(4039) A magyar tragédia

Tibor bá’ online

A magyar tragédia

 

89. útban a 90. felé

2022-re az Orbán kormány megérett a leváltásra. Nem fogok előállnia „bűneivel”, de az nemzetközi tapasztalat, hogy egyetlen kormánynak se tesz jót, ha túl sokáig van hatalmon. A kormányváltásra alkalmasnak tűnt az ellenzéki összefogás, bár Márki-Zay különösebben nem nyerte el a tetszésem. Ennek ellenére, a felhívásra adakoztam a számlájára, mert pénz nélkül kormányt se lehet váltani, meg aztán Krisztus koporsóját se őrizték ingyen. Most aztán bosszankodhatok, hogy Amerikából kapott 1,8 milliárd forintot, vagyis a mi fillérjeikre nemigen volt szüksége mégis elhallgatta az amerikai segítséget. Nem érdekes, lépjünk egyet.

Az ellenzék a választások előtt két héttel nyerésre állt. Orbán lelkileg és fizikailag is felkészült a vereségre. Miközben senki nem tudott a guruló dollárokról. És akkor kitört az ukrán háború. Márki-Zay hűséges pincsikutyaként meg akarta köszönni a közel 2 milliárd forintot, és iszonyatos gyorsan az ukránok mellé állt, beígérve mindenfajta segítséget.

Azt átlag választó nem hülye, rádöbbent, hogy ez az örült az országot berángatná a háborúba. 800.000 szavazó azonnal átállt Orbánhoz, aki nem akart hinni a szemének, amikor kétharmados többséggel megnyerte az elveszettnek hitt választást.

A legutolsó felmérés szerint Orbántól egy millió választó elpártolt, de nem ment át az ellenzékhez. Se Orbán, se Márki-Zay.  De akkor ki? Valaki visszahozhatná Kádárt, se hülye nem volt, se nem lopott.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(4039) A magyar tragédia

  1. Tagja vagyok a fb.-on a ‘Kádár János baráti kör’-ének, de vannak további, más perverzióim is, miszerint az ‘ Orbán Viktort miniszterelnöknek 2022-ben’ csoportnak is tagja voltam.
    Ezek ilyen megfigyelések számomra, illetve tesztelgettem, hogy ki tudom e borítani a bilit. „Az Isten áldja Orbán úrunkat aki egyenesen Jézus mellett ül az aranytrónuson és pallosával kergeti ki a buzi libernyákokat az országból” szintű szövegek hihetetlen népszerűek voltak. Hozzászólásaim rengeteg like-ot eredményeztek.

    Érdekesek ezek az elköteleződések, a hitről szólnak. Azonban mint tudjuk, hinni bármiben lehet.
    Azonban nekem megboldogult nagymamám szavajárása zengett és zeng fülembe mikor ezek a témák előjönnek.
    „Fiacskám! A cipőm sarkát nem koptattom ezekért és a hazugságaikért!” -és így is tett. Soha nem ment el szavazni., őt nem sokszor lehetett átbaszni.
    Ez kb. 30 éve volt, első szavazásom előtt .
    Azóta rájöttem, hogy milyen igaza volt. Ez nem „leszarom” hozzáállás volt, hanem egy „Gandhi-s” megoldás a változásra. Persze csak lehetett volna ha többen gondolkodnának így. De már ezért se lehet hibáztatni senkit, én is elmentem az első szavazásomra és részt is vettem a Fityesz első győzelmében, koptattam a cipőm sarkát, bőszen húztam a ikszet.

    Igaz még gyermek voltam. Hát manapság is sok gyermek él felnőtt testben, ennyi!
    Még hisznek a mesékben!

  2. Egymillió ember most egy kicsit duzzog, és a következő propaganda betevőjére vár.
    A 3 milliárd (vagy 1.8) csepp a tengerben, persze annak forrását lehet vitatni. Csak az arányok kedvéért, a Fidesz több 100 milliárdot költött kommunikációra, csak az MTVA éves költségvetése 100 felett van, és a Fidesz még el is osztogatott mellé vagy 1000-et. De a Fidesz is szívesen adogat külföldre, és beavatkozik más országokba, mint pl. Szlovénia, Macedónia, vagy Le Pen is több pénzt kapott ennél.
    És ha ennyire fosnak a külső befolyástól, akkor nem a pártfinanszírozást kellene rendbe tenni? Ja, az pont jó úgy nekik, ahogy van.

