(4165) Uncle Sam büntetlensége

Tibor bá’ fordítása online

Nem semmi, ahogy Uncle Sam büntetlenségének napjai végre véget értek

Szerző: Finian Cunninghan
Az amerikai birodalmi hatalom építményét mostanáig soha nem vitatták. Ez most megváltozott.
(sz: 1933.02.11.)

Oroszország és Kína eltökélt szándéka, hogy felelősségre vonja az Északi Áramlat szabotázsának amerikai elkövetőit. Uncle Sam könnyed napjai – évtizedek után – véget értek a könnyelmű bűnözés terén. Pokol lesz fizetni érte, mert Washingtonban az imperialista zsarnokság a valóság falába ütközik.

Több hét telt el azzal, hogy az Egyesült Államok és nyugati lakájai az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában ellenálltak Moszkva és Peking felhívásainak, hogy nemzetközi bűnügyi nyomozást indítsanak a szeptemberben felrobbantott balti-tengeri vezetékek szabotázsa ügyében.

Független megfigyelők, például Jeffrey Sachs amerikai közgazdász professzor és Ray McGovern volt CIA-elemző egyetértettek a neves újságíró, Seymour Hersh február 8-án közzétett oknyomozó jelentésével, amelyben azt állítja, hogy Joe Biden amerikai elnök és magas rangú Fehér Házi munkatársa rendelték el, hogy a Pentagon tegye alkalmatlanná a Balti-tenger fenekén Oroszországból Németországba vezető földgázvezetéket.

Oroszország és Kína hajthatatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy ne hagyják figyelmen kívül ezt a létfontosságú témát. Megfelelő nyomozást, nemzetközi elszámoltathatóságot és büntetőeljárást akarnak. Moszkva és Peking jogosan ragaszkodik ehhez. Washington és nyugati szövetségesei büntetlenségének vélelme túl sok évtizeden át áll fenn. A felelőtlenség itt megáll. Oroszország és Kína is elég erős ahhoz, hogy biztosítsa, hogy az Egyesült Államok ne fenyegessen, vagy tegye lehetetlenné a megfelelő kivizsgálást.

Az Északi Áramlat projekt egy jelentős nemzetközi infrastruktúra, több mint 20 milliárd dollárba kerül több mint egy évtizeden át építették. A Balti-tenger alatti 1.200 kilométeres hosszúságával lenyűgöző mérnöki bravúr, amely a jószomszédi viszony és a kereskedelem kölcsönös előnyeit szimbolizálja.

Az, hogy az Egyesült Államok felrobbantja ezt a vezetéket, hogy kiszorítsa Oroszországot az európai energiapiacról, hogy saját, drágább gázellátásával tudjon izmosodni, megdöbbentő állami terrorizmus és bűnözés. Ez egyben potenciálisan háborús cselekmény is Oroszország ellen, és érzéketlen szabotázs olyan európai szövetségesek ellen, amelyek polgárai jelenleg gazdasági nyomorban szenvednek a megugró energiaszámlák miatt. A német munkások ezen a héten az egész gazdaságot leállították az összeomló vállalkozások és az elviselhetetlen megélhetési költségek miatti ipari tiltakozások elől.

Természetesen az Északi Áramlat szabotázsa sürgős ügy az alapvető igazságszolgáltatás, a szörnyű bűncselekmények miatti felelősségre vonás, valamint a hatalmas nemzetközi pénzügyi jóvátétel érdekében. Szinte már-már mulatságos, ahogy a „szabályokon alapuló globális rend” magát amerikainak valló főszereplője kétségbeesetten halogatja a hanyagság és káosz kirívó esetét.

De az igazságszolgáltatás alapvető kötelezettségénél több a büntetlenség öröksége. Veszélyes precedenst teremt, ha egy ilyen szándékos terrorcselekmény elkövetőit nem vonják felelősségre. Ellenkező esetben mi akadályozza meg az állami terroristákat abban, hogy megismételjék a szabotázs és a háborúskodás ugyanolyan arcátlan cselekedeteit? Maga a nemzetközi jog és az Egyesült Nemzetek Alapokmányának fogalma lerombolásra került, nem pedig egyszerűen aláásás.

Az Északi Áramlat-incidens potenciálisan a burjánzó törvénytelenség és az állami banditizmus korszakát nyitja meg – egy nukleáris szuperhatalom, az Egyesült Államok nyugati csatlósait használva fedezékül. A nyugati hírmédiát, mivel vonakodnak a nyomozástól, szintén csak a birodalmi urak szolgálatában álló propagandacsatornáknak teszik ki.

A jelen az 1930-as évekre emlékeztet, a náci Németország és más imperialista nemzetek, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Japán és mások fasiszta terjeszkedésének idejére. A náci Németország nem volt az egyedülálló bűnös abban a korábbi barbárság idején, a történelem hivatalos nyugati revizionizmusa ellenére sem.

A második világháború után a nemzetközi pusztítás hamvaiban és 85 millió ember halála közepette az Egyesült Nemzetek Szervezete és Alapokmánya azért jött létre, hogy látszólag rögzítse azt a szigort, hogy ne ismétlődhessen meg az 1930-as évekhez hasonló törvénytelenség és állami terrorizmus.

Ez a magasztos törekvés mindig szánalmas illúzió volt. A második világháború utáni évtizedek nem hagyták abba az imperialista háborúskodást és trükköket, amelyeket elsősorban az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, különösen Nagy-Britannia hajtottak végre. Micsoda gúny, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagállamai lettek, tekintve, hogy ez a két szélhámos hatalom nagyrészt felelős az 1945 utáni számtalan háborúért. A több évtizedes vietnámi, iraki és afganisztáni háború az angol-amerikai „különleges kapcsolat” leghírhedtebb háborús bűnei.

A hidegháború évtizedeiben a Szovjetunió korlátozott ellenőrzést biztosított a nyugati imperialisták legrosszabb pusztításaival szemben. A Kínai Népköztársaság nem volt elég erős ahhoz, hogy elrettentő erőként működjön.

A hidegháború 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása utáni hivatalos befejezése után körülbelül két évtizeden át az Egyesült Államok uralkodói „teljes spektrumú dominanciát” kaptak. Washington végtelen háborúk őrületébe kezdett, amelyek egészen a közelmúltig uralkodtak.

Az amerikai imperialisták és NATO-s csatlósaik féktelen erőszakosságának első valóság ellenőrzése az orosz katonai beavatkozás volt Szíriában 2015 végén, hogy véget vessen a nyugati mesterkedéseknek egy újabb rendszerváltó hadművelet érdekében. Washington és cinkosai Szíriában kudarcot vallottak aljas céljaik elérésében, jóllehet az amerikaiak továbbra is illegálisan elfoglalják az arab ország egy részét, és ellopják olaját.

Ukrajna a büntetlenség megszűnésének megnyilvánulása az Egyesült Államok számára.

Oroszország Vlagyimir Putyin alatt visszanyerte a Szovjetunió felbomlásával elvesztett katonai erejét. A mai Oroszország bizonyos szempontból még félelmetesebb az új fegyvernemek, például a hiperszonikus rakéták és az S-500-as légvédelem kifejlesztése miatt. Ezenkívül Oroszország gazdasága szilárdabb alapokon áll, mint a Szovjetunióé volt, amely túlzottan támaszkodott a militarizmusra. Ennélfogva Moszkva képes volt ellenállni annak a gazdasági támadásnak, amit Washington és szövetségesei megpróbáltak bevetni az ukrajnai konfliktus miatt.

Ugyanilyen fontos, hogy Kína gazdasági és katonai nagyhatalmi státuszba emelkedett. Oroszország és Kína együtt immár sebezhetetlen ellensúlyozó erőt jelent az Egyesült Államoknak és nyugati szövetségeseinek.

A második világháború után közel nyolc évtizeden keresztül az Egyesült Államok viszonylag szabad ámokfutásban volt, tönkretette a nemzetközi jogot és a nemzetek szuverenitását, milliókkal növelte a halottak számát „jóindulatú” nárcisztikus zsarnokságával.

Az ukrajnai konfliktus, ahol Oroszország azt mondta, hogy „elég volt” az Egyesült Államok által vezetett NATO-agressziójából, azt mutatja, hogy a büntetlenség napjai véget értek a leendő amerikai hegemónia számára.

Washington meggondolatlanul tarthatatlan magasságba emelte a tétet Ukrajnában. Le akarta igázni Oroszországot a következő, Kína elleni telhetetlen birodalmi lépése érdekében. De Moszkva és Peking ezt a törekvést blöffnek nevezi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(4165) Uncle Sam büntetlensége

  1. Ebből a szempontból érthető Orbán politikája.

  2. Na ebben az egyéni véleménycikkben van minden mint a vasárnapi húslevesben. 🙂 Tények ferdítése, fröcsögés, konteók és feltételezések alátámasztása tényszerű állításokkal. Midnenesetre az gyanús hogy az USA nem tisztázza alátámasztott tényekkel az ártatlanságát, de azt hozzá kell tenni, hogy senki sem – északi áramlat ügyben. Ez elég szomorú. A másik sokat mondó fontos tény, melyet nem említ a szwrző, „fröcsögésen” túl, hogy az USA katonai költségvetése 850 milliárd dollár, Kína 300, Oroszország 70milliárd. A külföldi katonai bázisok is erősen mutatják egy ország befolyását: USA: 85, China: 3, Oroszo: 10. Tehát, a szerző véleményével ellentétben, csak a számszerű tényeket figyelembe véve nem tűnik úgy hogy megszorongatnák USA-t, a szövetségeseit, a NATO-t ide sem számoltam. Mindazonáltal elítélem és elutasítom az USA katonai agresszióját és a szörnyűségeket melyeket elkövetett, hogy kivonja magát a nemzetközi bíróság hatálya alól 🙁

  3. A méltányos és törvényszerű viselkedés a világpolitikai szereplők közül az egyik oldalnak a potenciálját növelik, a másikét, amely előnyösebb helyzetben volt, csökkentik.
    Ennek alapján az oroszok stratégiája az lehetett, hogy Európa energetikai függővé tétele kiváló eszköz lehet, hogy a későbbiekben zsarolható legyen az orosz érdekek méltányolására, mondjuk az oroszok számára igen fájdalmas határon túli orosz nemzetrészek visszacsatolásának ügyében.
    Ezt azért mi is átérezhetjük Trianon kapcsán, ha eltekintünk attól a szemponttól, hogy az más, azok mi vagyunk…
    Ezt Amerika érzékelte, és lépett, mert félt, hogy a vezeték fizikai léte önmagában egy óriási csábítás lehet az európai elitek számára, hogy puszta gazdasági érdekből méltányolják az oroszok igényeit…

  4. Szerintem a szövetségesek gázvezetékét felrobbantani, elképesztő szemétség. Gyakorlatilag háborús kihívás.

  5. 2. Minato

    „az USA katonai költségvetése 850 milliárd dollár, Kína 300”

    Valóságban a különbség jóval kisebb:

    „Ha tehát az eredeti, hivatalos 270 milliárd dolláros kínai védelmi költségvetési kiadásokhoz hozzáadjuk a más jogcímeken elköltött összegekre vonatkozó becslések átlagát, azaz 100 milliárd dollárt, és ezt az összeget korrigáljuk a védelmi vásárlóerőparitásra vonatkozó becsült szorzóval, amit most vegyünk 1,8-nak, akkor máris 666 milliárd dollárnál járunk. Valamennyit a különböző szürkezónás költések miatt az amerikai védelmi költségvetéshez is hozzá kell adni, hogy a valós értéket megkapjuk, de ez jóval kisebb összeg, valószínűleg nem vagyunk messze az igazságtól, ha 800 milliárd dollárral számolunk.

    Ez viszont azt jelenti, hogy ha a két ország valós kiadásait, illetve azt is figyelembe vesszük, hogy mennyit is ér egy-egy elköltött dollár a két országban, akkor az Egyesült Államok és Kína védelmi költségvetése között nemhogy 2,5-3-szoros különbség nincs, de még 1,5-szeres sem. Valódi értéken számolva Amerika csak nagyjából 20 százalékkal költ többet a haderejére, mint Kína – de még mindig többet költ.”

    Kezdhet aggódni Amerika: sokkal többet költ Kína a haderejére, mint hisszük (privatbankar.hu)

  6. 5. Igen, ezen én is gondolkodtam. Kínában olcsóbb a fegyverek előállítása. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy ha USA-Kína konfliktus esetén nagy valószínűséggel az nem csak USA-ra korlátozódik, a „nyugati” oldalon Kína: USA, Dél-Korea, Japán, Ausztrália, Új Zéland-al, illetve Taiwan-al néz majd farkasszemet. Ez azért már jelentősebb.

  7. Sokat költ az USA fegyverkezésre, de rossz hatásfokkal.A fejlesztéseknél a gyorsan, látványos eredményeket hozókat létesítik előnyben a választási ciklusok miatt, emiatt maradtak le egyes területeken. A rengeteg bázist fenn is tartani, amit a dolláron keresztül eddig a világ többi részére tudták terhelni. Kérdés, hogy ez meddig működik még?
    Amíg van ereje hozzá, addig bármit büntetlenül meg tud tenni, hiszen ki és hogyan tudná megbüntetni? Csak általában akkor veszi észre az „erős” a változást, ha beleszalad az első pofonba. Emlékszem, annak idején a főnökünk szokás szerint felkészítette a céges 1600-as Ladát és azzal ment el családostól a görögországi nyaralásra, hiszen korábban is ezt tette. Amikor visszajött, alig úszta meg, akkoriban volt a változás eleje, nem vette észre, hogy már más szelek fújnak.

  8. Tibor bá’ kis mondata azért elég sokat elárul az amerikai 850mrd dollár katonai kiadásokról.
    Valahol hallottam, olvastam, hogy a Pentagonnál az ajtóknál lévő gáz stb. elleni gumitömítéseket minden 5 évben cserélik x millióért. A 2001-es önmerényletnél mindenhol füst volt mert átszivárgot a gumiknál. Vizsgálat kimutatta, hogy 20 éves gumik voltak lekenve szilikonnal, de a kötelező kicserélésükre adott teljes összeget felvették.
    Az adatokra nem emlékszem pontosan, de a lényeget mindenki érti.

    Oroszo. Kína simán pariban van a világ csendőrével. Nem beszélve az arab
    világ érzéseiről.
    Az USA nehéz idők elé néz. Hegemóniája és gőgje már a múlté, csak még nem tűnt el az arcukról a jólét mosolya.

    Nagyon gyengén muzsikál a politikájuk, mint egy rossz bohózat.

    És igen, Dannak igaza van! Orbán politikája ebből a szempontból érthető elemeket tarzalmaz.
    Kár, hogy a pávatánca mellet sok egyéb hibát is vét.

    Mivel az erőviszonyok nem a tv-ben bemondottak szerint húzódnak úgyhogy vigyázni kell a külpolitikai, katonai stb. értékelésekkel, mert a végén úgy járhatnak egyesek, mint a coviddal kapcsolatban.
    Lehet nagy szájjal terelni a vitát mindenféle mindenfelé, de a tények makacs dolgok.

    Az AI soha nem fog érezni, mivel nincs érző-, érzelmi teste. A hasgörcsöt és a nemi vágyat sem érzi, mert nincs fizkai,
    vagyis durva teste, így hasa
    és nemi szerve sem lehet. Plusz ösztönei sincsenek. A veszélye nem ott van, mint ahogy a covidnál sem ott volt a lényeg,
    mint ahova ŐK! mutattak. Úgyanígy bizonyos körök meg soha nem fognak törődni veled, mert a morált csak alulról tudják szagolni.

    Egy nárcisztikus személyiségzavaros vezetőnél(és majdnem mind ilyen, mert ezek tudnak fellépkedni a ranglétrán, félretúrva minden akadályt) nem számít semmi, csak ami a merev világképébe és saját grandiozitásába vetett hitébe belefér.
    Ilyen Putyin és ilyen Trump is(mégis jobb volt a világnak).Biden egy láthatóan tökelütött senki.
    Már a látszatra sem figyelnek annyira.

  9. 6. Minato

    A keleti oldalon a nyugat pedig szembe kell nézzen egy Kína elleni konfliktus során, É-Korea, Oroszország hármassal. A kis pufit azért én nem nézném le a déliek helyében.
    Nem mellékesen egy ilyen háború kb. a III. Vh. lenne. Ebben az esteben a két keleti nagy befűtene a NATO-nak Európában is, úgy, hogy a tagság jó ha helyt tudna ott állni, nemhogy még Ázsiába kolbászoljon. Na meg Iránnak is lenne egy két szava a nevezett háborúhoz, ami remélem soha nem jön el. Három frontot több mint valószínű, hogy az USA sem bírna meg. Főleg, hogy gyenge a nyugati emberanyag egy tömegháborúhoz. Ausztráliáról annyit, ha beavatkozik Kína ellen és veszít, kb. 50 év múlva arrafelé a fehér ember csak történelemkönyveben fog szerepelni. Mit jelent Kínának oda telepíteni 50 millió kínait? És egy ilyen betelepítés után, hány fehér maradna, azaz nem menekülne el?

  10. Valaki mondja már meg nekem, hogyan lehet úgy robbantani, hogy nem marad utána semmi bizonyíték? Persze, az is érdekes, hogy került a két robbantáshoz oda többszáz kg robbanóanyag?

  11. Jogos, hogy ki kell vizsgálni, mert rendnek kell lennie, de csak nagyon halkan kérdem, mikor fog felelni Oroszország, az általa elkövetett rombolásért ( ember életekről nem beszélve )… Kérdem ezt úgy, hogy nem igazán kedvelem az Ukikat ( sem ).

  12. 11: Mit számít a bizonyíték ? Minden érintett simán legyártja, letagadja, elhallgatja, tetszőleges sorrendben. Lásd Covid eredet.

  13. Macron és Ursula von der Leyen miért is ment Kínába pár napra rá, hogy Putyin és Hszi Csin-ping három napon át tárgyaltak Moszkvában? Mondjuk Moszkvába mégse mehettek! 🙂
    Azért, hogy Franciaország és az EU érdekében tárgyaljanak? Ha arra gondolunk, ami sokak véleménye, hogy ezek az emberek nem azzal kelnek és fekszenek, hogyan tudják jobbá tenni a kisemberek százmillióinak életét, akkor csak egy válasz marad.
    Bepánikoltak. Fordul a világ és ezzel együtt fordul a nyugati nagytőke érdeke. Nem akarnak a még futottak kategória lenni. Véleményem szerint ezt a hogyan tovább kérdést mentek megbeszélni Kínába.

    A dollártól az elszakadás megkezdődött. A BRICS szélsebesen bővül, sorban állnak az újabb és újabb jelentkezők és közben eszköztára is fejlődik. USA Közel-Keleti befolyása hanyatlik. Szaúd-Arábia és Irán közeledik egymáshoz, Jemennel konszolidálódik Szaud-Arábia kapcsolata. Ezekben az esetekben az előkészítő az Oroszország volt, befejező pedig Kína.
    Melyik súlyemelőre tennénk tétet a jövőre nézve. A jelenlegi 70 éves világbajnokra vagy a 20 éves ezüstérmesre?
    Tehát ott van ez a két jómadár Hszi Csin-ping színe előtt.
    Beszélgetneg Ukrajna jövőjéről, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetség-éről (ASEAN), a postamesterné átadja USA üzenetét, az új gazdasági világrend, Global Gateway stratégia, az Egy Övezet, Egy Út is szóba kerül. A legfontosabb téma viszont, hogy a nyugati nagytőke miként tud csatlakozni a BRICS-hez.
    Az USA-nak nincsenek szövetségesei, neki vazallusai vannak. Ezek a szálak viszont könnyen szakadnak. Egy bábmesterhez hasonlít USA, amely ezer szállal mozgatja bábúit, de a szálak szakadni kezdtek. De még működik az USA bábműsor.
    Nem jó alapállás alábecsülni amerikát. Attól, hogy gyengül, még baromi erős.

  14. 14.Károly
    …”Nem jó alapállás alábecsülni amerikát. Attól, hogy gyengül, még baromi erős…”
    Nem erős, csak nagy , területileg.
    A mai Amerika nagyon, nagyon beteg. Hasonlatos egy magas, délceg egyenes derékkal járkáló emberhez, de ott, belül , ezernyi baja van.Iszonyatos belső társadalmi feszültségek vannak a felszin alatt, ezt láthattuk nemrég.Ez a feszültség nemhogy csökkenne valaha, hanem az idő múlásával, a nálatok is nemsokára jelentkező demográfiai változások nyomán csak súlyosbodni fog.
    Amerika belülről pusztul a rettenetes drog-problémái mián.Nincs szinte elemi iskola, igen, ELEMI iskola, amely ne lenne drogfertőzőtt, a lakosság egyre aggasztóbb hányada drogfüggö. A fiatalkorúak között is.
    Mit ér majd minden szempontból a jövöben egy ilyen társadalom?
    Amerikának eszméletlen problémája a nyomor, ami egyelőre lehetőleg palástolva van, na de meddig?Mindig is volt nyomorgó réteg, de nem ennyien és nem a köznép soraiból.Mindig is voltak lecsúszott családok, melyek szinte napok alatt a hidak alá kényszerültek, de nem ennyien, mint manapság. Valamikor a nyomorgó hajléktalanok szinte kizárólag alkoholista, drogos, bünöző, munkakerülő lumpenek voltak, ma elég egy felmondás, és vége a családnak. Menj, szerezz másik munkát a mai Amerikában.
    Iszonyú probléma az egyre erösödő migráció, amely ellen már szinte lehetetlen a védekezés.Igyekeznek elfogni és begyüjteni őket, de Texas, Arizona, New-Mexikó és Kalifornia ilyes gyüjtőtáborai már zsúfolásig tele.
    Mi lesz tovább? És a legnagyobb kérdés:
    Igy néz ki egy igazán ERŐS ország?

  15. „Emmanuel Macron francia elnököt a héten Pekingben kiemelt elbánásban részesítették, állami banketten ünnepelték, katonai parádéval és ágyúlövésekkel fogadták a Tiananmen téren. Amikor Macron repülőgépe leszállt, a kínai külügyminiszter személyesen üdvözölte őt. Amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megérkezett, őt a természetvédelmi miniszter fogadta a menetrend szerinti utasoknak fenntartott kijáratnál …
    Macron csütörtök este egy pazar állami banketten vett részt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Von der Leyen szerény sajtótájékoztatót tartott az uniós küldöttség pekingi székhelyén.
    Miközben az állami média a kínai-francia kapcsolatok jelentőségét harsogta, a kínai közösségi média egyesen amerikai bábként démonizálta Von der Leyent…
    Macron döntése, hogy Von der Leyent is meghívja az útra, az európai egység demonstrálására irányult. Csakhogy a Politico szerint az eredmény minden volt, csak nem az. Bár a Bizottság tisztviselői az utazás előtt hangsúlyozták, hogy Von der Leyen a francia elnöktől eltérő menetrendet követ majd, a látogatás inkább a megosztottságot, a két vezető közötti kontrasztot mutatta be.”
    https://gondola.hu/cikkek/150386-Von_der_Leyent_megalaztak_Pekingben.html

    Ebből is látszik, minek tartják a kínaiak az EU-t. Az új világrendben már nem sok szerepe lesz.

  16. Hát, én ennél tovább nem bírtam olvasni: „…Washingtonban az imperialista zsarnokság a valóság falába ütközik.” Komcsi tempó, komcsi propaganda.

  17. Egy barátom az usaban élt, visszajött europába. Azt mondja, nem akarta megvárni, amíg az USA összedöl, ő látja ennek a jeleit. Az országban a lakosság nagy része fegyvert tart, amit pillanatokon belül egymás ellen fordítanak, ha helyzet van. Emlékeztetett a nagy New yorki áramszünetre, vagy New Orleans rá a katrina után. 24 óra után megkezdödött a fosztogatás mindkét esetben. A legtöbb USA polgárnak nincs tartaléka, megtakaritása, de fegyvere igen. Már Trump miatt is hajszál hiján kirobbant az a konfliktus, ami ott lappang az emberek közt. Ha bedől.a dollár: egymást fogják ölni. Ha kirobban megint valami faji zavargás: egymást fogják őlni. Ha a politika továbbra is ilyen: nemsokára egymásnak mennek.
    Dől össze a birodalom.

  18. 17. Fényhozó Kerub

    Az ikertornyok felrobbantása, szövetségese gázvezetékének felrobbantása és érdekei okán számtalan ország földig rombolása után el tudom képzelni, ha küszöbön a polgárháború és azt el akarnák kerülni, akkor gondolkodás nélkül valamelyik hazai, de kitelik tőlük, hogy egy másik országban lévő támaszpontra, amerikai katonákra atomot dobnak, hogy egyberántsák a nemzetet és a vazallus országokat.
    Minél ingatagabb egy rendszer, annál drasztikusabb lépésre van szükség a további működéséhez. A belső és külső bajok orvoslására leg kézenfekvőbb egy újabb háború. Mivel nagy a baj, egy nagy háború rá az orvosság.

    Kitartok amellett, hogy egy atom nélküli gyors létszámcsökkentésben mesterkednek a varázslómesterek. A BRICS mellett bizony erről is válthattak kínában néhány egyeztető szót.
    Erre viszont egy atom nélküli háborúk láncolata és/vagy a polgárháborúk alkalmasak. De ezt a gyilkolási akaratot, kényszert valahogy felszínre kell hozni az emberekben.
    Ezt pedig a gazdaság, az élelem lánc és a pénzügyi világ szétzilálásával érhetik el úgy, hogy megnevezik a felelősöket. Ezek lehetnek a bevándorlók, a szomszéd ország, a kissebbségek, az ilyen olyan vallásúak, fehérek, feketék, sárgák és biztos kihagytam még néhányat a lehetséges bűnbakok közül.

  19. USA vs Kína. Van itt egy érdekes szemle egy USA/Kínai személy könyvéről: https://24.hu/kulfold/2023/04/08/kina-korrupcio-konyv-kinai-rulett-desmond-shum-interju/
    Felmerül bennem néhány kérdés:
    Vajon az USA vagy Kína fog előbb összedőlni? Ne feledjük hogy a kínai egyke politika eredménye mostanában fog „berobbanni”, a társadalom elöregszik, a fizetőképes kereslet csökken. Bevándorlás zéró. Kína egy végletekig zárt társadalom, szemben az USA-val ami nyitott. Vajon Kína előbb áll földbe mint az USA?

  20. 18 – F.K.
    A gondolkodó emberek szerte a világban érzékelik a közelgő összeomlást és lépéseket tesznek, hogy őket miknél később érje utol.

  21. Ami kimaradt Tibor bá cikkéből és a hozzászólásokból: az NS2 építésének költségeit kb. felesben állták Gazprom gázcég és pár nagy nyugati energiacég (a gázt vevők):
    Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper, Wintershall DEA. (A vezetéket beindítani sem engedték usa nyomásra!)
    A vezetéket felrobbantók ezen fentebb említett nyugati (szövetséges országbeli) cégeket is jelentősen megkárosították (és az ő ipari vevőiket, akik közül pl. kohók egy része végleg be is zárt azóta a magasabb energiaárak miatt).
    Így pl. Minato hozzászóló elgondolkodhatna azon, hogy az EU-nak ezek után mégis milyen szövetségese az USA, ha képes az EU-nak ekkora vagyoni és gazdasági károkat okozni a saját érdekei miatt. Jó reggelt!

  22. 20.Minato

    Kinába több 10 millioval több férfi van mint nő az egyke politika miatt…egy háboruban tökéletessen meglehet szabadulni a felesleges férfi lakosságtok…Tajvan erre kiváló mészárszék lenne

  23. Ez a tippem bejött. „Macron azt is javasolta, hogy Európa csökkentse függőségét az amerikai dollár “extraterritorialitásától” Egy további megállapítása. – Európa egyre inkább függővé vált az Egyesült Államoktól fegyverek és energia tekintetében.

    A dollár hatalmi fölényével rendszabályozza amerika az európai országokat, vállalatokat.
    Ha megszegik a rájuk erőltetett szankciókat az súlyos következményekkel jár. Ne felejtsük el, Németország a sisakok küldésén túl nem akarta Ukrajnát fegyverrel támogatni.
    Ha csak kifele kacsingat valamelyik, azt is megtorolják. Lásd gázvezetékek felrobbantása. Sok ország, nagyvállalat elgondolkodott azon, ahogy Oroszország vagyonát lenyúlták. Tudják, ők is bármikor sorra kerülhetnek.
    Ezért egyre többen távolodni fognak a dollártól, hogy a veszélyt csökkentsék. Hova tudnak csatlakozni? A BRICS-hez.

  24. 24.Károly

    Ha Makaroni tényleg ezt javasolta akkor Sam -bácsi elhozza a demokráciát Franciaországba…emlékezzünk Charles de Gaulle-ra és a „spontán”kitörö diáklázadásokra meg ugye merényletet is követtek el ellene értésére adva ,hogy meddig mehet el…

  25. 25. Apofis

    Sokat mond, hogy Macron-t elkisérte Ursula von der Leyen aki közvetlen a kínai út előtt amerikában járt, ő lett az amerikaiak szája.
    Mivel ez a kínai találkozó az után történt, hogy Hszi Csin-ping Moszkvában töltött három napot, így a kör be is zárult. Macron is maratoni időt, három napot töltött Kínában.
    Minden fontos szereplő hosszasan egyeztetett mindenkivel.
    Pontosan miben mesterkednek, azt csak ők tudják, de ebből a sok titkolódzásukból nem sok jó néz ki nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük