2022-10-10 nap bejegyzései

(3990) Eszkaláció

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

„A nukleáris háború eszkalációjának útján haladunk, nem fordítva”

Írta: Jeffrey D. Sachs
89. útban a 90. felé

The Atlantic  azért támadott meg, mert bevallottan a béke pártján állok. Nagyon aggódom amiatt, hogy a nukleáris háború eszkalációjának útján haladunk.

Oroszország úgy érzi, hogy ez a háború áll biztonsági érdekeinek középpontjában. Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot. Oroszország ezt az Egyesült Államokkal vívott proxy háborúnak tekinti. Bármit is gondol erről az ember, ez a rendkívüli, veszélyes eszkaláció útja. És nagyon félek. A világ nagy része elborzadva nézi ezeket az eseményeket, és a világ sok részének nem tetszik ez a NATO-bővítés, amit a dolog magjaként értelmeznek. Kompromisszumot akarnak látni az Egyesült Államok és Oroszország között.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében szavazásról szavazásra alapvetően a nyugati nemzetek szavaztak a szankciók mellett. Míg a világ nagy része, a népességgel számolva, a pálya szélén áll. Ők csak úgy tekintenek erre, mint egy szörnyű összecsapásra Oroszország és az Egyesült Államok között. Nem tekintik ezt, ahogy a médiában leírják „Oroszország provokálatlan támadását, Ukrajna ellen”

Az Egyesült Államokban mindenki azt gondolja, hogy „na, mi más ez?” De ez annak köszönhető, ahogy a médiánk beszámol erről. Ez a konfliktus messzire nyúlik vissza, nem 2022. február 24-én kezdődött. Maga a háború 2014-ben kezdődött, nem 2022-ben, és még ennek is voltak előzményei.

A világ nagy része nem úgy látja, ahogy mi leírjuk. Őszintén szólva a világ nagy része éppen most retteg.

Hihetetlen azt hallani az egyik oldalon, hogy atomfegyvert fognak használni, ha kell, míg a másik oldalon azt mondják: „Nem ijeszthetsz meg minket.”

Európa nagyon-nagyon erős gazdasági visszaesésben van. A termelés és az életszínvonal meredek csökkenése az árak emelkedéseként is megmutatkozik, de a fő tény az, hogy az európai gazdaságot az energia, hirtelen leállásra kényszeríti.

És most, hogy végleges legyen, az Északi Áramlat csővezeték megsemmisítése (amire lefogadom, hogy az Egyesült Államok akciója volt) bebiztosítja ezt.

BLOOMBERG HOST: Jeff, itt meg kell állnunk. Miért érzed úgy, hogy ez az Egyesült Államok akciója volt? Milyen bizonyítékod van erre?

JEFFREY SACHS: Nos, először is közvetlen radarbizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rendszerint Gdanskban állomásozó amerikai katonai helikopterek köröztek ezen a területen. Az Egyesült Államok [Biden elnök] fenyegetett minket az év elején, hogy „így vagy úgy, véget fogunk vetni az Északi Áramlatnak”.

Volt egy figyelemre méltó nyilatkozatunk a biztonságiaktól is. Blinken múlt pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta, „ez is egy óriási lehetőség”.

Tudom, hogy ez ellenkezik a mi narratívánkkal, nyugaton nem szabad ilyet mondani, de a helyzet az egész világon az, hogy amikor emberekkel beszélek, azt hiszik, hogy az Egyesült Államok tette ezt. Még a lapjaink érintett újságírói is azt mondják nekem, hogy „természetesen” [az Egyesült Államok tette], de ez nem jelenik meg a médiánkban.

[A médiába és a kormányba vetett bizalom hiányáról]

A nagyobb probléma az, hogy jelentős geopolitikai konfliktusaink vannak, nemcsak az Egyesült Államok és Oroszország, hanem az Egyesült Államok és Kína között is. Ismét hatalmas provokáció keletkezik az Egyesült Államok részéről.

Jelenleg Európában sokan azt mondják, hogy az Egyesült Államok a legközelebbi szövetségesük, amihez ragaszkodni kell, de figyelniük kell, mi történik politikailag. Európában felfordulás van. Országról országra. Hatalmas instabilitás időszakába lépünk. És jelenleg instabil  vagyunk az Egyesült Államokban. Átmentünk egy lázadáson, még mindig nem vagyunk túl ezen.

Tehát az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépünk. Több mint 40 év óta az első hiperinflációba lépünk. És 60 év óta az első nukleáris szakadékig tartó eszkalációhoz értünk. 60 éve pontosan ebben a hónapban volt a kubai rakétaválság. Ez a legveszélyesebb pillanat a kubai rakétaválság óta.

Rendkívüli túlterhelésről van szó, és nem teszünk kísérletet arra, hogy ezt csillapítsuk vagy elhallgattassuk. Minden nap az eszkalációról szól. „Le fogjuk győzni a másik oldalt, megvannak a jogaink, kiállhatunk azért, amit akarunk.” Pelosi Tajvanra repül. Számtalan provokációnk van a hatalmas instabilitás közepette!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________