2023-04-08 nap bejegyzései

(4165) Uncle Sam büntetlensége

Tibor bá’ fordítása online

Nem semmi, ahogy Uncle Sam büntetlenségének napjai végre véget értek

Szerző: Finian Cunninghan
Az amerikai birodalmi hatalom építményét mostanáig soha nem vitatták. Ez most megváltozott.
(sz: 1933.02.11.)

Oroszország és Kína eltökélt szándéka, hogy felelősségre vonja az Északi Áramlat szabotázsának amerikai elkövetőit. Uncle Sam könnyed napjai – évtizedek után – véget értek a könnyelmű bűnözés terén. Pokol lesz fizetni érte, mert Washingtonban az imperialista zsarnokság a valóság falába ütközik.

Több hét telt el azzal, hogy az Egyesült Államok és nyugati lakájai az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában ellenálltak Moszkva és Peking felhívásainak, hogy nemzetközi bűnügyi nyomozást indítsanak a szeptemberben felrobbantott balti-tengeri vezetékek szabotázsa ügyében.

Független megfigyelők, például Jeffrey Sachs amerikai közgazdász professzor és Ray McGovern volt CIA-elemző egyetértettek a neves újságíró, Seymour Hersh február 8-án közzétett oknyomozó jelentésével, amelyben azt állítja, hogy Joe Biden amerikai elnök és magas rangú Fehér Házi munkatársa rendelték el, hogy a Pentagon tegye alkalmatlanná a Balti-tenger fenekén Oroszországból Németországba vezető földgázvezetéket.

Oroszország és Kína hajthatatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy ne hagyják figyelmen kívül ezt a létfontosságú témát. Megfelelő nyomozást, nemzetközi elszámoltathatóságot és büntetőeljárást akarnak. Moszkva és Peking jogosan ragaszkodik ehhez. Washington és nyugati szövetségesei büntetlenségének vélelme túl sok évtizeden át áll fenn. A felelőtlenség itt megáll. Oroszország és Kína is elég erős ahhoz, hogy biztosítsa, hogy az Egyesült Államok ne fenyegessen, vagy tegye lehetetlenné a megfelelő kivizsgálást.

Az Északi Áramlat projekt egy jelentős nemzetközi infrastruktúra, több mint 20 milliárd dollárba kerül több mint egy évtizeden át építették. A Balti-tenger alatti 1.200 kilométeres hosszúságával lenyűgöző mérnöki bravúr, amely a jószomszédi viszony és a kereskedelem kölcsönös előnyeit szimbolizálja.

Az, hogy az Egyesült Államok felrobbantja ezt a vezetéket, hogy kiszorítsa Oroszországot az európai energiapiacról, hogy saját, drágább gázellátásával tudjon izmosodni, megdöbbentő állami terrorizmus és bűnözés. Ez egyben potenciálisan háborús cselekmény is Oroszország ellen, és érzéketlen szabotázs olyan európai szövetségesek ellen, amelyek polgárai jelenleg gazdasági nyomorban szenvednek a megugró energiaszámlák miatt. A német munkások ezen a héten az egész gazdaságot leállították az összeomló vállalkozások és az elviselhetetlen megélhetési költségek miatti ipari tiltakozások elől.

Természetesen az Északi Áramlat szabotázsa sürgős ügy az alapvető igazságszolgáltatás, a szörnyű bűncselekmények miatti felelősségre vonás, valamint a hatalmas nemzetközi pénzügyi jóvátétel érdekében. Szinte már-már mulatságos, ahogy a „szabályokon alapuló globális rend” magát amerikainak valló főszereplője kétségbeesetten halogatja a hanyagság és káosz kirívó esetét.

De az igazságszolgáltatás alapvető kötelezettségénél több a büntetlenség öröksége. Veszélyes precedenst teremt, ha egy ilyen szándékos terrorcselekmény elkövetőit nem vonják felelősségre. Ellenkező esetben mi akadályozza meg az állami terroristákat abban, hogy megismételjék a szabotázs és a háborúskodás ugyanolyan arcátlan cselekedeteit? Maga a nemzetközi jog és az Egyesült Nemzetek Alapokmányának fogalma lerombolásra került, nem pedig egyszerűen aláásás.

Az Északi Áramlat-incidens potenciálisan a burjánzó törvénytelenség és az állami banditizmus korszakát nyitja meg – egy nukleáris szuperhatalom, az Egyesült Államok nyugati csatlósait használva fedezékül. A nyugati hírmédiát, mivel vonakodnak a nyomozástól, szintén csak a birodalmi urak szolgálatában álló propagandacsatornáknak teszik ki.

A jelen az 1930-as évekre emlékeztet, a náci Németország és más imperialista nemzetek, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Japán és mások fasiszta terjeszkedésének idejére. A náci Németország nem volt az egyedülálló bűnös abban a korábbi barbárság idején, a történelem hivatalos nyugati revizionizmusa ellenére sem.

A második világháború után a nemzetközi pusztítás hamvaiban és 85 millió ember halála közepette az Egyesült Nemzetek Szervezete és Alapokmánya azért jött létre, hogy látszólag rögzítse azt a szigort, hogy ne ismétlődhessen meg az 1930-as évekhez hasonló törvénytelenség és állami terrorizmus.

Ez a magasztos törekvés mindig szánalmas illúzió volt. A második világháború utáni évtizedek nem hagyták abba az imperialista háborúskodást és trükköket, amelyeket elsősorban az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, különösen Nagy-Britannia hajtottak végre. Micsoda gúny, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagállamai lettek, tekintve, hogy ez a két szélhámos hatalom nagyrészt felelős az 1945 utáni számtalan háborúért. A több évtizedes vietnámi, iraki és afganisztáni háború az angol-amerikai „különleges kapcsolat” leghírhedtebb háborús bűnei.

A hidegháború évtizedeiben a Szovjetunió korlátozott ellenőrzést biztosított a nyugati imperialisták legrosszabb pusztításaival szemben. A Kínai Népköztársaság nem volt elég erős ahhoz, hogy elrettentő erőként működjön.

A hidegháború 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása utáni hivatalos befejezése után körülbelül két évtizeden át az Egyesült Államok uralkodói „teljes spektrumú dominanciát” kaptak. Washington végtelen háborúk őrületébe kezdett, amelyek egészen a közelmúltig uralkodtak.

Az amerikai imperialisták és NATO-s csatlósaik féktelen erőszakosságának első valóság ellenőrzése az orosz katonai beavatkozás volt Szíriában 2015 végén, hogy véget vessen a nyugati mesterkedéseknek egy újabb rendszerváltó hadművelet érdekében. Washington és cinkosai Szíriában kudarcot vallottak aljas céljaik elérésében, jóllehet az amerikaiak továbbra is illegálisan elfoglalják az arab ország egy részét, és ellopják olaját.

Ukrajna a büntetlenség megszűnésének megnyilvánulása az Egyesült Államok számára.

Oroszország Vlagyimir Putyin alatt visszanyerte a Szovjetunió felbomlásával elvesztett katonai erejét. A mai Oroszország bizonyos szempontból még félelmetesebb az új fegyvernemek, például a hiperszonikus rakéták és az S-500-as légvédelem kifejlesztése miatt. Ezenkívül Oroszország gazdasága szilárdabb alapokon áll, mint a Szovjetunióé volt, amely túlzottan támaszkodott a militarizmusra. Ennélfogva Moszkva képes volt ellenállni annak a gazdasági támadásnak, amit Washington és szövetségesei megpróbáltak bevetni az ukrajnai konfliktus miatt.

Ugyanilyen fontos, hogy Kína gazdasági és katonai nagyhatalmi státuszba emelkedett. Oroszország és Kína együtt immár sebezhetetlen ellensúlyozó erőt jelent az Egyesült Államoknak és nyugati szövetségeseinek.

A második világháború után közel nyolc évtizeden keresztül az Egyesült Államok viszonylag szabad ámokfutásban volt, tönkretette a nemzetközi jogot és a nemzetek szuverenitását, milliókkal növelte a halottak számát „jóindulatú” nárcisztikus zsarnokságával.

Az ukrajnai konfliktus, ahol Oroszország azt mondta, hogy „elég volt” az Egyesült Államok által vezetett NATO-agressziójából, azt mutatja, hogy a büntetlenség napjai véget értek a leendő amerikai hegemónia számára.

Washington meggondolatlanul tarthatatlan magasságba emelte a tétet Ukrajnában. Le akarta igázni Oroszországot a következő, Kína elleni telhetetlen birodalmi lépése érdekében. De Moszkva és Peking ezt a törekvést blöffnek nevezi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________