2018-11-26 nap bejegyzései

(2686) Óra átállítás

Tibor bá’ online

 

A téli és nyári időszámítást 1916-ban, először a világon az Osztrák–Magyar Monarchia és a Német Császárság egyszerre vezette be, takarékossági célokkal. Hogy mit takarítottak meg, azt nem tudom.  Háborút semmi esetre se. Mindent összevetve, 1919-ben eltörölték. Aztán jött az új háború, amikor ugye spórolni kellett, ezért 1941-ben újra bevezették. És ha már állítgatunk, akkor 1941-ben az addigi balra hajts-ból átálltunk a jobbra hajts-ba, elsősorban azért, mert Németországban az volt bevezetve. Megjegyzem, balra hajts-ra épített buszok még 10 évvel később is jártak Pesten. Minden esetre, az átállítgatást 1949-ben leállították. Aztán a nagy kísérletezgetés idején (mert, hogy minden szar volt) 1954-ben újra bevezették, igaz, csak 3 évre. Ami után sokáig csend. A sokáig 1980-ig tartott, megint bevezették, de most aztán olyan tartósan, hogy máig tart. Miért? Mert állítólag villamos áramot takarítunk meg vele. Ez igaz, de csak kb. 2 %-ot, amiért drágán megfizetünk.

Sokak számára az óraátállítás akár 1-2 hétig tartó kellemetlen közérzettel, fejfájással, figyelmetlenséggel, csökkent koncentrálóképességgel jár, mivel az ember belső, biológiai óráját nem lehet egy pillanat alatt átállítani. Az alvási ciklus is felborul, az ember este nem tud elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébred. A tavaszi óraátállítás utáni három napban megnövekszik az infarktusos esetek száma.  A csecsemők, a gyerekek és az idősek szervezete nehezebben alkalmazkodik az óraátállításhoz. Különösen megterhelő az évi kétszeri óraátállítás az alvászavarokkal küzdő és a szervi betegségekben szenvedő embereknek. Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel: alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, szívfrekvencia ingadozás, csökkent koncentrálóképesség, Ingerültség.

Ennyi baj miatt, a jólétben hánykolódó Nyugat úgy gondolta, hogy nem kell az a kis spórolás, inkább a kényelem. Ez azonban nem egyértelmű, mert van, akinek jól jön a nyári időszámítás. Megkérdezték tehát az állampolgárokat, illetve ezekből 4,2 milliót, akik kb. 80 százaléka az eltörlés mellé állt. Hát akkor törlünk 2019 tavaszán. Egy hónappal később kiderült, hogy a bürokratáknak erre sokkal több idő kell. Átállás tehát csak 2021-ben lesz. El nem tudom képzelni, mire kell nekik 3 év.

Jut eszembe. Szavazz, te minek vagy a híve: legyen örökös nyári, örökös téli időszámítás, vagy mindegy, csak hagyják abba az állítgatásokat.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________