2022-12-06 nap bejegyzései

(4046) leolvadás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Mi hír Fukusimáról?

89. útban a 90. felé

Az Ukrán események fényében érdemes felmelegíteni a fukushimai eseményeket, elvégre lövik az ukrajnai atom erőműveket, és ott is bármikor bekövetkezhet egy leolvadás. Tehát mi van Fukusimában?

Nem sok, mindössze annyi, hogy 600 tonna (!) megolvadt, radioaktív fűtőelemet még nem sikerült megtalálni. Mondom 600 tonnányit, állítja a romok eltávolításával megbízott vezető.

A fukusimai romhalmazt eltakarító egységnek fogalma sincs, hol van a mintegy 600 tonnányi radioaktív üzemanyag a szétrobbant reaktorokban, mondotta a leszereléssel megbízott vezető az ABC Tv társaságnak.

A leszerelést vezető, Naohiro Masuda reményei szerint néhány éven belül sikerül megtalálni azt a bizonyos 600 tonnányi anyagot és elkezdhetik az eltávolítását, lásd itt. De, tette hozzá, az alkalmazandó technológiát még ki kell találni.

A 2011-es cunamit követő katasztrófa során a Fukushima Daichi három nukleáris reaktorának leolvadtak az uránium fűtőelemei, keresztülégették a reaktor tartályt, és most valahol ott vannak az alsó szinten, ami el van árasztva vízzel.

Masuda szerint az első reaktor fűtőelemei teljesen eltűntek, míg becslések szerint a második és a harmadik reaktor fűtőelemeinek 30-50 százaléka visszamaradt az aktív zónában.

A hivatalos becslések szerint körülbelül 200 tonna (fűtőanyag) hulladék fekszik valahol mindegyik reaktorban, így jön össze a 600 tonna, ami össze van keveredve az épület vas és beton romjaival.

A Fukisimai tragédia után még 11 évvel sincs a TOPCO-nak fogalma, pontosan hol van a radioaktív fűtőelemek maradéka. Az nyilvánvaló, hogy a romok alatt a teljesen szabályozatlan fisszió tovább folytatódik.

„Fontos lenne minél hamarabb megtalálni” jelezte Masuda, miközben bevallotta, hogy a megolvadt uránium kiszedésére még nem létezik megfelelő technológia. „Ha megtaláljuk a megolvadt fűtőelemet és tisztázzuk fizikai állapotát, biztos vagyok benne, hogy ki fogjuk tudni alakítani a megfelelő szerszámot a kiemeléshez” – tette hozzá Masuda.

Hogy a TEPCO nem tudja megtalálni a megolvadt fűtőelemeket, annak az oka a radioaktív sugárzás, ami a reaktor alapokban olyan intenzív, hogy a célra kifejlesztett robotokat is igen hamar tönkreteszi. Ember odaküldése természetesen szóba se jöhet.

A vállalat tervei szerint a romok teljes eltakarítása 30-40 évet vehet igénybe [magyarul soha nem lesz befejezve]. Viszont a szakértők kétségüket fejezték ki arra, hogy a jelenleg birtokolt technológia alkalmas lenne arra, hogy a példa nélküli feladatot el tudja látni.

Pillanatnyilag senki se tudja, hogy hol vannak a fűtőelemek, amelyek különben rendkívül radioaktívak, és még sokáig azok is maradnak – mondotta Gregory Jaczkó, az Amerikai Atom Ellenőrző Bizottság (USNRC) korábbi vezetője. (aki mellesleg magyar származású)

„Előfordulhat, hogy az életben nem tudjuk kivenni a fűtőelem maradékokat. Simán el kell csak fogadnunk, hogy ott kell hagynunk, ahol van, valahogy elföldelve” tárta fel Jaczkó a valóságot, aki a Fukushimai katasztrófa idején az USNRC vezetője volt.

A leolvadt urán fűtőelem és a sok-sok tonna erősen radioaktív víz nem az egyetlen dolog, ami izgatja a TEPCO leszerelő egységét. Van még vagy 10 millió (!) plasztik zsák, amelyek teli vannak szennyezett földdel és hatalmas tömeget alkotnak a környéken.

Hogy egy telibe talált ukrajnai erőművel mi fog történni azt el se lehet képzelni, de sok jó egészen biztos nem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________