  3. 3. Majsz
    Nem az a gond, hogy kapott, hanem, hogy elhallgatta.
    Ennek két következménye lett.
    Kiderült, hogy ugyan úgy sunnyogott, mint ahogy a Fidesz szokott, a másik, ahogy Tibor bá’ írja, sietett meghálálni az adományt és nagy elánnal az ukránok mellé állt, kemény orosz ellenes retorika mellett, aminek következményeként a szavazótábor bezuhant, ezzel elveszítve a választást.
    Így nagyobb kárt okozott, mintha nem kapott volna a kampányra egy fillért sem.
    Az összefogás hatalomra kerülése megváltoztathatott volna sok mindent, például csatlakozás az EU ügyészséghez, a közmédiát fideszteleníthette volna és négy év elég lett volna egy vadi új párt felemelkedésére.
    Ezek nem történhetnek meg, mert Márki-Zay elhallgatta az adományt, így egyedül hozott egy bukást okozó döntést. Több ezer milliárd forint érkezett volna az EU-ból és ez az ársapkás farhátas üzemanyagos őrület nem következik be.

    Azt hittem, hogy a szocializmussal magunk mögött hagytuk a hiánycikkek púlt alóli vásárlását. De nem. Akkor a banánt vettük pult alól, most az 1kg kristálycukrot, 1 liter olajat.

    MOL-os középvezetőtől származó másodkézből származó információ, hogy karbantartásnál valami olyan fatális hibát vétettek a hazai finomítónál, hogy az egyedi alkatrész, ami tönkrement, hónapok kérdése legyártani. Ez okozza az üzemanyag hiányt.

  4. 3. Majsz
    ” De a Fidesz is szívesen adogat külföldre, és beavatkozik más országokba, mint pl. Szlovénia, Macedónia, vagy Le Pen is több pénzt kapott ennél. ”

    Melyik Macedónia Majsz?
    Három is van ebből.

  5. „Se Orbán, se Márki-Zay. De akkor ki?” – Mit gondolsz, hogy került be a Mi Hazánk a parlamentbe?

  6. Még szerencse hogy Márky Zay földije Lázár ,erről mit sem tudott.
    ..gondolom.

    Amúgy Orbán egye meg amit főzött,én meg vagy túlélem,vagy nem.

    A hatalom rossz szerető.

  7. Orbàn valòban egy geci, de zseniàlis ahogy keveri a szart, és még a végére szerencséje is lett ennek a „Sàl-asi”-nak! ? (Tibor bà’ egy postacimet szeretnék kérni, anno mire leirtam volna amikor kommentelted, màr nem talàltam, azòta pedig semmire nem volt idôm)

  8. Re: Tibor bá’
    „Valaki visszahozhatná Kádárt, se hülye nem volt, se nem lopott.”
    Nem is ő vezette az országot, ezért nem releváns, hogy lopott/nem lopott…

    Az a baj Márkival, hogy szegény kontroll nélkül beszél, és mindent kikotyog.
    Az ügynökképző felvételin azért illett volna legalább ezt kiszűrni…
    Privát véleményem, hogy klasszikus választásokon az ellenzék képtelen nyerni, főleg ha a tandemben benne van fletó. Erre rá jöttek a megbízók is, így ha politikai fordulatot akarnak, akkor vagy puccsal kell megdönteni(erre nincs igény és harmat gyengék a provokátorok), vagy gazdaságilag mogyorózzák meg, de ez kontraproduktív is lehet, lásd a március óta kifogyott rakétával novemberben lövöldöző oroszokat.

  9. 11,dajtás
    Egyetlen országot sem vezetnek a megválasztott , közszemlére kitett képviselők, kivétel Kina, illetve É.Korea.
    Mindenütt máshol egy vásári komédia az egész demokrációsdi, amihez a szajhamédia szolgéltatja a háttérzenét.
    N.B. Elhiszem, hogy van valamelyes alapja ezoterikus szemléletednek, emlékezve a lányom régi esetére egy kislánnyal.Semmire sem szabad rálegyinteni.

  10. Re:12 bálint
    Nem is működik a tömegdemokrácia.
    (ókori görög verzió sem működött sokáig, és bónuszként még rabszolgatartó társadalom is volt, mert ugye fene nagy demokráciában azt is lehetett)

  11. Re:13 Tibor bá’
    Lehet hogy így volt egy ideig, de a 80-as években már szerintem kellően meggyengült ahhoz, hogy nem sok köze volt már a valósághoz.

