(3294) Vakcinára vársz? Első alkalom, hogy az újrafertőzést bizonyították, ami azt jelenti, hogy a COVID-19-től valószínűleg nem lehet megszabadulni

Tibor bá’ fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek.

 

Just wait for a vaccine? First confirmed REINFECTION means there may be no way to eradicate Covid

By Peter Andrews, Irish science journalist and writer based in London. He has a background in the life sciences, and graduated from the University of Glasgow with a degree in genetics.

Reports from Hong Kong of the world’s first documented Covid-19 reinfection have scuppered many countries’ strategies for ending restrictions. Reinfection implies immunity is short-lived, which could spell ruin for vaccine hopes.

Hong Kong scientists announced the reinfection on Monday, along with details of the man in question. He is a 33-year old Hong Konger recently returned home from Europe. Crucially, he is said to be in good health; presumably that means he is asymptomatic.

The man first had Covid in March, but only for three days. He left hospital after testing negative twice in a row for the virus – considered to be clear evidence that a person is no longer infected. Moreover, we know it is not the same case of Covid carried over, because the genetic sequences of the coronavirus were different in each of the man’s cases.

Really the first time?

But just as the first Covid case was unlikely to be the first human anywhere in the world to really contract the virus, there is no reason to believe that reinfection has not happened many times before now.

And in fact, within a day of the news from Hong Kong, a second apparent case of reinfection has arisen, this time in Russia. Sholban Kara-ool, the leader of Siberia’s Tuva Republic, was taken ill on Tuesday with an apparent second bout of Covid symptoms. Interestingly, and unlike the Hong Kong man, Kara-ool is experiencing symptoms, albeit different ones than he did the first time.

Individual cases aside, reinfection still appears to be the exception rather than the rule, and the WHO says that reinfection is rare. That said, the question is far from settled, and there is no telling how many new reinfection cases could soon materialise. But what does proof that reinfection is possible mean for getting back to normal? And in particular, what does it mean for the efforts to develop a vaccine?

Back to the drawing board

There is no question that if reinfection is a common event, it renders useless the ‘lock down indefinitely until there’s a vaccine’ strategy. (Perhaps that is why the news from Hong Kong has not been given much of a signal boost, in contrast with minor procedural updates on the dozens of vaccine projects.)

If a person’s natural immunity wears off after a few months (as is the case with other coronaviruses) then there is strong reason to suspect that immunity conferred by a vaccine would, too. Vulnerable people petrified of Covid would have to be injected twice a year just to have the courage to go out in public. What most people have been envisioning is a one-off vaccination that will put an end to this disaster. But that dream is vanishing quickly, as the similarity of SARS-CoV-2 to its coronavirus cousins becomes clearer.

It is worth reminding ourselves that coronavirus restrictions, including social distancing, business closures and travel bans, are only done on the proviso that there will be available (before too long) a vaccine capable of conferring the unexposed masses with long-lasting or permanent immunity. If we could peer into the future and see that, like AIDS and all other coronaviruses, SARS-CoV-2 will never have a vaccine, then we should of course return to normal at once. Only people’s immune systems can save them under those circumstances.

Similarly, if the notion of a one-off vaccine as envisaged by most people is stillborn, then all coronavirus restrictions are rendered pointless. On top of the ideas bonfire can be thrown Covid passports (immune people don’t stay immune), cocooning the elderly, and even herd immunity.

No new normal

With reinfection disappears the last ray of hope for the politicians who still want to put this behind us. Now, there may not be a way – not even a theoretical way – to return to any semblance of normality based on their depiction of the outbreak.

Therefore, this will never end until their depiction is reconsidered. That should be easy, seeing as it often bears only a spiritual connection to the basic facts. But the notion that Covid is dangerous by historical standards, or even by modern ones, is almost totally ubiquitous in the echelons of power. Those echelons have thus far only shown us one path out of this mess, though, and it centred on a comprehensive vaccine roll-out as soon as possible. If that path is no longer clear, then what are we all supposed to be hoping for?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

183 gondolat erről: „(3294) Vakcinára vársz? Első alkalom, hogy az újrafertőzést bizonyították, ami azt jelenti, hogy a COVID-19-től valószínűleg nem lehet megszabadulni

  1. Miért az influenzától meg lehet szabadulni?
    Ott is évente újra kell oltatnunk magunkat (például te is Tibor bá’).
    Majd évente újraoltatjuk magunkat ez ellen is.
    Ha kialakul több törzse, hát akkor mi van (az influenzának is van A,B,C és azok alváltozatai).
    Majd szezon elején megsaccolják, hogy éppen melyik törzs az esélyes, és az ellen oltanak.
    Csak jöjjön az oltás. És úgy néz ki, hogy jönni fog, mert most már a nyugatiak is az utolsó fázisba értek a teszteléssel.

  2. 1 – tanuló:
    Az eddigi tapasztalatok szerint, az immunitás max 4 hónapig tart. Ez azt jelenti, hogy évente minimum háromszor kell magadat oltatni, és még ez se elég, mert egyszerre több törzs kering. Az annyira várt vakcina úgy tűnik nem oldja meg a dogot. – Az összehasonlítgatás a szezonális influenzával nem szerencsés, mert erősen eltérnek a következmények. Én boldogan elfogadnám, ha influenzás lehetnék COVID-19 helyett.

  3. 2. Tibor bá’

    „Én boldogan elfogadnám, ha influenzás lehetnék COVID-19 helyett.”

    +1

  4. Nagyjából látszik, hogy ez is egy szezonális kór lesz a mi égövünkön. Az hogy késő tavasszal javult a helyzet, és a nyár szinte fertőzés nélkül lement mindennek köszönhető, csak a felelősségteljes magatartásnak nem. Magyarul egy oltást fogunk beadatni magunknak novemberben, és kész.

  5. Felülvizsgálva korábbi meglátásom helyességét (vagyis, jelen volt mindig a vírus, csak nem volt tesztelés a nyáron, ezért volt olyan kevés esetszám) kb. ezt vélelmezem én is.

    Abból kiindulva, hogy az emberek mennyire nem törödtek a védekezéssel egész nyár alatt, nem tudok másra következtetni. Nem öli meg a vírust a nyár, de legyengíti, illetve a nap az embert megerősíti, így jelentősen mérséklődik a fertőzés vagy megbetegedés.
    A maradék idő kibekkelésére pedig elég lesz egy oltás.

  6. 4 & 5:
    A nyár még javában tart. Holnap 37°C lesz. Három napja 70, két napja 90, tegnap 130 megbetegedés volt. Ma pedig 158. Ez nem húzza alá a véleményeteket.

  7. 6. Ok Tibor bá’, tegyük fel, hogy igazad van.
    De akkor azt is magyarázd meg kérlek, hogy a nyáron miért nem volt semmi? Valami oka csak volt, hogy sem a statisztikában, sem pedig a kórházban nem jelent meg több beteg. Sőt a kórházban bentlévők nagy része is elfogyott.
    Szerinted, mi ennek a magyarázata?

  8. 7 – tanuló:
    Nem tisztem, hogy vélt jelenségeket megmagyarázzak. Az viszont igen, hogy meghirdetett magyarázat tarthatatlanságát feltárjam.

  9. 8. Tibor bá’
    Akkor szerinted a nyári betegszámot mutató statisztikai adatok, azok vélt jelenségek?
    Ok.

  10. Tanuló. Az a helyzet, hogy az emberek be voltak szarva tavasszal és a nyár elején. Betartották a járványügyi szabályokat. Aztán lecsökkent a fertőzöttek száma. (Itt Európában, mert az USA-ban nem) És az emberek kiengedtek. (Huh, túl vagyunk rajta. Irány a tengerpart) És kezdődött előröl minden. A nyár csak kismértékben lassítja a vírus terjedését. Mert ez NEM INFLUENZA! A többi korona vírus törzsre sincsen hosszútávú védettség.

  11. Abban egyetértenek az orvostudorok, hogy elsősorban a saját immunrendszerünk győzheti le a vírust. Vakcina ide, vakcina oda, a saját immunrendszerünk erősítése az elsődleges esélyünk a vírus ellen. Szerintem.
    Egyébként olyat is olvastam, hogy a dohányosokat kevésbé támadja meg. Biztos büdösek vagyunk neki 😀

  12. Re:13
    Vagy olyan oltást kellene csinálni, ami az immunrendszert turbózza fel, és nem hekkelt vírust kapunk szuriba…
    Persze ez kinek lenne az érdeke, mert a végén másra is immunitást kapnánk. 🙂

  13. 292 új felderített fertőzött a mai nap hivatalos mérlege. Miközben terjed az oltásellenesség, a vírus-, és járványtagadás kvázi népbetegséggé kezd válni (ugye itthon nem látott a lakosság hullahegyeket és a vezetők nem nagyon jártak elő pozitív példával, pl. maszk viselés, stb.!). Dr. Szlávik pedig a HirTV -n szólja el magát, hogy az új fertőzöttek többsége az esküvőkön, bulikban, zárt térben tartott rendezvényeken fertőződött meg, szóval határzár meg migránsozás, és a külföldiek hozzák be a vírust ezért zárjuk a határokat helyett belső, nem gócpont jellegű az új fertőzések eloszlása, azaz a társadalom félelme elmúlt, lazul a fegyelem, és szépen megugrott az új fertőzések száma, hisz a vírus eddig is itt volt. Ja, és megint elkezdtünk napi 2-3000 db PCR tesztet végezni, mert a nyáron volt, hogy lement napi 800-1000 db környékére heteken át az elvégzett tesztek száma. Szóval valószínűleg akkor is voltak fertőzések, csak nem igazán teszteltünk. Ez most bizony belső terjedésnek néz ki, és az elmúlt 4-5 nap alapján, ha nem jön drasztikus központi szigorítás, akkor 2-3 héten belül meglesz a napi 500-1000 fő közötti új fertőzött!

  14. Virológia Pécs: Mit mesél az első bizonyított újrafertőződés a járvány lehetséges jövőjéről?
    m.facebook.com/virologiapecs/photos/a.106975587548686/177475893831988/

  15. 17 – Curix:
    Szélsőséges nézeteddel igen hasznos hozzászóló voltál, de a tiszteletlenségeddel nálam betelt a pohár.

  16. 19. Tibor bá’

    Ha minden alufóliasisakost kitiltasz, mikor fogunk találkozni az „átlag magyar” gondolkodással??

  17. 19 – Koczka Zoltán:
    Curixet nem tiltottam ki, csak közöltem vele az álláspontomat. [különben van belőlük untig elég] Kitiltás előtt figyelmeztetni szoktam.

  18. Az ausztrál kutatók felfedezték a „csoda gyógyszert”, mint potenciális kezelést a koronavírusos betegek kezelésére. Ivermektin-nek hívják, és parazitaellenes gyógyszer. Ausztrál kutatók sikeresen alkalmazták ezt a gyógyszert koronavírusos betegeknél. Ezt a gyógyszert általában parazita fertőzések esetén alkalmazzák.
    A melbourne-i Monash Egyetem áprilisban közzétett laboratóriumi vizsgálata azt mutatta, hogy a gyógyszer egy adagja 48 óra alatt képes megölni a koronavírust! Dr. Kylie Wegstaff, a Monashi Egyetemi Biológiai Orvosi Kutatóintézet kutatócsoportjának vezetője szerint az ivermektin egyetlen adagja eltávolította az összes vírus RNS-t, ami azt jelenti, hogy a vírus összes genetikai anyagát 48 órán belül eltávolították.

    Ιβερμεκτίνη: Ένα φάρμακο που σκοτώνει τον κορονοϊό σε 48 ώρες! – Marios Dimopoulos

  19. Az FDA által jóváhagyott ivermektin gyógyszer gátolja a SARS-CoV-2 replikációját

    Főbb jellemzők

    Az ivermektin a COVID-19 okozó vírus (SARS-CoV-2) inhibitora in vitro.


    Egyetlen kezelés, amely a vírus kb. 5000-szeres csökkentését eredményezi 48 órán át a sejttenyészetben.


    Az Ivermektint az FDA jóváhagyta a parazitafertőzések számára, ezért potenciális újratelepítésre képes.


    Az ivermektin széles körben kapható, mivel felveszi a WHO alapvető gyógyszerek listájára.

    Absztrakt
    Noha számos klinikai vizsgálat jelenleg zajlik a lehetséges terápiák tesztelése érdekében, a COVID-19 kitörésére világszerte adott válasz nagyrészt a megfigyelésre / elszigetelésre korlátozódott. Jelenleg arról számolunk be, hogy az Ivermektin, az FDA által jóváhagyott parazitaellenes szer , amelyről korábban kimutatták, hogy széles spektrumú vírusellenes aktivitással rendelkezik , gátolja az okozó vírust (SARS-CoV-2), a Vero-hSLAM egyetlen kiegészítésével sejtek 2 órával a SARS-CoV-2-vel történő fertőzés után, 48 órán keresztül ~ 5000-szeres redukciót tudnak elérni a vírus RNS-ben. Az ivermektin ezért további vizsgálatokat igényel az emberekre gyakorolt ​​lehetséges előnyök szempontjából.

    The FDA-approved drug ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 in vitro

    The FDA-approved drug ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 …
    Although several clinical trials are now underway to test possible therapies, the worldwide response to the COVI…

  20. Re:17
    Értem én mi a bajod Curix, de nem illik a bloggazdát sértegetni.
    Hidd el sokkal jobb, ha picit moderálod magadat, mintsem kitiltással az álláspontod elveszik.

  21. Az ivermektin az 1970-es évek óta kapható, és az FDA (American Food and Drug Administration) jóváhagyta.
    Nagyon kevés mellékhatása van, és a világ egyik legbiztonságosabb gyógyszerének számít
    és egyben nagyon olcsó.
    Thomas Borody ausztrál orvos és professzor azon dolgozik, hogy felhívja a tudományos közösség figyelmét a gyógyszer hatékonyságára.
    Azt állítja, hogy két másik gyógyszerrel, a doxiciklinnel és a cinkkel együtt alkalmazva az ivermektin kiemelkedően hatékony a koronavírus kezelésében.
    A gyógyszer úgy működik, hogy lehetővé teszi az egészséges sejteknek a vírus gyors eltávolítását. Ez a gyógyszer profilaktikusan is alkalmazható a koronavírus ellen.
    Borody professzor egy nemzetközileg elismert orvos, 4 FDA által jóváhagyott gyógyszerrel az Egyesült Államokban és az ausztrál piacon, aki híres a tripla terápia fejlesztéséről, amely gyógyítja a peptikus fekélyeket, és csak Ausztráliában több mint 18 000 életet és milliókat ment meg nemzetközileg.

    https://mariosdimopoulos.com/epidimies/ivermektini-ena-farmako-pou-skotonei-ton-koronoio-se-48-ores/

  22. Nem kell kitiltani ha ilyen marad a blog elmegyek magamtól is. (ahogy már sokan mások is elmentek, mi régiek nem sokan vagyunk már, Observert pl. birtam, meg Arma Geddeont is)

    Én azért szerettem ezt a blogot, mert tényleg az igazságot kapargatta.
    Ez most megdőlt, egy ilyen fontos témakörben.

    Tibor bát továbbra is kedvelem, ez nem személyes dolog, vagy sérelem vagy bármi, csak ezzel én itt most nem tudok azonosulni.

  23. 24. L.S.

    Tulajdonképpen tudjátok, ki az itt hivatkozott Marios Dimopoulos?

    A honlapján megnézve (bevallom, a görög szöveget automata fordítóval fordítva) ezt találtam:

    „Marios Dimopoulos 1975-ben született Pireusban. Kezdetben filológiát tanult nyelvtudományi szakon az Athéni Nemzeti Kapodistrian Egyetem Filozófiai Iskolájában. Majd a természetes és alternatív terápiák iránti érdeklődése miatt külföldön tanult táplálkozást és fizioterápiát (természetgyógyászatot).
    a Pánicprémiánus Táplálkozási Szövetség tagja, valamint a Kiegészítő Orvos- és Bölcsészettudományi Szakmai Egyesület tagja (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.) 2 évig táplálkozási biokémiára szakosodott Dr. CT Smith, az ismert amerikai orvos és biokémiai orvos mellett „stb.

    Ez azért nem az a megkérdőjelezhetetlen tekintély, amelyre emberéleteket követelő járvány esetében alapoznék.

    A honlapján kint vannak a végzettségeit igazoló angol nyelvű dokumentumai, amelyek között akad tavaly szerzett „diploma” (azért az idézőjel, mert ez kint azért mást jelent, mint hazánkban), „certificate of membership” (azaz szervezeti tagságok igazoló oklevél – belépsz és ennyi) és az ezzel megegyező „confirmation of membership” (azaz tagsági igazolás).

    Van, ahol hozzátették, hogy „having met all requirement” (azaz megfelelt valamennyi követelménynek – bármik is legyenek ezek).

    A „legszebb” a „certificate of attendance” (kb. részvételi igazolás, azaz beiratkozott, végigülte és elment).

    Mindezektől Marios lehet szuper koponya, de valamennyi saláta papír helyett egyetlen harvardi (vagy akár Semmelweis) orvosi többet ért volna.

    Azért írtam ezt, hogy gondolkozzatok, mielőtt bárminek bedőltök, csak azért, mert jól hangzik egy weboldalon.

    Sajnos Magyarországon erősen igaz a „senki sem próféta a saját hazájában” ellentéte is: azaz ha valaki külföldi, rögvest okosabbnak gondolják sokan. Pedig-pedig…

  24. 25. Curix
    Szerintem maradj! Mi lesz az “összeesküvők” csapatával? Szerintem Tibor bá’ is szívesen olvassa a színvonalas hozzászólásokat, köztük a tiédet is annak ellenére, hogy a vírus témában más álláspontot képvisel. A tisztelet és az eltérő álláspont lehetősége viszont mindenkinek kijár! Unalomba fulladna a blog, ha mindenki ugyanazt a követ fújná! Az igazság pedig, vírus ügyben is előbb utóbb kiderül.

  25. Ti tudjátok, ki a hivatkozott Marios Dimopoulos?

    A honlapját megnézve (bevallom, automata fordítóval olvasva az önéletrajzát): „Marios Dimopoulos 1975-ben született Pireusban. Kezdetben filológiát tanult nyelvtudományi szakon az Athéni Nemzeti Kapodistrian Egyetem Filozófiai Iskolájában. Majd a természetes és alternatív terápiák iránti érdeklődése miatt külföldön tanult táplálkozást és fizioterápiát (természetgyógyászatot).
    A Pánicprémiánus Táplálkozási Szövetség tagja, valamint a Kiegészítő Orvos- és Bölcsészettudományi Szakmai Egyesület tagja (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.) 2 évig táplálkozási biokémiára szakosodott az ismert amerikai orvos és biokémiai orvos, Dr. CT Smith mellett.”

    Ez azért nem az a megkérdőjelezhetetlen szaktekintély, akire emberéleteket követelő járványban hivatkoznék.

    A feltöltött dokumentumai alapján a hivatkozott orvosi diplomáját tavaly szerezte (kint egy diploma azért mást jelent, mint hazánkban).

    A többi rengeteg „certificate of membership” és „confirmation of membership” azt jelenti, hogy valamilyen szervezetnek a tagja.

    Kicsit jobb, ahol szerepel, hogy „having met all requirements”, azaz megfelelt valamennyi követelménynek – csak tudnánk, ezek micsodák.

    A „legszebb” a „certificate of attendance”, azaz részvételi igazolás, azaz beiratkozott valahová, végigülte és elment.

    Egyetlen harvardi vagy akár Semmelweisen szerzett orvosi diploma valamennyi salátánál többet ért volna.

    Nyilván lehet szuper koponya Marios, de …

    Sajnos Magyarországon a „senki sem próféta a saját hazájában” mellett igaz az is, hogy egy külföldi pusztán attól magasabbra értékelt sokak által, hogy külföldi. Pedig…pedig…

  26. Szerintem az a vég mikor a gondolkodókat már szélsőségesnek hívják. Vészesen közelítünk ehhez a fázishoz. Ezen érdemes kicsit rágódni.

  27. 27. Fehérlábú gólya
    „Nyilván lehet szuper koponya Marios, de …”

    Nyilván a „Fehérlábú gólyán” az „L.S.”-nél és a többi hozzászólónál több kockázatot vállal amikor nyilvánosan aláírásával kiáll a rendszer ellen.
    Ha figyelmesebb lennél akkor nem azt olvasnál, hogy ki ö, hanem kit idéz és a cikk végén a 18. forrást amelyből olvasni tudnál többet és talán okosabb lennél e téren.

  28. 24 – L.S.:
    „ivermektin az 1970-es évek óta kapható,”
    Nem, a nevezett gyógyszert 1975-ben fedezték fel, mint egy parazita ellenes gyógyszert, és 1981-óta kapható. Amióta felbukkant a COVUD-19 betegség, az orvosok világszerte próbálkoznak mindenféle régi gyógyszerrel, nem alkalmas-e a COVID-19 gyógyítására. Az erőfeszítés érthető, az eredmény nulla. A vírus ellenes mozgalom felkapja ezeket (most az ivermekint) és teli szájjal hirdeti, hogy a gyógyszergyárak eltitkolják a kedvező eredményeket. A pánik által tüzelt, hamis igazságkeresőket hűtse le a következő:
    https://nationalinterest.org/blog/reboot/no-ivermectin-doesnt-cure-coronavirus-167135
    https://mb.com.ph/2020/08/26/people-warned-vs-using-anti-parasitic-drug-ivermectin-to-treat-covid/
    Vajon melyik oldalnak lehet igaza? Ami nekem gyanús, hogy a recept szerint ezt is és a kinint is ugyanazzal az antibiotikumokkal és cinkkel együtt kell beadni a betegnek. Miközben köztudott, hogy a vírus ellen gyógyszer, antibiotikum nem hat.

  29. 22: A hivatkozott cikk azt írta, hogy in vitro (azaz laboratóriumi körülmények között, kb kémcsőben vagy Petri-csészében) gátolta az ivermektin a vírust.
    Ígéretes lehet, de akkor is hosszú az út az emberben alkalmazásához.

  30. 32 Tibor bá: igazad van, vírus ellen valóban nem hat az antibiotikum. Ebben a kombinációban viszont az azitromicin ionofór tulajdonsága miatt kell: az ionofór a sejt hártyán keresztül bejuttatja a sejtbe a cink iont, amely egyébként töltése miatt nem tudna átjutni. A cink ezután tudja kifejteni gátló hatását a sejt belsejében a vírus szaporodására.
    (Szerintem)
    A nemrég megemlített doxiciklin is ionofór tulajdonságú.

  31. 30. L.S.

    Nekem számít az is, ki mondja; egyébként a hivatkozott 18. forrás nem olvasható, mivel az általad behivatkozott cikk végén hat forrás van, amelyből az egyik a Le Figaro – no comment.

    Te hinni akarsz benne (Te tudod, miért), én meg sokkal kritikusabb vagyok. Ennyi.

  32. 34. Fehérlábú gólya
    „Nekem számít az is, ki mondja; egyébként a hivatkozott 18. forrás nem olvasható, mivel az általad behivatkozott cikk végén hat forrás van,..”

    Igazad van, bocsánatot kérek, csak 6 van !?!.
    A következő cikknél a források száma 18.
    GLUTATION A COVID-19 MEGELŐZÉSÉHEZ ÉS KEZELÉSÉHEZ
    ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ COVID-19

  33. Curix:
    Minden nézőpont kérdése…
    Óriási különbség van az elképzelés, a meggyőződés, és a bizonyosság között!
    Emiatt érzed magad szarul, s ahelyett, hogy kivárnád, esetleg filozófiád igazolást nyerjen, így Arisztotelészként megkövethessünk, inkább erőlteted nyersen és értelmetlenül azt a véleményt, amelyet már százszor tudomásul vettünk, de jópáran nem azonosulunk vele. S csakazért is egyre erőszakosabban és stílustalanabbul, így egyre súlytalanabbul kiköveteled az igazadat. Tudod mi jár annak, akinek igaza van? A szája… Bocsánat, ez most nem a vicces rovat!

    Arma, Jánoska, Minato, Observer sztem. nem megsértődtek, hanem egyszerűen máshogy alakult az életük, vagy nem akarnak, ill. nem tudnak idő hiányában bekapcsolódni a most futó témák tárgyalásába. Arra mondjuk én is kíváncsi lennék, hányan vagyunk most jelen azok közül, akik még az Isten volt vagy ősrobbanás? ill. a Van -e jövőnk? könyvek saját weboldalainak fórumain kezdtük?

  34. 37 – Horváth Csongor:
    Arma Gedeon más módon publikál, Jancsika meghalt, Observer elbúcsúzott. Minatoról nem tudok. És rá is lehet unni egy bizonyos stílusra. Az Internet szabad. Én is elhagyok bizonyos forrásokat, főleg, mert a cikkek olvasásáért fizetni kell, és az nem fér bele nálam.>

  35. Ma voltam moziban.

    Még csak meg se probált senki maszkban bejönni.
    Nekem ez elég….

    Minden más a tiétek lehet.

  36. Curix:
    Ismered a mondást:
    „Egyél szart! Egymillió légy nem tévedhet…”

  37. 40. Horváth Csongor

    Helytálló a mondás, majd idővel kiderül, hogy melyik tábor képviselte az egymillió legyet..

  38. 43. Intuitív

    A klasszikus parafrázisa erre azt mondja:
    „Ha nem örülnék neki akkor is bekövetkezett!”

  39. 43: Hát Curix miatt, meg a hasonlók miatt. Szlovákia meg Magyarország között van határ. Nálunk, Szlovákiában azért sokkal szabálykövetőbbek az emberek, Curix meg pontosan azt mantrázza, amit Kína csinált az elején, vagy éppen az Orbán rendszer csinál most, elhallgatja, ferdíti, vagy éppen felülkeni a tényeket úgy, ahogy éppen neki tetszik.

    Hát ilyenekkel nem igazán érdemes vitába szállni.

    Ki nem hord nálunk közterületen, üzletben maszkot? A jaffás, tesztoszteronon hizlalt, kitetovált paraszt, meg szoláriumban ropogósra sült a kacsacsőrű emlőse, aki kisteherautóval átjön a Jednotába két paletta sörért…

    Na most, hogy Orbán – egyébként teljesen értelmetlenül (lásd https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/figyelmeztet-a-jarvanyugyi-matematikus-a-koronavirus-terjedes-magyar-mutatoja-veszelyes-szintre-emelkedett-446626?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link#) lezárja a határokat, legalább ettől nagyobb nyugalom lesz…

  40. 45 – Infos:
    Ha a magyar nemzetiségeket átengedné a határokon, az hatalmas botrány lenne. Tessék kikérni as magyar állampolgárságot és akkor jöhettek.

  41. Tibor bá, inkább maradok a teljesjogú EU-s szlovák állampolgárságnál. Annál is inkább, mert ha felvenném a magyart, azzal valahol elismerném, hogy nem vagyok tősgyökeres…

    Azonkívül ha a szlovák nyiszog az itteni magyarokra, az elviselhető, de Gyurcsány is elküldött minket az anyánkba, meg Viktorunk is anno, és ez sokmindent jelez.

    Gyertek inkább Ti ide, vehettek földet, lakást occsóé, vannak magyar iskolák, óvodák, magyar egyetem ingyen, mindenhol lehet beszélni és jogot gyakorolni magyarul, nem mellesleg sokkal jobb a közhangulat…

    Egypáran már meglépték és nem bánták meg.

  42. 47. Infos
    Egyébként én elhiszem amiket írsz.
    Főleg mostanában, valahogy normálisan viszonyulnak hozzánk a Szlovákok. Pár éve még nem így volt.
    Ha tisztelnénk őket (nem folyton jönnénk az 1 oldals töri könyvükkel) és elmondanánk nekik, hogy nem a kárukra akarunk tevékenykedni, hanem őértük is (és ezt tettekkel is bizonyítanánk), szerintem pár év alatt jóba lennének velünk. Most nekünk kell lépni feléjük.
    Nem mellékesen én nem nagyon tudok olyan eseményről, hogy a Szlovákok akár 1848-ban (sőt akkor mellettünk harcoltak, nem mint a többi velünk élő nép) akár előtte (vagy utánna) pogromot szervezetek vola a magyarok ellen, ahogyan azt a románok és szerbek tették. Lehet, hogy volt ilyen de nem számottevő esemény lehetett. A Szlovák nép alapból jóindulatú és szorgalmas. Híres napszámosok voltak az alföldön. Nagynéném mondja, hogy egy dinye per fő, egész nap kaszálták a búzát (persze a napszámon kívül).
    És az sem utolsó, hogy genetikailag ők állnak legközelebb hozzánk. A két nép génállománya el sem különíthető – állítólag (rosszmájúak erre azt mondják, hogy azért, mert a hónapokig napszámban távol levő családfőt, iediglenesen a magyar származású tanár vagy lelkész helyetesítette a hitvesi ágyban).

  43. 48 – 49:
    1948-ban volt egy osztálytársam, akit a családjával együtt átkergettek a Dunán. Ez a fiú mesélt néhány dolgot, amit nem felejtettem el. Aztán ott van a máig érvényes kollektív bűnösség. Valamint emlékszem, amikor még a szocialista világban Kassán bementem egy üzletbe, hogy bántak velem, mert magyarul beszéltem. Szóval én nem telepedek át annak ellenére, hogy nevelőanyám Füleken született, és persze van ott néhány (magyarul rosszul beszélő) rokon.

  44. Nem tudom, nem leszek-e megkövezve, mert nem a témához tartozik, de válaszolok:

    Voltak pogromok, nem is akármennyi, csak kicsit később, de ez a múlté. Disznólkodnak még most is, de hála az EU-nak, már csak fű alatt próbálkoznak. A délvidék ill. a Felvidék jóval kevesebb pénzt, beruházást kap, mint az északabbi részek, de ennek valahol megvan az előnye is, pl. nincs kosz, légszennyezés, szépek a városok. Lassacskán települnek lefelé, keveredik a lakosság, pont ezen segítene a magyar betelepülés. Az Esztergom közeli faluk szlovák oldalon színtiszta magyarok, de Párkány, Zselíz, Ipolyság szintén nagyrészt magyar, ami azzal jár, hogy a hivatalokban kötelező magyarul visszaválaszolni, ha pl. Zsolnán nem tudnak, jár a kirendelt tolmács, de ugyanez érvényes az EU összes hivatalos nyelvére. Innét sokan járnak Esztergomba iskolába, templomba, de az itteni magyar iskolák szerintem sokkal jobbak, mint akármelyik magyarországi. A jelenlegi populista kormány is meglehetősen magyarbarátnak mutatkozik, meglátjuk, mi lesz tovább. A politikai képviseletünk romokban, ezt nagyrészt saját maguknak köszönhetik, meg Viktorunknak is egy kicsit.

    A szlovák – itteni magyar csajok pedig gyönyörűek.

    Mindamellett nagyon kevés a fertőzött, az újvári járásban 52 a tegnapi állás szerint, hogy a tárgyhoz is hozzászóljak valamelyest.

    Tibor bá, a szociban engem is megvertek Pocsonyban a villamoson, mert magyarul beszélgettem, de ez már régen a múlté. Zsolnán dolgoztam, a nacionalizmus fellegvárában, SEHOL se tapasztaltam nacionalizmust. Rájöttek, hogy a pénz nem ismer határokat, Szlovákia pedig a külföldi tőke nélkül összeomlana egy perc alatt, és a kutya se harap a kaját adó kézbe.

  45. 52 – Infos:
    Pozsonyban, ahol valamikor a magyar országgyűlést tartották. Szép-szép a mai viselkedés, de mi arra a garancia, hogy nem lángol újra fel egy magyarellenes hangulat?

  46. 53. Tibor bá, a garancia egyrészt, hogy az új generáció nem nacionalista, mert a nagyja valahol külföldön kezdi az életét, ezeket nem lehet megvezetni nacionalizmussal, a kormányok is fiatalodnak, az EU pedig árgus szemekkel figyel. A legnacionalistább párt, a Szlovák Nemzeti Párt egy szempillantás alatt magyarbarát lett, mikor a németek azt mondták, nono. Előtte Slota tankokkal akart menni Budapestre. Kiröhögték, mert nincs egy bestartolható tank se az országban. A szlovák szélsőjobbosok Orbánhoz imádkoznak esténként, az az ideáljuk. Változik a világ. Orbánnak meg a V4 kell mint egy pohár víz, hogy csoportot tudjon maga mögött, ezért szelídíti a szerbeket, horvátokat is. A lengyelek nagy haverok a magyarokkal, északszlovákia a lengyeleken is csüng, és azok rádörögnek a szlovákokra, ha szemtelenkednek.

    17 programozóm volt az általam vezetett csoportban Zsolnán, háromnegyede szlovák. Egyszer se volt affér, de még a jele se. Bestartoltam az elején a bandát kolbászos paprikás krumplival, kaptak hozzá barackpálinkát, ezzel lezsíroztam a viszonyt, utána fenntartó bulikat rendeztem időnként ugyanezzel a menüvel, nem volt probléma.

  47. Orbán Putyinnál sem azért ácsingózik, mert igénye van rá, hanem mert nem igazán szeretne egy szép nagy szláv összefogást. A szerbek elég ruszofilok, de az is jellemző, pl., hogy egymást nem igazán érzékelik a szlávok, nincsenek érdemi kapcsolatok, nem is értik nagyon egymás nyelvét, főleg a fiatalok, és Orbán ilyen szempontból nagyon jól lavírozik. Megosztja őket és megpróbál úrrá lenni…

    A történelem tanulsága az, hogy a béke titka Európában az, hogy mindenkit gazdaságilag érdekeltté kell benne tenni. Pl. ha paksi atomerőmű az oroszoknak is tejel, nagy valószínűséggel nem lesz orosz célpont.

    Az is érdekes illusztráció, hogy nekem az Osztrák – Magyar Monarchia összes országába van családi kapcsolatom, és csak a magyarok nem tartják a kapcsolatokat.

  48. Szép, szép ez a szlovák enyhülés, de a magyar felíratoktól most is írtóznak a legtöbb helyen. A magyar történelmi emlékhelyeken, váraknál, műemlékeknél sem erőltetik a magyar múlt emlitését. Ékes szlovák nyelvű idegenvezetés van a legtöbb helyen, kivétel volt a Betléri kastély. Üdítő kivétel volt, hogy a Bisztrai cseppkőbarlangnál megkérdezte a pénztáros a nemzetiségünket és előhúzott egy magyar nyelvű papírost. A lélegzetem is elakadt, úgy meglepődtem! 🙂

  49. A többségében szlovák nemzetiségű helyeken nem várható három nap alatt csoda, de például Bártfán 40 éve is volt magyar idegenvezető, pedig magyar turista oda csak elvétve téved. A szlovák történelem is egy kreálmány, de sok esetben a magyarban is találni elfogult hozzáállást… Ne várjunk csodákat…

    Megjegyzem, legyünk igazságosak, a Magyar Parlamentben hány szlovák vagy német felirat van, annak ellenére, hogy nagyrészt szlovák és felvidéki szász mesterek, munkások építették? Vagy mely magyar településen van szlovák idegenvezető, de legalább egy gép, ami elmondja a helyhez kötődő tudnivalókat?

  50. Re:57
    Gyere el pl Pilisszántóra, ahol mai napig igen aktívak a szlovák leszármazottak , szerintem ha bemennél a polgármesteri hivatalba, tudnál szlovákul beszélni, és meg is nézhetnéd a helytörténeti gyűjteményt. Sok pilisi mészégető szlovák volt, igaz a régi öregek mára kikoptak/meghaltak.
    Budaörsön pepitában ugyan ez igaz németekkel, vagy Deszken ugyan ez a szerbekkel.

  51. Svéd-modell…:

    Megugrott a maszkok iránti kereslet Svédországban, miután a hatóságok belátták: a maszkviselés bizonyos szituációkban mégiscsak hasznos lehet a vírus terjedése elleni védekezésben. Az európai szinten bevett gyakorlatot eddig a skandináv országban hanyagolták, mert vitatták annak hatékonyságát. Ezzel a lépéssel fordulatot vehet az ország járványkezelési politikája is.

    Felhagyhatnak a svédek a különutas politikával – Megindult a roham a maszkokért
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/felhagyhatnak-a-svedek-a-kulonutas-politikaval-megindult-a-roham-a-maszkokert-446738

  52. 57. infos

    A Duna és Morva folyó torkolatánál áll még egy várrom.
    Dévény vára
    Az alatt van egy magyar emléktábla amely az akkori magyar határőrökre emlékezteti a járókelőt akik Magyarország e nehéz csücskén a haza iránti kötelességüket szolgálták.
    Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a szlovákok ezt nem tüntették el.

  53. 60. L.S. Révkomárom kellős közepén, a körforgalomban meg Ciril és Metód hatalmas szobra áll. Mikor az egyik szerb unokaöcsém meglátta, megállt és betegre nevette magát, kérdezvén, hogy ezek meg mit keresnek itt?

    A szlovákok katolikusok és ciril betűket sem ismerik… Metód még el is menne esetleg Nyitrán, de Komáromban?

    Keresik az identitásukat…

    RE: 58, Dajtás: ők itt Szlovákiában nem szólalnak meg szlovákul, nagyon fura az akcentusuk. Olyan „pesties”. Akárcsak a miénk Pesten.

  54. 61.infos
    „A szlovákok katolikusok és cirill betűket sem ismerik…
    Keresik az identitásukat…”

    Mennyire igazad van!

    Szétszórva bár, de sokan vannak.
    A mi határunkon:

    az albánok
    az „észak macedónok”
    a törökök

    Hogy milyen sületlenségeket hisznek magukról … megáll az ember esze.

  55. Egy hete a napi új fertőzött szám 2-3 körül mozgott. Tegnap 365 új fertőzött lett. Amikor „megjósoltam” a felfutást, itt többet kigúnyoltak. Utálom, hogy igazam lett. De azok is nyilatkozhatnának, akik szerint ez csak olyan, mint egy szezonális influenza.

    És most, néhány hét késéssel beindul a haldoklók számának a felfutása. Hullákat akartatok látni? Meglesz.

  56. Ugyanezt (hullahegyeket) mondtad február-március-április folyamán is, aztán, hogy nem jött be (Mo-on júliusig kevesebben halltak meg, mint előző év azonos időszakáig) csak véleményt tolmácsoltál.

    Kíváncsi leszek, hogy tavasszal milyen kifogással fogsz(fogtok) előállni a hegyek elmaradása okán.

  57. Januárban amikor a kínai hírek jöttek én is úgy gondoltam, hogy ez komoly lesz.
    Már úgy vagyok vele, hogy nem lesz itt semmi több mint a szezonális influenzáknál.
    Most sokat tesztelnek, több is a fellelt fertőzött.
    Jelenleg 2100 aktív fertőzött van, kiváncsi lennék a véleményükre hogy mit tapasztalnak, hányan vannak tényleg szarul?
    Vagy méginkább arra a rengeteg emberre aki az év első felében volt fertőzött, hogy vannak most?
    Saját szavaikkal mondják el van-e bármi változás mióta újra egészsegeseknek lettek nyilvánítva.

    Ha ez annyira komoly vírus lenne mint ahogy a médiában be van állítva, illene tőlük sokkal több információt kapni, de csak az extrém esetek kapnak nyilvánosságot.
    És a többi?

  58. 63: Tibor bátyám, a szennyvíz vírusminták alapján 5-10 napon belül megfog futni a betegek száma, majd ehhez képest 4-5 héten belül az amerikai tapasztalatok alapján megfog exponenciálisan ugrani a halottak száma is! Szóval szeptember legvégén – október elején sanszosan meg lesz az amit írtál: jönni fognak a hullahegyek! 🙁

    A társadalom többsége az eddig nálunk enyhe lefutású járvány miatt kognitív disszonancia állapotában van. Azaz nincs is vírus, nem komoly ez a járvány, minek maszkot hordani, stb.! Ez a laza és felelőtlen hozzáállás majd a halálozások számának felfutása közben, és drasztikusan utána fog tömegesen megváltozni!

  59. 66. Python: meglátjuk, de sanszosnak vélem azt is – lévén, hogy most főleg fiatalok fogják elkapni felelőtlen hozzáállásuk miatt – hogy arányosan kevesebb lesz a halálozás, de több a megbetegedés. Figyelembe kell venni azt is, hogy – legalábbis Szlovákiában, de szerintem nálatok is gőzerővel dolgoznak rajta – már van protokoll a sikeres kezelésre, az is hozzájárul az arányosan kevesebb halotthoz.

    Ez a szennyvízből való kimutatás különben nekem nagyon tetszik, a lokális blackoutokhoz egy nagyon jó kiindulási alap lenne.

  60. 67: Nézd meg a floridai, arizóniai stb. adatokat, és járványterjedési példát az USA -ból az eltelt 2-3 hónapból. Feloldás, fiatalok körében gőzerővel terjedés beindulása a sok buli, utazás, stb. miatt 2-4 héten belül. Ahogy megjelent a sok fiatal fertőzött, és tünetmentes SARS-CoV-2 hordozó, rá 4-5 hétre elkezdett aratni a halál is! A fiatalok körében 15-20% -al, meg hirtelen lett sok közép és időskorú halott is. Nem vagyok optimista, nálatok legalább a politikusok hordják a maszkot, van távolságtartás, stb.! Nálunk kb. bort iszunk vizet prédikálunk mentalitás van a nertársak részéről, mára a hazai társadalom túlnyomó többsége ha a vírust lété nem is tagadja, de nem nagyon hisz a járványban, és egyre inkább nagy ívben tesznek az alapvető távolságtartási és maszkviselési szabályokra is. Szóval nálunk inkább az valószínűsíthető, amit Tibor bátyámmal reálisan bekövetkezni vélünk. Kívánom, hogy tévedjünk, de nem vagyok ebben a kérdésben optimista.

  61. 68.
    Kedves Python
    Írod:
    „Nézd meg a floridai, arizóniai stb. adatokat, és járványterjedési példát az USA -ból az eltelt 2-3 hónapból.”

    Ott ahol úgy hamisítottak, ahogyan nem szégyelték (több orvos is kifogásolta volt, hogy központi utasítást kaptak a COV-os esetszámok növelésére). Az az USA adat lenne a minta, amelyikben a demokrata párt arra gyúr, hogy levélszavazás legyen? A COV-os adat erre pont jó nekik.

    Mellékesen, ha már adatok. Hol van a nagy tomboló Brazilia. Vagy azok már kihalltak? Mert a nyár elején mindenki ezzel az országgal is riogatott. Most meg csend. Vagy az van amit említettem a Román egészségügy összeomlásának nyugati média-hireszteléséről? Emlékeztetőül, 1)nem omlott össze, 2)a kórházi helyek nagy része ki sem volt és nincs is kihasználva (napi 1500 körüli beteg esetén) 3) a román diplomácia tiltakozott a hamis hírverés miatt de nem volt eredmény (DE igen, annyi, hogy abbahagyta a nyugati média a hazudozást róluk).

    És még írod, hogy:
    „mára a hazai társadalom túlnyomó többsége ha a vírust lété nem is tagadja, de nem nagyon hisz a járványban, és egyre inkább nagy ívben tesznek az alapvető távolságtartási és maszkviselési szabályokra is.”

    Miért járvány van?
    Ha akarod tudni eddig Mo-on nem volt járvány, csak készültség (járvány több ezer megbetegedés/nap esetén van).
    És ez a vírus olyan hogy hinni kell benne?
    Az emberek többsége még közvetve (nem a médiára gondolok) sem találkozott ezzel a vírussal, illetve az általa okozott megbetegedéssel. Mért félne akkor amikor eltelt úgy egy fél év, hogy csak a riogatás okozta károkat látja?

  62. 69, tanuló: mi a megoldás? Ahhoz, hogy a járványveszély kezelhető legyen, ki kell törnie? Ahhoz, hogy bármilyen betegséget megelőzzünk, el kell először kapnunk? Az állam titkolja az egészet? Mondja azt, hogy oldjátok meg magatok? Vagy mi az elképzelés?

    Szkeptikusok, adjatok már valami elképzelést, mit kéne szerintetek csinálni, mert hogy „ez se jó, az se jó”, olyat bárki le tud tenni az asztalra.

  63. 70, Infos: dohányozni lehet? Pedig a tüdőrákra nagyobb az esély.
    Műkaják és alapanyagok mehetnek? Pedig bizonyítottan egészségtelenek, tehát megelőzhető lenne a későbbi betegség. Lehetne még sorolni mennyi mindentől lehetne vagy kellene védeni az embereket mégsem történik meg.
    Kedvencem hogy a bevásárlóközpontokban az üzletekben kötelező a maszk, de a food courton már egymás szájában ülnek maszk nélkül. Ott és olyankor nem terjed a vírus?
    El kellene ezt engedni és csak azokat védeni akik krónikus betegek vagy a koruk miatt már veszélyeztettek. Nekik tényleg a saját érdekük, hogy ha tehetik most maradjanak otthon és ne keveredjenek a többi emberrel, de ennyi mindent így lekorlátozni értelmetlen.
    A másik: 3 gyerekem van, kabaré ahogy az iskolában megy most az élet. Eddig sok gyerek a saját taknyán csúszott be az iskolába és nem volt gond. Most hőmérőznek az ajtóban és nem keveredhetnek a szünetekben, de az ebédet már együtt eszik az ebédlőben..
    Álságos így az egész.
    Ha megint bezárják a sulit egy ilyen érintettségi körrel terjedő „járvány” miatt az nagy hiba lenne.
    Elhiszem, hogy volt már a történelem során olyan, hogy nem volt tanítás, de ennek így nincs értelme.

  64. 71. Simon mondja: Akkor mégegyszer nekiszaladok: mi a megoldás?

  65. 72: Amit írtam.
    El kell engedni és hagyni minél előbb visszaállni a normál ügymenetet, de a tényleg veszélyeztetetteket otthon és távol tartani (idősek+krónikus betegek).
    Egyszerűen nincs más kivitelezhető megoldás.

  66. 73. Simon mondja:

    Maximálisan egyetértek.

  67. Az “orvosok a tisztánlatásért” már sokat tettek. Sokaknak érdemes lenne a (média)hályog alól kilesni erre is. Ott említették, hogy ez egy tesztelési járvány. Hétvégén mindig alábbhagy a vírus terjedés, mert hazamennek a tesztelők. A PCR teszt Nobel díjas kiötlője maga ismerte el, hogy ez a teszt nem alkalmas vírus kimutatasára, ennek ellenére vadul tesztelnek ezzel az eljárással boldogot és boldogtalant.
    A PCR teszt mikrochipek gyártásához lett kifejlesztve. Ezzel tesztelték a tiszta tereket, hogy semmiféle szennyeződés be ne jusson a gyártási technológiába.

  68. 70. Infos

    Nem, nem kell kitőrnie a járványnak ahhoz, hogy kezelhető legyen, hanem még előtte lehet intézkedni.
    DE az sem megoldás, hogy olyan pánikot csapnak a médiában, mintha a világvége lenne (holott már az első körben bebizonyosodott, hogy nem olyan vészes a 60 alattiakra). Ha egy földönkívüli (csak!) az űrből figyeli a földi híreket, meg lenne győződve, hogy ezek lassan kihallnak.

    Egyébként, hogy kérdésedre válaszoljak, szerintem az alábbiakat kéne tenni:
    1. Védeni az időseket, krónikus betegeket akár kijárásuk korlátozásával is.
    2. Bolti idősávot kellene ismét részükre bevezetni.
    3. Maszkviselés előírása a meglévő eseteken kívül is (pl. akár utcán is).
    4. És semmi képen nem korlátozni a többiek normál életvitelét.
    5. Főleg nem piszkálni az iskolákat.

    Ha megint karanténozás lesz, ezzel ipart, oktatást és minden egyéb fontos tevékenységet leállítanak, akkor annak nem lesz jó vége.

  69. Thunberg Gréta felfuttatásakor azt pofázták 1o éve van az emberi fajnak,hogy levigye a szennyezést drámaian,vagy kampec.Ez folyt minden honnan.
    A világ felelős vezetői meglépték talán azt,amit már rég meg kellett volna. A gazdaság fokozatos és drámai leépítését .Konteó vagy sem ,de ez legalább a jobbik féle változat .
    Annyit máris elértek,hogy nincs tele hülye turistával a világ,a járműipar megbicsaklott,viszont az élelemtermelés zavartalanul folyt és folyik tovább , és minden alap létszükségleti dolog gyártása.
    Pár hónap és valamivel rosszabb lesz nagyon sok ország gazdasága ,mint második világháborús hadiállapotok alatt .

  70. 77, Ha így van és az a cél az a jobbik ok. De akkor miért nem állnak ki a világ vezető politikusai és mondják a világ lakosságának szemébe, hogy ez tovább nem mehet és változtatni KELL?
    Húznák a szájukat az emberek, mert senki nem szívesen ad le a kényelméből ha már megvan, de jobban elfogadható, mintha idővel azt érzik megint csak átverik őket. Naív vagyok? Tudom.
    De annyira azért mégsem, hogy ami most történik az „emberek védelmében” azt teljesen benyaljam.
    Lenne olyan ügy amiért nincs jobb mint az egyenes beszéd, kerül amibe kerül.
    De a valóság szerintem sajnos nem az, hogy a környetet fenntarthatóbbá tegyék, hanem megint egy piszkos trükk amivel milliárdokat tudnak eltűntetni cukormázzal leöntve.

  71. OK. Eresszük el a 65 felettiek kezét (dögöljenek meg!), de ezzel semmi se oldódott meg. 65 alatt is előforduj halál eset, és (ami a legfontosabb) számtalan kigyógyultnál maradandó károsodás lép fel. Ezenkívül ott van még az újrafertőződés lehetősége.

  72. 76. tanuló: Én leszek az ördög ügyvédje…

    1. Védeni az időseket, krónikus betegeket akár kijárásuk korlátozásával is.
    OK. Ki fog vigyázni a gyerekekre? Nagymama nem fogja látni az unokáját? Ki a krónikus beteg? Ő tudja magáról, hogy az, vagy nem tudja?

    2. Bolti idősávot kellene ismét részükre bevezetni.
    Előttük – utánuk fertőtleníteni?

    3. Maszkviselés előírása a meglévő eseteken kívül is (pl. akár utcán is).
    Ha nincs vírus, minek a maszk? Eddig se nagyon hordták, majd most elkezdik?
    Nálunk, Szlovákiában a TV-ben a bemondón is maszk van, példát statuálva…

    4. És semmi képen nem korlátozni a többiek normál életvitelét.
    Szabadon terjedhet a vírus?

    5. Főleg nem piszkálni az iskolákat.
    Egy gyerek beviszi az iskolába, pillanatok alatt csukás van.

    Nálunk Pozsonyban van most piros zóna, 793 fertőzöttel, és elszabadult a pokol, mert nem tudják mindenki kontaktjait lekövetni, ugyanis már fertőz akárhol IS, annak ellenére, hogy mindenki hordja a maszkot, mert bünti van. Szerintem a java még csak most jön…

  73. Tibor bá’
    ezt csak a pleps gondolja.
    Az idősebbek láthatóan szabálykövetőbbek. Ezért csökkent a halálozás, részben.
    Pl az olasz adatok is erre utalnak.
    Viszont a 60év alatt is rettenetes a népességünk egészségügyi állapota…
    de a járványügyi intézkedéseket fociszakértő határozta meg.
    Ez kihat az eredményességre.

  74. 79, Ne haragudj Tibor bá ha így értetted és nekem címezted, de én szerintem pont nem ezt mondtam. 🙂
    Nekem a 4 nagyszülőm közül még 3 életben van 65 felett és szeretném is ha sokáig így maradna.
    Viszont pont a mai technikai fejlettség miatt a veszélyeztetettebb korosztályt vagy a krónikus betegeteket könnyebb védeni és ellátni mint korábban.
    Igen, ott van az újrafertőződés lehetősége, de lehet egy rosszul felállított diagnózis más betegségnél és félrekezelés is stb..
    Nekem itt a „kollektívan egye meg mindenki a szart ha kell, ha nem” állapot nem meggyőző.

  75. 79. Tibor bá’

    Szerintem senki sem szeretné elengedni az idősek kezét (még kevésbé, hogy meghaljak), csak sokan nem akarják, hogy úgy védjük őket, hogy mind otthon ülünk, és ezzel mindenki éhen pusztul.
    Meg kell hagyni a választás lehetőségét mindenkinek.
    Akinek fontosabb, hogy ne kapja meg a betegséget az maradjon otthon (persze vállalja az otthonmaradás következményeit is – nincs jövedelem). Akinek meg fontos, hogy dolgozzon, az menjen munkába (vállalván, hogy megfertőződik). Az utóbbi csoport úgy sem jelentene veszélyt az otthonülőkre, mert nem találkoznának, mivel az előbbiek otthon lennének. A munkábajárók, a munkábajárokat veszélyeztetnék. Ha hullnak, akkor ők hullnak. Egyébiránt kíváncsi lennék, hogy melyik csoport bírná tovább.

    A fiatalok kapcsán megint egy részigazságot közöltél. Mert igaz, hogy ők megjárhatják, de nem közölted az arányokat (nem mindegy, hogy 1:100 vagy 10:100-hoz, mint az öregek esetében).

  76. Ne háborodjatok fel, én csak azt vázoltam, hogy a „svéd modell” se működik. Valójában nincs jó megoldás. Mindössze időhúzás van. Ne legyen igazam!

  77. Tibor bá’
    Tömeges tesztelés. TÖMEGES.
    Kontaktkutatás. Karantén. Hiteles tájékoztatás. Példamutatás.
    Ezeket mikor fogjuk kipróbálni?

  78. A említett vacak, bizonytalan tesztelési módra nem reagált senki. A tesztelési pontosság még a feldobott pénz fej vagy írás százalékos arányát sem éri el. Ez alapján karanténoznak be tünetmentes embereket.
    Orvosok említették, hogy betegséget megállapítani a páciensen a tünetek megállapítasa után és a tesztek eredményei alapján lehet. A tünetek sok esetben elmaradnak. Ennek ellenére simán ráfogják valakire, hogy fertőz illetve beteg. Ez az egész eljárás ellentmond az orvosi szakma alapjainak.
    Tényleg furcsa ez a vírus. A kedvéért felrúgják az orvos szakma egyik sarokkövét.

  79. Nem hivatalos információ szerint, ez a mostani „hullám” más szlogennal lesz.
    A tavasziban az életet óvták, most pedig a gazdaságot.
    Ez az iskolákat, óvodákat annyiban érinti, hogy az oktatási államtitkár megfogalmazása szerint „ha beledöglenek is”, az óvodásoknak és az iskolák 1-6 évfolyamának továbbra is normál oktatás lesz, és csak a felsőbb évfolyamok maradhatnak távoktatásban vész esetén.

    Ideiglenes, helyi iskolabezárások lesznek, ha lesz igazolt pozitív eset, de csak 2 hétig, és fertőtlenítés után minden megy tovább…

  80. Miután immár közel fél éve tart a koronavírus-járvány az USA-ban, és többek között 6 millió amerikait is megfertőzött, kezd egyértelművé válni a szakértők számára, hogy a betegség tünetei tovább fennmaradnak, mint korábban gondoltuk – számolt be a CNN. Nem egyértelmű egyelőre, hogy vissza tud-e térni a betegek egy része a korábbi életéhez.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200902/orvosok-szerint-akar-orokre-megvaltoztathatja-a-koronavirus-a-fertozottek-szervezetet-447074

    A fenti cikk megállapításai mellett már hónapokkal ezelőtt német kutatási eredményekről is lehetett olvasni a neten.

    Ezeknek a kutatásoknak ellenére itt egyesek -minden felelősség nélkül – olyan álláspontot képviselnek, hogy nincs itt semmi baj, mindennek változatlannak kellene lenni, nem szükséges ideiglenes korlátozás, stb.

    Ez már sajnos nem az értelmes emberek vitafóruma ……..
    Tibor bá’ felelőssége megkérdőjelezhetetlen, mert engedi…….

  81. 88. SzJ “ Ez már sajnos nem az értelmes emberek vitafóruma ……..
    Tibor bá’ felelőssége megkérdőjelezhetetlen, mert engedi…….”

    Persze, hogy csak az lehet értelmes aki a te álláspontodat képviseli. Sajnos így az általad említett vitafórum partner hiányában hamvába fog halni.
    Tibor bá’-t pedig a helyedben nem félteném. Tudja, hogy mikor kell lépni.

    “ Ezeknek a kutatásoknak ellenére itt egyesek -minden felelősség nélkül – olyan álláspontot képviselnek, hogy nincs itt semmi baj”
    Nem, nem ezt az álláspontot képviseljük. Baj van, de nagy csak egy kicsit máshogyan mint ahogyan azt a média tálalja. Erre próbáljuk felhívni a figyelmet néhányan.

  82. 83. Tanuló, én csak a lottót szeretném 1:100-as eséllyel feladni.

    86:Hanyistók: Azért nem reagál senki, mert nem akar megsérteni.

    85: KZ: Rátapintottál a lényegre. Gratula!

  83. 86: Hanyistók: Sokan keverik ugyanis a gyorstesztet a laboratóriumi PCR teszttel, a kettő messze nem ugyanaz. AZ orvosnak pedig nem kötelessége az akarata ellenére senkit se kezelni, legalábbis nálunk, Szlovákiában.

  84. 77.dehogynem nyomják és már nagyon rég óta ,gondolj csak Al Gore -ra.
    A kormányok szemmel láthatóan asszisztálnak a félelem gerjesztéshez ,még akkor is ha tudják ,hogy ez gazdasági harakirihez vezet .Sokan nem tartják komolynak ezt a hipotézist ,mert épeszű vezető nem tesz ilyet. De igen ,ha pont ez a cél.A járvány által az ostor pedig nem rajtuk csattan,hanem a népen ,mert nem tartja be az óvintézkedést ,mert a nép továbbra is gazdaságilag növekedni akar, fogyasztani ,ezért aztán megszorító intézkedések jönnek , egyre szigorúbb rendeletek ,egyre kevesebb mozgástérrel ,szabadság joggal. A nép pedig egymást kövezi, a ” vírushívő” a ”vírustagadót ” és fordítva .

  85. Véletlenül rábukkantam Bogár László legfrissebb szösszenetére a Youtube-on.
    Most a Covid témáján rágódik, de meglepően megváltozott stílusban.
    Az eddigi műsorokban mindig ő volt a tuti megmondó, aki leleplezi az események hátterében húzódó rejtett szálakat, mintegy lelebbenti a fátylat a folyamatokról.
    Ebben az anyagban viszont meglepően tanácstalan és bizonytalan, és megosztja ezt a nézőkkel, akik nagy része szerinte osztja ezt a bizonytalanságot, olyan ellentmondásosak az elérhető információk a vírushelyzet kapcsán.
    Egyenlőre a világ nem tud mit kezdeni a problémával, két tábor marja egymást, az emberek többsége meg bizonytalan, és várakozik.
    A cím azt sugallta számomra, hogy szkeptikus az ügyben, de nem erről van szó.

  86. 88. Tibor bá!

    Aki időt nyer.
    Bizonyos hogy lesz hatékony vakcina és hatékony terápia is.
    A megelőzés viszont elengedhetetlen.
    Ehhez viszont meg kellene érteni többeknek hogy mitokondriális szinten dől el a sikeres önvédelem.

  87. 95 – K.Z.:
    A HIV-nek van hatékony vakcinája? Viszont nagyon könnyű megelőzni, ami most egyáltalán nem mondható el.

  88. Már pár héten belül nagyon visszaesik a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak zömének szervezetében az antitestek jelenléte – fedezték fel Izraelben plazmadonorok vizsgálata során.
    Az MDA sürgősségi betegellátó szerdán tette közzé adatait. A vizsgált gyógyultak között olyanok is voltak, akik négyszer is adtak vérplazmát, és 90 százalékuknál egyértelműen fokozatosan visszaesett az antitestek száma. Ráadásul a vérvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a betegségből kilábaltak 17 százalékának szervezete egyáltalán nem termelt antitestet.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200903/koronavirus-rossz-hireket-kozoltek-izraeli-tudosok-447112

  89. 97. Python

    „Ráadásul a vérvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a betegségből kilábaltak 17 százalékának szervezete egyáltalán nem termelt antitestet.”

    Antitestek nélkül hogyan győzte le a szervezet a vírust?

    Elnézést, ha butaságnak tűnik, de ez olyan, mintha a vírus „elkopott volna” a szervezetben, vagy ott olyan körülményekkel szembesült, amely nem tetszett neki, ezért inkább „kikapcsolt”.

  90. Fehérlábú golya.
    Jó kérdés.
    Antitest nélkül nincs gyógyulás. Ez is mutatja a félretájékoztatással kapcsolatos cinizmust. Mintha direkt tesztelnék valakik, hogy milyen fokú sületnenséget lehet beadni a nagyérdeműnek.

    De, hogy nem kerül egy szakértő, hogy leírja, milyen hülyeségeket publikálnak egyesek. Vagy leírja, csak a szajhamédia (copyright: Tibor bá’) direkt nem közli, mert nem a kívánt cél elérését eredményezné.

    Jó, hogy van Pytonunk, hogy ezeket a hülyeségeket terjessze itt.
    Neadj Isten, ha véletlenül valaki tiszta kívánna maradni ezektől a dezinformációts forrásoktól, esélye se legyen rá.

  91. 97 “Ráadásul a vérvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a betegségből kilábaltak 17 százalékának szervezete egyáltalán nem termelt antitestet.” – vagyis antitest nélkül is legyőzhető a betegség. Ezek szerint vannak még eszközök az immunrendszer tárházában. Szerintem ez jó hír.

  92. Re:98
    Ez a kérdés bennem is felmerült.
    Kíváncsi lennék egy orvos válaszára, mert ez egy elég nagy ellentmondás.
    (Újabb fejezete a globális propagandának, lehet hogy a cenzorok nem értenek eléggé a cenzúrázáshoz? 🙂 )

  93. Breaking news, sajnos Breaking news, pont mint a televizióban most-most, néhány perccel ezelött:
    Müsormegszakitással robbantott a tévé: a rendkivül nagy – közel, vagy szinte 3000 új fertözött naponta, amit számot eleddig nemhogy lenyomni nem lehetett, de naponta emelkedett – minekokán az illetékesek bejelentik a hétfőn kezdődő , a járvány második hulláma elleni védőintézkedéseket:
    1.Lakhelyi 500.m mozgáskorlátozás, kivétel az élelmiszerüzletek, patikák, orvosi rendelők megközelitése.
    2.Fenti két szolgáltatókon kivül az üzletek zárva!
    3.Strandok, tengerpart, parkok, iskolák – a speciális iskolákon, óvódákon – értsd : visszamaradott gyereknevelő intézeteken kivül – , valamint a játszóterek zárva!
    4.Tömegközlekedés este 20 óráig!
    5.Este 8 vagy 9 órától-hétfőig el lesz döntve az időpont – TELJES KIJÁRÁSI TILALOM !
    6.Azon helységekben, melyekben a fertözöttek száma magasabb lesz, a nap folyamán is kijárási tilalom lesz alkalmazva, kivétel a létfontosságú – viz, illetve az elektromos müvek munkatársai, valamint az emergency személyzet -mentők, tüzoltók, rendőrők közlekedhet szabadon. Ezen városokban a katonaság fog gondoskodni az lakossági ellátásról, a gyógyszerek eljuttatásáról a betegekhez, egyedülálló idősek mellé benntlakó ápoló lesz beosztva, ha szükséges.
    Szép ősznek nézünk elébe!

  94. 96. Tibor bá’
    Pont olyan könnyű elkerülni. „izoláció”.
    Félre a répát:alahol ez is „csak” egy koronavírus…

  95. 104 – bálint:
    A ti kormányotoknak az emberek a fontos. A mienknek a lopás, és ahhoz pénz kell, ahhoz meg működő gazdaság. Szivesebben élnék nálatok.

  96. Re: Bálint
    Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből nálatok.
    Bibinek ez pont kapóra jön, addig sem foglalkoznak az ügyeivel

    Egy dolog fontos, ne pánikoljatok, mert akkor a legkönnyebb megvezetni az embert.

  97. 107.Tibor bá
    Hát, igyekszünk lehetőségeink szerint csökkenteni a virus által okozott gazdasági zökkenést.
    A súlyos gazdasági helyzetre való tekintettel a kormány példátlan, egy teljes esztendeig tartó munkanélküli segélyt folyósit minden munknélkül maradt embernek, bevezetés elött áll a jelzálog-móratórium, a közköltségek leszállitása 30-50 százalékra – a családok egyéni anyagi helyzete függvényében, stb. könnyitések, ahol és amennyit lehet.
    Ez most viccen kivül, szép dolog a kormány részéről, legalább a családokon valamelyest könnyiteni.
    Azt ne is mondd, hogy nálatok valahogy-valamelyest nem segit a kormány átvészelnietek a nehéz időket?
    Amennyiben nem, mit csinál a sok szegény munkanélküli?

  98. 108.dajtás
    Mindenki reméli, hogy valamikor és valahogy csak vége lesz a járványnak, meglesz az oltás, vagy akármi.
    Netanyahu ügyei a fenyegető egészségügyi helyzet mellet-okán teljesen eltörpültek, mindenki egyetlen dologtól, a virustól fél manapság, minden más ráér!
    A rettenetes gazdasági károkat nézve, egyes hangok már kezdenek azon keseregni, miért is nem mentünk a svéd modell nyomán a kezdetektől fogva, azoknál semmi megszoritás nem volt, mint köztudott, és ime, minden szempontból- úgy gazdaságilag, ugy is mint a fertözöttek számát tekintve – ők vannak jelenleg a legjobb helyzetben.
    Röhejes…

  99. 110. balint,

    Azoknak akik a Svéd modellt szeretnék átültetni, mert az sikeres.
    Svédország népsűrűsége 22 fő/km²
    Izrael népsűrűsége 403 fő/km²
    Ezért sem lehet minden országra egységesen érvényes védekezést alkalmazni.

    Svédek nem védekeznek?
    „Amikor a 2-12 éves gyermekek visszatértek az iskolába, tizenkét fős mikrocsoportokba „sorolták őket. Ezek a csoportok – más néven” védőbuborékok „- szakaszonként érkeznek az iskolába, külön ebédelnek és saját zónával rendelkeznek a játszótéren. Minden tanuló köteles két óránként megmosni a kezét, de nem kell arcmaszkot hordani. Az íróasztalokat két méterre választják el egymástól, minden oktatási anyagot naponta kétszer meg kell tisztítani, és ha lehetséges, az órákat kint megtartani. „

  100. Hogyan is válhatna be a svéd modell egy globalizált világban? Erről még mindig komolyan beszéltek?

    Az összehasonlítás úgy lenne lehetséges, ha mindenki vagy a svéd vagy a ‘hagyományos’ modellt követné és mindent!, hangsúlyozom mindent (vírus,
    gazdasági leállás miatti összes gebasz stb.)bele dobna a kalapba.

    balintéknál beindult a verkli. Itt is be fog.
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem olyan végjáték szaga van a dolgoknak.
    Kár, hogy a szaglásom is oda lett!!?

    No nem a vírus,
    hanem a sok hamis végjáték-szag miatt.
    Pedig ez most tényleg komolynak néz ki, és még csak be sem vásároltam.
    Azt hiszem jövő héten szerét ejtem, vagy utána!?

  101. 114: Ez a végjáték-szag dolog azért van, mert egy ilyen végjáték nem három napig tart, hanem évekig. Mi, akik már tizenéve érezzük, nyilván hozzászoktunk a szagához. Aki most ébred, az csodálkozik rá.

  102. 114,115 ,Tiborbá
    Jó lenne egy cikk a vírus eddigi gazdasági vonatkozásairól:D.Mert a hírekben azt hallani hogy süllyed a világgazdaság ,a britek, az amcsik ,az olaszok, a gépjárműipar.Nőnek az államok költségvetési hiányai, stb…De valójában hol tartunk most? Mert például a magyar helyi kisújság tele van álláshirdetéssel.Egy válság nálam nem ott kezdődik hogy tele van álláshirdetéssel az újság.És mi a helyzet angliában,az olaszoknál vagy usa-ban az átlagember szintjén?Az első hullám hatásainak ki kellett jönnie már.Én eddig nem úgy látom hogy olyan hatalmas gebasz lenne gazdaségi téren, üresek lennének a boltok vagy a plázák, vagy a gyárak tömeges elbocsájtásokba kezdtek volna.A 2008-as válság nagyobb volt mint a mostani (pl. budán emlékszem alig volt forgalom,csomó bedőlt hitel, nem volt áláshirdetés stb..) Akkor most mi a rák van? Vagy majd a második hullám hozza el a nagy összeomlást?

  103. 116 – Andrew:
    Nem jósolok, mert a végén még igazam lesz. 😀 Különben én szarok a gazdaságra, amit az én bőrömön akarnak egyesek megmenteni. Én már ledolgoztam a magamét, nekem nem kell kegyelem kenyér. Munkám gyümölcsért itt hagyom az utódoknak. Jogom van a leszarásra.

    Curixet kellene megkérdezni. Például mit szól ahhoz, hogy tegnap 459 új beteget találtak Magyarországon, és a új betegek átlag életkora 26 év. Az se életbiztosítás, ha alaki fiatal.

    Aztán valaki jósolja meg, hány halott lesz naponta Magyarországon 4-6 hét múlva?

  104. 115. Ábel

    Csak nehogy ez a szagimmunitás dolog még sokba kerüljön nekünk!

    Érdekes, pl. tudom, hogy most van a legnagyobb gáz az elmúlt tíz-tizenöt évben,
    de már valahogy nem érdekel.

    117. Tibor bátyám

    A gazdaság is a mi bőrünkre megy. Én úgy látom, hogy nekünk egy az érdekünk. Minnél tovább életben maradni.

    Én sosem akartam, hogy engedjék szabadjára a vírust, hogy a fiataloknak majd jobb legyen.
    A gazdaság így is úgy is a padlón volt. Ez a vírus csak egy célzott lövés volt a szívébe.
    Vagy csak egy bűnbak, amire ráfogják a sok fenntarthatatlan himi-humit.
    Ha jobban belegondolunk , a vírusveszély vagy a gazdasági helyzet miatti életszínvonalesés következtében bekövetkező polgári engedetlenség lesz a közelgő legnagyobb probléma.

  105. Eddig elhunytak:
    Férfi – 314 fő – átlagéletkor: 75 év
    Nő – 307 fő – átlagéletkor: 80 év

  106. 117 Tibor bá’

    „Aztán valaki jósolja meg, hány halott lesz naponta Magyarországon 4-6 hét múlva?”

    Ez kihívás, megpróbálom, matekkal.
    Vegyük az (exhas) utolsó kilenc adatot a napi fertőzésekből, és ebből számoljunk, regresszióval.
    A statisztika sok számolással jár, ezért „csalok”, számítógépet és programot veszek igénybe, az ingyenes libreoffice calc programot.

    Az utolsó adatok:

    20200827 91
    20200828 132
    20200829 158
    20200830 292
    20200831 178
    20200901 118
    20200902 365
    20200903 301
    20200904 459

    Ezt beviszem egy munkafüzetbe, így:

    1 91
    2 132
    3 158
    4 292
    5 178
    6 118
    7 365
    8 301
    9 459

    Választom a „Data → statistics → regression” funkciót, (bocs, a gépem angolul beszél) és elkészitek lineáris, logaritmikus és exponenciális számítást.
    kb. így fog kinézni:

    1 91
    2 132
    3 158
    4 292
    5 178
    6 118
    7 365
    8 301
    9 459

    Regression

    Regression Model Linear Logarithmic Power
    R^2 0,636940925977668 0,534590534681575 0,602120247348348
    Standard Error 81,7469818869116 92,5551705351132 0,377002884296395

    Slope 36,9833333333333 129,006209863525 0,603152695284453
    Intercept 47,75 49,1649730519959 86,1047338647684

    1 84,7333333333333 49,1649730519959 86,1047338647684
    2 121,716666666667 138,585263693623 130,795885370157
    3 158,7 190,892780522562 167,033660821758
    4 195,683333333333 228,00555433525 198,683195010293
    5 232,666666666667 256,792458145784 227,306927038764
    6 269,65 280,313071164189 253,729552060547
    7 306,633333333333 300,19946611659 278,451902398744
    8 343,616666666667 317,425844976878 301,80622171548
    25 972,333333333333 464,419943239571 600,065022684511

    A három modell közül azt figyelem inkább, amelynél az R^2 a legmagasabb, vagyis ahol legjobb az együttfutás.
    A lineárisnál a legjobb. Az „A” oszlopban az utolsóhoz (9-hez) hozzáadok kb. két hetet (25 lesz) és kapom, hogy akkor várhatóan 972-en fognak naponta fertőződni.
    Ebből már arányosan sejthetem a halálozások számát is.

    Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a fertőzések száma növekszik, de a lineáris jelleg (nekem) azt is jelenti, hogy a társadalom immunrendszere már reagál, és ezért nem exponenciális a növekedés.

    Ennyi.

  107. 118 – malleusorbis:
    Igazad van, figyelmetlenül fogalmaztam.

    121 – n/a:
    Számításba kellene venni (ami lehetetlen), hogy az adatgyüjtés slampos, bizonytalan.

  108. 122 – Hanyistók:
    Egy ilyen videó becsatolásért Ausztráliában a rendőrség letartóztat, mert ez lázítás a védekezés ellen. Ha peches vagy itt is megtörténhet.

  109. 121 Tibor bá’

    „Számításba kellene venni (ami lehetetlen), hogy az adatgyüjtés slampos, bizonytalan.”
    Mint írtam, számoljunk az utolsó adatokkal, és nem minősítettem azokat, de…
    Nem lehetetlen számításba venni az adatok slamposságát.
    Mondtam, hogy figyeljük az R^2 -et. Ez biológiai adatoknál nem túl magas. Ha mégis, ha 0.95 fölött van, akkor gyanakodhatunk.

    Januárban kaptunk adatokat Kínából és a Portfólió készített ebből egy számítást, ezt:
    https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/k/o/r/koronatrend-347933.png
    Itt 0,99 fölötti értéket kaptak. Ez MESEszép érték.

  110. Curix teljesen nyugodt, mert Curix tudja hogy nem lesz ujra leállítva a gazdaság.

    Minden más nem érdekel. További jo szórakozást.

    ps:
    (ennek a járványnak akkor lesz vége, mikor abbahagyják a tesztelést)

  111. 125 – Curix:
    A COVID-19-nek akkor lesz vége, amikor nem lesz több homo sapiens a földön.

  112. 125: Curix: Leállítva nem lesz, leáll az magától… Elkapod, jó esetben kb. 30 napig le vagy amortizálva, ha kulcsember vagy, vagy ha kis, pár emberes kft-cske, a cégeddel együtt. Ha a cég tőkeerős, csak letérdel, ha nem, megy a levesbe. Magyarországon szerintem kevés a tőkeerős magyar kiskft, akinek van mondjuk 20 millió ojrónyi cash-e, de adja Isten, hogy tévedjek. Innét kezdve ki lehet gombozni, hogy mi fog történni tovább…

  113. 116, Andrew: AZ a cégvezető, akinek van esze, és a cégének van forgalma, haszna, stb., felvesz egy rakás embert, hogy mire nagy gebasz lesz, és a fele kiesik, legyen, aki dolgozzon. Addig betanítják egymást.

  114. 16 Tiborbá: ezt azért enyhe túlzásnak érzem. Az utcánk kb. 70%-a utólagos beszámolók szerint átesett a fertőzésen, a tünetek nem voltak szokványosak, pl
    hosszú ideig volt szagláskimaradás sokaknak. Egy néni kivételével senki sem volt kórházban, mindenki otthon lehúzta, pedig vannak idősek is, betegek is. Vagy egy gyengébb mutáció ütött be hozzánk vagy mégse annyira vészes a dolog. Mondom, ezt úgy, hogy 1 hónapot tartott nekem, amíg minden tünet kimaradt. Persze előfordulnak súlyosabb tüdőgyulladások is a megyében, de ilyen már januárban is volt. Egyik ismerősöm családostól bent volt a kórházban tüdőgyulladással. Ez is vírusos volt, de januárban még ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget.

  115. 123. Tibor bá’
    Ezért nem megyek a labancokhoz.
    Nem értem mi ebben a lázítás? A videóban ismerteti az előadó a másik oldal álláspontját és a végén megemlíti, hogy nem biztos az igazukban, minden felvázolt kérdésben és ezért párbeszédet szeretnének kezdeményezni a másik oldallal. Sajnos erre ezidáig nem került sor, ami tényleg érdekes.

  116. 130 – Hanyistók:
    Olvasd el a Magyar Orvosi Kamara mai közleményét.
    – Az amerikai dohánygyárak 60 éven keresztül úgy védekezek a tüdőrák okozással szemben, hogy párbeszédet kértek, és felsorakoztattak (lefizetett) alternatív tudósokat, akik kétségeket vettettek fel.

  117. 132 – Tobor bá’:
    A dohánygyártók a profit megtartása illetve növelése miatt nyúltak ehhez az eszközhöz.
    A jelenlegi (vírus) esetnél viszont nem értem, hogy milyen érdeke illetve anyagi előnye származhat valakiknek, ebből az “alternatív” álláspont hírdetéséből. A konferencia anyagi hátterét is nagyrészt, közadakozásból teremtették meg. Nem ragozom tovább, feladom. Mind meghalunk! – majd egyszer.

  118. 132. Tibor bá’:
    A dohánygyáras példa azért nem jó, mert nekik anyagi érdekük füződött bizonyításhoz. Az lefizetett ellenoldal segítségével a megfelelő mederbe terelték a végkifejletet. (további illetve növekvő profit)
    A vírus téma alternatív kérdésfelvetőinél (számomra) nem látható az anyagi érdekeltség. A kérdéseik pedig jók és ezt senki sem tagadhatja.
    Ha már kérdezni sem lehet azt úgy hívják, hogy d…….
    Feladom. Mind meghalunk! – majd egyszer.

  119. Re: Tibor bá’
    Itt pont fordított a helyzet.
    A fősodor emberei vannak lefizetve, és azért nem akarnak érveket ütközetni, mert egyből elcsúsznának a hazugságaikon…
    Az, hogy vélemény diktatúrával mindenkit letaposunk, arra enged következtetni, hogy valami nagyon nem kerek a történetben, és ezért kellene a párbeszéd, hogy konszenzus legyen az orvosok között.

  120. 89. SzJ
    „Miután immár közel fél éve tart a koronavírus-járvány az USA-ban, és többek között 6 millió amerikait is megfertőzött….”

    Az USA-ban a legmagasabb a krónikus betegek száma, „hála” a cukrokban, más magas GI-s CH-kban gazdag egészségtelen étkezésnek, mozgásmentes életmódnak, az ezekből adódó elhízásnak, diabétesznek, szív- és érrendszeri betegségeknek, etc.etc.

    ” – Cancer. An estimated 1.8 million Americans will be diagnosed with cancer this year, with breast and lung cancer the most common types. In 2017, an estimated 15.7 million Americans were living with cancer.
    – Chronic kidney disease. Around 37 million U.S. adults have chronic kidney disease, but 9 in 10 adults don’t know they have it.
    – Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). About 16 million Americans have emphysema, chronic bronchitis, or another COPD lung condition. These are more common among adults with lower income, public insurance, and a history of smoking.
    – Heart disease. An estimated 30.3 million U.S. adults have diagnosed heart disease. Millions more may have an undiagnosed heart condition.
    – Obesity. More than 42 percent of American adults — around 108 million — have obesity. Obesity occurs in 40 percent of young adults ages 20–39. Popkin said the high obesity rate in the United States “may be one explanatory factor behind our high COVID-linked mortality.” He recently co-authored a paper looking at the link between obesity and COVID-19.
    – Sickle cell disease. This genetic disease affects about 100,000 Americans, including 1 in 365 Black Americans.
    – Type 2 diabetes mellitus. More than 32 million Americans have type 2 diabetes, with over 7 million cases undiagnosed. In 2015, an additional 88 million American adults had prediabetes, the early stage of this condition.
    – Weakened immune system from organ transplant. Almost 40,000 organ transplants were performed in 2019, with more than 750,000 performed since 1988.”
    https://www.healthline.com/health-news/60-percent-of-americans-have-underlying-condition-that-increases-covid19-risk?slot_pos=article_1&utm_source=Sailthru#Email&utm_medium=Email&utm_campaign=daily&utm_content=2020-09-04&apid=24647922

  121. Teljes mértékben osztom 137. Elek észrevételét a viszonylag magas amerikai halálozási mutatókaban.
    Az nem normális, amit életmód- illetve étkezés terén ez a végletegik elhülyült embercsorda magával müvel, méghozzá önként, és minden belegondolás nélkül.Még felsorolni is sok volna!
    Emiatt nem is csoda, hogy annyi sok betegségeik vannak, és abba is gyakran belehalnak, amiben egy átlageurópai nem, vagy kevésbé.

  122. Éles koronavírus-gyakorlatot tart az ország, és a fertőzések száma olyan tempóban nő, mintha egyáltalán nem lenne járványügyünk: második hete háromszorozódik az új esetek száma az előző hét naphoz képest. Lapunk úgy értesült: Budapesten nem bírják a terhelést, durván késik a víruspozitívak karanténozása. A vírus a legkisebb kockázatú fiatal felnőttek között terjed, de nem biztos, hogy ez így is marad: a „Kalifornia-jelenség” arra figyelmeztet, hogy öt héten belül súlyos megbetegedési és halálozási adatokra számíthatunk.

    Egy hét alatt háromszorozódott az új esetek száma. Hol van a magyar járványügy?
    https://www.valaszonline.hu/2020/09/07/koronavirus-egyetemek-kalifornia-hatas-elemzes/

  123. 139 – Python:
    Nem lepődtem meg. Ezeket a tényeket hetekkel ezelőtt megjósoltam. Pl. Az átlag életkor le fog zuhanni 60 év alá. Most arra várok, hogy kiderüljön, a fiatalok a betegség után nem gyógyulnak fel teljes mértékben.

  124. Arra vársz vagy attól tartasz? Mellesleg mire alpozod ezt a feltevésed? (A tesztelésen sok múlik, ha csak 20 éven aluliakat tesztelnének akkor a fertőzöttek átlegéletkora is 20 év alatt lenne.)

  125. 142 – Delp:
    Köszi a belinkelés. Vagyis, életerős fiatal az asziptomatikus fertőzés megszűnése után, ha visszamegy dolgozni könnyen leállhat a szíve. Ha sok fiatalnak leáll a szíve, mi lesz a gazdasággal? Majd az élve maradt (mert vigyáztak magukra) 70-esek fognak visszamenni dolgozni?

  126. Van egy fontos kérdés az egyre nagyobb számokkal kapcsolatban : A teszt által azonosított fertőzöttek betegek is egyben ? ( van-e valamilyen testi tünetük, panaszkodnak-e valamiféle fájdalomra ? )
    Nem nézem a “vírus Híradót” sem a Op. törzset, azért kérdezem a fentieket.

  127. Re:45
    Ez egy rendkívül fontos kérdés, amire rendszerint nagy a hallgatás…

    Itt van amúgy az eb elhantolva, mert riogatnak a nagy számokkal, miközben a orvosi ellátást igénylők csak töredéke az össz fertőzötteknek. Az tény hogy nagyobb a mortalitása, mint egy szimpla influenzának, de nem is világ vége ez a vírus.

    Szerintem tömeges halálozás nem lesz amit Tibor bá’ jósol, mert a fiatal generáció betegedett le, akik a seggükön maradva majd jól kikúrálják magukat, feltéve ha valóban seggükön maradnak.

  128. 146 – dajtás:
    Nem maradnak a seggükön. Hazaviszik a vírust, átadják a szükőknek, nagyszülőknek, és a kör beárult. Jönnek a hullák, és a rokkant fiatalok.

  129. 145. 146.
    118.-ban ott a válasz. (CTRL plusszal tudsz oldalt nagyítani, CTRL 0 visszaállít)

  130. 146: Dajtás:
    Aki átesett rajta, nem érdekel milyen jól érzi magát, nagyjából 2-3 hónap múlva menjen el vérvételre.
    Ha az e-GFR-ben, és a vérsejtképzésben nincs semmilyen változás negatív irányba, megemelem a kalapom. Ha van, akkor át kell gondolnotok, hogy 3 – 4 átesés után mi marad a vesefunkcióból, ill. mi fogja biztosítani a normális vérképzést, májfunkciókat. Akinek szó szerint az agyára megy, szintén nagy meglepetéssel fog találkozni… Sokat segítene, ha erre vonatkozóan is lennének személyes információink, pl. a korábban tudomásunkra hozott erdélyi érintettek kapcsán (csak egy vérvétel, és minden kiderülhet)!

  131. A svéd Karolinska Egyetem tudósai találtak egy kis molekulájú semlegesítő antitestet (nanotestet), amely megakadályozhatja a SARS-CoV-2 koronavírus bejutását az emberi sejtekbe. Szakértők úgy vélik, hogy profilaktikusan alkalmazható a vírusfertőzés ellen, megakadályozva a COVID-19 kifejlődését. Erről a Nature Communications folyóiratban megjelent cikk számol be.

  132. 143: 7,7 milliárdan vagyunk a Földön. Ha az évi kétmillió haláleset mellett még mondjuk ugyanennyinek megáll a szíve később, azt még mindig alig lehet észrevenni a demográfián.

  133. 149 H. Cs: most akkor mindenki számítson arra hogy hamarosan elpatkol vagy azért reménykedhetünk, hogy szövődmények nélkül megúsztuk? Még fokozzuk a bajt egy kis stresszel?

  134. Horváth Csongor.
    Az általam említett esetekre gondolsz biztos. Az unokatestvérem és a nőgyógyász osztályvezető főorvos gyerekkori barátra.
    Jó ötlet amit felvetettél. Rá is fogok kérdezni a nőgyógyász dokinál, hogy volt-e vérvételen és mi az eredmény? Szerintem biztos követi az egészségi állapotát, mert korábban is fegyelmezett volt e tekintetben. Legalább is ezt mondta (ő csesztetett, hogy 50 felett prosztata vizsgálat évente és három évente vastagbél tükrözés). Mellékesen, mint írtam, keményen sportol is. Triatlon és spartatlon (három éve volt olyan futása a fogarasi havasok gerincén (2300 m), hogy 12 óráig nem volt vizelet, holott megivott a verseny közben és végen egy csomó vizelet, ekkor ő is be volt szarva). Na szóval ő az a kategória, aki ügyel magára. De azért rákérdek a véreredménye ügyében.

    A másik alany, aki átesett a COV-on, az a nevezett unokatestvérem. Ő egy kicsit egyszerű ember. Kétkezi munkás. Ismerem. Makacs fajta. Sajnos őt amíg mozog nem viszik orvoshoz (utálja őket). Azt mondja, hogy soha nem volt magától orvosnál, ezután sem megy. Így kevésbé tartom valószínűnek, hogy kérésemre el fog menni vérvételre. Azt fogja mondani, hogy neki van papírja, hogy kigyógyult ebből.
    Per pillanat jól van. Egész augusztus végig dolgozta. A munkahelyén (vasúti pályamunkás), és az otthoni mellékesben (közel 4 hektár szénát készített másodmagával, ahol kaszálógépen kívül gépet nem használt). Utóbbit azért mert van vagy 40 juha és közel egy tucat szarvasmarhája (pihenésként disznók és szárnyas-majorság). Szóval ő reménytelen szerintem, hogy laboreredményt produkáljon. Őt legfeljebb vizuálisan lehet értékelni COV ügyben. Ha mozog jól van, ha lassul, gyanús:-).

    145. Hányistok
    Románia közel 2000-es esetszámmal majdnem semmilyen korlátozást nem vezet be. Sőt, most nyitottak majdnem minden területen. És az ellátást végző kórházak (úgy, hogy több mint 1 hónapja 1000 feletti eset van naponta) egyelőre konganak az ürességtől. Ezt tudom otthoni eü.-is kapcsolatoktól, akik nem mellékesen komolyan veszik a vírust. Vagyis azonosított COV-osok nagy része otthon ágyban gyógyul meg és nem kell nekik kórházi ellátás.

  135. 153. tanuló
    Köszönöm az információt. Megnyugtattál és valamennyire igazoltad is a sejtésemet. Van teszt – van beteg, nincs teszt – nincs beteg. Akkor lesz kemény a helyzet, ha a beteg emberek (a tüneteik alapján) megostromolják a kórházakat. Szerintem ez a narratíva el fog maradni.

  136. Nekem van elsőkézből infóm néhány újrafertőződöttről, mindegyik gyorsabban és kevesebb tünettel jött ki belőle, mint elsőre. Többet nem írok, mert vagy nem hiszitek el, vagy lesz még 23444345789 kifogás, hogy majd úgyis megdöglünk rejtett szív, máj, vagy veseelégtelenségben, esetleg mindháromban egyszerre. Ha meg nem, akkor majd nem a második, hanem a 1234. úfrafertőzés fog elvinni.
    Az hogy Tibor bá hullahegyeket vár, bármi történjen, 10 éve így van, de hogy ennyien hogy tudjátok ignorálni a valóságot, néha tényleg meglepő. Egész nyáron a többség vastagon tett bármilyen óvintézkedésre, esetszám alig. Nyaralószezon vége, indokolni kell valamivel miért nem hagyhatod el az országhatárt, esetszám hirtelen az egekben. Persze a kórházak ugyanúgy üresek. Na ennyit a statisztika bogarászásának értelméről. 99%, hogy ezt a bohózatot ki fogják húzni jövő nyárig, csak az az egy baj, hogy elfogyott a zseton. Komplett ágazatok a nullán, kisvállalkozások 99%-a halott, vagy egy hajszál választja el tőle, közben rádobtak a KATA-sokra egy laza 40% extra adót(=mostantól nem lesz KATA), költségvetési hiány az egekben. Majd ne felejtsetek el tapsolni, ha mondjuk a kormánynak február környékén eszébe jut befagyasztani az összes magánszámlát, mert kell a pénz a védekezésre.

  137. FRISS és FONTOS!
    Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) frissíteni volt kénytelen a halálozási számokat, mert eddig teljesen hibásan nyilvánították C-19 halottnak azokat, akik más okok miatt hunytak el.
    Ezzel beismerték, hogy az eddig koronavírusos halálesetnek tartott 153 504 regisztrált halálesetnek csak 6% -a halt meg a konkrétan a vírustól! Ez 9210 halálesetet jelent az USA-ban.
    A fennmaradó esetek 94%-ában a halál oka 2-3 egyéb más súlyos betegség volt, és a betegek túlnyomó többsége nagyon magas életkort élt meg; 90%-ban idős otthonokban haltak meg.
    Eredeti adatok a komorbiditási mutatók alatt találhatóak, ott a 3-as táblázat az irányadó, amely szerint 2.6 az átlagos súlyos társbetegség arányszám, tehát legalább kettő, de inkább három másik betegség vezetett halálhoz, nem pedig maga Sars Cov-2 pozitív tesztelése a szervezetben. (VilagHelyzete)

    https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm?fbclid=IwAR0r7xeYAqVoWs8hQ0FKofF7M2XcogCRW43UkHFgdtXC6rc8EI2T1Sh1fzU#Comorbidities

  138. 152: Intuitív:
    A felvetést saját példámon keresztül fogalmaztam meg.
    Nem tudom igazolni, hogy átestem a fertőzésen, de nem is zárható ki, ez azért idegesít.
    Azt tudom, hogy a szokásos éves ellenőrzésnél kibuktak ezek az adatok, amire nem igazán találok magyarázatot. Teljesen jól vagyok, mégsem hagy nyugodni, hogy épp most és nem máskor romlottak ezek az értékek. Orvosi magyarázat nincs rá, mert nem olyan fokú a romlás, és nem korrelál más paraméterekkel, ami alapján egy konkrét kórkép igazolható lenne. Ismeretlen eredetű, s ha már nagyon szar lesz az érték, esetleg foglalkoznak is vele… A családban csináltunk ugyanígy kontrollt, s összehasonlítást a korábbi adatokkal. Minő érdekes, bár nem ilyen markánsan, de ugyanazok a paraméterek romlottak másnál is.

    Véletlen egybeesés, vagy a sok para a vírustól megmérgezett minket. Igaz Hanyistók?
    Hullahegyek helyett ideges tömegeket fogsz kapni, akik majd alig várják, hogy revansot vegyenek az egészségük értelmetlen megtépázásáért és az életük szintén értelmetlen megnehezítéséért. Ez viszont pont jól fog jönni 2022-re.

    153: Tanuló, köszönöm!

    155: Pride,
    a zseton elfogyott ez egyértelmű, ezért tolatja a tolvaj banda mindenáron a szekeret. Hiszen különben nem lesz miből kalapolni. A többi nem számít nekik, ahogyan eszerint neked sem. Most érdemes állampapírt venni, ha eladnád az aranyadat érte, szólj! 🙂

    156: malleusorbis:
    Az adatok alapján most a fütyi másik oldalára kerülünk!

    157: L.S.:
    Ez a friss és fontos hír most kurvára megnyugtatott. Már nem is érdekel, hogy feltételezhetően emiatt szar a saját vérképem, hiszen az USA halálozási statisztikáin hangyfingnyit igazítottak végre ezek a szemét csalók!

  139. 158. Horváth Csongor
    “ Véletlen egybeesés, vagy a sok para a vírustól megmérgezett minket. Igaz Hanyistók?” Nem, nem a véletlen egybeesés mérgezett meg minket, hanem akik kitalálták ezt a globális “bulit”. Egyébként már decemberben széthinthették a kórságot szerte a világon. Nem csak te érzekeled a vérképeden, hogy valami van. Én már decemberben észrevettem. Kihalást nem fog okozni, de a legyengülteket, krónikusokat, időseket védeni kell. Szépen ki fog fulladni az egész. A vizionált hullahegyek a gazdaságban fognak jelentkezni, kirúgott emberek, becsődölt cégek és világgazdasági átrendeződés formájában. Ez fog nagyott ütni és ez volt a cél.

  140. Erre varrjatok gombot!
    Idézek (FB): “ Ha minden igaz, akkor MO felvasarolt covid-19 test kiteket 2017-ben es 2018-ban, kerekitve 3600kg-ot, 56 millio forintert. Egyebkent meg az osszes orszag szerepel a listan”
    “ Nemtudom ezen mennyire látszik, itt csak konkrétan Magyarországról írtam, és itt maga a terméknév is a konkrét Covid-19 test kits. Én úgy gondolom főleg ezekből az adatokból, hogy azért mégsem a véletlen műve az egész, és ezt már régebben kitalálták, valaki úgy is hülyeségnek fogja tartani, de azok az emberek szerintem pont azok, akiket beetettek teljesen.”

    https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2017/tradeflow/Exports/partner/WLD/nomen/h5/product/382200?fbclid=IwAR1hXXE17Uk6z7978ZzFRCmoNGuSnTkJixeC_c5zu-3vrwL8Z3Hf2O4-lRE

  141. 158: Revansot akarsz venni? A vírusért? Kitől?
    Never go full retard!

  142. 158 HCs: Ha paranoiásan figyelem magam, biztos érzek itt-ott valamit, amire azt mondhatom, hogy jujj, ez biztos szövődmény.
    Nem árt tudni a lehetséges következményekről, de ne azért, hogy stresszeljünk miatta, hanem azért, hogy olyan életmódot kövessünk, ami javíthatja a helyzetet, még akkor is ha esetünkben nincs szükség rá. Pl. biztosan van lehetőség a vérsejtképzés fokozására természetes úton.

    153: tanuló: én úgy hallottam, hogy az a szentgyörgyi orvos gyakran vetet vért és nézeti az antitesteket. Az a tippje, hogy még pár hónap és teljesen eltünnek a véréből. Nem tudom, hogy egyéb vérrel kapcsolatos paramétert mennyire követ.

  143. A tapasztalatom, az emberek nem figyelik meg a szervezetüket, nem ismerik magukat, miközben egész nap együtt vannak magukkal.
    Ha nem gyors lefolyású mérgezés vagy baleset az ok, akkor mindig van előjele a betegségeknek. Egyik kedvencem, ha szereted a húst és rendszeresen fogyasztod is, majd egyszer csak nagyon nem kívánod, ez bizony lehet egy kialakulóban lévő betegség előjele. Százával vannak ilyen jelentéktelennek tűnő jelzései a szervezetünknek.
    A covidból felgyógyultak, orvosilag ellenőrizetlen beszámolói sem megbízhatóbbak, mint a hétköznapi átlag beszámolók. Ezért is lennének jók a felgyógyultak, tünetmentesek utánkövetése. Ez irányú német vizsgálatról tudni. A tünetmenteseknek is közel 80%-nál infarktust jelző anyagot találtak.

    Mind ismerhetünk olyanokat, akik húsz, harminc éve dohányoznak és semmi bajuk! Mégsem jelenthetjük ki, hogy a dohányzás veszélytelen.
    A sars-cov-2 hatásának megismerése folyamatban.
    Mi logikusabb? Óvatosnak lenni míg a tudósok kiismerik ezt a vírust, majd az ismeretek birtokában lépni vagy bátornak lenni és bízni abban, hogy nincs hosszútávú hatása gyerekeinkre és ránk felnőttekre?

  144. 162: Bátran legyünk óvatosak! És óvatosan bátrak.
    De tényleg. Lehet valaki egyszerre bátor és óvatos.

  145. 162. Intuitív

    Valószínű, hogy ellenőrizteti magát rendszeresen, mert elég hipohonder fajta. Amikor utoljára beszéltem a feleségével, akkor a férje jól volt, sőt versenyezett is.
    Most nem tudtam még hívni, majd talán délután. Akkor rá fogok kérdeni, hogy valamelyik fontos értéke, mint H. Csongornak, romlott-e.

    Tibor bá’
    Engem ami zavar ebben az újabb hullámban, hogy sokkal kevesebb kórházi esetet eredményez mint az első. Konkrétan Romániáról beszélek, ahol augusztus eleje óta 1000 feletti esetszám van (most közel 2000). Ennek ellenére, még negyedére sincsennek kitöltve az ellátó kórházak COV osztályai. Tavasszal, harmada esetszámnál nem volt hely. Kivéve Kovászna és Hargita megyét, de oda is vittek Vráncsa, Bakó és Bodzavásár megyéből ellátásra szoruló betegeket (most meg semmi).

  146. Re:165
    Gyanítom a fiatalabb korosztály betegedett le, akiknek nagy rész nem szorul kórházi ellátásra. Nyomon követő vizsgálatokra én is kíváncsi lennék, hogy milyen hatása van a szervezetre.

  147. 165. tanuló

    két oka van.
    Az idősebb illetve veszélyeztetettebbek jobban vigyáznak
    másrészt a súlyos kimentelt eredményező törzsek hamarabb kerülnek izolálásra (karantén és kórház) így kisebb eséllyel terjed. míg a gyengébb tünetekkel, kisebb mortalitással rendelkező rasszok könyebben szaporodnak fel…
    a kettő együttes hatása csökkenti a mortalitás (amit tovább segít a javuló orvosi protokoll)

    azaz nem mindegy milyen évjáratokban és melyik törzsek fertőznek., mint ahogy az sem miként kezelik őket.
    Azonban ezt a hazai (Mo.) esetszámnövekedést törvényszerűen fogja követni a nagyobb áldozatszám is.
    A teszteltek kb 7%-a ad pozitív mintát. A tesztelés szám viszont rémisztően alacsony itthon!

  148. 165 tanuló: az nekem is feltűnt, hogy grafikonokon az esetszámok és ez elhalálozások száma nem úgy mozog együtt ahogy az első körben. Most az eset szám növekszik, de ez elhalálozás viszonylag kevés.

    166 dajtás: szerintem a vírus nem válogat, a fiatalok kapcsolatban vannak az öregekkel. Az utcánkból vittek el egy alig csoszogó 88 éves nénit is, pozitív lett a tesztje. A néni szomszédságban a 70+ korúak is betegeskedtek, de aztán rendbe jöttek.
    Szerintem valami más magyarázata kell legyen.

  149. Nem érdeke a kormánynak, hogy valós képet kapjunk a helyzetről. Az elvégzett tesztek számával úgy manipulálnak, ahogy azt a szükség kívánja.

    Csak elméleti szinten:
    Mi lenne, ha szept.19-20-ra kiírnának egy országos vizsgálatot a népszavazáshoz hasonlóan?
    Csak hogy kapjunk tiszta képet az ország állapotáról (határon kívüliek most off, sorry :))
    Sokba kerül, nem kivitlezhető nincs annyi teszt, oké.
    Akkor csak Pest megyében a fővárostól nem túl messze válasszunk ki 5 helységet, ne legyen több mint 25k elvégzett teszt+vérvétel.
    Azt gondolom meglepődnénk az eredményen. Szerintem sokkal több lenne a fertőzött, mint gondolnánk és csak enyhe tünetekkel vagy panaszokkal.
    Ezt a tesztet végezzük el újra 3, majd 6 hónap múlva hogy lássuk mi változott.

    Én azt mondom ezek után lehetne reális és megfelelőbb intézkedéset hozni és nem öncélúan rettegésben tartani az embereket.

  150. 169. Simon mondja

    Valami hasonló reprezentatív felmérést végeztek a tavasszal is vagy 10 ezres mintán. Mindenki nagy számokat várt a teszteléstől, hogy aztán alig pár darabot találjanak. A Szemelweisz egyetem végete a vizsgálatot ha jól tudom.
    Itt az erről szóló cikk:
    https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/13/h-uncover-reszeredmenyek-8276-tesztbol-ketto-lett-pozitiv/

    Lehet, hogy ismét meglepődnénk?
    Nekem ami furcsa, hogy a kiemelkedően nagy napi esetszám mellett nincsennek súlyos esetek és halál is alig (hála Istennek). Mintha szelidült volna a vírus. Erről is beszélt valaki itt korábban, hogy a mutáció okán egyre gyengülni fog, mint a Spanyolnátha.

  151. 167. Koczka Zoltán
    Lehet, hogy úgy van amint említed. Különböző törzsek keringenek, aztán a gyengébbek nem csinálnak nagy ramazurit, de a tesztekben benne vannak, míg az erősebbek kiütik az embereket, de nem tudnak jól terjedni, mivel hamar elkapják a grabancukat.
    Hátha kiokosodik a vírus és a terjedése érdekében még egyet gyengül:-).

    169. Simon mondja
    A tavasszal volt már egy ilyen reprezentatív felmérés. A várt nagy számok helyett megdöbentő alacsony fertőzész mutatott ki. Pedig a Merkely (aki aztán kormány elfogultsággal nem vádolható) féle Szemmelweis egyetem végezte, így elég hiteles volt a nagytöbbségnek. Szerintem ők is meglepődtek a kapott eredményen.
    Itt a cikk:
    https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/13/h-uncover-reszeredmenyek-8276-tesztbol-ketto-lett-pozitiv/

  152. Re:169
    Nem kell ennyire túlbonyolítani, elég lenne a regionális szennyvizek valid tesztelése(van egyáltalán ilyen?). Pisivel mindenki „szavazik”, és nincs semmi himi-humi, de valahogy nem transzparens, és nincs adatközlés ezzel a módszerrel…

  153. Re:172
    Köszönöm!
    Jó lenne egy pontosabb térkép is, de ezzel is beérem, és visszaszívom a „nincs adatközlést” tézisemet is. 🙂

  154. 170. Tanuló

    A vírusra is hat az evolúciós nyomás. Az a szál terjed jobban amit nehezebben, később lokalizálnak és így a reprodukciós rátája a legmagasabb.
    Ez úgy néz ki kisebb mortalitással is járhat.

  155. 160: Hanyistók:
    Nem értem ez mit bizonyítana? Számomra max. annyit, hogy a kutatólaborokban nálunk komolyabb érdemi munka folyt, mint mondjuk Venezuelában…

    Elgondolásom alalpján, ha szándékosság lenne a dolog mögött, épp az ilyen egyszerű lelepleződésre okot adó szálakat varrnák el legelőször, ill. úgy csinálnák, hogy véletlen se lehessen ilyen egyszerűen belekötni. Számomra akkor lenne érdekes ez a történet, ha mondjuk 2019 közepén ugranának meg a számok a korábbi évekhez mérten kimagaslóan, s már rögtön az első pillanattól kötelezően előírták volna a tesztek használatát.

  156. (3294) Vakcinára vársz?

    Az Astrazeneca vakcinagyártó felfüggeszti az C-19 oltóanyag embereken tesztelését, mivel az alanyokon súlyos megmagyarázhatatlan tünetek és megbetegedések jelentkeztek!
    Erről posztolt Robert F. Kennedy Jr. a CNN híre alapján.
    https://www.instagram.com/p/CE5MO-AnVoC/?igshid=50sj7urvjkj3

    Kiderült a legfrissebb információk szerint, hogy az Európai Unió pont ezzel a vakcinagyártóval kötött szerződést 400 millió koronavírus – oltóanyag megrendelésével. Ezáltal Magyarország is ebből kapna…

  157. 177 – L.S.:
    Imádsz pánikoltatni.
    Egyetlen egy nőnél tapasztaltak gerincvelő gyulladást. Vizsgálják, hogy mitől van. Nem biztos, hogy a vakcinától. Különben pont azért van a teszt hogy ilyesmi kijöjjön. A szerződést megkötötték, amiből ki lehet szállni, ha a vakcina nem megfelelő. Sőt, akkor le se gyártják. De ha 30.000 beoltottból egynél van ilyen mellékhatás, akkor elfogják fogadni, mert ilyen mértékű mellékhatás mindig, mindennél van.

  158. 43. Ábel
    „Lehet, hogy a görögök Mükéne óta számoznak. Azóta félkézzel is összejöhetett négy-ötezer törvény.”

    Tisztelt Ábel
    A görögök 1O éve már, hogy a gazdasági memorandumok után elvesztették a nemzeti függetlenségüket. Azóta a legtöbb törvényünket idegen nyelven kapjuk – suttyomban – és csak lefordítanunk kell magunknak jó előre. A törvények száma és tömege olyan nagy, hogy a legtöbb parlamenti képviselő el sem tudja olvasni. A pártvezetősége mint egy fénysorompó adja meg a direktívát a szavazásra.Az összes kormányfőnk görögül beszélő görög nevet viselő idegenek, akik undorodnak Görögországot ( πατριδα = haza ) hazájuknak nevezni. Ehelyett országról, helyről beszélnek. Az újonnan kinevezett köztársasági elnöknőnk a nemzeti zászlónkat is eltüntette a hivatalából.

  159. 180 – malleusorbi:
    A nagyhangú bejelentés után se derült ki, miért vannak tünetmentes „betegek”:

  160. 181 Tibor bá’: tünetmentes fertőzöttek.
    Akikről még nem tudjuk, hogy milyen sokáig hordozzák (és tovább is adhatják?) a vírust.

  161. 181 Tibor bá’:
    Azok a tünetmentes fertőzöttek.
    Akikről még nem tudjuk, hogy milyen sokáig hordozzák (és tovább is adhatják-e?) a vírust.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük