2022-12-29 nap bejegyzései

(4067) Atomtámadás

Tibor bá’ fordítása online

Egy orosz atomtámadás következményei katasztrofálisak lennének, és nem csak Ukrajna számára.

 

89. útban a 90. felé

Ukrajnában vagy azon kívül Putyin Oroszországa konfrontációs eszközei közé tartozhatnak vegyi vagy biológiai fegyverek használata. Putyin megsemmisítheti az energiavezetékeket vagy a tengerfenéki infrastruktúrát, vagy kibertámadásokat hajthat végre a nyugati pénzintézetek ellen. A taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása lehet az utolsó mentsvára. Putyin egy szeptember 30-i beszédében felhozta Hirosimát és Nagaszakit, és zavaros értelmezéseket kínált a második világháború végfázisáról. A hasonlat finoman szólva is tökéletlen. Ha Oroszország taktikai atomfegyvert használna Ukrajnában, Kijev nem adná meg magát. Egyrészt az ukránok tudják, hogy az orosz megszállás egyenértékű országuk kipusztulásával, ami 1945-ben Japán esetében nem volt igaz. Ráadásul Japán akkoriban elvesztette a háborút. 2022 végén Oroszország vesztésre áll.

Egy nukleáris támadás következményei katasztrofálisak lennének, és nem csak az ukrán lakosságra nézve. A háború azonban folytatódna, és a nukleáris fegyverek a helyszínen nem sokat segítenének az orosz katonáknak. Ehelyett Oroszország nemzetközi felháborodással nézne szembe. Brazília, Kína és India egyelőre nem ítélte el Oroszország invázióját, de egyik ország sem támogatja igazán Moszkvát annak szörnyűséges háborújában, és egyik sem támogatná az atomfegyverek használatát. Hszi Csin-ping kínai elnök ezt novemberben nyilvánosan kimondta: miután találkozott Olaf Scholz német kancellárral, nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a vezetők „közösen ellenzik az atomfegyverek használatát vagy az azzal való fenyegetést”. Ha Putyin dacolna ezzel a figyelmeztetéssel, elszigetelt pária lenne, akit gazdaságilag és talán katonailag is megbüntethet egy globális koalíció.

Oroszország számára tehát a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetőzés nagyobb hasznot hoz, mint a tényleges végrehajtás. De Putyin még mindig ezen az úton járhat: elvégre az invázió megindítása látványosan rosszul kigondolt lépés volt, és mégis megtette. Ha a nukleáris tabu megdöntése mellett dönt, a NATO nem valószínű, hogy jóindulatúan válaszolna, hogy elkerülje az apokaliptikus atomcsere kockázatát. A szövetség azonban minden valószínűség szerint hagyományos erővel válaszolna az orosz hadsereg gyengítésére és a további nukleáris támadások megakadályozására, kockáztatva egy eszkalációs spirált, ha Oroszország cserébe hagyományos támadásokat indítana a NATO ellen.

Még ha ez a forgatókönyv elkerülhető is lenne, a nukleáris felhasználást követő orosz vereség veszélyes következményekkel járna. Olyan világot hozna létre, amely nélkülözi a hidegháború és a hidegháború utáni 30 év tökéletlen nukleáris egyensúlyát. Ez szerte a világban arra ösztönözné a vezetőket, hogy induljanak el az atomerőműben, mert úgy tűnik, hogy biztonságukat csak nukleáris fegyverek beszerzésével és használatukra való hajlandóságuk mutatásával lehet biztosítani. Az elterjedésének korszaka következne, ami a globális biztonság rovására menne.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________