2023-04-12 nap bejegyzései

(4169) Kellemes halál

Tibor bá’ fordítása online

Sputnik International

Kellemes halál

(sz: 1933.02.11.)

Élvezetes haldoklás: Egy új tanulmány szerint a halál egy pozitív élmény, kellemes érzés.

Amióta világ a világ az emberiséget főleg egy kérdés érdekli, hogy győzheti le a halált, de legalább is hogyan hosszabbíthatja meg az életét. Jelenleg fontos szerveket tudunk mesterségesen létrehozni, és kitűnő protéziseket, amelyek segítségével az emberek normális életet élhetnek. Most pedig új kutatások azt jelzik, hogy az embereknek nem kellene félni a haláltól.

A Kanadai Western University-ben, valamint a Belgiumi University of Liege-ben folytatott kísérletek szerint általánosságban a haldoklás egy pozitív élmény. A kutatás úgy találta, hogy a halál közeli állapotban (NDE) átesett emberek legnagyobb részének kellemes érzésben volt része, oly annyira, hogy nem akartak visszatérni az életbe.

Az új tanulmányban szövegbányászást és AI-vel végzett analízist alkalmaztak 158 páciensnél az NDS leírásában, amiben kulcsszavakat válogattak ki. Olyan pozitív szavak, mint „fény” (67%), „Jól” (65%) gyakorisággal jelentek meg, míg a „félelem” mindössze 24%, a „halál” pedig 18% gyakoriságot mutatott.

A kutatók rámutattak, hogy a szövegbányászás egy pártatlan megközelítést ad a legmisztikusabb folyamat megértésénél. Ez nagyon fontos, mert az emberek nem viszonyulnak negatívan saját NDS tapasztalatukhoz.

A szövegbányászásban nincs elfogultság, ami élesen elkülönül a Greyson tanulmány lényegétől, aminél az egyéneknek specifikus kérdéseket tesznek fel – állítja Anrea Soddu a Western University Fizikai és Asztronómiai tanszék egyetemi docense. „A szövegbányászás tökéletesen részrehajlástól mentes, teljesen automatikus, és mi, mint kutatók semmit se feltételezünk.”

Sam Parnia doktornő, a new yorki orvostudomány egyetem újraélesztési részlegének igazgatója szerint, aki több száz beteget hozott már vissza a halálból, állítja, hogy még azok is kellemesnek ítélték a halál közeli állapotot, akiknek előtte komoly fájdalmaik voltak.

Ezek a betegek leírják a tapasztalataikat az elhunyt rokonaikkal kapcsolatban, akik mintha örömmel fogadnák őket. Gyakran állítják, hogy nem akartak visszajönni, mert ott kellemes és olyan, mintha mágnesként vonzaná őket.

Dr Parnia nyomatékosan közölte, hogy NDE alatt látni dolgokat nem jelent bizonyítékot a halál utáni életre, sokkal inkább az emberi agy túlélési technikája.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________