(4037) IQ

Tibor bá’ online

 

89. útban a 90. felé

Kb. 70 évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy az IQ értékem kiemelkedően magas, behatóbban foglalkoztam a témával. Akkor tudtam meg néhány dolgot. Például a teszteket úgy kell elkészíteni, hogy a válaszadás készsége ne függjön az oktatástól, vagyis az alany iskolázottságától. Ez nem egy könnyű feladat, de megoldható. A másik, hogy a különböző országok, népek átlag IQ-ja 100. Nincs intelligensebb és kevésbé intelligens népesség. A született probléma megoldó készség mindenütt egyforma. Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom, de nem ellenkezik a logikával. Ezért aztán meglepődtem, amikor az egyik poszt olvasó társunk küldött egy világképet, ahol az látható, hogy a különböző országok milyen átlag IQ-val rendelkeznek. Ami azt illeti, a kép rendkívül meglepő. Elsőre kijelenthető, hogy kifejezetten rasszista. A fehér ember az intelligens, de minél színesebb a bőr, annál butább az ország. Meglepő, hogy mi megütjük a 100-at, de a szlovákok és a csehek nem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(4037) IQ

  1. Ha ez egy fehér emberre kihegyezett rasszista mérés lenne, akkor Kína, Japán és mindkét Korea nem világítana, Észak-amerika pedig igen. Lehet, hogy mégis objektív?

  2. Kedves Tibor bá

    Egy ideje kimondottan élvezem a posztjaid vitathatatlan áthallásait.
    Sőt az igen aktív moderálásod áthallásait is.
    Ugye nem szükséges megneveznem, hogy milyen áthallása van ennek ?

  3. Én kétféle civilizációt látok: a technikait, illetve a kultúrális civilizációt.
    A technikait tekintve, a fehér ember vezet, találmányait tekintve, kulturális téren a távolkeletiek mellett labdába sem rúghat.

  4. 3.

    Kedves bálint , valószínűleg bennem van a hiba , de nem tudom mire gondolsz.
    Filozófia ,zene , fesztészet , szobrászat , építészet, irodalom ?

  5. Nos tehát: Sötét bör = Sötét agy
    Házifeladat: Keress afrikai sakkvilágbajnokot vagy
    Nobel dijast !!!
    *https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship
    *https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates

  6. 3 – balint

    A fehér embernek nem kellett volna más kontinensekre lépve tűzzel-vassal irtani a helyieket és kultúrájukat, melynek helyébe az ottaniak számára idegen kultúra lett ráerőltetve. Szóval van bőven vaj a fehér ember fején értsd a koloniális hatalmakat létrehozó nyugati nemzetek fején vagy azokén, amelyek saját országaikat a helyiek rovására hozták eleve létre.

    Ezzel te nem értesz egyet? Nem kellett volna hagyni, hogy az afrikai, amerikai, ázsiai de akár ausztrál nemzetek, törzsek a maguk útját járják és az együttműködés nem a népirtás és kizsákmányolás alapján valósuljon meg, hanem mindkét fél számára előnyös feltételek mellett? Élni és élni hagyni! Nem ez lett volna a helyes út?

  7. Tibor bá´

    Elakadt itt egy hozzászólásom, link nélküli, csúnya szó nélküli, balintnak címezve.
    Köszönöm, hogy ránézel!

  8. Szerintem a térkép helyes lehet.
    Igenis intelligensebb a fehér színű ember mint a sötét. De!

    1.A fehér rassz sem elég intelligens
    2. A sötétebb rassz is fejlődhet(ne), feltéve ha az intelligensebb fehér rassz nem tartaná hülyén, hogy kizsákmányolhassa.
    3. A „kihalt” vörös rassz sokkal bölcsebb volt, mint a fehér.

    További szokásos kérdések a témában:
    -Mi az intelligencia egyáltalán?
    -Hogyan fejleszthető? A tanulás, mint puszta információhalmozás hogyan fejleszti az intelligenciát a beérkező információk koherens elrendézésének képessége révén?
    – Vagy az egy velünk született tulajdonság kb. úgy, mint a lélektanban a személy temperamentuma vagy a fütyiméret?
    -Hogyan korrelál az intelligencia az un. bölcsességgel? Egyazon dologról beszélünk-e?
    -Vajon a genetikai adottságok(pl,agyméret stb.), vagy a kultúrális, szociális, neveltetési stb. szokások befolyásolják e jobban?

    Szóval ez a ki hülyébb, ki nem az térkébb csak kb. annyira reprezentatív a nagy kép szempontjából, mint hogy melyik tyúknak van 4mpes memóriája a többi 3 mp-es mellett a baromfiudvarban.
    Rendkívül hülyék vagyunk, de akár lehetnénk okosabbak is, függetlenül a bőrünkben lévő pigmentsejtek számától.
    Egy biztosnak tűnik, az intelligencia növelésének folyamatában van egy határparaméter amiután sokkal hatékonyabb lesz.
    Egy önreflexióra alkalmatlan egyén hiába tanul, csak egymásra dobált információk lesznek a fejében, mint egy lexikon, de a valódi bölcsesség nem lesz meg neki.
    Mikor már annyi és olyan információk is benne lesznek a kalapjában meglódul a fejlődése.

  9. Az a meglepő, hogy ehhez valakinek térkép kell.

  10. Ravasz dolog ez az IQ. Néhány gondolat erröl.

    Maga az un. „probléma megoldó ” képesség – vagy készség – még nem feltételenül jelenti azt, hogy az ember maga kvázi szuper intelligens lenne. Egy teszt pedig nem teszt.
    Igy aztán számtalan mensa tagok ismerek, akik egyetlen teszt alapján nagyon intelligensnek tarhatják magukat – pedig elég buták, mellesleg. Másrészt: csak maga a probléma megoldó képesség mit sem ér, ha nincs meg az emberben egy másik fajta gondolkodás mód: nevezetesen a probélma felvető képesség. Ez egészen másfajta szemlélet. Továbbiakban: mit sem érnek ezek együttesen sem, ha az ember maga egy érzéketlen tuskó, más szavakkal nincs benne elég EQ.
    Szóval, hogy mi maga az intelligencia, az tényleg komplikált kérdés. Jómagam pl. láttam anno Kenyában egy maszáj asszonyt, – kis csecsebecséket árult a szavannán, egy kőkorszaki szintü faluban. Intelligensebbnek/ értelmesebbnek éreztem, mint itthon a hazai jólétben élő eladónők nagy részét.

  11. Szerintem az intelligenciának ki kell egyenlítődnie minden olyan populációban, ami genetikai közösségben van.
    Ugyanis minden emberi közösségben az az egyed kerül szaporodási előnybe, amelyik intelligensebb, a butábbnak nagyobb az esélye, hogy kihullik a rostán.
    Faji szétválás csak akkor lehetséges, ha a két populáció genetikailag elszigetelődik egymástól, és megszűnik a géncsere.
    Ha genetikai híd van a két népesség között, akkor azok a gének, amelyek segítik a túlélést, átkelnek ezeken a hidakon, és a másik populációban is uralkodóvá válnak, mert kiszorítják a kevésbé sikeres géneket.
    Szerintem ezek a mért különbségek abból fakadnak, hogy a tesztek az egyik kultúrában nevelkedett egyedeknek kedveznek, a másiknak nem.
    Én találkoztam olyan afrikaiakkal, akiknél csodáltam, hogy képes olyan színvonalon megtanulni idegen nyelveken, többek között magyarul is, hogy néhány év itt élés után vicceket mesélt, a poénokat tökéletesen kihozva.
    Aki tanul már idegen nyelven, az pontosan tudja, hogy ez milyen nehéz elérni.
    Persze tudom, hogy ezek nem az átlaghoz tartoztak, akik ide jöttek tanulni, de engem tökéletesen meggyőztek róla, hogy semmivel sem gyengébb képességűek, mint mi
    Ezek a genetikai hidak ősidők óta megvoltak Európa, Ázsia és Afrika között, a határterületeken sok kevert népességű ország van, tehát folyamatos génáramlás van a rasszok határain keresztül.
    A legprimitívebb társadalomban is az az egyed a legsikeresebb, amelyik intelligenciája folytán a legjobban használja ki az adott környezeti feltételeket, ezért az ilyen gének végigsöpörnek a teljes genetikai közösségen.
    A bőrszínből megint csak azok a gének kerülnek előnybe, amelyek a helyi túlélésben előnyt jelentenek, semmi közük az intelligenciát meghatározókhoz…
    Szerintem…

  12. 7,Zsolt
    …”A fehér embernek nem kellett volna más kontinensekre lépve tűzzel-vassal irtani a helyieket és kultúrájukat,…”
    Zsolt, leegyszerüsitve, fekete-fehéren nézed a dolgokat.Már egyszer leirtam volt véleményemet a témában, kicsit hosszadalmas, ergo nem akarom megint legörgetni a papiruszt. Nem pontosan ugy van, ahogy előadod, de mennyire, hogy nem.

  13. 9. Tibor bátyám

    Igen-igen, így definiálják, de gyaníthatóan többről lehet szó.

  14. 15 – balint

    Jó, rendben, nem szándékom vegzálni téged vagy ilyesmi.

    Csak annyit tennék még hozzá, hogy nem hiszem, hogy fekete-fehéren látom a témát. A fenti hozzászólásomat annak a tudatában is írtam, hogy igen, voltak olyan helyzetek is, amikor a fehér ember megjelenése akadályozta vagy inkább akadályozhatta meg (mert azért ezt 100 %-os biztonsággal nem lehet kimondani, hanem valószínűsíteni lehet az előzményekből) mondjuk egy nép eltűnését, mert az ottani bennszülött szomszédok irtották egymást, de rendesen és mondjuk az egyik a kettő vagy nagyobb számú konfliktusban részvevőtől igencsak rosszul állt. Vagy, hogy volt rabszolgakereskedelem a fehérek megjelenése előtt egyes helyeken, méghozzá akár nagyobb méretű is. Vagy, hogy tényleg a fehérek vitték el az írás-olvasás tudományát más helyekre. Ez mind igaz, de jóval kevésbé jellemző, mint az, hogy a maguk útját járó kultúrákba illetve civilizációkba valami rettenetes és tragikus módon „rondítottak bele a fehér száhibok”.

  15. 4,Mosógépszerelő
    Az általad felsoroltakban a távol-keletiek is jeleskedtek, méghozzá jobban, mint a fehér faj.A technológia terén a nyugat messze verte őket, fogalmam sincs, miért nem érdekelte a keleti népeket az életet megkönnyitő találmányok.Évezredek óta szórakozik a kinai a röppentyükkel, a fehér ember csinált belőle a háborút forradalmasitó lőport.
    Évezredek óta eregeti fény ünnepén az elmés kalikába zárt mécsesét, egy nyugati kellett ahhoz, hogy ember is repülhessen.

  16. A fehérek intelligensebbek, a fekák meg fizikiailag erősebbek. Nincs ezen mit ragozni. Egy faj vagyunk, ugyanúgy, mint a kutyák. De más az erőssége egy dobermannak, mint egy pulinak. Mindegyik jó valamire. Gond akkor van, amikor egyesek szerepet tévesztenek és azt hiszik, hogy a fekete egyenrangú lehet egy fehérrel. Ez nem más, mint szenteskedés. Ja és rasszista vagyok, aki nem az, az költözzön cigányok (akik se nem intelligensek, se különösebben erős fizikummal nem rendelkeznek, viszont hagyták őket elszaporodni, de ez másik történet) közzé, ott majd gyorsan átértékeli a dolgokat.

