2023-04-24 nap bejegyzései

(4180) Jön az El Nino

Tibor bá’ fordítása online

Húsz éve folyik az ijesztgetés a globális felmelegedéssel. Annyira meguntuk, hogy most, amikor a vész kezd komollyá válni, már senkit se érdekel. Pedig fel kellene rá készülni, mert sok múlhat rajta.  

CNN

Az óceánok akkor érték el rekord hőmérsékletüket, amikor az El Niño kezd kifejlődni.

 

Írta: Laura Paddison és Rachel Ramirez,
(sz: 1933.02.11.)

A tudósok megdöbbenve figyelték, amint az óceánok hőmérséklete az elmúlt néhány évben folyamatosan emelkedett, annak ellenére, hogy a lehűlést hozó La Niña jelenség határozottan kialakult a Csendes-óceánon. A tudósok januárban jelentették be, hogy az óceánok rekord melegek voltak az elmúlt négy évben. Aztán március közepén a klimatológusok megállapították, hogy a globális tengerfelszín hőmérséklete új csúcsra emelkedett.

A hihetetlen tendencia aggasztja a szakértőket, hogy mi várhat ránk, különösen, mivel az előrejelzések szerint az El Niño idén nyártól már beindul, és ezzel együtt olyan hatások, mint a szélsőséges hőség, a veszélyes trópusi ciklonok is beindulnak.

A La Niña és az El Niño a trópusi Csendes-óceán természeti jelenségei. La Niñát az átlagosnál hidegebb óceáni hőmérséklet jellemzi, míg az El Niño az átlagosnál melegebb hőmérsékletet hoz. Mindkettő nagy hatással van szerte a világon az időjárásra. Az El Niño-ra való átállás pedig szinte biztosan melegebb globális hőmérsékletet hoz magával.

Daniel Swain, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klímakutatója elmondta, hogy a trópusi Csendes-óceánon már beindult a „drámai átmenet” a La Niña és El Niño között.

„Jelenleg a légkör és az óceán szinkronban van, és a következő néhány hónapban az El Niño gyors fejlődését jelzik” – mondta.

Az elmúlt három év a legmelegebbek voltak, még a La Niña hűsítő hatása ellenére is.

Nem világos, hogy az eljövendő El Niño milyen erős lesz. Egyes modellek azt jósolják, hogy elérheti a szuper erőt, mások szerint viszont ennél mérsékeltebb lesz. Az azonban világos, hogy az El Niño súlyos és példátlan hatásokat idéz elő a világ számos részén.

A világ először lépheti át a 1,5 fokos felmelegedést

Most az El Niño először emelheti a világ felmelegedését 1,5 Celsius-fok fölé az 1800-as évek közepén mért értékhez viszonyítva.

A világ országai a párizsi klímaegyezményben vállalták, hogy a globális felmelegedést jóval 2 fok alá, lehetőleg 1,5 fokra korlátozzák az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. A tudósok a 1,5 fokos felmelegedést kulcsfontosságú fordulópontnak tekintik, amely felett drámaian megnőhet a szélsőséges áradások, aszályok, erdőtüzek és élelmiszerhiány esélye. Nem beszélve az emberi tűréshatás hivatalos 51°C-os érték átlépéséről.

Scaife szerint egy erős El Niño akár ideiglenesen is idáig melegítheti a bolygót.

„Valószínűleg 2024-ben lesz a világ legmelegebb éve” – mondta Josef Ludescher, a potsdami klímahatás kutató intézet vezető tudósa a CNN-nek. Az eddigi legmelegebb év 2016 volt, amit egy nagyon erős El Niñó váltott ki.

A világ már 1,2 fok körüli felmelegedést tapasztal, miközben az emberek továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat égetnek el, és a bolygó fűtését okozó szennyezést okozzák. A La Niña három év hűtése ellenére a hőmérséklet veszélyes szintre emelkedett.

Európában 2022-ben volt a legmelegebb nyár, amikor a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. Pakisztánban és Indiában pedig égető hőhullám volt, ahol az ország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 49 Celsius-fokot.

Végső soron az, hogy a 1,5 fokos küszöböt elérjük-e, vagy csak megközelítjük, „nem igazán számít” – mondta Scaife. „Ez az első alkalom az emberiség történetében, hogy ez az érték elérhető közelségbe kerül, és ez ami számít.”

Bármi legyen is az El Niño fűtésének pontos értéke, bizonyos hatásai – beleértve a szélsőséges hőmérsékleteket is – nagy valószínűséggel példátlanok lesznek, mondta Scaife. „Minden alkalommal, amikor bejön az El Niño, az egyre nagyobb globális felmelegedést eredményez.”

„Míg a La Niña történelmileg „szárazságkeltő” az Egyesült Államok kontinentális részén, addig El Niño „szárazságtörő”” – mondta Rippey a CNN-nek.

A Colorado folyó helyzetét, amely nagyjából 40 millió ember számára biztosít ivóvizet, öntözést és elektromos áramot Délnyugaton, a túlzott használat és az éghajlatváltozás okozta aszály sújtja. A vízválság annyira súlyossá vált, hogy a szövetségi kormány soha nem látott kötelező vízcsökkentést jelentett be az elmúlt két évben.

Jon Gottschalck, a NOAA Klíma-előrejelző Központjának vezető előrejelzője Rippey-t visszhangozta, megjegyezve, hogy egy erősebb és meghosszabbított csendes-óceáni futó áramlat (a felső légkör gyors légáramlatai) befolyásolják a napi időjárást, intenzívebb csapadékot okoz délen.

Szárazság, hőség és tűz máshol

A világ különböző részein az El Niño felerősítheti a szárazságot, a heves hőhullámokat és a veszélyes erdőtüzeket.

Dél-Afrikát és Indiát az aszály és a szélsőséges hőség fenyegeti, csakúgy, mint a Csendes-óceán nyugati partja közelében fekvő országokat, köztük Indonéziát, Ausztráliát és a csendes-óceáni szigetországokat, például Vanuatut és Fidzsi-szigeteket.

Ausztrália számára az El Niño valószínűleg sokkal szárazabb, melegebb időt hoz, különösen az ország keleti területein. 1900 óta az El Niño 27 évéből 18 kiterjedt téli és tavaszi aszályt jelentett, mondta az ausztrál Meteorológiai Iroda szóvivője a CNN-nek.

A közelmúltbeli áradások szintén növelték a félelmet egy különösen pusztító bozóttüzek időszakától, mivel a megnövekedett növényzet tüzekre vezethet, amint az időjárás szárazabbá és melegebbé válik.

India is készül az El Niño hatásaira, amely gyengítheti a monszunt, ami a víztartó rétegek feltöltéséhez és a növények termesztéséhez szükséges csapadékot hozza.

A monszunra leginkább akkor van hatással, amikor egy La Niña télről (amit most láttunk) átfordul egy El Niño nyárba, ami valószínűleg a 2023-as nyár lesz – mondta Raghu Murtugudde, az Egyetem Földrendszer-kutatója. Marylandből.

„A monszun csapadék teljes hiánya  akár 15%-ot is elérhet” – mondta a CNN-nek.

Az El Niño is megemelheti a hőmérsékletet Indiában, ahol már szokatlanul korai hőhullámok vannak. Ez „összetett veszélyt jelent, mivel a hőhullámok és az El Niño késleltetik a monszun kezdetét” – mondta Kieren Hunt, az angliai Reading Egyetem kutatója. A hónapokig tartó száraz időszak „iszonyatosan megterhelné a vízbiztonságot” – mondta.

Gottschalck szerint az El Niño egyik első ujjlenyomata nyilvánvaló lesz a trópusi ciklonok aktivitásának változásában.

A La Niñával ellentétben az El Niño csökkenti az atlanti hurrikánok aktivitását, de ezzel ellentétes hatást vált ki a Csendes-óceánon, ahol a meleg vizek intenzívebb tájfunokat okozhatnak.

„A trópusi ciklonok gyakran kialakulhatnak nyugatabbra a medencében, és tovább maradnak erősebbek, így a Hawaiira gyakorolt ​​potenciális hatások megnövekednek” – mondta Gottschalck.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________