2018-11-22 nap bejegyzései

(2682) Kaliforniai tűz

Tibor bá’ online

 

Lee Camp újságíró beszámolójának felhasználásával.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten a kaliforniai erdők elhanyagolásában látta a katasztrófa okát. Egész pontosan azt állította, hogy az erdőőröknek össze kellett volna gereblyézni a faleveleket. George Bush néhai elnökről úgy tudta a világ, hogy butább, mint Gerald Ford volt. Na ja, de akkor még nem tudta Trumpról. Mint látható, ő aztán a non plusz ultra, de nem csak az elnökük, a nép is.

Teljesen mindegy mennyire nyilvánvaló a globális felmelegedés, a szajha sajtó az istennek se venné a szájára. Írják, hogy Kalifornia lángokban áll, az emberek szenvednek, hatalmasak a vesztességek, már 71 halott és 1200 felett az eltűntek száma. Ilyen még sose volt, de egy szó se az okról.

Vegyük górcső alá az NBC News-t (ha jól tudom, már partnere a mi ATV csatornánknak). Hat percen keresztül számol be a kaliforniai tüzekről, mert szimultán több tűz is van. Képeket mutatnak be, a riporter a helyszínről közvetít, de egyetlen egyszer se jön ki a szájukon, hogy „globális klímaváltozás”.

NBC riporter azt állítja a tűzről, hogy be fog kerülni a történelem könyvekbe az „évezred tűzvésze”. Ez azt jelentené, hogy 20 év múlva a gyerekek az iskolába azt fogják tanulni, hogy a 2018-as Kaliforniai Nagy Tűz. De ez nem igaz. Nem lesz benne a történelem könyvekben, mert húsz év múlva a 2018-as tűzvész egyáltalán nem lesz szenzáció.

Nézzük csak! A HuffPost szalagcíme: „Ez évben a kaliforniai vadtűz eddig a legnagyobb és legveszélyesebb a történelem folyamán.” Ami azt illeti, tisztességes beszámolónak tűnik, csak egy apró hiba van vele. Ezt 2017-ben írták. Egymagában az a tény, hogy a tüzek évről évre nagyobbak, implikálja az éghajlatváltozást.

Erre azt lehet válaszolni, hogy nem tudod bizonyítani, hogy ezeket a tüzeket a klímaváltozás okozza. Ez igaz, de az Aggódó Tudósok Szövetsége tudja. Pontosan ezt mondják: „A globális melegedés hatásai a hőmérsékletre, a csapadékra, és a talajnedvesség tartalmára, az erdőket begyújtja a vadtűz évszakban.” A tudósok arra is rámutattak, hogy egyre több a vadtűz eset, valamint a vadtűz évszak egyre tovább tart. 400 hektárnál nagyobb kiterjedésű tűz 1980-as években 140 volt. Az 1990-es években 160, 2000 és 2012 között pedig 250.

Különben egyértelmű, nem hajlandóak említést tenni a globális felmelegedésről. Az NBC éjszakai híreiben elég sok időt szenteltek a tűzoltó hősöknek. Csak egy dolgot felejtettek el megjegyezni, 30 százalékuk elítélt a kaliforniai börtönökből jöttek, mint „önkéntesek”. Persze, önként jelentkeztek, mert az apró bűnökért elítéltek örömmel ragadják meg az alkalmat, hogy szabaduljanak a kellemetlen helyzetből. És igen, kapnak érte fizetést is, óránként egy dollárt, nem egész 300 forintot, ami még Magyarországon is nyomorúságos, hát még Amerikában, ahol a fizetések 10 dollárnál kezdődnek.

Teljesen világos, hogy az amerikai szajha média szajha újságíróinak első számú kötelessége az olvasókat elválasztani a valóságtól.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________