  12. 13 Tibor bá’
    Az biztos, hogy Magyarország abban egyedi, hogy itt a politikusok soha nem kötelezik el magukat százszázalékosan egy oldal mellett, mindig próbálnak egyensúlyozni, és távoltartani magukat a szélsőséges álláspontoktól.
    Kádár is ilyen volt, sikerült is sokszor a keményebb szovjet vonalat puhítani, jobban, mint a szomszédos sorstársaknak.
    Most meg Orbán játssza ezt a játékot, csak éppen fordított irányban, ő meg Brüsszel ellen harcol, próbálva kitapogatni a határait…

  13. 7. Majsz
    „Az északi.”

    Melyik északi, Majsz?

    Kettő is van ebből:
    1. Az északnyugati a második világháborúig Vardarszka Repubika és az új nevén az úgynevezett Észak – Macedónia
    2. Az északkeleti meg a Bolgár Pirinszka Macedónia

    Észak-Macedónia nevét a Görögök, nyelvét és történelmét a Bolgárok, egyházát a Szerbek vitatták el, növekvő Albán lakossága miatt pedig nemrégiben kétnyelvűvé kellett válnia.

    A Bolgár politikusok egy része megkérdőjelezi a Macedón identitást és a nyelvet. Úgy vélik, hogy a Macedón nép és a nyelv gyökere a Bolgárokhoz kötődik.

    Természetesen az északi szomszédaink egyik felét sem zavarja az a tény, hogy semmi közük sincs a valódi Macedónokkal, hiszen a mai többségük Szlávok, akik évszázadokkal később jelentek meg és telepedtek le a Macedónok területén és persze Tőlük teljesen idegen nyelvet beszélnek.

    Az „Észak – Macedón nép” történelmének semmi köze nincs az Ókori Görög Macedóniához, hiszen lakosságának majdnem a 2/3-a Szláv (Bolgár vagy Szerb), 1/4-e Albán, de még Török, Görög, Oláh és Cigány származású egyveleg is létezik köztük.

  14. 17 L.S.
    A Macedónia névre errefelé eleve egy délszláv tartomány ugrik be mindenkinek, szinte fel sem merül a görög makedónokkal való összefüggés, habár a név utal rá.
    De látom, a görög tudatban még erős a kötődés a terület görög múltjához, ebből is fakadtak a jogi perpatvarok a névhasználat körül.
    De hát nálunk is él a nosztalgia Nagy-Magyarországról, amelynek területének van sok része, ahol már magyaroknak rég híre hamva sincs…

  15. Hát (háttal nem kezdünk mondatot!!) úgy emléxek, ahogy Tiborbá irja, de annyi különbséggel, hogy mzp sose mondott olyant, hogy beakarna szállni az ukrán háborúba. de mivel volt neki (mzp-nek) pár, de nem kerek mondata és kijelentése, vai (viktor az isten) és brigádja kiforgatta, és semmi mást nem lehetett hallani csak, hogy a balliberális oldal belerángatná az országot a háborúba. és ezt nagyon tolták minden csatornán ezerrel. ezzel nyertek, mert sok emberben megvan a háború kiszélesedésével kapcsolatos félelem (nem alaptalanul).

  16. Sok ismerősöm mondja, hogy mazochista vagyok, de bevallom, én minden nap nézem a királyi híradót.
    Részben azért, mert azért össze vannak foglalva benne a világ aktuális eseményei, még ha némelyik elég kifacsart tálalásban is, másrészt azért, hogy mindig érezzem, hogy a kormány merrefelé lavíroz, milyen politikai célokat próbál elérni kommunikációival.
    Ha nem naiv az ember, akkor ezek szépen kirajzolódnak, és le lehet vonni a következtetéseket.
    Az jól látszik, hogy nem a józanul gondolkodó kisebbségnek van szánva, (azzal nem is törődnek, tudván, hogy az nem jelentős kisebbség, kit zavar, hogy ők átlátják) hanem a nagy tömegeknek, akiket könnyen lehet megvezetni, és képtelen kritikus gondolkodásra.
    Persze sokszor felhúzom magam rajta, mennyire hülyének nézik az embereket, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ennek ellenére nagy tömegeknél tökéletesen működik.
    Saját felfogásom szerint iszonyú kontraproduktívnak kellene lenni annak, amit az ellenzék folyamatos ócsárlásával, ugyanazon, már ezerszer látott anyagok heteken, hónapokon át történő újra bejátszásával művelnek, ami számomra már őrjítően unalmas, (itt szokott időnként elszakadni a cérna nálam is) és éppenhogy megerősíti azt a vádat, hogy tudatosan alkalmazzák azt a goebbelsi hírhedt propagandafogást, hogy a leghajmeresztőbb hazugságokat is el lehet hitetni a tömegekkel, ha elég gyakran és meggyőzően sulykoljuk nekik.
    Hogy nem esik le a tantusz az embereknek, hogy ez már tiszta idiotizmus, hogy naponta újra meg kell nézni, hogyan eszi a majálisi virslijét Gyurcsány, hogy forgatja a szemeit felesége kampányán, hogy büszkélkedik MZP a guruló dollárokkal, hogy építette Jakab az illegális villáját, hogy védik hősiesen a határt a magyar rendőrök, megakadályozva a migránsok beözönlését (miközben tudható, hogy a szerb oldalon valahogy mégis egyensúly van az oda érkező és onnan eltávozott migránsok között, mert különben ott már csak migránsok lennének százezres tömegekben, tehát ma is működik az illegális migráció ott, csak azt nem reklámozzák).
    És arra sem veszik a fáradságot, hogy legalább frissítenék az anyagokat, hogy hitelesebb, átütőbb legyen, többnyire több hónapos felvételeket ismételgetnek unásig.
    Kicsit hülyének, fantáziátlannak mutatja a műsorszerkesztőket, de valószínű, ez csak engem zavar, van aki ezt kajálja, és minden nap képes rácsodálkozni és szörnyülködni a maszlagon újra, meg újra.
    Mert ha nem így lenne, akkor már csak rájöttek volna ők is… 🙁

