2023-04-30 nap bejegyzései

(4185) Dollártalanítás

Tibor bá’ fordítás

Bloomberg

A dollártalanítás „lenyűgöző” ütemben zajlik

A dollár tartalékvaluta státusza rohamosan esik:
A zöldhasú a tartalékok 58%-át teszi ki, a 2001-es 73%-hoz képest.
(sz: 1933.02.11.)

Stephen Jen szerint a dollár az általánosan elfogadottnál gyorsabb ütemben veszíti el tartalékos státuszát, mivel sok elemző nem tudta figyelembe venni a tavalyi vad árfolyammozgásokat.

A zöldhasú részesedése a globális tartalékokból tavaly az elmúlt két évtized átlagos sebességének tízszeresére csökkent, mivel számos ország alternatívát keresett, miután Oroszország ukrajnai inváziója szankciókat váltott ki – írta Jen és kollégája, az Eurizon SLJ Capital Ltd., Joana Freire jegyzet. Az árfolyamváltozásokhoz igazodva a dollár 2016 óta mintegy 11%-ot veszített piaci részesedéséből, 2008 óta pedig ennek a dupláját – közölték.”A dollár 2022-ben elképesztő összeomlást szenvedett tartalékvalutaként való piaci részesedésében, feltehetően a szankciók izmos alkalmazása miatt” – írta Jen és Freire. „Az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszország elleni kivételes lépései megdöbbentették a nagy tartalékot tartó országokat”, amelyek többsége az úgynevezett globális dél feltörekvő gazdasága.

Tavaly a Bloomberg zöldhasú mérőszáma 16%-ot emelkedett, mivel a konfliktus elősegítette a globális infláció növekedését, amely széles körű kamatemeléseket indított el, amelyek a kötvény- és devizapiacokat egyaránt lerombolták.

A kisebb nemzetek a dollárcsökkentéssel kísérleteznek, míg Kína és India igyekszik nemzetközivé tenni valutáikat a kereskedelmi elszámolások érdekében, miután az Egyesült Államok és Európa kivonta az orosz bankokat a SWIFT néven ismert globális pénzügyi üzenetküldő rendszerből. Az is aggodalomra ad okot, hogy a dollár állandó politikai eszközzé válhat, vagy egyfajta gazdasági államformaként használható fel arra, hogy extra nyomást gyakoroljon az országokra olyan szankciók végrehajtására, amelyekkel esetleg nem értenek egyet.

Az Eurizon-páros szerint az amerikai fizetőeszköz jelenleg a globális hivatalos tartalékok mintegy 58%-át teszi ki, ami 2001-ben 73% volt, amikor még „vitathatatlan hegemón tartalék” volt.

Ennek ellenére a dollár nemzetközi fizetőeszközként betöltött szerepe nem lesz egyhamar megkérdőjelezhető, mivel a fejlődő országoknak még nincs lehetőségük arra, hogy a nagy, likvid és jól működő pénzügyi piacaik miatt megváljanak a zöldhasútól a tranzakciók érdekében, Jen és Freire. írták.

Ennek ellenére ezeknek a feltételeknek a fennmaradása „nem előre elrendelt”, és eljöhet az idő, amikor a világ többi része is aktívan kerülni fogja a dollár használatát – írták.

„Az amerikai dollárról mint tartalékvalutáról „nincs itt semmi látnivaló”, az uralkodó nézet túlságosan ártalmatlannak és önelégültnek tűnik” – írták. „Amit a befektetőknek értékelniük kell, hogy míg a globális dél képtelen teljesen elkerülni a dollár használatát.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________