(3456) 2021 január

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A 2016 és 2020 közötti verseny eldőlt, az eredmény gyakorlatilag döntetlen annak ellenére, hogy 2020 –ban minimális El Nino hatás érvényesült (szerintem, La Nina/El Nino semleges volt). Mit tanulhatunk ebben az évben? A nagy kérdés, hogy 2015-óta gyorsul-e a felmelegedés? Amit figyelnünk  kell, hogy a jelenlegi La Nina mennyire hűti le a Földet, egészen pontosan a kék vonalat, a 12 havi átlagos, globális hőmérsékletet. Ha a kék vonal minimuma nem esik a vörös trendet jelző vonal alá, akkor minden valószínűség szerint van tényleges gyorsulás, amit kapcsolni kell a klímát befolyásoló tényezőkkel (forcings).

2021 januárja sokkal (0,32C)  hűvösebb volt, mint 2020 januárja. Konkrétan 2021 január a hatodik legmelegebb január volt 1880 óta, az 1951-1980 bázishoz viszonyítva +0,85 °C-al volt melegebb, illetve +1,17°C-al volt melegebb az 1880-1920 átlaghoz képest.

2021 januárjában Észak Amerika és az Arktisz szokatlanul meleg volt, de Szibériában az embereknek tudomásul kellett venni, hogy még mindig Szibériában élnek. 2020 után, amikor a hőmérséklet a normálishoz viszonyítva 10°C-al volt melegebb, az emberek úgy gondolták, megváltozott a klíma. Ami azt illeti, megváltozott, de nem ennyire.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3456) 2021 január

  1. A trendvonal 40 év alatt szépen megy felfelé, lényegében duplázott, 0,4 C – 0,8 C. Emellet az elmúlt évtizedben alig volt trendvonal alatti január, az elmúlt 5 évben egyszer sem. Ha jön egy ElNino, piszkosul beindulhat a megfutás…

    Külön érdekesség számomra, hogy mostanában a klímaváltozásról szóló cikkek komment nélkül maradnak.
    Vajon ennyire jelentéktelenné vált a probléma? Ne adj Isten, mindenki egyetért már benne? Vagy ez is csak egy félrevezetés, ami már szóra sem érdemes? Netán miközben mindenkinek befagy a hátsója, nincs kedvünk a felmelegedést ecsetelni?

    Döbbenet számomra, hogy mekkora pufferhatás van a bolygó egészében! Tényleg kíváncsi vagyok, mi lesz, ha ez egyszercsak egy csapásra eltűnik, mert eltoljuk a vonatkozó paramétereket a fázishatárig.

  2. 1 – Horváth Csongor:
    Majd mi elbeszélgetünk egymással. 😀
    Az Arktisz (+Gröndlend) hihetetlen mennyiségű jeget veszít évente. Mivel a jég olvadáshője kurva nagy (80 kalória), ha nem lesz több jég, óriási hő fog az északi féltekére (vagyis ránk is) zúdulni. Ugyan ez lesz a helyzet, ha beüt egy El Nino év. Különben az emberek azért fordulnak el a globális felmelegedéstől, mert a koronavírus visz mindent. Pedig-pedig: a vírus csatát megnyerhetjük, de a globális felmelegedés elleni csatát még ki se találtuk, nem hogy megnyernénk. A biológia nem nagyon tud olyanról, hogy egy betegség egy fajt kipusztít túlélők nélkül, akik aztán újra kezdik a benépesítést. Arra viszont esküszik, hogy a habitat megszűnése a faj totális kihalásához vezet.

  3. Az látszik, hogy annak a tudatában kellene leginkább értekezni főleg az elképesztően nagy és bonyolult rendszerekről, ami Szókratészt is a következő kijelentéshez vezette:

    „Egyvalamit tudok biztosan: azt, hogy nem tudok semmit.”

  4. 3: csibész:
    Ezzel a megjegyzéssel aztán sokra megyünk!
    Akinek nincs érdemi mondanivalója, inkább ne szóljon hozzá…

    Tiborbá,
    be kéne vezetni azt, hogy az ilyen semmitmondó kommenteket valamilyen kerettel vagy színnel megjelölöd, így könnyen ignorálható lesz az értelmes kutató számára.
    Ugye nem a személyt, hanem a felesleges gondolatokat szűrné, ami csak hátráltat mindenben. Tudom, melós, de hosszabb távon lehet, hogy megérné.

  5. Nagyon jó, a végén tényleg csak 2-en maradtok az oldalon.. 🙂
    Legalább nem lesz vita semmiben az értelmes emberek „vitafórumán”.

    Amúgy nem hinném, hogy éppeszű ember kételkedne a klímaváltozás tényében.
    Ettől függetlenül még mindig nem jöttek be sem a Guy McPherson-féle jövendőlések, sem a Ted Turner-féle Covid hullahegy, sem az Irán-USA háború és még biztos van pár hasonló téma, de most ennyi ugrott be. Éppen ezért férjen már el néhány karakter a komment szekcióban, ha valaki árnyaltabban vagy más megközelítéssel fordul a cikk tartalmához.
    Igen tudom, ezeket a cikkeket nem Tibor bá vagy Horváth Csongor írta, csak Tibor bá gyűjtötte/fordította írások voltak.
    Mindenesetre lehet érdemes elgondolkodni kinek van kedve kommentelni, ha az első billentyű leütésre belefojtjátok a szót abba, aki a hírek hallatán nem kezdi egyből magára húzni a földet.

    Tibor bá az írásaidat továbbra is szívesen olvasom és köszönöm a munkádat, mert érdekesek a témák és elgondolkodtatóak.

  6. Csongor 1: „Külön érdekesség számomra, hogy mostanában a klímaváltozásról szóló cikkek komment nélkül maradnak.”
    4. „Akinek nincs érdemi mondanivalója, inkább ne szóljon hozzá…”
    – Döntsd már el, kérlek, mit vársz tőlünk!

  7. 7: Ábel:
    Ez így tiszta sor. OK.
    Értékelhető válaszodat köszönöm!

  8. 3: Csibész, egyvalamit biztosan lehet tudni, hogy az idézett szentencia hamis, mert önellentmondás. Ha ezt biztosan tudja valaki, akkor már nem igaz, hogy semmit nem tud. Tehát az illető valamit tud, csak nem azt, amiről azt hiszi, hogy tudja, hiszen az tévedés.

    A klímához visszatérve: közeledik a végjáték. Hogy mennyire közel, milyen gyors, és milyen lefutású, abban viszont még mindig nagy a bizonytalanság.

  9. 9. Ez ugyanolyan homályos megfogalmazás. Mit jelent, hogy közeledik, ha nem ismered a sebességét?

    Az is közeledik, hogy a nap vörös óriássá válva néhány milliárd év múlva elnyeli a Földet, de gondolom nem erre utaltál.

    Annyit lehet látni, hogy van egy növekvő trend az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjában, van egy trend a globális hőmérséklet növekedésében, de itt Tibor bá’ is és Csongor is rendszeresen nem erről beszél (ok, hoz erről szóló mások által írt cikkeket), hanem hogy elindult valamiféle megfutás, exponenciálishoz hasonló változás. Ami lehetséges, de ezt a jelenlegi adatokból kijelenteni csak azok tudják, akik az adatok közül úgy szemezgetnek, hogy mindenhonnan csak a legnegatívabb forgatókönyveket alátámasztó cikkeket hoznak, és azokból is a szélső értékekkel számolnak.

    E mellett ott van az a kérdés, hogy ha nincs megfutás, és mondjuk a közeljövőben (50 év) nem is lesz, de a trend tovább folytatódik, annak milyen hatása lesz a bolygóra és az életünkre.

    Amúgy meg nagyrészt hit kérdése az egész, mivel a tudásunk rendkívül csekély a kérdésben.

  10. 6.- Simon mondja: „Mindenesetre lehet érdemes elgondolkodni kinek van kedve kommentelni, ha az első billentyű leütésre belefojtjátok a szót abba, aki a hírek hallatán nem kezdi egyből magára húzni a földet.”
    Igen, ezen már én is többször elgondolkodtam… Szerettem is volna javasolni, hogy az értelmes emberek vitafórumát ki kellene egészíteni valahogy az arrogáns szócskával is. Mert ha valaki ellentmond az itteni „fősodor”-nak, az rögtön le van bunkózva.
    Na de a mai poszt témája kapcsán: mi a véleményetek erről a grafikonról:
    https://i0.wp.com/kuruc.info/j/480/egyeb/vvrnyl2111903.jpg

    Érdekes lenne meghallgatni az M. Szilárd véleményét is, de sajnos ő is jobbnak látta innen lelépni, vagy „hallgató” üzemmódban van.

  11. 10 – L.C.S.
    Nem tagadom, de a szemezgetésre óriási szükség van, mert a tudós társadalom RETICENCE (szűkszavúak) vagyis nem mondja ki azt, amire gondolnak. Kvázi a társadalom nincs kellően tájékoztatva. Mert az optimista véleményt jutalmazzák, a keserű valóságot pedig büntetik.

  12. Kérdés hogy mikorra derül ki hogy El nino év lesz e? Én eddig megvoltam klíma nélkül.Ha az lesz akkor lehet beszerezni nyárra egy mobil klímát:D Érdekes dolog a drágulás. Is .A fémek 50-60%-ot fognak felmenni idén.A kenyeret, tejet is mondta hogy 400 ft/kg lesz.Pontosan nem tudom az árakat mert nem járok boltba mindig és a tv-nek sem lehet hinni.De pl takarmánynál is 20-30% drágulást mondott ami kihat a hús árára.Nem tudom igaz e ez a 30 %, de ha igen akkor ezek a 2 számjegyű drágulások éven belül elég durvák.Ha beüt a klíma nem kell itt habitat eltűnést megvári, elég lesz egy óriási nagy káosz és élelemhiány és munkahelyek megszűnése.

  13. 11. Ebből csak az nem derül ki, hogy mi az y tengely (gondolom hőmérséklet), mikori az utolsó érték (jelen), és mi a viszonyítási nulla tengely (melyik időszakhoz viszonyítunk).

    Ez a Grönlandi hőmérsékletváltozást mutatja, a NOAA-nál nem találtam az eredetit, de máshol megtaláltam a grafikont:

    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenland_Gisp2_Temperature.svg

    Itt látható, hogy 3-3,5 fok az a sáv, amin belül változik a hőmérséklet Grönlandon, és a legutolsó időpont 1950, de már akkor is látszik egy erőteljes emelkedés (ipari forradalom). Ezt szerintem nem lehet cáfolatként, vagy ellenvetésként használni a jelenlegi folyamatokra.

  14. 11: Mackómuki
    15: L.C.S

    A linkelt kép ebből a cikkből van:
    Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról Reklám „A peste fame et bello libera nos domine” I. rész
    Cikk forrása:
    #https://kuruc.info/r/9/223434/
    Kép forrása:
    #https://kuruc.info/galeriaN/egyeb/vvrnyl2111903.jpg

    A cikk Kovács Róbert: Klímaváltozás 2019-es könyvének 77.oldalára hivatkozik.
    https://www.typotex.hu/book/10489/kovacs_robert_klimavaltozas

    A könyv megvan nekem, tényleg ez az ábra van ott. Ám az ottani forrásmegjelölés, ami (65)-höz tartozik elcsúszás miatt(?) nem korrekt a könyv végén. Az ottani link amúgy ez (szabadon letölthető pdf) és nem látható benne az ábra, szerintem:
    #https://tinyurl.com/2zfoj99k

    Gyorskeresés után én nem találtam meg a konkrét képet a neten.
    De találtam egy hasonlót egy reddit-es oldalon lévő klímatopikban.
    #https://tinyurl.com/1171iqnb

    Míg a kép linkje:
    #https://tinyurl.com/1pbslk0b

    A kép – állítása szerint – Richard B. Alley 2004-es GISP2 adathalmazán alapul. Ha ez igaz, akkor szerintem ez egy abszolút mainstream, IPCC-kompatibilis ábra. Akkor is, ha a kuruc.infós „vérnyúl” klímaszkeptikus kontextusban hozza fel. A függöleges tengelyen a valamikori aktuális hőmérséklethez képest mutatja a kétirányú kilengéseket, az utóbbi 11.000 évre, ami civilizációnk és azon belül írásbeliségünk szempontjából a legfontosabb. Vérnyúl arra hegyezi ki mondandóját, hogy meglepően nagy időtávra meglepően kicsi kilengések voltak: i.e.1250-ben (Hettita birodalomban) volt a legnagyobb pozitív kilengés +2.75 Celsius fokkal.

  15. 17. Ja, nem akartam megkérdőjelezni az ábra hitelességét, mert már láttam korábban hasonlót, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a Föld egy kis területére érvényes hőmérséklet-változásokat szemlélteti, és hogy az utolsó időpont amit tartalmaz az 1950-es, legalábbis azon amit én találtam.

    Az meg valóban igaz, hogy az utóbbi 10.000 év eéggé stabil volt néhány celzius fokos kilengésekkel.

  16. Lőttek az idei gyümölcseimnek is, ha tovább tart a jelenlegi időjárás.
    Ki kell füstölni a fagyot a fák közül, éjszaka tüzeskedni, nappal aludni.

  17. 23. infos: áh, igaz. A tengeráramlatok. Más oka nem lehet. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük