(4024) Klímapokol

Tibor bá’ fordítása online

A klímapokol felé vezető úton vagyunk – mondja az ENSZ főtitkár az egyiptomi Sarm es-Sejk-ben

89. útban a 90. felé

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy a COP27-csúcson összegyűlt országok életbevágó választás előtt állnak: vagy együtt dolgoznak a kibocsátás csökkentésén, vagy a jövő nemzedékeit éghajlati katasztrófára ítélik.

A beszéd sürgető hangot ütött meg, mivel a kormányok két hétig tartó tárgyalásokra ültek össze, hogyan kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb eseteit.

„Az emberiség választhat: együttműködik vagy elpusztul” – mondta Guterres a Sarm es-Sejk tengerparti üdülővárosban összegyűlt küldötteknek.

Paktum megkötésére szólított fel a világ leggazdagabb és legszegényebb országait a fosszilis tüzelőanyagokról való leállás felgyorsítására és a finanszírozásra, annak biztosítására, hogy a szegényebb országok csökkenteni tudják a kibocsátást és megbirkózzanak a már bekövetkezett éghajlati hatásokkal.

„A két legnagyobb gazdaságnak – az Egyesült Államoknak és Kínának – különösen nagy a felelőssége, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a paktum megvalósítása érdekében” – mondta.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan nő. A globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Bolygónk pedig gyorsan olyan fordulópontokhoz közeledik, amelyek visszafordíthatatlanná teszik az éghajlati káoszt” – mondta. „A klímapokol felé vezető úton vagyunk, a lábunk a gázpedálon van.”

  Forrás keresés: We’re on a highway to climate hell, U.N. boss says

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

57 gondolat erről: „(4024) Klímapokol

  1. Mennyire hiteles klímapokolról beszélni egy sarm es sejk-i luxus szállodában. Gondolom nem gyalog zarándokolva gyűlt össze ott a kedves küldöttség. Azért adhatnának a látszatra és lehetne internetes konferencia. 🙂 Röhej.

  2. 1 Pista
    Már hogyne adnának a látszatra!
    Kinek-kinek a magánrepülőgépei, amelyekkel külön-külön odarepülgettek a világ különböző szegleteiből, az utas érkezése után tovább is röppentek egy másik reptérre, hogy ne egy kupacban parkoljanak az összes repülőgépeik, amík ők konferenciáznak. Hogy nézne már az ki, még megszólnák őket, hogy nem eléggé védik a klímakatasztrófát.
    (A tűzoltóság —> katasztrófavédelem analógiájára)
    Bár lehet, hogy keverem valami másik hasonló összerepülős klímakonferenciás porhintős hírrel.

  3. Szépre sikeredett a a COP27 napocskás logója! 🙂
    Szinkretizmus – naná, hogy ez tetszik a globalistáknak! Minden „aktuális oszlopra” odavizelnek (E pluribus unum)… aztán továbbállnak. Ahogy mindig is tették.

    … és milyen jó újra Egyiptomban lenni! 🙂

  4. 1 A luxusszálloda rendben van, mégse mehetnek egy útszéli motelbe. A magánrepülőkkel ven a baj. Menetrendszerinti járatokkal is mehettek volna, akár elsőosztályon, hasonlóan hamar odaértek volna, töredék szennyezés mellett.

  5. A legnagyobb baj nem az, hogy hogyan mentek oda, hanem, hogy feleslegesen.
    Egy rakás, öreg, általában gyermektelen, teliszart zokni fog a jövőnkről határozni?!
    Amíg nem lehet feloldani a gazdasági működésből fakadó kényszert, addig hiába találkozgatnak.
    Komoly visszalépés kéne. Most már nem lenne elég 2-3 fokot hátrébb és lefele lépni a lépcsőn, hanem le kéne menni majdnem a legaljáig. Vagy az alternatív energiatermelő folyamatokat kéne útjára engedni, sőt ezerrel támogatni.

    Valójában már rengeteg ilyen van ld. kapanacze generátor, csak a hatalmasok ki akarjáknirtani a felesleget. Az energiahiány részben kamu, mégis végzetes lesz.

  6. 5 – Balázs:
    Értekezletekre járni egy szakma, egy jól fizető, kellemes szakma. Hát ha még tudnátok, hogy a nappali értekezletet követi az esti, közös vacsora és az éjszakai, közös szex. Ezért vannak a tolmácsnők, újságírónők és a titkárnők. Hogy honnan tudom? Az első feleségem 20 évig volt tolmács.

  7. 6 Tibor bá’ vastaps. Alá tudom támasztani, amit írtál.

    (A vastaps nem Balázs ellen, vagy a neki adott válaszra vonatkozik – Balázs felütése is vastapsot érdemel -, hanem a konkrét hozzászólásra Tibor bá’ részéről.)

  8. Tibor bá! Szerinted összeegyeztethető a „fenntartható fejlődés” és a klímcélok elérése egyidejűleg? Én nagyon ellentmondásosnak találom ezt a két célt. Sőt, ha figyelembe vesszük a 3. világ folyamatos túlszaporodását, úgy tűnik, hogy leragadtak a kllímánál, pedig ezt a három dolgot csak együtt lehetne orvosolni.

  9. Akkor megnyugodtam, ha ők mondják. Biztos, hogy N+1-ik hazugság, félrevezetés.

  10. A 10. hozzászólás egy olyan törvény, amit senki nem ért meg a politikum soraiból, a deep state tagjai közül és főleg a elit ideológusainak soraiból. Éppen ezért nem is értik meg azt, hogy hamarosan game over.

    Vastaps Tibor bá’!

  11. 11 – Jövőnk:
    A Római Klub 1970-ben, vagyis 52 éve hozta nyilvánosságra a tényeket. 52 év kevés volt ahhoz, hogy az emberek többsége megértse. Hogy baj van azt 1962-ben hozták nyilvánosságra Rachel Carson a Silent Spring című könyvével. Ez 60 éve volt. Két emberöltő. Figyelmeztetés volt untig elég. Idő is lett volna hozzá. Ki kellett volna találni, hogyan éljünk még néhány 10 ezer évet. De mindenkik csak saját élete végéig érdekelt.

  12. 12 Tibor bá’ abszolút igazad van a konklúzióval: egoizmus.
    (Itt csatlakozik be Balázs azon kijelentése, hogy a „sok gyermektelen kretén” döntéshozó.)

    De a legnagyobb baj az, hogy a klíma kapcsán az antiblobalista oldal kamunak tartja, s most éppen a globalista oldal emelte kánonba a klímát… így aztán végleg összegabalyodott minden és mindenki. Sokak szerint így a klíma is csak a deep state fakeje, pedig pont nem, s ehhez elég csak kinézni az ablakon, kimenni az udvarra, utcára – nyilván nem most ma, hanem általánosan értve -, hogy az ember megértse…
    … és a klíma katasztrófában is lehet még sokáig eléldegélni, csak nem nyolc milliárd embernek, de a negyedének sem; klíma miatti kontinentális káoszokról, gebaszokról és az abból fakadó migrációról nem is beszélve… de még ez sem teljesen igaz, még így is lehetne húzni a rétes tésztát, de ami most van, na azzal b@szhatjuk.

    Az emberiség történelmében ekkora szar rotyogás kuktában még nem volt. A kukták pedig fel szoktak robbanni, ha szar a szelepük.

  13. Senior Guterras ! Van a számára egy pár hírem . A Másfèl fokon már règ túl vagyunk .a Carbon büdzsè már egy ideje betöltődött . Az utolsó 30 èv Co2 forcing èpp hogy csak elkezdődött. Az El nino a nyakunkon ès 2025 nagy napfoltkorszk kezdete ami tudvalevőleg mèg rátesz a melegedèsre . Csak magának mèg megsúgom . Kezdjen felkèszülni a teremtővel való közeli talalkozásra

  14. 14 ötlet
    OFF igen érdekes ám az a rétegtani újdonság, ami a végén szerepel; nemrég olvastam erről.

  15. A legnagyobb változást a legegyszerűbben lehetne elérni, és az hogy ez nem történik meg világosan jelzi, hogy nincs valós politikai akarat, csak elkenés és hárítás ami most zajlik. Egyszerűen a termékek életciklusát kellene megnövelni, vagy csak visszavinni ahhoz ahol 30 éve voltak. Egy mosógép simán kibírhat 30-40 évet, de minden gépet és eszközt lehetne úgy gyártani, hogy a jelenleg megszokotthoz képest nagyságrendekkel tovább tartson, és sokkal kevesebbet kelljen gyártani. A textilipar az egyik legszennyezőbb ipar, mégis az elmúlt 20 évben terjedt el, hogy a ruhaneműket csak egyszezonos élettartamra tervezik. Magyarul ha egy tartós termék élettartama a jelenleginek mondjuk 3x-osa lenne, akkor az iparnak máris csak egyharmadát kellene legyártania, mint amit most gyárt, és ez óriási azonnali kibocsátáscsökkentéssel járna (most nézem, az apámtól örökölt pulóveremben vagyok, ez egy 30 éves darab. Hol veszel ma olyan pulóvert ami kibír akár csak három évet is??)


  16. 17:
    Nevelőanyám 1925-ben kapott egy porszívót, ami 1946-ban az apám háztartásába került. A porszívó 110 Voltos volt, de közben Budapest átállt a 220 voltra. Vettek tehát hozzá egy reduktort. A porszívó 2004-ig üzemelt. Nem múlt kik, de az alkalmazás egy kicsit komplikált volt a reduktor miatt. Arról nem beszélve, hogy közben a feszültség 240 Volt lett. Az örökös megunta, és kidobta. Ha nem dobják ki, még ma is működne, közel 100 évvel a gyártás után.

  17. 16 Jövőnk
    Úgy tűnik, ez csak nekünk újdonság, a geológusok már rég tudják.
    De engem is meglepett, én sem hallottam róla.
    Pedig láttam annak idején Attenborough híres sorozatában, az „Élet a földön”-ben azt a részt is, mikor leereszkednek a Grand Kanyonba, és minden szinten bemutatják az ott található fosszíliákat, szépen visszakövetve az evolúciós utat visszafelé.
    És legalul tényleg mondja, hogy itt már az élet semmiféle kimutatható jelét nem találjuk a kőzetekben, de erről az időhézagról nem esett szó.
    De a jelenség ismert:
    http://nol.hu/tud-tech/20120512-hova_lett_ketmilliard_ev_-1309485

  18. 20 hubab és akkor ott van még a „boring billion”, egy milliárd évig semmi lemez tektonika, sz@aros-habos óceán, minimális élet a bolygón. Ez se vót’ régen.
    (Azon mondjuk jókat röhögök, hogy mit Pangea szuperkontinens, még vagy hármat összeraktak az elmúlt évtizedben; hogy hogyan azt nem egészen értem.)

  19. 22 Tibor bá’
    Annyit azért tudunk régebbi történeteidből, hogy te sem vetetted meg a változatosságot akkoriban… 🙂
    Csak Balázs biztos nem olvasott vissza olyan régi posztokig, ha kíváncsi, kutakodjon, van ott mit találni… 🙂

  20. 23 – hubab:
    A kölcsönös félrekefélés. Vagy az egyik fél hűtlensége nem ok egy házasság felbontásához. Ahhoz ennél nyomósabb ok vagy okok kellenek. Persze csak értelmes emberek esetében. Értelem hiányában jön a késelés, meg a 25 év fegyház.

  21. A Házasság egy szerződès amit a jog szabályoz . A magyar jog ,ès rengeteg más nem szabalyozza a szekszuális inkluzivutást mint feltètelt . Ez kívülre esik nem esik a hazasság mint gazdasági egysèg jogszabalyozása alá . A felek ez alapján nem egyezkedhetnek ezzel kapcsolatban . Csak szemèlyes egyezkedèsről lehet szó a házassági jog nem alkalmazható itt . Mègha a többsèg tèvesen azt is hiszi

  22. 12. – Tibor bá –

    Félreértés ne legyen, én egyetértek a klímacélokkal. De, vannak számomra olyan pontok, ahol kétségeim vannak. Pl. : Azt mondják a tudósok, hogy készítettek egy programot és abba az összes létező adatot betáplálták. Hány tudós tudja a világ összes szempontját figyelembe venni? Akárhány tudós is vett részt ebben a munkában, botorság részükről azt állítani, hogy mindent tudnak! Ha jól emlékszem, már volt ennél melegebb is a Föld életében nem is olyan régen 100-130 ezer évvel ezelőtt. Ami megkülönbözteti a mostanit az akkoritól az utolsó tíz tizenöt év trendje. De én még nem hallottam elfogadható magyarázatot, az akkori melegedésre és ugyanúgy a jégkorszakokra sem. Nem tudjuk, hogy miért különbözik a két félteke hőmérséklete, és hogyan lehetett jégmentes Grönland a vikingek idejében.
    Egyetértek veled, melette tudom, hogy a mi generációnk (kivéve a gazdagokat és a nincsteleneket) takarékosan élt és él most is. A mi időnkben bűn volt a pocsékolás, az étel kidobása. Ezt láttuk, tanultuk a szüleinktől és igyekeztünk is ennek megfelelően is élni.

  23. Jajjjj Kacor! Ha ismeri az álomvilágot, akkor jó lenne felébredni! 2 tudós, száz tudós, nem mindegy? Lényeg úgyis az amit Tibor bá’ mond. Nem? Aztán hirtelen felcserélődik az északi és a déli sark………….. Csak mert Tibor bá’ asszonta………….

  24. 27. – Váradi István –

    Már bocsáss meg, azt kell mondanom, hogy nem értelek. Minden társas kapcsolat alapja az egymás iránt érzett tisztelet, de ebben a hozzászólásodban ennek nyoma nincs! Lehetsz te Tibor bával (vagy mással) szemben is más véleményen, de személyeskedni nem kéne.
    Ez nem az a szint, amit mi kedvelünk!

  25. 26 – Kacor:
    A globális felmelegedéssel kapcsolatban több tételt is rosszul tudsz. Utána kellene nézned.

  26. Re:26 Kacor
    A galciális és interglaciális időszakokokat nem az ember, hanem a naptevékenység okozza. Pl 1000 éve sokkal melegebb volt az északi félteke, mint 500éve, ezért is hívják zöld földnek Grönlandot, amin még árpát is tudtak termeszteni a vikingek.

  27. 30 ez egy dolog, de emellett az is igaz, hogy egy hirtelen éghajlatváltozásba egy kifinomult civilizáció beleroppan. Mit hagyunk a következő nemzedéknek?

  28. 26 Kacor
    Az kétségtelen, hogy az ember beavatkozása nélkül is voltak változások a klímában, különböző okokból.
    Ez lehetett a föld csillagászati pozíciójában bekövetkezett változás (hallottál már a Milankovich ciklusokról?), vulkáni tevékenység, földbe csapódó aszteroida, de az mindig jellemző volt, hogy a melegedő időszakokban a CO2 tartalom is megugrott, mert ez öngerjesztő folyamat, bármi is a melegedést eredetileg kiváltó tényező, a melegedés mindig felszabadította a korábban a föld különböző hideg régióiban hosszú idő alatt elraktározódott széntartalmú anyagokból a CO2-t, ami felgyorsította a melegedési folyamatot.
    De végezzünk el ez alapján egy gondolatkísérletet, mi van akkor, ha mesterséges úton felszaporítjuk a légkörben a CO2-t, és ezzel indítjuk be a melegedést?
    Ennek pontosan ugyanolyan következménye lesz, mintha valami egyéb okból kezdődött volna a melegedés, mert a folyamat öngerjesztő, mint mikor meggyújtasz egy tüzet, és az addig ég, amíg el nem fogy az éghető anyag, mindegy, hogy mivel gyújtottad meg.
    Az meg már régóta ismert, hogy a CO2, (illetve minden többatomos gáz az atomszám függvényében) csökkenti az áthatolhatóságot a hősugárzás számára, azt már rég kimérték, amikor még nem is volt szó klímaváltozásról.

  29. 800.000 éven keresztül
    – a szén-dioxid szint 180-280 ppm között mozgott,
    – a metán 300-700 ppb között.

    Ma a CO2 415-420 és emelkedik, a metán 1900-2000 és emelkedik. Szóval ez a ciklus dolog már bukta, mert anno nem voltak ilyen értékek, lásd fent. Akkor valóban természetes folyamat volt a lehűlés, melegedés. Ráadásul ezt a vulkanizmus befolyásolta, pl. kb. 75.000 évvel ezelőtt a Toba, amikor egy évezredig hűvi volt és alig maradt 25.000 homo sapiens.

    Persze, lehet hogy az adatok fake értékek, ahogy sokan gondolják, ez is a deep state műve. De nem tűnik túl életszerűnek, hogy minden tudós kilóra meg van véve e téren; ez még prekovid.

  30. Úgy látom sokaknak vannak szövegértési problémái! Kétszer is írtam, hogy egyetértek a klímavédelmi elvekkel. DE, úgy látszik, hogy nem volt elég, ezért leírom harmadszorra is.
    Nem állítottam, hogy tudok más megoldást, csak azt, hogy senki nem mondhatja (még egy csoport sem), hogy ő tévedhetetlen és minden részletét ismeri a Föld klímájának.
    Az nem érv, hogy ilyen magas még sohasem volt a széndioxid aránya a levegőben. Mindig volt és mindig is lesz olyan állapot, amilyen még nem volt.
    (Közben figyelem a Worldometer-t: lehet, hogy ma megszületik a 8 milliárdodik ember!) Az 1800-as évek elején volt 1 milliárd, tehát 200 év alatt 8-szorosára nőtt a Föld lakossága. A CO2 csak kétszeresére, a metán pedig 2,5-szeresére. Egy ember naponta majd egy kg CO2-tőt lélegez ki!

  31. 34 – kacor:
    Pontosan, mit akarsz közölni velünk, és mit nem értesz? A CO2 szerepét? A jég minták 800.000 évet mennek vissza. Egyértelmű, hogy amikor a CO2 koncentráció felmegy a hőmérséklet emelkedik, amikor lemegy a hőmérséklet csökken.

  32. 30 – dajtás

    A Föld mozgásának és főleg a naptevékenységnek olyan hatása van a klímára és az emberi történelemre, amelyről a fősodrású tudomány nem tud tiszta képet kirajzolni. Aki meg tudna, az inkább kussol és megtartja magának az ismereteit.

    No, akkor csak néhány konkrét ilyen ciklikus mozgás, hogy tudjuk miről beszélünk és lássuk, hogy a képlet kicsit bonyolultabb, mint azt sokan képzelik.

    1. Maga a Milanković féle ciklusok, amelyek „csak” a Föld bolygó mozgását írja le, egyértelműen hatással vannak az éppen aktuális földi hőmérsékletre.

    2. A legismertebb ciklus, amit a Nap produkál, a már 1843-ban felfedezett Schwabe féle ciklus, ami átlagosan 11 éves (ezek a számok mindig hozzávetőlegesek, itt mondjuk a 9-13-as tartományban minden reális).

    3. Utána van egy átlagban 88 éves, úgynevezett Gleissberg-ciklus.

    4. A Suess – De Vries féle ciklus 200 éves.

    5. A Hallstatt-ciklusról már kicsit kevesebb szó esik, de ez sem ismeretlen: ennek hosszát átlag 2400 évben határozták meg.

    Az összes felsorolt napciklusnak hatása van a Földre + ehhez jönnek a Milanković féle ciklusok, amit maga a Föld produkál. Előfordul, hogy az egyes hatások kumulatívak!

    De van még egy napciklus, amiről a legkevesebb szó esik, pedig sok jel mutat arra, hogy ez lehet talán a legerősebb hatású….

    Ez a napciklus átlagosan 500 éves. Már a 2000 évek elején megjósolta a létét 2 „sarlatán”; de csak 2014-ben jelent meg róla a következő cikk a Nature-ben:

    /www.nature.com/articles/srep03611

    A legviccesebb az egészben az, hogy egyértelműen tudni, hogy erről a ciklusról jól tudtak a babiloni csillagászok, az egyiptomi papság, de a kínaiak is, ott erről például Meng-ce (Menciusz) írt még jóval a mi időszámításunk előtt. Többek között ehhez a ciklushoz kötötte az egyes kínai császári dinasztiák bukását. 500 év, amely feléli az erkölcsi erőt, s káoszt hoz el…

    A Nap csak nem a földi klímán keresztül formálja az emberiség történelmét, úgy mint szárazságot okozva bizonyos nagy kiterjedésű területeken népvándorlásokat indít be meg hasonló. Nem. A hatás közvetlenül is megvan. Az ember endokrin- és idegrendszerére gyakorol közvetlen hatást, ami kollektíve hoz létre egyfajta irányultságot az emberekben, népcsoportokban. Egyfajta időszellemet. Ami utána ilyen vagy olyan hatással van a tudományok, művészetek stb. fejlődésére. És természetesen arra, hogy az adott korban az emberek jobban hajlanak az agresszióra, háborúra vagy nem.

    Ezekről a dolgokról is sokat lehetne beszélni, de most itt inkább befejezem. Akit érdekel a téma, jobban utána nézhet maga is! Érdemes, ez egy érdekes téma.

  33. 15. Ajozanesz
    2023 valószínű elnino, 2025 napfolttevékenység, plusz plusz esetelg ezek miatt még bejönne valamelyik pozitív visszacsatolás. Például északi sark nagyrésze leolvadna ami tovább erősítené a gebaszt 😀
    Itt majd arra leszek kíváncsi amikor szaporodnk a jelek.Habár épp az időjárásjelentésben mondta tegnap hogy nemistudom de egész európában meleg van.Márminthogy az ilyenkor szokásoshoz képest .Spanyolban valahol 28 fok volt, de mutatott még 3 várost ahol szintén meleg volt.Ezek már üvöltő jelek lehetnek (feltételes mód)
    De pl az is érdekes jel hogy talán már idén is kifutunk fagymentesen Magyarország tekintetében még van 45 nap. De egyik ismerős mondta hogy tavaly nem emlékszik rá hogy nagyon kellett volna a kocsin a szélvédőt fagyállóval fújni, azaz fel sem bontotta.

    Igazából én ennek a lefolyására leszek kíváncsi.A klíma és vele az ipari civilizáció összeomlására. Most nem az a lényeg hogy túléli e az emberiség mert túlélő mindig lesz mégha párszáz ember is .Hanem az hogy mik leszenk a főbb történések?
    Mikor redukálódik le az ipar és a termelés és bomlik fel a jelenlegi rend.Egy ingatlanos azt mondta hogy a 2008-as válságnál lejjebb leszünk majd és szerinte 10 évig fog tartani a válság (persze lehet hogy a profitérdekek miatt mondta nemtudom)
    Na mindegy de ha esetleg a sima válság tényleg beütne mondjuk jövőre és még mellé a klíma miatt is gebasz lenne akkor szépen állnánk. Mondjuk mindez pár éven belül.
    Mindenesetre az időpont a kérdéses és az hogy mikor lesz game over? nem nem az az időpont amikor már mondjuk leredukálódott a föld lakossága mondjuk 100 ezerre hanem az az időpont amikor elindul a buli.Terméskiesés, megugró élelmiszerárak , vagy pl hirtelen egyik évről másik évre kiszáradó gyümölcsfák globálisan, magas élelemár miatt válság, beálló ipar a földbe stb……Vajon még 2030-ig kihúzzuk egy normál életvitellel?

  34. 37 – Andrew:
    Jelenleg a dátum: 2026. Akkora hőmérséklet megfutás várható, hogy egyetlen emlős faj se éli túl.

  35. 38 – Tibor bá´

    Akkor ezt Klaus Schwab a sok hülye talpnyaló politikusával meg az egész ENSZ-el jól benézték! Méghogy Agenda 2030, pláne 2050-es EUs stb. célkitűzések!

    A sok surmó! 🙂

  36. 36 Zsolt
    Ez lehet egy elvileg működő mechanizmus, csak az a szépséghibája, hogy ennek méréseken alapulónak kellene lenni.
    Mert miféle ciklus az, aminek nem mérhetők a paraméterei?
    Ez akkor lenne reális, ha a ma mérhető sugárzási intenzitás mérhetően magasabb lenne, mint x évvel ezelőtt.
    Én nem tudok ilyenről, a nap sugárzására megadott adat, mondjuk a föld távolságában mérhető w/m2 nem változott tudomásom szerint, kivéve a 11 éves ciklus lengései, amelyek után visszaáll az eredeti érték.
    Viszont vannak akik azt állítják, hogy a bolygó hőmérsékletét nem is a nap, hanem az egész galaxisban történő mozgás befolyásolja, ahogy a naprendszer a Tejút különböző sűrűségű régióin halad át.
    De szerintem ezt is mérni kellene tudni valamilyen paraméterrel, különben csak fantazmagória…

  37. 40 – hubab

    Legalább rápillantottál a linkelt Nature írásra? Nem látsz benne mérési adatokat?

  38. Re:40 hubab
    Közvetetten mérhető több 100k évre is a Naptevékenység.
    Jégmintából a historikus földi klímán kívül a csökkenő/növekvő Naptevékenységre is lehet következtetni, mert eltolódnak az izotóp arányok a mintákban az aktivitástól függően.

  39. Grönlandot példának szokták hozni arra, hogy nemrég annyira meleg volt, hogy ott ahol most a növényzet a jégmentes part mentén szegényes tundra, zölddellő művelhető földeket találtak a felfedezők.
    Ebből a Grönlandi állapotból jön az általánosító következtetés, a bolygón melegebb volt 1000 évvel ezelőtt, mint most mikor 1.5°C melegedésnél tartunk.
    Ha a felmelegedés bolygó szintű volt, akkor magyarázatot kellene találni arra, hogy miért nem olvadtak a gleccserek mint mostanság?
    A világban napjainkban ettől a 1-1.5 °C plusztól 7000 évesnél öregebb jegek iszonyat gyorsan olvadnak. Milyen felmelegedés volt az, ahol a gleccserek nem olvadtak, hanem tovább híztak?
    1000 évvel ezelőtti felmelegedés nyomainak a gleccserekben nyomot kellett volna, hagyni. Ahogy most, már 7000 évesnél öregebb jég olvadásánál tartunk, a Grönlandi felmelegedésnek is legallább ekkora lábnyomot kellett volna hagyni, vagyis hiáyozni kéne legalább hétezer év jégnek a rétegződésből. De nem hiányzik.

    36. Zsolt, egy ciklus lemaradt a felsorolásból.
    A modern ember ciklusa. Az esetleges ciklus együttállásoknál ezt a kis katalizátort mindenképp figyelembe kell venni.

  40. 43 – Károly

    Jogos, nem vitatom a káros antropogén hatást a klímára, a környezetre úgy általában meg pláne nem.
    Csak az az ember érzése, hogy az erre való fókuszálás kizárólagos, mintha nem léteznének egyéb tényezők is.
    Igazából „csak” ez az én problémám. Nem érzem, hogy a tudomány függetlenül, elvszerűen működne a mai világban, hanem a pénzmozgások és hatalmi motivációk azok , amelyek elsődlegesek a tiszta tudomány ellenében. És nem csak az ezzel a kérdéskörrel foglalkozó tudományágakról van szó ilyen értelemben.

  41. 44. Zsolt

    Én meg így gondolkodok, van felmelegedés? Igen.
    Hozzájárul ehhez az emberi tevékenység? Igen. Lehet, hogy más hatások is segítik a felmelegedést? Igen.
    Az emberi teékenységre van hatásunk? Igen. A főld ciklusra, a napciklusra van hatásunk? Nincs.
    Akkor mire kell koncentrálni a következők közül? Az emberre, a napra, a naprendszerre? Az emberre.

  42. 43 – Károly:
    Megfeledkezel a tehetetlenségről. A hőmérséklet változásra a jégolvadás, stb. nem tud azonnal reagálni.

  43. 45 – Károly

    Jó érvek. Rendben, akkor koncentráljunk az emberre!

    A mai átlagember ideális rabszolga: fogalma sincs még a rabszolga mivoltjának a létezéséről sem. Csakhogy lassan, de biztosan kezd feleslegessé válni, a bolygó erőforrásai a gazdik szempontjából nagyságrendileg nagyobb értéket képvisel, mint a sok rabszolga.

    Mi fog történni a közeljövőben? Arra hivatkozva, hogy „koncentráljunk az emberre”, kihasználva annak jóindulatát, a kommunikált szükségszerűség egyénre lebontott mérőmechanizmusok megjelenésével fognak járni, amely úgymond mérni fogja az egyéni CO2 kibocsátást magából az ember létezéséből és mindennapi tevékenységéből kiindulva. S amely, természetesen, totálisan fogja ellehetetleníteni a normális életet. Itt én a normális alatt nem a mai életmódot értem, hanem csak egy méltóságos élethez való jogot.

    Kedves Károly, a vége az lesz, hogy majd jól „májkarbonozva” elpusztítanak téged, a családodat, ismerőseidet és milliárdnyi más embert a bolygón. Az irányító elit szemszögéből nézve újra kihasználva bizonyos objektív folyamatokat a saját szubjektív céljaik eléréséhez.
    S eközben ezerrel felrúgva az átlagemberre rákényszerített szabályokat, ha magukról lesz szó. Ennek a kétszínű hozzáállásnak már ma látni a nyomait, csak hogy a magánrepülők, magánjachtok flottáját említsem vagy a teljesen feleslegesen közlekedő és közben rendkívül szennyező LNG-t szállító tankerhajókat vagy újranyitó szénbányákat. A sort persze lehetne folytatni.

    A legvége pedig az lesz, hogy milliárdok áldozata, saját életük totális ellehetetlenülése és eldobása végül a „füstbe megy”; a hatása jóval csekélyebb lesz a klímacélok elérésének szempontjából, mint azt az egyszerű, együgyű, jóindulatú átlagember elképzeli.
    Ide is jól illik: „A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.”

    Még elnézést sem fognak a végén kérni, s ha mégis, elintézik majd olymód, hogy „jaj, már megint tévedtünk!”. Szomorkás tekintettel vagy e nélkül, de a hullahegyek hátán.

    Amit szán az emberiségnek ez az elitnek nevezett, velejéig romlott bűnbanda, az egy zsákutca.

    Itt az ideje kinyitni a fiókokat, és elővenni azokat a technológiákat és tudást, amit eddig jól elrejtettek a szemeink előtt! Tesláról is szó van, de messze nem csak az ő munkássága eredményeiről, mert az egész szabványrendszeri eljárás az úgynevezett jog segítségével úgy van megkomponálva, hogy az igazi nagy újításokon vagy más gazdagodjon meg vagy a süllyesztőbe kerüljön, ha bizonyos súlyos érdekeket sért mondjuk egy új találmány léte. Ez szerinted nem így van?

    De jó, vessük fel egy pillanatra, hogy a fenti gondolatmenetben tévedek és az a bizonyos fiók tényleg üres és nincs igazi áttörést hozó megoldás a tarsolyban ilyen szempontból! Akkor mi van?

    Nos, akkor mindenképpen baj van, de akkor sem a fentiekben már vázolt zsákutcába kellene bemasíroznunk, mert az nem megoldás, csak egy csapda!

    Szóval, igen, koncentráljunk az emberre, de úgy, hogy nem elnyomjuk minden szempontból, testileg és lelkileg, mert annak tragédia lesz a vége!
    A te javaslatod mi lenne?

  44. 47. Zsolt

    17. alatt nagyp56 leírt néhány lehetőséget.
    Az összes valóban hatásos, az emberi létszámot nem érintő módszerek bevezetése utópia.
    Gyártást, felhasználást érintő intézkedések.
    Termékek életciklusának drasztikus növelése.
    Termékek könnyű javíthatóság nélkül nem forgalmazhatók.
    Termékek újrahasznosításának sokkal magasabb foka és számonkérhetősége, szankcionálás.
    /Újrahasznosítási felelősség./
    Közösségi eszközhasználat favorizálása.

    Szórakozást érintő intézkedések.
    Turizmus, vendéglátás, sport és zenei tömegrendezvények drasztikus korlátozása.
    /Lakóhelyhez közeli, egy napi járáson belüli kislétszámú rendezvények támogatása./
    Termékek vásárlását korlátozó intézkedések.

    Gondold át mit veszel, mert évekig nem vehetsz belőle újabbat. Ha nem tetszik a régi ruha, a régi tapéta, a 8 éves autó, az nem indok a lecserélésére.
    Megtanulunk előre, hosszútvra gondolkodni, felelősen dönteni.
    Egyszerűen fogalmazva, ha valamit megununk az nem indok, hogy kidobjuk, másikat vegyünk.
    Egy főre, háztartásra eső kütyük és díszítő tárgyak számának drasztikus csökkentése.
    Nem pakolhatjuk tele a környezetünket tárgyakkal.
    Ha 100 kütyünk lehet, akkor át kell gondolni, botmixert veszünk vagy hajcsavarót.

    Alapvetően abból lehet kiindulni, hogy a föld bolygó, azon az alapon, mint ide született ember, egyforma mértékben mindenkié.
    Meg kell nézni, miből mennyit vehetünk el a bolygótól és azt az emberiség mindenkori létszámával elosztani, lássuk fejenként mennyi jut, hogy fenntartható legyen az emberi élet.

    Élelem.
    Azt fogyaszthatjuk, ami az évszaknak megfelelően megterem ezer kilométeres körön belül. Nem veszünk pálmaolaat, akkor nem írtják az esőerdőt.

    A túlfogyasztás az egyik legsújosabb bűncselekmény lenne, mert az emberiség létét veszélyezteti.
    A 8 milliárd ember mellett nincs az a rendszer, ami mellett ne vágnánk haza a bolygót.
    Csak egy termék, egy pici országból szemléltesésnek.
    Magyarországon az eldobható pelenka mennyisége egy évben 450.000.000 db.

    Személyre szabott kvóták lennének. Aki gazdag és repülgetni, utazgatni akar, az megteheti, ha egy szegénytől, egy munkanélkülitől megvásárolja a kvótáját.

    Ehhez sajnos a teljes kontról kellene az emberek felett, amit meg nem akarunk.

  45. 47 Zsolt
    Nincs megoldás.
    Az ember olyan amilyen, a kisember ugyanúgy képtelen lemondani arról ,amit már elért, és természetesnek, alapnak tekint, és minden olyan intézkedést, ami ezt sérteni fogja dühödten el fogja utasítani. A nagyember meg méginkább.
    Ez egy huszonkettes csapdája.
    És soha nem fogod megtudni, hogy a megoldás érdekében kidolgozott intézkedések valóban jószándékból, a fenntarthatóságért születtek, vagy a véleményed szerint csak aljas mesterkedés, hogy lenyomják az emberek torkán.
    Csak ezzel meg az a probléma, hogy elvág minden lehetséges utat a megoldás felé, hiszen a jószándékú kezdeményezést is ugyanúgy el fogják utasítani az emberek, erre hivatkozva, ha az súlyos áldozatokkal járna, drasztikus életszínvonal csökkenéssel, visszasüllyedéssel egy rég meghaladott korba.
    Pedig nincs más lehetőség.
    A technikai civilizáció nem csak az energiaforrásokat, de minden más szükséges forrást felél lassan, a föld és forrásai végesek, a népességnövekedés egyenlőre megállíthatatlannak látszik, illetve pont ott lassul, ahol magas az életszínvonal, és gyerekek nélkül is biztosítható egy állampolgár fenntartása idős korban is, ahol ez nincs meg, ott nem fogják vissza a a szaporodást, bármit csinálsz.
    A kamra meg lassan kiürül…
    És az persze naivitás, ha úgy gondolod, hogy a jövőbeli megoldás terheit egyenletesen elosztják, és valamiféle egyenlősdi lesz.
    Az természetes, hogy mindig lesznek kiváltságosok, akiknek előjogaik lesznek, ha másért nem, azért mert övék a vezető szerep és felelősség, hogy a dolgok optimálisan alakuljanak.
    Ennek ára van, éhbérért ezt senki nem venné a nyakába, csakis valami előjogok birtoklásáért. Te meg emiatt elutasítanád az esetleges járható utat is, mert igazságtalannak tartanád, mondván, ha nincs jobb megoldás, akkor inkább pusztuljon mindenki…
    Azért ezt is érdemes végiggondolni…

  46. Zsolt, Károly, hubab, fura, de mindhármótokkal egyetértek.

    Szerintem elvileg létezhet olyan társadalom, ahol az önkorlátozás általánosan elterjedt társadalmi erény, a közmorál része, és a legtöbb embernek nem okoz gondot.

    Lehetne ezt önkényuralom nélkül is csinálni. Egyrészt ha látjuk, hogy nincsenek kivételezettek, akik 1000-szer jobban élnek, és annyival jobban is szennyeznek, csak kb. akkorák a társadalmi különbségek, mint a Kádár-rendszerben voltak.

    Másrészt lehet szabályozni az árakon keresztül is, nem kell feltétlen egyénileg totálisan kontrollálni mindenkit.

    A baj az „elittel” van, akiknek nem céljuk sem az, hogy önmagukat korlátozzák, sem az, hogy igazságos és általánosan elfogadható rendszert vezessenek be, hanem pont az, hogy ürügyük legyen a teljes népesség totális elnyomására. Arra viszont nincs ötletem, hogyan lehetne tőlük megszabadulni, és értelmes társadalmi berendezkedésre jutni.

    Illetve van, csak ez nektek misztikus: Istennel egységben. Emberi szinten ugyanis megugorhatatlan a probléma.

  47. Elvétve lehetett olvasni cikkeket klímamérnöki lehetőségekről.

    Két dolog volt közös bennük.
    Az egyik, hogy pár száz millió dollárral komoly hatásokat lehetne kiváltani a felmelegedés csökkentésére (kísérletek bizonyítják), a másik pedig, hogy még gondolati szinten se szabad foglalkozni velük, mert ki tudja, mivel jár a beavatkozás a természetes folyamatokba (szerintem pedig ez folyik 200 éve).
    Nem PC a téma.

  48. 51 – Érdekes, hogy ez, hogy „ki tudja, mivel jár a beavatkozás a természetes folyamatokba” – valahogy nem szempont, amikor arról van szó, hogy elégessük az olajat, szenet, kiírtsuk az esőerdőt, szabályozzuk a folyókat, tönkretegyük a szántóföldeket a kemikáliákkal. Még akkor sem, amikor már tudjuk, hogy mivel jár, és az katasztrofális.

    De amikor lenne valami, ami megmenthet minket a katasztrófától, de esetleg előfordulhat, hogy van valami mellékhatása, ami még mindig nagyságrendekkel kisebb, mint amit idáig csináltunk, akkor arról gondolkodni se szabad.

    Szerintem egyértelmű egyébként: meg akarják várni, amíg a népesség 90%-a kipusztul, a maradék 10%-ot meg totális kontroll alá vonják, és akkor jöhetnek a megoldások a fiókból.

  49. 52: Ábel
    „Szerintem egyértelmű egyébként: meg akarják várni, amíg a népesség 90%-a kipusztul, a maradék 10%-ot meg totális kontroll alá vonják, és akkor jöhetnek a megoldások a fiókból.”

    Bingó! Minden jel azt mutatja, hogy pontosan ez a szándék. És ez már jó 50 éve végrehajtási fázisban van, ezért lett a szabadalmi rendszer is a titkosszolgálatok része. Aki netán próbált kibújni ebből a hurokból, az póruljárt, így vagy úgy de gyorsan elhalálozott. A 90-es években könyvet írt Egely a tiltott találmányokról, mára meg már esélye sincs egy kívülállónak.
    Ezzel együtt az a véleményem, hogy akik idáig irányították a folyamatokat, azok valójában csak azt tanúlták meg az évszázadok alatt, hogy miként lehet a többieken élősködni, a konkurenciát meg eltenni láb alól, és nem egy társadalmat fenntartani! A közlegelők eddig bírták ezt. Akik napi robottal fenntartják még jelenleg is a társadalmat, azok számukra csak ingyen szaporodó haszonállatok.

    De közeleg egy kritikus pont, amikor a sikeres népességcsökkentés a létező társadalmakat megrogyasztja, és előáll egy olyan szitu, amit még ők sem tapasztaltak meg ilyen méretben!
    Fogalmuk sincs mibe vágtak bele, amikor az egész emberiség ellen megindították a sunyi terveiket. Tervezhettek 10-20-100 évre, de a képlet egyszercsak többtényezős lesz, mint a jövő heti lottószámok…

    Szóval igencsak ideje és érdemes elgondolkodni egy kollektív „B” – tervről az emberiség szintjén. És nem atombunkerben…

  50. 53 Az ezzel a baj, hogy lehet akármekkora a népesség, használhatunk akármilyen technikát, ha marad az élősködőmentalitás, akkor ugyanolyan fenntarthatatlan lesz a rendszer.

  51. 54: Ábel

    „ha marad az élősködőmentalitás…”

    Mindenki ebből indul ki, hogy ugyanez a szisztéma marad, pedig a világ változás, az élet pedig felfogás dolga…

    Először is:
    -Ami évezredekig nyerő stratégia volt, az mára garantált csőd. A véges erőforrások miatt nincs újabb gyarmatosításra lehetőség, az eddigieket meg kellően kifosztották már.
    Másodszor:
    -Már a vakok is kezdik látni hogy mi folyik, ami még két éve sem volt jellemző!
    Harmadszor:
    -A hatalmi telhetetlenség tönkretette maga alatt a pénzt mint értékmérőt (kamatos-kamatból gyártott hitelekkel) és az erkölcsi (bizalmi) alapokat egyaránt!

    A kultúrák alapját nem az anyagiak, hanem a szellemi tartalom adja. Enélkül falkaként élhetünk csak: Homo homini lupus. Ez az egyetlen különbség az emberi társadalom és az állatvilág között, hogy nemzedékről-nemzedékre adunk át tudást és technológiát. De a létrehozott tudást és anyagiakat időnként le is rombolhatjuk. Ez eddig nem volt végzetes, mert lokalitásokra korlátozódott. De most új helyzet van ebben, és ez is egyértelmű. Egy olyan faj, amelyik alapvetően a fizikai erőre és saját fajtársa kihasználására (és akár elpusztítására) törekszik ilyen helyzetben is, az végül természetesen saját magát számolja fel. A pénz nem isten, nem fogja megmenteni.

    Globális mentális újratervezés jön (már benne vagyunk) egyeseknek álom, másoknak rémálom, de nsenki sem ússza meg – csak akik időben elpatkolnak…

  52. 55 – Vaszil

    „Mindenki ebből indul ki, hogy ugyanez a szisztéma marad, pedig a világ változás, az élet pedig felfogás dolga…”

    Igen, a világ és benne az élet maga a változás és meggyőződésem, hogy van itt még egy kulcsfogalom: a ciklikusság.

    Azok az emberi civilizációk, amelyek hosszú ideig léteztek illetve részben még mai léteznek, olyan hosszú időintervallumos megfigyelésekre tettek szert, amelyek ma részben ismertek (de messze nem közismertek!), részben szerintem jól titkolják őket és ezek a megfigyelések és következményei közvetlen hatással vannak az úgynevezett korszellemi archetípusokra. Ezek ciklikusan ismétlődnek, természetesen sosem ugyanolyan módon, hiszen a technológiai fejlődés miatt ez lehetetlen is lenne.
    Ezt a ciklikusságot sok civilizáció leírja különböző fogalmakat használva; itt egy a sok közül, ez konkrétan a hindu változata annak, amiről beszélek.

    https://isha.sadhguru.org/us/en/wisdom/article/kali-yuga-end-lies-ahead

    A fizikai magyarázata ennek a jelenségnek pedig elsősorban a Nap és részben egyéb kozmikus sugárzások (bizonyos égitestek, csillaghalmazok stb. együttállása okán) hatása az emberi endokrin- és idegrendszerre. A kollektív emberiségre való hatása pedig szó szerint történelemformáló tényező, s végső soron „aranykorok” és „apokaliptikus korok” meg ezek ilyen-olyan átmeneti időszakainak a letéteményese. Például bizonyos időszakokban az „anyag” éthosza kerül előtérbe, máskor meg a „szellemé”. Többek között.

    A Nap ciklikus tevékenységnek a jóval közvetlenebb hatásáról, amelyek a felmelegedési és lehűlési fázisokért felelős a Föld bolygón, kár is beszélni; az időjárás mindig is történelemformáló tényező volt az emberiség létezésének a folyamán. De a fentiekben nem erről szóltam, szerintem a kozmikus hatások komplexebb módon befolyásolják a földi történéseket.

    Te mit gondolsz erről?

  53. António Guterres ENSZ-főtitkár: Megkezdődött a klímaösszeomlás

    A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdai bejelentése szerint a Föld északi féltekéjén az idei nyár volt a valaha mért legmelegebb. Egyben azt is közölték, hogy az idei volt a valaha rögzített legforróbb augusztus, az iparosítás előtti korszak átlagánál feltehetően 1,5 Celsius-fokkal melegebb, illetve egyben a második legmelegebb hónap 2023 júliusa után.

    A júniustól augusztusig tartó időszakban, vagyis az északi félteke nyarán az átlaghőmérséklet 16,77 Celsius-fok volt, ami 0,66 Celsius-fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti periódus átlagát, és jelentősen magasabb is, mint a korábbi, 2019-es rekord 16,48 Celsius-fok.

    Az augusztus rekordot döntött a tenger felszínén mért hőmérsékletek szempontjából is: a globális átlag 20,98 Celsius-fok volt. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint „megkezdődött a klímaösszeomlás”.

    „A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, milyen következményekkel fog járni a függőségünk a fosszilis üzemanyagoktól. Éghajlatunk sokkal gyorsabban omlik össze annál, mint amivel meg tudunk küzdeni, szélsőséges időjárási jelenségek sújtják a bolygó minden szegletét” – mondta Guterres.

    Az EU műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerint a feljegyzések kezdete óta eddig 2023 a második legmelegebb év 2016 után. A tudósok a fosszilis energiaforrások égetését teszik felelőssé a globális felmelegedésért, amit most az El Nino is súlyosbít.

    A Copernicus 1940-ig visszamenőleg rendelkezik időjárási feljegyzésekkel, de Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak egészen az 1800-as évek közepéig vannak globális adatai. A brit és az amerikai tudományos ügynökségek várhatóan hamarosan szintén közzéteszik a maguk jelentését arról, hogy az idei nyáron milyen hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

    „Amit most látunk, az újabb és újabb szélsőséges jelenségek, az a tény, hogy a rekordok megdőlését elősegítő feltételek tartósan fennállnak, illetve mindezeknek az emberekre és a bolygóra gyakorolt hatásai, ezek mind az éghajlat melegedésének világos következményei” – mondta el Carlo Buontempo, a Copernicus klímaváltozási szolgálatának igazgatója. (MTI)

    https://444.hu/2023/09/06/antonio-guterres-ensz-fotitkar-megkezdodott-a-klimaosszeomlas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük