2022-12-21 nap bejegyzései

(4060) Talány

Tibor bá’ fordítása online

Putyin rejtélye

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

A Nuclear Posture Review (NPR) elsődleges célja, hogy megtévesztő módon „újrafogalmazza” a nukleáris fegyverek támadó használatát, mint indokolt védekezési aktust. A halálos tömegpusztító fegyverek használatának új kritériumait szándékosan kritizálták azzal a világos szándékkal, hogy Washington zöld utat adjon ezek használatához és elterjedéséhez. Ennek megfelelően az Egyesült Államok külpolitikai harcosai megteremtették azt az intézményi és ideológiai keretet, amely a jogi megtorlástól való félelem nélkül szükséges egy nukleáris háború elindításához. Ezeket a fáradságos előkészületeket, egyetlen cél szem előtt tartásával hajtották végre, hogy megőrizzék Amerika folyamatosan erodáló pozícióját a globális, rendben a szélsőséges erőszak alkalmazásával.

Vlagyimir Putyin aggódik. Nagyon aggódik.

Az orosz elnök a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok esetleg atomcsapást tervez Oroszország ellen. Putyin természetesen nem fogalmazta meg ennyire nyersen a dolgot, de megjegyzései nem hagytak kétséget afelől, hogy erről beszél. Íme egy része annak, amit mondott:

Az Egyesült Államoknak van egy „megelőző csapás” elmélete… Most egy „lefegyverző csapás” rendszert fejlesztenek ki. Az mit jelent? Ez azt jelenti, hogy modern, csúcstechnológiás fegyverekkel kell lecsapni az irányító központokra, hogy megsemmisítsék az ellenfél ellentámadási képességét.”

Miért vesztegetné Putyin az idejét az Egyesült Államokban a külpolitikai csapások között keringő különféle elméletekre, ha nem aggódik, hogy ezek az ötletek megvalósíthatóak?

Az egyetlen magyarázat az, hogy Putyin aggódik, és azért aggódik, mert tudja, hogy ezek az ötletek (megelőzős és „lefegyverző csapás”) uralják a hatalmi elit elképzeléseit, akik Washingtonban döntenek ezekről a kérdésekről. Putyin valószínűleg tisztában van azzal, hogy Washingtonban van egy jókora réteg, amely támogatja az atomfegyverek használatát, és úgy gondolja, hogy ezek elengedhetetlenek a „szabályokon alapuló rend” megőrzéséhez. Röviden, Putyin úgy véli, hogy ezek az elképzelések „megvalósíthatók”, ezért aggodalmának adott hangot.

Tehát, gondoljunk arra, hogy Putyin mire akar kilyukadni. Azt mondja, hogy az Egyesült Államok hallgatólagosan támogatja a megelőző „első csapás” politikáját, vagyis ha az USA kellően fenyegetve érzi magát, akkor jogot formál ahhoz, hogy nukleáris rakétákat lőjön az ellenségre, függetlenül attól, hogy az ellenség megtámadta az Egyesült Államokat vagy sem.

Ez észszerűnek hangzik számodra?

És mi a helyzet Oroszországgal; Oroszország támogatja ugyanezt a politikát?

Nem, nem. Az orosz nukleáris doktrína kifejezetten kizárja az atomfegyverek első alkalmazását. Oroszország nem indít első csapást. Oroszország csak megtorlásként alkalmaz nukleáris fegyvereket, és csak abban az esetben, ha a nemzet „egzisztenciális fenyegetéssel” szembesül. Más szóval, Oroszország csak végső megoldásként alkalmaz atomfegyvert.

Az amerikai nukleáris doktrína az orosz doktrína sarkalatos ellentéte, mert az Egyesült Államok nem fogja feladni az első csapás támogatását. És ami még aggasztóbb, az  hogy az Egyesült Államok doktrínáját olyan durván kibővítették, hogy szinte bármire felhasználható. Például a közelmúltban kiadott Nuclear Posture Review (NPR) szerint a nukleáris fegyverek használhatók: „extrém körülmények között az Egyesült Államok vagy szövetségesei és partnerei létfontosságú érdekeinek védelmében”.

Rágódj ezen egy percig. Ez magában foglalhat bármit, a nemzetbiztonságot fenyegető komoly veszélytől a gazdasági rivális hirtelen felbukkanásáig. Le akarjuk bombázni Pekinget, mert a bruttó hazai termékük (GDP) az előrejelzések szerint az évtizeden belül nagyobb lesz, mint Amerikáé?

Erre, nem tudunk válaszolni, de mindenképpen belefér az NPR durván kibővített kritériumaiba.

Látod, miért aggódhat Putyint? Látod, hogy Biden nem hajlandó felhagyni az „első csapás” politikájával, ami Washington ellenfeleit idegesítheti? Látod, hogy az atomfegyverek használatára vonatkozó új, felhígult szabványok miért tűzhetnek ki vörös zászlókat a Kapitóliumokon szerte a világon?

Putyin azt akarja, hogy az emberek tudják, mi folyik körülöttünk. Ezért beszél nyilvános helyeken. Azt akarja, hogy mindenki tudja, hogy az Egyesült Államok többé nem tekinti nukleáris arzenálját pusztán védekezőnek. Ma már a „szabályalapú rend” megőrzésének alapvető eszközeként tekintenek rá.

És ez csak egy része annak, amit Putyin egy nagyon rövid sajtótájékoztatón mondott. Ezt is mondta:

Most az USA egy „lefegyverző csapás” rendszert fejlesztenek ki. Ez mit jelent? Ez azt jelenti, hogy modern, csúcstechnológiás fegyverekkel kell lecsapni az ellenfél irányító központjaira, hogy megsemmisítsék ellentámadási képességüket.”

A „lefegyverző csapás” elve nagy divat a washingtoni külpolitikai harcosok körében. Azon az elképzelésen alapul, hogy az Egyesült Államok eleget tud kiütni Oroszország döntési központjaiból és megerősített rakétaállomásaiból ahhoz, hogy kiküszöbölje a hatalmas nukleáris megtorlás veszélyét. És bár igaz, hogy ez a világ nagy részét parázsló törmelékké redukálhatja; az is igaz, hogy az elméletet egy erős választókerület támogatja, amely eltökélt szándéka, hogy az alacsony hozamú „használható” atomfegyverekre vonatkozó elméleteiket bevessék. Ahogy korábban mondtam, a politikai berendezkedésben és némely államban, vannak olyan erős szereplők, akik szeretnék, ha a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos tabut feloldanák, hogy több helyzetben és gyakrabban lehessen őket használni.

Ez a World Socialist Weboldalról származik: A Nuclear Posture Review, a minisztérium egyik tisztviselője kijelentette, „olyan stratégiát dolgoz ki, amely nukleáris fegyverekre támaszkodik a stratégiai támadások minden formájának elrettentésére. Ez magában foglalja a bármilyen mértékű nukleáris alkalmazást, és magában foglalja a stratégiai jellegű, súlyos következményekkel járó, nem nukleáris eszközöket alkalmazó támadásokat is.”

(Megjegyzés: Tehát az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket használhat olyan ellenségekre, amelyek nem rendelkeznek nukleáris fegyverrel.)

A fegyverzet ellenőrzési szakértők gyorsan elítélték a dokumentum közzétételét.

„Nemcsak a növekvő nukleáris kockázat ösvényén tartja a világot, de sok tekintetben növeli ezt a kockázatot” – érvelt az UCS, azzal érvelve, hogy „az Egyesült Államok egyetlen életképes válasza az USA teljes nukleáris arzenáljának újjáépítése és egy sor nukleáris arzenál fenntartása. Veszélyes hidegháborús nukleáris politikák, és számos forgatókönyv szerint fenyegetik a nukleáris fegyverek első alkalmazását.”

(Megjegyzés: Ezen az úton „már haladunk”.)

Ez jelentős fejleményt jelent Trump 2018-as nemzetvédelmi stratégiájához képest, amely nagyrészt negatívan utalt a katonai erő alkalmazására a gazdasági érdekek biztosítására, azt állítva, hogy ezt Kína tette. Noha ez volt a 2018-as dokumentum egyértelmű következtetése, a Pentagon 2022-es dokumentumában a „nemzeti érdekek” meghatározása, amely magában foglalja a „gazdasági jólétet” is, még nyitottabb lépést jelent annak a doktrínának a támogatása felé, hogy a háború elfogadható eszköz a gazdasági célok elérésére.”

(Megjegyzés: Tehát igazam volt, Kínát atomfegyverbe fogjuk állítani a gazdaságuk növekedése miatt!)

A 2022-es honvédelmi stratégia egy szakasza:

Ezek a dokumentumok, amelyekről az amerikai médiában nem esett komoly szó, világossá teszik azt az alapvető hamisságot, hogy az Egyesült Államok idei hatalmas katonai felépítése, válasz az „orosz agresszióra”. Valójában a Fehér Ház és a Pentagon háborús tervezői szerint a katonai kiadások hatalmas növekedését és a Kínával folytatott háborús terveket „a geopolitika, a technológia, a gazdaság és a környezet drámai változásai okozzák”.

Ezek a dokumentumok egyértelművé teszik, hogy az Egyesült Államok Kína gazdasági felemelkedését egzisztenciális fenyegetésnek tekinti, amelyre katonai erővel kell válaszolni. Az Egyesült Államok, Oroszország leigázását kritikus lépcsőfoknak tekinti a Kínával való konfliktus felé.” („A Pentagon nemzeti stratégiai dokumentuma Kínára irányul”, Andre Damon).

Ismételjük meg: „Ezek a dokumentumok világossá teszik, hogy az Egyesült Államok egzisztenciális fenyegetésnek tekinti Kína gazdasági felemelkedését, amire katonai erő fenyegetésével kell válaszolni.”

Ennek a ténynek (és ez tény) meglehetősen nyilvánvalónak kell lennie mindenki számára, aki az elmúlt évtizedben nem élt remeteként. Ez azt üzeni nekünk, hogy az Egyesült Államok már nem versenyképes. A nyugati elit 31 billió dollárnyi államadósságot gyűjtöttek össze, kiürítették Amerika ipari bázisát, végtelen, adósságot generáló piramis-csalásokkal feldúlták saját tőkepiacaikat, és az egész eltorzult rendszert egy olyan valután egyensúlyozták, amely a szemünk láttára omlik össze.

Hogyan akarja tehát a nyugati elit megőrizni a globális hatalmat, ha a gazdaság tiszta futóhomokra épül?

Nyers katonai erőt, könyörtelen propagandát és maffiaszerű kényszert fognak alkalmazni. Ezt fogják tenni. Kihagyják a diplomáciai finomságokat, és vaskézzel erőltetik ki akaratukat. Van kétség efelől? Itt van még Putyintól:

Az Egyesült Államoknak van megelőző sztrájk koncepciója, nem megtorló sztrájkról beszélnek. De, ha egy potenciális ellenfél azt hiszi, hogy lehetséges a megelőző sztrájkelmélet alkalmazása, az arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, milyen fenyegetést jelentenek ránk az ilyen ötletek.

„Ha, egy ország semmilyen körülmények között nem használ elsőre nukleáris fegyvereket, az azt jelenti, hogy  másodikként sem használja, mert a területükön végrehajtott nukleáris csapás esetén a felhasználás lehetősége megszűnik.” – mondta Putyin.

Ez homályosabban hangzik, mint amilyen. Putyin arra gondol, hogy „ha az Egyesült Államok hatalmas nukleáris támadást indít Oroszország ellen, akkor Oroszország megtorló képessége nagymértékben veszélybe kerülhet. Ezért Putyin hozzátette: „Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy felhasználjuk-e az ő elképzeléseiket a saját biztonságuk biztosításáról”. Más szóval, ha a „megelőző” és a „lefegyverző csapások” az egyetlen módja a nemzetbiztonság védelmének, akkor talán Oroszországnak követnie kellene Washington példáját. Putyin gúnyosan beszélt, de az álláspontja egyértelmű: „Ha saját biztonságunk védelme megköveteli, hogy meggondolatlan és destabilizáló magatartást tanúsítsunk, akkor talán ezt kellene tennünk.”

Mindenesetre meg lehet érteni Putyin dilemmáját. NEM támogatja a megelőző nukleáris támadásokat, de – ugyanakkor – belátja, hogy ha nem cselekszik megelőzően, a jövőben nem tud válaszolni. Ez az a rejtvény, amellyel szembesül.

Véleményem szerint Putyin az elmúlt héten két alkalommal is megvitatta ezt a kérdést, mert valóban nem gondolta, hogy a legkisebb esélye sincs annak, hogy az USA megtámadjon egy olyan országot, amely a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkezik. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok lépéseit az elrettentés és a kölcsönösen biztosított pusztítás elavult elméletei fogják alakítani. De, most kezd rájönni, hogy beléptünk egy bátor új világba, ahol a számítások proaktívabb elméleteken alapulnak, amelyek figyelmen kívül hagyják a megtorlással való fenyegetést, mert az elkövetők úgy vélik, hogy hatékonyan „lefegyverezhetik” ellenfelüket.

És hát Putyin aggódik; őszintén aggódik. Zavart válasza („Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy felhasználjuk az ő elképzeléseiket a saját biztonságuk biztosításáról.”) azt sugallja, hogy még nem találta ki, mit tegyen.

Tehát a kérdés: mit csináljon? Hogyan védheti meg országát, amikor egy atomfegyverrel rendelkező nagyhatalom úgy döntött, hogy te egy olyan akadály vagy, amit el kell távolítani saját geopolitikai ambícióinak elérése érdekében? Hogyan háríthat el egy civilizációnak véget vető támadást, amikor ellensége teljes szívvel hisz abban, hogy az atomháború az egyetlen módja annak, hogy megőrizze domináns pozícióját a globális rendben? Ez egy óriási talány.

Talán nyilvánosan demonstrálnia kellene, mire képes Oroszország.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________