2018-11-29 nap bejegyzései

(2689) Kényelmetlen igazság – megnyugtató hazugság

Tibor bá’ online

 

A legtöbb ember nem akarja az igazságot, megnyugtatást akarnak, amiben aztán hisznek, és ez lesz az igazság. Ez egy általános tézis, ami a globális felmelegedéssel kapcsolatban fokozott mértékben érvényes. Ennek oka egyszerű, a klímaváltozásnál kényelmetlenebb téma aligha létezik a világban. Nem csak én pusztulok el, de a gyermekeim is. Nem csak mi pusztulunk el, hanem az egész emberiség, ha tényleg 10 fok melegedés leselkedik ránk a közeljövőben.

Nézzük a blog egyik alkalmi hozzászólójának esetét. Néhány éve azt állította, hogy a nagymenő klimatológusok csalnak a számokkal. Aztán beismerte, hogy most van egy kis melegedés, de ez hamarosan megfordul, és globális hűlés fogja felváltani. Mostanra kiderült, hogy a globális hűlés csak egy álom, most azt bizonygatja, a melegedés nem gyorsul, lineárisan megy a maga útján. Magyarul, se az én, se a gyermekeim életében nem következik be a kihalás. „Aki időt nyer, az életet nyer.”

De miért van az, hogy az emberek nem szeretnek, nem hajlandóak szembenézni a kényelmetlen igazsággal? A válasz talán benne van a „Why Do Facts Fail?” Miért nem érvényesülnek a tények, címet viselő könyvben (szerző Lisa Pallatroni).

A könyv felosztása árulkodó:

  1. rész: Gondolatok a gondolkodással kapcsolatban

1.1 Az önismeret mítosza (nem ismered önmagad)

1.2 Racionális és irracionális gondolatok (gondolkodás, amelyekre az IQ teszt nem tér ki)

1.3 Okos embereknek miért vannak buta gondolatai.

1.4 A tudomány tagadásának gyökerei.

1.5 Az emberek miért menekülnek el a tények elől.

  1. rész: A befolyásolt agy

2.1 A jobb gondolatokat miért némítják el a jó gondolatok.

2.2 Mit gondoljunk a ki nem mondott gondolatokról.

2.3 Mi az a kognitív disszonancia

2.4 A hívő agy

2.5 A biztos részrehajlás (potenciálisan veszélyes mentális fogyatékosság)

  1. rész: A hitetlenkedés megerősítése.

3.1 A vízhang kamrában.

3.2 Tényszerűség.

3.3 Kognitív készség és hamis hírekkel való sebezhetőség.

  1. rész: Megoldás: a hiány áthidalása.

4.1 Hogy beszéljünk vita nélkül egy tudományt tagadóval.

4.2 Üzenet ellenőrzés.

4.3 Hogy uralkodjunk a tudat alatti elfogultságon.

4.4 A befolyásolt agy megértése.

4.5 Hogyan védekezzünk a tudományt tagadókkal.

Van tehát téma éppen elég. Nekem legjobban a 4.1 alatti esszé tetszik. Az összes esszét nem fogom lefordítani, de egy esszét igen. Írjatok E-mailt, hogy melyiket olvasnátok szívesen.

Érdekes McPherson meglátása: Általánosságban azt lehet mondani, hogy az emberek abba hisznek, amibe hinni akarnak. A bizonyítékok pedig mellékesek egy olyan kultúrában, ahol: a celebek életének ismerete fontosabb, mint a tudás, a vélemény maga alá gyűri a tényeket, a tekintély pedig a bizonyítékokat. Nem csoda, hogy vissza akarják fordítani a visszafordíthatatlant. Az emberiség egy gyors, visszafordíthatatlan klímaváltozásban van, de ez ebben a tudományt tagadó kultúrában azt jelenti, hogy a tömegek véleménye: „megfordíthatnánk a folyamatot, ha….. és mindenki kitalál hozzá valamit. Ha meglehetne fordítani a folyamatokat, akkor már rég megfordították volna. Mivel nem tudják megfordítani, úgy tesznek, mintha nem léteznének, és a tömegek erre vevők. Miért? Mert az igazság kényelmetlen, a hazugság pedig megnyugtató. A „Ne is mond, nem akarok tudni róla.” Viselkedést az emberiség nem ma találta ki.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________