2023-04-15 nap bejegyzései

(4171) Metán

Tibor bá’ fordítása online

Associated Press

A metán „riasztóan” növeli a globális üvegházhatású gázok kibocsátását

Szerző: Isabella O’Malley
(sz: 1933.02.11.)

Noha a szén-dioxidra jellemzően nagyobb figyelem irányul az éghajlatváltozásban betöltött szerepére, a tudósokat különösen aggasztja a metán, mivel az sokkal több hőt, körülbelül 87-szer többet, mint a szén-dioxid, az Associated Press szerint. Emiatt a metán szabályozása az egyik legjobb lehetőség a kibocsátás gyors csökkentésére.

A metánt olyan források bocsátják ki, mint az olaj, és földgázrendszerek, a hulladéklerakók és az állatállomány, amelyek különösen gyorsan nőttek 2020 óta. A tudósok szerint a lassulásnak semmi jele nincs annak ellenére, hogy a tudósok és a döntéshozók ismétlődő, sürgős felhívásai szerint a rendelkezésre álló idő fogy.

„A NOAA tudósai által 2022-ben összegyűjtött megfigyelések azt mutatják, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is riasztó ütemben növekszik, és több ezer évig meg fog maradni a légkörben” – mondta Rick Spinrad, a NOAA adminisztrátora a jelentést kísérő nyilatkozatában. „Eljött az ideje annak, hogy foglalkozzunk az üvegházhatású gázok szennyezésével, és csökkentsük az emberi eredetű kibocsátásokat.

A metán 14 ppb-vel, 1911,9 ppb-re emelkedett 2022-ben. Valamivel gyorsabban nőtt 2020-ban (15,20 ppb) és 2021-ben (17,75 ppb).

A földgázkutakból és földgázvezetékekből szivárog, trágyatavakból, bomló hulladék lerakókból és közvetlenül az állatállományból szivárog.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a metánkibocsátás több mint fele olyan emberi tevékenységekből származik, mint az olaj- és gázkitermelés, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás és a hulladéklerakók” – mondta Benjamin Poulter, a NASA kutatója.

A tudósok továbbra is tapasztalják, hogy mind a fosszilis iparból, mind a környezetből származó metánkibocsátást nagymértékben alábecsülik.

„A kérődzők: kecskék, birkák, és tehenek a metán egyik legnagyobb ember által keltett forrása” – mondta Stephen Porder, az ökológia professzora és a Brown Egyetem fenntarthatóságért felelős megbízottja.

Az elmúlt néhány évben az emberi tevékenységből származó metán pontos mennyisége jelenleg nem ismert, de a tudósok szerint az embereknek alig van befolyása az ökoszisztémákra, amelyek a felmelegedés miatt több metánt bocsátanak ki.

Drew Shindell, a Duke Egyetem professzora, a NASA egykori klímatudósa szerint, ha ez a gyors növekedés az éghajlatváltozásra  vizes élőhelyek és természetes rendszerek reagálnak, akkor az nagyon ijesztő, mert nem tudunk sokat tenni ennek megállításáért. „Ha metán szivárog a fosszilis tüzelőanyag-szektorból, akkor szabályozást hozhatunk. De nem hozhatunk szabályozást arra vonatkozóan, hogy mit csinálnak a mocsarak.”

A tudósok azt is vizsgálják, hogy a makacs, kábé hároméves La Niña mintázat a trópusi Csendes-óceánon hogyan befolyásolhatta a metánkibocsátást a trópusi vizes élőhelyek magasabb csapadékszintje miatt.

De ezek a légköri viszonyok „segítettek a hőmérséklet visszaszorításában és az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásának hatását is” – írja a The Guardian a NOAA közleményére hivatkozva. „A tudósok szerint a hő most az óceán felszínére emelkedik, ami egy lehetséges El Niño mintára utal a trópusi Csendes-óceánon az év későbbi szakaszában, amely növelheti a szélsőséges időjárási viszonyok kockázatát, és további kihívást jelenthet a globális hő rekordokra.”

A NOAA előzetes adatai szerint az óceánok átlaghőmérséklete április eleje óta 21,1°C, ami alig haladja meg a korábbi, 2016-os 21°-os csúcsot. „A jelenlegi pálya úgy néz ki, mintha lefelé haladt volna a grafikonokról, megdöntve a korábbi rekordokat” – mondta az Új-Dél-Wales-i Egyetem klímaváltozása. tudós Matthew England.

A hosszan tartó La Niña „lenyomta a globális felszíni átlaghőmérsékletet az üvegházhatású gázok légköri növekedése ellenére” – értett egyet a NOAA vezető kutatója, Dr. Mike McPhaden. „Most, hogy ennek vége, valószínűleg hangosan és tisztán látjuk a klímaváltozás jelét.”

A Brown Egyetem Porder munkatársa szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való átállás és a kérődző állatok számának csökkentése „biztos módja annak, hogy csökkentsük a légkörben lévő metánt és korlátozzuk a felmelegedést” – írja az AP. A Nemzetközi Energia Ügynökség becslései szerint a 2022-es metánkibocsátás 70%-al csökkenthető a meglévő technológiával.

A NOAA jelentése szerint a szén-dioxid és a dinitrogén-oxid, amelyek 285-szörösét hordozzák a CO2 melegítő hatásának, szintén jelentős növekedést mutattak 2022-ben. xxx

A szén-dioxid szintje 417,06 ppm-re emelkedett 2022-ben, vagyis mára 50%-kal magasabb, mint az iparosodás előtti szint – írja az AP. A nitrogén-oxid, amely a NOAA szerint a harmadik legjelentősebb ember által kibocsátott üvegházhatású gáz, 335,7 ppb-re emelkedett, nagyrészt a terjeszkedő mezőgazdasági szektorból származó műtrágyáknak és trágyának köszönhetően.

A jelentés fő részét az Associated Press készítette, és a The Canadian Press 2023. április 6-án újra közzétette.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________