  17. Re:19 hubab
    Migrók:
    Az egész úgy el van baltázva, mint annak a rendje. Beszökik a paki migro, elkapják, összeszedik egy gyűjtő helyen, kitoloncolják Szerbia felé, majd egy hét múlva újra átmászik a kerítésen… És ez történik ezer számra, csak annyi már a változás, hogy most már van éles lőfegyverük is, és nem restek rálőni a határőrökre is. Plusz jól szervezett bandák kemény valutáért csempészik nyugatra az embereket, és nem egyszer Szlovákiáig üldözik őket a zsaruk(szlovákok kilövik a migró autókat a francba, idehaza ez tiltva van, el is vannak szemtelenedve a csempészek, már ők is szemrebbenés nélkül forgalomba lövöldöznek.). Látszik hogy gerjesztve van az egész, és ezt nem a magyar kormány csinálja.

  18. 22. vasgyuszi
    Ez a pár nap hallgatás a MOL részéről elég volt arra, hogy a csókosok betárazzanak üzemanyagból.
    Hamarosan feldolgozott olajféleségek sem érkezhetnek az oroszoktól.

  19. @23 Károly:

    … és akkor ezt tudják reagálni (a MOL-nál):
    ” A Dunai Finomítóban továbbra is szakszerű körülmények között zajlanak a karbantartási munkák és az újraindításhoz szükséges munkálatok. A Finomító jelenleg csökkentett, 50-55 százalékos kapacitással üzemel, a sikeres újraindítás után pedig ütemezetten tud visszaállni a teljes gyártási kapacitásra.”
    (Az idézet a cikk frissített része)

  20. Értem én, hogy vidéki „kisbenzinkutakon” már csak 6-10 liter üzemanyagot lehet naponta venni, de ez igaz a 100-as benzinre és a Prémium dízelolajra is?

  21. 25. János,

    Ha nincs más, nincs az olcsó, akkor muszáj venni a drágábbat, úgyhogy törvényszerűen az is kifogy.

    Mindenhonnan az jön az otthoni ismerőseimtől, hogy elkeserítő a helyzet. Vállalkozók munkáját is akadályozza már a hiány, mert a cső vagy villanyszerelő például nem mehet busszal vagy kerékpárral.
    Akinek volt esze és betárolt, annak most kevésbé fáj a feje.

    Hogy köszörülte itt az oroszfan társaság a nyelvét (billentyűzetét) a Nyugaton, hogy így nem lesz meg úgy nem lesz Nyugat Európában üzemanyag. Bezzeg a Viktor meg Szíjgyártó mijjjen ügggyes, így a magyar pógár nyugodtan hátradőlhet.
    Valahogy nem jött össze. Hetekig jártam októberben és novemberben Európát, nem láttam sehol üres kutat, csak Magyarországon.

    És ami megdöbbentő még, hogy a betárolt gázkészlet sokkal gyorsabban fogy a magyar tárolókból, mint a legtöbb európaiból. EU átlag: 91.5%, magyar: 80.8%.

  22. 26. Gyarmathy
    Az olaj az jönne, de a járművek nem nyersolajal mennek.
    Viszont az elhibázott 12 év gazdaságpolitikája, hátulról csak Albánia előz minket, kényszerű lépésként, hogy a jónép ki tudja fizetni az üzemanyagot, ársapkát eredményezett. Így senki nem hoz be üzemanyagot, a MOL finomító pedig meghibásodás miatt lényegében kiesett a termelésből.
    Az még mindig igaz, hogy lenne elég olajunk, üzemanyagunk nincs elegendő a fenti okok miatt.

    Gáztározói kapacitásunk az ország fogyasztásához viszonyítva Európa legnagyobb tároló kapacitása. A százalékos ilyettén összehasonlítás ezért hibás következtetést okoz.

  23. 28. Károly,

    „Gáztározói kapacitásunk az ország fogyasztásához viszonyítva Európa legnagyobb tároló kapacitása. A százalékos ilyettén összehasonlítás ezért hibás következtetést okoz.”

    Éppen ezért nem kellene sokkal jobban fogynia, ürülnie, mint mondjuk a német tárolóknak.

    Ha már az áraknál tartunk, voltam otthon is az elmúlt két hónapban kétszer is. Elképesztettek az alapvető élelmiszerek árai. 50-70 néha 100%-al drágábbak a nekem megszokottnál (UK-nál) olyan cikkek, mint a rizs, olaj(főleg a hidegen sajtoltak) de még a burgonya és a hagyma is.
    El sem tudom képzelni mi lesz a télen és – ha ez így megy tovább – 2023-ban a kis és közepes keresetű magyar tömegekkel.

  24. 29: A magyar tározók nem voltak 100%-ig feltöltve (kb 87% volt a max idén), így alacsonyabb szintről indult a fogyásuk.
    Másrészt a nálunk tárolt gáz egy része nem a miénk, hanem pl a szerbeknek is bértárolunk, így nem csak a hazai fogyasztás üríti.

  25. 29 – Gyarmathy:
    A magyar élelmiszer árak inflálódásának oka részben pszichés. A kereskedők egymással versenyezve emelik az árakat. Az előállítás drágább az energia árak emelkedése miatt. A fogyasztás csökkenése fogja megállítani a folyamatot.

    Orbánnak főhet a feje. Bukása egyre közelebb jön, de úgy tűnik nem tud róla.

  26. Magánvéleményem: ez az egész ország 33 éve egy tragédia, de egy hatalmas tragédia, ami most csúcsosodik ki igazán, de ez a nép se ér sokat, hogy ezt tűrte, tűri és engedte, engedi.
    Ha tehetném, azonnal mennék innen… mentem is volna, ha az asszony nem hisztizik be az utolsó pillanatban. Ha most megkérdez bárki: innen el, ajánlom Uruguayt.

  27. 32. Jövőnk
    „Magánvéleményem: ez az egész ország 33 éve egy tragédia, de egy hatalmas tragédia, ami most csúcsosodik ki igazán, de ez a nép se ér sokat, hogy ezt tűrte, tűri és engedte, engedi.”

    „Kezünkben van a világ egyetlen olyan jogrendszere, amely nem évül el, amely választ ad mindazokra a problémákra amitől ma szenved az egész emberiség, amely megállítja a korrupciót, az élősködést, a hazaárulást, a kifosztást, ami nem állatcsordát nevel, hanem ember társadalmat, amely nem a rohadó pusztulásra épül, és amely megvédi a nemzeti vagyont!”

    /https://www.napitema.com/2021/09/a-kepviselok-1990-ota-nem-rendelkeznek.html//

  28. 30. Avatar
    Kiderült, mi ez a gyors ürítés. Jó, német és svájci kereskedők. De ki fizet nekik és ki fizet nekünk? Jó, itt tároltatnak. De honnan vették, hogy juttatták el ide?

    https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/12/eleg-gaz-van-telire-a-hazai-tarolokban-meg-exportra-is-jut-belole
    „kereskedők ott tároltatnak, ahol megéri – az a hazai tárolócégeknek csak jó, ha éppen Magyarországon –, és ott is adják el, ahol a legtöbbet kapják érte. Mostanság (a nyilvános adatok szerint) elsősorban Ukrajnában, de megy ki gáz Szlovákia és Szerbia felé is. Ám miközben Ukrajnának nyilvánvalóan szüksége van az energiahordozóra, Szlovákia jó eséllyel inkább az Ukrajna felé vezető tranzitútvonal szerepét tölti be.
    A Világgazdaság információ szerint a magyarországi tárolókból kivitt gáz többségét egy németországi kereskedő juttatja Szlovákiába, közvetlenül pedig döntően egy svájci bejegyzésű cég exportál Ukrajnába. „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük