(4033) Putyin gőzhengere

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Putyin gőzhengere

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

Douglas MacGregor ezredes: „Háború Ukrajnában; Vihar előtti csend”, írásából: „Az ukránok igen rossz helyzetben vannak. Nemsokára az ukránoknak elfogy az élelme. Nemsokára megfagynak. Mindent megtettek, ami észszerűen elvárható volt. Most ideje tárgyalni, még az offenzíva előtt, mert ha egyszer elkezdődik, nem lesz további vita Moszkva és Kijev között, amíg a konfliktus az oroszok megelégedésére véget nem ér.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. november 21: „Szigorúan véve még nem kezdtünk el semmit.” – Az ukrajnai elektromos hálózat, üzemanyag-tároló egység, vasúti csomópontok, parancsnoki és irányítási központok elleni könyörtelen támadások a háború második és halálosabb szakaszának kezdetét jelzik. A nagy pontosságú, nagy hatótávolságú rakétatámadások megnövekedett tempója arra utal, hogy Moszkva egy nagy téli offenzíva alapjait rakja le, amely azonnal megindul, amint Oroszország 300 000 tartalékos katonája csatlakozik kelet-ukrajnai alakulatokhoz.

Mivel Kijev megtagadta az Oroszország alapvető biztonsági aggodalmaira megoldást nyújtó egyezség tárgyalását, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem maradt más lehetősége, mint hogy legyőzze az ukrán erőket a csatatéren, és fegyveres erővel egyeztessen. A közelgő téli offenzíva célja, hogy elérje azt a kiütést, amelyre Oroszországnak szüksége van stratégiai céljainak eléréséhez és a háború gyors befejezéséhez. Ez a Reuterstől származik:

Az orosz rakétacsapások Ukrajna energiarendszerének csaknem felét megbénították – közölte a kormány pénteken, a kijevi hatóságai pedig arra figyelmeztettek, hogy a tél beálltával a város az elektromos hálózatának „teljes leállásával” szembesülhet.

A hőmérséklet csökkenésével és Kijevben az első hóval, a tisztviselők azon dolgoztak, hogy országszerte helyreállítsák az áramellátást az ukrán polgári infrastruktúra elleni kilenc hónapos háború legsúlyosabb bombázása után.

Az ENSZ szerint az ukrajnai áram- és vízhiány humanitárius katasztrófával fenyeget ezen a télen.

„Sajnos Oroszország továbbra is rakétacsapásokat hajt végre Ukrajna polgári és kritikus infrastruktúrája ellen. Energiarendszerünk csaknem fele le van tiltva” – mondta Denys Shmyhal miniszterelnök.

„Különböző forgatókönyvekre készülünk, beleértve a teljes leállást” – mondta Mikola Povoroznyk, a kijevi városvezetés helyettes vezetője egy televíziós adásban. („Ukrajna azt állítja, hogy energiarendszerének felét megbénították az orosz támadások, Kijev leállhat”, Reuters)

Oroszország egészen a közelmúltig ignorálta azokat a célpontokat, amelyek drámai hatással voltak a polgári tevékenységekre, de mostanra a katonai vezetők visszatértek a hagyományosabb megközelítéshez. Jelenleg a katonaság bármilyen létesítményt tönkretesz, transzformátorok, tárolóegységek, alállomások, vasúti pályaudvarok és energiaraktárak, amelyek lehetővé teszik Ukrajna háborújának folytatását. Nyilvánvalóan – mint a nagyobb és erősebb állam – Oroszország mindig is képes volt egy gőzkalapácsot vinni Ukrajnába, és millió darabra törni, de Putyin úgy döntött, hogy visszafogja magát abban a reményben, hogy Kijev észhez tér, és belátja a kilátástalanságát.

A nyugati propaganda áradata ellenére – ennek a háborúnak a kimenetele soha nem volt kétséges.

Oroszország egyezséget fog kikényszeríteni Kijevtől, ami szerint a kormánynak meg kell szakítania minden kapcsolatot a NATO-val, és alá kell írnia a semlegességét örökre kimondó szerződést. Oroszország nem fogja megengedni, hogy egy ellenséges katonai szövetség rakétaállomásait és harci csapatait a nyugati szárnyra helyezze.

Sajnos az orosz hadművelet nagymértékben meg fogja növelni az ukrán nép szenvedését, amely a Washington és Moszkva közötti ketrecbe zárva találja magát. A következő a WSWS-től származik:

Több mint tízszeresére nőtt a szegénység Ukrajnában az USA/NATO-Oroszország háború kitörése óta – derül ki a Világbank (WB) legfrissebb adataiból. Hivatalosan jelenleg az ország lakosságának 25 százaléka szegény, szemben a 2022 februárja előtti állítólagos 2 százalékkal. A tisztviselők azt jósolják, hogy a szegénységi ráta jövőre akár 60 százalékra vagy még többre is emelkedhet, Ukrajnában egyre nagyobb a nélkülözés, amire világháború vége óta nem volt példa az európai kontinensen.

A munkanélküliség jelenleg 35 százalékos, a fizetések pedig akár 50 százalékkal is csökkentek tavasszal és nyáron egyes munkavállalói kategóriákban. A Nemzetközi Valutaalap szerint Ukrajna államadóssága mára a GDP 85 százalékára nőtt. Az Egészségügyi Világszervezet és az ukrán egészségügyi minisztérium nemrégiben közzétett közös tanulmánya szerint Ukrajnában az emberek 22 százaléka nem tud hozzájutni az alapvető gyógyszerekhez. Az ország 6,9 millió belső menekültjénél ez a szám 33 százalékra emelkedik.

A legnehezebben beszerezhető gyógyszerek – a vérnyomás, a szívproblémák és a fájdalom kezelésére szolgálók, valamint a nyugtatók és az antibiotikumok – egy olyan népességről árulkodnak, amely küzd a több évtizedes szegénység okozta rossz egészségi állapot, valamint a háború fizikai és lelki traumáival.

Míg az Egyesült Államok és a NATO tisztviselői néhány héten belül hatalmas mennyiségű tűzerőt tudnak küldeni Ukrajna frontvonalaira, az életmentő humanitárius áruk szállítása lehetetlen logisztikai kihívásnak tűnik.

Washington Moszkvával szembeni proxyháborúja felbecsülhetetlen szenvedést okozott Ukrajna lakosságának, akiknek mostanság csökkenő hőmérséklettel, és élelmiszer-ellátással, összeomló gazdasággal és az alapvető gyógyszerek egyre növekvő hiányával kell szembenézniük. És a Herszon visszafoglalásával kapcsolatos mellbevágó bravúrok ellenére az ukrán nép most arra kényszerül, hogy elmeneküljön megtépázott hazájából. Az Európában menedéket kereső milliók miatt az ország posztindusztriális hanyatlásba süllyedt.

Ezek közül a munkásosztálybeli ukránok közül hányan szerettek volna hogy a vezetőik egyezségre jutnak Putyinnal (akinek jogos biztonsági aggályai vannak) ahelyett, hogy az orosz hadsereget egy értelmetlen háborúba keverné, amely az otthonaikba, a munkájukba, a városaikba és (sokak számára) az életükbe került?

És vajon azok az országon kívüli emberek, akik azt sürgetik, hogy „álljunk ki Ukrajnáért”, felismerik-e, hogy valójában a Washington és Oroszország közötti geopolitikai kereszttűzbe került civilek millióinak elszegényedését támogatják?

Mindenkinek, akit őszintén érdekel Ukrajna, támogatnia kell Ukrajna semlegességét és a NATO-bővítés befejezését. Ez a háború csak így érhet véget. Az orosz biztonságot szerződéssel vagy vasököllel fogják kikényszeríteni.

A következő idézet az „Oroszországnak igaza van: az Egyesült Államok proxyháborút vív Ukrajnában” című cikkből származik:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég jelentette ki, hogy az ukrajnai háború nem csak Moszkva és Kijev konfliktusa. Ez egy „felhatalmazott háború”, amelyben a világ legerősebb katonai szövetsége Ukrajnát ütőérnek használja az orosz állam ellen. Lavrov nem téved. Oroszország a modern történelem egyik legkegyetlenebb  proxyháborújának célpontja.”

Az Egyesült Államok külpolitikai intézménye nem törődik Ukrajnával vagy az ukrán néppel. Az ország pusztán kiindulópont Washington Oroszország elleni háborújához. Ezért döntötte meg a CIA 2014-ben a demokratikusan megválasztott kijevi kormányt, és a CIA ezért fegyverezte fel és képezte ki az ukrán félkatonai csapatokat az orosz hadsereg elleni harcra 2015-ben (7 évvel az invázió előtt!) Íme néhány háttéranyag a Yahoo 2015-ös cikkéből. :

„A kezdeményezést ismerő öt korábbi hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztviselő szerint a CIA felügyel egy titkos intenzív kiképzési programot az Egyesült Államokban az elit ukrán különleges műveleti erők és más titkosszolgálati személyzet számára. A program, amely 2015-ben indult, az Egyesült Államok déli részén található, nem titkolt létesítményben, egyes tisztviselők szerint:

„Az Egyesült Államok felkelőket képez ki” – mondta a CIA egykori tisztviselője, hozzátéve, hogy a program megtanította az ukránokat, hogyan „gyilkoljanak oroszokat”.

A CIA és más amerikai ügynökségek támogathatnák az ukrán felkelést, ha Oroszország nagyszabású betörést indítana.

Korábbi tisztviselők szerint: „Nyolc éve képezzük ezeket a srácokat. Igazán jó harcosok. Mindkét ország képviselői azt is hiszik, hogy Oroszország nem lesz képes a végtelenségig megtartani az új területeket az ukrán felkelők ellenállása miatt.

Ha az oroszok új inváziót indítanak, „lesznek olyan emberek, akik megkeserítik az életüket” – mondta az egykori magas rangú titkosszolgálati tiszt.

„Minden olyan dolog, ami velünk történt Afganisztánban” – mondta a titkosszolgálat egykori magas rangú tisztviselője – meg fog történni az oroszokkal, amiről ezekkel a srácokkal fognak gondoskodni („A CIA által kiképzett ukrán félkatonai csapatok központi szerepet játszhatnak, ha Oroszország megszállja Ukrajnát”, Yahoo News)

Ott van fekete-fehérben. Az a terv, hogy Ukrajnát Oroszország elleni proxyháború színhelyéül használják, ami legalább 7 évvel megelőzte az inváziót. Az Obama-adminisztráció és neokon szövetségeseik csapdát állítanak Oroszország számára, hogy egy Afganisztánhoz hasonló ingoványba vonják őket, amely kimerítené erőforrásaikat, és a lehető legtöbb orosz katonát megölné. Amint azt Lloyd Austin védelmi miniszter nemrégiben elismerte, az USA „gyengíteni” akarja Oroszországot, hogy ne tudja a hatalmat a határain túlra kivetíteni. Washington akadálytalan hozzáférést keres Közép-Ázsiához, hogy katonai bázisokkal és nukleáris rakétákkal bekerítse Kínát. Az USA irányítani kívánja Kína növekedését, miközben uralja a világ legnépesebb és legvirágzóbb régióját, Ázsiát a következő évszázadban. De először:

Washingtonnak le kell zúznia Oroszországot, romba kell döntenie gazdaságát, el kell szigetelnie a globális közösségtől, démonizálnia kell a médiában, és meg kell buktatnia vezetőit. Ukrajnát egy sokkal szélesebb, rendszerváltást célzó stratégia első szakaszának tekintik (Moszkvában), amelyet az orosz állam kényszerű széttöredezése követ. A végső cél Washington kiemelkedő szerepének megőrzése a globális rendben.

Putyin téli offenzívája azzal fenyeget, hogy kisiklatja Washington azon tervét, hogy ameddig csak lehetséges, elhúzza a konfliktust. A következő hetekben és hónapokban Oroszország fokozni fogja Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni támadását. Az ország nagy része sötétségbe borul, az üzemanyagkészletek kiapadnak, az élelem és a víz megfogyatkozik, a kommunikáció, és minden vasúti forgalom megszűnik. Civilek milliói menekülnek Európába, miközben az egész ország lassan megtorpan. Miközben az orosz zászlóaljak a Dnyepertől keletre fekvő városokat és településeket elfoglalják, az orosz hadsereg blokkolja a Lengyelországból érkező létfontosságú utánpótlási vonalakat, megszakítva a halálos fegyverek és a frontra tartó harci csapatok áramlását. Ez pedig a terepen tevékenykedő ukrán harcoló egységek széles körű kapitulációjához vezet, ami Zelenszkijt tárgyalóasztalhoz kényszeríti. Végül Oroszország győzni fog, és jogos biztonsági követeléseit teljesíteni fogják. Ezt Douglas MacGregor ezredes így foglalta össze egy friss interjúban:

„Ami a jövőben jön, az egy nagyon masszív offenzíva. Olyan offenzíva, amelyre én és sok más katonai elemző az elején számított. Nagyon határozott hadműveletek, több hadműveleti tengely, amelyek célja az ellenség hatékony megsemmisítése a földön. És ez az, ami most jön.” (Douglas MacGregor ezredes, „Háború Ukrajnában; Vihar előtti csend. – you tube)

Amint a talaj megfagy, az offenzíva elkezdődik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

120 gondolat erről: „(4033) Putyin gőzhengere

  1. „”Amint a talaj megfagy, az offenzíva elkezdődik.””
    A talaj átfagyását úagy az ukrán ukrán emberek viszont a bőrükön
    fogják megérezni. — Nem kérdés, hogy kik fognak előbb Napoleon
    nyomdokaiba lépni az USA-t követőországok támogatása ellenére.
    Szerintem nincs az a hazaszeretet, ami felül tudja írni egy velejéig
    lecsupaszított, kizsigerelt népnek olyan belső erőt adna a további
    offenzívák elhárításához.. — A télmindkét félnek = TÉL LESZ, de az
    kétségtelen ( bármennyi kárt okoztak a szankciók az oroszoknak, )
    ők nagyobb hátországi tartalékokkal rendelkeznek.
    A nyugati haditechnikai a pénzügyi és humanitárius támogatás nem
    képes pótolni az ukrán nép hitét a háború részükre kedvező végében.
    A sok szenvedéstől elcsigázott nép felismerve az ÁR – ÉRTÉK ARÁNYT,
    előbb utóbb meneszteni fogja Zelenszkíj kormányát és kapitulál.

  2. “”Amint a talaj megfagy, az offenzíva elkezdődik.””
    A talaj átfagyását úgy az ukrán mint az orosz emberek a bőrükön
    fogják megérezni. — Nem kérdés, hogy kik fognak előbb Napoleon
    nyomdokaiba lépni az USA-t követőországok támogatása ellenére.
    Szerintem nincs az a hazaszeretet, ami felül tudja írni egy velejéig
    lecsupaszított, kizsigerelt népnek belső lelkierőt adna a további
    offenzívák elhárításához.. — A tél mindkét félnek = TÉL LESZ, de az
    kétségtelen ( bármennyi kárt okoztak a szankciók az oroszoknak, )
    ők nagyobb hátországi tartalékokkal rendelkeznek.
    A nyugati haditechnikai a pénzügyi és humanitárius támogatás nem
    képes pótolni az ukrán nép hitét a háború részükre kedvező végében.
    A sok szenvedéstől elcsigázott nép felismerve az ÁR – ÉRTÉK ARÁNYT,
    előbb utóbb meneszteni fogja Zelenszkíj kormányát és kapitulál.
    KÉRDÉS, megengedi e nekik az USA a kapitulációt, ami egyértelműen
    az ő vereségüket jelentené.

  3. 1 – B .M.
    Putyin az ukránokat testvér népnek tekintette. Azt hitte, ha egy tank oszloppal megindul Kijev ellen, meg fogják érteni mit akar. Nem ez történt. Végre megértette, hogy igazi háborút kell vívnia. A marsall bot most egy „vadállat” kezébe került. Putyin fegyverrel fogja kikényszeríteni azt, amit békésen is megkaphatott volna, relatív biztonságot. Csak az egyik fél nyerhet, és az nem a NATO lesz.

  4. Akár az FSZB is írhatta volna! (Lehet, hogy így is történt!)

    1962-ben még számíthatott, hogy hol vannak a rakéták, de manapság? Miért nem foglalta el Putyin Törökországot? Ott valóban voltak amerikai rakéták! Az orosz/amerikai tengeralatjárók ott vannak az ellenséges partok közelében, köztük már több, hatalmas atommeghajtású is. Ha nem lenne ennyire aljas ez az orosz agresszió, azt mondanám, hogy nevetséges, hogy ennyien benyalták ezt az orosz propagandát.

    De hát tudom, vannak nagyhatalmak, amelyek időközönként háborúzni akarnak és mindig is találnak rá okot (ürügyet). Így volt ez 1914-ben, 1939-ben is, hogy csak az európaiakat említsem.

  5. A kijevi vereség, a harkovi vereség és a herszoni vereség után az orosz propagandának még mindig nagy az arca. A Szovjetunióra emlékeztet, mert akkor is nagy volt az arcuk egészen az összeomlás pillanatáig. Akkor az ukránokkal együtt több mint egy tucat népnek lett elege abból, hogy az orosz imperializmust szolgálják és ma is van vagy egy rakás nép, tatárok, burjátok, baskírok, karélok, kalmükök és finnugor népek tucatja akiknek elegük van abból, hogy orosz nacionalista örjöngés miatt elvigyék a fiaikat meghalni. Ez az agresszív birodalom is olyan nagy pofával fog összeomlani mintaz előző és ezt sem kívánja majd vissza senki.

  6. 5 – Tilinkó

    1. A Szovjetunió történetében a nem orosz nemzetiségű vezetők masszívan voltak túlreprezentálva az oroszok rovására. Ez kimondottan igaz az ukránokra és a zsidókra, de nem csak kizárólag róluk van szó. Maga a Szovjetunió legmeghatározóbb alakja, Joszif Sztálin sem volt orosz nemzetiségű.

    2. Hatalmi szinten az orosz nacionalizmus a Föderáció vezetésében, irányvonalában csak a magadfajta ruszofób-rasszisták fejében létezik. Nem Oroszország területén irtották ki népeket úgy, hogy szinte nyomuk sem maradt! Az máshol történt!
    A putyini irányvonal messze nem orosz nacionalista! Öngyilkosság lenne az ország szempontjából!

    Azt, hogy a nacionalizmust (köztük az oroszt is!) szítani kell, nagyon jól tudatosítják például a CIA-ben; az interneten erről is találsz infót és nem kell orosz weboldalakra sem ellátogatnod. Már nem is titkolja a Nyugat, hogy Oroszországot szívesen darabolná fel egy csomó kisebb kváziállamra, amely felett jóval könnyebb lenne hatalmat gyakorolni, kizsigerelni az erőforrásaikat és egymásra uszítani őket. Ez volna ám csak csodálatos, ugye Tilinkó?!

  7. Amíg
    az Ukrtransgaz és a Metinvest felkészíti az ukrán katonákat a hideg télre (nagy mennyiségben gyárt részükre rakétakályhákat főzésre, tábori kiskályhákat fűtésre, kézi horgonyokat akna kifordítására, lövedékálló mellénykéket, sisakot stb.),

    addig
    a Rozkozmosz és egy magáncég (Gazprom Space Systems) is felkészíti magát a műholdkonstelláció bővítésére. A projekt 2026.-ban ér véget.

    Más országok is készülnek 2026.-ra.

  8. 5 – Tilinkó:
    Nehéz titeket megérteni. Orosz propaganda helyett „nyugati” kiértékelést olvashatsz a mai poszt alatt. Nem biztos, hogy igazuk van, de egy alternatívát is meg kell fontolni.

    Nekem meg az a véleményem, hogy a kijevi vereség, a harkovi vereség és a herszoni vereség mind igaz lehet, de télen nem az oroszok fognak éhezni és megfagyni, hanem az ukránok, és majd befogadhatjuk a menekülőket.

  9. Ezt a háborút nem lehet megnyerni, ha az első 9 hónapban nem nyerték meg.
    A casus bellit, az orosz narratívát még sok jóérzésű értelmes ember is elfogadta.
    Ma már nem ez a helyzet.
    Minnél több a haláleset, a sebesült, minnél előrehaladottabb Ukrajna elpusztítása annál , nyilvánvalóbb, mindenki számára , itt és most : a cél nem szentesíti az eszközt.

  10. 4. – Tibor bá –

    Nagyon is tudom, hogy nem te írtad, és köszönet a fordításért. Mike Whitney-t nem ismerem, de ettől még lehet véleményem arról, amit írt. Navalnij sokkal finomabb volt országával szemben, de már megmérgezték, börtönbe csukták. Azt nem értem, hogy egy olyan országot hogyan lehet támogatni, ahol aki a hivatalos propagandával nem egyező dolgot mond, az megölik, megmérgezik, kiesik az ablakon vagy önmagát lövi hátba többször. Hány újságírót öltek meg a putyin-éra alatt? És hány pénzeszsák halt meg rejtélyes körülmények között?
    De Mike Whitney él és virul, a hajaszála sem görbült meg azért amit művel a hazája ellen. Nyugodtan szórhatja a putyini propagandát. Nincs mitől félnie, mert demokráciában él. Lehet, hogy nem tökéletes az a demokrácia, de még mindig százszor különb, mint a putyini autokrácia.

  11. 7. Tibor bá

    Fázni fognak az ukránok, de mégis mit várnak ettől az oroszok? Hogy majd ahhoz az Oroszországhoz akarnak csatlakozni ami az egész népüket próbálja kiirtani? Nem értik, hogy ettől csak még kevésbé akarnak majd hozzájuk tartozni? Beépül ez is a kollektív emlékezetükbe mint a holodomor, egy egész generáció közös emléke lesz a tél amikor az oroszok kilőtték a fűtést, a vizet és az áramot mindannyiuknak. Ettől nem rohannak majd Oroszország karjaiba, csak még távolabb kerülnek tőlük. Kínzással nem lehet barátokat szerezni, csak olyanná teszik az ukránokat is mint a lengyeleket, akik soha nem lesznek már a barátaik.

  12. 9 Tilinkó: Tibor bá az elmúlt 10 évben végig orosz propagandát terjesztett, szerintem az oroszoknak dolgozhatott Kádár alatt, és után.

  13. 9 – Tilinkó/8 – Kacor
    Putyinnak nem kell Ukrajna. Neki csak a keleti, orosz ajkú megyék kellenek és a Krím. Ha ezt megkapta volna, nem indít háborút. Elég lett volna neki ha kelet Ukrajna autonómiát kap. Helyette ágyúzták őket 14 ezer halottig. De se erről, se a 2014-es puccsról nem esik szó, csak az orosz agresszióról. De Zelenszkij propagandája itt nem áll le. Kilőnek egy rakétát Lengyelországba és az oroszok érte a felelősök, mert ők indították el a háborút. Ez olyan, hogy megölöm a szomszédomat, amiért az anyám a felelős, mert ő szült engem. Ha nem születek meg, nem tudom megölni a szomszédot. És ezt a világ (veletek együtt) beveszi.

  14. Észak -Komáromban van egy hatalmas várrendszer. Valaha a Duna-parti szárnyban tanyáztak az oroszok. Egyik kollégámmal jártunk arra, az oroszok eltakarodása után, az egyik pincerendszerben több kicsempézett kb. 25x10x2 méteres medence volt egymás melletti pincékben. Megjegyeztem kollégámnak, milyen jó dolguk volt a katonáknak, még uszodájuk is volt. Erre a kollégám: Ezekben a medencékben káposzta- és uborkasavanyító mûködött.

  15. Egy linket lehetne kapni az eredeti cikkhez?

  16. 10 Ha betörnek hozzád fegyverrel, te meg visszalősz, és az egyik golyód véletlen eltéved, és megöl egy tyúkot a szomszédban, akkor te vagy a hibás, vagy a betörő?

    Nyilván te, mért nem adtad neki oda a családi aranyat, ahelyett, hogy visszalőttél volna?

  17. 12 Ábel

    A betörő a szomszéddal ellentétes irányból jött, mégis a szomszéd felé lőttél. Nem a tyúkját találtad el, hanem a szomszédot. Azt hazudtad, hogy a betörő lőtte le a szomszédot, nem te, hátha a szomszéd rokonai jönnek neked segíteni. A többi stimmel…

  18. 12 Ábel
    Ez is egy változat.
    Ha elvitték családi aranyadat, te meg visszakéred, de elhajtanak, ráadásul a családtagodat is megverik, akkor kénytelen vagy fellépni ez ellen. Közben a rabló átlő a szomszédba is, majd azt állítja te voltál,hogy az is segítsen neki, mert vesztes pozícióban érzi magát.

  19. 13 Légvédelmi rakéta volt. Az oroszok Ukrajna egész területén lőttek célpontokat. Teljesen reális és hihető, hogy egy légvédelmi rakéta Lengyelország irányába repül, és ha célt téveszt, Lengyelországban ér földet.

  20. 10. Tibor bá

    Nem voltak oroszul beszélő megyék. Herszon megyében csak 14% beszélt oroszul, de még Donyeck és Luhanszk megyékben is 38-39%. És még az oroszul beszélők többsége sem virággal várta Putyin seregét. Hazudnak a 14 ezer halottról is, ez az ENSZ becslése és ez mindkét oldal katonai és civil vesztesége együtt! Az orosz propaganda vég nélkül szajkózza, hogy ezek csak civilek és csak az ő oldalukon de ez nem igaz. A Lengyelországba hullott rakéta egyértelműen az orosz rakétatámadás következménye. Ha ők nem indítanak oda támadó rakétát akkor ott elfogó rakéta sem indult volna. A légvédelmi rakétának nincs földi célpontja, az arra repül amerre a légi célpont van, ha a lengyel határ közelében rakétáznak az oroszok az veszélyezteti a lengyel területet is.

  21. A mai napi orosz rakétézás, odavert a moldovai villamos energiarendszer egy részének is…a probléma megoldásán már dolgozik a Moldelectrica szolgáltató.

  22. 10. – Tibor bá –
    „Putyinnak nem kell Ukrajna. Neki csak a keleti, orosz ajkú megyék kellenek és a Krím. Ha ezt megkapta volna, nem indít háborút.”
    A feltételezéseiddel nem lehet vitázni! Én egészen más dolgokat feltételezek Putyinról.
    Esetleg, ha igazad van, akkor miért félnek a balti államok, miért fél Finnország és Svédország? Belarusz most szabad és független ország?

  23. 13. hargi

    Csak gondolj bele ha nálunk történne ilyen akkor mit mondanál? Mondjuk rakétát indítanak az egyik városunkra és a magyar honvédség kilő rá egy légvédelmi rakétát, ami végül egy szomszédnál esik le.

    Ekkor is azt mondanád, hogy mi vagyunk a hibásak? Ekkor is azt mentegetnéd aki támadó rakétát lőtt ránk?

  24. Lettem volna William Burns zakóján gomb amikor körbejárta Varsót Kijevet,Ankarát stb.

    Orosz nagykövet is volt,nem szereti Kínát.

  25. 19 tilinkó

    Nem hazudnám azt, hogy az ellenség rakétája volt, főleg nem akkor, amikor már az amerikaiak is azt mondják, hogy az enyém volt. Nem követelném, hogy én is részt vegyek a vizsgálatban. Továbbá bocsánatot kérnék, és jelezném, hogy mindent megteszek a jövőben a hasonló esetek elkerülése érdekében. Részvétem fejezném ki az áldozatok családja felé, neadjisten valamiféle kártérítést is adnék. Vizsgálatot indítanék, és felelősségre vonnám azt , aki hibát követett el.
    Egyébként hol van/hová lett az orosz rakéta, amire kilőtték? Az amerikaiaknál valószínűleg megvan az egész sztori felvétele, miért nem hozzák nyilvánosságra?

  26. 21 Amúgy én simán el tudom képzelni azt is, hogy eltévedt orosz rakéta volt az – állítólag a koordináták kísértetiesen hasonlítanak ukrán városokéra, csak más összeállításban – de Amerika nem akar atomháborút, úgyhogy azt hazudják, hogy ukrán volt.

  27. 22 Ábel

    Amennyiben lehet hinni a híreknek, ez egy (két?) légvédelmi rakéta volt, aminek a hatótávolsága kizárja, hogy az oroszok indíthatták volna.

  28. 21. hargi

    A kérdés az volt, hogy ebben az esetben kit tartanál felelősnek, de ezek szerint egy ilyen esetben nem Magyarországot hibáztatnád hanem a támadó felet. A lengyelek is ugyanezt mondják, ők is azt állítják, hogy az eset az orosz rakétatámadás következménye volt.

  29. 24. Tilinkó

    Nem ezt írtam. Ha én lőttem ki a rakétát, az én felelősségem, akkor is, ha egy támadás elleni védekezésből lőttem ki. Szerinted, ha egy verekedés során a megtámadott fél megsebesít egy vétlen jelenlévőt, akkor nem vonják felelősségre? Természetesen enyhítő körülményként veszik figyelembe, hogy védekezett, de elítélik.
    Egy normális politikusnak meg kellett volna tennie az általam felsoroltakat, amit Zelenszkij természetesen nem tett meg. A pofátlan, pökhendi viselkedésével sokat árt az országának. A menekülteket nagyon sajnálom (és támogatom is adományokkal), de az ukrán vezetés stílusától kinyílik a bicska a zsebemben.

  30. A lelkes lengyel helyiek azonnal fotózták a rakéta maradványait és azonnal fel is dobták a netre. Innentől már nehéz visszalapátolni a lóba a kakát, a rakéta bizony légvédelmi rakéta volt, az S-300 rendszer egy régebbi verziója, amit még a szovjet időkben fejlesztettek. Ezt a típust 3 gyárban gyártották anno, ebből kettő a mai Oroszország, a harmadik a mai Ukrajna területén volt.

    Szó volt egy másik rakétáról is, ami állítólag orosz rakéta volt, de a mai napig erről se hír, se fotó, se semmi. Szóval csak óvatosan ezzel a dologgal.

    További probléma, hogy a légvédelmi rakéta indítási és becsapódási helye közötti irány sincs rendben, ugyanis, ha a kelet vagy dél-kelet (Fekete-tenger) felől érkező orosz BM-re vagy CM-re indították volna, akkor még véletlenül sem Lengyelország felé veszi az irányt.

    Ezeket a rakétákat a közeledő és felderített célpontokra szokás indítani, mégpedig 100-150 km távolságból. Ha a rakéta célt téveszt és esetleg „visszafordul” a támadó rakéta után (erre is szinte zéró az esély, céltévesztés esetén önmegsemmisít), akkor is már megtette a hatótávolságának a jelentős részét és nem fog még 150-200 km-t repülni.

    Nagyon erőltetett az a „szakvélemény”, hogy valami meghibásodott a rakétánál vagy célt tévesztett és emiatt dobott egy 135-180 fok közötti fordulót és irány a derék polákföld és közben még az önmegsemmisítő rendszere is bemondta az unalmast.
    … a hivatkozott orosz támadó rakéta pedig továbbra sincs meg…

    A NATO légiirányítási központokban az E-3 gépekről, műholdakról és a földi lokátorokról érkező információk alapján folyamatosan követik a térség légterének eseményeit, ezekben a központokban pedig sok nemzet katonái ülnek. Tehát nehéz ügy lenne úgy kreálni egy oltári nagy kamut, hogy semmi se szivárogjon ki, közben pedig egy világháború kitörését kockáztatni. Tehát túl sokan látták, hogy mi történik.

    Vagy pedig Robert C. Castelnek van igaza, aki napok óta firtatja a tavaszi dróneset után (amelyik Zágrábban csapódott be, miután átrepült a román és magyar légtéren), hogy egészen pontosan mi a helyzet a NATO keleti szárnyának légvédelmével. Ez már a második eset, hogy se riasztás, se érdemi tevékenység nem történt. A tavaszi ukrán drón esetén a magyar Gripennek felszálltak, de a pilóták elszólása szerint a Gripennek impulzusdoppler radarjai elvesztették a közel 40 éves és egy kisebb repülőgép méretével rendelkező exszovjet drón jelét. Na ez is megérne egy külön misét, de ezt most hagyjuk.

    Lengyelország szomszédjában pedig hónapok óta közismerten háború van és egy nagy tömegű orosz rakéta és CM csapás közben a lengyel légvédelem még riasztást sem ad ki, miközben masszívan a határai felé tart egy (vagy kettő?) rakéta.

    Ez a történet csak pont annyira büdös, mint szinte minden ebben az orosz-(ukrán)NATO balhéban, kezdve a fékezett habzású orosz támadástól egészen az NS2 vezeték „megrongálódásáig” bezárólag.

    Patyomkin-háborús showműsor – de erről majd legközelebb…

  31. 25. hargi

    Szerintem ilyenkor a támadót vonják felelősségre, ő követett el törvénysértést, a megtámadott fél jogos önvédelmet gyakorolt, a támadás miatt bekövetkező károk a támadó miatt keletkeztek, az ő támadásának a következményei.

    Abban nem volt hiba, hogy a támadó rakétára a légvédelem elfogó rakétát indított, ez a jogos önvédelem, ez a légvédelem dolga, a mi légvédelmünknek is ugyanez lenne a dolga egy rakétatámadás esetén. A támadó rakétára kéne reagálnunk, nem mi választanánk meg merre menne a légvédelmi rakétánk, hanem a támadó által választott pozíciótól függene merre megy.

    Eshetett volna Szlovákiába, vagy Ukrajnába vagy hozzánk is, a támadó fél választotta ki a helyszínt ahol a légvédelemnek reagálnia kellett. Ha Oroszország a lengyel határ mellett rakétázik azzal lengyel területet is veszélyeztet. És az egész meg se történt volna ha ők nem rakétáznak.

  32. Mindenki, aki fegyvert használ, első helyen felel érte.
    Akkor is, ha önvédelemből teszi.
    Ha a védekező fél nem megfelelően karbantartott technikát és/vagy nem megfelelően kiképzett állományt vet be, azért ő felel.
    Pláne, ha a védekezés több halottat eredményez, mint amit a támadás okozott volna.
    Aki fegyvert használ, az felel is érte, ezt nem lehet relativizálni.

  33. 26 – hargi

    „Vizsgálatot indítanék, és felelősségre vonnám azt , aki hibát követett el.”

    Már megbocsáss, de az nem jutott az eszedbe, hogy szó nincs itt hibáról vagy tévedésről, hanem az ukránok tudatosan rakétázták meg a lengyel területet?

    Hogy a feldobott labdát az amcsik/NATO leüthessék? Csakhogy azoknak eszükben sem volt egy atomháborúsdit játszani az oroszokkal és a „teniszütővel” a túlbuzgó ukránokat verték fejbe?
    Az angolszászok más farkával szeretik a csalánt verni, maguk csak nagyságrendileg gyengébb ellenféllel mernek nyílt háborúba bonyolódni. Esetleg akkor, amikor már egy erősnek mondható ellenfél a végét járja és már minden igazából eldőlt.

    Az ukránoknak (de ez igaz a lengyelekre és több más európai népre is) még mindig nem esett le, hogy csak ágyútölteléknek vannak szánva Oroszország gyengítése céljából, akkor elég nagy a baj…

  34. 32 Tilinkó

    Az ABC-n kívül a jogelméletet is örököltük a rómaiaktól, ebben eléggé egyértelmű szabályok és elvek vannak. Sajnálom, hogy ezekből kimaradtál, régebben az alapműveltség részét képezte.

    34 Zsolt

    Sok minden eszembe jutott, elég öreg vagyok hozzá (avagy láttam már karón varjút), csak leírtam, mi lett volna az erkölcsös, tisztességes viselkedés, és azt is jeleztem, hogy (az én értékrendem szerint) milyen messze vannak ettől az ukrán(okat kihasználó) vezetők

  35. 35 hargi

    Azért szerintem ne támadj meg senkit abban bízva, hogy majd elviteted a balhét az áldozatoddal, a bíróságon mindenképp felelned kéne a támadásért és hiába magyarázkodnál, nem úsznád meg a jogos büntetést.

  36. 33- 35.

    Hányszor kért bocsánatot valaki az orosz vezetők közül a legyilkolt 400 gyerekért? Vagy az ártatlan civilekért? Az ukrán infrastruktúra és polgári épületek (lakóházak, kórházak) lerombolása is becsületbeli ügy?

  37. Azért az elég kafa, amikor a nemzetközi jog, hadijog- urambocsá, józan ész helyett:

    – szerintem
    – én úgy gondolom
    – azt hiszem
    – büdösruszkik

    „érveléssel” magyarázzuk a magyarázhatatlant.

  38. 33. MangaMonguz

    „Aki fegyvert használ, az felel is érte, ezt nem lehet relativizálni.”

    Így van, a Putyini Oroszország felelős csak aznap 100 kilőtt rakétáért ami mind civil célpontokat támadott, polgári infrastruktúrát rombolt, otthonokat és kórházakat hagyott közművek nélkül.

    És ezek után egy eltévedt védelmi rakétából próbálnak botrányt csinálni? Na ez a relativizálás, amikor a tömeges terrortámadás után egy olyan félrement rakétára mutogatnak amit ráadásul az ő támadásuk váltott ki.

    Ezt nem lehet relativizálni, ezért nyilvánította az EU és a NATO is Oroszországot terrorista államnak, mert amit ők művelnek az a terror és nem az eltévedt rakéta amiért maguk a lengyelek is a terrorállamot okolják.

  39. 40. Tilinkó

    Itt egyedül Ukrajna és a Zelenszkij kormány akart minél nagyobb botrányt, sőt, ha lehet, akkor NATO V. cikkelyt kavarni az ügyből.

    Az orosz katonai akció embertelen. Pont úgy, mint minden korábbi amerikai, francia, brit, izraeli, szaúdi vagy épp török katonai akció. Sőt, én még emberséges háborúról nem hallottam.

    Érdekes látni, hogy azok, akik az elmúlt évtizedek amerikai/brit háborús ámokfutásának idején mélyen csendben voltak, hirtelen milyen kényessé váltak a háború ügyes bajos dolgaira.
    Az is érdekes, hogy hirtelen milyen online „hangzavar” tört ki ukránszerelem címén, de évtizedekig ez sem hallatszott sehonnan. Sőt…

    Hiteltelen hangoskodók tömege lepte el a netet és a médiát hangyfasznyira sem való katonai tudással.

  40. Amikor valakinek olyanja van, mint akinek nincs vagy fogy, óhatatlanul konfliktus lép fel.
    A CH nagy úr.

  41. 41. MangaM.

    Igazán tudhatnád, hogy az USA demokrácia, a ruszkik elnyomók, Irak messze volt, és úgyis pakik lakták!

    Komolyra fordítva a szót, ez is egy olyan esemény, amiről az emberek jelentős része érzelmi alapon mond véleményt erős elfogultsággal (ha nem vesszük a fizetett trollokat – ezért tényleg perkálnak?). Fontos, mi szimpatikus, vagy antipatikus az egyének. Sajna, de ez van.

  42. 27./ Ábel.
    Úgy látom, nálad már csak a SZÁJBARÁGÓS módszer tud
    érvényesülni, bár némelyikünk szerint talán még az sem.

    Javaslom, húzz egy egyenes vonalat, a vonal egyik „”A”” végére
    írd be az orosz támadó rakétabázist, a vonal másik végére „”C””
    pontba ird Lengyelországot. — Majd „”A””-tól indulva a vonal
    egyharmadához „”B”” pontba ird be ukrajnát . — Az „”A”” pontból
    „”B”” pontra indított támadó rakétát hogyan fogod megsemmisíteni,
    ha nem „”A”” felé indítod a védelmi rakétádat hanem „”C”” pont
    felé ??? — Mert AZ UKRÁNOK EZT CSINÁLTÁK !!! — Nosza lőjünk
    egyet a lengyelekre és fogjuk rá az oroszokra, hátha jobban
    begurulnak és többet segítenek nekünk.

  43. TILINKÓ.
    AZ ÁBELNEK CIMZETT 44-es VÉLEMÉNYEM NEKED IS SZÓL !!!

  44. Putyin gőzhengerével megpróbálják a kelet-ukrajnai oroszajkú lakosságot végleg kipusztítani, odadobván az elégtelen kiképzés után az orosz frontnak.
    Teljeskörű mozgósítást rendelt el Владимира Зеленского ukrán elnök csak a délkeleti-ukránok számára.

  45. 45 Barna Mihály

    Ha az orosz rakéták a lengyel határ közelében támadnak, akkor az elfogó rakéták Lengyelország irányába fognak menni. Másfelé nem is mehetnek mert az ellenkező irányhoz lengyel területről kéne indítani. Az orosz támadás a lengyel határ közelében veszélyezteti a lengyel területet is, ha később is rakétáznak ott az is veszélyt fog jelenteni Lengyelországra is.

  46. 47. Tilnkó

    Kérlek meséld már el, hogy hogyan lehet máshogy háborúzni!

    Persze igazad van sok mindenben, csak azt nem értem, hogy szerinted mi lenne a helyes
    ?!

  47. 47. Tilinkó

    Most komolyan, hogy érted azt, hogy az orosz rakéták a „lengyel határ” közelében támadnak?
    Ezeket az eszközöket több száz vagy ezer km-ről indítják, az indítási zónák ismertek, a ballisztikus rakéták és cirkálórakéták repülési profilja a célpontok ismeretében pedig konkrétan kizárják azt, amiről írsz.

    Nincs olyan eset, amikor az ukrán légvédelmi rakéták a lengyel határ felé indulnak egy orosz légtérből vagy a Fekete-tengerről indított BM/CM ellen. Márpedig a konkrét esemény során ez történt.
    Ehhez az kellene, hogy a lokátorok és radarok késve észlelik a célpontot, az elfogót pedig akkor indítják, amikor a célpont már áthaladt az elfogók „felett”, azaz te nem szemből, hanem hátulról, utólag indítasz.
    Ilyen nincs, ebben az esetben már rég a lengyel légvédelemnek kell(ett volna) indítana szemből. Kivéve akkor, ha nem jön az a titokzatos orosz rakéta a lengyel határ felé, ergo nincs mire indítani. Ezért nem indítottak a lengyelek, mert nem volt mire.

    A másik dolog a célt tévesztett légvédelmi rakétákkal kapcsolatban. Szemből (mellső légtérből) közeledő célpontra indítanak elfogót, azaz az elfogó rakéta és a célpont egymáshoz valamilyen szögben közeledik. Ezért lehet nagyobb távolságról indítani, mint maga az elfogó rakéta nettó hatótávolsága, mert a célpont maga is folyamatosan közeledik.

    Ha viszont bekövetkezik a célpont tévesztése, akkor az elfogónak a célpont után kell fordulnia, ami két kellemetlen következménnyel jár:
    1. Hatalmas időveszteség, mire a nagy sebességű elfogó képes visszafordulni és újra célpontra állni.
    2. Fordulás közben hatalmas a sebességvesztés, ergo ráfordulás után újra fel kell gyorsulnia, amihez még komoly hajtóanyag tartalékkal és ehhez megfelelő irányítási rendszerrel kellene rendelkeznie. Ha viszont fix sebességgel fordul, akkor meg olyan nagy lesz a fordulósugár, hogy az időveszteség még inkább növekszik.

    Csak jelzem, a katonai gyakorlatban ezért indítanak több elfogót egy célpontra némi időablak eltéréssel. Az elfogó pedig célpont vesztés esetén kiiktatja önmagát, mielőtt egy saját másik gépre vagy egy saját másik, közeledő elfogóra állna rá tévedésből.

    Azért van nagy kuss a történetben és azért sietett az amerikai elnök is azonnal kizárni az orosz támadást, mert aki minimálisan is képben van, az azonnal tudja, hogy ez kamu, ilyen ebben a formában nem történhetett meg. Ráadásul az S-300 rakéták hatótávolsága eleve kizárja azt, hogy orosz vagy orosz megszállás alatt lévő területről indulhatott volna.
    Az ukrán magyarázkodás a rejtélyes támadó orosz rakétáról pedig ott is hibádzik, hogy mostanáig sehol sem találják az orosz rakéta maradványait se a becsapódás helyszínét. Most a korábban már felvázolt ismert és detektált indítási zónák és a repülési profilok kérdését ne is bolygassuk, mert az csak tovább ront az ukrán mesén és ehhez jön még az a kellemetlen tény, hogy a lengyel és a NATO légvédelem nem érzékelt támadó orosz repülő eszközt a hivatkozott térségben és irányban.

    De téged ezek közül egyik se zavarjon, told csak tovább rendületlenül a mantrádat, nagyon képben vagy a témában, ez messziről látszik.

    Szíves engedelmetekkel ismét „szabira” mentem a blogról, ennyi pont elég volt a következő hónapra is.

  48. 41. MangaMonguz

    Ebből is nagyon jól látszik a nyugati médianyomás:

    Amikor az volt az érdek, akkor elhallgatták, elbagatelizálták az eseményeket, amikor meg ez az érdek mindent felfújnak és izzítják a népet Ukrajna „védelmére”. Mindig a saját érdekeiknek megfelelő irányból fújják a szelet.

  49. Megítélésem szerint néhányan szörnyűködve sírnak, micsoda rettenetes dolgokat követ el (többnyire az orosz fél). Tegnap például egy 2 napos csecsemő halt meg az orosz rakéta miatt. Emberek! Ez háború! Egy háborúnak egyetlen célja van: a megnyerése. A cél érdekében előbb vagy utóbb mindent bevetnek. A II. Vh. alatt 50.000.000 ember halt meg. Az élőknek a szeme se rebbent. És akkor most egyetlen, 2 napos csecsemő miatt sír a világ? Vigyázz magadra, hogy te élve maradj. Ez az egyetlen amit tehetsz.

  50. Kíváncsi vagyok, hogy amikor egy orosz otthon elolvassa ezeket a híreket, akkor ő hogyan olvas a sorok között, és hogyan fordítja le a saját nyelvére? (Persze, lehet, hogy ez a propaganda csak nyugatra szól, odahaza valami mást tolnak.)
    Most még tárgyalhatunk, de később már csak harcolunk. Putyin nem tehetett mást, mint…. Meg jön az orosz téli offenzíva, és a végén csak az oroszok győzhetnek.
    Nem tudom, melyik sereg hogy fordul rá a télre, az ukrán logisztikát mennyire akasztja meg a kritikus infrastruktúra bombázása, mire jutnak a Kharkiv óta beözönlő nyugati fegyverekkel, mire jut az orosz logisztika, és az általános besorozás? Nemsokára tisztábban látunk.
    Ja, és az ezredes még mindig egy orosz csicska, amit a jelenlegi nyilatkozata is kiválóan tükröz.

  51. 44 Barna Mihály, nagy a szád, pedig nem vagy olyan nagy lumen. Mégis, honnan tudjam, hol volt az a rakétabázis, ahonnan az oroszok indították azt a rakétát, amire az ukrán légvédelem reagált? Felőlem lehetett Fehéroroszországban is.

    Egyébként ez a lehetőség is simán elképzelhető, hogy az ukránok csak úgy átlőttek Lengyelországba, hátha sikerül belerángatni a Nato-t alapon. Ettől még nem ők indították ezt a háborút. Én se szeretem az ukránokat, szarul bánnak a magyarokkal is, nemcsak az oroszokkal, de ettől még tény: ebben a háborúban Putyin az agresszor. Akárhogy provokálták, ő támadott.

    48 Ugyan nem tőlem kérdezted, de azért válaszolok: Állítólag Putyin azt hitte, hogy az ukránok, de legalábbis a keleti megyék megmentőként fogják ünnepelni, hogy felszabadítja őket az amerikai zsarnokság alól. Az első héten kiderült, hogy ennek az ellenkezője az igaz, a helyes az lett volna, ha akkor visszavonul és bocsánatot kér.

  52. Zelenszkij és bátorítója abban mesterkedett, hogy kirobbantsák a III. világ, egyben atomháborút.
    Ha nem kerülnek ki a rakétáról a képek a netre, akkor végig mondják a kacsamesét.
    El is kezdték szőni a halandzsa történetüket az állítólagos két robbanásról és az oroszok által kilőtt rakétákról. De a világháló nagy úr, így a fényképek miatt nem ismerhettük meg a mesélyük végét.

    MangaM, már épp kérdeztem volna, miképp működnek ezek az elhárító rakéták, de a válaszod megelőzött.
    Hozzá nem értőként nehéz rátalálni a neten, konkrétan hogyan működik a célraállási folyamat és maga a mesemmisítés az s-300 esetében.

    Amit találtam, hogy az s-300 föld levegő elhárító rakétát még úgy tervezték, hogy földi célpont elleni támadásra /harckocsi oszlop/ is alkalmassá lehet tenni és a robbanóanyag mennyiségét 250kg-ra növelni. Így lesz világos, hogy miért lőhették az Ukránok Lengyelországra az egyébként levegőben lévő célpont megsemmisítésére tervezett rakétát és az miért okozott akkora krázert, mint egy támadó rakéta felrobbanása.

    Egy szamai részlet még érdekelne, ezek az s-300-asok milyen módszert használnak a támadó fegyverek elhárításához? Repeszeket vagy egymáshoz hegesztett pálcákat vagy valmi más módszert?

  53. 49 MangaMonguz

    Úgy teszel mintha nem tudnád, hogy Belaruszból is rakétáznak az oroszok. Belaruszból indítva a lengyel határ mentén veszélyezteti a lengyel területet is, mint az be is bizonyosodott.

  54. 55 – Tilinkó

    A saját hazugságaiddal nem csak az oroszok által hangoztatott narratívával mész szembe ebben a lengyel rakétaügyben, de az USA, a NATO, sem Lengyelország nem azt hazudják, amit te:

    „Egyáltalán semmilyen jel nem utal arra, hogy Lengyelországgal szemben szándékos támadás történt volna” – fogalmazott. Feltehetőleg SZ-300-as, a ’70-es években a Szovjetunióban gyártott rakéta csapódhatott be – mondta, „véletlen balesetnek” minősítve az eseményt. Nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát az orosz fél lőtte volna ki, ezzel szemben nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem által használt rakétáról van szó – fejtette ki Andrzej Duda.”

    Ezt nevezik össze-vissza hazudozásnak; szerintem Duda is hazudik, de hozzád képest sokkal jobban csinálja. A te verziód ráadásul még nevetséges is.

  55. 56, Zsolt

    Tilinkó mesternő nem a saját véleményét hangoztatja ezen a felületen……

  56. Ha az orosz támadó rakéták haladási iránya Lengyelországtól távolodó,
    akkor az ellenrakéták haladási iránya Lengyelország felé közeledő.

    Eljutottunk odáig , hogy már lehetetlen , értelmes vállalkozásként ábrázolni Ukrajna oroszok általi megtámadását.

    Minden háború, egy nagy tragédia !

  57. 48 Balázs

    A helyes az lenne ha abbahagynák ezt a háborút. Ebből senkinek semmi jó nem származik, csak rosszat hoz mindenkinek, senki nem nyer semmit, mindenki csak veszít.

    Ukrajna a legnagyobb vesztese ennek, de Oroszország a másik nagy vesztes, Európa is veszít, különösen Kelet-Európa mert a mi régiónk pusztul, minket is lehúz az ukrajnai rombolás, de veszít az egész világ is és senki sem nyer.

    Nem éri meg Oroszországnak sem, van elég területük, 17 millió km2, nem ér annyit az egész, hogy 0.1%-al növeljék a területüket miközben Ukrajnával évszázadokra, de Európával is évtizedekre tönkremegy a kapcsolatuk. Olyan hatalmas veszteségeik vannak, hogy a világháború óta összesen nem vesztettek ennyit, mindezt pár porig rombolt városért, nincs semmi értelme, ez őrület.

    Ebbe az őrületbe egy bolond vénember vitte bele őket, aki teljesen téves fantáziákat kergetett arról, hogy majd felszabadítóként várják és hódító cárként vonul be a történelembe. Ezek a téves fantáziák egy hét alatt szertefoszlottak és azóta már csak azért halnak meg tömegek mindkét oldalon, hogy a bolond vénembernek ne kelljen beismernie milyen hatalmas történelmi hibát vétett.

  58. 57 – János

    Eddig senkiről nem gondoltam itt a fórumon, hogy a munkáját végzi itt. Igazából konkrétan nála gyulladt fel az a bizonyos piros lámpa, hogy ő bizony nem egy „mezei” fórumozó. Biztosan persze nem tudhatom, de ha valaki, akkor ő az, aki nem maga jött, hanem küldték. Ha így van, akkor viszont szarul végzi a dolgát.

  59. 56 Zsolt

    Én nem mondtam, hogy szándékosan támadták Lengyelországot. Azt mondtam, hogy Ukrajnát támadták aminek a következménye Lengyelországra is átterjedt.

    Ezért telepítenek most a németek Patriotot a lengyel határra, mert bebizonyosodott, hogy az orosz támadások Ukrajna nyugati részén veszélyeztetik a szomszédos országokat is.

  60. Ryan Mcbeth a rakétáról (englishül): https://youtu.be/ZNAaD_a0NJY

    Érdemes elolvasni az első bejegyzést is, megadja benne a távvezeték pontos helyét, amely szerinte a célpont volt, és lehetőségként felveti azt is, hogy Fehéroszország felől érkezett a rakéta, amelyet az ukránok elfogtak, vagy megpróbáltak elfogni. A videó elkészültekor még kizárja az S300-as becsapódását, szerinte a gödör túl nagy hozzá, és alapból rossz irányba menne az elfogó rakéta (kivéva, ha Fehéroroszból jött. )
    Van egy későbbi bejegyzése is, amelyben marad a fehérorosz elméletnél.
    Persze ez csak felvetés, nem pedig kijelentés.
    Egyébként egy hónapja már hullott Moldovára orosz elcsípett rakéta, de néha az oroszok magukat is megsorozzák egy-egy hibás darabbal.
    De igazából tök mindegy, egy ki nem tört háborúnak ki nem lőtt rakátéja kb. pont nullaszor találta volna el Lengyelországot. Végső soron.

  61. 60 – Tilinkó

    „Azt mondtam, hogy Ukrajnát támadták aminek a következménye Lengyelországra is átterjedt.”

    Magyarra fordítva te ezt mondod: az ukránok ész nélkül lövöldöznek rakétákat úgy, hogy a végén lengyel civil áldozatok e tevékenységüknek az eredménye. Merthogy ukrán rakétákról van szó Przewodówban, ugye ezt már te sem tagadod? Persze, ezért – szerinted – 100 %-ban az oroszok a felelősök. A „van rajta sapka, nincs rajta sapka, úgyis elverjük a nyuszit” klasszikus esete…

    A saját információim, a józan logika, a megérzéseim, a kijevi rezsim eddigi tevékenysége és nem utolsó sorban MangaMonguz 49-es kiváló bejegyzése is mind ellentmondanak ennek az állításnak. Az ukránok egyáltalán nem véletlenül lövöldöztek Lengyelországra.

  62. 63 Zsolt

    Nem csak én mondom ezt, a lengyel elnök is azt mondta, hogy Oroszország a felelős ezért. Ha nem lett volna orosz rakétatámadás nem történt volna meg.

  63. 65 – Tilinkó

    Ha az orosz kígyó nem sziszegett volna hülyeségeket Éva fülébe, máig boldogan élne az emberiség a Paradicsomban. Nyilvánvalóan.
    Na, további szép napot, Tilinkó! 🙂

  64. 65 – Tilinkó:
    Ha az anyám nem szült volna meg, akkor most nem olvashatnád a posztomat. Tehát adakozz az anyámnak, ne nekem.

  65. 67 Tibor bá

    Annak a 20 millió embernek aki fűtés, víz és áram nélkül néz szembe a téllel nagyobb szüksége van most az adakozásra mint neked vagy nekem.

  66. Ha nem figyelnek a Déli Áramlat csővezetéket felügyelő biztonságiak, akkor az bizony ezen a 47. héten kilyukadt volna Volgográd megyében …

    Így legalább a sok eltévelyedett LMP-s meg efféle liberális személyek példamutató szolidaritást vállaltak volna földgáz hiányában…

  67. Ezt az egész rohadt nagyorosz háborúsdit lehetetlen megérteni hadijelentésekből meg média-iparosok termékeiből. Főleg évszázados előzmények ismerete nélkül. A háború fegyveres szakasza amúgy is mindig csak a jéghegy csúcsa! Az okok és mozgatók a mai átlagművelt emberek számára valahol nagyon mélyen, a tudatalatti sötét bugyraiban leledzenek.

    #https://youtu.be/CWIy90k-qN8?t=2584

  68. Én megértem az ukrán motivációt, nem szeretnének az orosz medve perifériájaként tengődni egy nyomorgó országban, nyilván csábító lehet számukra az a perspektíva, hogy az unió részei legyenek, és európai módon élhessenek.
    De az már nem tetszik, hogy a tűzzel játszva, az egész világ létét veszélyeztessék azzal, hogy megpróbálják a NATO-t belerángatni a konfliktusba, mert ez már mindenki bőrére menne, a sajátjukéba is.
    Viszont az is igaz, hogy egyedül esélytelenek, csak idő kérdése, hogy elbukjanak.
    Az erőviszonyok, és a politikai realitás kegyetlen dolgok, nem az igazság és méltányosság alapján működnek…
    Van egy olyan sejtésem, hogy az átlag ukrán már a háború előtt is szarabbul élt, mint az átlag orosz, két szék között a pad alatt.
    De ez csak feltételezés, az láthatta, aki ott járt…

  69. Tilinkó
    Mit nem lehet azon érteni, hogy az Ukránok indították szándékosan az elhárító rakétát Lengyelországi célpontra.
    MangaM elmondta, hogy működik egy ilyen s-300-as rakéta.
    Ha célt téveszt önmegsemmisít, az okát is leírta. Semmiképp nem csapódhat be úgy, hogy nem semmisíti meg önmagát a levegőben. Ez a rakéta mégis hatalmas krátert robbantott becsapódáskor vagy közvetlen becsapódás előtt.
    De legyen az, hogy eltévesztette a célt, elromlott a rakéta önmgsemmisítője és céltalanul repült míg Lengyelországban földetérve ill. közvetlen becsapódás előtt felrobbant.
    Miért hibádzik ez a verzió?
    Azt még tudni kell, ha rosszul tudom kijavítotok, az elhárító rakéta nem a becsapódástól robban fel. Nem így van megépítve. Ez nem támadó rakéta.
    Mivel mégis robbant mikor becsapódott ill. közvetlenül becsapódás előtt és nagyobb krátert ütött, mint szabadott volna normál mennyiségű robbanótöltettel, ebből következik, hogy átalakított rakétáról van szó, ami földi célpont ellen lett kilőve és megpakolták plusz robbanóanyaggal.

    A földi célpont ellen átalakított elhárító rakéta képes földi célpontot támadni és közvetlen a célpont előtt felrobbannni, így semmisítve meg egy harcjárművet, egy objektumot. Egy ilyet lőttek ki az ukránok.
    Mégis miért lőttek volna ki egy földi célpontra átalakított s-300-as rakétát légi célpont ellen, ami lássuk be, tök felesleges lett volna, hiszen át van alakítva.

  70. 49. Manga

    Köszi az összefoglalót, színvonalas mint mindig.

    Azt viszont sajnálom, hogy Tilinkónak és körének magyarázol és nem értem, hogy miért? Nem vagytok egy ligában! A kommentjei miatt meg megint visszavonulást tervezel. Ez nem helyes. Csak simán ugord át a hozzászólását, mint ahogy én is teszem és ne foglalkozz vele, vagy a hozzá hasonlókkal, akik nem azért járnak ide, hogy közelebb kerüljenek az igazsághoz, vagy esetleg másoktól tanuljanak valamit.

  71. 71. hubab

    Ha az ukránok az EU csatlakozástól várják az európai jólétet, akkor nagyot fognak koppani. Csak saját maguk érhetik el, senki más. A hidegháború utáni első 20 évben nem ment (pedig az ország jelentősége, erőforrásai adottak voltak). Majd pont az eus vízfejek fogják kikaparni helyettük a gesztenyét. És az ukiknak! Aha…

  72. 74 – SZVP

    Sajnos, egyébként jóval nagyobb esély van Európa ukranizációjára, mint Ukrajna európaziációjára. A helyzet alakulása az öreg kontinensen jelenleg ezt mutatják.
    Ne legyen igazam!

  73. 54. Károly

    HTKA-t javaslom, pl. Molni videóit vagy Ghostrider írásait (ő légvédelmi rakétás volt tudtommal). Bár mostanra a HTKA-t is utólérte a mentális „hasmenés” és a frissen beregelt „fórumozók” tömege…

    Csak az S-300-as rendszernek van kb. 15 féle altípusa (lehet, keveset is mondtam), tudtommal alapvetően nagy erejű robbanóanyaggal és repeszfelhővel dolgoznak (kivéve a nukleáris fejjel felszerelt S-300-asokat, mert ilyen is van), de ezek pontos részleteit nem tudom, utána kellene járnom nekem is. A különböző típusú robbanófejek strukturális kialakítása általában nem kimondottan a publikus infók közé tartozik, de valamilyen szinten biztosan hozzáférhetőek.

    Az elhárító rakéták működése valójában pongyola kifejezés, itt komplex rendszerek dolgoznak együtt, a célfelderítéstől kezdve a célbefogáson át az elfogók indítási mechanizmusáig igen bonyolult rendszerszintű dolog ez, nem véletlenül volt külön szak a lérakosoké is a katonai felsőoktatásban, ráadásul a honi légvédelmi rendszerek ezekhez a rendszerekhez képest minimum egy (vagy két) generációval régebbiek voltak. Ez egy külön szakmacsoport, pláne a mai rendszerek és a hálózatközpontú irányítási struktúrák esetében.

    Ehhez képest közröhej, hogy valaki elolvas két debil cikket, meghallgat egy félanalfabéta „szakértőt” és máris azt képzeli magáról, hogy képben van és tudja.
    Nem, nem vagyunk képben, én sem vagyok képben, a legjobb esetben is csak a felszínt kapirgáljuk és bár a „főokosaink” még ezt a szintet sem érték el, de sebaj, tolják megállás nélkül a tutit.

    73. Uldin

    Szívesen, de én sem vagyok lérakos szakember, csak minimális ismereteim vannak a témáról. De annyi van, hogy ilyen hülyeségeket, amit az ukránok próbáltak (azóta már elismerték, hogy lehet, mégiscsak az ő rakétájuk volt.., szánalom…) beadni, nem nyesem be elsőre és főleg nem fogok a neten egy virtuális kereszteshadjáratot folytatni a védhetetlen baromság védelmében.
    Szó sincs Tilinkóról, a pihenőt nem miatta veszem ki, hanem azért, mert full gáz és hazugság, ami ömlik a netről/médiából és még gázabb, hogy tömegek okádják tovább visszhangként.

    A minap azon agyaltam, hogy összeszedem az elmúlt pár hónap nettó baromságait (kifogynak az oroszok a lőszerből, elfogynak az USA HIMARS rakétái, mosógépekből szedik ki az oroszok a chipeket, stb.) és tételesen bemutatva cáfolom ezeket, de rájöttem két dologra. Az egyik, hogy ez nem egy hozzászólás lenne, hanem egy több részes cikksorozat – na erre sem időm, sem energiám. A másik, hogy a debilsimogatóhoz szokott agyatlanoknak vagy az „ügynököknek” hiába is írnám, semmit sem számít.

    Ébresztőnek egy friss adalék, mindenki kezdje el használni az agyát:
    https://karpathir.com/2022/11/24/az-ensz-uj-szamadatokat-kozolt-az-ukrajnai-haboru-aldozatairol/

    Röviden: eddig van összesen (sajnos) kb. 4000 civil halott és 5500 civil sebesült 2022. február óta Ukrajnában ukrán és orosz oldalon. ENSZ adat.
    A helyzet a következő: a XX. században az első világháború volt az utolsó fegyveres konfliktus, ahol több katona halt meg, mint civil. Mondom az utolsó. Azóta volt több száz kisebb-nagyobb fegyveres incidens és minden esetben kivétel nélkül több volt a polgári sérült és halott, mint a katona. A civil és katonai sérültek/halottak aránya nagyjából 2,5-3 aránylik az 1-hez. Magyarul minden fegyveres konfliktusban 2,5-3x annyi civil sérül vagy hal meg, mint katona.

    Innentől kezdve kérdem én:
    Hol van a 100 ezer orosz és 125 ezer ukrán halott?
    Hol vannak a keleti és nyugati fórumokon ezek családtagjai?
    Hol van több ezer kilőtt orosz és ukrán páncélos? Jó, ha egy-két százról van fotó…, így a XXI. században…
    Hol van a több, mint száz lelőtt helikopter? Van fotó/videó kábé két-három tucatról…, mindösszesen.
    Hol van a több tucat lelőtt harci gép? Pont ott, ahol a 60 km hosszú orosz páncélos menetoszlop…
    A ruszkik minden héten kifogynak a rakétákból…, csak nekik nem szólt senki, így tegnap is indítottak vagy 70 db-ot, amiből az ukrán légvédelem mindjárt le is lőtt 85-öt…
    Soroljam tovább?

    Patyomkin háború folyik.

    „Az ukrajnai háború csak a bemelegítés.” – Charles Richard admirális, az USA stratégiai parancsnokság irányítója, 2022. november 10.

  74. 74-75
    Az nyilvánvaló, hogy az EU sem szívesen engedne be a nyájba egy ilyen rossz helyzetben lévő, korrupcióval átitatott, ugyanakkor túlméretes országot, amely egyből leszívhatná az EU erőforrásait, ha szintre akarnák hozni.
    Ráadásul bizonyos területeken konkurenciát is jelentene, főleg mezőgazdaságban.
    Nem marad más hátra, mint pofátlanul, képmutatóan hazudni nekik a lehetőségekről, de mindig találni kifogást, mennyit kell még fejlődniük, hogy megfeleljenek a feltételeknek, miközben fő szerepük, hogy ágyútöltelékként gyengítsék a nagy mumus Oroszországot.
    Én reménytelennek látom a helyzetüket.
    Lehet, nagyon cinikus hozzáállás, de lehet, hogy jobban járnának megmaradva orosz szatellitállamnak.
    A kazahok megtalálták a maguk középútját, oroszbarátként is komoly fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időben, és a nagy medvével való jó viszony ellenére is most tömegével fogadják be a mozgósítás elöl menekülő oroszokat…

  75. Sokan vannak – nem csak ezen a blogon -, akik sikálják nagy erőbefektetéssel a szerecsent. Nem fog sikerülni ez a szerecsen fekete marad és egyre mocskosabb lesz!
    Nem tudom, hogy lehet egyesekben ennyi düh, ennyi részrehajlás. Melyikőtöknek ártottak az ukránok? Kinek ölték meg a csecsemőjét, a feleségét vagy a szüleit? Tudom, hogy sok okos ember van itt, de nem értem, hogy senkinek nem esik le, hogy a gyűlölködés hova vezet? Vagy már elfelejtettétek, hogy ugyanígy, gyűlölködéssel indultak a világháborúk is.
    Ennyi. Többet nem prédikálok! Mindenki tegyen saját lelkiismerete szerint ( ha van neki)!

  76. Re:76 Manga
    Jót röhögtem ezen a karikatúrán:
    https://i.redd.it/4hfv6il29jr81.png
    Kb erre az értelmi szintre lőtték be a propagandát nyugaton, így is állok hozzá, az egész egy oltári nagy átverés.
    Ukrán halottakról: szaporodnak a vidéki katona sírok, mint a gomba, gyanítom ugyan ez van orosz oldalon is.

    Charles Richard admirális jó lenne a sajátjával verné a csalánt, és akkor nem akarna annyira bemelegedni… Igazi angolszász mentalitás, ideje lenne már ebből a gyarmatosító tempóból visszább venni.

  77. Tibor bá´, van itt jó pár szelektív memóriával „megáldott”, az álerkölcsösségben utazó, sokszor moralizáló, mélyen hipokrata fórumozó.
    Nagyon sokáig lehetne sorolni, hogy mi mindenben, hol és mikor alkalmazzák a kettős mércéjüket a mostani ukrán konfliktus és annak előzményei kapcsán is. Ezekről is volt már sokszor itt szó korábban.

    De most csak egy példát hozok ide, ez nem a fent említett háborút érinti, hanem egy korábbit. Bizonyára ismered ezt az interjút, de talán van valaki, aki nem látta, ennek egy valóban rövid részlete van itt, ami nagyon sokatmondó:

    http://www.youtube.com/watch?v=KP1OAD9jSaI

    … 500 ezer gyerekélet. De megérte! … hányok!
    Ezek jobb, ha mélyen hallgatnak és tényleg nem prédikálnak!

    Jó érzésű ember nem örül az ártatlan civilek szenvedéseinek, halálának, a szerencsétlen kényszersorozott férfiak halálának sem, semmilyen feleslegesen kioltott emberi élet elvesztésének. Ez nem is kérdés! De az ilyen Kacoroknak ez jön le az itteni beírásokból csak azért, mert ő nem ért velük egyet. Szerecsenmosásról beszél Hirosima, Nagaszaki, a vietnami napalmbomázások, Jugoszlávia és Irak után….
    Hihetetlen!

    (Egyébként Jemenben egyáltalán tudják mi folyik évek óta és ezekben a hónapokban, hetekben, napokban is?! Megmondom: marhára nagy tragédia van ott jó ideje és a kutya sem törődik az ottani emberekkel, gyerekekkel! Hol a vészharangkongató, napi hírek?! Talán nem igazán PC a téma?!).

  78. Csak aztat ne tessék má tutira venni , hogy az igazság mindíg a fősodrat ellenkezője !
    Értem ám én, hogy ez olyan kurucosan izgi !

    Tegye fel a kezét aki szerint Putyin
    az orosz nép érdekeit képviselte !
    , amikor megtámadta Ukrajnát !

    Én ugyanis ma már , ezt nagyon másképpen látom.

  79. … javítás: hipokrita, nehogy má´ez legyen a gond…,

  80. Timothy Garton Ash: „A békét leginkább az hozza el, ha a világ segít Ukrajnának megnyerni a háborút.”

    Az idő nekik dolgozik, olyan erőforrásokkal rendelkeznek a támogatói háttérrel ami nagyságrenddel az orosz lehetőségek felett vannak.
    Pénz, pénz pénz.
    Az oroszok kifutnak az időből.

  81. 81. – Zsolt –

    A mondás szerint, akinek nem inge-gatyája, ne vegye magára. Vannak olyan Zsoltok, akik magukra veszik. Hát akkor legalább hordanák tisztességgel, de ne úgy, hogy másokat mocskolnak.
    Kedves Zsolt! Én általánosságban beszéltem, és elmondtam a magam véleményét, amiről tudom, hogy ezen a fórumon kisebbségben van. A fene nagy eszeddel nem tudtad megállni, hogy ne személyeskedjél. A megjegyzésedtől ez már nem vita, mert vitában a személyeskedésnek nincs helye. A személyeskedés a gyengék fegyvere!
    Több, mint tíz országban dolgoztam életem során, de egyik nép iránt sem érzek gyűlöletet, veled ellentétben. Nekem nem kellett már többször újra alkotnom a véleményemet ellentétben veletek. Azt mondod, hogy hipokrita vagyok, azért mert a gyengébbeket védem? Érdekes nézőpont. Fölvetted azt a bizonyos inget és úgy tűnik, hogy a tiéd. A kirohanásaid pedig hisztérikus alkatra utalnak, nem ártana felkeresned egy szakembert.
    Mostanra úgy tűnik, hogy ezen a blogon ellenvéleménynek nincs helye, akkor pedig ez már nem fórum, hanem militarista szeminárium. Legalábbis politikai téren. Nagyon sajnálom!

  82. 81 – Zsolt:
    A 86 – Kacort most engedtem át. Őszintén, meg kellett magam erőltetni, de átengedtem. Hadd lássa minden józanul gondolkodó mit tudott elérni a CIA propaganda. Csakhogy egyre kevesebben képesek józanul gondolkodni. Ezek a szerencsétlenek bedőlnek a nyilvánvalónak tűnő „igazságoknak”. Putyin indította el a háborút. Putyin agresszor. Az oroszok le akarják rohanni Európát. Putyin miatt szenved az ukrán nép. Putyin hódítani akar. stb. Ezek a Kacorok, Tilinkók azt hiszik ők tisztán látnak és aki nem osztozik torz véleményükkel az mind az orosz propagandát fújják. Sajnos Zsolt, ezen nem tudsz változtatni. Aki elhiszi, hogy az oroszok olyan atomerőművet bombáznak, amit ők ellenőriznek, Aki elhiszi, hogy az általuk épített ÉÁ csöveit az oroszok robbantották fel. Az azt is elhiszi, hogy a karácsonyfát a Jézuska hozza. Béke poraikra.

  83. 87 – Tibor bá´

    Köszönöm szavaidat és azt is külön köszönöm, hogy átengedted Kacor írását. Jól tudod, hogy nem szeretem a cenzúrát. Ez nálam elvi kérdés, teljesen függetlenül bármely témától.

    Kacor azt sem értette meg, hogy miért neveztem hipokritának, na de mindegy. Ha az ő értelmezéséből indulunk ki, akkor bizonyára Irak és Jugoszlávia oldalán állt annak idején, hiszen ezek az országok nagyságrendileg voltak gyengébbek az ellenük felvonuló katonai koalícióktól, melyekben az amerikaiak vitték a prímet (Irak esetében kétszer is).
    Vagy mégsem így volt? Akkor talán mégsem a gyengék támogatója ez a drága szamaritánusunk? Csak nem áll néha az erősebb oldalára?! Neeeem, azt nem tudom elképzelni!

    Tibor bá´, nincs itt logika, nincs rend a fejekben, ahogy te is írod. Csak a tények csűrés-csavarása. Meg a klasszikus „az más, az nem úgy volt…”. Már unalmas.

  84. 87 . – Tibor bá –
    Őszintén mondom, nem a korod miatt tisztellek! A kor az nem dicsőség, az egy állapot. Nem is rossz állapot, mert tudod, hogy ezt megélted, mert jók a génjeid, nem ittad el az eszedet és az egészségedet. Tisztellek az írásaid miatt és főleg a fizikában meglévő jártasságod miatt. A politikai hovatartozásod miatt viszont nem. Sok mindent megéltél és nyilvánvalóan sokat is olvastál. Magyarországról, a magyar történelemről, Ady Endréről. Azért írtam Adyt, mert ő az akinek a több mint száz éve írt megállapításai ma ugyanúgy érvényesek, mint az első nagy háború idején. Ady után már okos dolgokat nem lehet mondani, mindent leírt. Azóta csak hazudunk a történelmünkről és hazugságban élünk több mint száz éve. Most a hazugság az igaz, a hazugok az igazi magyarok és ők hordozzák az igazság fáklyáját.
    Ti, akik nem tudjátok elfogadni a mások véleményét és állandóan hülyének, szerencsétlen hülyének neveztek azért, mert nem hisszük el, hogy Putyin a jó és az ellenoldal a gonosz. Én nem csak két színt ismerek, hanem az egész palettát. De hiába írtam le már sokszor, hogy békepárti vagyok és elítélek minden háborút, nem számít. Csak az számít, hogy nem úgy látom a világot, ahogy te, vagy ti. Ha ez bűn, akkor zárjál ki, megteheted. Már azt hittem az előbb, hogy megtetted. De ha megteszed, semmivel nem vagy különb, mint az orbáni-putyini rendszer, ahol ellenvéleménynek nincs helye. Jó egészségben megélt hosszú életet kívánok neked! Isten áldjon!

  85. 89 – Kacor:
    Azt nem tudjátok, vagy akarjátok megérteni, hogy mint felelős országvezető Putyin nem tehetett mást. Lásd!
    A NATO rakéta kilövőket telepített a lengyel/orosz és a román keleti határhoz. Hivatalos magyarázat szerint ezek védelmi rakéták és az esetleg Irán felől érkező rakéták elfogására épültek. Hogy az elfogó rakéták kilövését percek alatt át lehet alakítani támadó rakéták kilövésére, arról egy szó sincs.
    Tanulva a fentiekben leírtakból Putyin nem akarta, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba, mert azonnal rakéta kilövőket telepítenének az ukrán/orosz határhoz. Ugyanis innen a rakéta röpideje Moszkváig 5 perc környékén van. Öt perc alatt se védekezni, se riasztani nem lehet. Ez a helyzet nemzetbiztonsági szempontból egyszerűen megengedhetetlen. Putyin mindent megpróbált, szóba se álltak vele. Putyinnak nem volt más választása mint erővel megakadályozni Ukrajna belépését, amit addig kellett megtenni, amíg Ukrajna nem NATO tag, mert utána már a konfrontáció III. Vh-t jelent. Ez a története Ukrajna megtámadásának, amik elkerülhető lett volna, ha Zelenckij hajlandó lett volna szerződésileg lemondani a NATO tagságról.
    De mit jelent ez a tagság? Semmit. A NATO egy védelmi szerződés, ami a Szovjet világuralmi terjeszkedés megállítására szolgált. A hidegháború végével funkciója megszűnt (volna), de jól szolgált a dollár dominanciájának fenntartására. Hiszen Szadam Husszein és Gadhafi arany kísérletét vérbe kellett fojtani. Egyéb USA érdekeket meg kellett védeni. Most pedig az orosz gazdasági erősödését is meg kell akadályozni. Ezt az USA egyedül is meg tudná csinálni, de NATO-val sikeresen lehet nemzetköziként beállítani az USA hódítást. És ehhez asszisztál az EU, ami ellen az általam utált Orbán küzd.

    Ja, és az oroszokat se szeretem. Nem tudom megbocsátani anyám meggyilkolását, se Sztálin legjobb hívőjének Rákosi Mátyás garázdálkodását.

  86. 90 – Tibor bá´

    … de lehet, hogy úgy volt, hogy az agresszív orosz határok egyre közelebb kerültek a békés NATO-támaszpontokhoz meg biolaborokhoz. 🙂

  87. 90. – Tiborbá –
    Értem Tibor bá! Eddig is értettem! Így látszik Moszkva felől! Moszkva pedig azzal dicsekszik, hogy olyan hyperszónikus rakétái vannak, ami ellen a NATO és az Amerikaiak nem tudnak védekezni. Ezenkívül már három (az ötből) óriás atomtengeralattjárója számtalan atomtöltetű rakétával az amerikai partok közelében tartózkodik.
    Az én véleményem pedig az, hogy Putyin, amióta hatalmon van,
    ugyanazt csinálja mint a Szovjetunió nagyjai: erőn felül fegyverkezik és a népet kizsigereli.
    Ami Putyinnak soha nem fog sikerülni: gazdaságilag olyan szintre kerülni, mint Amerika, Japán, Németország. Ez maffia-diktatúráknak nem szokott bejönni. A kapitalizmus szabadversenyét nem tudják felülmúlni központi irányítású rendszerek.
    Putyin tulajdonképpen Belarus 2.0-át akart csinálni Ukrajnából, és amikor nem sikerült, akkor megámadta először a keleti területeket, azután pedig az egész országot. Az az Oroszország, amelyik garantálta (a Budapesti Egyezményben) Ukrajna függetlenségét és területi integritását. Putyin közelében senki és semmilyen ország nincs biztonságban!
    Már írtam egyszer, hogy én jártam a SZU-ban 1973-74-ben. Három moszkvai szállodában laktam, a WC-papír ismeretlen volt náluk, Gagarin űrrepülése után 12 évvel. A Pravda újság méretre volt tépkedve, de használat után nem volt szabad a WC-csészébe dobni, hanem egy külön kosárba, és utána kályhába elégették. Már akkor is két Szovjetunió volt: egy atom- és hidrogénbombával rendelkező nagyhatalom és egy szegény elmaradott népesség. És ez most is így van! 1981-ben pedig turista úton voltunk Moszkvában. A világhírű GUM-ban annyi áru sem volt mint egy Tesco áruházban. Olyan Potemkin rendszerű az egész ország. De nekem nincs semmi bajom a néppel csak a nagyhatalmi téveszmével beoltott vezetőivel.

  88. 90 Tibor bá

    Olaf Scholz személyesen garantálta Putyinnak a háború előtt, hogy nem fogja támogatni Ukrajna NATO tagságát, mégis támadott Putyin. Zelenszkij a háború legelején felajánlotta, hogy lemond a tagságról ha abbahagyják a támadást, Putyin mégis folytatta. Nem ez volt az igazi indok, ez is csak olyan hamis indok mint a biofegyverek és a piszkos bomba.

  89. 92. Kacor
    Ma 2022 van, nem 74, vagy 82. Nincs már Szovjetunió, kapitalista Oroszország, Kazahsztán és Ukrajna van. Hol van a mai Kína akár a 90-es évek Kínájától és hol van a mai Amerika, Japán, Németország az akkoritól. A világ megváltozott.

  90. 93. Tilinkó
    Az oroszok megtapasztalták, hogy a nyugat szavahihetősége nulla. A legutolsó a Minszki egyezmény elszabotálása volt, ami pedig nem szóbeli ígéret volt. Ha azt végrehajtják, akkor ma nincs háború. Az ukránok azóta beismerték, hogy eszük ágában sem volt végrehajtani, csak időt akartak nyerni, a németeknek, a franciáknak meg semmilyen erejük sem volt arra, hogy rájuk kényszerítsék az amerikaikkal szemben.

  91. 70 – Vaszil

    Köszi a videót, tanulságos. Ez is egy kimondottan jó mozaikdarab, ami segíthet megérteni az összképet, ami ennél azért még bonyolultabb.

  92. Annak a magyarázata, hogy miért hat az atlantista propaganda, elég egyszerü.

    Gyakorlatilag Goebbels módszereit használják. Ahogy anno, most is igaz: egy hazugságot minél többet ismételgetnek, : a fogyasztó fülében igazsággá válik. Egyébként elég sok hasonlóság van a III. Birodalom propaganda hadháráta a zsidók ellen és mai nyugati mainstream oroszellen hadjárata között.

    Aki nem tudná, a nyugati média ( gazdáik egy igen jól behatárolható érdekcsoport ) 2003 óta folytat információs/propaganda háborút az oroszok ellen. Pontosan aztk követően, hogy Putyin lecsukatta Hodorkovszkijt, az atlantisták egyik fő intézőjét.

    Hirtelen – ahogya lámpa a zebránál átvált – bajok támadtak az orosz demokráciával. Váratlanul több cikk jelent meg arról, hogy Putyin nem valami kedves, szeretetre méltó fickó.
    ( elötte, 2001 ben még a sajtó hizelegve irt róla, föleg, amikor elsőként hivta fel Bush jr-t és felajánlotta a segitségét. A sajtó többször idézte Bush-t: „belenéztem a szemébe és megláttam a lelkét. ”
    Nos, mára a nyugati szajhamédia csakis a Hitlerhez hasonlatos Putyinról tud irni. CSakis rosszat, Putyin erőszakos, Putyin diktátor, Putyin a demokrácia ellensége, bla, bla bla.
    Ebben a hadjáratban minden felület résztvesz. A google, a YT, a Facebook ( amely pillanatok alatt töröl minden olyan bejegyzést, amely esetleg kedvező szinben tüntenté fel Putyint vagy az oroszokat. Ez ugyanis „orosz propaganda.”
    Hollywood is kitesz magáért. A filmjeikben, a sorozatokba a főgonoszok jó ideje oroszok, vagy oroszul beszélnek. Nem volt ez mindig igy: egy időben a főgonoszok németül beszéltek, majd : arabul. De immár a múlté: a hollywoodi filmek minden alkotásukkal azt sulykolják: az orosz rossz, gonosz, kegyetlen. A barbár banda Putyinnal az élén.

    Értjük, ugye?

    A propaganda nem az észre: az érzelmekre hat. Gyülölni kell, gyülöklödni, és rettegést szitani.

    Putyin maga az ördög és sátáni tervei vannak. A legkevesebb, hogy vissza akarja állitani az egykori Szu-t.

    Novicsokkal és poloniummal felszerelt gyilkosai ott settenkednek a világ minden részén, alig várva, hogy eltiporják a szabdságot. Ez utobbi nagyon dühiti a gonosz Putyint: mindent megtesz, hogy elfjtsa az igazat és a szabad szót – melyet természetesen bátor nyugati ujságirók képviselnek.

    Az atlantista agymosó rendszerben hollywood is a fronton van. Jó ideje a sorozatok , a filmek mind beálltak a propaganda sugallataira. Ennek megfelelően az oroszok szinte minden filmben a főrosszak. Ők gonoszok, erőszakosak és kegyetlenek. Egy kép többet mond ezer szónál, és a hollywood kézségesen üti a tömegember agyába az oroszokról szóló hazug kliséket.

    Az egyik utolsó ilyen film, a

    https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-gyilkos-jarat-bullet-train/movie-224491

    – amugy nagyon látványos és szorakoztató film, Megéri megnézni.

    De mit látsz benne? Ki a főgonosz? A fehér Halál? Hát egy orosz, meg a lánya, akik természetesen a film végén oroszol beszélnek egymással ( hogy a képi hatás erejét még az orosz beszéd is fokozza. Megvan, ki a gonosz, kitöl kell félni, sőt, gyülölni. Erőszakos gazemeberek ezek az oroszok, szól ez az üzenet is. )

    Ugye a propaganda nem az észre, az érzelmekre épit. A sztori Japán környezetben játszodik, és kezdetben egy yakuza banda volt a főrosszcsont, de megjelent az orosz és átvette a hatalmat.

    Értjük, ugye? Mert ezek ilyenek.

    Az senkit ne zavarjon, hogy a valóságban a yakuzákhoz SENKI idegen nem tud betérni, beférközni. Egy szigorú, zárt kaszt. Orosz? Viccelsz? Elöbb fogadnak be egy pingvint.

    De ez az ész: az érzelmekre jól lehet hatni.

    Helyben is vagyunk. Nem csupán megszületett, de gondos ápolás utján él a gonosz, kegyetlen orosz figurája., Nem csoda, hogy Putyin az agymosott fejekben vissza krja állitani a szovjetuniót. Hiszen a filmekben még különb gonoszságokat csinálnak azok a barbár oroszok.

    Csak kapásból: A „védelmező” , a Tom Cruise által megformált Reacher, John Wick, és a többiek mind: oroszoktól mentik meg az emberiséget.

    Ne csodálkozzunk, hogy ilyen agressziv kampány nyomán néhány ide iró a sok hazugság hatása alá kerül.

    A lengyel rakétaeset után az RTL honlapján nem csak arról üvöltöttek,m hogy oroszok lötték ki a rakétát, de az is megjelent, hogy orosz trollok már elkezdták terjeszteni , hogy a rakéta ukrán volt.

    Értjük, ugye?

    Ahogy az agymosott tömeg ilyenkor szokta: feszitsd meg!

    Naná, hogy nem akadnak fenn azon, hogy a gyülöletkeltő propaganda nyomán müvészeket, sportolókat, üzletembereket üldöznek csak azért, mert oroszok.

    Nincs a józan észnek lap osztva. Csak a szélsőséges indulatoknak.

  93. 77:MangaMonguz:
    „Az ukrajnai háború csak a bemelegítés.” – Charles Richard admirális, az USA stratégiai parancsnokság irányítója, 2022. november 10.”
    Ez eléggé egybecseng azzal amit több helyen lehet olvasni és pl Vukics is megosztott legutóbbi videójában.
    #https://www.youtube.com/watch?v=Ue2LtioGQ-U (utolsó 10 perc ha jól rémlik)
    Tudniillik, hogy eszméletlen fegyverkezés kezdődött (konkrét fegyverszállítási megrendelések) hagyományos fegyverekből. Még talán olyan fegyverekből is amik egyébként már nincsenek hadrendben, és csak az Ukrán háborúban használják. Egyébként az Oroszoknál is hasonló a helyzet.
    Csak reménykedhetünk, hogy ez semmi más mint óriási üzlet, és nem lesznek legyártva és felhasználva a megrendelt fegyverek.

  94. ​Az Usa, az élősdi , rothadó , hanyatló Amerikai Egyesült Államok , mielőtt kártyavárként összeomlana a világbirodalma,
    háborút provokált ki Ukrajnában.
    Ezzel akarja meggyengíteni, a nyersanyagokban gazdag, lendületesen fejlődő, az igazi haladást képviselő Oroszországot.
    De Putyin gőzhengere, áthúzza a számításait.
    Oroszország győzni fog !
    A balliberális globalisták pedig veszítenek.
    Éljenek és virágozzanak a független nemzetek !
    Vesszen Soros, Brüsszel és a beteges LMBTQ lobby !
    Sam bácsi temetésén hamarosan együtt énekeljük az Orosz Himnuszt.

    ​https://www.bing.com/videos/search?q=Orosz+Himnusz+Magyarul&&view=detail&mid=CE60C71206D0E3B046D2CE60C71206D0E3B046D2&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3DOrosz%2BHimnusz%2BMagyarul%26FORM%3DVDMHRS​

  95. 100 – mosógépszerelő:
    Köszönjük, hogy a „98 – Fényhozó Kerub” hozzászólását saját példáddal bizonyítod. Az atlantista propaganda sikerének díszpéldánya vagy.

  96. 79 + 86 – Kacor
    Hidd el nem az ukránokat gyülölik sokan hanem azt az
    ideológiát ami az ukránokat védelmezi, fentartja, élteti!
    Sokan az ukrán oldalon látni vélik amit a nyugatinak
    mondot kultúrában undort és utálatot vált ki bennük:
    genderteória, politikai korrektség, migrációpártiság stb.
    Orosz oldalon ennek elentétjét családközpontúságot,
    szókimondást, országukat és kultúrájukat megvédö
    erös, központositot állam szimpátiát és elismerést vált ki
    sok konzervativnak nevezhetö egyénben!!!

  97. 103. – ödön –

    Nagyon szépen felmondtad az orosz propagandát. Gratulálok! A lényeg belőle, hogy idológiai alapon lehet gyűlölködni!?

    Úgy látom, hogy Magyarország elnöke és a többi B9-es is bedőlt az atlantista hazudozásnak:
    „Mi, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország Litvánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Lengyelország, Románia és Szlovákia elnökei, elítéljük az ukrán városok elleni masszív orosz bombázását, ami a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekményeknek minősül.”

  98. 106 – Kacor:
    A „háborús bűncselekményt” azok találták ki, akik ledobták az atombombákat és a földig bombázták, lángtengerré változtatták Drezdát.
    Amit az oroszok csinálnak, az stratégiai lépés minimális polgári áldozattal. Azét nem tetszik, mert hatásos. És szó nélkül átveszik azok, akik semmit se tudnak a múltból.

  99. 107. – Tibor bá –
    Most már Magyarország elnöke is hülye? Meg a többi 11 elnök is? Milyen jó, hogy ti tudjátok az igazságot! Ti meg Putyin.

  100. 108 – Kacor:
    Nekem úgy tűnik nem értesz magyarul.
    Hirosimára és Nagaszakira az USA ledobott egy-egy atom bombát. A két városban semmi katonai célpont nem volt. Meghalt negyed millió (nem egy darab 2 napos csecsemő) ember. Drezdában nem volt semmi katonai létesítmény, az angol légierő gyújtó bombákkal a város lángtengerré változtatta. Feleslegesen 1945. február 13-15. között, napokkal a háború vége előtt. Ezt terrorbombázásnak nevezték és bosszúból, az ellenség megtörésére 200.000 civil halt meg. ezek történelmi tények függetlenül attól, hogy ki hülye, ki nem. Minden esetre, te a történelmet nem ismered. Aprócska tudással hatalmasat vitázol.

  101. 109. – Tibor bá –

    Már többször letoltatok, hogy ne hozzak régi történelmi példákat. Most te jössz elő majd 80 éves eseményekkel. Nektek szabad?
    Nem akarom elhinni Tibor bá, hogy ennyire beszűkültél, szinte dogmás szintre léptél politikailag. A világ nem ilyen: nem a szuper jók és a sátánok harcolnak egymással. Ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Nem igaz, hogy aki egyszer rosszat tett, az mindig rosszat fog tenni. És fordítva sem igaz.
    Joboldali érzelmű vagy és pedig liberális. Engem nem zavar, amíg nincs gyűlölködés, hogy melyik oldalon állsz. Tégrd miért zavar, ha én kérdéseket teszek fel és sajnálom a szerencsétlen embereket, többek között az ukránokat, bosnyákokat, vietnámiakat kenyaiakat, dél-afrikaiakat (nem sorolom tovább), akik között több ismerősöm is van. Mi az én bűnöm? Mondd ki, hogy ezen a blogon nincs helye az ellenvéleménynek! Elfogadom és eltűnök, de azt nem fogadom el, hogy te mondd meg, mit gondoljak!

  102. 110 – Kacor:
    1) én nem mondtam neked, hogy ne hoz elő történelmi példákat.
    2) Hogy én beszűkültem volna az személyeskedés.
    3) Semmilyen érzelmű nem vagyok.
    4) Nem zavar, hogy kérdéseket teszel fel.
    5) Tőlem azt sajnálsz, akit akarsz.
    6) Nincs semmi bűnöd.
    7) Ha nem lenne helye az ellenvéleménynek, már rég nem írhatnál ide.
    8) Tőlem azt gondolsz, amit akarsz, és azt írsz, amit akarsz, de meg fogom válaszolni, ha nem értek vele egyet.

  103. Putyin megérdemel ugyanakkora büntetést, mint amekkorát az USA vezetői, akik atomot dobtak le Hiriosimára és Nagaszakira.

  104. Azt tudjuk, hogy Oroszország eddig mennyit vesztett a háborúval.
    Azt azonban még senkisem részletezte, hogy konkrétan mit és mennyit veszített volna, ha nem indítja meg a „különleges hadműveletet”.

  105. „Nav jau tādas krievu tautas. Pati krievu valoda radās kā dialekts, kad mongoļi tatāri mēģināja runāt ukrainiski!”

    Vagyis:

    „Nincs olyan, hogy orosz nemzet. Maga az orosz nyelv dialektusként keletkezett, amikor a mongol tatárok megpróbáltak ukránul beszélni!”

    Aleksandrs Kiršteins, lett parlamenti képviselő

    https://twitter.com/akirstei/status/1595538039845036048

    Lettország jelentős orosz kisebbséggel rendelkezik. A magukat orosz nemzetiségűek hivatalos jogi státusa az Európa Uniós-tag Lettországban: „nem állampolgár”. Mint ilyeneknek, hosszú ideje korlátozva vannak a szavazáshoz való jogukhoz. Az ottani lakosság 25 – 30 %-át teszik ki.

    Kijev után Riga a második olyan európai főváros, ahol rendszeresen rendeznek engedélyezett fáklyás meneteket, a náci Németország szimbolikáját illetve a helyi lett náci csoportok szimbólumait használva. Az interneten könnyen megtalálhatóak az ilyen képek sokasága.

    Ez is a mai Európai Unió, amely demokratikus értékekről és jogállamiságról prédikál Magyarországnak.

  106. A november 23.-i rakétacsapás után (egy nagyfeszültségű transzformátorállomás kiütése Moldávia közelében) mozgolódás támadt román fórumokon, ahol azt pedzegették valószínűleg (VPN-t használó) ukrán hozzászólók, hogy az elnökük nemcsak a módern fegyverek továbbértékesítéséből szerez jó pénzt, hanem az ukrán villanyáram exportálásából is, olyan áron, hogy ütemezett áramszünetekre kényszeríti (pl. Kárpátalját) a honi lakosságot, míg eladja külföldre másoknak.

    Vajon hány kanna benzinnel mentesíti majd magát az elnök úr a háborús bűnökért a háború végén?

  107. 115 – János (vagy bárki, aki ért a dologhoz!)

    Egyébként a VPN-t úgy is lehet használni, hogy valaki az adott országon belül egy másik helyről író felhasználónak látszódjon? Tehát mondjuk valaki fizikailag Pesten ül és ír a gépén, de Tibor bá´itt a fórumon azt látja, hogy Bajáról ír, példának okáért? Ezt így be lehet állítani?

  108. 116 – Zsolt:
    Volt rá példa, hogy egyazon hozzászóló IP száma napokon belül Németország különböző városaira és több magyar városra is mutatott. Megállapíthatatlanná téve, honnan ír.

  109. Kadirov – a csecsen fővezér – ékesszóló beszédjével harcba hívja a sátánfajzatok ellen a (radikális) iszlám világot…

    Terrorveszély Európában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük