2023-04-25 nap bejegyzései

(4181) XBB.1.16

Tibor bá’ fordítása online

Aki azt hiszi, hogy a COVID járványnak vége , az hatalmasat téved. Újabb és újabb variánsok járják a világot, és senki nem tudhatja mit hoz a jövő.

Több tízmillió ember van veszélyben, mivel Indiában az új (XBB.1.16) COVID-19-es esetek robbanásszerűen terjednek.

Szerzők: Wasantha Rupasinghe, Benjamin Mateus
(1933.02.11.)

Megdöntve a Narendra Modi miniszterelnök szélsőjobboldali BJP-kormánya által hirdetett hazugságokat, miszerint az indiai világjárványt „sikeresen megfékezték”, az új COVID fertőzések száma országszerte felgyorsult, a napi megbetegedések száma a múlt héten folyamatosan meghaladta a 10.000-et.

Április 20-án Indiában 12 580 új COVID esetet regisztráltak, ami nyolc hónap óta a legmagasabb szám. Ezzel a COVID fertőzöttek teljes hivatalos száma elérte a 44,85 milliót. Jelenleg 65 286 aktív esetet követnek nyomon.

A COVID-19-es esetek számának jelenlegi növekedése közvetlenül összefügg az XBB.1.16 jelzésű Omikron vírus gyorsan burjánzó leszármazottjával.Ez az alvariáns először az év elején Indiában keltett nemzetközi figyelmet.Március 22-én felkerült a WHO „figyelendő” változatainak listájára. Indiával együtt több mint 33 országban észlelték.

A múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új változatot „figyelemre méltó variáns” státuszra emelte, tekintettel az Omikron többi alvariánshoz képest fertőzőbb természetére és erősen immunrendszert  elkerülő tulajdonságaira.

A WHO megjegyezte: „Jelenleg nincs korai jel a súlyosság növekedésére.A kezdeti kockázatértékelés folyamatban van, és várhatóan a következő napokban teszik közzé.”

A Seito Labs XBB.1.6-ra vonatkozó adatai magasabb halálozási arányt és súlyos betegségeket jeleztek ennél a variánsnál.A magas oltási arány és a korábbi fertőzések miatt azonban a vírus hatása a lakosság nagy részére tompul.

Ám az oltatlanok, a rossz egészségi állapotúak és az idősek esetében nagy a súlyos betegség kockázata.Indiában a veszélyeztetettek száma több száz millió ember – a legtöbb kétségbeesetten szegény, elszigetelt vidéki területeken vagy városi nyomornegyedekben élnek, és alig vagy egyáltalán nem férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A növekvő fertőzöttek száma Indiában nemcsak a szubkontinens lakosságát fenyegeti, hanem az egész világot.Százmillió új eset százmillió új lehetőséget jelent a SARS-CoV-2 számára, hogy új, fertőzőbb és halálosabb variáns jöjjön létre.

A koronavírus nagyszámú alvariánsa azt mutatja, hogy megőrzi gyors mutálódási képességét, a természetes evolúciós nyomás pedig előnyben részesíti azokat a mutációkat, amelyek jobban elkerülik az oltást.

Más országokhoz hasonlóan az indiai média is ragaszkodott a hivatalos kormányzati források megjegyzéseihez, amelyek bagatellizálták az XBB.1.16 felfutásának jelentőségét, hogy rávegyék a lakosságot arra, hogy jóindulatúnak tekintsék a halálos és káros vírussal való folyamatos fertőzést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________