2022-12-02 nap bejegyzései

(4042) Végjáték

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

Végjáték Ukrajnában – Putyin harci terve

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

Daniel L. Davis alezredes, a védelmi prioritásokért felelős főmunkatárs és közreműködő szerkesztő a 1945-nél.: „Ukrajna megkérdőjelezhetetlen stratégiai súlypontja a lengyel határig vezető nyugati folyosók, ahol háborús támogatásának túlnyomó többsége az országba érkezik. Működési súlypontjuk a Kijevből keletre kiinduló utánpótlási vonalaik Ukrajna különböző frontpontjáig. E két folyosó nélkül Kijev számára szinte lehetetlen lenne néhány hétnél tovább folytatni a háborús hadműveleteket. Putyin ezért úgy számolhat, hogy ennek a 218 000 további katonának a legjobb felhasználása egy háromágú tengely elindítása mindkét utánpótlási útvonal elvágására.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök.: „Újra szeretném hangsúlyozni, hogy a különleges katonai művelet minden feladatát… feltétel nélkül teljesíteni fogjuk.”

Az ukrán energia-infrastruktúra elleni nagyszabású rakétatámadások újabb napja az ország nagy részét sötétségbe borította. A könyörtelen támadások – amelyek egész éjjel és a kora reggeli órákig tartottak – drámaian felerősödtek, ahogy az orosz harci csapatok továbbra is csatlakoznak egységeikhez a kerület mentén, hogy felkészüljenek egy nagy téli offenzívára. Vlagyimir Putyin orosz elnök türelmesen várt, amíg a Zelenszkij-rezsím felfogja helyzetük súlyosságát, és kétoldalú tárgyalásokat sürget. Az ukrán elnök azonban makacsul elutasította a diplomáciát minden lépésben, és inkább a keserű végéig tartó harcot választotta. Ebben a döntésben teljes mértékben mögöttük állnak washingtoni támogatói, akik a konfliktusban Oroszország meggyengítésének lehetőségét látják, hogy az nem akadályozhassa meg az Egyesült Államok Ázsia felé történő „újabb terveit”. Ukrajna rideg, lakhatatlan pusztasággá alakulása nagyrészt Washington falánk geopolitikai ambícióinak eredménye. A következőket a Moon of Alabama webhelyről vettem át:

A korábbi támadások az elosztási kapacitás mintegy 50%-ára korlátozták. A napi több órán át tartó ellenőrzött áramszünetek lehetővé tették, hogy az ország legtöbb részén néhány órára áramot adjanak. Azonban a mai támadás sokkal nagyobb problémát okozott. Nemcsak az elosztóhálózatokat támadták meg, hanem azokat az elemeket is, amelyek Ukrajna villamosenergia-termelő létesítményeit összekötik az elosztóhálózattal. Ukrajna mind a négy atomerőműve 15 reaktorával leállási üzemmódban van. Kijevben és Ukrajna legtöbb városában már nincs áram, nincs víz és hamarosan nem lesz hőse”. – The moon of Alabama.

Ukrajna sötétségbe borult – november 24-én reggel Kijev több mint 70%-a áram nélkül maradt. A főváros felében nincs víz. Folytatódnak az áramkimaradások az ország minden régiójában….” Kijev elsötétül, amikor a NATO feláldozza Ukrajnát”.

A kiterjedt áramkimaradásokat fagyos hőmérséklet kíséri, amely elkerülhetetlenül példátlan humanitárius válsághoz vezet. Ukránok milliói lesznek kénytelenek a határon át menekülni, hogy Európában keressenek menedéket. Mások hevenyészett menedékházakban tanyáznak, amelyeket szórványosan dízelmotoros generátorok fűtenek. Nincs lehetőség arra, hogy Ukrajna összeomlott energiarendszerét gyorsan megjavítsák, ha egyáltalán lehetséges. És még ha valamilyen improvizált minőségben vissza is lehetne állítani, az csak rövid távú megoldás lenne. A tény az, hogy az oroszok Ukrajna szerte azonosították a fő alállomásokat, terminálokat és automata transzformátorokat, és egyenként választják ki őket. Ukrajnát nem tudják megvédeni a precíziós irányítású rakéták napi lövedékei ellen, ezért fokozatosan a kőkorszakba bombázzák őket.

Az orosz hadművelet célja Ukrajna harci képességének aláásása. Az ukrajnai villamosenergia-hálózat, vasúti csomópontok, üzemanyag-depot, hidak és irányítási központok elleni támadások csupán egy kétfázisú hadművelet első fázisa, amelynek célja az ellenség legyőzése és a háború gyors befejezése. Oroszország nagyjából 500.000 katonát gyűjtött össze egy harci csapásmérő erővel, amely három fő tengely mentén halad át az országon, megsemmisítve az ukrán erőket, bárhol is legyenek, és elfoglalva a kulcsfontosságú városokat. A Lengyelországból érkező kritikus utánpótlási vonalakat blokkolják, így a csapatok a frontvonalban maradnak, és sebezhetőek lesznek a támadásokkal szemben. Végül a rezsimet és a jobboldali blokk biztonsági erőit megölik vagy elfogják. Moszkva nem engedi, hogy egy Oroszországgal szemben nyíltan ellenséges kormány uralja az országot. Ez egy interjúból származik Douglas MacGregor ezredestől: Egy nagy offenzíva megindítására készülve Jelenleg 540.000 orosz katona állomásozik Ukrajna külterületein, ami szerintem valószínűleg véget vet az ukrajnai háborúnak. Felsorakozik 540.000 orosz katona, 1000 rakéta tüzérségi rendszer, 5000 páncélozott harcjármű, legalább 15.000 harckocsi, több száz taktikai ballisztikus rakéta. Ukrajna most olyan mértékű háborút fog átélni, amilyet 1945 óta nem láthattunk.” –  mondta Douglas MacGregor ezredes.

Megint MacGregor: Mostanra minden megváltozott… nagy a valószínűsége annak, hogy a következő hetekben elkezdődnek az offenzívák, amikor is teljesen befagy a talaj, és az oroszok úgy ítélik meg, hogy a csapataik készen állnak. és végeznek ezzel az ukrán állammal. Ne vicceljük, a kijevi rezsimet minden valószínűség szerint megsemmisítik fegyveres erőivel együtt.

A legnagyobb hiba, amit mi nyugaton elkövethetünk, az, hogy beavatkozunk. Elég kárt okoztunk… és azt hiszem, amit látni fogunk …. ennek az ukrán államnak a teljes megsemmisítése. Hogy mi lesz utána, azt nem tudom. Abban biztos vagyok, hogy az oroszok nem akarnak Nyugat-Ukrajnában maradni. Oroszország most igazi ellenségként kezeli Ukrajnát. Korábban ez nem így volt, amit nyugaton nem értenek” „Ukrajna hamarosan megsemmisül”. – Douglas MacGregor ezredes, youtube

(Kérdés – Van-e esély arra, hogy amerikai csapatokat küldjenek  Ukrajnába?)

MacGregor – Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy Oroszországgal háborúzzunk, és bármi, amit  el akarnánk érni, csúnyán megbukna. De Washingtonban nyilvánvalóan senkire sem hallgatnak. Nem igazán értjük, milyen kétségbeejtő a helyzet Nyugat-Ukrajnában. Szóval, amit ezzel a hatalmas (orosz) offenzívával együtt várhatunk, az több millió ukrán Európába menekülése, mert nincs hova menniük. Az ukránok tudják, mi jön. Jelenleg nem sokat tesznek ellene, de ahelyett, hogy mentőövet dobtunk volna nekik, lényegében azt mondtuk, hogy süllyedjenek el a hajóval együtt.” – Douglas MacGregor ezredes, „Ukrajna hamarosan megsemmisül”, youtube; 6:35 perc

Bár senki sem tudja biztosan megmondani, hogyan fog alakulni az offenzíva, az 1945-es katonai honlapon megjelent két legutóbbi bejegyzés meggyőző és részletes magyarázatot ad arra vonatkozóan, hogy mi történhet, ha Putyin úgy dönt, hogy kiüti az ukrán fegyveres erőket és a politikai vezetést.  A cikkeket 1945-ben „közreműködő szerkesztő, Daniel L. Davis írta, aki a védelmi prioritásokért felelős főmunkatárs és az Egyesült Államok hadseregének egykori alezredese. Íme néhány részlet a két darabból:

Ha Putyin teljes körű támadást rendel el, az nagy valószínűséggel egy hatalmas légi-, rakéta- és dróntámadással kezdődik, hogy befejezze az ukrán elektromos hálózatok, alállomások, üzemanyag-tároló létesítmények, vasúti pályaudvarok, dízelmozdonyok és kommunikációs létesítmények megsemmisítését. A szándék az lesz, hogy intenzíven megnehezítsék az UAF támogatását, megnehezítsék a kommunikációt, megnehezítsék a csapatok országon belüli mozgását, csökkentsék a képességüket, hogy élelemmel, vízzel, gyógyszerrel, lőszerrel és pótalkatrészekkel logisztikailag támogassák a csapatokat különböző frontokon. A Kijevre nehezedő terhek növelésével a polgári lakosságról való gondoskodás miatt egyre kevesebb forrást tudnak fordítani a háború támogatására. Ha Kijev előnyben részesíti a harci egységek ellátását, a civilek halálra fagyhatnak, vagy éhen halhatnak, ami szörnyű helyzetbe hozza a kormányt.

Putyin célja Ukrajna életlehetőségeinek megszakítása – a lengyel határtól induló ellátási folyosó megsemmisítése, amelyen keresztül a NATO berendezések belépnek Ukrajnába.“ („Putyin teljes támadást indíthat Ukrajna ellen, de ez a bukása is lehet” Daniel Davis, 1945)

A Davis által várt dolgok nagy része már megtörtént, ezért továbblépünk lenyűgözőbb forgatókönyveihez. Az alábbi bejegyzés mindössze egy nappal a fenti cikk után jelent meg. Íme, amit mond:

Ebben a végső kiadásban azt fogom bemutatni, ami szerintem a legveszélyesebb lépés, amellyel Ukrajna szembesülhet: egy szárazföldi hadjáratot, amelynek célja, hogy megfosszák Ukrajnát a Nyugattól származó éltető elemétől…. Amit ebben az elemzésben képviselek… jelenti a legsúlyosabb veszélyt Ukrajnára …

Ebben a forgatókönyvben, Putyin felismeri, hogy a feladatra rendelkezésre álló csapatok száma továbbra sem elegendő a nagyvárosok elfoglalásához – és a sikerhez nincs szüksége nagyobb városok elfoglalására. Ehelyett, megpróbálhatja azonosítani, majd megsemmisíteni az ukrán súlypontot. Amely Carl von Clausewitz katonai teoretikus definíció szerint.. „minden hatalom csomópontja, amin minden múlik.”

Ez azt jelenti, hogy a háborúban az általános cél megfosztani az ellenséget attól az egyetlen dologtól, amit meg kellene őriznie, hogy megnyerje a háborút.

Értékelésem szerint, Ukrajna megkérdőjelezhetetlen stratégiai súlypontja a lengyel határig vezető nyugati folyosók, ahol háborús támogatásának túlnyomó része az országba érkezik. Működési súlypontjuk a Kijevből keletre kiinduló utánpótlási vonalaik Ukrajna különböző frontpontjáig. E két folyosó nélkül Kijev számára szinte lehetetlen lenne néhány hétnél tovább folytatni a háborús hadműveleteket.

Ezért, Putyin számításai szerint a 218.000 további katonának a legjobb felhasználása az lesz, ha egy háromágú tengelyt indítanak el mindkét utánpótlási útvonal elvágására. A prioritást élvező erőfeszítés a Fehéroroszországból nyugatra, Lviv céljával, támogató erőfeszítés északkelet felé Sumy irányába, és támasztengely keletről, hogy megerősítse a jelenlegi offenzívát a Donbászban.

Az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) számára a legnagyobb stratégiai fenyegetést egy orosz támadás Délkelet-Belorussziából Lviv céljával. Gyakorlatilag az UAF összes fegyvere, lőszere és javítóalkatrésze itt érkezik az országba Lengyelországból, több, Kijev felé vezető szárazföldi úton. Ha, Oroszország elvágná ezeket az útvonalakat a lengyel-ukrán határ mentén Lvivig tartó támadásokkal, Oroszország elvághatná a nyugatról érkező hadianyag-szállítmányok nagy részét, ami nélkül Kijev nem sokáig tudná fenntartani haderejét Ukrajna keleti részén.

Ha Oroszország három tengelyes előrenyomulást alkalmaz újonnan mozgósított harci erőivel, kiegészítve a már harcban álló mintegy 200.000 katonával, és elkerüli, hogy városokat támadjon meg, akkor esélyük lesz arra, hogy harci erejüket oda összpontosítsák, ahol Ukrajna a leggyengébb. utakra, amelyek kölcsönösen erősítik a többi tengelyt. Ez a lépés nagy kockázatot jelentene Zelenszkij csapatai számára, de nem mentes az oroszok számára sem.  („Putyin nagy téli offenzívát indíthat Ukrajnában a fegyverek leállítására”, Daniel Davis, 1945)

Természetesen nem lehet tudni, hogy a háború valóban Davis forgatókönyvével összhangban zajlik-e. Valószínűnek tűnik azonban, hogy az orosz stratégák már rájöttek, hogy a háborút nem lehet megnyerni anélkül, hogy elvágnák a létfontosságú Lengyelország utánpótlási vonalakat. Ez a fő artéria, amely fenntartja a konfliktust, és lehetővé teszi Zelenszkij számára, hogy elkerülje a tárgyalásokat. Putyin számára egy ilyen lépés megkísérlése kockázatos szerencsejáték lenne, amely előidézheti politikai bukását, de ha nem ragadja meg a lehetőséget, hogy Kijevet az alkuasztalhoz kényszerítse, a háború örökre elhúzódhat. Nincsenek könnyű döntések, de ebben az esetben úgy tűnik, az előnyök egyértelműen meghaladják a kockázatokat.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________