(4034) COP27

Tibor bá’ fordítása online

A COP27 csúcstalálkozó semmit sem tett az éghajlatváltozás kezelésére

Írta: Bryan Dyne
89. útban a 90. felé

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének idei Éghajlat-változási Keretegyezménye (COP27) véget ért, és a világ legnagyobb kapitalista hatalmai, bankjai és vállalatai, amelyek az egyiptomi Sharm el-Sheikhben összegyűltek, ismét ígéretet tettek arra, hogy lényegében semmit sem tesznek a folyamatban lévő klímaválság megállítása és visszafordítása érdekében.

A küldöttek által megfogalmazott megállapodás sok hasonlóságot mutat a skóciai Glasgow-ban tavaly kötött megállapodással. A legsürgetőbb szükség – a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése és az üvegházhatást okozó gázok szén-dioxid-kibocsátásának a Föld légkörébe való megállítása – a szénerőművek korlátozott kapacitás csökkentésére és a nem hatékony fosszilis tüzelőanyag-támogatások „fokozatos megszüntetésére” korlátozódott. Ez egy olyan kifejezés, amely sokféleképpen értelmezhető, így gyakorlatilag értelmetlen.

Még azok is, akik korábban jelentős szerepet játszottak a nem kötelező érvényű megállapodások megalkotásában, kénytelenek voltak negatívan kommentálni a COP27-en készülteket. Laurence Tubiana, aki a 2015-ös párizsi egyezmény által méltányolt 2015-ös Párizsi Egyezmény egyik fő építésze volt, megjegyezte: „A fosszilis tüzelőanyag-ipar hatása mindenütt megtalálható volt.” Így folytatta: „Az egyiptomi elnökség olyan szöveget készített, amely egyértelműen védi az olaj- és gázipari kőolaj-államokat és a fosszilis tüzelőanyag-ipart.”

El lehet képzelni, mit hoz a jövő évi COP28, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben rendeznek meg, ahol a becslések szerint a világ olajtartalékának 10 százaléka, a világ földgázkészletének 20 százaléka van.

Még azt a felhívást is elvetették, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alá korlátozzák. A határértéket a klímatudósok széles körben a klímaváltozás hatásait tekintve a „visszaút nélküli pontnak” tekintik, amelyen túl a szélsőséges időjárás, az emelkedő óceánok, az élőhelyek pusztulása és a számtalan egyéb veszély által okozott károk megfordíthatatlanok.

A felhívást csak azért tartották meg, mert a CNN kénytelen volt beismerni, hogy az Európai Unió tisztviselői „gondosan megkoreografált sajtótájékoztatót” tartottak. A sajtótájékoztatót Frans Timmermans, az EU éghajlat-politikai főkapitánya vezette, aki azt állította: „Nem akarjuk, hogy itt és ma meghaljon 1,5 Celsius. Számunkra ez teljesen elfogadhatatlan.

Valójában az európai hatalmaknak nincs mit kínálniuk a munkásosztálynak. A konferenciát teljes mértékben beárnyékolta az ukrajnai háború az Egyesült Államok és a NATO, és Oroszország között. Az Egyesült Államok az elmúlt években sürgette Európát, különösen Németországot, hogy hagyjon el az orosz földgáztól való függőségét, legnyilvánvalóbban 2018-ban, amikor Donald Trump akkori elnök szankcionálta Németországot, amiért nem zárta le az orosz-németországi Északi földgázvezetéket. 2-t.

Ezt a nyomást felerősítette az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékeinek szeptemberi bombázása. A több tízmilliárd dolláros infrastruktúra bűnös megsemmisítése arra kényszerítette Európát, hogy jobban függjön az Egyesült Államok földgázimportjától. Az Energiaügyi Minisztériumtól és az amerikai földgázlobbistáktól származó dokumentumok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok kormánya és vállalatai már felgyorsították a cseppfolyósított földgáz EU-ba irányuló exportjának növeléséhez szükséges infrastruktúrát az ukrajnai háború februári kezdete óta.

Németország a maga részéről széniparának újjáélesztése felé fordult. Áprilisban például a zöld-párti Robert Habeck alkancellár engedélyezte Lützerath városának elpusztítását és lakóinak áthelyezését, hogy az RWE cég 280 millió tonna szenet bányászhasson. Habeck ezt azzal indokolta, hogy „Putyin támadóháborúja arra kényszerít bennünket, hogy átmenetileg nagyobb arányban használjuk ki a lignitet, hogy gázt takarítsunk meg az áramtermelésben. Ez fájdalmas, de szükséges.”

A COP27 állítólagos fénypontja az volt, hogy egy „veszteség és kár” alapot hoztak létre, amely elsősorban az Egyesült Államokból és az Európai Unióból azon szegényebb országokba irányítson forrásokat, amelyeket már eddig is leginkább érintett az éghajlatváltozás. Molwyn Joseph, a Kis Szigetállamok Szövetségének elnöke úgy üdvözölte, mint „egész világunk győzelmét”, és a kis nemzetek iránti „tisztelet” kifejezését.

Az új alap a legjobb esetben is jelképes gesztus. Csak a katasztrófák utáni újjáépítésre korlátozódik, és gondosan úgy alakították ki, hogy ne jelentsen hibát azon nemzetekkel szemben, amelyek a legtöbb üvegházhatást okozó gázt bocsátják ki, mivel az Egyesült Államok az egyik legnagyobb kibocsátó ország. Arról sincs világos elképzelés, hogyan oszlik majd el a pénz, vagy egyáltalán eljut-e a rászorulókhoz.

Más szóval, a konferencia 35.000 résztvevője között állítólag több mint 600 lobbista volt jelen a fosszilis tüzelőanyag-iparból, ami 25 százalékkal több, mint tavaly, és több, mint a csendes-óceáni szigetországok összes delegáltja együttvéve. Bármilyen intézkedést is hoztak, kétségtelenül a kapitalista érdekeket alaposan figyelembe vették, és megtettek mindent annak biztosítására, hogy a Föld felgyújtásából és mérgezéséből származó haszon tovább emelkedjen.

Sőt, még ha a „veszteség és kár” alap megfelelő forrásokat és megfelelő kezelést is kapott az éghajlatváltozás által érintettek ellátására, valójában nem kezeli magát a válságot. Támogatja azt a tévképzetet, amelyet kétségtelenül a COP27 világ vezetői közül sokan vallottak, miszerint az éghajlatváltozást egyszerűen úgy lehet megoldani, ha valami változást hozunk azokra, akik elvesztették megélhetésüket és szeretteiket az éghajlat által kiváltott pusztítások következtében.

Ugyanakkor úgy tesz, mintha az egyre katasztrofálisabb eseményeket is ugyanúgy lehetne kezelni. A logika az, hogy még akkor is, ha a globális felmelegedés legrosszabb hatásai megjelennek, és elsüllyesztik a világ partvonalait, elpusztítják az élőhelyeket, és végül emberek milliárdjai ölnek meg, több pénz jelentheti a megoldást.

Az éghajlatváltozás átfogó veszélye az, hogy egy bizonyos ponton, talán amikor a globális hőmérséklet 1,5 Celsius-fok fölé emelkedik, esetleg azután vagy talán azelőtt, a Föld éghajlata elválik az emberi ipari tevékenységtől, és olyan elszabadult folyamattá fejlődik, amelyet nem fékez meg a jelenlegi technológia, és esetleg véget vethet az emberi civilizációnak. De mit számít ez, ha pénzt, olajt és földgázt kell keresni?

A COP27 igazi tanulsága az, hogy a rivális nemzetállamokra szakadt kapitalista osztálynak nincs megoldása a globális felmelegedésre. A klímatudósok évtizedek óta figyelmeztették a kormányokat és a vállalatokat, hogy a légkörbe történő folyamatos szén-dioxid-kibocsátás végül, és valószínűleg a vártnál gyorsabban, kataklizmikus görcsöket fog kiváltani, amelyek egzisztenciális veszélyt jelentenek az emberekre.

Ez idő alatt ezeket a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyták, és a munkásosztály minden országban szenvedett, mivel az éghajlatváltozás súlyosabb hurrikánokat, monszunokat, erdőtüzeket, sarki örvényeket, terméspusztítást és számos más katasztrófát okoz világszerte minden évben. Az egyetlen megoldás a munkásosztály harca a kapitalizmus felszámolásáért és a termelés tudományos, globális és szocialista alapokon történő létrehozásáért.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(4034) COP27

  1. A legjobban az tetszett, hogy a legnagyobb kibocsátó országok majd kompenzációt fizetnek azoknak a szegény országoknak, amelyek elszenvedői a változásnak. Ez szép, de ez csak egy elhatározás, fogd be szádat, mi szolidárisak vagyunk. A feltételeket majd jövőre kidolgozzák, ha sikerül. Ez bizonyára bonyolult folyamat, nem lehet elkapkodni.

  2. 2 Így van, és ez is csak átmeneti. Ha összeomlik az egész civilizáció, ugyan ki fizet kártérítést és miből?

  3. A csúcstalálkozó nem is tett semmit a helyzet kezelésére.Viszont a háború és a magas energiaár igen.Rezsiköltségek Európában de világszinten is elszálltak 2-3-szorosára.Élelmiszerár egy tavalyi bázishoz viszonyítva 100% emelkedés.Jövőre Magyar viszonylatban várható minimum 40% élelmiszeráremelkedés.Igen ám de ez a 2021-es bázishoz viszonyítva már nem 40 hanem 80%emelkedés a kamatos kamat miatt.Mert előző évben 100%-ot ment és most már 1% emelkedés a bázishoz képest 2% így szopás mert 2-3 év alatt a fizetések alig emelkedtek , az élelemnek meg nem tudni hol a vége.Magyar viszonylatban bezáró éttermek,könyvtárak,posták,uszodák, stadionok.
    Ha a Cop27 nem is de a fenti dolgok igenis tettek az égahajlatváltozás ellen 😀 Ja és még lehet csak a kezdeti években vagyunk.Az élelem,az autókázás, a kikapcsolódás, a vásárlás lehet luxus lesz pár év múlva. Hát nem elég 2 év alatt egy 3-szoros élelmiszerár és kb. 3x-os energiaár emelkedés kezdetnek ? 😀
    Amúgy meg olyan sokan vagyunk a földön hogy ugyis mindegy ha pl. idióta Jani nem megy el wellnessezni , és nem vesz új autót ha közben Indiában meg pakisztánban milliók ülenek autóba és pl. milliók kezdik az új életvitelt a bevásárlóközponotos,nyaralgatós támával.
    Csinálni kell egy nagy mélyülő válságot (pl.lásd ingatlan hitelkamatok drasztikus megugrása), további élelmiszeráremelkedés pl. a 2021-es bázishoz viszonyítva 500%-os úgy hogy a fizetést alig emelik.Be kell zárni még európában éttermeket,welness szállodákat.z új autóhoz jutást korlátozni kell úgy hogy megfizethetetelen legyen.Az üzemanyag árát fel kell emelni úgy hogy átlagjóskának eszébe sem jusson pl . a szomszédos országokba autókázni nyaralgatni, selfizgetni a facebokon hogy ő most itt nyaral 😀
    Pl meg kellene emelni az üzemanyagot 2000ft/liter-re és egy 1000 km-es út levezetése belejönne kb. 120 eft-ba (csak üzemanyag) így máris sokan nem indulnának útnak.
    A munkahelyeket el kell venni , le kell építeni egy válsággal úgy hogy az embereknek zabszem legyen a picsájában , úgy mint 2008-ban hogy egy álláshirdetés sem volt az újságban.Nemhogy ők válogatnak az állások között .Ruházkodás árát meg kell emelni (textilipar is nagyon szennyező) , ne 10 eft legyen egy pulóver vagy nadrág hanem 50 eft.Egyből nem lenne pocsélolás mert amint látom mindnekin minden hónapban új ruha van.Nem, járjanak munkahelyre is az emberek foltozott toldozott ruhában, ne legyen égő 😀 Építkezés árát megemelni , egy új lakás kerüljön 60-100 millióba így az építkezési kedvet le kell törni, egy átlagjóskának lehetetlen legyen. Na nagyjából ennyi, de haladunk is ezirányba 😀

  4. 4 – andrew

    Dolgozhatnál Svájcban!

    Ezen a címen jelentkezhetsz:
    91-93 route de la Capite
    CH-1223 Cologny/Geneva

    Szerintem felvesznek. 🙂

  5. Mikor az ember sokat rágja már a várható sötét eseményeket, amelyek a világra várnak, akkor a sok mozaikot próbálja összerakni a fejében, hogy átlássa az összképet.
    Ebben segít a linkelt videó, amiben egy jövőkutató, vagy maga szerint összeomlás kutató foglalja össze nagyon plasztikusan azokat a folyamatokat, amelyek jelenleg zajlanak világunkban.
    Őszintén sajnálom azokat a fiatal generációkat, akiknek ez lesz a jövőjük.
    Érdemes végignézni, gyomorba markoló, bár Tibor bá’ biztos azt mondja erre, hogy én ezt már régóta mondom, sőt, esetleg hogy ez még túl optimista is…

  6. 6. hubab

    Jó összefoglaló. Köszönöm!
    ———————

    Ez a faszi, ez a Balázs felmondja a Hetesiék könyvét zanzásítva, ami kb.15 éves.
    Tibor bá’ meg kb. 20 éve írt erről.
    Ennyi erővel én is lehetnék „összeomlás kutató”, vagy még 100 an innen a blogról.
    Entellektüel, kellően visszafogott a hatás kedvéért, szintén kissé mesterkélt szerepjátszás, felesleges idegen szavak használata pl. kollapszológia.
    De becsülendő amit csinál, kérdés mit ér vele?!

    A fejek jó mélyre vannak bedugva a homokba és a szerepléseivel lehet, hogy csak az általa is megjósolt pánikhoz fog hozzájárulni, és ezzel a már rég cselekvők idejét és lehetőségeit fogja leszűkíteni.
    Nem, nem fogják nagy számban eladni a lakásaikat az emberek és farmokra költözni.
    A kevesek meg nem tudják hogy lássanak hozzá.
    Ezért is gondolkodom egy olyan jellegű vállalkozásban ahol pont ezeket a típusú embereket lehetne be-, ill. visszavezetni a paraszti létformába „bentlakással”, persze kissé másképp. Ennél sokkal több információra van szükségünk a minél teljesebb képhez.
    A prepper, összeomlás, felkészülés meg egyéb szavakat el kell felejteni. Pozitív jövőképpel lehet csak nekivágni.

    Nagyon kell vigyázni a fél-elem-mel. Nem jó tanácsadó, saját tapasztalat.
    A fejek homokba dugása nem más, mint a félelem elutasítása, arrébb lökdösése. Ideológia, magyarázat jön hozzá, de a szembenézés az már teljesen más. A félelmen mindenkinek át kell mennie, nem lehet megúszni.

    Nemcsak a háború közeledik a végjátékhoz, hanem mi is.

    Azt mondja a muksó hogy a klímaváltozás következmény, az energia túlhasználásának következménye. És az energia túlhasználása tán nem a hülyeségünk következménye?
    Itt ezen az oldalon nem csak a következményekkel foglalkoztok?
    Jaj, dehogynem!

    Ideje lenne kihúzni a fejeket a homokból!

  7. 6,7

    Jó előadás.Mindenesetre érdemes lenne kitárgyalni amit mond. Ő 30 éven belül jósolja az ipari civilizáció összeomlását(persze ha addig nem halunk ki global warmingban :D) Maga a feltevés szerintem is igaz lehet,hogy ugye az olcsó olaj elfogyott és ami van az már rossz EROEI-vel termelhető ki.Vagyis ha régen feljött 100 hordó olaj és kellet hozzá egy az oké volt.De ma elértük azt a szintet amikor ez az arány leromlott.Nem emlékszem mit említett az arányra vonatkozólag.
    Ugye az van saját gondolatom szerint hogy még azért nem omlott össze a rendszer mert az olajkutak is javarészt automatizáltak tehát a földfúró csöveket adagolja a gép, mindent daru mozagt , elég a kőolajfúráshoz egy műkörmös plázacica is 😀 .Igaz hogy rossz EROEI-vel de üzemel a rendszer mert automatizált. (nézzük csak meg hogy építették akár a metrót 30-40 éve: lapáttal, ócska vasdarabokból összehegesztett kezdetleges markolókkal áááááá 😀 ) .Ugye az utóbbi 10-20 évben felfutott az utomatizáció, és az eddig kurva nehezen műküdtethető olajkút egy kis karral működtethető. Mondjuk a világ olaja volt 1 liter összesen.Már kiszívtuk az 50-60-át-70%-át. Nemtudom talán lehet van/lesz pár év átmenet ameddig ezekkel az automata kutakkal még leszívjuk úgy az olajat hogy marad 1-2 dl viszont annak a kitermelése már az automatizált kutak ellenére is kurva rossz eroei-jű.Talán majd ott lesz a cumi.és így tekinthetjük a dolgot az ipari civilizáció végének.Valamilyen szinten Balázs is részben a Peak oil-t veszi a civilizáció végének.Másik kérdés és ami megérdemelne egy posztot az az „ipari civilizáció vége” értelmezés.Mert nem mindenki érti ugyanazt alatta. Gyárak bezárnak, nem lesz temrelés, autógyártás? vagy éppen csak nem tudok online rendelni a husqarna motorfűrészemhez láncot?
    Hogy amegújulók megoldanák a dolgot? Hát nem az látszik az élet területein hogy egyre jobb lesz minden hanem hogy egyre fosabb. Ha eddig nem oldotta meg úgy hogy mellette volt 90%-ban kőolaj szaré húgyé akkor hogy lenne jobb az élet ha majd nem lesz vagy drága lesz?

  8. 8 andrew
    A lényeg az, amit már Tibor bá’ is sokszor említett itt, hogy tulajdonképpen nincs mit tenni a végkifejlet ellen, legfeljebb elodázni lehetne, ha visszavennénk a tempót.
    Mert minden komplex rendszer eléri a maga csúcspontját, amihez óriási energiabevitel kell, de nem csak az építéséhez, hanem a puszta szintentartásához is, így ha ez az energiamennyiség valami miatt csökkenni kezd, az a komplex rendszer összeomlását hozza.
    Te is említetted már korábban, hogy folyamatos karbantartás nélkül egy idő után minden létesítmény lepusztul, és minél több és bonyolultabb elemből áll egy rendszer, annál többe kerülne a puszta szintentartása is, amire már nem lesz forrás.
    Elgondolkodtató a szakértő mondása is, hogy tulajdonképpen el tudna tartani a föld akár tízmilliárd feletti létszámot is, mondjuk a Szahel-övezet életszínvonalán, de aligha lesz hajlandóság a nyugati népességben, hogy oda süllyedjen.
    Pedig lehet, oda fog, de nem önként vállaltan, hanem a válságok nyomán.
    De szerintem az várható, hogy a legerősebb hatalmak letapossák a gyengébbeket, és hullájukból tartják fenn a maguk jólét maradványát, amíg csak erre képesek, de az összeomlás akkor is eléri őket, csak később.
    Ha addig a kialakuló konfliktusokban el nem hamvad az egész világ…
    Jól leírja, hogy az egész jóléti társadalmi kártyavár a fosszilisek korlátlannak látszó bőségén épült fel, ami az emberiséget egy fenntarthatatlan útra csábította, ami most rogyadozni látszik.
    Jó volt az az elemzés is, hogy az élőlények EOREI-je mindig egy és kettő között mozog, egy alatt éhen hal, egynél vegetál, 1 és kettő között pedig tud gondoskodni utódjairól is.
    Az ember meg a fosszilisekkel tolta ezt fel száz fölé, míg bőségesek voltak a lelőhelyek, de már húsz alatt tartunk, és rohamosan csökken…

  9. 8-9.

    Ha a EROEI lecsökken 8 alá az már nagyon gatya az ennyire komplex rendszereknél, mint amilyenben jelenleg is élünk Annyira leszűkűl a keresztmetszet a kitermelés ideje miatt, hogy egyszerűen nem elegendő az energia a jelenlegi szinthez.

    Megboldogult Molnár Géza kb.15 éve a tenyerével mutatta meg, hogy milyen ez a folyamat. Függőleges tenyértartásból a vízszintesig egy nagyon lassan induló mozdulat, ami egyre jobban felgyorsul majd a táv kb. felénél hirtelen lecsapódik.
    A mozdulat nagyon jól érzékeltette az exponenciális felgyorsulást és a folyamat jelegét is.
    Gondolom unta már 3-4 mondatban ugyanezt kifejteni.

    Most jön a vagyoni alapú szelekció. Beindul a tömeges elszegényedés. Jövő ilyenkorra már állandósulhatnak a hiányok.

    De szerintem és legfőképpen sokan mások szerint is már a gyorsuló, lecsapodó folyamatban vagyunk. A ciklikus gazdasági fel- és le hullámzások begyorsulnak. Ezt követi a nagyon magas, akár hiperinfláció is. Ezen utolsó szakasz elején lehetünk most.
    Ez- véleményem szerint- a pozitívabb közeljövő-kép. Ahol a jobb anyagi helyzet, tartalékok, szervezettség stb. még komoly előnyt jelenthet.
    Könnyen lehet azonban egy olyan nem kiszámítható ‘trigger’ esemény, amely az egész folyamatot lelökheti oldalra a már ezerszer lemodellezett(és Stumpf szerint is elmondott) logikus lejtmeneti pályáról.

    Arról már nem is beszélek, hogy a rendszer sokkal, de sokkal komplexebb, mint ahogy a fószer is elmondta. Amiről beszél, azok viszonylag egyszerűen érthető összefüggés-rendszerek. Ezekben a körökben már-már az unalomig ismételt alapismeret.
    Ha a tudati terek harcából indulunk ki, akkor ezek csak a ‘látható’ következmény-folyamatok.
    Amit elmondott az interjúban az csak a karcolgatása a témának, de még ebben is nagyon visszafogottnak tűnt a testbeszéde és szófűzéseiből kiindulva.
    Nekem olybá tűnt, hogy sokkal, de sokkal nagyobb zűrre számít valójában. Azt mondta, hogy nem, de A Mad Max is benne van a variációiban- legalábbis szerintem. A 30 év meg nyilvánvalóan nem igaz.
    Ha figyelembe vesszük, hogy hol tartunk a folyamatban és milyen a folyamat jellege, akkor nem nehéz megállapítani, hogy kevés jómódban eltölthető időnk maradt.
    Tavaszig nagyon sok minden fog történni, ami már a legtöbbek számára olyan nyilvánvalóvá teszi a helyzet valódiságát, amely nekünk már egy jó tíz éve legalább.

    Onnantól nagyon gyors zuhanás lesz. De ezeket senki sem tudja pontosan megmondani a látók közül sem. Most minden kaotikus.
    Összekavarodtak az események, mintha egy új idővonal is létrejött volna. Máskülönben már évekkel előrébb járnánk az összeomlás folyamatában ami semmi esetre sem kikerülhető, de a lezajlása illetve az egyéni kifutása még mindenki számára gyurmázható.
    Nagy ’emberi’ próbák várhatóak.

    Hogy döntesz? Befogadod, lelövöd? Adsz a kajádból neki, vagy megeszed őt magát is?
    Közösség feltétlenül jó lenne, akár egy kisebb, családi is.
    Tudom ez a rögeszmém, de ettől nem szeretnék tágítani, ha belül el is kell engednem.
    Vizsgaidőszakban vagyunk. Aki énközpontú, hajlíthatatlan, egoista az magára marad vagy szétrombolja a közösséget.
    Az énvédelem és önátadás nagyon kényes egyensúlyát kell megtalálni. Még mindig nincs itt az ideje, még a régi világ beidegződései vannak, régi reflexekkel.

  10. Ha valaki még nem látta volna:
    Hogyan élvezhetjük a világ végét

  11. A 60 dolláros árplafonnal Európa mesterséges armageddont hoz létre.

    Szaúd-Arábia – mint energiaforrás exportőr – mit fog erre lépni?

    A gázvezeték felrobbantásával kezdődött Európa ipartalanítása, majd a brit biztosítótársaságok fognak vajon – kisangyal módjára fizetni az elsüllyesztett üres olajtankerek után?

  12. 10 Balázs
    Igazából én is arra számítok hogy ez az EROEI arány majd hamar le fog romlani mondjuk 1:8-ra mikor lassan 2 milliárd ember autókázik.És ugye az egyéb ipari fogaysztás is.Csak az én tippem , de szerintem ez akár 5 éven belül elérkezhet.PL szaud arábia is elvielg 20026-tól 0 mennyiségű olajat tud szállítani mert a belső kereslete nő és majd csak azt tudják fedezni.Most nem keresem meg de talán Molnár Géza írta a honlapján akkor hogy az Orosz olajtermelés is rohamosan hanyatlik.
    Hát igen vagyoni alapon fog szelektálódni a népesség Magyarországon.Olyan latin amerikai mdell kezd kialakulni ami azt jelenti hogy lesz/van egy nagy szegény réteg és egy kis jómódú.A jódódú alatt nem a politikusokat értjük hanem vállalkozókat, multicégnél dolgozó managereket, programozókat.
    Ami az eltérést okozza a régi világhoz képest a megemelkedett élelem és energia.Míg a kiskeresetűeknek elviszi az összes pénzüket addig a nagykeresetűek bőven tudnak félretenni.

    Magyar tekintetben az esés elkezdődött.Az ingatlantranzakciók száma esett,noha még jócskán munkaerőhiány van. Lehet jövőre már lejjebb leszünk. Érdekes hogy kialakult ez a „boltban élelemvásárlás” az elmúlt 20 évben. Az ember bármikor bármely boltba megy mind tele van.
    Előbb utóbb ennek is vége kell legyen.pl. épp múltkor láttam egy új répatermelő gazdát.Milliós traktorok és répaültető adapterek , milliós répamosó és feldolgozó, csomagoló gépsorok.Az összes több 100 millió ft.És a végén hurcolásszák szét a répát az egész országba elfröcsögve ezer liter gázolajakat.Dédnagyapánk meglátná kiröhögne 😀 Amúgy meg az egész rendszer összhatékonysága nem jobb mint régen amikor nagyanyám ültetett répát és elvermelte .Egy nagy lófaszt alkottunk a milliós gépsorokkal 😀
    Na de ez csak példa volt ez a répás eset sokmindennel így van.
    Hát igen a MIKOR izgalmas összetevő,mert ez alapján az ember másképp tervezi az életét és más cselekménysorozatokat csinál legyenek azok anyagi , családi , eszközbeszerzési, stb… dolgok.Igen Balázs sem mert konkrétan nyilaatkozni mert nyilván ő sem tudja.
    Alapvetően a „mikor” megállapítására nem lehet alapul venni egyik hírportált sem.Az ember a józan eszét kell használja és figyelnie kell a jeleket (pl lakáseladás mutatók, autóeladási mutatók, megnézni a bevásárlóközpontok telítettségét stb…)
    A MIKOR kérdésnél sok a tévedési lehetőség.Benne van az is a pakliban (persze kis eséllyel ) hogy míg várjuk a világ végét addig más ismerős felneveli a gyerekeit mi mellettünk meg elszalad az élet a világvégevárás következtében.
    Persze hirtelen is történhetnek dolgok mint pl. az 1 év alatt lezajlott élelmiszer és energia árrobbanás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük