2022-12-01 nap bejegyzései

(4040) Vírus eredet

Tibor bá’ fordítása online

Nagy butaság azt feltételezni, hogy a vírus megszelídült és megszabadultunk tőle

Egy új tanulmány állítólag meghatározta a Covid-19 eredetét

89. útban a 90. felé

Német és amerikai tudósok tanulmánya szerint a Covid-19 világjárványt okozó vírust nagy valószínűséggel laboratóriumban hozták létre.

Egy három főből álló kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a Sars-CoV-2 egy genetikailag módosított vírus, miután összehasonlították szerkezetét a „vadon élő” és a laboratóriumi ekvivalenseivel.

Valentin Bruttel, a német würzburgi egyetem, Alex Washburne, az amerikai Selva Analytics kutatóközpont és Antonius VanDongen, a szintén amerikai Duke Egyetem munkatársa által kiadott, publikáció előtt álló cikk szerint a Sars-CoV-2-ben szó szerint vannak genetikai manipulációk „ujjlenyomatai”. A héten megjelent cikk arról számolt be, hogy a három tudós egy restrikciós helynek nevezett, visszatérő genetikai szerkezeti elemet talált, amelyet a vírus genomjának „összefűzésének” jeleként írnak le.

„A vírus laboratóriumi előállításához a kutatók általában úgy alakítják ki a vírusgenomot, hogy hozzáadnak és eltávolítanak összefűzési, úgynevezett restrikciós helyeket. Az a mód, ahogyan a kutatók módosítják ezeket a helyeket, az in vitro genom összeállítás ujjlenyomataiként szolgálhatnak” – áll a tanulmányban, amelyet szakértők még nem vizsgáltak át.

A Sars-CoV-2 szerkezete „rendellenes a vad koronavírusokban”, de „gyakori a laboratóriumban összeállított vírusokban” – teszi hozzá, rámutatva bizonyos „szinonim vagy csendes mutációkra”, amelyek megkülönböztetik a restrikciós helyeket. Az ilyen mutációk koncentrációja „rendkívül valószínűtlen, hogy véletlenszerű evolúció következtében alakult volna ki” – írja a szakértők által még nem vizsgált cikk.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy „ez a vírus 99,9 százalékban egy természetes vírus mesterséges, valószínűleg manipulált másolata” – mondta Bruttel a német ntv sajtóorgánumnak. A kutató elmondta, hogy vizsgálata során hasonló manipulációkra bukkant, amelyeket naponta végez, hogy fehérje alapú gyógyszereket hozzon létre autoimmun betegségekre.

Bruttel, aki az immunológia területén doktori fokozattal rendelkezik, és a Német Biotechnológiai Napokon – a biotechnológiai ipar országos fórumán idén Innovációs Díjjal jutalmazták, és 2021 nyara óta dolgozik a tanulmányon. Ekkor észlelt először rendellenességeket. a vírus genomjában.

A tanulmányt azonban más immunológusok, köztük Kristian Andersen, a kaliforniai La Jolla-i Scripps Kutatóintézet munkatársa azonnal cáfolta. Andersen „hülyeségnek” nevezte a cikket, amely szerint „olyan mértékben hibás, hogy nem megy át az óvodai molekuláris biológián”. Egy sor tweetben bemutatta a Sars-CoV-2 genomelemzés saját verzióját is.

Friedemann Weber német virológus, a Giesseni Egyetem Virológiai Intézetének vezetője elmondta, hogy a Bruttel és munkatársai által talált „ujjlenyomatok” nem feltétlenül utalnak a vírus mesterséges eredetére, hiszen a genetikai manipulációk különben is lehetségesek. Ugyanakkor elismerte, hogy „valójában lehet úgy csinálni”, ahogyan a tanulmány azt sugallja, de ezt a módszert „nem szükségesnek és valójában bonyolultabbnak” nevezte.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________