  17. 17,Zsolt
    Zsolt kedves, nem vegzálsz, gondolatokat, véleményeket cserélünk, ki-ki meglátása szerint.
    Részemről, nem vagyok képes belátni, hol, mikor és miképpen ronditott bele annyira végzetesen, visszafordithatatlanul a fehér száhib a népek életébe, de annyira, hogy szegények még mindig nem heverték ki. A hatvanas évek legelején a fehér társadalom, mintegy jóvátétel okán kezdi a Support Africa mozgalmat.Sokat regélhetnék neked mennyibe került és mi eredménye volt.
    Hagyjuk.

  18. 20 – balint

    „Részemről, nem vagyok képes belátni, hol, mikor és miképpen ronditott bele annyira végzetesen, visszafordithatatlanul a fehér száhib a népek életébe, de annyira, hogy szegények még mindig nem heverték ki.”

    Erre rengeteg példát lehetne mondani, csak egy igazán tragikus a sok közül: a fehérek lényegében kiirtották Észak-Amerika bennszülött lakosságát. Válogatott módszerekkel mészároltak le tízmilliókat. Lényegében csak mutatóban maradtak néhány isten háta mögötti indián rezervátumban.

    Ez nem visszafordíthatatlan tragédia? Ha nem, akkor nem tudom, hogy mi lehetne az!
    És mondom, példákat még lehetne sorolni.

    Őszintén úgy gondolom, hogy ezt a témát tévesen ítéled meg, láttál bármilyen sok lepukkan afrikai kikötőt vagy akár lusta négereket; sok tekintetben a következményeket láttad, nem az ő „eredendő bűnüket”. A kolonializmus Nyugat-Afrikában pedig még most is csak névlegesen van felszámolva, reálisan nincs, a franciák továbbra is végzik az ámokfutásukat azokban az országokban. Ezek tények, nem kitaláció.

  19. Engem az egészben csak az bosszant, hogy a neoliberális propaganda a nyakamba akarja ültetni a négereket. Ma már nincs olyan hirdetés, ahová ne raknának be 1-2 néger nőt. Régebbi filmekben a néger rendőr hazament a néger feleséghez. A mai néger rendőr felesége fehér, vagy fordítva. A sebhelyes arcú néger énekes nője egy csodálatos fehér modell. Kíváncsi vagyok mikor lesz törvény arra, hogy fehér férjnek csak néger felesége lehet.

  20. 22 – Tibor bá´

    Ebben tökéletesen igazad van, ez a kultúrharc beteges. Ehhez asszisztál a média, ki van adva az ukáz. Plusz a filmipar is.
    És semmiféle bűntudatot nem kell ébreszteni például a közép-európaiakban, akik soha nem kolonizáltak más kontinens lakóit (a németek kivétel e tekintetben).

    Amennyiben egy fekete színészt játszatják, mint Achilleust, akkor – adott esetben – Adolf Hitlert szerepe is sorra kerül e tekintetben egyszer?! Csak kérdem…

    http://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/ngkHGNydglsvl3SMxg3NXm/achilles-king-of-the-myrmidons

    balint fórumtárssal másról vitatkozom. Egyszerűen nem igaz, hogy nem követtek el a fehérek irtó nagy gazságokat más kontinens lakóival. Erre viszont nem a te általad jogosan kifogásolt agymosó propaganda a megfelelő válasz.

  21. A történelemben mindig volt, fősodratú ideológia.
    Ezeket pedig lenyomják a tömegek torkán , bár vannak,akik ezeket készségesen elfogadják.
    Ebben a tekintetben nincsen változás.
    Csak a Szent Tehenek és a FőGonoszok szerepébe kerülnek időnként újak.
    De az emberi közösségek, Szent Tehenek és FőGonoszok nélkül elképzelhetetlenek.
    Akit pedig a szinesbőrüek idegesítenek, akkor is ha, azok nem az ő rovására sértik a törvényeket, az rasszista.
    Erre nincsen jobb szó.
    Isten, Haza, Család , Náci , Fasiszta , Kommunista , Terrorista ,Fundamentalista , Szélsőséges , Migráns ,Pedofil , Zsidó , Balliberális . Neomarxista, LMBTQ ,Soros ,Brüsszel , Puttyin, nos ezeket a szereplőket látjuk korunk forgószinpadán.

  22. 24 – Zsolt:
    Kíváncsi vagyok mikor fog megjelenni az első néger Jézus a keresztfán, esetleg az atya úristen négerben. 😀 csak hogy az ilyen mosógépszerelő félék ki legyenek elégítve.

  23. Re:26
    Ezt a poént már ellőtték.
    Film címe: Bruce Almighty
    2003-as amerikai vígjáték Jim Carrey(
    Bruce) és Morgan Freeman( az Úr) főszereplésével.

  24. Tibor bá’, köztudomású, hogy neked bassza a csőröd, ha egyáltalán fekete és fehér ember alkot párt. Ez szerintem valóban, avítt, rasszista hozzáállás, a XXI. században élünk. 🙂

  25. 28 -elesz:
    Az, hogy bassza a csőröm az túlzás, de minden esetre irritál.

  26. Európa akkor indult el a lejtőn, amikor területére engedte az idegen, más földrészekről származó, más kultúrájú, más vallású népességet. A “sok lúd disznót győz” alapján a primitívebb, műveletlen, gyökértelen népesség is lehúzza magával a honos népességet a szellemi és társadalmi mocsárba. Elég csak megnézni azt, hogy mi folyik Európa nyugati felén. Már most kezdhetnék építeni a falat Szczecin-től déli irányban egészen az Adriai tengerig , addig amíg nem lesz késő! A Római Birodalom végnapjai is ilyenek lehettek.

  27. Tibor bá´

    Te Charles Darwin nagy rajongója vagy. Mindenben egyetértesz vele?
    Telegónia – én úgy tudom, hogy Darwin elfogadta a jelenség létezését; és természetesen nem csak ő, más tudósok is (érdemes megemlíteni Felix Le Dantec nevét).

    Az állatok nemesítésével foglalkozó profik is ismerik a fogalmat (pl. ló-, kutya-, galambtenyésztők stb.). Ugyanis megfigyelések igazolták a telegóniát.

    Neked mi a véleményed róla?

  28. 31 – Zsolt:
    Az túlzás, hogy Darwin rajongója lennék. De értem az evolúciót, ami nem semmi, mert a legtöbb embernek fingja sincs mi az (még itt is).
    A telegóniáról pedig a náci fajelmélet szerint amelyik árja nő zsidóval közösült, az megszűnt árja lenni. Milyen alapon? Hát az ondó felszívódik. Ezt én abszurdnak tartom, még akkor is, ha Darwin elfogadta.

  29. 31 .

    Egyetértek.
    Utánaolvastam a telegóniának.
    Zavaros süketelés.
    Az állattenyésztők között, volt egy ilyen téveszme, ami sokáig tartotta magát.
    Sajnos tudományos felkészültség és kritikai képesség híjján sokmindent be lehet magyarázni az embereknek.
    Lásd : homeopátia , asztrológia , távolbalátás , teleportáció , telepátia , biorezonancia ,
    és az ezotériás ostoba babonák százai.

  30. „Például a teszteket úgy kell elkészíteni, hogy a válaszadás készsége ne függjön az oktatástól, vagyis az alany iskolázottságától. Ez nem egy könnyű feladat, de megoldható. A másik, hogy a különböző országok, népek átlag IQ-ja 100. Nincs intelligensebb és kevésbé intelligens népesség. A született probléma megoldó készség mindenütt egyforma.” – A bibi ott van, hogy ez eleve csak egy szép cél volt, egy utópisztikus elképzelés, de sajnos soha nem volt igaz.

    Egyrészt egyéni szinten igaz, hogy az a készség, amit használunk, fejlődik, amit nem, az sorvad. Nyilvánvalóan, aki gyakoroltatja az eszét, gondolkodik, iskolába jár, olyan munkát végez, amihez gondolkodnia kell, az okosodik, majd fenntartja az IQ-ját, aki nem, az meg eleve butább marad a saját potenciáljához képest, és idővel még butul is.

    Itt eleve megbukik az, hogy az iskolázottságtól független legyen az IQ.

    Másrészt társadalmi szinten egy olyan civilizációban, amiben a magasabb IQ-nak tényleges pozitív szelekciós hatása van, idővel az átlag IQ nő genetikusan, ezzel szemben ahol nincs ilyen szelekció, vagy pláne kontraszelekció van, az átlag IQ csökken.

    Mondjuk ez alapján a jelenlegi civilizációnknak extrém hülyének kéne lennie, mert általánosságban jellemző, hogy az intelligensek alig vállalnak gyereket, a hülyék meg sokat, és gondoskodunk róla, hogy azok fel is nőjenek. Itt csak azt tudom elképzelni, hogy ezen a szinten ez viszonylag újkeletű berendezkedés, és még nem volt ideje, hogy a romboló hatása kiteljesedjen.

  31. Ehhez hozzáadódik, hogy nincs olyan, hogy kultúrafüggetlen teszt. Eleve az, hogy leülünk egy papír vagy számítógép elé, vagy valaki kérdezget és válaszolunk, egy olyan helyzet, ami ismerős és megszokott, begyakorolt annak, aki sokat járt iskolába, és idegen annak, aki iskola nélkül nő fel.

    Lehet, hogy valaki, aki egész életében „csak” élt, szerszámot készített, házat épített, vadászott, taktikázott a szomszéd faluval való vetélkedésben, akár kiemelkedően intelligens is lehet ezekben a megszokott tevékenységeiben, de onnantól kezdve, hogy leültetik egy padba egy papír elé, fogalma sincs, mit kezdjen ezzel az egésszel.

    Az ázsiaiak kiemekedő intelligenciája pedig gyanús, hogy összefüggésben áll az írásukkal. Évtizedekig tanulják és gyakorolják, hogy lehet fura, bonyolult kriksz-krakszok között összefüggéseket találni, és az IQ tesztek is pont ilyenek.

  32. 15 „Ugyanis minden emberi közösségben az az egyed kerül szaporodási előnybe, amelyik intelligensebb, a butábbnak nagyobb az esélye, hogy kihullik a rostán.” – hubab, erre ne végy mérget!
    Ma egész biztosan nem igaz, de igazából már a civilizációval minimalizáltuk ezt a jelenséget.
    Onnantól kezdve, hogy minden férfinak jut egy nő, akivel családot alapíthat, a gyereknevelésre megvan a keretrendszer, a buta éppúgy szaporodhat, mint az intelligens. Sőt. A társadalmi ranglétrán való felemelkedéshez vagy lecsúszáshoz már lehet köze az IQ-nak (szerencsés esetben), de attól még, hogy valaki lecsúszik, lehet sok gyereke. Az a sok gyerek persze nem mindig él túl, de összességében mégsincsenek szignifikánsan kevesebben.

    Ha már az anekdotáknál tartunk, én találkoztam olyan afrikaival, aki itt végezte el az orvosi egyetemet, leélt egy munkás életet orvosként, és évek óta újra magyarországon él, ez alapján elég intelligensnek kellene lennie, de ha beszélsz vele, ezt az elvi intelligencia egyáltalán nem látszik. Magyarul beszél, de amit mond, annak se füle se farka, általában nem sok köze van a témához, amiről amúgy beszélünk. El se tudom képzelni, hogyan végezte el az orvosit 40-50 éve.

    25 Mosógépszerelő – azt hittem, egyetértünk, idáig: „Akit pedig a szinesbőrüek idegesítenek, akkor is ha, azok nem az ő rovására sértik a törvényeket, az rasszista.” – Ne haradugdj, de én senkinek nem nézem el a törvénysértést, akkor sem, ha (éppen, még) nem az én rovásomra történt. Nyilván nem arról van szó, hogy a bőrszíne miatt kellene bárkit is üldözni, de ha a színesbőrűeknek megengedik, hogy szabadon sértsék a törvényt, ha bizonyos értékhatárig szabadon fosztogathatják a boltokat, ha megverhetik az utcán az ázsiaiakat, ha szabadon lövöldözhetnek egymásra és mindenki másra, annak az egész civilizáció a kárát látja, és ha nem szabnak neki hamar határt, akkor akár a civilizáció végét is jelentheti. Annak pedig rám is lesz hatása.

  33. 26: Szerintem ezt a kört már lefutottuk, az etióp és az eritreai ortodox keresztény egyházakban évezredesnél is régebbi hagyománya van annak, hogy Jézust feketének ábrázolják.
    Gondolom a hófehér bőrű, szőke, kék szemű Jézus ábrázolásokon is megborzongsz, hogy történelmietlen így ábrázolni egy 2000 évvel ezelőtti zsidó legényt…

    Jézus valós külsejéről nem maradt fenn hiteles ábrázolás, sem leírás. Így aztán mindenhol a helyi kulturális hagyományok befolyásolták az ábrázolását. Kezdetben a görögök a korábbi Apolló ábrázolások mintájára rajzolták meg őt, és csak jóval később alakult ki a számunkra mostanáig ismerős szakállas, hosszú hajú kép.
    De a távol-keleten meg szintén évezredes ábrázolások vannak vágott szemű Jézusra…

    Az atyaúristent meg eleve blaszfémia emberi formában ábrázolni, ahogy a zsidó és a mohamedán vallások nem is ábrázolják soha. A kereszténységben se volt divat az Atyát megrajzolni, Jézus emberi alakja épp arra (is) jó, hogy általa lesz emberként ábrázolható az Úr. De a görögök Zeusz képe suttyomban azért elég rendesen ott volt az emberek tudatában, és erősen befolyásolta, hogyan is képzelik el az emberek az Atyaistent.

  34. Lehet egy tényt rasszistának bélyegezni?

  35. 42 Takács Bálint

    Már hogyne lehetne, de attól még tény marad. Persze a nekik nem tetsző dolgokat egyesek igyekeznek szőnyeg alá söpörni. Lásd „cancel culture”

    Többek között ez különbözteti meg a természettudóst a bölcsésztől. Ha kijön egy eredmény, lehet, hogy nekem nem tetszik, de attól még úgy van, más meg elkezd vele vitatkozni, mert nem illik a (pre)koncepciójába.

  36. 42 – Hogyne lehetne! A tények közül elég sok rasszista. Objektíve.

    Az emberek különböznek, az embercsoportok se mind egyformák. Objektíven lehet olyan tulajdonságokat találni, amikben bizonyos embercsoportok statisztikailag szignifikánsan különböznek egymástól. És miután az emberi tulajdonságok egy jelentős részéhez értékítéletet lehet társítani, ezek a tények rasszisták.

    Ennek a tudomásulvétele a racionális rasszizmus.

  37. Askenáz zsidók átlaga 117, ez a legmagasabb átlagérték, de a populáció világszerte csak pár millió. Magyar viszonylatban, nem ez terjed, hanem ez a dél-ázsiai vonulat. (Sajnos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük