2022-10-27 nap bejegyzései

(4007) COVID-19 új változatai

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A COVID-19 veszélyes új változatai hatalmas őszi-téli felfutásokkal fenyegetnek

írta: Evan Blake
89. útban a 90. felé

Egy hónappal az őszi szezon beindulása után, az északi féltekén világossá vált, hogy megkezdődött a COVID-19 világjárvány következő globális hulláma.

A tesztelés és az adatszolgáltatás megszűnése miatt a világ nagy részén a hivatalos fertőzési adatok ma már nagyrészt értéktelenek. Az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) legpontosabb becslése a napi COVID-19 fertőzöttek valós számáról azt mutatja, hogy szerdán világszerte 21 millió ember fertőződött meg, ami 23 százalékkal több, mint a múlt év szeptemberi 17 milliós fertőzöttek száma.

E mélyülő válság közepette az uralkodó elit világszerte megtalálta a tökéletes gyógymódot a járványra: egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni és elfedni. A sugárzott hírek legfeljebb havonta egyszer tartalmaznak rövid beszámolókat a járványról, míg a nyomtatott sajtó csak a kapitalista politikusok hazugságait visszhangozza.

Ez a propaganda szörnyű hatással van a tömegek tudatosságra, és a globális társadalom egyáltalán nincs felkészülve a jelenlegi járvány hullámzásra. Miután Joe Biden amerikai elnök  azt mondta, hogy „a járványnak vége”, sokan még a legelemibb óvintézkedéseket sem teszik meg. A félrevezetett társadalom hanyag cselekedeteinek megfigyelése közben Pieter Bruegel híres festménye, „A vak vezet, világtalant” képe jut eszünkbe.

De, a politikai vezetők nem vakok. Rosszindulattal figyelmen kívül hagyták a járványügyi szakemberek többszöri figyelmeztetését, és a vállalati-pénzügyi elit profitérdekeit helyezték előtérbe az emberi élettel szemben. A szélsőjobboldali szereplők a világjárvány kezdete óta mély zűrzavart szítottak a lakosságban, míg az elmúlt év során a látszólag liberális kormányok szerte a világon felkarolták a szélsőjobb által úttörő gyilkossági „csordaimmunitás” stratégiát. Ezeknek a politikáknak a következményei felismerhetők, miközben a világ még veszélyesebb helyzetbe kerül.

A növekvő hullám semmihez sem hasonlítható a járvány kezdete óta, ami sok tudóst mélyen aggaszt. A COVID-19 elmúlt év során tapasztalt akadálytalan terjedésének eredményeként az Omikron-varfáns több száz al variánst hozott létre, különböző mutációs profillal.

A legaggasztóbb az erősen mutált „menekülési variánsok” gyűjteménye, amelyek az összes többi Omikron-al variánsok jobban ellenállnak az immunrendszernek és fertőzőbbek. Különösen aggasztó a BQ.1.1 és az XBB, amelyek valószínűleg az elkövetkező hetekben dominánssá válnak az egész világon. Szingapúrban az XBB két héttel ezelőtt dominánssá vált, és a fertőzések és újrafertőződések tömeges hullámát gerjeszti.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ezek az al variánsak hatástalanná teszik az utolsó megmaradt monoklonális antitesteket, és több tízmillió immunhiányos embert fenyegetnek világszerte súlyos betegségek és halálozás kockázattal.

A szakértők egyik legnagyobb aggodalma a Long COVID, a hosszan tartó tünetek széles skálája, amely a test szinte minden szervét érintheti. Egy nyomtatás előtti tanulmány, amelyet Dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa vezetett, megállapította, hogy az egy COVID-19 fertőzöttekhez képest az újrafertőzötteknél kétszeres a minden okból bekövetkező halálozás, háromszoros a kórházi kezelés kockázata, és közel duplája legalább egy Long COVID tünet kockázatának. A tanulmány megjegyzi: „A kockázatok nyilvánvalóak voltak azokban az alcsoportokban, amelyek nem oltottak, 1 vagy 2 vagy több oltást kaptak a második fertőzés előtt.”

Figyelemre méltó, hogy az XBB variáns Szingapúrban az augusztus közepén mért 5 százalékról október 14-re 17,5 százalékra növelte az újrafertőződést, ami példátlan növekedés, ami aláhúzza az új „menekülési változatok” veszélyeit.

Egy riasztó szerdai sajtótájékoztatón az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVID-19 technikai vezetője, Dr. Maria Van Kerkhove hangsúlyozta, hogy az XBB alvariáns „jelentős immun-elkerülést mutat. Ez aggodalomra ad okot, mert biztosítanunk kell, hogy a világszerte használt vakcinák hatékonyak maradjanak a súlyos betegségek és halálesetek megelőzésében. Minél tovább terjed ez a vírus, annál több lehetősége van a változásra.”

Így zárta: „Képesnek kell lennünk ennek a vírusnak a nyomon követésére. Hetente több millió esetet jelentenek, de a felügyeletünk csökkent, a tesztelés csökkent, a szekvenálás csökkent, és ez viszont korlátozta szervezetként, világszerte működő szakértői hálózatainkat, hogy ezeket felmérjük [al variánsok].”

Dr. Kerkhove megjegyzései vádat jelentenek a világszerte alkalmazott pandémiás politikákkal szemben. Még ha a jelenlegi „változat nem teszi is képtelenné a meglévő vakcinákat a súlyos betegségek és halálesetek megelőzésére, a vírus folyamatos terjedése több milliárd gazdaszervezetet biztosít számára, amelyekben tovább mutálódhat, és potenciálisan halálosabb törzsé fejlődhet. a WHO azon képessége, hogy megfigyelje ezeket a mutációkat, jelentősen leromlott.

Ha azt mondjuk, hogy az amerikai és a világ társadalma vakon repül egy közelgő viharba, az nagyon alul becsüli a valóságot. A pontosabb leírás az lenne, hogy a gép pilótája szándékosan elhasználná a hajtómű üzemanyagát, nem eresztené ki a futóművet, és azt mondaná légi irányítóknak, hogy menjenek haza.

A Biden-adminisztráció előírásait követve csütörtökön a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) átállt a COVID-19-es esetek és halálesetek napi jelentéséről heti jelentésre. Pénteken az ügynökség csendesen befejezte az ingyenes maszkok szétosztásával kapcsolatos korlátozott programját. A múlt héten Dr. Eric Feigl-Ding epidemiológus felfedte, hogy a CDC visszatartott adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a BQ.1 és BQ.1.1 al variánsok gyorsan dominánssá válnak az Egyesült Államokban, és jelenleg az összes variáns 11,4 százalékát teszik ki. New Yorkban, ahol ezek az új al variánsok a legmagasabb arányt érték el, csak az elmúlt héten 9 százalékkal nőtt a COVID-19 kórházi kezelések száma.

Ugyanezek a folyamatok zajlanak Európa-szerte, ahol folyamatosan növekszik a COVID-19 fertőzések, újrafertőződések, kórházi kezelések és halálozások száma. Németországban az Oktoberfest és más, politikusok által ösztönzött nagy rendezvények most a BA.5 fertőzések második hullámát táplálják, amely a kórházakat a működés képtelenség szélére sodorta. Hétfő óta 680-an haltak meg a COVID-19-ben országszerte, ami több mint 60 százalékkal több, mint két héttel ezelőtt, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az új változatok csak súlyosbítják a már amúgy is súlyos helyzetet. Franciaországban, ahol jelenleg a BQ.1 és a BQ.1.1 okozza az összes fertőzés nagy részét, a COVID-19 miatti halálozások száma folyamatosan emelkedik.

A félretájékozott közvélemény nem hibáztatható a tudományos megértés mélységes hiányáért. A mizantrópia és a gyengítő pesszimizmus semmit sem változtat a járványon. Ehelyett minden erőfeszítést meg kell tenni a kormány propagandájának ellensúlyozására, valamint a dolgozók és a fiatalok oktatására a Zéró COVID felszámolási stratégia ismeretére, ami ma is alkalmazható és szükséges.

Az elmúlt évben a világjárvány elleni politikák meggondolatlanságát kiterjesztették az USA-NATO Oroszország elleni ukrajnai proxy háború színterére is, amelyről Biden maga is elismerte, hogy nukleáris „Armageddonba” való kitöréssel fenyeget. A kórházak, iskolák és iparágak az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten összeomló félben vannak, miután a COVID-19 véget nem érő hullámai hatalmas munkaerőhiányt okoztak. A közelgő tél katasztrofális lesz.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________