2022-12-27 nap bejegyzései

(4065) Állóháború

Tibor bá’ fordítása online

Igor Strelkov blogjából: Röviden a front helyzetről.

89. útban a 90. felé

Kherson front: összetűzések, mesterlövészek párbajok,  riasztó szünet.

Zaporica Front: folytatódik a tüzérségi és rakétacsapások párbaja, valamint a tartalékok mozgatása a frontális zónában mindkét oldalról. Komoly változásokról nincs információ.

Donyecki front: Az Ugledar régióban csapataink újabb (nem tudom hányadik) kísérlete, hogy előrenyomuljon és homlokukkal áttörje az ellenség hosszú távú védelme [verik a fejüket a falba, ahogy Sztrelkov szereti nevezni. ] ahogy az várható volt, kialudt.

A Marinka térségben: A taktikai szintű húsdaráló mindkét oldalon veszteségekkel folytatódik, de a DPR / RF fegyveres erők előretörése nélkül.

Avdiivka területén: nincs változás.

Bakhmut térségében: Opitnaja környékén folytatódnak a harcok (most ezeket a harcokat – mivel Opitnaját már két hete „elvették” – „takarítási műveleteknek” nevezik), valamint heves összecsapások zajlanak a város szélén. Az elmúlt napokban a Wagner alegységek (és az együttműködő egységek) itt nem értek el jelentős taktikai előrelépést, támadásainkra az ellenség ellentámadásokkal válaszol (szintén nem sok sikerrel). Mindkét fél jelentős veszteségeket szenved el. Az ellenség a megtépázott egységeket tartalékokra cseréli, és nem hagyja el pozícióit. Hasonló a helyzet a Soledar régióban.

Seversk irányban: nincs változás.

Az ukrán fegyveres erők továbbra is rendszeresen ágyúzzák Donyecket, Horlivkát, Jaszinovataját, Makijvkát és más településeket, mind célzottan (katonai és ipari létesítményekre), mind civil területeken.

Az LPR frontján: a helyi csaták Krasznolimanszkij és Kupjanszkij irányban folytatódnak. Mindkét oldalon támadások és ellentámadások zajlanak a szakasz/század szintű egységek erői által, a Kremennajától északnyugatra (az R-66-os autópálya közelében) és Szvatovótól délnyugatra lévő területen taktikai erődök rendszeresen cserélnek gazdát. A tüzérség mindkét oldalon aktívan dolgozik, és támadó repülőgépeket is használnak (az ukrán fegyveres erőknek is van, és nagyon aktívak). Általánosságban elmondható, hogy a frontvonal változatlan marad – a Kremennaya-Svatovo út az ukrán fegyveres erők tűzirányítása alatt áll.

A határfronton (a belgorodi, kurszki és brjanszki régiók határai mentén – a fehérorosz határig): Rendszeres tüzérségi összecsapások, a DRG becsapásai, előőrsök és járőrök összecsapásai. Egyik fél sem próbálkozik támadással.

Fehéroroszország területén: Az orosz és a fehérorosz csapatok aktív mozgása zajlik tisztázatlan célokkal (lehetséges egyrészt offenzíva előkészítése, másrészt az ukrán fegyveres erők ebbe az irányba terelése, valamint védelmi intézkedések megtétele a NATO-csapatok inváziója Lengyelországból). A maga részéről az ukrán fegyveres erők is számos tartalék egységet és alakulatot vontak be a fehérorosz határhoz, lehetővé téve számukra, hogy aktív ellenállást tanúsítsanak, ha a 2022. február-márciusi offenzív akciókat megismételnék.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________