2022-12-15 nap bejegyzései

×××(4055) Kihalás 2025

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online – a tartalma nem semmi

Arctic News

2025-re kihal az emberiség?

89. útban a 90. felé

Kevin Trenberth et al. nemrégiben megjelent cikke szerint Föld energia egyensúlytalansága, amelyet az elnyelt napsugárzás mínusz a nettó kilépő hosszúhullámú sugárzás határozza meg, vitathatatlanul a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb mérőszám. A Föld energia kiegyensúlyozatlanságából származó többlethő körülbelül 93%-a az óceánban köt ki az óceán hőtartalmának növekedéseként, 3%-a a jég olvadásához, 4%-a a szárazföld hőmérsékletének emelkedéséhez és a permafroszt olvadásához, és csak kevesebb, mint 1% marad a légkörben.

Azzal is lehet érvelni, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legfontosabb mérőszám a szárazföldi felszíni átlaghőmérséklet. Az 1886-1915 közötti átlag 2022-höz viszonyított anomália 2,94 °C.

Csak a szárazföld anomáliái fontos. Végül is a legtöbb ember a szárazföldön él. Az emberek valószínűleg ki fognak pusztulni, ha 3°C-kal emelkedik az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Továbbra is emelkedhet a hőmérséklet?

Az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja egy másik fontos mérőszám az éghajlatváltozással kapcsolatban. 2022 júniusában Mauna Loa szén-dioxid-koncentrációja 421 ppm volt, ami 2022 májusához képest rekordmagasság. A metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja szintén rekordmagasságban van 1750 óta.

Az üvegházhatást okozó gázok ilyen magas koncentrációja valószínűleg még egy ideig melegíti az óceánokat, ami a tengeri jég további olvadását okozza stb.

Mindezek a mutatók fontosak, beleértve a Föld energia egyensúlyhiányát, az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációját és a földfelszíni hőmérsékleti anomáliákat.

Az üvegházhatású gázok sok éven át a légkörben maradnak, így még ha az emberek tevékenységéből származó kibocsátások most meg is szűnnek, a hosszú élettartamú üvegházhatású gázok koncentrációja valószínűleg nem fog jelentősen csökkenni a következő néhány évben, miközben további kibocsátások, pl. a bomló biomassza, az erdőtüzek és a hulladéktüzek miatt világszerte, ami szintén megnehezítené a rövidebb élettartamú metán koncentrációjának csökkenését.

Készülünk belépni egy új El Niño-ba is. A különbség az El Niño és a La Niña között több mint fél Celsius-fok. A közelgő El Niño egybeeshet a napfoltok 2025-ös csúcsával.

Az ebből eredő hőhullámok és tüzek hatalmas áramszüneteket idézhetnek elő, és a civilizáció leállásával a szulfátfedő hatás nagy része szinte azonnal megszűnhet, ami a hőmérséklet-emelkedés további felgyorsulását eredményezheti.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________