2022-10-22 nap bejegyzései

(4003) Omikron alvariáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

The New York Times

Jönnek az új variánsok

Írta: Jonathan Wolfe
89. útban a 90. felé

Számos új Omikron-alvariáns folyamatosan terjed az Egyesült Államokban, megszólaltatva a vészharangot az ősz és a tél előtt, amikor a szakértők szerint újabb Covid-hullámra számíthatunk.

Ide tartozik a BQ.1 és BQ.1.1, amelyek jelenleg az Egyesült Államokban az esetek 11 százalékát teszik ki, szemben a két héttel ezelőtti körülbelül 3 százalékkal. Az Omikron egyéb ágai is folyamatosan növekszenek, köztük a BA.4.6, BF.7 és az XBB, amelyek gyorsan terjednek Szingapúrban.

Az új változatokkal kapcsolatos ismeretekért Carl Zimmer kollégámhoz fordultam, aki a témával tudományosan foglalkozik.

Mit kell tudnunk ezekről az új változatokról?

Mindezek a változatok az Omikron új verziói. Az Omikron majdnem egy éve jelent meg, átvette az irányítást, és azóta is fejlődik. E mutációk némelyike ​​képessé teszi a variánsokat arra, hogy megkerüljék azt az immunrendszert, amelyet az emberek a koronavírus korábbi fertőződésével szerezhettek – akár az Omikron korábbi formáitól is.

Hogyan fognak működni ezek a változatok a következő hónapokban?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mi fog történni, és valószínűleg különböző helyeken másképp lesz. Így előfordulhat, hogy egy országban az egyik változat válik uralkodóvá, egy másik országban pedig egy másik. De a legfontosabb dolog az, hogy az Omikronnak egy csomó különféle verziója létezik, amelyek nagyon jól terjednek, és képesek tovább rontani egy rossz helyzetet.

Hogy hogy?

Jön a tél az északi féltekén, így sok ember sok időt tölt majd zárt helyen másokkal. Sokan úgy döntöttek, hogy a járványnak vége, és nem viselnek maszkot. Ráadásul az emberek immunitása gyengül. Tehát még ha nem is kellene sok új Omikron változat miatt aggódni, ez potenciálisan kihívásokkal teli tél jöhet. Ezek az új változatok még aggasztóbbá teszik a helyzetet, mivel mindegyikben sok olyan mutáció található, amelyekről már tudjuk, hogy el tudják kerülni az immunitást, és a gyorsan terjednek.

Mennyire kell aggódnunk?

Nincs bizonyíték arra, hogy ezek az új változatok súlyosabb betegségeket okoznának. De az Omikron tavaly téli hulláma megmutatta nekünk, hogy ha egy úgynevezett enyhe változat sok embert fertőz meg, akkor a kórházi kezelések száma megugrik. Másrészt, ha lenne egy teljesen új változat, amely megnövelné az emberek kórházba kerülésének és halálának esélyét, az sokkal rosszabb lenne.

Fontos, hogy az emberek be legyenek oltva. És,ha nem kaptak boostert, akkor boostert kell szerezniük. Láttam néhány előrejelzést, amelyek szerint a jobb vakcina-lefedettség sok ezer életet menthet meg ezen a télen.

Mi van, ha már megfertőződtem az Omikronnal?

Amennyire meg tudjuk állapítani, ez a korábbi fertőzés védelmet nyújt Önnek. De még mindig megbetegedhet.

Hogyan tartanak ki az eszközeink a vírus elleni küzdelemben?

Ez komoly probléma ezekkel az új változatokkal. Ahogy a variánsok olyan mutációkat fejlesztenek ki, amelyek elkerülik az immunrendszerünket, és képesek lesznek ellenállni néhány olyan monoklonális antitestnek is, amelyek eddig olyan hatékonyak voltak.

A gyártók újabb monoklonális antitesteket fejlesztettek ki, amelyek működhetnek, de hosszú időbe telik, amíg átjutnak a jóváhagyási folyamaton.

Van valami jó hír?

Szerencsére a Paxlovid ezekkel az új változatokkal szemben is hatékony. A mutációk, amelyek miatt olyan gyors a terjedés, a vírus felszínén bekövetkező változások, ahol az a sejtekhez kötődik, és ahol antitestek kötődnek hozzá. A Paxlovid más módon támadja meg a vírust. Azután észleli a vírust, hogy az a sejten belül van, és replikálódik, és úgy tűnik, hogy ezek az új alvariánsok ugyanolyan sebezhetőek a Paxloviddal szemben, mint a korábbi változatok.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________