2022-10-09 nap bejegyzései

(3989) Közvetlen összecsapás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Oroszország „közvetlen katonai összecsapásra” figyelmezteti az Egyesült Államokat, ha újabb fegyvereket küldenek Ukrajnába

Írta: Pars Today

 

89. Útban a 90. felé

Oroszország szerint az Egyesült Államok azon döntése, hogy még több fegyvert szállít Ukrajnába, „azonnali fenyegetést” jelent Moszkva érdekeire nézve, és megnöveli az Oroszország és a Nyugat közötti közvetlen katonai konfrontáció kockázatát.

„Az Egyesült Államok és szövetségeseinek fegyverszállítása nemcsak elhúzódó vérontással és újabb áldozatokkal jár, hanem növeli egy közvetlen katonai összecsapás veszélyét Oroszország és a nyugati országok között” – mondta szerdán Anatolij Antonov Oroszország amerikai nagykövete.

„Ezt az országunk stratégiai érdekeit fenyegető közvetlen veszélynek tekintjük” – mondta, miután Joe Biden amerikai elnök kedden ígéretet tett egy újabb, Ukrajnának szánt, 625 millió dolláros katonai segélycsomagra.

Az amerikai segélycsomag tartalmazná a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) kilövőket, amelyeket állítólag Ukrajna közelmúltbeli ellentámadásai során sikeresen használtak az orosz erők ellen.

A múlt héten Washington bemutatott egy 1,1 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot is Ukrajna számára, amely 18 HIMARS indítórendszert, kísérő lőszereket, különféle típusú drón- és radar rendszereket tartalmazott.

A múlt heti fegyvercsomagot azonban az Ukrajna Biztonsági Asszisztencia Kezdeményezése (USAI) finanszírozta, ami azt jelenti, hogy a kormánynak az iparból kell beszereznie a fegyvereket, nem pedig a meglévő amerikai fegyverkészletekből.

A legutóbbi bejelentéssel több mint 16,8 milliárd dollár értékű amerikai biztonsági katonai segélyt jelent Kijevnek azóta, hogy Oroszország februárban megkezdte az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett hadjáratot Ukrajnában, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség és Kijev nem tudott biztonsági garanciákat adni a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban.

A segélycsomag az első a négy volt ukrán terület – Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsija – Orosz Föderációhoz való csatlakozása óta, miután a népszavazás eredménye Oroszország szerint túlnyomóan támogatta a lépést.

Putyinék nem tudnak mást tenni, mint állandó figyelmeztetéseket közölni, de mivel a figyelmeztetést nem követi cselekvés, Amerika egyre jobban vérszemet kap. Ennek a vége nem lehet más, mint az első taktikai atomtöltet elpuffantása. Ez viszont Amerika számára jogalapot fog jelenteni a válaszcsapásra. Öngyilkos elképzelés, de a világ nem tud tenni ellene semmit.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________