2023-04-23 nap bejegyzései

(4179) Rekordok

Tibor bá’ fordítása online

CNN

Ázsia nagy területein hőmérsékleti rekordok születnek

(sz: 1933.02.11.)

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg Ázsia országaiban, mivel a brutális áprilisi hőhullám, kevés megkönnyebbüléssel továbbra is sújtja a kontinens nagy részét.

Délkelet-Ázsiában néhány országban a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet értéket mérték ezen a héten, és az indiai szubkontinensen a rekkenő hőség több mint egy tucat ember halálát okozta.

Maximiliano Herrera időjárás történész szerint Laosz a legújabb ország, ahol minden idők új rekordját állították fel, mivel Luang Praban 42,7 °C-ot mértek kedden.

A hétvégén Thaiföldön története során a hőség először haladta meg a 45°C-ot  a thaiföldi meteorológiai osztály adatai alapján. Az északnyugati Tak városában a hőmérséklet szombaton elérte a 45,4 °C-ot, míg az ország nagy része március vége óta az alsó 40-fokok környékén mozog.

Az óceánok éppen elérik a rekord hőmérsékleteket, amikor az El Niño bejelentkezik.

A hónap elején a thai hatóságok egészségügyi riasztást adtak ki több tartományra, mivel az előrejelzések szerint a hőindex eléri az 50°C-ot a főváros Bang Na kerületében. A hőindex az, amit az ember „érez”. Ez a levegő hőmérsékletét és páratartalmát egyaránt figyelembe veszi.

Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnök kedden aggodalmának adott hangot a „Thaiföld különböző részein tapasztalható veszélyesen magas hőmérséklet” miatt, és azt mondta Bangkok Bang Na területén, a miniszterelnöki nyilatkozat szerint a hőmérséklet „elérheti az 52,3 °C-ot” .

A szomszédos Mianmar áprilisi hőmérsékleti rekordot döntött hétfőn, amikor a Sagaing régió középső részén fekvő Kalewa elérte a 44 °C-ot  – írta Herrera a Twitteren.

Április és május jellemzően az év legmelegebb hónapjai Dél- és Délkelet-Ázsiában, mivel a hőmérséklet a monszun esők kezdete előtt emelkedik.

A thaiföldi hőséget tetézi az intenzív szmogos évszak, amit a szennyezés-szint megugrását okozott.

Az északi Chiang Mai turisztikai központja hét napig a világ legszennyezettebb városa volt, mivel az erdőtüzek füstje és a széles körben elterjedt terméségetés rontotta a levegő minőségét. A városban legalább egy kórház azt mondta, hogy elérte a „teljes osztálykapacitást”, mivel a betegek légzési problémák miatt fordultak orvoshoz.

A perzselő hőmérséklet Kínában is széles körben elterjedt.

Herrera szerint kedden 42,4 °C-ot  mértek az országban a délkeleti Yuanyangban, ami csak 0,3 °C-al marad el az országos áprilisi rekordtól.

Jim Yang klimatológus szerint hétfőn 12 tartomány több mint 100 meteorológiai állomása döntötte meg áprilisi hőmérsékleti rekordját.

Bár a legtöbb esetben nem rekordot döntött, a hőség Dél-Ázsiában is elterjedt – és halálos. Pakisztánban, Indiában, Nepálban és Bangladesben napok óta meghaladta a 40°C-ot.

Az indiai meteorológiai osztály szerint 48 meteorológiai állomás 42°C feletti hőmérsékletet mért kedden, a legmagasabb hőmérséklet 44,2°C volt a keleti Odisha államban.

Maharashtra állam nyugati részén legalább 13-an haltak meg hőguta következtében, miután részt vettek a vasárnapi állami díjátadón. A városi rendőrség illetékese szerint több mint 1 millióan vettek részt a Navi Mumbaiban tartott eseményen, amiből 50-60 ember került kórházba.

Eközben legalább két állam, az északkeleti Tripura és a keleti Nyugat-Bengália elrendelte az iskolák bezárását ezen a héten, mivel a hőmérséklet több mint 5 Celsius-fokkal a normális fölé emelkedett – közölte a Reuters.

Az indiai munkaügyi minisztérium tanácsot adott ki minden államnak és régiónak, hogy biztosítsák a dolgozók biztonságát – különösen a szabadtéri munkásokat és a bányászokat – a szélsőséges hőségben. Ez magában foglalja a megfelelő ivóvíz biztosítását, a jégcsomagokat és a gyakori pihenőket.

Indiában a hőhullámok általában március és július között zajlanak, de az utóbbi években ezek a hőségek intenzívebbé, gyakoribbá és hosszabbá váltak.

Tavaly Indiában égető hőhullám volt, ahol az ország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 49 °C-ot. Ahogy az ember okozta klímaválság hatásai felgyorsulnak, és a globális hőmérséklet tovább emelkedik, a tudósok szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek.

Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a veszélyes hőhullámok a századfordulóra háromszor-tízszer gyakoribbak lesznek.

A tanulmány megállapította, hogy az Ázsia nagy részét felölelő trópusokon az emberek az év legtöbb napján veszélyes hőségnek lehetnek kitéve. A „rendkívül veszélyes hőség” napjai – amelyet 51 °C-ban határoznak meg – megduplázódhat, és a szakértők szerint ez a hőség az emberi túlélés határait feszegeti.

A rendkívül meleg hőmérséklet Dél- és Délkelet-Ázsiában várhatóan folytatódik.

A CNN Kocha Olarn Thaiföldről, Manyeena Suri New Delhiből tudósította a CNN-t

A felsorakoztatott rekord értékek világosan jelzik, hogy mire számíthatunk a következő né-hány évben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________