelem-evfordulo/31314879.html

    A videó háttérben álló „magyar” gerinctelenjei,akik húzzák a csomót MOST IS.

  40. 38 Én nem félek az üzemanyaghiánytól. Gyerekek iskolába, én munkahelyre eljutunk busszal, biciklivel vagy gyalog is. Ha karácsonykor nem kellene a nagycsaládot látogatni, még meg is könnyebbülnék…

  41. „A távfűtési probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy a hírek szerint az elmúlt egy hétben öten fagytak halálra távfűtéssel ellátott lakásukban.” Na hol? Csak nem Németországban? Nem. Oroszországban. A távfűtési rendszerek az egész országban gondokkal küzdenek, mert nincsenek nyugati alkatrészek a karbantartásra, a szerelőket meg behívták katonának.

  42. 40, Ábel:

    A kenyeret biciklivel és kézikocsival viszik majd a boltba?

  43. 41 Azt nem hiszem, hogy 100%-os üzemanyaghiánnyal kellene számolni a közeljövőben. Egy kicsi mindig lesz, hogy az alapvető szolgálatások, termékek meglegyenek. Egyébként a búzát megveszem egy helyi gazdától, oszt kész.

  44. 42
    épp a múltkor volt egy dokufilmben hogy a búza között vannak fekete szemek, a nevét nem tudom valami gombafajta ami sütés hatására sem pusztul el. Régen emiatt hullottak az emberek. Nem árt vigyázni ezzel.

    Azért írtam hogy mini poszt apokaliptikus hangulat lesz mert 0-ra nem fogy el az üzemanyag de lehetnek a jelenleginél nagyobb gondok.

  45. 43 Az anyarozsra gondolsz? Nyilván ésszel kell…

  46. Most olvastam. Lengyel független forrás szerint eddig több mint 1200 lengyel önkéntes halt meg. Sebesültekkel együtt a lengyel áldozatok száma átlépte az ötezret.

  47. 46 – Tibor bá´

    Valóban, íme linkelem az írást Lengyelországból, amire több média is hivatkozik éppen világszerte.

    https://dziennik-polityczny.com/2022/11/23/niechlubny-koniec-najemnicy-ktorzy-zgineli-na-ukrainie-zostana-pochowani-w-amerykanskich-grobach/

    Tényleg szó esik benne az 1200-as számról meg arról, hogy az 1700-as sírhelyesre tervezett olsztyni katonatemető külön feszültséget okoz a lengyelekben még az amerikai stílusú kinézete miatt is. „Ilyen dicstelen vég várja az Ukrajnában meghalt zsoldosokat.” – írja a szerző.

  48. 41, totoro4

    Hány lakótelep van Oroszországban összesen amúgy, hogy közülük egyet felkapott a média?

    46, Tibor bá’

    A lengyel újságíró Jakub Mozniak rakta fel először a cikket a Dzennik Politicsny-be – számadatok nélkül(!!) aminek az archivált változatát – jól hozzáértők – később megmódosítottak.
    Az eredeti mondattöredék így hangzott:
    „…lengyel állampolgárokat öltek meg, köztük a 16. Pomor Division katonáit és veteránjait ”

    *** https://dziennik-polityczny.com/2022/11/23/niechlubny-koniec-najemnicy-ktorzy-zgineli-na-ukrainie-zostana-pochowani-w-amerykanskich-grobach/ ***

    ez pedig a manipúlált:

    *** http://web.archive.org/web/20221123143434/https://dziennik-polityczny.com/2022/11/23/niechlubny-koniec-najemnicy-ktorzy-zgineli-na-ukrainie-zostana-pochowani-w-amerykanskich-grobach/ ***

  49. 38:andrew:
    „Tehát a világ legnagyobb LNG exportőre az évi német fogyazstás 3%-át szállítja.Akkor honnan jön össze majd a többi gáz?”
    Az elejétől kezdve ezt próbálják a józanabbak megértetni a csillámpónis tömegekkel. Ebben a léptékben a jelenlegi fogyasztás mellett nem látszik a megoldás. Amennyiben a fogyasztás drasztikusan csökken az a gazdaságnak ad egy gyomrost. Az említett alternatív megoldások áráról már ne is beszéljünk, ami megint csak a gazdaságot vágja tarkón.
    Sokak szerint nem is az idei tél lesz a vízválasztó, hanem a következő.
    Február környékén már némileg okosabbak leszünk … vagy nem 🙂

    A gazdasággal kapcsolatban:
    „Macron november közepén hivatalában 49 nagy európai vállalatcsoport – például az Unilever, az AstraZeneca, a BMW vagy az Ericsson – vezetőjét látta vendégül, akiket arról próbált győzködni, hogy Európában fektessenek be, ne vigyék a pénzt és a gyárakat Ázsiába és Amerikába”
    #https://telex.hu/kulfold/2022/11/29/eu-europai-unio-egyesult-allamok-usa-biden-zold-energia-elektromos-auto-gazar-megujulo-kereskedelmi-haboru-autoipar-autogyartas

  50. A „gugli” szemberei már szaporán dolgoznak Ursula von der Leyen mai nyilvános beszédjének az eltüntetésén (mivel pontatlan számadatokat hordoznak)…miszerint 20 ezernél több civil és 100 ezernél is több ukrán katona pusztult el ezidáig.
    A végtaghiányos túlélők pontos számáról nincs adat. Havonta 10-12 ezer ukrán ember hal meg erőszakos halállal egy értelmetlen cél miatt. A donyecki civileket nem számítva!

    (Azért még messze van Ukrajna a totális mozgósítás számától, az kb. egymillió főre tehető.)

    *** https://www.youtube.com/watch?v=WhVgEAYOcEE *** (már nem elérhető)

    A theguardian mentése: „EU to try to set up court to investigate and prosecute Russian war crimes” címmel)

    vagy a reddit-en

    *** https://www.reddit.com/r/UkraineRussiaReport/comments/z8m4jt/ua_pov_european_commission_president_ursula_von/

  51. 49 Berko
    A világvége várást mindig kitolják egy másik időpontba kapaszkodva emi ugye most a jövő tél.Viszont ami enyhítheti a problémát az az hogy az még a jövő tél.Addig lehet tenni ezt azt a gázhiány ellen.Lehet üzleti kapcsolatot kiépíteni stb…Igazából ha a jövő tél is lesz a legkeményebb kérdés hogy hosszútávon mi lesz.Honnan lesz gázuk.
    Amúgy nem tudom mert ha már februárban elfogy a gázuk nagy része akkor miért ne lenne baj már jövő év elején? Oké hogy akkor már nem kell nagyon fűteni de ha az iparnak nem jut gáz akkor cumi már februártól akár.
    De amit írtam hogy mint egy alkoholista aa piával ugyanúgy Németo. a gázzal ha az utólsó pillanatban is de megkapja a a gázt pár %-os tároló töltöttség mellett akkor nem lesz gond hanem csak pszichológiai félelem.
    Hogy hogy lesz azt még a napok előrehaladtával sem tudják kikalkulálni az okosabbak sem hiába vannak rá alapadatok.
    Mondjuk hallottam olyan munkahelyről ahol már év végén csak heti 3 nap termelés van.Nem tudom hogy ez a válság előszele vagy csak valami más.

  52. „Jóska ismételten halálosan megfenyegetett.
    Kénytelen voltam átmenni hozzájuk, megerőszakoltam a hugát és megöltem néhány hozzátartozóját.
    De minden hiába, ő nem akar békét ! „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük