2018-11-25 nap bejegyzései

(2585) L O V E

Tibor bá’ online

 

Annak a kezdőnek is benne van a szótárában, aki csak 5 angol szót tud. I love you, és perfsze: Ich liebe dich, Ja ljublju, Je t’aime – hát igen, gyerekkorban megtanuljuk őket, amit a magyar sokkal egyszerűbben fejez ki: szeretlek – benne van az én is, meg a te is,  de most nem a magyar nyelv kifejező készségét akarom dicsérni.

A lényeg, hogy a szeretni ige roppant egyértelmű. Nem így azt angol „love”. Az igaz, hogy az „I love you” tökéletesen megfelel a magyar szeretlek-nek. De az angol „make love to” szexuális közösülést jelent, a „love” főnév felhasználásával.

Következésképpen, amikor McPherson a mindennap (betevő) videóját azzal fejezi be, hogy „only love remains” egy kicsit bajban van az ember. Hamarosan valamennyien elpusztulunk, kihal az emberség, csak a love marad meg. Na, most itt melyik love olvasható? Én céloztam rá, hogy talán McPherson arra gondol, hogy basszunk, amíg lehet. Curix rögvest nekiesett a torkomnak és közölte velem, hogy a szeretés és a dugás nem ugyanaz. Különben jó, hogy írta, mert azt hittem (én balga), hogy csereszabatosak.

Oké, nem hülyéskedek! Nem tudom hallottatok-e Lady Chatterley’s Lover című regényre, majd filmre (a kezdetben botrányos könyv szerzője D.H.Lawrence volt). Egy fiatal nő és egy fiatal férfi szerelmesek lesznek egymásba, összeházasodnak, majd jön az I. világháború, ahol a férfi hímtagját szétlövik. Továbbra is szeretik egymást, csak éppen nem dugnak. Aztán jön egy jó testű kertész és a halálosan kiéhezett lédit megdugja. A férj belátja, hogy ez van, nem lehet más, de a nőnek dönteni kell, szerelem vagy testi kielégítés. Na, mit gondoltok, melyik mellett dönt.

Hát igen a szeretés és a dugás nem ugyanaz. Csakhogy az idősödő házaspár kölcsönös viszonya iszonyatos mértékben megváltozik azt követve, hogy felhagynak a testi kielégítéssel. Ez tapasztalati tény, nem lehet vita tárgya. Pszichológusok szerint a rendszeres koitusz megerősítőleg hat a szerelemre, és mint ilyen heti egy alkalom elég.

Szóval, az igaz, hogy a szerelem és a közösülés nem ugyanaz, de kölcsönösen erős függőviszonyban vannak egymással. Nem érdemes ez ügyben kakaskodni. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________